|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
Pokaż wyniki sondy: Wybieramy kolejny tytuł
|
|||
| Roczki już za nami, zaraz jesień witamy. |
|
1 | 1,72% |
| Rok już za nami, teraz na bunt dwulatka czekamy. |
|
2 | 3,45% |
| Choc tak długo sie juz znamy- Z krzaków wyganiamy podczytujace mamy! |
|
1 | 1,72% |
| Kosi Kosi łapki-Jestem taaaki duży ze zjadać kanapki |
|
0 | 0% |
| Póki to lato nie minie każdy maluch na tym wątku nie jedno wywinie |
|
0 | 0% |
| Minął roczek, czas tak leci - mamy i ich wakacyjne dzieci |
|
8 | 13,79% |
| wspólny roczek już za nami i za dziećmi wciąż biegamy |
|
2 | 3,45% |
| pierwszy roczek naszych dzieci, jak len czas szybciutko leci |
|
5 | 8,62% |
| roczek mam ,zęby mam i na nerwach mamie gram |
|
14 | 24,14% |
| wizaż nadal funkcjonuje, z nami dzieci wychowuje |
|
2 | 3,45% |
| Dzieciaczki sztukę chodzenia szlifują, a mamuśki na zlot się szykują.... |
|
1 | 1,72% |
| Czas zakończyć letnie plażowanie ale nie wizażowanie. Mamuśki lipcowo-sierpniowe 2011 |
|
1 | 1,72% |
| Roczki wyprawione, dumne mamy i ich dzieci zadowolone. Mamusie lipcowo-sierpniowe 2011 |
|
0 | 0% |
| Niemowlęctwo juz za nami, drugi roczek zaczynamy! Letnie dzieci 2011 i ich rozgadane mamy. |
|
17 | 29,31% |
| Roczek minął - nie do wiary, cieszą sie lipcowe i sierpniowe mamy |
|
4 | 6,90% |
| Głosujący: 58. Nie możesz głosować w tej sondzie | |||
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3121 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Czasem się przewrócą robiąc pierwsze kroczki-wakacyjne dzieci właśnie kończą ro
Dzień Dobry
Słodziutka ![]() Cytat:
Może ze dwa razy udało mi się wykręcić jak w ciąży byłam, a tak to jest obowiązek ![]() Fajnie, że mąż tak postawił sprawę i teściom powiedział co myśli Mój by sie chyba w życiu nie odważył ![]() Fajne zakupki zrobiłaś ![]() Cytat:
I brawo dla pomysłowej babci Myślisz, że w krzakach siedzi ?? Cytat:
Tak jak wyżej pisałam, u mnie by to nie przeszło Cytat:
Szkoda, że ząb jednak nie odpuścil jutro koniecznie do jakiegoś dentysty
![]() Edytowane przez agawoo Czas edycji: 2012-08-12 o 09:38 |
||||
|
|
|
#3122 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Czasem się przewrócą robiąc pierwsze kroczki-wakacyjne dzieci właśnie kończą ro
witam
,nie ma dobrego wytłumaczenia na tak długą nieobecność ![]() i nadrobić też nie mam szans ![]() Co u nas w skrócie: - Helenka właśnie przeszła swoja pierwszą dziecięcą chorobę - zaliczyliśmy trzydniówkę (dzisiaj już wysypki prawie nie widać) - w ogóle to jej pierwsze chorowanie.( za to ja w przeciągu 1.5 miesiąca dwa razy leżałam z gorączką powyżej 39) - w czerwca zaliczyliśmy tygodniowy pobyt nad morzem, w lipcu krótki wypad do Karpacza i w końcu ochrzciliśmy Helenę (nie obyło się bez małych nerwów) - a tak to proza życia - rano odwożę Helenę do babci, jadę do pracy, potem odbieram Helenę od babci i nie wiem jakim sposobem robi się 16 i ja już tylko dla Heleny jestem ![]() Marzenko ja chętnie się spotkam, tylko nie w sobotę ( bo roczek nam wypada) a na tygodniu to popołudniem tylko mogę ( no z wyjątkiem środy - dzień wolny) a tak w ogóle najważniejsze to Emil, Marysia, Hania i Nataniel spóźnione wszystkiego najlepszego, 100 lat !!! ![]() ![]() i dzisiejsi jubilacie Dawid i Ewunia - 100 latek |
|
|
|
#3123 |
|
Rozeznanie
|
Dawidku 100lat!!!!!!!!!!
![]() piwnooka_77 |
|
|
|
#3124 | |||||||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Co do tż... brak komentarza... Czasami by ich pasowało zebrać pod ściane i potraktować wężem strażackim z lodowatą wodą.. na gołe dupska ma się rozumieć!! ![]() Choc ja na swoje od wczoraj bedę chyba mniej narzekać... ![]() Widzialam na fb, slicznie Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
do domu wiadomo że nie wrócicie... teściowa z tego co pamiętam do najlepszych tez nie należy... Może faktycznie ten domek czy co to jest w ogrodzie? niby będziecie obok siebie z tesciową ale mimo wszystko nie pod tym samym dachemCytat:
To się najeździliście my mamy 1300km do domu i to w jedna str ![]() Najważniejsze że dzieciaki dobrze zniosły drogę. A Iustynie juz dawno z nic nie wierzymy, a juz zwłaszcza jeśli o wyglad chodzi Cytat:
![]() Cytat:
Fakt, niezbyt to miłe jak własna matka pomóc nie chce ![]() tż i Lili pozwolili mi pospać do 9.15 Chyba się dzis gdzieś wybierzemy...Tż wczoraj poszedł do tej pracy i jak mozna się bylo domyślec rana sie rozeszła ![]() Zapomniała, że miała wstawić zdjecia z Lili roczku...
|
|||||||||
|
|
|
#3125 | |
|
Zakorzenienie
|
Ojej, faktycznie
Dawid, Ewa - 100 lat Najlepsze życzonka dla Was z okazji roczku I dla Natkowego Dominika z okazji 13-tki ![]() Ciekawe, czy mąż Natki jednak dojechał do nich? ---------- Dopisano o 10:40 ---------- Poprzedni post napisano o 10:38 ---------- Cytat:
|
|
|
#3126 |
|
Zadomowienie
|
Ewa, Dawid- sto lat, sto lat! Spełnienia wszystkich dziecięcych marzeń!
Brumku, korzystałam z trzech różnych przepisów, więc to posklejam i Ci zaraz napiszę. Biszkopt (na tortownicę o średnicy 20-21 cm, ale ja miałam większą- chyba 24cm) - 5 jajek, białka i żółtka oddzielnie - 3/4 szklanki cukru - 3/4 szklanki mąki pszennej - 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej - 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Poncz do nasączenia: -4 cytryny (co da Nam szklankę soku) - 1 szklanka wrzątku - 2 łyżki cukru pudru Cukier zalewamy wrzątkiem, żeby dobrze się rozpuścił i dodajemy sok z cytryny. Kiedy wystygnie możemy nasączyć biszkopt. Na każdą warstwę używamy 1/3 płynu. Krem budyniowy: - 2 budynie - 3/4 l mleka - kostka masła - 1/2 szklanki cukru pudru - 1 słoik wiśni (bez zalewy) Przygotowujemy budyń zgodnie z instrukcją na opakowaniu (uwzględniając mniejszą ilość mleka). Po zrobieniu budyń odstawiamy by całkowicie wystygł. Masło o temperaturze pokojowej ucieramy z cukrem pudrem. Dodajemy budyń stopniowo i miksujemy. Jeśli w masie pojawią się grudki to należy dodać łyżkę mleka, tak samo, gdy masa jest bardzo gęsta. Dodatek mleka dodaje też puszystości całej masie. Jednorazowo nie dodajemy więcej niż 3 łyżki mleka! Krem maślany na bezie szwajcarskiej (do ozdobienia tortu): - 460 g masła, w temperaturze pokojowej, pokrojonego na małe kawałki - 6 białek - 1,5 szklanki cukru - szczypta soli - 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub pasty z wanilii - odrobina barwnika różowego lub czerwonego ************************* ************************* ***************** Zaczynamy od zrobienia biszkoptu. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec stopniowo dodajemy cukier. Następnie po jednym żółtku, ciągle miksując. Odkładamy mikser i delikatnie mieszamy z mąkami i proszkiem do pieczenia przesianymi przez sito. Masę przekładamy do tortownicy i pieczemy ok 45 minut w 170 stopniach. Po upieczeniu od razu wyjmujemy z piekarnika i upuszczamy biszkopty z ok 60 cm na podłogę i wstawiamy znów do piekarnika, studzimy przy uchylnych drzwiczkach. Te czynności robimy by biszkopt pozostał idealnie równy i nie opadł. Po wystudzeniu biszkopt kroimy na trzy równe części. Pierwszą warstwę nasączamy 1/3 ponczu (użyłam do tego małej butelki z nakrętką, w której wytopiłam igłą dziurki, dzięki temu biszkopt równomiernie się nasączył), smarujemy kremem budyniowym i kładziemy połowę wiśni. Przykrywamy to kolejną warstwą biszkoptu i powtarzamy czynności: nasączamy, nakładamy krem + wiśnie, przykrywamy biszkoptem i znowu nasączamy. Wstawiamy do lodówki na czas przygotowania kremu do ozdoby tortu. Krem do ozdoby robimy tak: Białka (mogą być prosto z lodówki) umieścić w misie miksera, dodać szczyptę soli i cukier. Misę ustawić nad kąpielą wodną. Cały czas podgrzewając, mieszać rózgą lub łyżką/widelcem, tak długo, aż cukier w białku całkowicie się rozpuści (najlepiej sprawdzić to organoleptycznie; rozcierając pomiędzy palcami nie powinno być wyczuwalnych ziarenek cukru). Jeśli misa z białkami (jak i białka z cukrem) mocno się zagrzały, odstawić do lekkiego przestudzenia. Zmienić końcówkę miksera na mieszającą. Stopniowo, kawałek po kawałku dodawać masło, cały czas miksując. Po pewnym czasie od rozpoczęcia ubijania masa będzie rzadsza i będzie wyglądała na zwarzoną (absolutnie nie panikować! tak ma być ;-). To oznaka, że wszystko jest OK i od otrzymania kremu dzieli Was zaledwie kilka minut. Dalej miksować, aż krem wyraźnie zgęstnieje. Dodać ekstrakt z wanilii (lub Wasz ulubiony), odrobinę barwnika i zmiksować. Gotowa masa będzie charakterystycznie 'mlaskała' o ścianki miksera. Pokryć tort cienką warstwą kremu, a następnie ozdobić różami (potrzebny do tego rękaw do zdobienia z końcówką dużej gwiazdki). Tutaj film instruktażowy=> http://www.youtube.com/watch?v=5c85y...eature=related . Mam nadzieję, że w miarę składnie to napisałam. Jakbyś miała jakieś wątpliwości to pytaj. Piwnooka, dziękuję za życzenia dla Hani. Skoro środę masz wolną to może wtedy spotkanie? Mi by najbardziej godzina 12 odpowiadała. Blondynko, a Tobie jak by pasowało?
Edytowane przez marzena_S Czas edycji: 2012-08-12 o 10:48 |
|
|
|
#3127 |
|
Wtajemniczenie
|
dzień dobry
zaległe sto lat dla wczorajszych solenizantów (Natan, Emil) i solenizantek (Haniołek, Marysia) i dzisiaj Hanka z każdą godziną śmiga coraz więcej, już jak torpeda normalnie. nauczyła sie sama, bez podpierania wstawać z podłogi i teraz wszędzie jej pełno. śmiejemy się,że na męża urodziny (za 2 tygodnie) zacznie mówić pelnymi zdaniami ![]() super, że się wszystkie wczorajsze imprezy roczkowe udały ![]() Marinko, Patiku tulę mocno w Waszych kłopotach... takie młode z Was kobietki, a tak już życie daje w d... współczuję kochane... a my wczoraj u tesciów dzień spędziliśmy. Hanka oszalała na punkcie swojej trzyletniej kuzynki-co to się działo. aż strach pomyśleć co będzie, jak podorśnie. dom teściom rozniosą dzisiaj nieco spokojniej. i w domu. muszę się zaraz zabrać za obiad. mąz idzie biegać. potem do kościoła i na spacer z malą. może uda mi się wyskoczyć na masaż - mąż mi w ramach prezentu wykupił dwa masaże (relaksacyjny i klasyczny) w spa-jak powiedział "żeby mnie tak STARE kości mniej łupały" brumku jak na mazurach??? pogoda dopisuje?? wiki śliczna plażowiczka piwnookoa miło znowu Cię "widzieć" ![]() lili już tutaj bez fochów na nas bo będzie ![]() aniu ja Hani próbuję dać bebiko przed drzemkami, ale pluje nim dalej niż widzi... Adaś bez problemu zaakceptował MM?? |
|
|
|
#3128 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() a teściówkę olewaj - - ale to już pewnie wiesz Cytat:
kurcze to rzeczywiście patowa sytuacja... myślę że z tą letnią kuchnią to nie taki głupi pomysł - zawsze byłoby to cokolwiek odrębnego - niż razem z teściami - -- w naszych okolicach często dawniej ludzie budowali takie letnie kuchnie - - żeby się przenieść tam na sezon letni póki ciepło jest - u mojej ciotki mają coś takiego i u sąsiadów też. ale to bez ogrzewania jest? - tyle że z drugiej strony jeśli byłaby konieczność jakich przeróbek, gruntownego remontu czy coś to myślę ze w waszej sytuacji pakowanie kasy w remonty "cudzego" nie bardzo się opłaca - bo może szybko Wam się uda coś znaleść zastępczego.. kurcze no nie wiem... Cytat:
ale dobrze że masz taką fajną tesciówkę co Ci ciasta piecze chętnie
|
|
|
#3129 |
|
Zakorzenienie
|
Marzena dobra babuszka
Brumek ale teść pojechał po bandzie pan i władca całego świata. Na szczęście tż doprowadził go do pionu. A powiedz ( tak z ciekawosci pytam0 ) teście są teraz na emeryturze? czym się zajmowali zawodowo?Lili a to miałaś powód Co do mamy, to tłumaczenie a bo sąsiadka jej przeszyła cośtam jest głupie. Własnym dzieciom się pomaga bez warunkowo, nie oczekując niczego w zamian. Smutne, ale co zrobić.."Umiesz liczyć licz na siebie, twoje szczęście innych je**e"
|
#3130 | ||
|
Zakorzenienie
|
Ewa, Dawidku, sto lat!!! Cytat:
Cytat:
tak, wsuwa aż miło, czasami sam mi przynosi butelkę i pokazuje żeby zrobić ![]() Kiedyś było tak, że po kąpieli chciałam mu ja dać butelkę, ryk był nieziemski i szarpanie za bluzkę, bo miał zakodowane że po kąpieli to UU i nic innego. Ale teraz już przeszło może jej ktoś inny poda? Nie przejdzie coś takiego?
drugie ciągnie je ku górze... " Edytowane przez aania_20 Czas edycji: 2012-08-12 o 11:12 |
||
|
|
|
#3131 | |||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() fajnie że wpadłaś do nas współczuję trzydniówki - długo utrzymywała się gorączka? a mogę spytać - bo wiem że jesteś lekarzem - jakiej specjalizacji? pediatrą? sama leczyłaś Helenkę? Cytat:
Marinko - u nas w Czerminie sa takie mieszkania blok popegeerowski - , może popytaj i podzwoń czy nie maja tam czegoś wolnego? koleżanki rodzice tam mieszkają i bardzo sobie chwalą. Cytat:
Cytat:
aaa prababcia mega pomysłowa albo ma dobrych informatorów. dla prababci.Cytat:
Dawid i Ewunia - 100 latek ---------- Dopisano o 11:34 ---------- Poprzedni post napisano o 11:31 ---------- aaaa ktoś pytał - mąż Natki - dojechał do nich do Wiednia wyszpiegowałam na FB
|
|
|
#3132 |
|
Zakorzenienie
|
Marzenko ale w jaki dzień?
|
|
|
|
#3133 |
|
Zakorzenienie
|
Myślałam że dam rade jeszcze wczoraj Was nadrobić, ale padłam.. wypadłam z obiegu
![]() Tż-ta nie ma od wczoraj w domu, barmanił na weselu i dziś jeszcze coś tam ogarnia, za chwilę wróci i jedziemy do mojego chrześniaka na urodziny. Lila śpi więc i ja lecę się wykąpać.. iustyna tak w ogóle to mój tż mówił, że odwiedziny u Was to był super pomysł (a był taki sceptyczny hehe).Normalnie już bym się chciała z Wami znowu spotkać
|
#3134 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Gorączkować zaczęła w nocy z poniedziałku na wtorek ( wtedy jej zmierzyłam) a w piątek rano jeszcze miała podwyższoną temp (37.5)(najwyższa miała 39.5). Jestem neurologiem ale sama ją leczyłam, w piątek pokazałam ją pediatrze (tak dla mojego spokoju ducha, żeby czegoś jednak nie przegapić, i jeszcze wtedy nie miała wysypki). Wysypka zaczęła się pojawiać w piątek popołudniu. |
|
|
|
|
#3135 |
|
Zadomowienie
|
Ketonal biorę, bo ból niesamowity. Mało tego, nie wytrzymałam i poszłam tu niedaleko mnie do dentystki przed chwilą (przyjmuje prywatnie w domu i na szczęście mnie przyjęła). Okazało się, że mam rope w tym zębie i dłuuuugie i bolesne leczenie mnie czeka..... Masakra.... Teraz dalej siedze i kończe się z bólu mimo znieczulenia, które mi dała....
|
#3136 |
|
Zakorzenienie
|
Zapałeczka współczuję Ci tego zęba, dekoncentruje i tylko tym się myśli
![]() Justyna jak już będziesz u jujów, to nie zapomnij do mnie przyjechać. To 'tylko' 160 km od Mmz. ![]() A własnie you kiedyś z tż jeździłam do mińska, miał załatwienie w skarbówce. Z 5 lat temu albo i więcej.
|
#3137 |
|
Zakorzenienie
|
A sroda to nie jest swieto?
|
|
|
|
#3139 |
|
Raczkowanie
|
|
|
|
|
#3140 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#3141 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
i co teraz?Cytat:
Sama wiesz o co mi chodzi bo też czasem narzekasz, że nie widzimy Twoich postów A tej drugiej części "przysłowia" to nie znałam. Dobitne. Aaniu pytałam o MM bo myślałam, że nie podajesz. Sądziłam, że może zastąpiłaś innymi posiłkami mlecznymi UU. ![]() Ewka i Dawidek ![]() Z okazji Roczku Natka gdzie kupiłaś te buciki Nike Domkowi? Chodzi mi o te sandałki co ma na zdjęciach we Wiedniu. |
||
|
|
|
#3142 |
|
Zadomowienie
|
dzien dobry
uff dzisiaj w nocy wrocilismy z Łeby i po trzech intensywnych urlopowych tygodniach rozpoczynamy tzw szara codziennosc... ![]() Ale bylo super, pogoda w Borach jak zloto, a w łebie nienajgorsza, tylko jestesmy umordowani po pachy, bo Blanka to samo zlooooo Zeby nam jeszcze na koniec dopiec to prawie cala droge znad morza na Slask przewrzeszczala probujac uwolnic sie ze znienawidzonego fotelika ![]() Moja przyjaciolka dzisiaj o 6tej rano urodzila dwie sliczne male (obie 2,6kg) dziewczynki
|
|
|
|
#3143 |
|
Rozeznanie
|
AAaaaa na żywca zamknełam sobie okno wizazu i mi wszystko wcięło
No nic jeszcze raz....przeciez mam czas (Ala na spacerku...tiruriru![]() Ewcia, Dawid 100Lat szczęscia, usmiechu, radości!!!! Lili ja te sandałki widywałam we wszystkich sklepach ze sportową odzieżą nike, adidas itp. w sizeer, no i na allegro. brumek udanego wypoczynku na mazurach Wiki Stronczkowa marzenka zdjęcia roczkowe poprosimy ![]() Oglądam siatkę (o dziwo kibicuje Rosjanom )
|
|
|
|
#3144 | |
|
Zadomowienie
|
ślicznie się komponuje z piaskiem twoja mała plażowiczka
![]() Cytat:
a my dojadamy pozostałości urodzinowych specjałów. a to jeszcze mały roczniak
|
|
|
|
|
#3145 | |
|
Zadomowienie
|
Bry Kunice kudłate
Brumku no widzisz to nie mam co narzekać, ale jak zapalił u małego światło to myślałam, że mu aortę przegryzę ![]() kurka, ktoś pytał o tajemniczy Asus żadna tajemnica ja przecież pracuję w Asusie czeskim no obecnie jestem na macierzyńskim ![]() kurde zaznaczyłam sobie i burza dopadła mnie i trzeba było wyłączyć komp i teraz nie pamiętam co komu Cytat:
|
|
#3146 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Ależ tu cicho dzisiaj ...
Ja mam chwilke dla siebie, bo Amelka bawi się z tatusiem Edit: O już się nie bawi, bo musi po moją mamę podjechać ![]() Cytat:
Ale u nas dzisiaj było nawet całkiem miło, byliśmy sami z teściami, tobiadek był bardzo dobry, teściowa się nie czepiała nawet, a Amelka była grzeczna Także jestem miło zaskoczona Cytat:
To super ![]() Cytat:
![]() Cytat:
Podwójne szczęscie Pięknie ![]() Spadam, bo mama zaraz przyjedzie i mnie przegoni z komputera
|
|
|
#3147 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
no to super
|
|
|
#3148 |
|
Raczkowanie
|
|
|
|
|
#3149 |
|
Zakorzenienie
|
Shira właśnie mam jakieś przebłyski, kiedyś coś pisałaś o profitach dla mam w cechach, ale...zataiłaś ze też się zaliczas do tej grupy
![]() to pis co tam Ci się należy z tego tytułu. Ile macierzyński trwa?Mezszares 3 tygodnie wczasów . Wow . Brzmi imponująco. Polecisz kwaterę w łebie/ plissss... tak na przyszłość. Jak w tym roku nie da rady ( a raczej nie uda się..)to w następnym...
|
#3150 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
U nas po jogurtach jest ok, natomiast po twarożku Radek cały zesypany jest :/ Znajoma podaje już krowie mleko, jej synek niedługo skończy rok i nic mu nie jest.. |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:18.

Może ze dwa razy udało mi się wykręcić jak w ciąży byłam, a tak to jest obowiązek 

Tort trochę zmodyfikowałam i powiem nieskromnie, że wyszedł o niebo smaczniejszy niż ten pierwszy. 
(o mały włos miałaby dwa, bo już miałam go sama zamawiać w ramach prezentu od moich rodziców) Sama wpadła na taki pomysł, nic jej nie podpowiadaliśmy i jeszcze piękny dresik od niej dostała i to w dobrym rozmiarze- normalnie byłam w szoku. (może podczytuje nasze forum?)
Tak jak wyżej pisałam, u mnie by to nie przeszło
jutro koniecznie do jakiegoś dentysty 

Czasami by ich pasowało zebrać pod ściane i potraktować wężem strażackim z lodowatą wodą.. na gołe dupska ma się rozumieć!!

Zakończone: 2
Skoro środę masz wolną to może wtedy spotkanie? Mi by najbardziej godzina 12 odpowiadała. Blondynko, a Tobie jak by pasowało?