Z odchowalnią się witamy-to My majowo-czerwcowe Mamy 2012 - Strona 64 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Odchowalnia - jestem mamą

Notka

Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2012-08-10, 07:45   #1891
Gaabbi
Wtajemniczenie

Dot.: Z odchowalnią się witamy-to My majowo-czerwcowe Mamy 2012

Cytat:
Napisane przez agatka661 Pokaż wiadomość

Moj maz hoduje rybki, krewrtki, mamy duze akwarium. Tzn mielismy;/ przez 2 h wsyztko co mamy padlo;/ tyle krewetek... i to takich drozszych....;/ kolekcjonowal je.... zepsula sie butla nawadniajaca dwutlenkiem wode dla roslin i dala duzo dwutlenka.... wsyztko plywa do gory brzuszkiem ;[[[[
przezyly tylko slimaki, ktorych chcielismy sie pozbyc....
uuuuu, współczuję Mąż załamany?

Cytat:
Napisane przez nasteczka83 Pokaż wiadomość
Przerzucilam przez dlon buzka w dol i klepalam po pleckach zachowanie intuicyjnne ale jak sie okazalo tak trzeba robic lub gwaltownie potrzasnac czy ktos mial podobne przezycia szczegolnie refluksowe dzieci? Dajcie prosze znac jestem klebkiem nerwow
Nie dziwię się, że jesteś kłębkiem nerwów. Śpisz w ogóle w nocy? U nas nigdy coś takiego się nie zdarzyło, oprócz krztuszeń, a i tak ciągle sprawdzam, czy Hania oddycha

Cytat:
Napisane przez kapukat Pokaż wiadomość
Gaabi wybacz mi - kajam się, po prostu pisałam to już późnow w nocy i ze dwa razy wyłączył mi się komputer, więc trzeci raz na szybciora było! Pamiętam Twoją walkę o pierś i mam nadzieję, że też się wypowiesz jeszcze raz wielkie PRZEPRASZAM że nie uwzględniłam Ciebie w moim pytaniu. Zwalam to na karb przemęczenia
No coś Ty, żartowałam Karmię tylko cycem, ale nie musiałaś przecież pamiętać
O wprowadzaniu stałych pokarmów jeszcze nie myślę, bo Hania dopiero zaczęła 3 miesiąc więc jeszcze dużo czasu do kaszek, marchewek, jabłuszek itp. Jeśli nadal szczęśliwie będę karmiła piersią, to pewnie w 6 miesiącu zacznę coś wprowadzać, tak jak jest zalecane. A propo walki o pierś i pokarm, to teraz jest już super Sutki w ogóle nie bolą. Jedyne co, to piersi mi się mniejsze zrobiły A;e to chyba nie jest wykładnikiem ilości pokarmu, bo Hania się najada
Gaabbi jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-10, 07:49   #1892
kapukat
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez clauudik Pokaż wiadomość
To ja też się oburzę, że zostałam pominięta też jestem jedynym żywicielem mego dziecia, w dodatku bardzo propiersiowym a tak poważnie, to chyba chodziło o mamy tych starszych dzieci, którym niedługo będziemy rozszerzać dietkę prawda? Ja miałam zapytać o to lekarkę na wczorajszym szczepieniu, ale zaczęłyśmy gadać o główce Filipa i oczywiście zapomniałam chyba muszę zacząć chodzić do lekarza z kartką z pytaniami. Tak czy inaczej, ja myślę, że po 4 mc zaczniemy wprowadzać gluten, tak jak zalecają lekarze - po odrobince. Podobno wtedy nasze mleko najlepiej pozwala go przyswoić. Miałam gdzieś fajny artykuł na ten temat, ale mały się głodny robi i teraz nie mam czasu go szukać, bo zaraz będzie krzyczał terrorysta. Aaa no i u mnie trochę inaczej z rozszerzaniem diety bo pod koniec października muszę wrócić do pracy więc niestety nie mogę czekać do 6 miesiąca (chociaż tak właśnie bym chciała...).

zaraz zostanę zlinczowana jak tak dalej pójdzie - ale to wszystko dlatego, że chciałam wreszcie dołączyć do wątku spowrotem i nie chcialam zapomnieć o co pytam - bo tak mi się też zdarzało
no właśnie o ten przeklęty gluten mi chodzi, bo u nas zupełnie inaczej niż w Polsce - pytałam nawet bratowej, ona rozszerzała dietę po 6 miesiącu <też wracała do pracy> ale kaszkę bezglutenową, mieszała z kaszką z glutenem i dawała w butelce. Mój syn nie je z butelki i nie chcę go potem uczyć - od razu chcę przejść na łyżeczkę i kubek do picia. Dlatego u mnie taki dylemat. A że to moje pierwsze dziecko i u nas piszą i mówią zupełnie co innego niż w Polsce więc zgłupiałam
Cytat:
Napisane przez anulka4771 Pokaż wiadomość
O ku.wa tarczycatoc ja mam niedoczynnośc a dawno nie sprawdzałamJeżżzu niech mnie ktos w końcu w dupe kopnie żeby ja ruszyc na badania.
ja Ci mogę spuścić manto o proszę -
kapukat jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-10, 07:49   #1893
anulka4771
Wtajemniczenie

Cytat:
niestety zastrzyku nie da się cofnąć, ale możesz mieć rację - ile jeszcze będzie trwał? znaczy musisz przetrwać - ja trzymam za Ciebie kciuki, może zjadaj jabłka? suszone owoce? to zawsze zdrowsze
trwa do 20 września.ale jak dostane znowu tak długi okres to gin mi go nie da tak czy inaczej.A ja poprostu musze się jakoś zabezpieczyc bo o ile wcześniej nie używałam żadnej antykoncepcji tak z dwójka dzieci inaczej się do tego podchodzi.a na wkładke za 800zł czy tam ileś nie mam kasy.

Filipek ur 28.12.2007
Szymonek ur 15.05.2012

Ćwiczę
anulka4771 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-10, 07:52   #1894
sweetjoy
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez _millena Pokaż wiadomość
pytanie do wieloródek po sn - CZY TO MIJA?
Wszystko wróci do normy, nie martw się Tylko potrzeba na to czasu....
sweetjoy jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-10, 07:53   #1895
anulka4771
Wtajemniczenie

Cytat:

ja Ci mogę spuścić manto o proszę -
Dziękuję

Otwieraja u mnie fitness szkoda ze nie za darmo

Filipek ur 28.12.2007
Szymonek ur 15.05.2012

Ćwiczę
Stary 2012-08-10, 08:06   #1896
agatka661
Zakorzenienie

GG do agatka661

Cytat:
Napisane przez moniczka1302 Pokaż wiadomość
agatka661 bardzo fajne focie robisz, ja tez sie przymierzam do takiej sesji tylko muszę obcykac jeszcze moj aparat, na razie robie wszystki na automacie lub efektach i przerabiam w picasie , taki ze mnie "fotograf"
ale ja tak samo robie:d
druga Agata na manualu:d ja automat:P

---------- Dopisano o 09:06 ---------- Poprzedni post napisano o 09:02 ----------

Cytat:
O ku.wa tarczycatoc ja mam niedoczynnośc a dawno nie sprawdzałamJeżżzu niech mnie ktos w końcu w dupe kopnie żeby ja ruszyc na badania.
ja tez.....

Cytat:
Napisane przez Gaabbi Pokaż wiadomość
uuuuu, współczuję Mąż załamany?

przykro mu bardzo,on to codziennie patrzyl na te krewetki jak rosna, wolal mnie zebym zobaczyla i tp
agatka661 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-10, 08:37   #1897
anulka4771
Wtajemniczenie

Dostałam kaskę z ZusuZaraz troszke poszaleje za allegroCo prawda nie tak jak Tacca ale zawsze cosik,musze butelki kupic i opakowanie termoizolacyjne.wodę morską i Oilatum.
I musze po recepte na mleko smigac z moja załoga a dzisiaj u mnie strasznie wieje.

Filipek ur 28.12.2007
Szymonek ur 15.05.2012

Ćwiczę
Stary 2012-08-10, 08:48   #1898
Timii
Rozeznanie

dziękuję dziewczyny za kciuki w sprawie podróży odezwę się jak tylko wrócimy

millena - nie wiem czy sie dobrze zrozumiałyśmy. do Polski oczywiście latamy 1-2 razy w roku. chciałam napisać że przez 7 lat nie byłam tam dłużej niż 2 tygodnie ale podczas tych tygodniowych/dwutygodniowych wyjazdów widywałam się ze znajomymi więc nie powinno być problemów z rozpoznaniem się

jeszcze raz buziaczki dla Was!
pa pa
Timii jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-10, 09:15   #1899
martula007
Raczkowanie

Witam wszystkie mamuski
Dzis mala dala mi w nocy pospac... spala do 5,30 a pozniej do 7-15 tylko juz od tej 7 nie spala.. wiem ze niektore moga i tak mi zazdrosicic, ale wczesniej moje dziecie mnie rozpiescilo, bo rano bralam j do lozka, podawalam piers i spalam do 10... a teraz jak nie chce ladnie dossac sie do piersi to musze tak wczesnie wstawac.. ale bol, hehe;(
ALe wypilam kawunie i juz jestem na chodzie

Poogladalam wasze zdjecia ktore tu dodalyscie i musze przyznac ze macie sliczniutkie dzieciaczki
Mam pytanie czy ta tajna grupa jest tylko dla wybranych, czy nie? bo nie wiem czy dobrze zrozumialam ze grupa utworzona jest na fb?

Cytat:
Napisane przez SzmaragdowyKotek Pokaż wiadomość
Przestaną, na pewno tak średnio zaczynają wypadać właśnie po połogu i całej tej burzy - ok. 3,4 miesiąca po porodzie ale nie pamiętam ile czasu mi wypadały
Cytat:
Napisane przez Tacca Pokaż wiadomość
Ja mu podaję zagęszczone nutritonem, już mu się jakiś czas nie ulewało, a wczoraj i dziś znowu...

Mój mąż po obejrzeniu szczotki do włosów stwierdził, że łysieję... Ja mam dużo włosów, ale mam nadzieję, że to wypadanie z czasem przejdzie...
Mi tez treaz zaczely wypadac... ale mam tak duzo ze sie narazie nie przejmuje to chyba Ty Tacca pisalas ze masz siwe, zatem witaj w klubie MI pierrwsze siwe pojawily sie w 6 klasie szkoly podstawowej:P Tyle ze u mnie w rodzinie genetycznie jest to uwarunkowane i ja mam juz pelno siwkow, datego musze malowac a mam dopiero 24 lata

Cytat:
Czy Wasze dzieci też wydają takie dziwne charczące dźwięki???
taak i to czesto, ale rozmawialam z lekarzem i to nie jest grozne nie ma powodu do niepokoju

Cytat:
Napisane przez Efijy Pokaż wiadomość
Tak maluje tylko wiadomo dla domu to nie ma za bardzo czasu coś malować Mąż jest jest po liceum plastycznym właśnie potem studia ale powiedziałby Ci jak znam go ze nie masz czego żałować bo szkoła ponoć psuje jak to on też mówi manieruje. Nie mam jego obrazów bo to on zdjęcia ma w swoim studio ale jakiś jeden mam to wrzucę. Jeśli chodzi o zdjęcia to jak mój robi to też mi sie nie podobają zawsze mu wtedy mówię że komuś to takie ładne zrobisz a żonie to takie brzytkie ale ja po prostu nie cierpię zdjęć swoich.
lal... ja to jestem antytalencie do malownia. Manualnie zrobic cos to tak, jakies pudeleczka itp.. ale malowac nie umiem, zatrzymalam sie chyba na etapie szkoly podstawowej ostatnio zakochalam sie w robieniu zdjec, tylko sprzetu dobrego nie mam

Cytat:
Napisane przez andzya Pokaż wiadomość
kurcze Kotku, mi włosy wlaśnie 3 miesiące po porodzie czyli już z 3 tygodnie temu zaczęły tak lecieć,że masakra po prostu. Nie wiem co mam zrobić, jak tak dalej pójdzie to będę łysa.Dobrze,że mi się kręcą, to tak nie widać jakie mam zakola

Dziewczyny, źle się dzieje w moim małżeństwie. Nadzieje już zaczynam tracić

---------- Dopisano o 16:44 ---------- Poprzedni post napisano o 16:43 ----------

Mam nadzieje ze wszystko sie ulozy

[QUOTE=anulka4771;35793304]

Cytat:

nie wypowiadam się co do lekarki, bo jej nie znam – ale za to znam sytuacje z miękkimi piersiami i laktatorem, u mnie piersi wyglądają jakby nic w nich nie było, takie dwa workiJ a jak biorę laktator to z dwóch piersi ściągam jakieś 90 ml – jeśli myślałabym tak jak Ty już dawno poddałabym się i miała w nosie karmienie piersią. A jednak karmie a mój syn waży ponad 8 kg – dostawiam go tak często jak chce jeść, jeśli chce co 15 minut to dostaje co 15 minut, jak chce jeść co 2 h to dostaje co 2 h, wiem że to nie jest komfortowe i że ciągle wydaje się że dziecko jest przy cycku, tylko że ja nie mam nic przeciwko – zdecydowałam się na karmienie piersią i o nie walcze
Ale ja ja caly czas przystawiam do piersi. Wczoraj z mezem robilismy tak ze jak nie chciala sie przystawic, to on ja bral na rece uspokajal... i delikatnie mi podawal.. i tak do skutku Nie przeszkadzaloby mi teraz gdyby chciala co 15 minut na cycusiu wisiec Jakis tydzien temu udalo mi sie z nia polozyc do lozeczka i dziamgala piers 1,5 h, a ja jak glupia sie cieszylam ze sie dossala. Uslyszalam ze nie powinnam tak jej uczyc, ale mysle ze do momentu jak nie zacznie sie znowu ladnie przystawiac to bede jej pozwalac na wszystko Po prostu czasami juz sie poddaje jak widze ze jest glodna, a cycka nie chce i podaje jej butelke, bo az mi zal patrzec jak placze z glodu.. a serce mi wtedy peka na pol

Wlaczylam dzis na chwile malej mini mini, zeby sie ubrac umyc i zrobic sobie sniadank... i nie uwierzycie... ogladala grzecznie i sie zacieszala oczywiscie nie nie trwalo to zbyt dlugo, ale na tyle ze zdazylam wszystko zrobic
martula007 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-10, 09:22   #1900
stokroteczka777
Wtajemniczenie

GG do stokroteczka777

Dzień dobry, znowu z inką, bo prawdziwa kawa chyba jednak Paulince nie służy

Cytat:
chodź do nas ! w naszej tajnej grupie jest bardzo kameralnie i swojsko. Jak coś to pisz na PW, powiem Ci co i jak
Czy ja też mogę do klubu??

Cytat:
stokrotko mnie też zostało 3-4 nadprogramowe kg po ciązy, i też wydawałoby się, że malo, ale 3/4 szafy wisi nieużywana, w spodnie powoli zaczynam wchodzić, ale raczej o takich dopasowanym powinnam zapomnieć bo zwija mi sie tu i tam na biodrach no i o bluzkach niektorych też, bo cyce mi w nie nie wchodzą. Ale nie martwie sie tym, skoncze karmić to wróce na South Beach.
Ja też mam taką nadzieję

Cytat:
Napisane przez sailormaary Pokaż wiadomość
Nina po tym szczepieniu teraz strasznie się darła,,, nie wiem czy coś jej nie dolega... przez sen teraz chyba to szczepienie jej się śni jako koszmar, bo krzyczy jak nie wiem... mam nadzieję że jej to przejdzie, no i jak się obudziła to nie chciała jeść tylko się darła...
Myslę, że po prostu reakcja na szczepienie. Paulinka też płakała, momentami okropnie. Przez sen też kilka razy się rozpłakała. Cały dzień spędziła na moich rękach. Zapodałam jej czopka Viburcol. Temp miała max 37.

Cytat:
Napisane przez agatka661 Pokaż wiadomość

Cytat:
Napisane przez begie13 Pokaż wiadomość

i dla Paulinki również

Cytat:
Wy tak dajecie zdjęcia dzieci, a ja za bardzo nie robię bo nie mam aparatu, a telefonem to wiadomo jak wychodzi... I mam tylko te z chrztu... to daję linka

http://www.dark-art-box.blogspot.com/
Superowe

Cytat:

Mnie na razie włosy nie lecą, ale zaczęły się przetłuszczać. W ciąży mogłam tydzień nie myć i nie było widać A gdzieś kiedyś słyszałam, tudzież czytałam, że włosy wypadają po ciąży te, które w ciąży urosły tzn. ich nadmiar. Czyli wracamy do stanu włosów sprzed ciąży. Zagmatwałam?
Serio?? A mnie fryzjerka tak wycięła, że jak teraz będą mi wypadać to ja pierwsza tutaj będę łysa

Cytat:
Napisane przez kism Pokaż wiadomość
Hej!

Ja dziś uwieczniłam wreszcie mojego ochrzczonego dżentelmena
No no no przystojniacha a na pierwszym zdjęciu podobny do syna Agatki no przynajmniej tak mi się wydaje

Cytat:
mija mija co prawda dawno tam nie zaglądałam ale ostatnio podczas mojego mega długiego okresu chciałam wsadzic tampona a on za chiny ludowe nie chciał wejścZarosłam czy coAle pózniej m sprawdził i wszystko gra
Przetarł szlak

Cytat:
Dostałam kaskę z ZusuZaraz troszke poszaleje za allegroCo prawda nie tak jak Tacca ale zawsze cosik,musze butelki kupic i opakowanie termoizolacyjne.wodę morską i Oilatum.
I musze po recepte na mleko smigac z moja załoga a dzisiaj u mnie strasznie wieje.
Ja też dostałam, ale nie mogłam poszaleć, bo mamy kryzys finansowy

Nasz ślub:
http://s3.suwaczek.com/20100922640113.png

Jesteśmy razem od:
http://s1.suwaczek.com/200706022338.png

"Jest bowiem kilka odmian ciszy; najlepsza jest ta, która zapada z wyboru człowieka, a nie przeciw niemu"
stokroteczka777 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-10, 09:22   #1901
Tacca
Zakorzenienie

Witam!
Piotrek znów pospał od północy do 5 rano, potem pobudka po 8. Może już tak będzie...?

Tylko jak jadł po 23 to tak się rzucił na mleko, że jak go wzięłam na odbicie to puścił fontannę noskiem i ustami. On się przestraszył, ja się przestraszyłam... Ale nic się nie stało...

Zaraz spróbuję doczytać, choć pewnie smok będzie zaraz głodny i trzeba będzie go obsłużyć.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2012-08-10, 09:29   #1902
stokroteczka777
Wtajemniczenie

GG do stokroteczka777

Cytat:
Napisane przez martula007 Pokaż wiadomość
Mi tez treaz zaczely wypadac... ale mam tak duzo ze sie narazie nie przejmuje to chyba Ty Tacca pisalas ze masz siwe, zatem witaj w klubie MI pierrwsze siwe pojawily sie w 6 klasie szkoly podstawowej:P Tyle ze u mnie w rodzinie genetycznie jest to uwarunkowane i ja mam juz pelno siwkow, datego musze malowac a mam dopiero 24 lata
nie chwal się

---------- Dopisano o 10:29 ---------- Poprzedni post napisano o 10:24 ----------

Wczoraj rozmawialam ze znajomą, i ona twierdzi że Paulina nie ma raczej skazy, bo zmiany powinna mieć głównie na buzi i w zgięciach rąk i nóg a ona w tych miejscach nie ma. Mam dalej nadzieje, że to uczulenie na płyn do prania. Ubranka już wszystkie wyprałam ponownie.

Nasz ślub:

Jesteśmy razem od:

"Jest bowiem kilka odmian ciszy; najlepsza jest ta, która zapada z wyboru człowieka, a nie przeciw niemu"
Stary 2012-08-10, 09:35   #1903
justys1358
Zakorzenienie

GG do justys1358

Cytat:
Hej!
Superowe dzieciaczki na zdjęciach Ale miło się ogląda te coraz ciekawsze minki.
Ja dziś uwieczniłam wreszcie mojego ochrzczonego dżentelmena Tzn. pisałam Wam kiedyś, że jak przeglądnęłam zdjęcia z chrztu, to stwierdziłam, że nie ma ani pół zdjęcia, gdzie porządnie byłoby go widać a chciałam bardzo mieć takiego eleganta uwiecznionego więc go dziś jeszcze raz ubrałam w to ubranko. A propos minek i kasowania zdjęć, ja na razie kasuję tylko jakieś zupełnie rozmyte czy krzywe kadry, itp. Zawsze jeszcze zdążę wykasować, jak mi się ich mnogość znudzi, a na razie każda mina jest na wagę złota. Tak samo teraz nie mogłam się zdecydować, którą Wam pokazać, więc wrzucam trzy
Ale kawaler

Cytat:

przykro mi, że o mnie zapomniałaś...ja też karmię tylko piersiokiem.
MOje dziecko tez tylko na piersi.

Maja niestety nie za bardzo dała pospac w nocy przez brzuszek Dopiero rano kupke zrobiła. Zobaczymy jak dzisiaj bedzie.

U nas dzisiaj chłodno.
justys1358 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-10, 10:13   #1904
martula007
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez stokroteczka777 Pokaż wiadomość
nie chwal się

---------- Dopisano o 10:29 ---------- Poprzedni post napisano o 10:24 ----------

Wczoraj rozmawialam ze znajomą, i ona twierdzi że Paulina nie ma raczej skazy, bo zmiany powinna mieć głównie na buzi i w zgięciach rąk i nóg a ona w tych miejscach nie ma. Mam dalej nadzieje, że to uczulenie na płyn do prania. Ubranka już wszystkie wyprałam ponownie.
Oj tam, oj tam nie chwale Chodzilo mi tylko o to ze mam wiecej siwych wlosow, niz nie jedna starsza osoba. Moj tesc chyba ma mniej niz ja :P mojego taty brat byl juz prawie caly siwy jak mial 18 lat, on pobil rekord w naszej rodzince. u mnie na pierwszy rzut oka to nie rzuca sie w oczy, ale jak fryzjerka zaczyna cos robic z wlosami to zawsze łapie sie za glowe.

Dzwonie dzis do ksiedza w sparwie chrztu, ale dodzwonic sie nie moge. Bedziemy robic 2 wrzesnia

Czy waszym pociechom zmienil sie juz kolor wlosow lub oczu?
martula007 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-10, 10:22   #1905
sailormaary
Zadomowienie

Cytat:
Piękny!!! A jak się uśmiecha...

NASZE dzieci są przeurocze.

Uśmiałam się jak czytałam.
A tak serio: straszysz strasznie, ja tam jeszcze nie zaglądałam bo się boję...
Powiem tyle, że u mnie też są luzy...;/ 2 palce można włożyć i tak jak by w powietrze...nie ma żadnego oporu... nie zaglądałam, ale macałam... dołączam się do pytania, czy to minie?

---------- Dopisano o 11:22 ---------- Poprzedni post napisano o 11:15 ----------

Cytat:

Myslę, że po prostu reakcja na szczepienie. Paulinka też płakała, momentami okropnie. Przez sen też kilka razy się rozpłakała. Cały dzień spędziła na moich rękach. Zapodałam jej czopka Viburcol. Temp miała max 37.

Superowe

No ja nie dawałam czopków, ale mimo wszystko w nocy spała ładnie... więc bez problemów... Między 23 a 6 rano obudziła się tylko raz więc sukces Nawet pospaliśmy

Dzięki
sailormaary jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-10, 10:22   #1906
SzmaragdowyKotek
Wtajemniczenie

Dziewczyny, jeszcze Was nie doczytałam do końca, ale widzę, że jest moja działka, czyli refluks
na pewno podnieść łóżeczko - maksymalnie, jak tylko się da z przodu - proponuję grube książki pod przednie nogi. Włożyć bardzo twardy materac, żeby dziecku nie zapadała się buzia, jak przekłada głowę i często na brzuszku kłaść - jak nawet uleje, to się nie zachłyśnie, bo mleko spłynie na dół - ja kładę pieluszkę pod buzię - taką rozłożoną podwójnie na płasko i wsadzoną po obu stronach pod materacyk - jak leje się mleko, to tylko wymieniam pieluszkę. Nie polecam klina do spania na brzuchu - ja kładę na nim tylko na plecach - bo dziecko ma wygięty kręgosłup, a ma być całe prosto, tylko z głową wyżej. Chyba że kładę tak, że główkę ma zupełnie u góry i właściwie lezy na tym klinie cały, a nie tylko głowa. Wojtek w ogóle nie śpi na plecach, bo mi się krztusi, dławi i wrzeszczy, więc u mnie to jedyne wyjście. Ale jak pisałam, on przekłada główkę i ma pod głową tak, że nawet jak jest nosem w materacu to spokojnie może oddychać - musiałam tak to zorganizować ze względów bezpieczeństwa na szczęście zawsze przekłada główkę na prawo albo lewo no i kołyska stoi przy samym łóżku - ja mam taki sen, że budzę się nawet jak on się rusza czy kwęknie, więc się nie boję. I tak jak mówiłam już kiedyś, na pewno to zależy od dziecka - Michała nigdy bym nie zostawiła na brzuchu, bo on nie układał głowy i po prostu nie lubił, a Wojtek na plecach mi nie zaśnie, bo wlewa mu się do nosa i jest histeria.
Co do wózka - przy Michale w ogóle nie mieliśmy głębokiego, jeżdził dopiero w spacerówce na płasko, ale odrobinkę uniesionej jakoś tak w 5 m-cu życia. Teraz mam gondolę matrix light, która jest jednocześnie fotelikiem samochodowym , więc mam całe spektrum - mogę opuścić jak wózek albo dać prawie pionowo - są 4 stopnie regulacji - wybieram taki, na jaki Wojtek akurat ma dzień, czyli na ile mu się leje - przeważnie leciutko tylko podnoszę na pierwszy poziom.Myślę, że można np. kupić taki klin i dociąć go do wózeczka, jeśli w wózku nie ma regulacji. No i niestety... jest ustawiczne noszenie na rękach. Ale wszystko zależy od dnia - czasem leży sobie, jest ok, wszystko mogę zrobić w domu, a czasem są takie dni, że naprawdę nie schodzi mi z rąk, nie mogę odłożyć nawet na chwilę, bo od razu zaczyna trzeć łapkami nos, krzywić się, wyginać i jest ryk. Michał też tak miał. No i trzeba zagęszczać.
Teraz daję mu tak ok. 1,5, prawie 2 miarki nutritonu na 100ml płynu.
Jeżeli były jeszcze jakieś pytania, to proszę o powtórzenie, szybciej odpowiem, zanim doczytam

Cytat:
jejku juz rozumiem czemu mi globulki wypadaly z "tamtąd". Coś mnie zaczeła blizna uwierać dzisiaj i po kąpieli wziełam swe lustereczko i zajrzałam co tam w trawie piszczy i czemu mnie boli, coś sie tam zaczyna dziać chyba, ale to juz jakby temat na inną okazję, ale jak zobaczyłam moją waginę to po prostu zemdlałam, chyba Borys mógłby z powrotem spokojnie wrocić do brzuszka... jak to pokazać ludziom?? tzn męzowi
pytanie do wieloródek po sn - CZY TO MIJA? czy juz do konca życia będę mieć wszystko prawie na wierzchu bo wargi sromowe rozchodzą sie jak paszcza ziewającego hipopotama.....
przez 9 tygodni nie zaglądałam bo mnie blady strach przelatywał co tam zobacze i całe szczescie ze nie zaglądałam wcześniej .... bo by mi chyba babyblues nie minał.

MIJA! nic się nie martw. U mnie wszystko wygląda chyba identycznie, jak przed dwoma porodami, nie zauważyłam różnicy. Mąż też nie odczucia są dokładnie takie same, zero luzu, moim zdaniem jest nawet jakby lepiej może tak mówię, bo po Wojtku jakoś temperament mi się podniósł, chociaż nigdy nie mogłam narzekać
mam wrażenie, że po drugim porodzie wszystko wróciło do stanu poprzedniego znacznie szybciej niż po pierwszym. I mięśnie mam znacznie silniejsze teraz niż wcześniej, chociaż dziecko było o wiele większe. W czasie ciąży też. Normalnie po trzecim dziecku to krocze będę miała jak dziewica!

Przeczytałam Twoją historię: no nieźle, powiem Ci! A różnica wieku to tu chyba nie ma nic do rzeczy, jak widać - wyście mieli po 20 lat, ja mam 36, mój mąż 40, a moja "przyjaciółka" 44 i 12-letnią córkę. Mój mąż powiedział, że jak już się wymienia model, to na nowszy, a nie na starszy a ja mu mówię: "Ale wiesz, za to to doświadczenie, dopiero miałbyś JAKOŚĆ, nie to, co ze mną"
No i u nas jest jeszcze taka różnica, że przyjaciółka Twoja wyglądała chociaż na obrażoną, a moja nic!!! powiem Ci, że jak z nią rozmawiałam wczoraj, to najbardziej mnie przeraziło, że gdybym nie była w 100% pewna, ze te informacje, które mam, sa prawdziwe, uwierzyłabym jej!!!! naprawdę... i wcale nie dziwię się mojemu mężowi, że trochę się poprztykaliśmy na początku, wręcz odwrotnie - dziwię się sama, ze on tak szybko zorientował się, z kim na do czynienia, bo naprawdę, po tej wczorajszej rozmowie z nią to prawie uwierzyłam, że to ja mam problemy małżeńskie, które muszę sama rozwiązać z moim mężem, bo ona w nic nie da się wkręcić, a w ogóle to jest jej strasznie przykro, że nasza przyjaźń się zakończyła i ona w ogóle nie wie, o czym ja mówię i o co ja ją śmiem podejrzewać i że strasznie się na mnie zawiodła! że mój mąż ją przejrzał tak szybko i pogonił to naprawdę go za to podziwiam... bo gdyby to były jedynie moje przypuszczenia, naprawdę bym jej uwierzyła - własnie świadomość tego faktu wczoraj przyprawiła mnie o gęsią skórę... brrr...

Edytowane przez SzmaragdowyKotek
Czas edycji: 2012-08-10 o 11:05
SzmaragdowyKotek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-10, 10:25   #1907
ladybird_1987
Rozeznanie

Hej!
U nas nocka raczej spokojna, ale budziła się 2 razy. Dla mojej Hani to dużo. Wstała po 7 ale teraz śpi. Zdążyłam poćwiczyć. Dziś mam lepszy humor. Spojrzałam w lustro i stwierdziłam że brzuszek się zmniejszył. Czyżby 8 ABS zaczął przynosić efekty? Póki co dalej walczę o utratę kilogramów (dalej 8 na plusie) ale widzę że delikatnie mi wymiary spadają. Po 1 cm tygodniowo ale zawsze coś. Zazdroszczę dziewczynom którym kilogramy spadły "same". U mnie nie ma lekko. Dieta, ćwiczenia a i tak idzie opornie.

martula: Co do karmienia piersią. Gdybym się sugerowała tym ile ściągam laktatorem to już dawno podałabym mm. Czasami z dwóch piersi ściągnę 50 ml. A Hania jest tylko na piersi i ładnie przybiera.

kapukat ja planuję rozszerzyć dietę po 6 miesiącu. Myślałam że trzeba owocami. Nic nie słyszałam o glutenie. W JN jest też opisane jak się rozszerza dietę. Chyba będę tak robić.

agatka super zdjęcia. Aż trudno uwierzyć że to na automacie.
Stary 2012-08-10, 10:33   #1908
SzmaragdowyKotek
Wtajemniczenie

Ladybird - ale gluten jest obowiązkowy też, żeby zmniejszyć ryzyko celiakii - są nawet teraz zupki warzywne chyba z odrobiną kaszki manny - specjalnie tak przyrządzone właśnie wg tych najnowszych wytycznych . Zdaje się, że widziałam jeszcze jak Michał jadł słoiczki, ale był już duży - chyba z 2,3 lata temu wprowadzili taką kompozycję

Matko... Wojtek dzisiaj taki zbolały... ostatnio mamy apogeum refluksu... drze się, jakbym go ze skóry obdzierała...masakra ale ja już przećwiczona i zahartowana, to damy radę a pomiędzy wrzaskami tak ślicznie się do mnie szczerzy bezzębną paszczą

Edytowane przez SzmaragdowyKotek
Czas edycji: 2012-08-10 o 10:38
SzmaragdowyKotek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-10, 10:41   #1909
andzya
Zakorzenienie

Cytat:
tylko dwa tygodnie? to nie ma czym się martwić - mi waga stanęła na 3.5 miesiąca - i nic nie dawały ani ćwiczenia ani dieta, nie chciało w ogóle ruszyć, dostawałam depresji - bo to co widziałam w lustrze nie było tą samą osobą, którą widziałam przed ciążą. Na szczęście waga powoli ruszyła w dół. Z 30 kg które przytyłam w ciąży, mam jeszcze 13 do zgubienia. idzie to opornie ale idzie
dzielnie walczysz u mnie też był zastój przez prawie 2miesiące,ale już minął

Cytat:

Czy ja też mogę do klubu??
(
Proszę o wiadomość na PW

Cytat:
Powiem tyle, że u mnie też są luzy...;/ 2 palce można włożyć i tak jak by w powietrze...nie ma żadnego oporu... nie zaglądałam, ale macałam... dołączam się do pytania, czy to minie?
minieu mnie już minęło

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2012-08-10, 11:08   #1910
begie13
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez aga_bre Pokaż wiadomość

Wiesz co może po pierwsze taka jej uroda. Po drugie czasami dzieci na piersi mniej przybierają.
A co do badań to może zrób sobie mocz i posiew. Czasami może być zapalenie drug moczowych i wtedy dzieci słabo przybierają albo anemia.
Ja jak byłam mała (tzn do 5rż) miałam anemię i cały czas miałam niedowagę.
dziękuję za podpowiedź

Cytat:

Dziękuję w imieniu Piotrulka.

Nawet nie wiedziałam, że dziś to grają... My sport na okrągło...

nie grali, oglądałyśmy online

Cytat:

Wcale się nie dziwię, że się martwisz! Też bym wcale nie uważała, że jest ok To Kajetan i tak 1 kg więcej waży przy podobnych wymiarach (5600g i 63 cm). Te centyle rzeczywiście kiepsko wyglądają.
I choć rozumiem, że się martwisz, szukasz przyczyny i próbuje coś na to zaradzić, to jeszcze dodam, że są dzieciaki, których taki urok, że są drobne, ale zadowolone z życia i ogólnie zdrowe. Wiadomo, trzeba rzecz kontrolować i badać, ale nie zamartwiaj się, bo to wcale nie musi być nic złego
Pisz, jak Wam wyjdą następne ważenia. My idziemy jutro
będę pisać na pewno
mam nadzieję, że właśnie taka jest po prostu jej uroda bo na chorą nie wygląda ... ma ładną cerę, jest pogodna i nie marudzi zbyt wiele ( tylko jak jest głodna i zmęczona lub chce, żeby ktoś się nią zajął), a ja jem już praktycznie wszystko i teraz gdy mama gotuje to jem zdrowo, przynajmniej tak mi się wydaje

trzymam kciuki za ważenie

Cytat:
jejku juz rozumiem czemu mi globulki wypadaly z "tamtąd". Coś mnie zaczeła blizna uwierać dzisiaj i po kąpieli wziełam swe lustereczko i zajrzałam co tam w trawie piszczy i czemu mnie boli, coś sie tam zaczyna dziać chyba, ale to juz jakby temat na inną okazję, ale jak zobaczyłam moją waginę to po prostu zemdlałam, chyba Borys mógłby z powrotem spokojnie wrocić do brzuszka... jak to pokazać ludziom?? tzn męzowi
pytanie do wieloródek po sn - CZY TO MIJA? czy juz do konca życia będę mieć wszystko prawie na wierzchu bo wargi sromowe rozchodzą sie jak paszcza ziewającego hipopotama.....
przez 9 tygodni nie zaglądałam bo mnie blady strach przelatywał co tam zobacze i całe szczescie ze nie zaglądałam wcześniej .... bo by mi chyba babyblues nie minał.
no właśnie o tym kiedyś pisałam, u mnie TO wygląda identycznie ale anulka już pocieszała mnie, że ma wszystko się teoretycznie wrócić do normy

a co Ci się tam z tą blizną dzieje?

Cytat:
Czesc
dziewczyny co ja dzis przezylam ro nie macie pojecia. Zosia przesyala mi oddychac i cala zesztywniala :-(:-(:-( okazuje sie ze do bezdechu doprowadzil ja rwfluks :-( ja sie wykoncze :-( najpierw porod masakra ppozniej krwiak w glowce malej a teraz to :-( siedze teraz i patrze czy oddycha pozyczylismy monitor oddechu jutro mamy wizyte u najlepszego pediatry w okolixy bo nasza sie pinda nie zorientowala oczywiscie ze to refluks przelykowy. Wybaczcie bledy ale pisze z tel.
o matko oby to się nigdy więcej nie przytrafiło, biedna Zosia..

Cytat:
Wczoraj chyba mnie przewiało na placuBola mnie plecy na dole i nie mogę się podniesc ani wyprostowacNawet spac nie mogłam.
oj
mnie też chyba wczoraj przewiało, bo zrobiła mi się jakaś gula na piersi , myślałam, że mam cyca przeładowanego ale nie.. nasmarowałam się jakimiś rozgrzewającymi kroplami owinęłam cyce szalikiem ( ale mnie grzało!) i rano na szczęście nie było śladu, myślicie, że to może być z przewiania?

Cytat:
Napisane przez Timii Pokaż wiadomość

jeszcze raz buziaczki dla Was!
pa pa
papa trzymaj się udanego pobytu w PL

Tosia kończy dzisiaj 10 tygodni

kism - Kaj był super elegancki na chrzcinach, ja też nie miałam czasu żeby cyknąć Tosi fotkę tak całościowo w ubranku do chrztu, więc będę musiała ją ubrać jeszcze raz i zrobić zdjęcie

Wanda
begie13 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-10, 11:09   #1911
stokroteczka777
Wtajemniczenie

GG do stokroteczka777

Dziewczyny ale jaja. Mojego teścia chciano oszukać na "wujka". Zadzwoniła jakaś dziewczyna że chce pożyczyć 5tys zł, że jest z rodziny, że on jest jej wujkiem. 5tys...mój teść w życiu tyle nie miał poszedł dzwonić na policję.

Nasz ślub:

Jesteśmy razem od:

Stary 2012-08-10, 11:12   #1912
begie13
Zadomowienie

acha jeszcze coś... Antosi od 3 nocy coś się odmieniło, zawsze spała od 21 do 5 , czasem dłużej, ale ostatnio budzi się przed 2 potem znów po 5 i koniec spania... męczy mnie to, bo przyzwyczaiłam się, że i ona i ja przesypiamy całą noc... odmieniło jej się odkąd P. wyjechał do Rumunii, ciekawe czy to ma jakiś związek...mam nadzieję, że to jej nie zostanie

Wanda
begie13 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-10, 11:17   #1913
Tacca
Zakorzenienie

Cytat:
Czesc
dziewczyny co ja dzis przezylam ro nie macie pojecia. Zosia przesyala mi oddychac i cala zesztywniala :-(:-(:-( okazuje sie ze do bezdechu doprowadzil ja rwfluks :-( ja sie wykoncze :-( najpierw porod masakra ppozniej krwiak w glowce malej a teraz to :-( siedze teraz i patrze czy oddycha pozyczylismy monitor oddechu jutro mamy wizyte u najlepszego pediatry w okolixy bo nasza sie pinda nie zorientowala oczywiscie ze to refluks przelykowy. Wybaczcie bledy ale pisze z tel.
Koszmar...
Mi się czasem Piotrek tak krztusi jak za szybko zje...

Dziewczyny kiedy wsadzacie dzieci do spacerówek? mam wrażenie, że młody powoli mi wyrasta z gondoli...

Pranie muszę powiesić...

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2012-08-10, 11:19   #1914
stokroteczka777
Wtajemniczenie

GG do stokroteczka777

Cytat:
Koszmar...
Mi się czasem Piotrek tak krztusi jak za szybko zje...

Dziewczyny kiedy wsadzacie dzieci do spacerówek? mam wrażenie, że młody powoli mi wyrasta z gondoli...

Pranie muszę powiesić...
Ja to przewidziałam mam dużą gondolę

Nasz ślub:

Jesteśmy razem od:

Stary 2012-08-10, 11:25   #1915
Tacca
Zakorzenienie

Moja też mi się duża wydawała... A tak patrzę, to Piotrek ma coraz mniej miejsca...
Stary 2012-08-10, 11:27   #1916
stokroteczka777
Wtajemniczenie

GG do stokroteczka777

Cytat:
Moja też mi się duża wydawała... A tak patrzę, to Piotrek ma coraz mniej miejsca...
Paulinka już niedługo wyrośnie z kołyski, wtedy miałaby spać w łóżeczku już w swoim pokoju ale jakos sobie tego nie wyobrażam. Zagracimy sypialnię ale łóżeczko musi się tam zmieścić.

Nasz ślub:

Jesteśmy razem od:

Stary 2012-08-10, 11:34   #1917
Efijy
Rozeznanie

[QUOTE=kapukat;35803413]Wreszcie Was nadrobiłam – matko od dwóch dni próbuję, ale moje dziecko zmieniło się w potwora – źle mu wszędzie, na leżąco, siedząco, na rękach i nie wiadomo czemu – od trzech dni tak się zachowuje mam nadzieję że mu przejdzie

Szmaragdowykotku – sprawę załatwiłaś naprawdę fantastycznie, podziwiam opanowanie, mi nie wytrzymałyby nerwy

Agata661 – ta dieta to chyba bez kaszy jest J już od początku chcesz „oszukiwać”? oj nie ładnie nie ładnie

[COLOR=black][FONT=Georgia]_Agata – bo Ty i Kism to chyba jedyne z nielicznych już kobiet które całkowicie karmią piersią, wiem że już pytałam, ale ponieważ w każdym czasopiśmie u każdego lekarza jest inaczej to zapytam jeszcze raz – kiedy i jak chcesz wprowadzać pierwsze posiłki? I co z glutenem? Bo wg Polskich lekarzy powinno się gluten wprowadzać po 4 miesiącu <u dzieci karmionych piersią> pół łyżeczki która ma zadziałać jak „szczepionka”. U nas za to powiadają i piszą, że przed 6 miesiącem nie powinno się dziecku podawać nic innego jak mleko matki – jak jest karmione piersią oczywiście i dopiero w 6 miesiącu rozszerzać mu dietę, ale zaczynając od 1-2 łyżki warzyw a nie kaszek. Co Wy dziewczyny będziecie robić bo ja mam straszny mętlik w głowie.

Witam!
Pytanie nie do mnie ale ja właśnie wczoraj też pytałam się mojej lekarki co z tym glutenem i ona powiedziała mi żeby się nie śpieszyć. Mój do tej pory był tylko na cycku( jakieś wyjątki wyjazdy itp.) ale tydzień temu wprowadziłam butelkę na noc i jestem zadowolona tak w ogóle Powiedziała mi żeby się nie śpieszyć z glutenem i z tą kaszką tym bardziej że po kaszce może utyć a nie waży jakoś mało.
Efijy jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-10, 11:38   #1918
Tacca
Zakorzenienie

Cytat:
Paulinka już niedługo wyrośnie z kołyski, wtedy miałaby spać w łóżeczku już w swoim pokoju ale jakos sobie tego nie wyobrażam. Zagracimy sypialnię ale łóżeczko musi się tam zmieścić.
No ja w sumie z łóżeczkiem mam ciasno w sypialni... Tylko później może być problem z przeniesieniem do oddzielnego pokoju.
Stary 2012-08-10, 11:38   #1919
fonn
Rozeznanie

Cytat:
Proszę o wiadomość na PW

)
Andzya, ja tez kilka stron temu pytałam o fb, ale ze czytam ostatnio i pisze tylko z telefonu, z jakiegoś powodu nie mogę wysłać do Ciebie pw :/
fonn jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-10, 11:45   #1920
Efijy
Rozeznanie

[QUOTE=sailormaary;3579847 0]no miała te normalne szczepienia z NFZ refundowane. Mierzyłam i było 37,3 a babka kazała brać czopki dopiero od 38 ...W każdym razie coś jej dolega ale nie wiem co...

---------- Dopisano o 20:59 ---------- Poprzedni post napisano o 20:58 ----------

Na pewno namaluję
Dzięki

---------- Dopisano o 21:01 ---------- Poprzedni post napisano o 20:59 ----------

Cytat:
Napisane przez Efijy Pokaż wiadomość
Ja tam czasami maluje fantasy. Takie moje oderwanie od tych realistycznych i poważnych co robiłam na studiach

A moje Bebe już waży 4,600 i dł54cm, dziwi mnie to, bo wydaje mi się, że urosła strasznie i ciuszki są za małe,,, a ona tylko tyle,,, ale babka mówiła, że to dlatego, że się rozprostowała, a w szpitalu ją po krzywiznach mierzyli...

Wy tak dajecie zdjęcia dzieci, a ja za bardzo nie robię bo nie mam aparatu, a telefonem to wiadomo jak wychodzi... I mam tylko te z chrztu... to daję linka

http://www.dark-art-box.blogspot.com/
Czasem dobrze jest się oderwać od tej rzeczywistości i fajnie Ci to wychodzi dla mnie posługiwanie się tabletem to czarna magia ale mogę się pochwalić ze swego czasu to mężowi to sama na prezent wybrałam tablet i ponoć okazał się fajny

---------- Dopisano o 12:45 ---------- Poprzedni post napisano o 12:44 ----------

[QUOTE=begie13;35797839]mierzyłam ją dzisiaj i wyszło 64 cm przy wadze 4400g, jest długa i dosyć chuda, bardzo dużo ubranek ma już za małych na długość ale byłyby za to na szerokość w sam raz, a te na długość dobre ...eh czasem to jakbym worek jej założyła a nie body...
na siatkach wygląda to tak, że waga na dolnej granicy a wzrost poza górną granicą
wszyscy wkoło mówią, że wszystko jest ok ale ja się martwię już na serio

chwal się chwal gratulacje dla Wiktorka

i dla Paulinki również

należą się zatem brawa

dzięki
Efijy jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości