Mamusie Lipcowo-Sierpniowe 2012 - część XV - Strona 112 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2012-08-03, 11:46   #3331
wvictoria
Wtajemniczenie

Dot.: Mamusie Lipcowo-Sierpniowe 2012 - część XV

Cytat:
Napisane przez Alexandraaa88 Pokaż wiadomość
Wczoraj już nie miałam czasu i sil by pisać... W każdym bądź razie to co ze mnie wyleciało to pozostałości po globulce zmieszane z innymi obrzydliwościami Gin zrobił USG i w środku wszystko jest ok, macica jeszcze duża, jajniki przygotowane do następnego dzidziusia (ponoć z USG nie widać cobym nadal miała policystyczne ), wszystko zostało dokładnie wyczyszczone więc jestem już spokojna Przepisał mi tylko jakieś kremy i żele na podrażnienia i tabletki bo do kolejnej dzidzi mi się nie spieszy
No to super wiadomości
Też słyszałam, że po ciąży PCO może się cofnąć i mam taką nadzieję nie chcę "produkować" kolejnego dzieciątka przez następne 2 lata Bo już bym musiała niedługo zacząć
Ale super wiadomości

Cytat:
Napisane przez nel_a Pokaż wiadomość
ja mam biustonosz dopasowany, nic nie gniecie plecy też nie bolą te moje cycuchy aż takie wielkie się nie wydają trochę luzu mam w sumie w miseczkach.
Jeszcze 3 dni temu był dopasowany :/ A wczoraj i dziś masakra jakaś. Nie sądzę aby w praniu się nagle skurczył po 3 miesiącach użytkowania i prania A na razie nie chcę kupować kolejnego o rozmiar większego bo jak mi po porodzie jeszcze bardziej urosną? Przecież sklepu z biustonoszami nie otworzę

Cytat:
Napisane przez bebe1987 Pokaż wiadomość
Biedactwo...Trzymam żeby dzieciątko się pospieszyło!!!

Widocznie mam terminowe dziecko - oby nie poterminowe!
Czuje skurczyki ale nie takie silne jak wczoraj, może coś się rozkręci w weekend ale lepiej się nie nastawiać, bo później jest tylko rozczarowanie...
Co do ubranek, to każdy wokół mówi, żebym kupowała ubranka od rozmiaru 68, bo z mniejszych szybko wyrośnie. Ale muszę mieć też mniejsze, z których mogła by wyrosnąć... Odnośnie wózka to też odradzano mi 3w1, ale nie ze względu na fotelik (bo to u mnie podstawa), ale na spacerówkę - bo lepiej kupić osobna spacerówkę - parasolkę. chodzi o ciężar wózka, ale teraz są wózki ze stelażem aluminiowym, więc tez są lekkie.

Kobieto, ale rozmiar! Imponujący! Ja w tej chwili mam miseczkę duże C...
Trzymam żeby było terminowe
Ja mam właśnie stelaż aluminiowy i wózek z gondolką (czyli najcięższa wersja) wazy chyba 10kg. Poza tym i tak pewnie kupię parasolkę ale trochę później. A z tym fotelikiem to moja babcia tak wyleciała - ma 80 lat i czasem pomysły... szkoda gadać

Wiesz, zamienię się rozmiarami Wiecie jak czasem trudno kupić koszulę, która będzie pasować i w talii i w biuście? to naprawdę nie jest łatwe.

Cytat:
Napisane przez ajka89 Pokaż wiadomość
Przy takim rozmiarze dopasowany stanik to podstawa. Fiszbiny to też mój wielki problem...mam aż otarcia od nich

Ja miałam taki kryzys wczoraj....siedziałam i pociłam się, jakbym była w saunie...teraz też siedzę przy wiatraku, bo chwilę układałam rzeczy i już cała mokra
Ja zawsze mierzę biustonosze jak kupuję i tylko jak są idealne to biorę. I te były (przy okazji były drogie jak diabli), a teraz
Poczekam jeszcze ze 2-3 dni i jak coś to polecę kupić coś na szybko. Chyba, że urodzę wcześniej to i tak będę musiała pewnie kupić.

Dziewczyny, czy nagłe powiększenie się cycków może być oznaką porodu? Bo siara mi leci gdzieś od tygodnia (ale tak po parę kropli), a w ciągu 2 dni mi cycki urosły... Czy to może coś zwiastować? czy lepiej się nie nakręcać?

Współczuję tej sauny. Znam to też. Mój królik cały dzień śpi i szuka albo zimnych płytek (co chwilę przenosi się kawałek dalej) albo żeby był przeciąg

http://fajnamama.pl/suwaczki/kjxyg8y.png
wvictoria jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-03, 11:57   #3332
wvictoria
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez agunia82 Pokaż wiadomość
rany, jak ja bym kupowała ubranka od rozmiaru 68 to moja Luśka nie wiem ile jeszcze by nago chodziła

dlatego ja wychodzę z założenia, że nawet na bardzo krótką trasę dziecko musi być w foteliku i koniecznie przypięte
Poza tym uczy to dobrych nawyków dziecko, czyli np. zapinania pasów. A jak się małego człowieka nie nauczy to później już będzie trudniej... Ja tam zawsze zapinam pasy i jak prowadzę i wiozę kogoś kto nie zapina to nie ruszę póki ten ktoś nie zapnie Zresztą jak nie zapną pasów to mi piska w aucie, że niezapięte pasy a z tym piskaniem to ja jechać nie będę

Cytat:
Napisane przez nel_a Pokaż wiadomość
ludzie zawsze sobie myślą "mnie to nie spotka" albo "przecież jadę ostrożnie" - ale sam na drodze nie jest, są jeszcze inny, debile, pijani, ktoś kto zasłabnie itp.
odnośnie poduszki powietrznej.......szwagie r wozi małego z przodu a o odłączeniu poduszki nie pomyślał

dziecko w foteliku ale niezapięte niech sie dziewczyna cieszy że to się tylko tak skończyło. Przecież takie małe ciałko leci jak pocisk.
Masz rację - co złe to nas nie dotyczy. A przecież wypadki chodzą po ludziach. Mój ojciec jeździ od ponad 30 lat i to był pierwszy wypadek w życiu jaki miał. Fakt, że nie z jego winy ale jak widać takie też się zdarzają...

Cytat:
Napisane przez Mandragorrka Pokaż wiadomość
Hej laski Ja zaś tylko na sekundę, zaraz idę karmić małą.
Nie nadrabiam Was, bo niestety nie daję rady. Ale gdzieś mi mignęło, że nadawałyście na politykę prorodzinną w naszym kraju (chociaż osobiście nie wiem czy u nas w ogóle coś takiego jest). W ostatniej turze wczorajszych gości była kuzynka małża i opowiadała jak to jest w Holandii - mieszka tam siostra jej męża. No i np. po porodzie do kobiety przychodzi pani do pomocy (nie pamiętam na ile może na 2 tygodnie) - no i pani ta pomaga we wszystkim a mamusia ma leżeć i odpoczywać. Do tego dostaje się jakieś bony do wykorzystania w normalnych sklepach z artykułami dziecięcymi.I podobno sporo tego jest. I jakoś łatwiej dogadać się z pracodawcami odnośnie czasu pracy, są elastyczniejsi, bardziej prorodzinni. I oczywiści żłobki i przedszkola funkcjonują o niebo lepiej niż u nas. Opowiadała co jeszcze ale niestety nie zakodowałam.
Zresztą nie umiałam się skupić na rozmowie, bo z kuzynką przyjechała dziewczyna kuzyna, która stara się o dziecko. Niedawno była w szpitalu na zabiegu - miała puste jajeczko I było mi tak jakoś dziwnie...
Trzymajcie się Kobietki idę do mojego Głodomorka
Moi dalecy znajomi wyprowadzili się najpierw w UK, a później do Szwecji właśnie z powodu polityki prorodzinnej. Mają syna upośledzonego (chłopiec w wieku 10 lat mówił mama, tata, am i robił w pampersy, a do tego był wzrostu własnej matki). W Polsce tragedia - na rehabilitację, sanatorium, lekarstwa wydawali krocie. W UK po chłopaka rano przyjeżdżała pani, zabierała go autem do szkoły i wieczorem odwoziła do domu. Wszystkie rzeczy potrzebne mieli za darmo. I teraz mieszkają w Szwecji i mówią, że jest jeszcze lepiej.

Stary 2012-08-03, 12:00   #3333
chce_byc_mama
Zakorzenienie

No tak polozna zapowiedziala sie na RANO juz jest 11 a jej jeszcze nie ma
ciekawe czy bedzie mala wazyc...

---------- Dopisano o 11:00 ---------- Poprzedni post napisano o 10:59 ----------

ciekawa jestem ile ta moja kluska wazy bo zrobila sie bardziej pucowata

Amelcia
chce_byc_mama jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-03, 12:02   #3334
houserka
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez chmielinka Pokaż wiadomość
boję się właśnie trochę tego wywoływania... bo jak akcja sama się rozkręci to fajnie, a tak to obawiam się że będzie to długo trwało i poród nie będzie łatwy...
niekoniecznie... ja miałam wywoływany i akcja porodowa (ja liczę poród od silnych bóli) trwała 2,5 h , więc bez paniki
houserka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-03, 12:09   #3335
asia665
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Paula SHIN Pokaż wiadomość

Na piersi - tak zalezy co jesz. Podobno na piersi wlasciwie kazda kupa jest normalna, poza ta z krwia albo sluzem.
Jesli podajesz tez MM - to wskazuje na alergie na mleko. Juz przez sama zielona kupe daja recepte na mleko z apteki. Kolezanki corka poza zielona kupa nie miala zupelnie zadnych objawow wskazujacych na alergie, teraz ma roczek i dalej dostaje mleko na recepte.
Karmie tylko i wyłącznie piersią a problemy kupowe i brzuszkowe pojawiły się z dnia na dzień . Dzisiaj kończymy pierwszy miesiąc. Gdzieś koło 5 tygodnia jest ten słynny skok rozwojowy,to może być przez to?

"...i jesteś już mym świadomym tak wolnym w niewoli."

Jestem mamą

asia665 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-03, 12:11   #3336
Paulaaa23
Rozeznanie

Wróciłam
Zrobili mi ktg, wyszło pełno skurczy na 50, ale ja ich ani trochę nie odczułam... Zrobili mi też badanie czystości wód, wziernikiem i taką rurką, ojjj bolało... Ale wody czyściutkie no i powiedzieli, że mogę krwawić po tym i rzeczywiście krwawię teraz. Szyjka długa, zamknięta, oznak porodu brak. Dowiedziałam się, że do porodu jeszcze daleko... W poniedziałek znowu mam iść.. Mam nadzieję tylko, że to badanie ponowne sobie darują, nie chce go nigdy więcej

Paulaaa23 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-03, 12:14   #3337
houserka
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez phdwao Pokaż wiadomość
dziewczyny pomocy!

była u mnie połozna i wprowadziła rewolucję w wychowaniu i zajmowaniu sie dzieckiem. Napisze Wam co radziła a Wy prosze odnieście się do tego jak Wy postepujecie. Otóz połozna kazała mi po karmieniu odkładać dziecko do łóżeczka i gdy ono zacznie płakac/wyc itd mam nie reagować, poczekac az samo sie uspokoi, nasetpnie powinno albo zasnąc albo zacząć sie interesować okolicą. Co do karmienia to ma trwac az dziecko sie naje-czyli zacznie zasypiac i to moze trwac 5-10 minut(nie wiecej) Dziewczyny ile czasu Wy karmicie? mnie sie wydaje to krótko. No i jak z tym odkladaniem, powiem Wam szczerze ze teraz to robimy i sama siedze i rycze
babka chyba testuje nowe metody i to na nie swoich dzieciacha co z obijaniem po jedzeniu?a jeśli chodzi o czas to ostatnio Hania wklejała info,ze średnio karmienie piersia trwa 16 minut. Ale to pewenie zalezy od wieku dzieckaw szpitalu jedna połozna mówiła ze 20 min z jednej piersi 20 min z drugiej. Druga połozna mówiła ,ze po 0,5h z każdej piersi. Ja wczoraj małą karmiłam 1 h i 10 min, bo mi przysypiała i musiałam co chwile ją smyraćAle średnio jak je non stop z przerwami na odpoczynek to chyab 0,5 h. Wychodze z złożenia , ze póki je to je nie będe przerywać. Z moich obserwacji wyniki, ze je najlepiej jak ma długą przerwę ( max w nocy 4,5 h)trwa taka przerwa)i jak jest rozbudzona i nie śpi mi w trakcie dojenia.
Stary 2012-08-03, 12:16   #3338
ewka5891
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Paulaaa23 Pokaż wiadomość
Wróciłam
Zrobili mi ktg, wyszło pełno skurczy na 50, ale ja ich ani trochę nie odczułam... Zrobili mi też badanie czystości wód, wziernikiem i taką rurką, ojjj bolało... Ale wody czyściutkie no i powiedzieli, że mogę krwawić po tym i rzeczywiście krwawię teraz. Szyjka długa, zamknięta, oznak porodu brak. Dowiedziałam się, że do porodu jeszcze daleko... W poniedziałek znowu mam iść.. Mam nadzieję tylko, że to badanie ponowne sobie darują, nie chce go nigdy więcej
o kurcze, czyli teoretycznie na nic sie nie zapowiada. Zwała
Mnie to czekanie już powoli dołuje. Zadne sposoby 'przyspieszania porodu' nie działaja na mnie...

Synek

"Wędrówką jedną życie jest człowieka..."
ewka5891 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-03, 12:17   #3339
wvictoria
Wtajemniczenie

Cytat:
Wróciłam
To jeszcze ponosisz... Chociaż moja teściowa mówiła, że ją jak zabrało to od razu miało mocne i regularne skurcze. Żadnych przepowiadaczy ani nic. W piątek była u lekarz, który kazał się jej zgłosić w poniedziałek na wywołanie, a w nocy z soboty na niedzielę urodziła. Oby nas też zebrało szybko i skutecznie

Stary 2012-08-03, 12:20   #3340
marzenka1984
Rozeznanie

Witajcie czy któraś może jest z Warszawy i może mi powiedzieć w którym szpitalu rodziła, ja jestem w 29 tygodniu i mam na oku szpital na Lindeya
marzenka1984 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-03, 12:21   #3341
asia665
Wtajemniczenie

Cytat:
Wróciłam
Ja na dzień przed porodem też nie miałam żadnych oznak. Więc , różnie może być

"...i jesteś już mym świadomym tak wolnym w niewoli."

Jestem mamą

asia665 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-03, 12:28   #3342
Vestis
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez muminek82 Pokaż wiadomość
Opanowaliśmy też kolkę która go męćzyła pomogły krople sab simplex (polecam !) kolki zaczeły się w 2tyg i było ciężko,teraz walcze z ulewaniem dosłownie jak nie urok to...wiecie co,mały ulewa mi non stop już próbowaliśmy zagęszczacza nutrition ale mial biegunki póżniej kleik ryżowy biegunki ustały ale ulewanie nie przeszło i teraz dajemy 15 ml nan Ar na początek karmienia a póżniej bebilon,jest troszke lepiej ale podobno niektóre dzieci tak mają i jużMiłosz zjada od 90-120ml czasami więcej.Mam super położną młoda fajna babka była u nas już 3 razy i często sama dzwoni dopytuje co u nas.Byliśmy też na usg bioderek i wszystko jest ok
No to super, że wszystko dobrze
U nas jest problem i z ulewaniem i z wymiotami, często też nie chce mu się odbić no i siłą rzeczy muszę go odłożyć do łóżeczka bez bekniecia.
Choć ostatnio zaczęły się koncerty i trudności z uśpieniem - jak je to jest spokojny, ale po jedzeniu zamiast spać budzi się, ewidentnie widać, że ma problemy z brzuszkiem. Pręży się lub kuli nóżki, śpi wygięty w łuk. Położna mówiła, żeby się tym nie przejmować, bo to jest normalne - niewykształcony jeszcze przewód pokarmowy etc. Ale wczoraj mieliśmy taki dzień i noc, że darł się jakby go ktoś ze skóry obdzierał i nie dał się w żaden sposób uspokoić.

Cytat:
Napisane przez Soleilka Pokaż wiadomość
Moja położna wręcz na odwrót. Dziecko potrzebuje kontaktu z matką, w szczególności w tych pierwszych chwilach, przecież było z nami ciągle przez 9 miesięcy. Takie nagłe oderwanie go od nas też je stresuje, więc czemu nie nosić, nie przytulać? Nie rozumiem czegoś takiego.
Kochana jak powiedziała mi położna w szpitalu: matka wie najlepiej. I tej zasady się trzymaj
Ja karmię 30 minut I cały ten czas aktywnie ssie

Układaj na brzuszku, ale zaglądaj do niej. Niech się ćwiczy
Ja do odbeknięcia też siadam sobie, a Małego opieram o siebie tzn. leży pleckami sobie na mnie, a główkę ma między cyckami. I też ładnie odbekuje, a ja się nie męczę
Dobry sposób na bekanie, muszę wypróbować

Moja położna mówi to samo - dziecko potrzebuje bliskości, czułości, jak najwięcej obecności matki. Zresztą u nas często jest tak, że jak płacze to wystarczy go na minutę dosłownie wziąć na ręce i się uspokaja i usypia. No to nie wiem po co miałabym katować dziecko i siebie odkładając go na siłę do łóżeczka, żeby się wybeczał w samotności.

A karmienie u mnie czasem trwa 10-15 min, a czasem godzinę, a jak go odłożę to za pół godz znowu chce mu się jeść Nie ma reguły, ale położna mi mówiła, że jak skończy miesiąc to się to powinno uregulować

Preferencje

Moje blogowanie - zapraszam
Vestis jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-03, 12:30   #3343
houserka
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez red_scorpio Pokaż wiadomość

Piekłam sernik bo mój Małżonek go uwielbia... choć jak teściowie u nas byli to była zdziwiona i mówi do Męża: od kiedy Ty jesz sernik, jak ja robiłam to nie jadłeś.. Na co mój mąż: bo Twój jest suchy a ten rozpływa się w ustach. No, nie powiem było mi miło ale mina teściowej - bezcenna.
Z papierówkami to bym kruche zrobiła, na to jabłuszka przesmażone z cynamonem, na górę piana z białek a na to potarła jeszcze odrobinę kruchego. To się chyba pleśniak fachowo nazywa
brawo za sernik
inna nazwa na pleśniak to huba- robiłam tydzień temu
Stary 2012-08-03, 12:31   #3344
Vestis
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez asia665 Pokaż wiadomość
Ja miałam tak samo. Do ostatniego dnia praktycznie zero oznak. Aż wreszcie odeszły mi wody, choć skurcze musieli mi wywoływać

Preferencje

Moje blogowanie - zapraszam
Vestis jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-03, 12:33   #3345
Linka25
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez wvictoria Pokaż wiadomość
To jeszcze ponosisz... Chociaż moja teściowa mówiła, że ją jak zabrało to od razu miało mocne i regularne skurcze. Żadnych przepowiadaczy ani nic. W piątek była u lekarz, który kazał się jej zgłosić w poniedziałek na wywołanie, a w nocy z soboty na niedzielę urodziła. Oby nas też zebrało szybko i skutecznie
ja co prawda miałam przepowiadające ale przez miesiąc przed;
poród się zblizał a ich nie było więcej, nie nasilały sie;
nawet dzień przed porodem miałam zaledwie jeden lekki skurcz - przez cały dzień

a jak zaczęłam rodzić to ktg pokazywało skurcze na poziomie 190 a później to juz nie wiem bo się ostro zrobiło
Linka25 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-03, 12:45   #3346
agunia82
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez houserka Pokaż wiadomość
babka chyba testuje nowe metody i to na nie swoich dzieciacha co z obijaniem po jedzeniu?a jeśli chodzi o czas to ostatnio Hania wklejała info,ze średnio karmienie piersia trwa 16 minut. Ale to pewenie zalezy od wieku dzieckaw szpitalu jedna połozna mówiła ze 20 min z jednej piersi 20 min z drugiej. Druga połozna mówiła ,ze po 0,5h z każdej piersi. Ja wczoraj małą karmiłam 1 h i 10 min, bo mi przysypiała i musiałam co chwile ją smyraćAle średnio jak je non stop z przerwami na odpoczynek to chyab 0,5 h. Wychodze z złożenia , ze póki je to je nie będe przerywać. Z moich obserwacji wyniki, ze je najlepiej jak ma długą przerwę ( max w nocy 4,5 h)trwa taka przerwa)i jak jest rozbudzona i nie śpi mi w trakcie dojenia.
ile? O matulu, cyce by mi odpadły Jak już pisałam, moja ssie jednego cyca koło 5 minut, czasem dłużej, ale NIGDY dłużej niż 10 minut, w jednej sesji karmię z obu piersi i dziecko mi się najada. Śpi potem spokojnie 2-3 godziny a na wadze przybiera pięknie. Jakby miała tyle czasu ssać, to już widzę problemy z czkawką i brzuszkiem, bo by już na bank nie jadła a powietrze tylko połykała. Bo to niekoniecznie jest tak, że jak dziecko ssie to mleczko leci

Cytat:
Napisane przez asia665 Pokaż wiadomość
a ja od 7 miesiąca miałam dzień w dzień bezbolesne twardnienia brzucha, a typowe przepowiadacze dopiero dzień przed porodem

agunia82 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-03, 12:49   #3347
houserka
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez pumas Pokaż wiadomość
Dziękuję houserka za odpowiedź odnośnie lekarza. My jeszcze nie byliśmy w przychodni, a nic nawet nie wiem na temat wyboru pielęgniarki, nie dostałam do podpisu żadnej deklaracji... Chyba muszę się tam przejść, choć te baby takie niekumate w tej rejestracji :/
ja musiałam wybrać pielęgniarkę z przychodni z Kurdwanowa, bo nalezę pod tamten rejon, chociaż pediatrę i położną mam z innej(tej bliższej). Fakt , babki-rejestratorki niezorientowane- mogłam deklaracje wypełnić na Białoruskiej a nie spacerować na Kurdwanów, bo to ta sama firma , jak mi powiedziała pani z Kurdwanowa. Zauważyłam, ze stary personel na tej Białoruskiej- i lekarze i rejestratorki, położna , ta która już wróciła z urlopu tez "starszawa".
Stary 2012-08-03, 12:54   #3348
pumas
Zakorzenienie

Ewka, nie bój się, ostatecznie wywoływanie nie musi być takie straszne.... Trzymam kciuki !
Agunia, Lusia silna dziewczynka, ślicznie !! I jaka owłosiona, jak moja
Houserka, Ty to masz szczescie z tą tesciową!! Ja mam podobnie, ale z moją mamą, tylko, ze ja się do niej wprowadziłam hihi. Co do żakietu - ja bym postawiła na coś szalonego, jest mnóstwo fajnych w HM lub Zarze właśnie. Nie mogę się doczekać, gdy wykorzystam moją kartę upominkową do Zary właśnie, ale tutaj nima Zary buuuu
Mamka, super, że mama przylatuje, dużo Ci ulży, pewnie tęskniłaś !

Moja kruszynka grzeczna od rana, cała noc przespałyśmy bez większych ekscesów, a teraz sobie kima.

Ahh i nie narzekajcie na upały, w końcu lato mamy !!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Ja siedzę w klimatyzowanym pokoju, na ogród pójdę dopiero po południu, bo teraz mała mi się rozryczy z gorąca.

No i mamy dziś drugą wizytę u pediatry. Ciekawe, co powie na Blaneczkę, boję się, że za mało przybiera na wadze. Jestem chętna by wproadzić jej mm dodatkowo jako jeden z posiłków, ale ciekawe, czy będzie taka konieczność.

---------- Dopisano o 12:54 ---------- Poprzedni post napisano o 12:51 ----------

Cytat:
ja musiałam wybrać pielęgniarkę z przychodni z Kurdwanowa, bo nalezę pod tamten rejon, chociaż pediatrę i położną mam z innej(tej bliższej). Fakt , babki-rejestratorki niezorientowane- mogłam deklaracje wypełnić na Białoruskiej a nie spacerować na Kurdwanów, bo to ta sama firma , jak mi powiedziała pani z Kurdwanowa. Zauważyłam, ze stary personel na tej Białoruskiej- i lekarze i rejestratorki, położna , ta która już wróciła z urlopu tez "starszawa".
ahaaaaaaa
myślałam, że Ty pod Wolę tak jak ja, w końcu masz chyba nawet bliżej niż ja
personel mają mocno przestarzały, ta Zalewska też taka ten teges... ciekawe, jaka będzie w praktyce. A położna, która u mnie była super babka, taka wyluzowana i życiowa, koło 40stki - szkoda, że tylko na zastępstwo. Pewnie dlatego u mnie była tylko 2 razy, a nie tak jak u Ciebie 4.
pumas jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-03, 12:55   #3349
chce_byc_mama
Zakorzenienie

Pumas oj tesknilam ostatnio widzialysmy sie koniec marca poczatek kwietnia.
Przylatuje na 17 dni choc wiem ze to tak szybko zleci.

Umow sie z polozna na rano, dochodzi 12 a jej jeszcze nie ma..
No tak dla roznych ludzi rano to rozne pojecie :P

Amelcia
Stary 2012-08-03, 12:56   #3350
agunia82
Zakorzenienie

Cytat:
Ewka, nie bój się, ostatecznie wywoływanie nie musi być takie straszne.... Trzymam kciuki !
Agunia, Lusia silna dziewczynka, ślicznie !! I jaka owłosiona, jak moja
Houserka, Ty to masz szczescie z tą tesciową!! Ja mam podobnie, ale z moją mamą, tylko, ze ja się do niej wprowadziłam hihi. Co do żakietu - ja bym postawiła na coś szalonego, jest mnóstwo fajnych w HM lub Zarze właśnie. Nie mogę się doczekać, gdy wykorzystam moją kartę upominkową do Zary właśnie, ale tutaj nima Zary buuuu
Mamka, super, że mama przylatuje, dużo Ci ulży, pewnie tęskniłaś !

Moja kruszynka grzeczna od rana, cała noc przespałyśmy bez większych ekscesów, a teraz sobie kima.

Ahh i nie narzekajcie na upały, w końcu lato mamy !!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Ja siedzę w klimatyzowanym pokoju, na ogród pójdę dopiero po południu, bo teraz mała mi się rozryczy z gorąca.

No i mamy dziś drugą wizytę u pediatry. Ciekawe, co powie na Blaneczkę, boję się, że za mało przybiera na wadze. Jestem chętna by wproadzić jej mm dodatkowo jako jeden z posiłków, ale ciekawe, czy będzie taka konieczność.

za wizytę
ja przed każdą wizytą też mam obawy, czy Luśka przybrała ładnie, a potem się okazuje, że jest super

Stary 2012-08-03, 12:57   #3351
houserka
Rozeznanie

Cytat:
Ahh, i polecam wam kolekcję m jak mama - jest to numer 1/2012 i są sklejone 3 numery tej gazety, bardzo dużo ciekawych artykułów. Kupujecie takie gazety? Czytacie? Ja się przyznaje, że stronię od takiej tematyki, wystarcza mi internet, ale skusiłam się na to specjalne wydanie i nie żałuję, bo jest godne uwagi.
czytałam w czasie ciąży, ale wtedy tylko artykuły , które mnie na bieżąco dotyczyły. Teraz gazetki oddaje kolezance, ale niektóre artykuły sobie poskanowałam do komputeraOprócz "M jak mama" , czytałam tez "Dobra mama"
Stary 2012-08-03, 12:58   #3352
dottta
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez chce_byc_mama Pokaż wiadomość

Moja Amelcia konczy dzis 2 tygodnie
i wieczorem przylatuje moja mama

Cytat:
ja się właśnie mamy pytałam jak to u niej było - też nie miała żadnych skurczy przepowiadających więc może to u mnie rodzinne
dottta jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-03, 13:01   #3353
pumas
Zakorzenienie

Mamka, ja rodziców mam 100 km od domu, a juz wiem, ze bedzie płacz przy powrocie do siebie, na sama mysl łzy napływają mi do oczu.

Agunia, chyba już całe życie będziemy mieć obawy względem naszego dziecka, oby tylko wszystko było OK !

Houserka, mnie takie gazetki nudzą, ale zobaczę na tą dobrą mamę, a nuż coś ciekawego wyczytam.

Od tygodnia zbierałam się do pomalowania paznokci na inny kolor niż mleczny i dzisiaj mi się udało ! Zawsze jak tylko zaczynałam, to był ryk, trza było zmywać i się potworkiem zająć. Co za zywot

pytanie do dziewczyn z UK: co fajnego mozna u was kupić i przywieźć dla maluszka do Polski ?? Kolezanka wkrótce będzie w PL i chciałaby nam coś kupić. A może jakieś kosmetyki dla mnie ? Zawsze mi coś przywozi, zawsze daję jej pełną listę, ale pomysły mi się wyczerpały

Edytowane przez pumas
Czas edycji: 2012-08-03 o 13:06
Stary 2012-08-03, 13:07   #3354
bebe1987
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Alexandraaa88 Pokaż wiadomość
Oby się rozkręciło

Wczoraj już nie miałam czasu i sil by pisać... W każdym bądź razie to co ze mnie wyleciało to pozostałości po globulce zmieszane z innymi obrzydliwościami Gin zrobił USG i w środku wszystko jest ok, macica jeszcze duża, jajniki przygotowane do następnego dzidziusia (ponoć z USG nie widać cobym nadal miała policystyczne ), wszystko zostało dokładnie wyczyszczone więc jestem już spokojna Przepisał mi tylko jakieś kremy i żele na podrażnienia i tabletki bo do kolejnej dzidzi mi się nie spieszy

Dobrze, że to nie był gazik... Super, że wszystko ok .

Cytat:
Napisane przez Paula SHIN Pokaż wiadomość
Oby sie rozkrecilo, oby

Az 68?! Powariowali
Ale zgadzam sie, ze 56 nie sa konieczne, mozna zakladac 62, beda po prostu luzne. Michal mial 52cm, wiec te 56 pasowaly na niego - mialam ze 2-3 sztuki, bo dostalam od kogos, ale chodzil w 62, bo tylko takie kupilam. Fakt, ze byly luzne, ale dzieci tak szybko rosna, ze szybko dorosl do 62, a zanim sie obejrzalam juz musialam kupowac 68
Wiec wiesz, roznie z tym bywa. Ja bym w zyciu nie kupila 68, ale tez nie widze sensu wydawania pieniedzy na 56.
Ja pozniej dostalam 3 szt. pajacykow 56, bo w tych 62 plywal, ale zakladalam mu na nie skarpetki i tez bylo ok.

Mam ubranka właśnie na 62, ale niektóre sa tak maleńkie, że wyglądają na 56 (używane, więc może troszkę sie skurczyły) .

Cytat:
Napisane przez Mandragorrka Pokaż wiadomość
Hej laski Ja zaś tylko na sekundę, zaraz idę karmić małą.
Nie nadrabiam Was, bo niestety nie daję rady. Ale gdzieś mi mignęło, że nadawałyście na politykę prorodzinną w naszym kraju (chociaż osobiście nie wiem czy u nas w ogóle coś takiego jest). W ostatniej turze wczorajszych gości była kuzynka małża i opowiadała jak to jest w Holandii - mieszka tam siostra jej męża. No i np. po porodzie do kobiety przychodzi pani do pomocy (nie pamiętam na ile może na 2 tygodnie) - no i pani ta pomaga we wszystkim a mamusia ma leżeć i odpoczywać. Do tego dostaje się jakieś bony do wykorzystania w normalnych sklepach z artykułami dziecięcymi.I podobno sporo tego jest. I jakoś łatwiej dogadać się z pracodawcami odnośnie czasu pracy, są elastyczniejsi, bardziej prorodzinni. I oczywiści żłobki i przedszkola funkcjonują o niebo lepiej niż u nas. Opowiadała co jeszcze ale niestety nie zakodowałam.
Zresztą nie umiałam się skupić na rozmowie, bo z kuzynką przyjechała dziewczyna kuzyna, która stara się o dziecko. Niedawno była w szpitalu na zabiegu - miała puste jajeczko I było mi tak jakoś dziwnie...
Trzymajcie się Kobietki idę do mojego Głodomorka
W Polsce chyba nigdy tak nie będzie...

Cytat:
Trzymam żeby było terminowe
Ja mam właśnie stelaż aluminiowy i wózek z gondolką (czyli najcięższa wersja) wazy chyba 10kg. Poza tym i tak pewnie kupię parasolkę ale trochę później. A z tym fotelikiem to moja babcia tak wyleciała - ma 80 lat i czasem pomysły... szkoda gadać

Wiesz, zamienię się rozmiarami Wiecie jak czasem trudno kupić koszulę, która będzie pasować i w talii i w biuście? to naprawdę nie jest łatwe.

Na rozmiar biustu nie narzekam, są większe niż były, ale nie za wielkie . Termin porodu mam niedługo a nic mi z piersi nie leci... A powinno?

Cytat:
Wróciłam
No to faktycznie jeszcze pochodzisz... Chyba, że poród przyjdzie znienacka i organizm w momencie się dostosuje do przyjęcia dzidzi na świat .
bebe1987 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-03, 13:10   #3355
chce_byc_mama
Zakorzenienie

Cytat:
pytanie do dziewczyn z UK: co fajnego mozna u was kupić i przywieźć dla maluszka do Polski ?? Kolezanka wkrótce będzie w PL i chciałaby nam coś kupić. A może jakieś kosmetyki dla mnie ? Zawsze mi coś przywozi, zawsze daję jej pełną listę, ale pomysły mi się wyczerpały
a to zalezy co Cie konkretnie interesuje

Amelcia
Stary 2012-08-03, 13:11   #3356
phdwao
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez chce_byc_mama Pokaż wiadomość
chyba nie do konca... moja wali na zolto.
moj te musztardówe z drobinkami
Cytat:
Napisane przez 201704110948 Pokaż wiadomość
Treść usunięta
dokładnie,, doświdczenie mówi jedno a instynkt drugie
Cytat:
Napisane przez Irmusia81 Pokaż wiadomość

hmm...po karmieniu nosimy Leosia nawet pół godziny (do czasu, kiedy mu się odbije). Jak się nie odbije - trudno- kładziemy go na boku w wózku/łóżeczku/czasem w naszym łóżku. Jak Mały płacze zagladam do niego. Jak stwierdzam, że nic się nie dzieje, wychodzę, pozwalam mu trochę pokrzyczeć. Czasem odwrama go na brzuszek i tak sobie zasypia (ale połóżna powiedziała, żeby nie kłaść na brzusiu do godziny po jedzeniu). Jak bardzo płacze, biorę go na ręce, przytulam, przewijam, przystawiam do cyca, czasem masuję brzuszek.
Co do jedzenia... Leoś ssie około 15-20 minut. Czasem wystarcza jedna pierś, a czasem muszą być dwie.
według mojej połoznej po mleku mamy nie musi sie odbic dobrze wiedziec jak jest u was
Cytat:
noo to moja polozna uwaza ze po mleku mamy nie musi sie odbic, chociaz ja zawsze biore małego na beknięcie widze co polozna to inna szkoła

gratulacje dl miesięcnzych bobasków

pumas trzymam kciuki za Blankę i jej przyrost

u nas odpadł pępek, było dziś werandowanie, mały od razu usnął na powietrzu i spi tak 2,5h już
phdwao jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-03, 13:12   #3357
Irmusia81
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez muminek82 Pokaż wiadomość
Witajcie Mamusie!
jeju tyle czasu się nie odzywałam że teraz nie wiem od czego zacząć!troszkę Was podczytywałam ale przyznaje że brakuje mi czasem dnia żeby wszystko ogarnać i zazdroszcze Wam organizacji że ma macie czas na Wizaż,mi bardzo tego brakuje ale pomimo tego że się nie udzielałam myślami zawsze jestem z Wami
Gratuluje wszystkim Mamusiom i trzymam kciuki za kolejne porody!
napiszę troszkę co u nas
Miłosz rośnie jak na drożdżach w ubiegłym tygodniu byliśmy na pierwszej wizycie u pediatry i ważył 4200 jest małym głodomorkiem podobno mąż i teściowa też mieli taki apetyt wiec to rodzinne Karmie mm niestety nie udało mi się piersią po wyjściu ze szpitala tak jak pisałam już miałam nawał taki że gdyby nie moja mama wylądowałabym w szpitalu,pokarm odciągałam i karmiłam małego butelką bo nie chciał ssać zasypiał i nawet 8h nie chciał jeść miałam dość i dlatego ta butla a tydzień po nawale pokarm mi ustał i d... wiec nie było wyjścia tylko mm.Opanowaliśmy też kolkę która go męćzyła pomogły krople sab simplex (polecam !) kolki zaczeły się w 2tyg i było ciężko,teraz walcze z ulewaniem dosłownie jak nie urok to...wiecie co,mały ulewa mi non stop już próbowaliśmy zagęszczacza nutrition ale mial biegunki póżniej kleik ryżowy biegunki ustały ale ulewanie nie przeszło i teraz dajemy 15 ml nan Ar na początek karmienia a póżniej bebilon,jest troszke lepiej ale podobno niektóre dzieci tak mają i jużMiłosz zjada od 90-120ml czasami więcej.Mam super położną młoda fajna babka była u nas już 3 razy i często sama dzwoni dopytuje co u nas.Byliśmy też na usg bioderek i wszystko jest ok
Ja już w zdecydowanie lepszej formie opuchlizna jeszcze troszkę została na stopach,po porodzie tak spuchłam (najbardziej nogi) że szok poprostu i 7 poty mnie zalewały ale juz jest ok straciłam 11 kg jeszcze troszkę mi zostało
Postaram się częściej zaglądać chociaż wieczorem,brakuje mi tego że nie mogę sobie za Wami popisać na bieżąco albo troszkę częściej ale mam nadzieje że wszystko się unormuje (czyt. mały będzie spał dłużej niż 3h) i będe miała wiecej czasu.
Pozdrawiam serdecznie i przesyłam buziaki
Soleilka jeszcze raz dziękuje za smsa tak mi się miło zrobiło że o mnie pamiętacie
super, że u Was wszystko ok

Cytat:
Z cyklu rady Mamy TŻ:
- mam jeść nabiał i nie słuchać pediatry
- po co mi kropelki na kolkę, jak Mały nie ma kolki tylko jest głodny
- mam dawać herbatkę z kopru, ona jest lepsza niż kropelki (nic sobie nie robi z tego, że to nie działa)
- mam jeść wszystko łącznie ze smażonym, bo ona kiedyś...
- a i podobno wg niej 800 zł na chrzciny starczy () żeby wyprawić w lokalu dla 20 osób o i 800 zł chce księdzu dać (ksiądz bierze za chrzciny 100 zł )

Ta baba jest
świetne rady nie ma co

Cytat:
I cioteczki Fabiś właśnie skończył miesiąc A dopiero się urodził, dopiero pierwszy raz go przytulałam
Oczywiście od nas:
- dla mamuś w dwupaku ciacho czekoladowe
- dla mamuś karmiących biszkopt z malinami
- dla naszych słodkich mamuś serniczek bez cukru
wszystkiego najlepszego dla Maluszka

Cytat:
Moja córcia też kończy miesiąc ! Hurra!
wszystkiego najlepszego dla Malutkiej

Cytat:
Ogłaszam wszem i wobec: Sukces, po wielu dniach bojów udało nam się pobrać mocz do badania!!!
Nasz sposób ostateczny i trochę drastyczny: polanie psiochy zimną wodą i dmuchanie, siurnęła aż miło po tych zabiegach

No i udało mi się strzelić fotę, jak mała główkę podnosi i trzyma, to się chwalę A potrafi tą główkę tak utrzymać już naprawdę długo, i czasem podnosi jeszcze wyżej
ad1
ad2. Ale pięknie!
Irmusia81 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-03, 13:12   #3358
chce_byc_mama
Zakorzenienie

Cytat:
Na rozmiar biustu nie narzekam, są większe niż były, ale nie za wielkie . Termin porodu mam niedługo a nic mi z piersi nie leci... A powinno?
mi przez cala ciaze moze z 2 razy siara leciala a karmie teraz normalnie piersia

Amelcia
Stary 2012-08-03, 13:14   #3359
agunia82
Zakorzenienie

Cytat:

Termin porodu mam niedługo a nic mi z piersi nie leci... A powinno?
nie musi

Cytat:
Napisane przez phdwao Pokaż wiadomość

według mojej połoznej po mleku mamy nie musi sie odbic dobrze wiedziec jak jest u was

noo to moja polozna uwaza ze po mleku mamy nie musi sie odbic, chociaz ja zawsze biore małego na beknięcie widze co polozna to inna szkoła
generalnie to jest tak, że dzieci nie zawsze odbijają po mleku mamy i nie ma w tym nic niepokojącego. W moim poradniku jest napisane, żeby dziecko ponosić 5-10 minut do odbicia, jeśli po tym czasie się nie odbije, to podobno nic się nie dzieje i można dziecko odłożyć do łóżeczka

Stary 2012-08-03, 13:16   #3360
pumas
Zakorzenienie

Mamka, jakieś fajne gadżety dla małej lub coś fajnego z kosmetyków, coś, co uzywasz, nie ma w PL i polecasz Mam tego full, ale może mnie natchniesz.
Ahh i w ogóle powiedz mi, czy widziałaś w primarku wkłady do torebki ? Wiesz, o czym mówię?

---------- Dopisano o 13:16 ---------- Poprzedni post napisano o 13:14 ----------

Cytat:
nie musi

generalnie to jest tak, że dzieci nie zawsze odbijają po mleku mamy i nie ma w tym nic niepokojącego. W moim poradniku jest napisane, żeby dziecko ponosić 5-10 minut do odbicia, jeśli po tym czasie się nie odbije, to podobno nic się nie dzieje i można dziecko odłożyć do łóżeczka

Bo odbicie następuje w momencie, gdy jest pęcherz powietrza, a nie zawsze takowy w brzuszku siedzi.

A co z oklepywaniem? Zdania są podzielone. Pediatra który był u nas na wizycie, ten znajomy mówił, że jak najbardziej, leciutko oklepywać, a wiem, że pani doktor do ktorej idziemy dzisiaj jest totalnie przeciwna, bo to może spowodować odbicie płuc.
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości