Nasze codzienne jadłospisy cz. XVII - Strona 95 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Dietetyka

Notka

Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2012-08-19, 08:39   #2821
delightful_
Zadomowienie

GG do delightful_
Dot.: Nasze codzienne jadłospisy cz. XVII

Cytat:
Napisane przez nat_nat Pokaż wiadomość
No to moje P:
1.mała pszenna bułka z łyżeczką masla,2plastry poledwicy drobiowej, troche paprykarza warzywnego meksykanskiego
MAŁA, Z ŁYŻECZKĄ, TROCHĘ- no proszę Cię, to jest P ! Łyżeczka masła na całą bułkę to jest ' muśnięcie ' , nawet niewyczuwalne .
2.kasza manna: 240 ml mleka 2%, 30g kaszy mannej,2 truskawki
Dwie truskawki,240 ml mleka, 30 g kaszy Chce Ci się tak odliczać ?
3.miseczka leczo bez kielbasy, kromka pszennego
Miseczka i kromeczka .. Na prawdę, godne R . Poza tym - gdzie tu białko ? Jeśli nie kiełbasa, to filet z kurczaka chociaż . I na P i tak za mało !
tu wpadla kawa z mlekiem, kawalek rogalika i ciastko "oreo"
4.lód "romero"
kawa z mlekiem
To nie są posiłki .
5. mała pszenna bułka, łyżeczka masła, 2 plastry poledwicy, 4 plastry pomidora
Znów mała, łyżeczka, no i 4 plastry pomidora- się objadłaś..

do picia: woda, herbaty owocowe
P zamień na R . Na prawdę chcesz przybrać ? Ten jadłospis nawet w najmniejszym stopniu P nie przypomina . Łyżeczka masła ? 4 PLASTRY POMIDORA ? No to jest przesada . Dwie truskawki ? Poza tym, zero białka, zero tłuszczy, zero owoców, malutko warzyw, brak węgli złożonych- nic wartościowego ! Przejrzyj jadłospisy dziewczyn na P i porównaj ze swoim, może przejrzysz na oczy . Na prawdę, zastanów się jaki jest Twój cel, bo wygląda mi na to, że oszukujesz samą siebie i wszystkich wokół .

---------- Dopisano o 08:39 ---------- Poprzedni post napisano o 08:33 ----------

Cytat:
Napisane przez dirtysoul Pokaż wiadomość
U:

Śniadanie: bułka z ziarnami z masłem z 2 małymi plasterkami sera żółtego, plasterkiem polędwicy, odrobiną musztardy pikantnej; z 2 małymi plasterkami sera żółtego, plasterkiem polędwicy, ketchupem; 1/4 papryki czerwonej, 3 rzodkiewki, liście sałaty

Drugie śniadanie: jogobella light brzoskwiniowa z pokrojonym jabłkiem, mrożonymi malinami, 3 stołowymi łyżkami muesli, odrobiną jogurtu naturalnego i cynamonem
Wyrzuć light-y, zamień na jogurt naturalny z wkrojoną brzoskwinią i jabłkiem + mrożone maliny i co tam chcesz. Dodałabym tu jakieś pestki\orzechy\nasiona

Obiad: chochla chudego rosołu z lanym ciastem, udko z rosołu, które polałam troszkę sosem grzybowym, mały młody ziemniak, sporo kapusty gotowanej ; herbata czerwona
Mały ziemniak - mało . Mógłby też być podany z sosem grzybowym

Podwieczorek: kawa mrożona 400ml ( 2łyżeczki kawy rozpuszczalnej, 100 ml mleka, łyżeczka cukru)
Tutaj powinna być jakaś sałatka owocowa z bakaliami\ jogurt z dodatkami, sama kawa to nie posiłek .
Kolacja: kasza jaglana z 5 łyżek na mleku 100 ml z cynamonem; herbata czerwona + warzywo albo owoc .

Ruch: niecała godzina w tenisa, godzina w siatkówkę
Moim zdaniem, przy takiej ilości ruchu , w dodatku forsującego, jest bardzo malutko i spokojnie możesz zwiększyć + jw .
delightful_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-19, 08:43   #2822
N_tt
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez agniusia17 Pokaż wiadomość
jeżeli na serio tyle jesz, nie oszukujesz, to są to w porządku jadłospisy, ale na U. Na P pozwól sobie częściej na jakieś słodkości, przekąski, może soki przecierowe z owoców, kakao...? Cokolwiek, by podbić kaloryczność. No i głównie obiad: najgorszy posiłek wciągu dnia, bo powinny być dwa dania (a najlepiej jeszcze deser, oprócz podwieczorku).
Poza tym cały czas podobnie, takie jest moje zdanie...
Dzięki za ocenkę
A niby czemu miałabym oszukiwać? :P

Z dnia na dzień staram się zwiększać, mam nadzieję, że będzie coraz lepiej ;]
Jutro się ważę, więc okaże się czy znów "urosłam"

Pozdrawiam!
N_tt jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-19, 08:46   #2823
delightful_
Zadomowienie

GG do delightful_

Cytat:
Napisane przez N_tt Pokaż wiadomość
P.
na czczo: woda z suszonych śliwek (szklanka)

1. owsianka z 4 łyżek płatków owsianych, łychy otrąb z jogurtem naturalnym 180g, borówkami, słonecznikiem (2 łyżki), miodem (łyżka), herbata zielona
+ banan i kakao, jakieś orzechy\ kokos\ posyp płatkami, które masz
2. grahamka z masłem: pół z 4 plasterkami polędwicy miodowej, sałatą; pół z plastrami mozzarelli (ok 60g), pomidorem, bazylią
Posyp nasionami może ?
3. makaron pełnoziarnisty z koperkiem z grillowaną piersią z kurczaka, miseczka sałatki z pomidora, sałaty i jogurtu greckiego
Makaronu powinno być sporo i powinnaś dodać do niego jakiś sos, albo chociaż masło . W sałatce powinny się znaleźć orzechy\ pestki\ nasiona, żeby podbić kaloryczność
4. koktajl z jogurtu naturalnego 180, brzoskwini, borówek; pasek czekolady 50% kakao z całymi orzechami laskowymi RitterSport + kilkanaście orzechów laskowych
Tu wrzuć banana jeszcze, może zmiksuj siemię lniane i dodaj miód, kakao .
5. grahamka 100g z masłem: pół z 4 plasterkami polędwicy miodowej, sałatą; pół z całą puszką tuńczyka w sosie własnym, pomidorem, herbata zielona
Tu ewentualnie mogłoby zostać, choć możesz podbić jakimś serem

w ciągu dnia różne herbaty ziołowe i woda
z ruchu: ok 40 minut roweru + 8 minute abs

do bani, nie?
ciągle chyba zbyt mało treściwie? ;/
i wydaje mi się, że z nabiałem przeginam...
ale nie mam pomysłów ;/
Jw . Za mało . To jest ładne U z nieco redukcyjnym obiadkiem . Do P troszeczkę brakuje, ale jesteś na dobrej drodze . Robisz postępy ; ) Trzymam kciuki !

Edytowane przez delightful_
Czas edycji: 2012-08-19 o 08:53
Stary 2012-08-19, 10:29   #2824
Jorelia
Rozeznanie

Lekkie P:

I. Owsianka sernikowa (gotowana z twarogiem, wanilią i żółtkiem) z migdałami, brzoskwinią, rodzynkami, suszonymi daktylami i łychą masła orzechowego;
kawa z mlekiem.

II. Naleśniki pełnoziarniste z kurczakiem, szpinakiem, fetą i suszonymi pomidorami, sok marchwiowo- bananowy.

III. Filet z dorsza smażony na oliwie, pół woreczka brązowego ryżu, surówka z kalarepy ze śmietaną, szklanka kompotu domowego ze śliwek.

IV. Duuuży kawałek sernika na zimno z jagodami, bananem i galaretką;
kawa z mlekiem, dwa paski gorzkiej czekolady.

V.Jajecznica z dwóch jaj z cukinią + dwie kromki razowca z masłem, sałatą, serem pleśniowym, pomidorem i szczypiorkiem;

kubek kakao na mleku, kilka śliwek, garść suszonych daktyli.

Miłość, sen i śmierć nadchodzą pomału;
Schwyć mnie za włosy i mocno pocałuj...

Edytowane przez Jorelia
Czas edycji: 2012-08-19 o 14:27
Jorelia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-19, 13:47   #2825
Ervisha
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Jorelia Pokaż wiadomość
Lekkie P:

I. Owsianka sernikowa (gotowana z twarogiem, wanilią i żółtkiem) z migdałami, brzoskwinią, rodzynkami, suszonymi daktylami i łychą masła orzechowego;
kawa z mlekiem.

II. Naleśniki pełnoziarniste z kurczakiem, szpinakiem, fetą i suszonymi pomidorami, sok marchwiowo- bananowy.

IV. Duuuży kawałek sernika na zimno z jagodami, bananem i galaretką;
kawa z mlekiem, dwa paski gorzkiej czekolady.

V.Jajecznica z dwóch jaj z cukinią + dwie kromki razowca z masłem, sałatą, serem pleśniowym, pomidorem i szczypiorkiem;

kubek kakao na mleku, kilka śliwek, garść suszonych daktyli.
Znwou P ?
I Ładnie
II Dorzuciłabym jakiś sos np. czosnkowy, koperkowy do tych nalesników
III Zgubiłaś albo pomyliłaś numery
IV Jeśli na prawde spory to ok
V Ładnie
Ogólnie jadłospis ładny ale jak dla mnie na U nie na P

Książki potrzebują nowego domu

Ervisha jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-19, 14:23   #2826
Jorelia
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Ervisha Pokaż wiadomość
Znwou P ?
I Ładnie
II Dorzuciłabym jakiś sos np. czosnkowy, koperkowy do tych nalesników
III Zgubiłaś albo pomyliłaś numery
IV Jeśli na prawde spory to ok
V Ładnie
Ogólnie jadłospis ładny ale jak dla mnie na U nie na P
Dziękuję za komentarz No niestety, waga troszkę poleciała w dół, dlatego też znowu P.
Nie pomyliłam numerków, zgubiłam III Już edytuję.

Miłość, sen i śmierć nadchodzą pomału;
Schwyć mnie za włosy i mocno pocałuj...
Jorelia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-19, 14:32   #2827
Ervisha
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Jorelia Pokaż wiadomość
Dziękuję za komentarz No niestety, waga troszkę poleciała w dół, dlatego też znowu P.
Nie pomyliłam numerków, zgubiłam III Już edytuję.
Wiesz byłas już na bardzo ładnym P więc wiesz jak ma być

Stary 2012-08-19, 14:48   #2828
aga0603
Przyczajenie

Hej dziewczyny. Mam do Was pytanie. Jestem na R, jem zazwyczaj 4 posiłki dobrze zbilansowane. Zastanawiam się nad wprowadzeniem 1 dnia w tygodniu, w którym mogłabym jeść to chcę, oczywiście w granicach rozsądku. Czy to utrudni mi chudnięcie czy wrecz przeciwnie przyspieszy metabolizm? a może to za często? czy ktoś coś takiego stosował??
Stary 2012-08-19, 14:53   #2829
Ervisha
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez aga0603 Pokaż wiadomość
Hej dziewczyny. Mam do Was pytanie. Jestem na R, jem zazwyczaj 4 posiłki dobrze zbilansowane. Zastanawiam się nad wprowadzeniem 1 dnia w tygodniu, w którym mogłabym jeść to chcę, oczywiście w granicach rozsądku. Czy to utrudni mi chudnięcie czy wrecz przeciwnie przyspieszy metabolizm? a może to za często? czy ktoś coś takiego stosował??
To bardzo dobry pomysł. MOja znajoma jeździla do Zamościa i tam jej ułożyli dietę z ćwiczeniami: 3 dni dieta białkowa, 3 tłuszczowa a w jeden dzień je co chce po to by w trakcie tygodnia nie było napadów a potem po diecie efektu jojo. w te wolne dni mogła jesc słodycze itp. Moim zdaniem to nie utrudni Ci diety a pomoże. Podkreślam ze dietę układali jej specjaliści.

Stary 2012-08-19, 15:34   #2830
katinka20
BAN stały

P:

ś:bułka pełnoziarnista, z masłem sałatką, rzodkiewka,plaste szynki, kilka plastrow pomidora, szczypiorek,2listki bazyli
2ś:jogurt nautralny,(105kcal) cały batonik chałwowy(280kcal), pol filizanki mleczka zageszczonego slodzonego
o:talerz rosołu z kluseczkami lanymi, piers z kurczaka smażona(zdjeta panierka-no ale po prostu do panierki sie nigdy nie skusze: ( ) , 4ćwiartki pomidora,2/3łyżki risotta
p:pucharek lodów, kawałek ciasta BLOK, pół gruszki
k:bułka pełnoziarnista, z masłem sałatką, rzodkiewka,plaste szynki, kilka plastrow pomidora, szczypiorek,2listki bazyli
2k:buleczka masl. z masłem i jogurt i szkl. mleka

prosze o ocene
katinka20 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-19, 15:44   #2831
biedroneczka94
Raczkowanie

hej
moje grzeszne U:
1. 2 kromki zwykłego chleba z margaryną, serkiem do smarowania śmietankowym (taki łowicki, całe opakowanie ma 294 kcal, zjadłam pół), pomidorem i cebulę, papryki pół
troche potem 2 śliwki
2. rosół z makaronem, marchewką, pietruszką (mała porcja), potem ziemniaki, kotlet z zpiersi z kurczaka smażony w panierce, buraczki
3. 2 jabłka, trochę jeżyn
4. i tu mój kompuls, rozłozony w czasie: kawałek drożdżowego z masą serową, kruszonką, 3 wafelki, 6 cukierków (raczki, fistaszkowe)
5. 2 kromki chleba z margaryną, polęwicą, pomidorem i cebulą

dziewczyny poradźcie, proszę dlaczego tak mam że teraz nie potrafię odmówić sobie słodkiego? kiedyś umiałam, a teraz jak już jestem na dobrej drodze, żeby nie zjeść to zaraz jestem mega zdenerwowana, a jak już sobie pozwolę na słodkie, to to mija, tylko czuję wyrzuty
help

---------- Dopisano o 15:44 ---------- Poprzedni post napisano o 15:41 ----------

Cytat:
Napisane przez katinka20 Pokaż wiadomość
P:

ś:bułka pełnoziarnista, z masłem sałatką, rzodkiewka,plaste szynki, kilka plastrow pomidora, szczypiorek,2listki bazyli
2ś:jogurt nautralny,(105kcal) cały batonik chałwowy(280kcal), pol filizanki mleczka zageszczonego slodzonego
o:talerz rosołu z kluseczkami lanymi, piers z kurczaka smażona(zdjeta panierka-no ale po prostu do panierki sie nigdy nie skusze: ( ) , 4ćwiartki pomidora,2/3łyżki risotta
k:bułka pełnoziarnista, z masłem sałatką, rzodkiewka,plaste szynki, kilka plastrow pomidora, szczypiorek,2listki bazyli

prosze o ocene
widać, że jeszcze boisz się niektórych rzeczy, ale to minie, zobaczysz
gdyby nie ta 2 kolacja, to byloby takie mocne U, tak myślę
ale wiesz, podziwiam Cię za to, że nie dojadasz między posiłkami, ja tak niestety mam
biedroneczka94 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-19, 15:48   #2832
Ervisha
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez biedroneczka94 Pokaż wiadomość
hej
moje grzeszne U:
1. 2 kromki zwykłego chleba z margaryną, serkiem do smarowania śmietankowym (taki łowicki, całe opakowanie ma 294 kcal, zjadłam pół), pomidorem i cebulę, papryki pół
troche potem 2 śliwki
2. rosół z makaronem, marchewką, pietruszką (mała porcja), potem ziemniaki, kotlet z zpiersi z kurczaka smażony w panierce, buraczki
3. 2 jabłka, trochę jeżyn
4. i tu mój kompuls, rozłozony w czasie: kawałek drożdżowego z masą serową, kruszonką, 3 wafelki, 6 cukierków (raczki, fistaszkowe)
5. 2 kromki chleba z margaryną, polęwicą, pomidorem i cebulą

dziewczyny poradźcie, proszę dlaczego tak mam że teraz nie potrafię odmówić sobie słodkiego? kiedyś umiałam, a teraz jak już jestem na dobrej drodze, żeby nie zjeść to zaraz jestem mega zdenerwowana, a jak już sobie pozwolę na słodkie, to to mija, tylko czuję wyrzuty
help

---------- Dopisano o 15:44 ---------- Poprzedni post napisano o 15:41 ----------

widać, że jeszcze boisz się niektórych rzeczy, ale to minie, zobaczysz
gdyby nie ta 2 kolacja, to byloby takie mocne U, tak myślę
ale wiesz, podziwiam Cię za to, że nie dojadasz między posiłkami, ja tak niestety mam
czmu grzeszne? bo zjadłaś troszkę słodkiego> I radziłabym znaleźć tłumaczenie słowa kompuls bo widze ze nie wiesz co to takiego

Stary 2012-08-19, 16:07   #2833
biedroneczka94
Raczkowanie

dziekuję Ervisha za ocenę myślisz że jedzenie tak w weekendy nie spowoduje że przytyję?
a co do słowa kompuls, to przecież to co ja zjadłam to jest bardzo dużo ;O
Stary 2012-08-19, 16:16   #2834
Ervisha
Zakorzenienie

Cytat:
dziekuję Ervisha za ocenę myślisz że jedzenie tak w weekendy nie spowoduje że przytyję?
a co do słowa kompuls, to przecież to co ja zjadłam to jest bardzo dużo ;O
Nie dobijaj mnie Dużo??????? Widze ze masz zamazany obraz co do ilości

Stary 2012-08-19, 16:26   #2835
aga0603
Przyczajenie

Cytat:
To bardzo dobry pomysł. MOja znajoma jeździla do Zamościa i tam jej ułożyli dietę z ćwiczeniami: 3 dni dieta białkowa, 3 tłuszczowa a w jeden dzień je co chce po to by w trakcie tygodnia nie było napadów a potem po diecie efektu jojo. w te wolne dni mogła jesc słodycze itp. Moim zdaniem to nie utrudni Ci diety a pomoże. Podkreślam ze dietę układali jej specjaliści.
No właśnie kieruję się tym też, żeby unikać napadów. Dziękuję za odpowiedź dam znać jak to działa
Stary 2012-08-19, 16:34   #2836
Ervisha
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez aga0603 Pokaż wiadomość
No właśnie kieruję się tym też, żeby unikać napadów. Dziękuję za odpowiedź dam znać jak to działa
Mi mówiła znajoma ze działa. W trakcie dni diety nie ma ochoty by podjadać i szybko jej szło no a potem sabilizacja

Moje U
I dużo granoli czekoladowej z serkiem wiejskim, wiśnami i orzechami laskowymi

II duża grahamka na pół obie z pastą z Lisnera z mozarellą, gruszka (odradzam pasty )

III makaron pełnoziarnisty ze szpinakiem i fetą , talerz zupy pseudo grochowej bo bez mięsa

IV Lód Opera Mini z Biedronki w wersji czekolada-truskawka-śmietanka, orzechy arachidowe

V będą grube placki na sodzie z zsiadłego mleka (sodziaki) z dżemem z domowym dżemem z czarnej porzeczki

Stary 2012-08-19, 16:52   #2837
biedroneczka94
Raczkowanie

Ervisha, dużo, tzn. ile? pytam bo właśnie interesuje mnie ile jesz tej granoli
jak czasem kupuję saszetki np. musli (te małe- 50g) to nie najadam sie jedną taka
na ile starcza ci opakowanie granoli Sante?
Stary 2012-08-19, 17:01   #2838
Ervisha
Zakorzenienie

Cytat:
Ervisha, dużo, tzn. ile? pytam bo właśnie interesuje mnie ile jesz tej granoli
jak czasem kupuję saszetki np. musli (te małe- 50g) to nie najadam sie jedną taka
na ile starcza ci opakowanie granoli Sante?
Kurde nie wiem sypie zazwyczaj z paczki rzadziej garściami ale jak już nimi to daje takie 2, 3 pełne az z tej ręki sie wysypują. mam taka miskę 0,700l i w niej jem. najpierw sypie płatki, potem owoce, orzechy, na koniec serek i jem. czasem jak mi płatków zbraknie lub jest za mokro od serka czy jogurtu to je dosypuje A granolę 350g kupiłam niedawno i jadłam ją może 2 , 3 razy bo nie więcej i została mi może garść na jutro bo planuję fajną owsiankę z jej udziałem . czasami jak kupuje musli czy płatki to jak mam ochote to siadam i zjadam 3/4 paczki na raz na sucho . Czasem dodaje ją jako posypka do gofrów, naleśników, deserów np. lodów to co Ci mogę powiedzieć na ile

Ja sie tymi saszetkami nie najadam. zawsze dodaje jeszcze orzechy, migdały itp. Najpierw jadłam w miseczkach 0,500 l potem sie przerzuciłam na te większe bo najadałam sie na krótko i wymieszac nie mogłam. Platki jem bo lubię i mi bardzo smakują, ale prawda jest taka ze musze zjesc ich więcej by sie najesc. pieczywo jakos mnie bardziej syci

a kilka cukierków i 3 wafleki to nie jest dużo. my z siostrą potrafimy zjesc na raz ponad połowę szarlotki pieczonej w prodiżu czy sernika z 1,5 kg sera z kruchym ciastem i to każda tyle z osobna To można powiedzieć że jest dużo. I jakoś nie mówimy ze to napad. Chemy to jemy

Edytowane przez Ervisha
Czas edycji: 2012-08-19 o 17:48
Stary 2012-08-19, 18:29   #2839
tapetka22
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez katinka20 Pokaż wiadomość
P:

prosze o ocene

Cytat:
Mi mówiła znajoma ze działa. W trakcie dni diety nie ma ochoty by podjadać i szybko jej szło no a potem sabilizacja

Moje U

II duża grahamka na pół obie z pastą z Lisnera z mozarellą, gruszka (odradzam pasty )

III makaron pełnoziarnisty ze szpinakiem i fetą , talerz zupy pseudo grochowej bo bez mięsa

IV Lód Opera Mini z Biedronki w wersji czekolada-truskawka-śmietanka, orzechy arachidowe

V będą grube placki na sodzie z zsiadłego mleka (sodziaki) z dżemem z domowym dżemem z czarnej porzeczki
masz przepis na blogu?
Stary 2012-08-19, 18:36   #2840
Ervisha
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez tapetka22 Pokaż wiadomość

masz przepis na blogu?
Na co na placki ?

Stary 2012-08-19, 18:36   #2841
Sunday Rose
Zakorzenienie

Hej pofolgowałam sobie przez ostatnie dwa miesiące i w efekcie mam na plusie 2 kg wrzucam swoje U/R i proszę o ocenę

I bardzo duża (naprawdę bardzo duża, jak dwie normalne ) kromka chleba razowego z ziarnami z masłem, sałatą, ogórkiem, pomidorem i domową pieczoną wędliną; mały banan; kawa z mlekiem i łyżeczką cukru

II porcja spaghetti z pełnoziarnistym makaronem, sosem pomidorowym i drobiowym mięsem mielonym

III serek wiejski z 3 łyżeczkami niesłodzonych powideł śliwkowych i łyżką słonecznika

IV ok. 150 gram filetów śledziowych bez zalewy, jakieś warzywa do pochrupania

+ pokrzywa do picia, dużo wody mineralnej, z aktywności 1 level 30 day shred

Stary 2012-08-19, 18:37   #2842
tapetka22
Zakorzenienie

tak
Stary 2012-08-19, 18:45   #2843
Ervisha
Zakorzenienie

Cytat:
tak
Niestety nie ale robi sie je prosto ok 2 szklanek mąki 1 szklanka zsialego mleka pół łyżeczki sody szczypta soli To wszytko wlewasz do miski i zagniatasz ciasto. jesli klei sie do rąk dosypujesz mąki. potem formujesz z tego placki (ciasto dalej będzie lekko klejące) rozgrzewasz tłuszcz na patelni i smazysz placki z obydwu stron. Najlepiej smakują z dzemem A mleko tez robimy z mamą same. Jak nam zostanie lub zkiśnie mleko w lodówce to wstawiamy je w ciepłe miejsce aż sie zsiadzie I nie ma żadnej niestrawności ;D

Stary 2012-08-19, 18:52   #2844
tapetka22
Zakorzenienie

Cytat:
Niestety nie ale robi sie je prosto ok 2 szklanek mąki 1 szklanka zsialego mleka pół łyżeczki sody szczypta soli To wszytko wlewasz do miski i zagniatasz ciasto. jesli klei sie do rąk dosypujesz mąki. potem formujesz z tego placki (ciasto dalej będzie lekko klejące) rozgrzewasz tłuszcz na patelni i smazysz placki z obydwu stron. Najlepiej smakują z dzemem A mleko tez robimy z mamą same. Jak nam zostanie lub zkiśnie mleko w lodówce to wstawiamy je w ciepłe miejsce aż sie zsiadzie I nie ma żadnej niestrawności ;D
dzieki,
mnie by na mysl nie przyzlo by kupowac zsiadle
Stary 2012-08-19, 18:54   #2845
Ervisha
Zakorzenienie

Cytat:
dzieki,
mnie by na mysl nie przyzlo by kupowac zsiadle
Nie ma za co

Stary 2012-08-19, 19:23   #2846
bycFIT
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez bycFIT Pokaż wiadomość
Cześć, bardzo proszę o ocenę mojego jadłospisu:

R:

Śniadanie: owsianka z 4 łyżek płatków na wodzie + 1/3 banana, pół gruszki, nektarynka, małe jabłko, garść borówek, garść malin.

Obiad: udko z kurczaka bez skóry upieczone w piekarniku bez tłuszczu, pół pomidora, 1 ziemniak upieczony tak samo jak udko, 250 g pieczarek ugotowanych z cebulką.

Podwieczorek: około 100 g serka wiejskiego, 3 rzodkiewki, pół pomidora, połowa małego ogórka, szczypiorek, trochę sałaty lodowej. Do tego pół kromki chelba na zakwasie (tak myślę około 50 g ta kromka miała) i do tego kilka orzechów laskowych.

Kolacja: 100 g twarogu chudego wymieszanego z łyżką jogurtu naturalnego plus łyżeczka kakao.

W między czasie 1,5 litra wody i ze dwie herbatki zielone.

ponawiam prośbę...

Cel: zmniejszam obwody, nie przejmuję się cyferkami na wadze
bycFIT jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-19, 19:42   #2847
delightful_
Zadomowienie

GG do delightful_

Cytat:
Napisane przez bycFIT Pokaż wiadomość
Cześć, bardzo proszę o ocenę mojego jadłospisu:

R:

Śniadanie: owsianka z 4 łyżek płatków na wodzie + 1/3 banana, pół gruszki, nektarynka, małe jabłko, garść borówek, garść malin.

Ładnie, ale MOCNO brakuje białka . Na R musi być w każdym posiłku, w śniadaniu również ! Dodaj jogurt naturalny\ serek wiejski KONIECZNIE ! + mogą wpaść orzechy\ nasiona\ pestki

Obiad: udko z kurczaka bez skóry upieczone w piekarniku bez tłuszczu, pół pomidora, 1 ziemniak upieczony tak samo jak udko, 250 g pieczarek ugotowanych z cebulką.
Pół pomidora ? Może być cały Najadłaś się ? Powinna tu być jeszcze sałatka z oliwą .

Podwieczorek: około 100 g serka wiejskiego, 3 rzodkiewki, pół pomidora, połowa małego ogórka, szczypiorek, trochę sałaty lodowej. Do tego pół kromki chelba na zakwasie (tak myślę około 50 g ta kromka miała) i do tego kilka orzechów laskowych.
Zjedz całą kromkę chleba, posmaruj czymś, nie baw się w dzielenie .

Kolacja: 100 g twarogu chudego wymieszanego z łyżką jogurtu naturalnego plus łyżeczka kakao.
Spokojnie możesz tu dodać pieczywo albo pestki słonecznika\ dynii .

W między czasie 1,5 litra wody i ze dwie herbatki zielone.
Trochę mało ilościowo . Uwagi jw . Bardzo mało u Ciebie NNKT- tylko w podwieczorku . Nie dziel warzyw na połówki- witaminy i cenny błonnik, nie warto .

---------- Dopisano o 19:42 ---------- Poprzedni post napisano o 19:38 ----------

Cytat:

Moje U

Przeprzeprzepysznie ! Zabieram wszystko ! Oprócz pasty

Edytowane przez delightful_
Czas edycji: 2012-08-19 o 19:43
Stary 2012-08-19, 19:48   #2848
lukrecja222
Zakorzenienie

R

Niedziela:
Śniadanie: bułka ciemna z masłem i chudą szynką
II śniadanie: koktajl (banan, nektarynka, jogurt grecki, musli, otręby)
Obiad: pierś kurczaka gotowana w wodzie z 2 łyżkami sosu pomidorowo pieczarkowego ze słoika (gotowe,kupione) plus pół woreczka ryżu brązowego
Podwieczorek: 2 jabłka
Kolacja: bułka ciemna z ziarnami z masłem i chudą szynką, ogórek zielony

Ruch: godzina fitness
Do picia: woda

Co najlepiej zjeść po fitnessie?
lukrecja222 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-19, 19:48   #2849
bycFIT
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez delightful_ Pokaż wiadomość
Trochę mało ilościowo . Uwagi jw . Bardzo mało u Ciebie NNKT- tylko w podwieczorku . Nie dziel warzyw na połówki- witaminy i cenny błonnik, nie warto .

---------- Dopisano o 19:42 ---------- Poprzedni post napisano o 19:38 ----------

Przeprzeprzepysznie ! Zabieram wszystko ! Oprócz pasty

Dziękuję za ocenę! Kurcze, a mi się wydawało, że tak strasznie dużo jem Jestem bardzo najedzona, w ogóle nie chodzę głodna, ale to pewnie przez ilość tych warzyw... Ostatnio chudnę około 1 kg na 2 tygodnie, chciałabym żeby było więcej stąd może tak uważam żebym nie zjadła za dużo. Hm a co polecasz jako dodatkowe NNKT? Bo nie mam pomysłu. A co do chleba w kolacji- chciałam zapytać czy to nie za późno na węgle jeśli zjadam tą kolację koło 20 ? Myślałam, że najlepiej żeby to było samo białko. Ale wciąż się uczę i dziękuję za rady

Cel: zmniejszam obwody, nie przejmuję się cyferkami na wadze
bycFIT jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-19, 19:53   #2850
Ismenkusia
Zakorzenienie

GG do Ismenkusia

Cytat:
Napisane przez lukrecja222 Pokaż wiadomość
R

Niedziela:
Śniadanie: bułka ciemna z masłem i chudą szynką
II śniadanie: koktajl (banan, nektarynka, jogurt grecki, musli, otręby)
Obiad: pierś kurczaka gotowana w wodzie z 2 łyżkami sosu pomidorowo pieczarkowego ze słoika (gotowe,kupione) plus pół woreczka ryżu brązowego
Podwieczorek: 2 jabłka
Kolacja: bułka ciemna z ziarnami z masłem i chudą szynką, ogórek zielony

Ruch: godzina fitness
Do picia: woda

Co najlepiej zjeść po fitnessie?
Węgle proste do godziny po treningu,potem białko

Nowe wątki na forum Dietetyka

Ten wątek obecnie przeglądają: 2 (0 użytkowników i 2 gości)

Zasady wysyłania wiadomości