Mamusie Lipcowo-Sierpniowe 2012 - część XV - Strona 114 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2012-08-03, 14:03   #3391
wvictoria
Wtajemniczenie

Dot.: Mamusie Lipcowo-Sierpniowe 2012 - część XV

Cytat:
Napisane przez agunia82 Pokaż wiadomość
ooo no to trzymamy za jak najszybsze rozkręcenie akcji

no przecież, że przesąd Kiedyś myśleli, że jak dziecko ma włosy to łaskocze w żołądek i stąd zgaga

Moje dziecko śpi już ponad 3 godziny i ani myśli się budzić
No i popsułaś zabawę
Swoją drogą zależność włosy dziecka i łaskotanie żołądka pierwsza klasa

Mam znajomego, który uczy w szkole pracowników socjalnych. I ma tam zajęcia z psychologii i właśnie jedne z nich są poświęcone przesądom w ciąży. Mówi, że dziewczyny uczące się w tej szkole naprawdę wierzą w te bzdury!! A szkoła jest w wawie a nie jakiejś pipidówce

http://fajnamama.pl/suwaczki/kjxyg8y.png
wvictoria jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-03, 14:03   #3392
blueberry88
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Soleilka Pokaż wiadomość
Też mam taką nadzieję.
Śmiej się, śmiej Po pomidorowej bolał bo brzuś... Po malinach ma wysypkę, po jagodach to samo, po pierogach ruskich zrobił zieloną kupę to co ja mam jeść. Warzyw prawie żadnych, owoców też

My się nadal zastanawiamy czy robić imprezę czy nie A też planuję na połowę września
Nie śmieje się. Tak naprawdę to współczuję. I to bardzo
My robimy obiad i jakiś deser. Tyle.

Cytat:
Napisane przez Soleilka Pokaż wiadomość
Maciejko kładź ją jak najczęściej i nie tylko na sobie bo Mała ćwiczy wtedy też trzymanie główki Jak nie chce odbić to też na brzuch - u nas działa. Czasami Mały nawet 40 minut po jedzeniu odbija
U nas też odbijani trwa długo

Cytat:
Napisane przez phdwao Pokaż wiadomość
dziewczyny pomocy!

była u mnie połozna i wprowadziła rewolucję w wychowaniu i zajmowaniu sie dzieckiem. Napisze Wam co radziła a Wy prosze odnieście się do tego jak Wy postepujecie. Otóz połozna kazała mi po karmieniu odkładać dziecko do łóżeczka i gdy ono zacznie płakac/wyc itd mam nie reagować, poczekac az samo sie uspokoi, nasetpnie powinno albo zasnąc albo zacząć sie interesować okolicą. Co do karmienia to ma trwac az dziecko sie naje-czyli zacznie zasypiac i to moze trwac 5-10 minut(nie wiecej) Dziewczyny ile czasu Wy karmicie? mnie sie wydaje to krótko. No i jak z tym odkladaniem, powiem Wam szczerze ze teraz to robimy i sama siedze i rycze
Maleństwo potrzebuje czułości i poczucia bezpieczeństwa. Uważam, że takie metody to gruba przesada. Ciekawe co ma na poparcie tego. Co do karmienia to niby powinno tyle trwać, ale nie chce mi się wierzyć, że każdej z nas pokarm leci z taką samą siłą - nie ustalałbym więc ogólnych reguł. Myślę, że żadna kochająca matka nie przestanie karmić mimo, że dziecko jest głodne, bo minęło 10 minut
Małej pozwalam pokrzyczeć, ale jak zaczyna zanosić się płaczem, to ją utulam. Przecież może ją coś boleć albo może potrzebowac po prostu czułości.

Cytat:
No i mała waży już 3670g, ładnie nadrabia W ciągu 3 tyg przybyło jej 900g, pediatra była z tego faktu bardzo zadowolona.
Rozmawiałam też o ulewaniu i stwierdziła, że mała wręcz się przejada, o czym świadczy to ulewanie i taki ładny wzrost wagi (ale nie mówiła, że to źle )

My też chrzcimy 16 września

podobno dzieci zaczynają się świadomie uśmiechać między 6 a 8 tygodniem życia, ale myślę, że to też sprawa indywidualna i jest to jak najbardziej możliwe
za przyrost wagi!

No to

Martynka też pięknie się uśmiecha, jednak to tylko kolejna minka

Cytat:
Pumcia szczepię osobnymi dawkami, dzisiaj mieliśmy 2 wkłucia - żółtaczka i błonica tężec krztusiec

ehhh teraz mała po tym szczepieniu jest strasznie rozżalona i tylko na rączkach by cały czas była na zmianę z małżem co chwilę ją uspokajamy, bo odłożona od razu zanosi się płaczem
A dlaczego wybrałaś osobne szczepionki? Pytam, bo ja wciąż się zastanawiam.

Pumas, USG bioderek u nas zaleca się z 6 tygodniu
blueberry88 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-03, 14:07   #3393
nel_a
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez wvictoria Pokaż wiadomość
No i popsułaś zabawę

Mam znajomego, który uczy w szkole pracowników socjalnych. I ma tam zajęcia z psychologii i właśnie jedne z nich są poświęcone przesądom w ciąży. Mówi, że dziewczyny uczące się w tej szkole naprawdę wierzą w te bzdury!! A szkoła jest w wawie a nie jakiejś pipidówce
moja szwagierka miała "judasza" zaklejonego taśmą zeby nie zaglądać, nie obcinała włosów, parę razy się oparzyła i strasznie przeżywała

---------- Dopisano o 14:07 ---------- Poprzedni post napisano o 14:05 ----------

Cytat:
ooo no to trzymamy za jak najszybsze rozkręcenie akcji

no przecież, że przesąd Kiedyś myśleli, że jak dziecko ma włosy to łaskocze w żołądek i stąd zgaga

Moje dziecko śpi już ponad 3 godziny i ani myśli się budzić
cooooo?????????????

to moje musi mieć stópcie owłosione bo przecież siedzi głową w dół

nel_a jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-03, 14:08   #3394
Irmusia81
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Malwina_a Pokaż wiadomość
Urodziła któraś?czy dalej zastój mamy
Te sierpniowe dzieciaki tylko straszyły wyjściem a teraz się zablokowały

Ja dzisiaj miałam wyjść do domu i co?poszłam na badnie, które robił mi sam ordynator, ja bym go rzeźnikiem nazwała bo plamię do teraz. Z badania nic nie wynikło, dalej szyjka skrócona i rozwarcie na palec. Jak się dowiedział, że mi stuknął już 40 tydz to powiedział, że mnie nie puści bo sensu nie ma.
Dostałam zastrzyk w tyłek, nastepne w sobotę/niedzielę, a w poniedziałek kroplowka i mam nadzieję, że urodzę

Strasznie gorąco w tym szpitalu, czekam na wiatrak jak mi przywiozą.
trzymaj się tam w każdym razie najpóźniej w przyszłym tyg przytulisz swoje dzieciątko
Irmusia81 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-03, 14:10   #3395
houserka
Rozeznanie

Cytat:
ile? O matulu, cyce by mi odpadły Jak już pisałam, moja ssie jednego cyca koło 5 minut, czasem dłużej, ale NIGDY dłużej niż 10 minut, w jednej sesji karmię z obu piersi i dziecko mi się najada. Śpi potem spokojnie 2-3 godziny a na wadze przybiera pięknie. Jakby miała tyle czasu ssać, to już widzę problemy z czkawką i brzuszkiem, bo by już na bank nie jadła a powietrze tylko połykała. Bo to niekoniecznie jest tak, że jak dziecko ssie to mleczko leci
te 20-30 min. z każdego cyca to położne chyba miały na myśli, że w okresie pierwszych dni, by laktacja się unormowała i dziecko nauczyło się ssać. Tak myślę.
houserka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-03, 14:11   #3396
agunia82
Zakorzenienie

Cytat:
No i popsułaś zabawę

sama się spiorę za to psucie
ale to w sumie nie ja, to moje dziecię, to ona się urodziła kudłata chociaż zgagi nie miałam. I na księżyc do tego patrzyłam!

Cytat:
Napisane przez blueberry88 Pokaż wiadomość

za przyrost wagi!

A dlaczego wybrałaś osobne szczepionki? Pytam, bo ja wciąż się zastanawiam.

Osobne wybrałam po tym, jak zasięgnęłam na ten temat opinii z kilku źródeł i poczytałam.
I tak na przykład mojej znajomej w szpitalu gdzie rodziła cały personel odradzał szczepionki skojarzone. Moja pediatra zasugerowała mi, że po nich jest zwiększone ryzyko wstrząsu neurologicznego. Poza tym dużo pojawia się opinii, że nawet przy osobnych dawkach kalendarz szczepień w pierwszym roku jest przesadzony i za bardzo bombarduje się ten mały organizm - a gdzie dopiero skojarzoną, gdzie podajesz mega bombę w jeden dzień. No i skojarzona ponoć zawiera więcej szkodliwych konserwantów i innych syfów.
Kolejna sprawa - osobne szczepionki są stosowane od wielu lat i znane są ich długoterminowe skutki uboczne. Jeśli chodzi o skojarzone, są one używane od niedawna i nie wiadomo, czy za kilka lat nie okaże się, że coś tam jednak złego w dłuższym okresie czasu powodują.
I nikt nie potrafił mi podać sensownego argumentu przemawiającego za skojarzonymi oprócz "ale szkoda tyle razy dziecko kłuć". To jak dla mnie jest żaden argument

agunia82 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-03, 14:22   #3397
blueberry88
Zakorzenienie

Norniczka dziś wychodzi!!! Napisała też, że Mała będzie miała USG brzuszka

Cytat:
Ogłaszam wszem i wobec: Sukces, po wielu dniach bojów udało nam się pobrać mocz do badania!!!

Najlepsze życzonka dla Blani i Fabisia!!!
Stary 2012-08-03, 14:37   #3398
wvictoria
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez nel_a Pokaż wiadomość
moja szwagierka miała "judasza" zaklejonego taśmą zeby nie zaglądać, nie obcinała włosów, parę razy się oparzyła i strasznie przeżywała
O matko!! A ten judasz zaklejony to dlaczego?
I o co z tym oparzeniem chodzi? Kurcze, jakoś mało wyedukowana w kwestii przesądów jestem

Stary 2012-08-03, 14:41   #3399
nel_a
Zakorzenienie

Cytat:
O matko!! A ten judasz zaklejony to dlaczego?
I o co z tym oparzeniem chodzi? Kurcze, jakoś mało wyedukowana w kwestii przesądów jestem
zaklejony bo jak ciężarna by przez niego patrzyła to dziecko miałby zeza
jak się ciężarna oparzy to dziecko będzie miało ślad

nel_a jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-03, 14:41   #3400
bebe1987
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Malwina_a Pokaż wiadomość
Urodziła któraś?czy dalej zastój mamy
Te sierpniowe dzieciaki tylko straszyły wyjściem a teraz się zablokowały

Ja dzisiaj miałam wyjść do domu i co?poszłam na badnie, które robił mi sam ordynator, ja bym go rzeźnikiem nazwała bo plamię do teraz. Z badania nic nie wynikło, dalej szyjka skrócona i rozwarcie na palec. Jak się dowiedział, że mi stuknął już 40 tydz to powiedział, że mnie nie puści bo sensu nie ma.
Dostałam zastrzyk w tyłek, nastepne w sobotę/niedzielę, a w poniedziałek kroplowka i mam nadzieję, że urodzę

Strasznie gorąco w tym szpitalu, czekam na wiatrak jak mi przywiozą.
Biedactwo...
Ale na dobrą sprawę jesteś pod opieką lekarzy i masz świadomość, że niedługo przytulisz Agatkę!
Trzymam za szybki rozwój akcji!

Cytat:
Super
bebe1987 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-03, 14:43   #3401
wvictoria
Wtajemniczenie

Cytat:
sama się spiorę za to psucie
ale to w sumie nie ja, to moje dziecię, to ona się urodziła kudłata chociaż zgagi nie miałam. I na księżyc do tego patrzyłam!
Spoko, posyp głowę popiołem i zostanie Ci odpuszczone
Tego przesądu z księżycem też nie znam Ale coś słyszałam o tym że kobieta w ciąży nie powinna być chrzestną i nie powinna iść na pogrzeb Ale dlaczego

Stary 2012-08-03, 14:43   #3402
blueberry88
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Linka25 Pokaż wiadomość
hej robaczki
własnie karmię Małą lubię karmienie piersią, bo to rzeczywiscie wygoda, zadnego przygotowywania, podgrzewania, mycia i cholera wie czego jeszcze martwię sie tylko czy mała właściwie przybiera, wciaz wydaje mi sie drobna. Połozne jej nie ważą, musimy więc znów wynająć wagę.

TZ po weekendzie wraca do pracy, boję się troszkę;
teraz było cudownie, wszystko robilismy razem
co to bedzie w tym tygodniu? TZ powiedział, ze juz zaplanował obiady na cały tydzień; to dobrze, na gotowanie pewnie bym czasu nie znalazła
Dasz sobię radę! TŻ już tydzień w pracy, a ja wizaż ogarniam
Podziel się tym menu

Cytat:
ludzie zawsze sobie myślą "mnie to nie spotka" albo "przecież jadę ostrożnie" - ale sam na drodze nie jest, są jeszcze inny, debile, pijani, ktoś kto zasłabnie itp.
odnośnie poduszki powietrznej.......szwagie r wozi małego z przodu a o odłączeniu poduszki nie pomyślał

dziecko w foteliku ale niezapięte niech sie dziewczyna cieszy że to się tylko tak skończyło. Przecież takie małe ciałko leci jak pocisk.
Kolega tż wożąc swoje córki (8 i 10 lat) w fotelikach miał wyłączone poduszki, bo przecież jak dzieci w fotelikach, to muszę być wyłączone
Dziś jechałam autem koleżanki mojej mamy nad jezioro i zaproponowała, żebym Małą włożyło do tyłu w gondoli, żeby jej było ciepło
Stary 2012-08-03, 14:45   #3403
chce_byc_mama
Zakorzenienie

byla polozna oczywiscie przyszla w momencie w ktorym zabralam sie za sprzatanie :P

chyba rosnie mi mala kluska :p mala wazy 3580 :P

Amelcia
chce_byc_mama jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-03, 14:51   #3404
asia665
Wtajemniczenie

Dziewczyny właśnie tak jak pisałam, wcześniej kupki były żółte. Dopiero teraz są zielone . Chociaż mój mąż jak zmieniał wczoraj pampka to mówił ,że kupka była żółta,ale następna znowu zielona.

No i jem to co jadłam od początku. Nic nowego nie wprowadziłam. Jedynie w sobote ponownie spróbowałam jabłka(wcześniej miał po nim zieloną kupke ale to było jakoś na 2 dzień od zjedzenia) i fasolki szparagowej. Ale reakcja po nich byłaby chyba wcześniej.

Chociaż kurcze,przypomniało mi się,że przez ostatnie pare dni jadłam kiełbasę wędzoną(robioną przez mojego tate) - kurde może to jest przyczyna . . .

"...i jesteś już mym świadomym tak wolnym w niewoli."

Jestem mamą

asia665 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-03, 14:51   #3405
wvictoria
Wtajemniczenie

Cytat:
zaklejony bo jak ciężarna by przez niego patrzyła to dziecko miałby zeza
jak się ciężarna oparzy to dziecko będzie miało ślad
dobre

Cytat:
Kolega tż wożąc swoje córki (8 i 10 lat) w fotelikach miał wyłączone poduszki, bo przecież jak dzieci w fotelikach, to muszę być wyłączone
Dziś jechałam autem koleżanki mojej mamy nad jezioro i zaproponowała, żebym Małą włożyło do tyłu w gondoli, żeby jej było ciepło
Hmmm, przecież ma być wyłączona tylko poduszka z przodu jak dziecko jeździ tyłem na przednim siedzeniu. No chyba te poduszki co są w przednich siedzeniach i zabezpieczają tylną kanapę też powinny być wyłączone jak dziecko jedzie tyłem na tylnej kanapie? Trzeba by to sprawdzić bo w sumie to byłoby logiczne...

I co? Nie zdecydowałaś się na tą gondolę? Przecież chłodno dziś Wiedza powalająca, ręce opadają.

Stary 2012-08-03, 14:53   #3406
blueberry88
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez phdwao Pokaż wiadomość
według mojej połoznej po mleku mamy nie musi sie odbic dobrze wiedziec jak jest u was
U nas to się nie sprawdza. Mała odbije raz i to nie wystarcza często. Zdarza się, ze płacze i nie wiemy dlaczego aż sobie nie odbije i się uspokaja - musi więc ją coś tam męczyć. A nie wisi na piersi długo - naprawdę kilka minut. Choć nie wiem jak jest jak ssie, ale jak odciągam laktatorem, to 7 strumieni leci w tym jeden sam z siebie

Cytat:

a wiecie, że Luśka ma owłosione uszy? Ma ten meszek jeszcze, śmiesznie to wygląda ciekawe kiedy jej się to wytrze

Pumcia w tej książce napisali, żeby najpierw spróbować masować plecki, zataczać dwoma palcami kółeczka wędrując ręką od dołu plecków do góry, a jak to nic nie da to leciutko klepać.
A Luśce i tak najczęściej beka się przy... zmianie pozycji
No jak to??? Veet sensitive i do dzieła!!!
Co do oklepywania, to wiem, ze nie powinno się otwartą dłonią
Stary 2012-08-03, 14:56   #3407
agunia82
Zakorzenienie

No to małą obudziłam na karmienie, pojadła i... poszła spać dalej
to się chyba na krótki spacer wybierzemy, bo psa trzeba wyprowadzić a coś się zaczyna chmurzyć

agunia82 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-03, 14:58   #3408
Paula SHIN
Zakorzenienie

Cytat:

No jak to??? Veet sensitive i do dzieła!!!
Co do oklepywania, to wiem, ze nie powinno się otwartą dłonią

Trzeba zrobic lodeczke.
To sie moze bardzo przydac pozniej przy nauce samodzielnego jedzenia, w SR mowili ze przy udlawieniu mozna zrobic taka "lodeczke" i uderzyc dosc mocno, nic sie nie stanie, a to czym dziecko sie zakrztusilo powinno latwo wyleciec.
Mialam taka sytuacje jak Michal (jeden z pierwszych razy) jadl jablko, zakrztusil sie i nie mogl oddychac szybko go wzielam na kolana, nogami do mnie, glowa troche nizej, juz przed moimi kolanami, on na brzuchu i uderzalam w panice i ze lzami w oczach, bo juz mi sie wydawalo, ze siny jest, na szczescie dosc szybko sie udalo...

Bardzo, bardzo, bardzo szczesliwa
Nasze Drugie Dziecko

Paula SHIN jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-03, 14:59   #3409
asia665
Wtajemniczenie

Agunia podziwiam Cię,za to że masz siłe iść na spacer z dzieckiem i psem. Ja bym chyba nie dała rady.

Jestem mamą

Stary 2012-08-03, 14:59   #3410
houserka
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez pumas Pokaż wiadomość
ahaaaaaaa
myślałam, że Ty pod Wolę tak jak ja, w końcu masz chyba nawet bliżej niż ja
personel mają mocno przestarzały, ta Zalewska też taka ten teges... ciekawe, jaka będzie w praktyce. A położna, która u mnie była super babka, taka wyluzowana i życiowa, koło 40stki - szkoda, że tylko na zastępstwo. Pewnie dlatego u mnie była tylko 2 razy, a nie tak jak u Ciebie 4.
to u mnie była 2x właśnie ta co u Ciebie,taka własnie koło 40,taka "puszyta". trzeci raz ta starszawa i jutro przychodzi po raz kolejny. Ktoś pisał, ze połozne mają płacone przez NFZ za 4 wizyty wiec pewnie przychodzi , bo jej sie opłaca, bo nie mamy jakiś wiekszych problemów. pierwsza wizyta trwała 2 h(mnóstwo papierów do uzupełnienia), druga 15 min, trzecia tez z ok.15 min.
za pierwszym razem teściowa(przez tż)chciała jej wcisnąć napiwek, ale odmówiła
Stary 2012-08-03, 15:02   #3411
blueberry88
Zakorzenienie

Cytat:
Aga a w jakiej pozycji nosić?
Czy jeśli odbije to nie uleje? Dobrze rozumiem?

I jeszcze jedno czy widzicie że Wasze dzieci przybierają "gołym okiem"? Mnie sie Martynka wydaje mniej więcej taka sama Boję się tej wagi jak cholera. Na razie wiem tylko tyle że około 6 doby odzyskała i przekroczyła wagę urodzeniową, potem już ważona nie była. Chcę karmić tylko piersią, nie miewam jakiś nawałów, ale pokarm jest. Nie miewam jednak np. twardych piersi
Ja mam wrażenie, jak jak dobrze odbije, to mniej ulewa albo wcale, ale może to zbieg okoliczności.
My kupiliśmy elektroniczną wagę i ważę Mała tak, że wchodzę z nią, a potem sama i obliczam różnicę

Cytat:
Nie wiem czy musi czy nie Wiem, że mnie trochę cieknie. bardziej się zastanawiam co oznacza nagły wzrost biustu? Jakbym w nocy operację zrobiła i mi silikony wsadzili
Nagły wzrost biustu miałam drugiej noc po porodzie i to tak, że mi rozstępy powyłaziły

Cytat:
Napisane przez sas Pokaż wiadomość
hej dziewczynki
u nas wreszcie leje deszczyk..bo juz sie konczylysmy...o 12wykapalam Lenusie, nakarmilam i terac drzymie..nio proboje przynajmniej.....mogla by sie przesac troszke......wczoraj cos chyba na wieczor sie nie najadla bo w nocy wstala mi co 3h... a zazwyczaj miala taka przerwe ok4-5 godzinna...hm... mam nadzieje,ze to nie wina mojego mleka.musze wziasc sie za mycie okien bo za tydzien mamy dom gosci a za 16 dni chrzciny...teraz mam problem z sukienka dla siebie..bo nadal wygladam jak slon po porodzieeh masakra...
Gratuluję skonczonego miesiąca dzieciaczkom
Też mam problem z sukienką. Chce kupić taką, w której dobrze będę wyglądać teraz i kiedyś jak stracę brzuch (wierzę, że ta chwila nadejdzie), ale zupełnie nie wiem, jakich krojów szukać. Całe życie sprawdzał się u mnie krój a stylu lat 50tych.
Stary 2012-08-03, 15:04   #3412
Paula SHIN
Zakorzenienie

Cytat:
No to małą obudziłam na karmienie, pojadła i... poszła spać dalej
to się chyba na krótki spacer wybierzemy, bo psa trzeba wyprowadzić a coś się zaczyna chmurzyć
U nas od rana pada co za ulga po tych upalach!

Bardzo, bardzo, bardzo szczesliwa
Nasze Drugie Dziecko

Paula SHIN jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-03, 15:07   #3413
anna99302
Zadomowienie

hey. ale mam dzisiaj dzien...ciśnienie maleńkie i wszysko mnie boli. piczka, nogi, kosci wszystko!!!! jestem już tak zmęczona tą ciążą ehh..ogolnie jakies tam skurczyki małe dzisiaj wyłapuje...ale czy z tego coś wyniknie? pewnie nie.

Cytat:
Napisane przez red_scorpio Pokaż wiadomość
No to czekamy nadal, zwarte i gotowe A to takie męczące...

Ja sobie chyba na cały przyszły tydzień coś zaplanuje, jakieś spotkania z koleżankami, itp, może wtedy się coś ruszy...
:
no ja mam zaplanowany cały weeekend. w niedziele mam się zglosic do szpitala na ktg...zobaczymy co dalej. ale juz bede prosic moją położną o jakieś rozwiązanie.
Cytat:
Napisane przez chce_byc_mama Pokaż wiadomość
spie na stojaco...
oczekuje na plozna...

Moja Amelcia konczy dzis 2 tygodnie
i wieczorem przylatuje moja mama

Cytat:
Napisane przez eninka84 Pokaż wiadomość
Jestem zła na mojego gina, oszukał mnie z tym że urodze wcześniej! Jak głupia sie stresowalam, lezalam, a teraz mnie strzela, co bym gdzieś poszła to prżez ten upał nie mogę cieżko mi nawet oddychać dziś, chyba mam zły dzień........;(
ha to tak jak ja! ja zmieniam gina po tej ciąży. nie ma co!
Cytat:
Napisane przez Paulaaa23 Pokaż wiadomość
Wróciłam
Zrobili mi ktg, wyszło pełno skurczy na 50, ale ja ich ani trochę nie odczułam... Zrobili mi też badanie czystości wód, wziernikiem i taką rurką, ojjj bolało... Ale wody czyściutkie no i powiedzieli, że mogę krwawić po tym i rzeczywiście krwawię teraz. Szyjka długa, zamknięta, oznak porodu brak. Dowiedziałam się, że do porodu jeszcze daleko... W poniedziałek znowu mam iść.. Mam nadzieję tylko, że to badanie ponowne sobie darują, nie chce go nigdy więcej
amnioskopię miałaś kochana super, że wody czyste! może cię ruszy po grzebaniu w szyjce!

Cytat:
ja co prawda miałam przepowiadające ale przez miesiąc przed;
poród się zblizał a ich nie było więcej, nie nasilały sie;
nawet dzień przed porodem miałam zaledwie jeden lekki skurcz - przez cały dzień

a jak zaczęłam rodzić to ktg pokazywało skurcze na poziomie 190 a później to juz nie wiem bo się ostro zrobiło
o własnie! dziewczyny jakie miałyscie najwieksze skurcze na ktg?? ciekawa jestem do ilu może dojsc? ja miałam w srodę 50-60

Edytowane przez anna99302
Czas edycji: 2012-08-03 o 15:08
anna99302 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-03, 15:07   #3414
sas
Wtajemniczenie

Cytat:

!
super
Cytat:
Osobne wybrałam po tym, jak zasięgnęłam na ten temat opinii z kilku źródeł i poczytałam.
I tak na przykład mojej znajomej w szpitalu gdzie rodziła cały personel odradzał szczepionki skojarzone. Moja pediatra zasugerowała mi, że po nich jest zwiększone ryzyko wstrząsu neurologicznego. Poza tym dużo pojawia się opinii, że nawet przy osobnych dawkach kalendarz szczepień w pierwszym roku jest przesadzony i za bardzo bombarduje się ten mały organizm - a gdzie dopiero skojarzoną, gdzie podajesz mega bombę w jeden dzień. No i skojarzona ponoć zawiera więcej szkodliwych konserwantów i innych syfów.
Kolejna sprawa - osobne szczepionki są stosowane od wielu lat i znane są ich długoterminowe skutki uboczne. Jeśli chodzi o skojarzone, są one używane od niedawna i nie wiadomo, czy za kilka lat nie okaże się, że coś tam jednak złego w dłuższym okresie czasu powodują.
I nikt nie potrafił mi podać sensownego argumentu przemawiającego za skojarzonymi oprócz "ale szkoda tyle razy dziecko kłuć". To jak dla mnie jest żaden argument
popieram... ja robie dokladnie to samo...a szczepilas na cos dodtkowo??
Cytat:
Napisane przez houserka Pokaż wiadomość
te 20-30 min. z każdego cyca to położne chyba miały na myśli, że w okresie pierwszych dni, by laktacja się unormowała i dziecko nauczyło się ssać. Tak myślę.
tez tak mysle....moja przez pierwsze 2-3 tyg tak dlugo ssala a teraz wystarczy jej ogolem 10-15 min
Cytat:

słońce spokojnie, moja zwykle też w nocy śpi 4-5 godzin, ale są i nocki, kiedy budzi się co 3 godziny, może po prostu akurat ma jakiś skok wzrostu i więcej trochę zjeść potrzebuje
mam nadzieje
moja cios spac nie moze
sas jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-03, 15:09   #3415
blueberry88
Zakorzenienie

Cytat:

Dziękuję
Nie wiem, jak jest w mojej przychodni, ale raczej tak samo, jak w pewnej takiej w mieście, gdzie dziecko otrzymało po jednym ukłuciu w nóżki i jedno w rączkę. Czyli razem trzy - to nie jest czasem ta sama dawka co 5w1? Ile razy ukłuli Lusię?

Cytat:
Napisane przez asia665 Pokaż wiadomość
Dziewczyny właśnie tak jak pisałam, wcześniej kupki były żółte. Dopiero teraz są zielone . Chociaż mój mąż jak zmieniał wczoraj pampka to mówił ,że kupka była żółta,ale następna znowu zielona.

No i jem to co jadłam od początku. Nic nowego nie wprowadziłam. Jedynie w sobote ponownie spróbowałam jabłka(wcześniej miał po nim zieloną kupke ale to było jakoś na 2 dzień od zjedzenia) i fasolki szparagowej. Ale reakcja po nich byłaby chyba wcześniej.

Chociaż kurcze,przypomniało mi się,że przez ostatnie pare dni jadłam kiełbasę wędzoną(robioną przez mojego tate) - kurde może to jest przyczyna . . .
No właśnie pytanie kluczowe, to po jakim czasie od momentu, w którym coś zjemy to jest w pokarmie, a po jakim czasie od zjedzenia tego przez malucha ląduje w kupce... Wtedy można by określić przyczynę

Cytat:

Hmmm, przecież ma być wyłączona tylko poduszka z przodu jak dziecko jeździ tyłem na przednim siedzeniu. No chyba te poduszki co są w przednich siedzeniach i zabezpieczają tylną kanapę też powinny być wyłączone jak dziecko jedzie tyłem na tylnej kanapie? Trzeba by to sprawdzić bo w sumie to byłoby logiczne...

I co? Nie zdecydowałaś się na tą gondolę? Przecież chłodno dziś Wiedza powalająca, ręce opadają.
Jak dziecko jedzie tyłem, to poduszka ze nim musi być wyłączona

Nie, stwierdziłam, że lepiej, jak mama weźmie ją na kolana...
Stary 2012-08-03, 15:12   #3416
karolka110
Wtajemniczenie

hej Kochane

ja po 14 dopiero wróciłam, bo lekarki w szpitalu miały operacje i coś tam jeszcze i musiałam 2h czekać na badanie i konsultację po KTG....

u mnie bez zmian....szyjka skrócona, ale jeszcze jest, główka nisko, ale jeszcze nie tam gdzie ma być....zero skurczy....

i Lila podobno waży ok 3600g, ale czy to prawda:confused :

jestem trochę załamana tym, że nic się nie dzieje....po prostu jakiś smutek mnie ogarnął....mam nadzieję, że weźmie mnie na ten weekend z nienacka:pr osi:

jak nic się nie zmieni w poniedziałek znów kontrola....

idę się położyć, bo humor mi uleciał....

a propos rozmiaru biustu, ja teraz mam 75G....pomyślcie co to będzie dalej....

Edytowane przez karolka110
Czas edycji: 2012-08-03 o 15:14
karolka110 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-03, 15:12   #3417
houserka
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez pumas Pokaż wiadomość
A co z oklepywaniem? Zdania są podzielone. Pediatra który był u nas na wizycie, ten znajomy mówił, że jak najbardziej, leciutko oklepywać, a wiem, że pani doktor do ktorej idziemy dzisiaj jest totalnie przeciwna, bo to może spowodować odbicie płuc.
mi położna mówiła, ze lekko poklepywać można, albo masować, i trzymać na ramieniu nawet tak wysoko , ze główka prawie na plecach sie opiera. I nie trzymam dłuzej niz 5 min. Teściowa trzyma dłuzej , bo ona ogólnie to uwielbia wszystkie zabiegi koło małej, oprócz kąpania i spacerowania bo to zadanie dla mnie i tż
a przyrostem wagi nie powinnaś się martwic, bo skoro zjada na raz 120ml(g??)to na pewno ładnie przybiera. Moja wczoraj z butli zjadła 60 ml w jednej turze i za godzinę taka samą porcję. Ja w tym czasie buszowałam po galerii...
Stary 2012-08-03, 15:14   #3418
asia665
Wtajemniczenie

Cytat:

No właśnie pytanie kluczowe, to po jakim czasie od momentu, w którym coś zjemy to jest w pokarmie, a po jakim czasie od zjedzenia tego przez malucha ląduje w kupce... Wtedy można by określić przyczynę
Ciekawe,ale tak sobie przypominam że problemy brzuszkowe są odkąd zaczęłam jeść tą nieszczęsną kiełbase. Myślałam,że jest "nieszkodliwa" więc jako potencjalny alergen nawet nie wzięłam jej pod uwage. Jaka ja jestem głupia .

Aguś ,Lusia ma długie włoski. Tak jak mój Patryś .Powiedz,wycierają się jej już czy jeszcze nie??

Idzie burza

Jestem mamą

Stary 2012-08-03, 15:15   #3419
wvictoria
Wtajemniczenie

Cytat:
Nagły wzrost biustu miałam drugiej noc po porodzie i to tak, że mi rozstępy powyłaziły

Też mam problem z sukienką. Chce kupić taką, w której dobrze będę wyglądać teraz i kiedyś jak stracę brzuch (wierzę, że ta chwila nadejdzie), ale zupełnie nie wiem, jakich krojów szukać. Całe życie sprawdzał się u mnie krój a stylu lat 50tych.
No po porodzie to bym zrozumiała. Ale przed??

Sukienka... może tak odcinana pod biustem?? Albo luźniejsza - teraz bez paska albo z szerokim paskiem, a kiedyś z wąskim paseczkiem? I do tego żakiet, też ukryje brzuszek I duża torebka kopertowa w kontrastowym kolorze - odwróci uwagę od innych rzeczy I pamiętaj - buty i torebka w jednym kolorze to nie jest dobry pomysł Postarza takie zestawienie. Generalnie w wyborze sukienki postaw na wyeksponowanie biustu i nóg Szpilki bez palców też by fajnie wyglądały
Trochę chaotycznie ale może coś Ci się przyda

Cytat:
Napisane przez Paula SHIN Pokaż wiadomość
U nas od rana pada co za ulga po tych upalach!
A u mnie właśnie zaczyna kropić deszczyk Ufff, jaka ulga

Stary 2012-08-03, 15:31   #3420
houserka
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez asia665 Pokaż wiadomość

na pewno, wędzona i tłusta i przez to ciężkostrawna. Chociaż ja dziś jadłam makrelę wędzoną, no ale ryba jest raczej lekkostrawna.
dziś tz obiecał mnie zabrac do knajpy z okazji urodzin. Małej trzeba odciągnąć butle
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości