Nasze codzienne jadłospisy cz. XVII - Strona 85 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Dietetyka

Notka

Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2012-08-07, 22:55   #2521
Poa alpina
Zadomowienie

Dot.: Nasze codzienne jadłospisy cz. XVII

Cytat:
Napisane przez Nowhere Pokaż wiadomość
Aż przyjemnie czytać, niby trzy posiłki a konkretne. Ogólnie to w porównaniu z paroma miesiącami wstecz, zmiana w diecie wręcz nie do poznania, na plus oczywiście tylko jeszcze to chude mleko, sama wiesz.

moje U (maślane)
przed: brzoskwinia
bieg 9,5 km
I.Jajecznica z dwóch wiejskich jaj na maśle z awokado, szczypiorkiem i solą ziołową + grahamka z masłem, sałatą i papryka
II. Kostka twarogu półtłustego z bananem, morelami, jagodami i malinami
III.Gulasz wieprzowy z szynki z kaszą gryczaną niepaloną, buraczkami zasmażanymi z czosnkiem, fasolką szparagową z masłem
IV. Gotowana kolba kukurydzy z masłem i solą, brzoskwinia ufo
Do picia woda i herbatka zielona
Dziękuję Cieszy mnie to, że różnica jest widoczna. Ciekawa jestem, co najbardziej rzuca się w oczy? Zamiana wafli ryżowych na normalne pieczywo to oczywiste, ale coś jeszcze takiego znamiennego? Czasami sięgam wstecz i porównuję dawne jadłospisy do tego co jest teraz, jednakże moje najgorsze jadłospisy nigdy nie pojawiły się na tym forum...

Twoje menu świetne Jajecznica to super posiłek, ja jutro powielę na śniadanie moją dzisiejszą, bo kocham to zestawienie. BTW, muszę przekonać się do awokado. Kiedyś próbowałam i to jeden z nielicznych owoców, który mi absolutnie nie podszedł (za to moi rodzice uwielbiają). Dziwne, zwłaszcza, że jestem świadoma wyjątkowych własności odżywczych tego owocu. 2gie śniadanie i obiad super, sama bym zjadła
Czy brzoskwinia ufo poza kształtem różni się czymś od zwykłej? Inny smak?

Poa alpina jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-07, 22:59   #2522
poppy seed
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Bibiannaa Pokaż wiadomość
Wbrew pozorm ja zyje normalnie,naprawde. Caly czas jestem poza domem,imprezuje jak nromalna dziewcyzna. Psychicznie duzym stopniu z aną sobie poradzilam. Teraz tylko chcialabym podskoczyc z 3 kg waga do gory. Moi rodzice jak widze,ze jem np schaba z surowka ,ale takiego zapieczonego z serem to strasznie krzycza,ze to malo itd,a gdy mam duzo na talerzu sa spokojni.
okej, przepraszam, trochę mnie poniosło po przeczytaniu słów, które przytoczyłam, mam nadzięję, że się na mnie nie pogniewasz

w sumie za drugim spojrzeniem jadłospis nie wydaje się byc mocno zły, coś tam można by dodac, ja kalorycznie jem podobnie i się utrzymuję, ale tragedii faktycznie nie ma, orzechy jakieś wrzuć może

jeszcze raz przepraszam

poppy seed jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-08, 00:30   #2523
Figlak
Zadomowienie

Ja mam pytanie odnośnie 2 dań, jak one się mają do redukcji?

Kocham szpinak a szczegónie w tych 2 wersjach i jem to dość często, ale coś mi mówi że na redukcji raczej powinnam zrezygnować, ew, jakoś je zmodyfikować.

1. Makaron penne, kurczak podsmażony, do tego szpinak liściaty z serkiem fetą, dużą ilością pieprzu i odrobiną mleka.

2 wersja chyba trochę bardziej kaloryczna, bo tutaj zamieniam fete na pleśniowego lazura ok 130 gram i wlewam 250 ml śmietanki 18%.

To dania obiadowe, jak myslicie mogą zostać?
Figlak jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-08, 06:11   #2524
whiness
Zadomowienie

Cytat:
Wbrew pozorm ja zyje normalnie,naprawde. Caly czas jestem poza domem,imprezuje jak nromalna dziewcyzna. Psychicznie duzym stopniu z aną sobie poradzilam. Teraz tylko chcialabym podskoczyc z 3 kg waga do gory. Moi rodzice jak widze,ze jem np schaba z surowka ,ale takiego zapieczonego z serem to strasznie krzycza,ze to malo itd,a gdy mam duzo na talerzu sa spokojni.
A ja Cię nie chciałam urazić, tylko po prostu rzuciło mi się w oczy, że nie ma kalorycznych dodatków, typu sery, orzechy, oliwa, jest za to dużo zup i płynów. Nie mówię przecież, że się opychasz, bynajmniej. Po prostu na przytycie powinnaś prowadzić coś kalorycznego. Bakalie, masło, sery, ciasta (owszem!), przecież przytycie powinno być w miarę przyjemne. Mam na myśli, to okres, kiedy możesz pozwolić sobie na co tylko chcesz, nie martwiąc się o wagę. Jedz wszystko to, co lubisz, i nikt nie mówi, że masz jeść mało.
whiness jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-08, 10:30   #2525
aszer
Raczkowanie

Proszę o ocenę dzisiejszych posiłków
R
śniadanie: placki - 2 jajka, puszka tuńczyka wsw, papryka zielona, ogórek kiszony, cukinia, łyżka mąki pszennej pełnoziarnistej, herbata czerwona
drugie: sałatka - pomidor, fasola, słonecznik (2 łyżki) , ogórek, papryka czerwona, łosoś wędzony i czarna kawa
obiad: kalafior i brokuły duszone w cebuli, polędwicy sopockiej i pieczarkach z cynamonem i ostrą papryką
kolacja: serek wiejski ze szczypiorkiem, świeżym ogórkiem i czosnkiem

aszer jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-08, 10:46   #2526
Ervisha
Zakorzenienie

Cytat:
PPPPP

sniadanie
500ml mleka+3 lychy manny
kanapka z serem"moj ulubiony" i pomidorem
kanapka (razowiec maja po 2cm) z zoltym serem i pomidorem

II sniadanie banan+jogurt naturalny

obiad 2 talerze krupniku na zeberkach z ziemniakami

kolacja
3 kromki razowego(2cm)
2 jajka+szczypiorek+pomidor +szynka+ketchup
P to to nie jest

Książki potrzebują nowego domu

Ervisha jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-08, 11:03   #2527
Inka_
Zadomowienie

R

* jogurt naturalny 200g z musli 45g, 2 kromki chleba pełnoziarnistego z masłem i pomidorem (cały, duży, ogromny)
* koszyk borówek amerykańskich, 10 śliwek, brzoskwinia
* (planuje) duża porcja zupy pomidorowej z kawałkami mięska, surówka warzywna (ogromna porcja)
* (planuje) puszka tuńczyka, 2 pomidory

2 śniadanie to same owoce, czyli prawdopodobnie nie będzie pozytywnych opinii, ale uwielbiam je, a w sezonie jem ich ogromną ilość, najwyżej waga redukować będzie się wolniej przez ich ogromne ilości, trudno

Cytat:
Napisane przez Irish lady 28 Pokaż wiadomość
powyżej skomentowałaś jadłospis dziewczyny, która jak dla mnie uskutecznia lekką głodówkę...ale to jest ok,tak?
Excuse me?

Edytowane przez Inka_
Czas edycji: 2012-08-08 o 11:09
Inka_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-08, 12:03   #2528
Bibiannaa
Rozeznanie

Ppppp

sniadanie
500ml mleka+3 lyzki kaszy manny
kanapka z serem zoltym i maslem
kanapka z serem,szynka

2sniadanie
jabllka2+nektaryna+3garsc ie migdalow+jogurt nat180g

obiad 2 talerze krupniku na zeberkach

kolcja
jajko+ketchup+kromka razowego
kromka razowca z serem tlustym bialy+ogrek
200 g wiesniaka ktory ma 230kcal
Bibiannaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-08, 12:08   #2529
hauuu
Wtajemniczenie

Moje bezmleczne U/R

I: ćwiartka melona miodowego i szklanka malin
II: 2 kromki żytniego z masłem migdałowym i szynką szwarcwaldzką
III: sałatka (sałata, ogórek, pomidor, cukinia, sezam vinegret) i noga z pieczonego kurczaka
IV: barszcz czerwony z wkrojonym całym burakiem i marchewką
V: omlet biszkoptowy czekoladowy z dżemem truskawkowym
VI: kromka żytniego z pastą z soczewicy, pomidorkami koktailowymi i ziołami, sałatka ze świeżo kiszonych ogórków, pomidorków koktailowych i cebuli
hauuu jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-08, 13:08   #2530
Nowhere
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Poa alpina Pokaż wiadomość
Dziękuję Cieszy mnie to, że różnica jest widoczna. Ciekawa jestem, co najbardziej rzuca się w oczy? Zamiana wafli ryżowych na normalne pieczywo to oczywiste, ale coś jeszcze takiego znamiennego? Czasami sięgam wstecz i porównuję dawne jadłospisy do tego co jest teraz, jednakże moje najgorsze jadłospisy nigdy nie pojawiły się na tym forum...
Jak dla mnie pieczywo to jedno, ale widać większą różnorodność, nowe smaki, jakbyś jadła to, na co masz naprawdę ochotę bez wydzielania porcji, ale i przejadania się.

Cytat:
Twoje menu świetne Jajecznica to super posiłek, ja jutro powielę na śniadanie moją dzisiejszą, bo kocham to zestawienie. BTW, muszę przekonać się do awokado. Kiedyś próbowałam i to jeden z nielicznych owoców, który mi absolutnie nie podszedł (za to moi rodzice uwielbiają). Dziwne, zwłaszcza, że jestem świadoma wyjątkowych własności odżywczych tego owocu. 2gie śniadanie i obiad super, sama bym zjadła
Czy brzoskwinia ufo poza kształtem różni się czymś od zwykłej? Inny smak?
Dzięki Awokado polecam, musi być po prostu podane z odpowiednimi dodatkami i przyprawione. A brzoskwinia ufo poza kształtem wydaje mi się być mniej... mączysta? od zwykłej.
Nowhere jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-08, 13:32   #2531
SweetCherry87
Zakorzenienie

GG do SweetCherry87

Wczorajszy:

2-3 zamoczone na noc suszone śliwki +woda z nich
- miska (sporo) płatków Frutina dodatkowo z orzechami włoskimi i ziemnymi zalana ciepłym mlekiem 3,2 z cynamonem, salaterka sałatki z pomidorów, ogórków małosolnych, sałaty lodowej, ziół i 2 plastrów szynki
kawa parzona, ciastko kruche w czekoladzie
- "kapuśniaczek" taki spory trójkątny z mąki gryczanej z dodatkowym plastrem wędliny polany ketchupem, sałatka słoikowa domowa z ogórków, cebuli, ziół
- pieczone udko kurczaka, kilka ziemniaków, trochę buraczków, miseczka podgotowanej fasolki szparagowej
- kilka potarkowanych marchewek z cynamonem,cytryną, wieśniak 200g, kromka żytniego razowego z masłem
- mała muffinka czekoladowa z bitą śmietaną, michałek biały, jabłko
- jakoś na filmie 2-3 małosolne

2 x herbata czarna, 2 x ziołowa, woda mineralna

Do ocenki
SweetCherry87 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-08, 13:52   #2532
hello_penny
Raczkowanie

Cytat:
Ppppp

sniadanie
500ml mleka+3 lyzki kaszy manny nie jem często kaszy manny, ale nie sądzę, że z trzech łyżek i pół litra mleka wyszło coś gęstego.
kanapka z serem zoltym i maslem
kanapka z serem,szynka masło? warzywa?

2sniadanie
jabllka2+nektaryna+3garsc ie migdalow+jogurt nat180g tu ładnie.

obiad 2 talerze krupniku na zeberkach skoro to P, przydałoby się drugie danie. nawet kosztem jednego talerza zupy.

kolcja
jajko+ketchup+kromka razowego
kromka razowca z serem tlustym bialy+ogrek
200 g wiesniaka ktory ma 230kcal masło? na utrzymaniu jadłam po trzy kromki chleba + wieśniaka (nie lekkiego, choć te lubię najbardziej) z przeróżnymi dodatkami.
wybacz, ale moim zdaniem się zapychasz. rozumiem, że rodzice nie mają większej wiedzy na temat odżywiania (to żaden atak, bo moi w sumie również) i cieszą ich po prostu duże porcje, ale rozciągniesz sobie w ten sposób żołądek i nie przytyjesz. fajnie, że jesz i się starasz, ale zmodyfikuj menu - wybieraj kaloryczne przekąski. może zrozumieją, że nie o michy zupy chodzi, jak już Twoje ciało zacznie nabierać ładnych kształtów. no chyba że zależy Ci na oszukiwaniu ich - 'wciągnę przy nich dużo zupy, która przecież jest stosunkowo lekka, a kalorycznego masła/oliwy/oleju nigdzie nie dodam - zaoszczędzę!'.

Sumienie miała czyste. Nieużywane.

56 55 54 53 52 51 50 49 48 47

Edytowane przez hello_penny
Czas edycji: 2012-08-08 o 13:54
hello_penny jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-08, 14:11   #2533
Immoral
Rozeznanie

R/U

I. 1/4 cebuli, pare plasterkow kielbasy i szynki (domowej roboty), pomidor to wszystko smazone na lyzeczce smalcu (domowej roboty xD) i do tego dwa jajka sadzone na miekko
II. potrawka z indyka (indyk, papryka) z mizeria na smietanie 12%
III. 1/2 kostki twarogowej, rzodkiewki, cebula, ze dwie lyzki jogurtu naturalnego

Noga w ortezie, wiec jedyny moj ruch to przemieszczanie sie po domu. Trzy posilki, bo mi jest tak wygodniej - jestem najedzona po kazdym z nich, nie burczy mi w brzuchu . Pytanie - dobrze to w calosci wyglada? Dodam, ze chce schudnac, ale z ta noga teraz, bardziej zalezy mi na utrzymaniu i nie roztyciu sie.
Immoral jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-08, 15:21   #2534
jenna2202
Raczkowanie

poproszę

RRRR

1) kawa z mlekiem, jogurt 200 gram z 5 łyżkami płatków owsianych (zalanych dzień wcześniej wrzątkiem)

2) bułka grahamka z masłem, serem pleśniowym, pomidorem, majonezem (trochę ), kawa z mlekiem

3) brzoskwinia, banan

4) planowane: kasza gryczana pół woreczka plus warzywa jakieś z sosem na śmietanie
jenna2202 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-08, 15:26   #2535
DemiRose13
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Nowhere

Fajne U, wszystko poza I to zdecydowanie moje smaki ale czy Ty nie chciałaś tyć? Jeśli tak, to raczej nic z tego nie będzie - za mało posiłków jak na taką ilość ruchu moim zdaniem

Dzięki za zerknięcie
Powiem tak - staram się jeść zdrowo i tak, jak się domaga mój organizm. Jak jestem głodna to jem, ale nic na siłę
A jeśli chodzi o wagę to staram się nabrać trochę masy mięśniowej głównie

Moje dzisiejsze:

2 szklanki wody z cytryną na czczo

I) pudding z kaszy manny z malinami, musem jabłkowym, cynamonem, prażonymi płatkami migdałów i orzeszkami piniowymi

II) kanapka (2 kromki) z żytniego pełnoziarnistego z domowym pesto bazyliowym i wędzonym pstrągiem; kawał kalarepy

III) naleśnik z farszem: tuńczyk w wodzie, oliwki, pesto, jajko, kukurydza, podany z sosem pomidorowym + przyprawy

IV) będzie koktajl szpinakowo-owocowy i ciasteczka pełnoziarniste jak się zmobilizuję do upieczenia

V) resztka tuńczyka z warzywami, oliwą, przyprawami...

szklanka mleka z cynamonem i imbirem na noc

do picia: dużo wody, herbata.
+ 45 min ćwiczeń z Cindy Crawford : P

Edytowane przez DemiRose13
Czas edycji: 2012-08-08 o 15:42
DemiRose13 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-08, 16:21   #2536
Bibiannaa
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez hello_penny Pokaż wiadomość
wybacz, ale moim zdaniem się zapychasz. rozumiem, że rodzice nie mają większej wiedzy na temat odżywiania (to żaden atak, bo moi w sumie również) i cieszą ich po prostu duże porcje, ale rozciągniesz sobie w ten sposób żołądek i nie przytyjesz. fajnie, że jesz i się starasz, ale zmodyfikuj menu - wybieraj kaloryczne przekąski. może zrozumieją, że nie o michy zupy chodzi, jak już Twoje ciało zacznie nabierać ładnych kształtów. no chyba że zależy Ci na oszukiwaniu ich - 'wciągnę przy nich dużo zupy, która przecież jest stosunkowo lekka, a kalorycznego masła/oliwy/oleju nigdzie nie dodam - zaoszczędzę!'.
kiedys jadlam gorzej(jesli masz na mysli to zapychanie),bo moje kromki maja tak z 2 cm grubosci,a kiedys jadlam ta manne rano i 4 kromy,uwierz ciezko bylo. Teraz juz zmniejszylam. A dodalam znowusz II sniadanie.
Raz u mnie jest drugie raz zupa -nie wydziwiam zbyt.
Dodaje olej,jem mamine obiady ,wiec nie mam co tu odejmowac.
Bibiannaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-08, 16:44   #2537
biedroneczka94
Raczkowanie

U:
1. grahamka: obie części z margaryną, serkiem do smarowania (czosnkowo-bazyliowym), pomidorem i cebulą i papryką czerwoną
2.gruszka, jabłko
3.ziemniaki, gołąbek
4. jabłko
5. 2 kromki zwykłego chleba z margaryną, wędliną (3 plasterki ), pomidorem i cebulą

Ervisha mogę liczyć na Twoją opinię?
innych zdanie też oczywiście poznam
biedroneczka94 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-08, 17:10   #2538
Serendipity
Zakorzenienie

Moja R

I 6 musztardowych placków otrębowych
II morela, jabłko plus garść pestek słonecznika
III koktajl z kefiru, jeżyn, siemienia lnianego i otrąb pszennych
IV Miseczka barszczu ukraińskiego
V Pół woreczka kaszy jęczmiennej z warzywami z połową puszki tuńczyka wsw, koncentratem pomidorowym, czosnkiem, natką pietruszki, wymieszane na patelni bez tłuszczu
VI będzie micha sałatki (pekińska, kukurydza, pomidory, papryka zielona, czerwona) polana sosem czosnkowym (jogurt+czosnek+pieprz i sól)

Nie nazywałam posiłków, bo siedzę sobie w domu na urlopie, spaceruję, robię zakupy i tak trochę jem z nudów, więc nie ma typowych 3 posiłków + 2 przekąsek, ale chcę postarać się jeść więcej niż dotychczas, żeby ta waga w końcu zaczęła jakoś lecieć i żebym znowu po tygodniu nie rzuciła się na loda, czy jakiegoś pączka.
Stary 2012-08-08, 17:26   #2539
Ervisha
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez biedroneczka94 Pokaż wiadomość
U:
1. grahamka: obie części z margaryną, serkiem do smarowania (czosnkowo-bazyliowym), pomidorem i cebulą i papryką czerwoną
2.gruszka, jabłko
3.ziemniaki, gołąbek
4. jabłko
5. 2 kromki zwykłego chleba z margaryną, wędliną (3 plasterki ), pomidorem i cebulą

Ervisha mogę liczyć na Twoją opinię?
innych zdanie też oczywiście poznam
Do śniadania dodałabym jakaś wędlinę na kanapki. Owoce to nie posiłek tylko przekąska takze pasowałoby albo zrobić z nich sałatkę z orzechami i np. miodem albo zjeść je z jugortem i musli lub orzechami.
co do obiadu to tak na sucho ten gołąbek bez sosu? Zresztą dla mnie zawsze było dziwne jedzenie gołąbków z ziemniakami. moja mama robiła farsz z ryżu i mięsa i podawała z sosem ale wiem ze niektórzy jedza z ziemniakami

nie wiem jak uważają inne dziewczyny ale to mi U nie przypomina a jak już to bardzo słabe. Niektóre osoby by na tym chudly. Pamiętaj że jesz ale się ruszasz, wiec spalasz? Nie ruszałaś się dzisiaj z domu, tylko leżałaś? Chyba nie Za mało u Ciebie białka i tych zdrowych tłuszczy.

Moje U

I serek wiejski z brzoskwinią, zdrowym błonnikiem, granolą z Biedronki, pestkami dyni (wiem,że to samo ale pokochałam takie smaki )
II Lód Opera mini (360ml) ten czekoladowy
III Ponownie pizza wegetariańska z keczupem na cieście francuskim (o średnicy 35cm/ wielkość tortilli wieloziarnistej z Biedronki, tylko ze prostokąt)
IV kilka trójkątów z ciasta francuskiego z wiśniami, fistaszki?
V Pewnie 2 bułki pszenne każda po50g na pół każda połówka z Bieluchem z ziołami w plastrach, pomidor(doszłam do wniosku ze sama moge zrobić taki serek w plastrach i wyniesie mnie taniej ), 2 gotowane jajka na miękko w wesji XXL (od babcinych kur )

Edytowane przez Ervisha
Czas edycji: 2012-08-08 o 18:54
Stary 2012-08-08, 18:26   #2540
carmelle124
Raczkowanie

Hej. To mój pierwszy post tutaj Swojego jadłospisu nie oznaczam żadną literką. Po prostu chcę się zdrowo i racjonalnie odżywiać.

Śniadanie: sałatka z pomidora, ogórka, papryki i plasterka polędwicy z łyżeczką jogurtu naturalnego, koperkiem i suszoną pietruszką, kromka ciemnej bułki z serkiem śmietankowym Almette, mrożona kawa zbożowa

2 Śniadanie
: tost z kromki chleba żytniego z dżemem pomarańczowym, 100g jogurtu naturalnego z płatkami migdałowymi i cynamonem

Obiad: miseczka zupy pomidorowej z makaronem, 4 paluszki rybne, 3 łyżki kaszy gryczanej, kalafior posypany solą morską i różnymi ziołami

Kolacja:
2 wafle ryżowe z polędwicą, pomidorem, ogórkiem, papryką, jajkiem na twardo i świeżą bazylią, kubek mięty na zimno z lodem

Do tego woda (czasami z cytryną) + ćwiczenia z Mel B i rowerek stacjonarny.
Proszę o szczerą ocenę
Stary 2012-08-08, 19:01   #2541
Poa alpina
Zadomowienie

hello_penny, ale skoro Bibiannaa zjadła na śniadanie 2 kanapki, to może wcale nie chciała, aby kaszka wyszła gęsta Rzadka kasza manna to super zupa mleczna, która swoją drogą chodzi za mną od jakiegoś czasu, ale jak przychodzi co do czego, to i tak gotuję ją na gęsto z płatkami i otrębami owsianymi tak jak zawsze

Cytat:
Napisane przez DemiRose13 Pokaż wiadomość
Moje dzisiejsze:

2 szklanki wody z cytryną na czczo

I) pudding z kaszy manny z malinami, musem jabłkowym, cynamonem, prażonymi płatkami migdałów i orzeszkami piniowymi

II) kanapka (2 kromki) z żytniego pełnoziarnistego z domowym pesto bazyliowym i wędzonym pstrągiem; kawał kalarepy

III) naleśnik z farszem: tuńczyk w wodzie, oliwki, pesto, jajko, kukurydza, podany z sosem pomidorowym + przyprawy

IV) będzie koktajl szpinakowo-owocowy i ciasteczka pełnoziarniste jak się zmobilizuję do upieczenia

V) resztka tuńczyka z warzywami, oliwą, przyprawami...

szklanka mleka z cynamonem i imbirem na noc

do picia: dużo wody, herbata.
+ 45 min ćwiczeń z Cindy Crawford : P
Ojojoj, jakie pyszności Moooje smaki, oddawaj!
Cytat:
Napisane przez SweetCherry87 Pokaż wiadomość
Wczorajszy:

2-3 zamoczone na noc suszone śliwki +woda z nich
- miska (sporo) płatków Frutina dodatkowo z orzechami włoskimi i ziemnymi zalana ciepłym mlekiem 3,2 z cynamonem, salaterka sałatki z pomidorów, ogórków małosolnych, sałaty lodowej, ziół i 2 plastrów szynki
kawa parzona, ciastko kruche w czekoladzie
- "kapuśniaczek" taki spory trójkątny z mąki gryczanej z dodatkowym plastrem wędliny polany ketchupem, sałatka słoikowa domowa z ogórków, cebuli, ziół
- pieczone udko kurczaka, kilka ziemniaków, trochę buraczków, miseczka podgotowanej fasolki szparagowej
- kilka potarkowanych marchewek z cynamonem,cytryną, wieśniak 200g, kromka żytniego razowego z masłem
- mała muffinka czekoladowa z bitą śmietaną, michałek biały, jabłko
- jakoś na filmie 2-3 małosolne

2 x herbata czarna, 2 x ziołowa, woda mineralna

Do ocenki
Bardzo mi się podoba Jest wszystko czego potrzeba + słodkości, czyli i ciało, i umysł zadowolone
Cytat:
Napisane przez Inka_ Pokaż wiadomość
2 śniadanie to same owoce, czyli prawdopodobnie nie będzie pozytywnych opinii, ale uwielbiam je, a w sezonie jem ich ogromną ilość, najwyżej waga redukować będzie się wolniej przez ich ogromne ilości, trudno
Moim zdaniem słusznie robisz. Trzeba korzystać z darów lata. Poza tym nie jesz owoców na noc, a więc powinny Ci wyjść tylko na zdrowie

Cytat:
Napisane przez Nowhere Pokaż wiadomość
Jak dla mnie pieczywo to jedno, ale widać większą różnorodność, nowe smaki, jakbyś jadła to, na co masz naprawdę ochotę bez wydzielania porcji, ale i przejadania się.

Dzięki Awokado polecam, musi być po prostu podane z odpowiednimi dodatkami i przyprawione. A brzoskwinia ufo poza kształtem wydaje mi się być mniej... mączysta? od zwykłej.
To prawda, będąc w domu i mając dostęp do wszystkiego co lubię, staram się po prostu to zjadać, i to w ilości takiej, która mnie nasyci. Komponując swoje posiłki stawiam przede wszystkim na smak, różnorodność i wartościowość - wszelkie myśli o kaloriach staram się odsuwać na sam koniec.
Co najbardziej polecasz do awokado? Wiem, że moi rodzice bardzo je sobie chwalili w prostym połączeniu w sałatce owocowej z kiwi, bez żadnych innych dodatków (więc mogę to polecić z mojej strony, choć sama nie próbowałam )

Moje dzisiejsze U.

Śniadanie: jajecznica z 2 jaj na oliwie ze szczypiorkiem, tymiankiem, prażoną cebulką, czarnymi oliwkami i ketchupem; 2 kromki śliwkowego razowca z ziołowym camembertem, salami, pomidorem, jasnymi winogronami i sałatą

Do kawy: 2 nektarynki, papierówka

Obiad: mięso z udźca indyka w przyprawach i sosie własnym z kaszą kuskus, cukinią, kolorowymi paprykami i czerwoną cebulą

Do kawy: 200ml rolady lodowej cappuccino, podanej z borówkami amerykańskimi i orzechami włoskimi

Kolacja: 2 kromki śliwkowego razowca z szynką, żółtym serem, sałatą, pomidorem, szczypiorkiem i chrzanem / sosem czosnkowym

Do picia: woda źródlana, 2x czarna kawa, herbaty: yerba mate, zielona, ziołowa, owocowa.

A jutro śniadanie będzie znów takie same jak wczoraj i dziś, bo się zakochałam w tym zestawie i korzystam, póki mam składniki w domu (no, nie będzie zupełnie takie same, bo salami się już skończyło ). No i te lody cappuccino świetnie komponują ze smakiem borówek, więc pewnie też powtórzę

Edytowane przez Poa alpina
Czas edycji: 2012-08-08 o 19:03
Stary 2012-08-08, 19:09   #2542
Ervisha
Zakorzenienie

Cytat:
hello_penny, ale skoro Bibiannaa zjadła na śniadanie 2 kanapki, to może wcale nie chciała, aby kaszka wyszła gęsta Rzadka kasza manna to super zupa mleczna, która swoją drogą chodzi za mną od jakiegoś czasu, ale jak przychodzi co do czego, to i tak gotuję ją na gęsto z płatkami i otrębami owsianymi tak jak zawsze

Ojojoj, jakie pyszności Moooje smaki, oddawaj!

Bardzo mi się podoba Jest wszystko czego potrzeba + słodkości, czyli i ciało, i umysł zadowolone

Moim zdaniem słusznie robisz. Trzeba korzystać z darów lata. Poza tym nie jesz owoców na noc, a więc powinny Ci wyjść tylko na zdrowie

To prawda, będąc w domu i mając dostęp do wszystkiego co lubię, staram się po prostu to zjadać, i to w ilości takiej, która mnie nasyci. Komponując swoje posiłki stawiam przede wszystkim na smak, różnorodność i wartościowość - wszelkie myśli o kaloriach staram się odsuwać na sam koniec.
Co najbardziej polecasz do awokado? Wiem, że moi rodzice bardzo je sobie chwalili w prostym połączeniu w sałatce owocowej z kiwi, bez żadnych innych dodatków (więc mogę to polecić z mojej strony, choć sama nie próbowałam )

Moje dzisiejsze U.

Śniadanie: jajecznica z 2 jaj na oliwie ze szczypiorkiem, tymiankiem, prażoną cebulką, czarnymi oliwkami i ketchupem; 2 kromki śliwkowego razowca z ziołowym camembertem, salami, pomidorem, jasnymi winogronami i sałatą

Do kawy: 2 nektarynki, papierówka

Obiad: mięso z udźca indyka w przyprawach i sosie własnym z kaszą kuskus, cukinią, kolorowymi paprykami i czerwoną cebulą

Do kawy: 200ml rolady lodowej cappuccino, podanej z borówkami amerykańskimi i orzechami włoskimi

Kolacja: 2 kromki śliwkowego razowca z szynką, żółtym serem, sałatą, pomidorem, szczypiorkiem i chrzanem / sosem czosnkowym

Do picia: woda źródlana, 2x czarna kawa, herbaty: yerba mate, zielona, ziołowa, owocowa.

A jutro śniadanie będzie znów takie same jak wczoraj i dziś, bo się zakochałam w tym zestawie i korzystam, póki mam składniki w domu (no, nie będzie zupełnie takie same, bo salami się już skończyło ). No i te lody cappuccino świetnie komponują ze smakiem borówek, więc pewnie też powtórzę

Moje U
I serek wiejski z brzoskwinią, zdrowym błonnikiem, granolą z Biedronki, pestkami dyni (wiem,że to samo ale pokochałam takie smaki )
II Lód Opera mini (360ml) ten czekoladowy
III Ponownie pizza wegetariańska z keczupem na cieście francuskim (o średnicy 35cm/ wielkość tortilli wieloziarnistej z Biedronki, tylko ze prostokąt)
IV kilka trójkątów z ciasta francuskiego z wiśniami, fistaszki
V Pewnie 2 bułki pszenne każda po50g na pół każda połówka z Bieluchem z ziołami w plastrach, pomidor(doszłam do wniosku ze sama moge zrobić taki serek w plastrach i wyniesie mnie taniej ), 2 gotowane jajka na miękko w wesji XXL (od babcinych kur )

Stary 2012-08-08, 20:13   #2543
gosinek13
Raczkowanie

moje dzisiejsze:

I manno owsianka z bananem,truskawkami,malin ami,dżemem brzoskwiniowym,malinowym, herbata z miodem i cytryną

II b-smart (longer i frytki), redds malinowy

III podwójna kanapka z serkiem śmietankowym i jajkiem sadzonym, brokuły,ogórki małosolne, herbata z miodem i cytryną

4 wafle ryżowe z dynią

IV grahamka na pół; każda z serkiem śmietankowym,sałatą,szynk ą i pomidorem,herbata z miodem i cytryną

jest żarcie z kfc ale mam żyć normalnie a normalność oznacza też spotkanie z nową klasą w kfc
Stary 2012-08-08, 21:37   #2544
aszer
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez aszer Pokaż wiadomość
Proszę o ocenę dzisiejszych posiłków
R
śniadanie: placki - 2 jajka, puszka tuńczyka wsw, papryka zielona, ogórek kiszony, cukinia, łyżka mąki pszennej pełnoziarnistej, herbata czerwona
drugie: sałatka - pomidor, fasola, słonecznik (2 łyżki) , ogórek, papryka czerwona, łosoś wędzony i czarna kawa
obiad: kalafior i brokuły duszone w cebuli, polędwicy sopockiej i pieczarkach z cynamonem i ostrą papryką
kolacja: serek wiejski ze szczypiorkiem, świeżym ogórkiem i czosnkiem
up, up

Stary 2012-08-09, 11:19   #2545
aszer
Raczkowanie

Wszystkie oceniające panie chyba wyjechały na wakacje

Moja dzisiejsza R:
śniadanie: jajecznica z dwóch jaj na łyżeczce oliwy z polędwicą i cebulą + 2 kromki pełnoziarnistego, kawa z mlekiem 2%
drugie: serek wiejski + szczypiorek + pomidor + fasola czerwona, czerwona herbata
obiad: sałatka: mieszanka sałat, duszony kurczak, pomidor, orzechy włoskie, arbuz
kolacja: łosoś wędzony + 2 świeże ogórki

Stary 2012-08-09, 11:22   #2546
jenna2202
Raczkowanie

poprosze ładnie o wczorajsze i dzisiejsze RRR

dzisiaj:

1) kawa z mlekiem, owsianka: 4 łyżki płatków owsianych, łyżka kaszy manny, mleko 2% (szklanka)

2) bułka grahamka z masłem, pomidorem, serem pleśniowym, majonezem

3) serek wiejski, pewnie owoc jakiś do tego

4) planuje: kasza gryczana z warzywami plus sos na śmietanie (kilka łyżek), jajko sadzone, kawa z mlekiem

Cytat:
Napisane przez jenna2202 Pokaż wiadomość
poproszę

RRRR wczoraj

1) kawa z mlekiem, jogurt 200 gram z 5 łyżkami płatków owsianych (zalanych dzień wcześniej wrzątkiem)

2) bułka grahamka z masłem, serem pleśniowym, pomidorem, majonezem (trochę ), kawa z mlekiem

3) brzoskwinia, banan

4) planowane: kasza gryczana pół woreczka plus warzywa jakieś z sosem na śmietanie, 4 ogórki kiszone, kilka grzybków marynowanych, dodałam suszony pomidor z oleju

btw zerkam na te jadłospisy i widze, że codziennie podobnie - ale ja tak mam, jak mi juz jedno zasmakuje

Edytowane przez jenna2202
Czas edycji: 2012-08-09 o 11:23
Stary 2012-08-09, 11:25   #2547
rudaaa90
Zadomowienie

Dawno tu nie pisałam waga zaczęła spadać, wolno ale zawsze

wklejam wczorajsze R

śniadanko: bułka ciemna z ziarnami, łososiem z pieprzem(z biedronki - cała paczka) i ogromnym pomidorem malinowym , kawa
drugie ś: jogurt naturalny augustowski, winogrona, pasek gorzkiej czekolady
obiad: pesto z ciemnym makaronem, odrobiną mozarelli
po obiedzie: długi spacer
potem sałatka: papryka żółta, biała, zielona i czerwona, ogórek, pomidor, trochę sera fety, sałata
kolacja: buła z ziarnami i swojską pieczona szyneczką pomidor
Stary 2012-08-09, 11:36   #2548
Poa alpina
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez jenna2202 Pokaż wiadomość
poprosze ładnie o wczorajsze i dzisiejsze RRR

dzisiaj:

1) kawa z mlekiem, owsianka: 4 łyżki płatków owsianych, łyżka kaszy manny, mleko 2% (szklanka)

2) bułka grahamka z masłem, pomidorem, serem pleśniowym, majonezem

3) serek wiejski, pewnie owoc jakiś do tego

4) planuje: kasza gryczana z warzywami plus sos na śmietanie (kilka łyżek), jajko sadzone, kawa z mlekiem
Zamieniłabym trzeci posiłek z czwartym, i wtedy do serka wiejskiego warzywa i np. pestki dyni. Owoc koniecznie do owsianki, potwornie smutna taka owsianka bez niczego Ser pleśniowy + majonez? Odważne połączenie na R, już lepiej daj więcej masła, albo skrój więcej sera, a wyrzuć majonez (zwłaszcza, jeśli to kupny).

Stary 2012-08-09, 11:42   #2549
jenna2202
Raczkowanie

Nie mam wczesniej mozliwosci jedzenia obiadu.. no wiem z tym majonezem, staram się ograniczać i tylko łyżeczka do smaku ale postaram się ograniczyć. ile to kalorii na oko? mnie kiedys wyszlo, że 1500 mniej-więcej (jedząc w ten sposób).. (kaszy pół woreczka)
Stary 2012-08-09, 11:52   #2550
hello_penny
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez rudaaa90 Pokaż wiadomość
Dawno tu nie pisałam waga zaczęła spadać, wolno ale zawsze

wklejam wczorajsze R

śniadanko: bułka ciemna z ziarnami, łososiem z pieprzem(z biedronki - cała paczka) i ogromnym pomidorem malinowym , kawa
drugie ś: jogurt naturalny augustowski, winogrona, pasek gorzkiej czekolady
obiad: pesto z ciemnym makaronem, odrobiną mozarelli
po obiedzie: długi spacer
potem sałatka: papryka żółta, biała, zielona i czerwona, ogórek, pomidor, trochę sera fety, sałata
kolacja: buła z ziarnami i swojską pieczona szyneczką pomidor
jeśli waga spada, to super. ja muszę ograniczać maksymalnie węgle na wieczór, bo nie gubię inaczej kilogramów. smacznie i zdrowo. powodzenia w dalszym dietowaniu.

Sumienie miała czyste. Nieużywane.

56 55 54 53 52 51 50 49 48 47

hello_penny jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Dietetyka

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości