|
Notka |
|
Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1201 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Zbuntowane dwulatki szaleją, a mamy na wizażu siedzą i meliskę chleją III-IV 2
Cytat:
A co to wg ciebie są decyzje w sprawach błahych? Bo to właśnie zależy co masz na myśli konkretnie-jak wybór tej a nie innej bluzki (w ramach odpowiedniej do aury), to pewnie, co mi tam. Ale jak np.mimo ostrzeżenia zrobi coś czego nie wolno (np. to wspomniane sypanie piachem, to nie ma zmiłuj-wychodzimy i koniec). Ja ogólnie jestem dośc zasadnicza i konsekwentna-staram się aby młoda wiedziała już teraz że zawsze dotrzymuję słowa w obie strony-jak obiecam coś "fajnego" i jak wypełniam "groźby". jak to szalał w wiśle?
![]() ![]() |
![]() |
#1202 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Zbuntowane dwulatki szaleją, a mamy na wizażu siedzą i meliskę chleją III-IV 2
Cytat:
![]() Jedno i drugie wie,że jak powiem raz to więcej powtarzać nie trzeba.Oczywiście mała próbuję negocjować,ale matka jest nieugięta. Możliwe,że dzięki temu nie mam z nią problemów,czy jakiś ekstra buntów ![]() Równie ważne też jest spełnianie obietnic w drugą,lepszą stronę,np"pójdziemy razem poczytać książeczkę,czy zjemy jakiś smakołyk".
![]() |
#1203 |
Zakorzenienie
|
Megi gratulacje , oby dzidzia rosła zdrowa. Masz jakieś marzenia co do płci? Wiem wiem najważniejsze zeby było zdrowe , ale może jakaś ciekawość?
U nas nie ma buntu ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1204 | |||
Zakorzenienie
|
Witajcie
Dzisiaj spędzaliśmy czas rowerowo. Matko jak mnie bolą kolana ![]() ![]() Było tak fajnie że Zosia już śpi ![]() Madzia fajne te Twoje chłopaki ![]() Rozumiem zdjęcia bo też mam takich sporo z obcymi dzieciakami no i z rodziną która nie do końca chce być pokazywana ![]() Powrót buntu na krótko mógł być spowodowany zmianą rytmu dnia i otoczenia. Dobrze że był krótki Megi na działce macie Wisłę ? Cytat:
![]() ![]() Mój Tż mówi podobnie że jestem za miękka ale ja to samo mogłabym o nim powiedzieć bo to on rozpuszcza mi dziecko. Podobnie jak mi się jakieś zachowanie nie podoba daję ostrzeżenie a później działam również jak jest np. czas powrotu do domu. Jak nie ma współdziałania to zabieram i tyle. Wiem że nie mogę mówić a później tego nie realizować. Konsekwencja i zasady - dla mnie rzecz święta. Moja teściowa uważa że dzisiejsi rodzice są zbyt pobłażliwi i za bardzo chcą chronić dziecko przed stresami. Moja mama też wspomina że nas wychowywała inaczej niż teraźniejsze obowiązujące trendy. Cytat:
![]() Nie zazdroszczę efektów na dywanie. Swoją drogą to Kubuś niezłą porcję w siebie wcisnął ![]() Mam nadzieję że nie robisz tego w obecności Kubusia. Nie ma nic gorszego jak brak porozumienia między rodzicami w kwestiach wychowawczych (tak mi się wydaje). Kubuś jak to będzie widział albo usłyszy to napewno nie będzie miał autorytetu w ojcu. Przeciwnie będzie uważał że można go "olać" bo mama go i tak uratuje. Nawet na urlopie widziałam obrazki gdzie mamy zawsze wiedziały lepiej i bez zastanowieniu robiły to bardzo publicznie i w obecności dzieci. Cytat:
Kupowałam Zosi taką książeczkę z naklejkami (nie było ich dużo) w kiosku ruchu. Była o kolorach i miała sporo różnych przedmiotów do nazywania także służyła nam nie tylko do klejenia. Wiem ze z tej serii są też kształty, przedmioty, pory roku inne. Kosztowała chyba z 5 pln. Są też takie do naklejania i kolorowania. Też fajne ale Zosia zaklejała obrazki i nie było czego kolorować.
Żmijka najsłodsza Edytowane przez izazula Czas edycji: 2012-08-05 o 20:13 |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#1205 |
Zakorzenienie
|
Madzia świetne chłopaki, mały strasznie do ciebie podobny , tak mi się wydaje a starszy chyba do tz- ta? Nie widziałam go , ale nie widzę ciebie w nim więc tz zostaje hehe albo taki mix ze nie wiadomo . Brrrr ja dlatego nie lubię kąpać się w wodzie obrzydza mnie świadomość ze ktoś sika do niej, albo złe dupę podetrze, albo ze ma jakieś syfy w gaciach czy na palcach. Najchętniej to bym lepkom zabronila ale nie da rady bo bez sensu było by wtedy na plaże śmigac. Tz mój mowi ze mam nasrane w głowie hehe pewnie mam , ale już nic z tym nie zrobię.
|
![]() ![]() |
![]() |
#1206 | ||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
Złą karą by było odstawienie dziecka do lazienki , swojej sypialni itp . ale własny pokój to przyjazne otoczenie , a chodzi tylko i wyłacznie o wyciszenie . Przynajmniej ja tak to widzę ![]() My nad jeziorkiem byliśmy , ryjka sobie przypiekłam . Ludzi pełno , ale było super .
![]() |
#1207 |
Zakorzenienie
|
Nie wiem czy to taki zły pomysł odesłać dziecko (odstawić) do swojego pokoju czy do swoje kącika "za karę" jak się złości, wścieka czy jest niedobre. W końcu ma się wyciszyć i uspokoić a gdzie to ma lepiej zrobić jak nie na swoim łóżku, miejscu dla niego bezpiecznym. Które pomieszczenie w mieszkaniu jest lepsze ? Nie mam pojęcia. Zosia w zależności od siły wścieku albo jest sadzana na kanapie (ale to jak jesteśmy same) albo wynoszę do Wojtkowego pokoju tam gdzie lubi się bawić i wylegiwać na jego tapczanie.
#1208 |
Zakorzenienie
|
paradoksalnie dobrzze się czyta o buntach Waszych dzieciaków-mamy podobnie i też staramy się, zeby nie było dzieciorządu-a był moment, kiedy niewiele brakowało. Po ostatnim "odjeździe" w skutek którego nie wypalił cały zaplanowany dzień powiedziałam "nigdy więcej"- nie będzie rządzić małolata.
taaaaaaaak, zwlokłam się z łóżka bladym świtem o 10 ![]() ![]() kupujemy od dośc dawna, bardzo lubimy naklejać i robić tzw.zadania. nie mamy żadnej ulubionej serii więc w tym nie doradzę, ale Gabrysia faktycznie naklejki uwielbia
#1209 |
Zakorzenienie
|
Mrowaczku zazdroszcze takiego dnia,bardzo.
Monka maly podobno wykapana mama,a duzy tata. Ale i jeden i drugi maja po mnie ciemniejsza karnacje,i geste wlosy.. U dzieci preferuje moja upartosc w moim zdaniu,i nie uleganie dzieciecym humorom. Czasami jednak miekne jak jeden lub drugi umiejetnie sie przymila. Robia to zadko,a szkoda ![]()
![]() |
#1210 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Aneczka jak parapetówa?? Pieklam dzis to ciasto z przepisu co podawalyscie to z owocami i pycha! zrobilam z papierowkami ![]() ---------- Dopisano o 22:24 ---------- Poprzedni post napisano o 22:22 ---------- Cytat:
![]() tez zazdroszcze mrowaczkowi takiego dnia... trza sobie cos zorganizowac ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#1211 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Madzia chłopaków masz super ![]() u nas druga noc bez pieluchy, w dzień też spała bez. na razie jest dobrze ![]()
Zosia 26.03.2010 r. ![]() Franio 24.07.2014 r. ![]() Edytowane przez sara 85 Czas edycji: 2012-08-05 o 22:32 |
|||
![]() ![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#1212 |
Zakorzenienie
|
Prostuję co do Wisły i Igora: teściowie mają działkę koło Dęblina, tam Wisła jest czysta i teraz opadł poziom i można przejść z jednej strony na drugą i najwyżej woda do kolan. Więc dla małego raj. Polatał po wodzie 3 godziny i niemal był nieprzytomny ze zmęczenia
![]() A ja zabieram się do nadrabiania Was. Na wsi nawet net nie miał zasięgu.
#1213 |
Zakorzenienie
|
U nas piata noc bez pieluchy i zaro wpadek nocnyh jak na razie w dzien wczoraj byla jedna ale to przez to ze sie zabawila zbyt dlugo i nie wytrrzymala
jesli chodzi o konekwencje tez staram sie nie odpuszczac no i wlasnie zalezy w nakich sprawach jak mkwie ze idziemy do domku a mala mowi jeszcze nie a nie mam jakiegos cisnienia i widze ze sjper sie bawi to jeszcze troche zostajemy generalnie wszystko zalezy od sytuacji
![]() |
#1214 |
Zakorzenienie
|
Madzia - to ja się wypowiem o Tobie. Jakie Ty masz piękne uda
![]()
#1215 |
Zakorzenienie
|
Hehehe ja tu chciałam podziekować za pozytywy w stronę moich chłopców, ale megi wszystko przebiła
![]() No megi nie wiem jak dziękować za komplement z rana ![]() To już chyba wszystkie dzieci z forum odpieluchowane? Jak byłam na wyjeździe to spotkałam dzieci po 3,5 roku z pieluchą i smokiem, i butelką z mlekiem w środku nocy ![]() ![]() ![]() Nie wiem jak u Was z pogodą. Ale u mnie już drugi wieczór oberwanie chmury. Piwnice ludzie maja pozalewane, na spacer to wczoraj w kaloszach szliśmy to miejscami wody do polowy łydki, więc po spacerze mały miał wyrównany poziom wody w kaloszach po brzeg ![]() Jak poszłam biegać o 21 to już ciemnawo troche, a musiałam miejscami ulicą biec bo chodników i trawników nie było( no ulice tez momentami zanikały) Wróciłam cała w błocie pogryziona przez komary. A w dzień upały ![]()
![]() |
#1216 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ciekawe tylko jak rośliny zniosą ten ciągły deszcz ![]() Jeszcze wczoraj zostawiłam na zewnątrz kalosze i napadało do wszystkich par jakie mamy ![]() o 21 już szarówa taka,że mi się zima przypomina ![]()
![]() |
#1217 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Nataszka impreza się udała ![]() ![]()
![]() |
#1218 |
Zakorzenienie
|
ale mne chodzi konkretnie o ten tekst tż: "uspokój sie, bo pójdziesz zaraz do swojego pokoju" dla mnie to by było jak miejsce kar a nie zabaw
![]() Pojechaliśmy wczoraj do mrówki i lipa z dywanami ale już zamówiłam ten: http://allegro.pl/140x200-nowe-wzory...535216705.html kolor spiral green ![]() Po spaniu pojechaliśmy do teściów - ale mam fuksa co jedziemy to stary na rybach ![]() ![]() ![]() ![]()
#1219 |
Zakorzenienie
|
Słuchajcie, a Wasze dzieci się słuchają?
Jak coś chcą zrobić i zabraniacie, to przestają? Przychodzą, jak je wołacie? Bo u mnie w większości przypadków, Igor głuchnie i muszę go zabierać, albo przyprowadzać i nie umiem sobie z tym poradzić. ---------- Dopisano o 08:42 ---------- Poprzedni post napisano o 08:40 ---------- No i może ja też Igora rozpuszczam, bo jak dla mnie może nurkować w piachu - jak się bawi, to się bawi. Jeśli nie robi krzywdy sobie i innym i ogólnie ja nie widzę w tym nic strasznego, to nawet piach może jeść na plaży ![]() ![]() ![]()
![]() |
#1220 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ---------- Dopisano o 08:45 ---------- Poprzedni post napisano o 08:43 ---------- Cytat:
![]() ![]()
![]() |
#1221 | ||
Zakorzenienie
|
Witajcie
U nas zapowiada się kolejny upalny dzień. O 7.30 było 27 st. a teraz mamy 34 ![]() U nas noce bez pieluchy są w zawieszeniu. Są zbyt często mokre rano. Zosia bardzo dużo pije i później leje a jest zbyt gorąco żeby jej pic nie dać przed wieczorem. Niestety jak już mocno zasnę to nie słyszę jak pod nosem mruczy że chce sisiu, musiałabym spać obok niej. Profilaktycznie próbowałam wysadzić to tak się rozdarła a później nie chciała uspokoić że zarzuciłam pomysł. Niebawem przyjdzie dobry czas ![]() Cytat:
To były grzeczne dziewczynki ![]() ---------- Dopisano o 09:13 ---------- Poprzedni post napisano o 08:56 ---------- Cytat:
Co do dzikich zabaw to są zabawy i zabawy. Trzeba czasem przywołać do porządku jak robi się niebezpiecznie dla naszego bąbla albo dla innych - ludzie różnie pojmują niebezpieczeństwo. Zosia różne rzeczy w piasku robi ale akurat sypać się nim czy jeść nie pozwalam. Nie uśmiecha mi się spędzać z dzieckiem godzin w oczekiwaniu na okulistę jak oko piachem zatrze (i nie tylko). Jeść też nie bo przecież nie wiem co w tym piachu jest. U nas placyki nie są ogrodzone i mają do nich swobodny dostęp wszelkie możliwe zwierzaki i robią tam cuda. Na plażach i basenach też, dochodzą do tego też i dzikie zwierzaki przed którymi nie ma ogrodzenia. Rozumiem uzupełniani flory bakteryjnej ale spożywaniu piachu w celach zabawowych mówię stanowcze nie.
![]() |
#1222 |
Zakorzenienie
|
Ja pozwoliłam Igorowi polizać piach nad morzem - wiedziałam, że nie spodoba mu się. Rzeczywiście w piaskownicy nie pozwoliłabym. Sypać się też nie pozwoliłabym, ale kłaść się na piachu już tak.
Myślę, że zachowuję tu zdrowy rozsądek. Nie przeszkadza mi, że się wybrudzi, ale stawiam na bezpieczeństwo.
#1223 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ja nie widzę w zachowaniu z piachem nic strasznego.Nina rzuca się piachem,sypie się nim(mamy swoj piach i nic po nim nie łazi prócz naszego zdrowego kota,psa)lata nawet po deszczu na bosaka i przyłazi z nogami w błocie.To jest dla mnie właśnie dzieciństwo i niech go używa ile chcę,niech się brudzi,niech próbuję swoich sił wspinająć się po pniu drzewa itd. Jest brudnym,ale szczęśliwym dzieckiem ![]()
Mój najpiękniejszy uśmiech ![]() "Kiedy decydujesz się na dziecko,zgadasz się,że od tej chwili Twoje serce będzie przebywało poza Twoim ciałem"Katharine Hadley Edytowane przez anakazar Czas edycji: 2012-08-06 o 08:27 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1224 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Nie mam niestety własnego i pewnego piasku. Nie mogę też za bardzo puścić boso po deszczu choć u babci czy na ogródku u cioci to robiłam celowo kałuże żeby się pobabrała. Zosia czysta raczej nie wraca ze spacerów czy jakichkolwiek wypadów i "florę bakteryjną" uzupełnia na bieżąco ![]()
![]() |
#1225 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
moja też wiecznie chodzi brudna i na boso, najlepiej po błotku. W piasku też się ciora, jak jest sama to może robić w piasku co chce, ale jak są inne dzieci to nie pozwalam, aby sypała piachem.
![]() |
#1226 |
Zakorzenienie
|
Ja mojemu nie zabraniałam jedzenia piasku bo mu to jeszcze nie wpadlo do głowy
![]() ![]() Na 100% nie pozwalam dzieciakom moim sypać w inne piachem, czy chlapać wodą. Ja też bym nie chciała żeby jakiś dzieciak mnie czy moje dzieci sypał piachem. Jak rodzice nie widzą to ja takiemu dziecku zwracam uwagę ![]() Ale dzisiaj mam niż energetyczny, nic mi się nie chce. Co do wychowania to scenka u mnie sprzed chwili. Chłopaki same w dużym pokoju, Eryk je kulki z mlekiem, Erwin podszedł i wziął sobie kilka niby że chce zjeść i zaczął kulkami w Eryka rzucać. Eryk mądrze mu zabrał reszte kulek, i stanowczym glosem powiedział że nie wolno rzucać w niego tym bardziej jedzeniem. Erwin w sekunde płacz, to mój miękki starszak do niego Nie płacz Erwinku, to możesz wziąść kulki tylko we mnie nie rzucaj ![]() ![]()
![]() |
#1227 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() moja już nie raz sypała po głowie piachem swoją koleżankę i jeśli moje"zrobisz to jeszcze raz"nie skutkowało to koleżanka szła do domu,a Nina musowo za kare szła do domu.Zawsze działa,bo mała wychodziła,przepraszała koleżankę i już nie sypała...aż do kilku dni po ![]() Sara widziałaś nową kolekcje h&m?i spódniczkę hello kitty?ja już ją mam ![]()
Mój najpiękniejszy uśmiech ![]() "Kiedy decydujesz się na dziecko,zgadasz się,że od tej chwili Twoje serce będzie przebywało poza Twoim ciałem"Katharine Hadley Edytowane przez anakazar Czas edycji: 2012-08-06 o 09:12 |
|
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#1228 |
Zakorzenienie
|
No to po Waszych postach wnioskuję że miękka dupa jestem. Staram się ale chyba za mało. Za to z tz jest gorzej, on mu częściej ustępuje. A jak już chce (tz) postawić na swoim to krzyczy co mnie strasznie wkurza...
Błahe sprawy to właśnie ubranie majtek z Bobem a nie Tomkiem itp ![]() ![]() Też reaguję ostro jak Michał robi krzywdę komuś. Nie pozwalam rzucać zabawkami w kogoś czy sypać piachem, najgorzej idzie z odzwyczajeniem od ciągania za włosy... Ze słuchaniem to ostatnio ciężko - ma mnie gdzieś dosłownie... Asiulek może potwierdzić - jeszcze niedawno Michał grzecznie chodził za rękę, słuchał itp teraz nic z tych rzeczy ![]() Co do konsekwencji i zasad chyba pora wreszcie usiąść z tz i ustalić, spisać i powiesić na lodówce bo nie dojdziemy do ładu, każdy ma inne zasady i próbuje je wprowadzić, a te różnice są powodem spięć potem... Lepiej trzymać wspólny front. Co do książeczek z naklejkami to u nas mogłyby istnieć same książeczki, nic z tych zadań nie chce robić, chyba same naklejki będę kupować tylko gdzie je potem przylepiać? Mrówka zazdroszczę leniwego dnia... U nas dziwna pogoda, co chwile słońce i chmury na zmianę... Wczoraj nalałam wody do mikro baseniku ale po południu się pogoda popsuła i Misiek się nie chlapał. Dzięki Asiulkowi będę miała ciągle wysprzątany dom ![]() ![]() Ma ktoś talent do aranżacji wnętrz? Kiedyś kiedyś jak się uzbiera kasa to byśmy chcieli zrobić Michałowi pokój a potem kuchnię. Tylko nie mam kompletnie pomysłu. Jakby się ktoś chętny znalazł to mam zrobione rysunki z wymiarami pomieszczeń ![]()
#1229 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Madzia podoba mi się twój stosunek do chłopaków. Wkurza mnie to bo u tż kuzynki mała ma 4 lata a strasza 11 i zawsze jest wina starszej i jej się obrywa, a mała robi co chce, bije tą starszą co złapie w łape. ---------- Dopisano o 10:20 ---------- Poprzedni post napisano o 10:14 ---------- Ana nie widziałam, pokaż linka ![]()
![]() |
#1230 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 10:38 ---------- Poprzedni post napisano o 10:32 ---------- Cytat:
Jednak łapałam za rękę i siłowo trzymałam,ona wyła nieraz pół drogi,wisiała mi,ale nie puściłam ani razu.Nauczyła się i teraz ładnie rękę trzyma.
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:46.