Styczniowo-Lutowe mamusie 2013 :) cz. III - Strona 68 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2012-08-14, 12:43   #2011
ninagg
Zakorzenienie

GG do ninagg
Dot.: Styczniowo-Lutowe mamusie 2013 :) cz. III

Cytat:
Napisane przez bokeh Pokaż wiadomość
Chyba do 6 tygodni mozna zmienic

Jak to jest dziewczyny (pytanie raczej do zameznych) jak wezme slub i zmienia mi sie nazwisko a np za 3 dni chce jechac za granice i i w dowodzie i paszporcie mam stare nazwisko???
Dobrze, by było żebyś jeszcze poczekali na akt małżeństwa i w podróż za granicą sobie go zabrała. Ty bierzesz cywilny a przy cywilnym akt małżeństwa wydają od ręki tego samego dnia co ślub był brany.
Zaręczyny: 16.10.10
Data zaślubin: 02.06.2012

Ola 11.12.2012

Wojtek 14.10.2015
ninagg jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-14, 12:44   #2012
gochaa_p
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez leneczka26 Pokaż wiadomość
skąd ja to znam ... ja mojej teściowej prawie trzasnęłam drzwiami raz przed nosem bo chciała mi zapraszać obcą mi dziewczynę, przez którą dużo wcześniej wypłakałam bo miała zakusy na mojego TŻ!!! poza tym i tak musiała zaprosić dziesiątą wodę po kisielu, ode mnie było 30 gości a od niej 80!!! i jeszcze my z TŻ też sporo płaciliśmy ... w sumie wyszło na to, że zapłaciliśmy nawet część moich tesciów!!! tak nas załatwili ... i milion innych rzeczy .... kłótnie o dekoracje, pół kg winogron ... koszulę TŻ (miał ecri bo miałam taką sukienkę)... ufff jak mi się to przypomni to aż mnie skręca ... a już prawie 2 lata minęły zaraz rocznica ....
oj jak tak Was czytam to cieszę się niezmiernie że nie miałam wesela. Tylko kościół i do hotelu a na drugi dzień - Egipt
gochaa_p jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-14, 12:48   #2013
pstryczek84
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez badziabadzia Pokaż wiadomość
Dziewczyny, co myślicie o nosidełkach? takich na brzuch.. dobre rozwiązanie czy niekoniecznie?
Nadrobiłam wszystko
Na brzuch? Czy bardziej na piersi? Chyba że sa jakies różne rodzaje? Jeśli chodzi o nisidełko (takie na piersi, ale chyba myslimy o tym samym ) to mi sie taki bejer bardzi podoba, zwłaszcza na zakupy bo masz wolne rece. Ale z tego co sie orientuje to dziecko musi byc troche starsze do neigo, tzn na pewno musi samodzielnie , sztywno trzymac główkę.

pstryczek84 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-14, 12:49   #2014
badziabadzia
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez pstryczek84 Pokaż wiadomość
Nadrobiłam wszystko
Na brzuch? Czy bardziej na piersi? Chyba że sa jakies różne rodzaje? Jeśli chodzi o nisidełko (takie na piersi, ale chyba myslimy o tym samym ) to mi sie taki bejer bardzi podoba, zwłaszcza na zakupy bo masz wolne rece. Ale z tego co sie orientuje to dziecko musi byc troche starsze do neigo, tzn na pewno musi samodzielnie , sztywno trzymac główkę.
no chyba o to samo nam chodzi właśnie mi się też idea podoba ciekawa jestem od jakiego wieku można bezpiecznie dziecko w czymś takim nosić..
Stary 2012-08-14, 12:49   #2015
bokeh
Zakorzenienie

cCo do nosidelka ja na pewno bede chustowac tzn taki mam plan na poczatku raczej tylko po domu jak sie cieplej zrobi to na zewnatrz
Stary 2012-08-14, 12:56   #2016
gochaa_p
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Delicjanka Pokaż wiadomość
O tez bym zjadła!!!! pycha jakos zaparcia mi przeszły!!!!!! wreszcie!!!

ja czuje że mój Tż zrobi mi psikusa, tu wybierzemy imie, wszystko pięknie cacy a jak przyjdzie czas na zapisanie imienia dziecka to on i tak wpisze takie jakie mu się podoba a mi nie jego tata tak zrobił z tzta siostrą, tak więc tu się nie zdziwie jak zrobi to samo
mnie sie o imie pytali w szpitalu przed porodem, po porodzie pytali sie o drugie imie, wiec to one wypełniły papiery i wysyłały do urzędu. ale można zmienić tylko nie wiem ile czasu na to jest.

---------- Dopisano o 12:56 ---------- Poprzedni post napisano o 12:55 ----------

Cytat:
Napisane przez bokeh Pokaż wiadomość
Chyba do 6 tygodni mozna zmienic

Jak to jest dziewczyny (pytanie raczej do zameznych) jak wezme slub i zmienia mi sie nazwisko a np za 3 dni chce jechac za granice i i w dowodzie i paszporcie mam stare nazwisko???
dopóki nie będziesz miała dokumentów z nowym nazwiskiem - posługujesz sie starym
Stary 2012-08-14, 12:57   #2017
ninagg
Zakorzenienie

GG do ninagg

Cytat:
Napisane przez sylwietta1988 Pokaż wiadomość
Ale Olga czy Aleksandra?
Ja mam w Kielcach przyjaciółkę Ole (Aleksandrę) i jest wspaniała poza tym znam kilka Ol i wszystkie są bardzo lubiane i towarzyskie

Poza tym u mnie jak się okaze dziewuszka to będzie Blanka Aleksandra i nie ma zmiłuj, bo na szczęście doszliśmy tu z mężem do kompromisu bo jemu tez się bardzo podoba, głownie ta Blanka

Gdyby byl sisior to jest problem.... Strasznie chciałam Mateusza, ale kuzynka męża tak dała synkowi i na dodatek mąz jest chrzestnym.... Teraz chodzi mi po głowie Michałek
Aleksandra Alicja będzie.

Ola 11.12.2012

Wojtek 14.10.2015
Stary 2012-08-14, 13:01   #2018
gochaa_p
Zakorzenienie

Cytat:
Nadrobiłam wszystko
ja miałam nosidełko i ani razu go nie użyłam :/ Jakieś takie niewygodne to dla mnie. Ponoć husta duzo lepsza, ale nie wiem - nie miałąm

---------- Dopisano o 13:00 ---------- Poprzedni post napisano o 13:00 ----------

Cytat:
Napisane przez ninagg Pokaż wiadomość
Dobrze, by było żebyś jeszcze poczekali na akt małżeństwa i w podróż za granicą sobie go zabrała. Ty bierzesz cywilny a przy cywilnym akt małżeństwa wydają od ręki tego samego dnia co ślub był brany.
a po co im akt małżeństwa? zwłaszcza za granicą , to musieliby mieć międzynarodowy a tego od ręki nie wydają

---------- Dopisano o 13:01 ---------- Poprzedni post napisano o 13:00 ----------

ja dla córy imienia nadal nie mam :/ I najgorsze ze im dużej nad nim myśle tym mniej imion mi sie podoba :/
dla synka imie mamy już od kilku lat wybrane
Stary 2012-08-14, 13:05   #2019
ninagg
Zakorzenienie

GG do ninagg

Cytat:
Nadrobiłam wszystko
Mi też się podoba idea nosidełka. Na pewno w taki bajer zainwestujemy. Tymbardziej, że my jesteśmy aktywnymi ludźmi i nie wyobrażam sobie być uwięziona w domu.
Druga rzecz jaka kupimy to łóżeczko turystyczne.

Ola 11.12.2012

Wojtek 14.10.2015
Stary 2012-08-14, 13:17   #2020
Lenova
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez BlackSanctum Pokaż wiadomość
Mam podobnie - wstajemy razem o 5:30, ale potem wracam jeszcze do łóżka i zazwyczaj około 8 zasypiam na 2 godzinki. A jutro święto, TŻ chyba będzie miał wolne.

Moi rodzice nie wtrącają się do organizacji wesela, zdają się na mój gust i jakoś mają do mnie zaufanie, a teściowie, no cóż, są 500km od nas, niewiele mają do gadania, bo przy ustalaniu większości rzeczy ich po prostu nie będzie. Moim się tylko nie do końca podoba to, że chcę salę przystroić na biało + niewielkie, czarne dodatki + mniejsze, srebrne. To wygląda przepięknie! A moja mama, że jak na stypie. No błagam. O, nawet Wam dodam przykładowe zdjęcie, które mam na dysku - chcę na pewno takie same krzesła. A stoły będę miała inaczej ustawione, więc jeszcze nie wiem, jak je przystroję.

A mam do Was pytanie - może mi pomożecie, bo mam lekki dylemat. Otóż na naszym weselu Bąbel będzie miał niecałe 6 miesięcy, no i w związku z tym nie będzie mógł cały czas z nami przebywać na sali, bo nie będzie spał... Wstawię więc go do naszego apartamentu (w sensie, dla nowożeńców, bo dostajemy gratis, jak w każdym domu weselnym) i tam sobie będzie spał... Ale - i tego dotyczy dylemat - nie wiem, co zrobić z opieką nad nim, mam do wyboru 2 opcje - kupić nianię z monitorem oddechu (mam upatrzoną Angelcare AC401 - koszt około 450zł), albo wynająć kogoś do opieki na całą noc (ok 200zł), żeby siedział w tym apartamencie i wołał mnie w razie czego. Chodzi tutaj o to, żebym po prostu wiedziała, kiedy dziecko zacznie płakać, żeby do niego przyjść, nakarmić, itp itd. No i nie wiem... I jedna, i druga opcja to tak w zasadzie ten sam efekt... Angelcare niby 2x drożej, ale na pewno by mi się przydała, potem przy następnym dziecku też, bo już będziemy gdzie indziej mieszkać i łóżeczko nie będzie stało przy samiutkim łóżku...
Jak myślicie? Dzisiaj pogadam o tym z siostrą jeszcze, ale chciałabym znać kilka zdań na ten temat.
U mnie w rodzinie były dwa wesela a takimi maluszkami, no i jednym było tak że dzidzia 5 miesieczna była w pomieszczeniu kucharek i jak zaczęła płakać to one wołały jej mame i wtedy się zajmowała nim ale i tak non stop ktoś z rodziny podleciał. Na naszym weselu była moja bratanica któa miała miesiąc i wózek stał przy stole przy jej rodzicach i bratowa się nią zajmowała albo dziadkowie a Mała do 3 w nocy wytrzymała i muzyka jej wcale nie przeszkadzała :P
No ale też myślę żebyś wynajęla nianię żywą zawsze to ktoś kto będzie non stop przy maluchu.

Cytat:
Napisane przez Hosenka* Pokaż wiadomość
Mi lekarz tez mówił o ok. 20 tygodniu - 20,21 i 22.

Też nie będę robić

Mi sie wydaje, ze chłopiec

Wiecie co? Ja tak mówiłam/pisałam cały czas, że dziewczynkę bardzo chcę, a od jakiegoś czasu mam przeczucie, ze będzie chłopak i jakoś tak przyzwyczajam sie do tej myśli i już sama nie wiem, czy nie będę ciut rozczarowana,jak będzie dziewczynka Kilkanaście dni temu miałam taką "wizję", - nie było wtedy TŻ bo był na tej kolonii, leżałam sobie w salonie, oglądałam TV i popatrzyłam odruchowo w drzwi i mi się przywidziało, że biegnie, tak jeszcze lekko koślawo malutki chłopczyk
Ja też tak miałam że ciągle myslałam o dziewczynce i dziewczynce w sumie to wciąż mam takie preczucie ale jak będzie chłopak to wcale się nie obraże, ostatnio często gdzieś mi się mali chłopcy przewijają i bardzo fajni są a opieka nad nimi to czysta przyjemność. Najważniejsze żeby było zdrowe , mądre i ładne

Cytat:
Pewnie dziadkowie będą tak rozanieleni naszym maluchem, że będą się kłócić, którzy teraz dyżurują - moi czy TŻa, tzn rodzice.

Ale ludzie to są wkurzający jednak. Wszyscy chcą, żebym im robiła za darmo makijaże, sesje zdjęciowe z pełną obróbką itp itd.
Zrobiłam ostatnio kuzynce sesję zdjęciową za darmo, nie mam nic przeciwko, w końcu to rodzina, w dodatku prezent dla jej męża, tak więc to nie problem... Ale następnego dnia znajoma do mnie pisze, czy jej foty zrobię, oczywiście za darmo, bo nie ma pieniędzy - taka byle znajoma, co się nigdy do mnie nie odzywa. Potem inna znajoma, czy jej zrobię makijaż na urodziny jej chłopaka. Ale też chce go za darmo. No ludzie, przecież ja za moje rzeczy też musiałam zapłacić, aparat się nie skończy, ale kosmetyki - owszem, zużywają się w szybkim tempie. Ludzie to tak zawsze, byle tylko kogoś wykorzystać. Za darmo to mogę robić rodzinie i przyjaciołom.
Nie zgadzaj się na takie coś bo potem się nie opędzisz od kolejnych naciągaczy, to jest Twoj cenny czas i masz prawo za niego brać kasę. No ja nie rozumiem takich ludzi!

Cytat:
Napisane przez hope01 Pokaż wiadomość
no, to ogłaszam Wam, że mamy kolejnego siusiaka w gronie
ooo gratulacje !!!

Cytat:
Ale Olga czy Aleksandra?
Ja mam w Kielcach przyjaciółkę Ole (Aleksandrę) i jest wspaniała poza tym znam kilka Ol i wszystkie są bardzo lubiane i towarzyskie

Poza tym u mnie jak się okaze dziewuszka to będzie Blanka Aleksandra i nie ma zmiłuj, bo na szczęście doszliśmy tu z mężem do kompromisu bo jemu tez się bardzo podoba, głownie ta Blanka

Gdyby byl sisior to jest problem.... Strasznie chciałam Mateusza, ale kuzynka męża tak dała synkowi i na dodatek mąz jest chrzestnym.... Teraz chodzi mi po głowie Michałek
No to widzę że kolejna Blanka się szykuje

No wkońcu Was nadrobiłam a to tylko od wczoraj :P
Dziś rano musiałam wstać o 6 bo się wybrałam do lekarza w związku z ta tarczycą , oczywiście deszcz padał zimno a ja szłam 40 min do przychodni gdzie się okazało że moja lekarka na urlopie a do innej nie mogę bo jestem zapisana do tamtej i koniec... A dzwoniłam do nich zanim wyszłam z 10 razy właśnie w razie zeby na darmo nie isc to oczywiście nikt nie raczył odebrać.
Coi do grupowej wizyty 3 września to dołączam Idę do tej lekarki do której chodziłam niestety, bo szukałam innych lekarzy ale niestety nic godnego nie znalazłam , terminy pozajmowane albo lekarze jeszcze gorsi , no niestety ale postanowiłam że może jakoś dam radę a w razie Wu to sama będę sobie robić badania prywatnie jakby mi czegoś znowu nie przepisała a na usg też będę chodzić prywatnie , i tak 4 września mam umówione usg połówkowe
Lenova jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-14, 13:40   #2021
Delicjanka
Zakorzenienie

Ufffffff nadrobiłam zaległe strony ! ale się rozpisałyscie
Dziewczyny, ale mnie bolą cycki... normalnie koszmar............

Skalpel wyzwanie z Ewką!
cel : piękne ujędrnione ciało
waga: 48, 60cm w brzucholu.

Delicjanka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-14, 13:41   #2022
badziabadzia
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Delicjanka Pokaż wiadomość
Ufffffff nadrobiłam zaległe strony ! ale się rozpisałyscie
Dziewczyny, ale mnie bolą cycki... normalnie koszmar............
a mnie ostatnio coś przestały boleć
Stary 2012-08-14, 13:43   #2023
maluchna30
Zadomowienie

Cytat:
Ale Olga czy Aleksandra?

Ja też od samego początku mówiłam, że jak dziołcha będzie to na pewno Olka, a syn Karol. Olka zostaje, co do Karola to jeszcze bym sprawę musiała przemyśleć do końca. I też mam przyjaciółkę Olę (Olgę) i jest suuuuuuuuuuuper babka.Pozdrawiam wszystkie Ole. Mama jest Wiola, a córa będzie Ola
maluchna30 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-14, 13:43   #2024
badziabadzia
Zakorzenienie

Cytat:
a mnie ostatnio coś przestały boleć
dziewczyny.. ale bym zjadła racuszki albo oponki!!
Stary 2012-08-14, 13:47   #2025
maluchna30
Zadomowienie

Kobitki, napiszcie imiona swoje i swoich TŻ, może będą jakąś inspiracją dla naszych dzidziolców.

Ja - Wiola, TŻ - Artur
Stary 2012-08-14, 13:48   #2026
hope01
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez maluchna30 Pokaż wiadomość
Kobitki, napiszcie imiona swoje i swoich TŻ, może będą jakąś inspiracją dla naszych dzidziolców.

Ja - Wiola, TŻ - Artur
nie głupi pomysł

Klaudia - Grzegorz

hope01 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-14, 13:49   #2027
badziabadzia
Zakorzenienie

Magda -Szymon
Stary 2012-08-14, 13:50   #2028
Hosenka*
Zakorzenienie

Kamila i Andrzej

Instagram

W zapisanych relacjach - wyprzedaż kosmetyków pielęgnacyjnych i do makijażu
Hosenka* jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-14, 13:53   #2029
aniolekKB
Zakorzenienie

GG do aniolekKB

Iwona i Krzysiek
aniolekKB jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-14, 13:53   #2030
monamur
Raczkowanie

Witam w ten dżdżysty jesienno-letni poranek,

Byłam na wizycie o 10 dzisiaj, mój kochany kosmitka ma się dobrze, wiercił sie bardzo, serduszko 140, uspokoilam sie. Dostałam duphaston jedno opakowanie, no i zakupiłam ten Femibion 2. Lekarz nie wie jaka jest u mnie przyczyna tych plamien, mowi ze z nadzerki raczej nie, ze to raczej jakies miesiączkowe, i całe szczescie ze brązowe. Jak mi zakładał ten wziernik to az mi swieczki w oczach staneły, brr jakie to nieprzyjemne jest, no i oczywiscie dopochwowe usg, brzusznego nie robił.
Spacerowac sobie mogę, pracować jak chce to moge, jak nie to da zwolnienie, mowil zeby przyjsc za miesiac.
Załamałam się moja wagą, chyba wam nie powiem bo mnie ochrzanicie, że same kosci.
ugotowałam sobie dziś zupke pomidorową, naszykowałam sobie porcje owockow (1 nektarynka, 1 gruszka, jabłko i pare kulek winogrona)

Hope gratuluję pisiorka!

Black wkurzyłabym sie nieziemsko jakby mnie tak tesciowoe załatwili, czlowiek czeka na wakacje cały rok a potem
Co do niani to lepiej jakąś opiekunke wziac niz elektroniczną, będziesz spokojniejsza.

Przy powitaniu powinno być popołudnie a nie poranek

Edytowane przez monamur
Czas edycji: 2012-08-14 o 13:54
monamur jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-14, 13:53   #2031
Delicjanka
Zakorzenienie

Kasia - Emil

Skalpel wyzwanie z Ewką!
cel : piękne ujędrnione ciało
waga: 48, 60cm w brzucholu.

Delicjanka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-14, 13:57   #2032
ninagg
Zakorzenienie

GG do ninagg

Nina-Łukasz

Ola 11.12.2012

Wojtek 14.10.2015
Stary 2012-08-14, 14:02   #2033
bokeh
Zakorzenienie

Magda - Dawid

Nina ładnie
Emil tez ciekawe
Stary 2012-08-14, 14:03   #2034
BlackSanctum
Zakorzenienie

Nie no, dziewczyny, luz, ja umiem odmawiać i sobie poradziłam z tymi ludźmi, tylko sam fakt takiego zachowania mnie wkurza. Jak im coś nie pasuje, to niech ktoś inny im zrobi, może znajdą głupka, który będzie pracował za darmo, ja nie zamierzam. To właśnie tak jest - dajesz palec, chcą całą rękę. Koleżance jednej podałam cenę za sesję, a drugiej za makijaż i na tym się skończyły rozmowy, póki co.

Hope, gratuluję, kolejny boy.

Imiona - Katia i Łukasz. Bardzo lubię jego imię, no ale nie nazwę dziecka tak samo, jak nazywa się jego tata przecież.

Edytowane przez BlackSanctum
Czas edycji: 2012-08-14 o 14:09
BlackSanctum jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-14, 14:04   #2035
Hosenka*
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ninagg Pokaż wiadomość
Nina-Łukasz
Myśleliśmy o Łukaszu, ale zbyt wielu Łukaszów przewineło się przez moje życie i nie chciałabym, ze któryś pomyślał, że to z tęsknoty za nim

Instagram

W zapisanych relacjach - wyprzedaż kosmetyków pielęgnacyjnych i do makijażu
Hosenka* jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-14, 14:06   #2036
maluchna30
Zadomowienie

Cytat:
Magda -Szymon

Magda, Monika, Marta, Szymon, Dawid - te też mi się podobają Będzie dylemat???

---------- Dopisano o 14:06 ---------- Poprzedni post napisano o 14:05 ----------

Mój 100 post
Stary 2012-08-14, 14:07   #2037
monamur
Raczkowanie

Kasia i Tomek
monamur jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-14, 14:08   #2038
badziabadzia
Zakorzenienie

u nas chłopak na pewno będzie Tymon dziewczynka wstępnie Zuzia ale myślę, że wyjdzie w praniu

---------- Dopisano o 14:08 ---------- Poprzedni post napisano o 14:07 ----------

Cytat:
Napisane przez monamur Pokaż wiadomość
Kasia i Tomek
jak z serialu
Stary 2012-08-14, 14:13   #2039
marsi11
Zakorzenienie

u mnie już przesądzone imię- Leonard będzie jak nic
TZ już odpuścił Arielka- będzie miał tak na drugie imię ale wojnę uważam za wygraną taaadaaaam!
marsi11 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-14, 14:17   #2040
ninagg
Zakorzenienie

GG do ninagg

Cytat:
Nie no, dziewczyny, luz, ja umiem odmawiać i sobie poradziłam z tymi ludźmi, tylko sam fakt takiego zachowania mnie wkurza. Jak im coś nie pasuje, to niech ktoś inny im zrobi, może znajdą głupka, który będzie pracował za darmo, ja nie zamierzam. To właśnie tak jest - dajesz palec, chcą całą rękę. Koleżance jednej podałam cenę za sesję, a drugiej za makijaż i na tym się skończyły rozmowy, póki co.

Hope, gratuluję, kolejny boy.

Imiona - Katia i Łukasz. Bardzo lubię jego imię, no ale nie nazwę dziecka tak samo, jak nazywa się jego tata przecież.
Mi też bardzo się podoba to imię. Chciałam mieć synka o imieniu Łukasz, ale mam kochanego męża o takim imieniu. A synek jak nam się uda za drugim razem to bedzie Adrianek.

A mój 102 post;-)

Ola 11.12.2012

Wojtek 14.10.2015

Edytowane przez ninagg
Czas edycji: 2012-08-14 o 14:24
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości