|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3331 | ||||
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Mamusie Lipcowo-Sierpniowe 2012 - część XV
Cytat:
![]() Też słyszałam, że po ciąży PCO może się cofnąć i mam taką nadzieję nie chcę "produkować" kolejnego dzieciątka przez następne 2 lata Bo już bym musiała niedługo zacząć ![]() Ale super wiadomości Cytat:
A na razie nie chcę kupować kolejnego o rozmiar większego bo jak mi po porodzie jeszcze bardziej urosną? Przecież sklepu z biustonoszami nie otworzę ![]() Cytat:
żeby było terminowe ![]() Ja mam właśnie stelaż aluminiowy i wózek z gondolką (czyli najcięższa wersja) wazy chyba 10kg. Poza tym i tak pewnie kupię parasolkę ale trochę później. A z tym fotelikiem to moja babcia tak wyleciała - ma 80 lat i czasem pomysły... szkoda gadać ![]() Wiesz, zamienię się rozmiarami Wiecie jak czasem trudno kupić koszulę, która będzie pasować i w talii i w biuście? to naprawdę nie jest łatwe.Cytat:
Poczekam jeszcze ze 2-3 dni i jak coś to polecę kupić coś na szybko. Chyba, że urodzę wcześniej to i tak będę musiała pewnie kupić. Dziewczyny, czy nagłe powiększenie się cycków może być oznaką porodu? Bo siara mi leci gdzieś od tygodnia (ale tak po parę kropli), a w ciągu 2 dni mi cycki urosły... Czy to może coś zwiastować? czy lepiej się nie nakręcać? Współczuję tej sauny. Znam to też. Mój królik cały dzień śpi i szuka albo zimnych płytek (co chwilę przenosi się kawałek dalej) albo żeby był przeciąg
|
||||
|
|
|
#3332 | |||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Zresztą jak nie zapną pasów to mi piska w aucie, że niezapięte pasy a z tym piskaniem to ja jechać nie będę ![]() Cytat:
Cytat:
|
|||
|
|
|
#3333 |
|
Zakorzenienie
|
No tak polozna zapowiedziala sie na RANO juz jest 11 a jej jeszcze nie ma
![]() ciekawe czy bedzie mala wazyc... ---------- Dopisano o 11:00 ---------- Poprzedni post napisano o 10:59 ---------- ciekawa jestem ile ta moja kluska wazy bo zrobila sie bardziej pucowata
|
|
|
|
#3334 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3335 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
. Dzisiaj kończymy pierwszy miesiąc. Gdzieś koło 5 tygodnia jest ten słynny skok rozwojowy,to może być przez to?
|
|
#3336 |
|
Rozeznanie
|
Wróciłam
![]() Zrobili mi ktg, wyszło pełno skurczy na 50, ale ja ich ani trochę nie odczułam... Zrobili mi też badanie czystości wód, wziernikiem i taką rurką, ojjj bolało... Ale wody czyściutkie no i powiedzieli, że mogę krwawić po tym i rzeczywiście krwawię teraz. Szyjka długa, zamknięta, oznak porodu brak. Dowiedziałam się, że do porodu jeszcze daleko... W poniedziałek znowu mam iść.. Mam nadzieję tylko, że to badanie ponowne sobie darują, nie chce go nigdy więcej |
|
|
|
#3337 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
a co z obijaniem po jedzeniu?a jeśli chodzi o czas to ostatnio Hania wklejała info,ze średnio karmienie piersia trwa 16 minut. Ale to pewenie zalezy od wieku dziecka w szpitalu jedna połozna mówiła ze 20 min z jednej piersi 20 min z drugiej. Druga połozna mówiła ,ze po 0,5h z każdej piersi. Ja wczoraj małą karmiłam 1 h i 10 min, bo mi przysypiała i musiałam co chwile ją smyrać Ale średnio jak je non stop z przerwami na odpoczynek to chyab 0,5 h. Wychodze z złożenia , ze póki je to je nie będe przerywać . Z moich obserwacji wyniki, ze je najlepiej jak ma długą przerwę ( max w nocy 4,5 h)trwa taka przerwa)i jak jest rozbudzona i nie śpi mi w trakcie dojenia.
|
|
|
|
|
#3338 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Mnie to czekanie już powoli dołuje. Zadne sposoby 'przyspieszania porodu' nie działaja na mnie...
|
|
#3339 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3340 |
|
Rozeznanie
|
Witajcie
czy któraś może jest z Warszawy i może mi powiedzieć w którym szpitalu rodziła, ja jestem w 29 tygodniu i mam na oku szpital na Lindeya
|
|
|
|
#3341 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
#3342 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
U nas jest problem i z ulewaniem i z wymiotami, często też nie chce mu się odbić no i siłą rzeczy muszę go odłożyć do łóżeczka bez bekniecia. Choć ostatnio zaczęły się koncerty i trudności z uśpieniem - jak je to jest spokojny, ale po jedzeniu zamiast spać budzi się, ewidentnie widać, że ma problemy z brzuszkiem. Pręży się lub kuli nóżki, śpi wygięty w łuk. Położna mówiła, żeby się tym nie przejmować, bo to jest normalne - niewykształcony jeszcze przewód pokarmowy etc. Ale wczoraj mieliśmy taki dzień i noc, że darł się jakby go ktoś ze skóry obdzierał i nie dał się w żaden sposób uspokoić. Cytat:
Moja położna mówi to samo - dziecko potrzebuje bliskości, czułości, jak najwięcej obecności matki. Zresztą u nas często jest tak, że jak płacze to wystarczy go na minutę dosłownie wziąć na ręce i się uspokaja i usypia. No to nie wiem po co miałabym katować dziecko i siebie odkładając go na siłę do łóżeczka, żeby się wybeczał w samotności. A karmienie u mnie czasem trwa 10-15 min, a czasem godzinę, a jak go odłożę to za pół godz znowu chce mu się jeść Nie ma reguły, ale położna mi mówiła, że jak skończy miesiąc to się to powinno uregulować
|
||
|
|
|
#3343 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() inna nazwa na pleśniak to huba- robiłam tydzień temu |
|
|
|
|
#3344 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3345 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
poród się zblizał a ich nie było więcej, nie nasilały sie; nawet dzień przed porodem miałam zaledwie jeden lekki skurcz - przez cały dzień a jak zaczęłam rodzić to ktg pokazywało skurcze na poziomie 190 a później to juz nie wiem bo się ostro zrobiło
|
|
|
|
|
#3346 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jak już pisałam, moja ssie jednego cyca koło 5 minut, czasem dłużej, ale NIGDY dłużej niż 10 minut, w jednej sesji karmię z obu piersi i dziecko mi się najada. Śpi potem spokojnie 2-3 godziny a na wadze przybiera pięknie. Jakby miała tyle czasu ssać, to już widzę problemy z czkawką i brzuszkiem, bo by już na bank nie jadła a powietrze tylko połykała. Bo to niekoniecznie jest tak, że jak dziecko ssie to mleczko lecia ja od 7 miesiąca miałam dzień w dzień bezbolesne twardnienia brzucha, a typowe przepowiadacze dopiero dzień przed porodem
|
|
#3347 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
.
|
|
|
|
|
#3348 | |
|
Zakorzenienie
|
Ewka, nie bój się, ostatecznie wywoływanie nie musi być takie straszne.... Trzymam kciuki !
Agunia, Lusia silna dziewczynka, ślicznie !! I jaka owłosiona, jak moja Houserka, Ty to masz szczescie z tą tesciową!! Ja mam podobnie, ale z moją mamą, tylko, ze ja się do niej wprowadziłam hihi. Co do żakietu - ja bym postawiła na coś szalonego, jest mnóstwo fajnych w HM lub Zarze właśnie. Nie mogę się doczekać, gdy wykorzystam moją kartę upominkową do Zary właśnie, ale tutaj nima Zary buuuu Mamka, super, że mama przylatuje, dużo Ci ulży, pewnie tęskniłaś ! Moja kruszynka grzeczna od rana, cała noc przespałyśmy bez większych ekscesów, a teraz sobie kima. Ahh i nie narzekajcie na upały, w końcu lato mamy !!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Ja siedzę w klimatyzowanym pokoju, na ogród pójdę dopiero po południu, bo teraz mała mi się rozryczy z gorąca. No i mamy dziś drugą wizytę u pediatry. Ciekawe, co powie na Blaneczkę, boję się, że za mało przybiera na wadze. Jestem chętna by wproadzić jej mm dodatkowo jako jeden z posiłków, ale ciekawe, czy będzie taka konieczność. ---------- Dopisano o 12:54 ---------- Poprzedni post napisano o 12:51 ---------- Cytat:
myślałam, że Ty pod Wolę tak jak ja, w końcu masz chyba nawet bliżej niż ja personel mają mocno przestarzały, ta Zalewska też taka ten teges... ciekawe, jaka będzie w praktyce. A położna, która u mnie była super babka, taka wyluzowana i życiowa, koło 40stki - szkoda, że tylko na zastępstwo. Pewnie dlatego u mnie była tylko 2 razy, a nie tak jak u Ciebie 4. |
|
|
|
|
#3349 |
|
Zakorzenienie
|
Pumas oj tesknilam ostatnio widzialysmy sie koniec marca poczatek kwietnia.
Przylatuje na 17 dni choc wiem ze to tak szybko zleci. Umow sie z polozna na rano, dochodzi 12 a jej jeszcze nie ma.. No tak dla roznych ludzi rano to rozne pojecie :P |
|
|
|
#3350 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
za wizytęja przed każdą wizytą też mam obawy, czy Luśka przybrała ładnie, a potem się okazuje, że jest super
|
|
#3351 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Oprócz "M jak mama" , czytałam tez "Dobra mama"
|
|
|
|
|
#3352 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
|
||
|
|
|
#3353 |
|
Zakorzenienie
|
Mamka, ja rodziców mam 100 km od domu, a juz wiem, ze bedzie płacz przy powrocie do siebie, na sama mysl łzy napływają mi do oczu.
Agunia, chyba już całe życie będziemy mieć obawy względem naszego dziecka, oby tylko wszystko było OK ! Houserka, mnie takie gazetki nudzą, ale zobaczę na tą dobrą mamę, a nuż coś ciekawego wyczytam. Od tygodnia zbierałam się do pomalowania paznokci na inny kolor niż mleczny i dzisiaj mi się udało ! Zawsze jak tylko zaczynałam, to był ryk, trza było zmywać i się potworkiem zająć. Co za zywot ![]() pytanie do dziewczyn z UK: co fajnego mozna u was kupić i przywieźć dla maluszka do Polski ?? Kolezanka wkrótce będzie w PL i chciałaby nam coś kupić. A może jakieś kosmetyki dla mnie ? Zawsze mi coś przywozi, zawsze daję jej pełną listę, ale pomysły mi się wyczerpały
Edytowane przez pumas Czas edycji: 2012-08-03 o 13:06 |
|
|
|
#3354 | |||||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Dobrze, że to nie był gazik... Super, że wszystko ok .Cytat:
Mam ubranka właśnie na 62, ale niektóre sa tak maleńkie, że wyglądają na 56 (używane, więc może troszkę sie skurczyły) .Cytat:
Cytat:
Na rozmiar biustu nie narzekam, są większe niż były, ale nie za wielkie . Termin porodu mam niedługo a nic mi z piersi nie leci... A powinno?Cytat:
.
|
|||||
|
|
|
#3355 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3356 | ||
|
Zakorzenienie
|
moj te musztardówe z drobinkami
dokładnie,, doświdczenie mówi jedno a instynkt drugie Cytat:
dobrze wiedziec jak jest u wasCytat:
![]() gratulacje dl miesięcnzych bobasków ![]() pumas trzymam kciuki za Blankę i jej przyrost u nas odpadł pępek |
||
|
|
|
#3357 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
wszystkiego najlepszego dla Maluszkawszystkiego najlepszego dla Malutkiej Cytat:
ad2. Ale pięknie!
|
|
#3358 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3359 |
|
Zakorzenienie
|
nie musi
generalnie to jest tak, że dzieci nie zawsze odbijają po mleku mamy i nie ma w tym nic niepokojącego. W moim poradniku jest napisane, żeby dziecko ponosić 5-10 minut do odbicia, jeśli po tym czasie się nie odbije, to podobno nic się nie dzieje i można dziecko odłożyć do łóżeczka
|
#3360 | |
|
Zakorzenienie
|
Mamka, jakieś fajne gadżety dla małej lub coś fajnego z kosmetyków, coś, co uzywasz, nie ma w PL i polecasz
Mam tego full, ale może mnie natchniesz. Ahh i w ogóle powiedz mi, czy widziałaś w primarku wkłady do torebki ? Wiesz, o czym mówię? ---------- Dopisano o 13:16 ---------- Poprzedni post napisano o 13:14 ---------- Cytat:
Bo odbicie następuje w momencie, gdy jest pęcherz powietrza, a nie zawsze takowy w brzuszku siedzi. A co z oklepywaniem? Zdania są podzielone. Pediatra który był u nas na wizycie, ten znajomy mówił, że jak najbardziej, leciutko oklepywać, a wiem, że pani doktor do ktorej idziemy dzisiaj jest totalnie przeciwna, bo to może spowodować odbicie płuc. |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:53.

Gin zrobił USG i w środku wszystko jest ok, macica jeszcze duża, jajniki przygotowane do następnego dzidziusia
), wszystko zostało dokładnie wyczyszczone więc jestem już spokojna
Przepisał mi tylko jakieś kremy i żele na podrażnienia i tabletki bo do kolejnej dzidzi mi się nie spieszy 

żeby dzieciątko się pospieszyło!!!

Zresztą jak nie zapną pasów to mi piska w aucie, że niezapięte pasy a z tym piskaniem to ja jechać nie będę
niech sie dziewczyna cieszy że to się tylko tak skończyło. Przecież takie małe ciałko leci jak pocisk.
I było mi tak jakoś dziwnie...
a co z obijaniem po jedzeniu?a jeśli chodzi o czas to ostatnio Hania wklejała info,ze średnio karmienie piersia trwa 16 minut. Ale to pewenie zalezy od wieku dziecka

Moja położna wręcz na odwrót. Dziecko potrzebuje kontaktu z matką, w szczególności w tych pierwszych chwilach, przecież było z nami ciągle przez 9 miesięcy. Takie nagłe oderwanie go od nas też je stresuje, więc czemu nie nosić, nie przytulać?
Nie ma reguły, ale położna mi mówiła, że jak skończy miesiąc to się to powinno uregulować
po karmieniu nosimy Leosia nawet pół godziny (do czasu, kiedy mu się odbije). Jak się nie odbije - trudno- kładziemy go na boku w wózku/łóżeczku/czasem w naszym łóżku. Jak Mały płacze zagladam do niego. Jak stwierdzam, że nic się nie dzieje, wychodzę, pozwalam mu trochę pokrzyczeć. Czasem odwrama go na brzuszek i tak sobie zasypia (ale połóżna powiedziała, żeby nie kłaść na brzusiu do godziny po jedzeniu). Jak bardzo płacze, biorę go na ręce, przytulam, przewijam, przystawiam do cyca, czasem masuję brzuszek.