Nasze codzienne jadłospisy cz. XVII - Strona 94 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Dietetyka

Notka

Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2012-08-17, 20:05   #2791
blax5
Zadomowienie

Dot.: Nasze codzienne jadłospisy cz. XVII

Cytat:
Napisane przez Amy366 Pokaż wiadomość
Pierwsze trzy posiłki wyglądają smacznie i zdrowo, ale kolacja(?!)... Najadłaś się tą maślanką i jabłkiem? Ja bym była głodna.
Szczerze mówiąc.. to byłam najedzona, ale też nie jadłam tego będąc głodna . Miało być więcej, ale pojechałam do sklepu, zobaczyłam maślankę, siostra kupiła ładne jabłka, no i po prostu nie mogłam tego nie zjeść ;p. Dzisiaj zresztą znowu podobna sytuacja.. Ale dodałam trochę więcej kalorycznych dodatków tym razem .

Cytat:
Napisane przez Milka1224 Pokaż wiadomość
blax5 rób bo dobry

Wstawie dzisiejsze U bo było pyszne

I wieloziarnista ciabatta zapiekana z kozim serem plesniowym, żółtymi pomidorkami prosto z tarasu i świeżą bazylią, obsypana rukolą z odrobiną octu balsamico + duża kawa parzona

II domowe crunchy kakaowe z mlekiem sojowym i niesłodzonym musem śliwkowo-brzoskwiniowym

III trofie tricolore ze świeżym szpinakiem, tuńczykiem, czosnkiem, pieprzem, kaparami, oliwą ziołową, bazylią i parmezanem

IV ricore z lodem i 2 paski studentskiej

V polenta z kurkumą zapiekana z resztą duszonego szpinaku, kurkami, cukinią i makrelą

do picia: roiboos i woda
Zrobię, zrobię; tylko najpierw muszę poczekać na dostawę owoców, bo z krzaczków na bieżąco ubywa i ciężko o taką ilość jak na razie . No ale trzeba korzystać póki są świeże. Taki chlebek to na zimę mi też pasuje - bananowy z jabłkami. Tak więc nie wiem czy teraz, ale zrobię na pewno.
blax5 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-17, 20:31   #2792
Ervisha
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Iwoka Pokaż wiadomość
Niestety nie... Przez ten strasznie wybijający brzuch po posiłkach mam jakąś blokadę przed wielkimi porcjami. I w tym tkwi mój największy problem. Dlatego jak na razie staram się dokładać gdzie się da jakieś orzechy itd. żeby jakoś tą kaloryczność zacząć podnosić. Ale wiem, że długa droga przede mną.
Już Ci mówiłam ze jesli masz taką budowę ciała to nic z tym nie zrobisz. Ja tak mam i to olałam Tobie tez radze

Książki potrzebują nowego domu

Ervisha jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-17, 20:56   #2793
Malinuch
Raczkowanie

Hej, chciałabym żebyście wspomogły mnie swoją wiedzą i doświadczeniem i oceniły mój dzisiejszy jadłospis.

P/U (powinnam tyć ćwierć kilo na tydzień)

I: 2 szklanki koktajlu wiśniowego + grahamka z masłem orzechowym i nutellą (posmarowana masłem, oczywiście ;P)

II: 2 oscypki z żurawiną + 2 kromki chleba z kozim serkiem + kawałek arbuza

III: porcja makaronu z kurczakiem w sosie pieczarkowo-śmietanowym

IV: muffin z malinami + mała biała mocha z bitą śmietaną (coffeeheaven)

V: sałatka jarzynowa (tradycyjna, z majonezem) + mleko z płatkami Wysoki Błonnik, muesli i suszoną żurawiną

I jaki werdykt?
Malinuch jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-17, 21:23   #2794
biedroneczka94
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Malinuch Pokaż wiadomość
Hej, chciałabym żebyście wspomogły mnie swoją wiedzą i doświadczeniem i oceniły mój dzisiejszy jadłospis.

I: 2 szklanki koktajlu wiśniowego + grahamka z masłem orzechowym i nutellą (posmarowana masłem, oczywiście ;P)

V: sałatka jarzynowa (tradycyjna, z majonezem) + mleko z płatkami Wysoki Błonnik, muesli i suszoną żurawiną

I jaki werdykt?
ja jakbym byla na P, to bym jadla ile wlezie mi sie wydaje ze to raczej U
ale jesli to ED to rozumiem ze sie obawiasz kiedys sie przekonasz do jedzenia
biedroneczka94 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-17, 22:26   #2795
Malinuch
Raczkowanie

Wiem, że skromnie dzisiaj, ale sama już nie wiem ile powinnam jeść. Jadłam ile wlezie - przytyłam 2 kilo w 5 dni. Mdlałam z przejedzenia i efekt nie był trwały. Niedobrze. Zaczęłam więc jeść mniej, ale to było za mało i zaczęłam chudnąć. Też źle. Teraz powinnam powoli tyć, ale tak bardziej w stronę stabilizacji. W każdym razie dzięki za opinię.

Edytowane przez Malinuch
Czas edycji: 2012-08-17 o 22:28
Stary 2012-08-17, 22:56   #2796
nat_nat
Przyczajenie

to moje dzisiejsze, powinno być P:
śniadanie: mała pszenna bułka napół: masło+paprykarz warzywny meksykanski; masło+pasztet borowikowy
2śniad: budyń czekoladowy slodka chwila
obiad:miseczka leczo bez kiełbasy kromka pszennego chleba
tu wpadlo troche malin, jezyn, truskawek
podiweczorek jogurt "ale owoc" (150g)
wpadla kawa z mlekiem i troche winogrona
kolacja: mala pszenna bulka z maslem, 2 plastrami poledwicy robiowej i pomidorem

do picia: woda, herbaty owocowe

proszę o zerknięcie
nat_nat jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-18, 11:59   #2797
teczowa dlolinka 21
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez biedroneczka94 Pokaż wiadomość
Malinuch we wczesniejszych odslonach tego watku czytalam posty Kiki, Vany one na P jadly serio duzo ;O i z tego co wiem dzieki temu rozkrecily metabolizm dlatego jakbym ja schudla i miala przytyc to tez bym tak zrobila

---------- Dopisano o 11:02 ---------- Poprzedni post napisano o 09:12 ----------

moje U dzis
1. serek Tutti waniliowy, troche potem 2 sliwki
2. grahamka z margaryna, poledwica, pomidoerm i cebula, papryką, chwile potem jablko, potem 2 kawalki ciasta drozdzowego z masa serowa, sliwkami i kruszonka - uległam
3. zupa pomidorowa z ryzem
4. byc moze jezyny, maliny ew. kawalek tego samego ciasta
5. 2 kromki zwyklego chleba z margaryna, poledwica, pomidorem i cebula

sniadanie male, bo mam zamiar sie odchudzac, ale ciagle mi w tym cos przeszkadza, jakies pyszne ciasto czy cos
nie potrafie sie przelamac
a chce zrzucic pare kilo zeby potem byc znow na P, kiedy to mozna duzo jesc, zeby podkrecic metabolizm
Boże jak to przeczytałam to mi witki opadły
Czyli Twoim planem jest uzyskanie niedowagi by potem móc przejść na przytycie. Poza tym jak czytam Twoje wypowiedzi na forum to się słabo robi, zanim zaczniesz komukolwiek cokolwiek doradzać zorientuj się trochę e tej dziedzinie bo nikomu nie pomagasz, raczej szkodzisz.
A śniadanie masz beznadziejne, nic dziwnego że nie mogłaś się powstrzymać przed zjedzeniem ciasta, widać pojęcia o odchudzaniu też nie masz.
Nie mieszaj lepiej ludziom w głowie.
Aż mi się nawet nie chce komentować Twoich wypowiedzi

---------- Dopisano o 11:45 ---------- Poprzedni post napisano o 11:34 ----------

Cytat:

I jaki werdykt?

Planowanie tycia ćwierć kilo na tydzień jest bez sensu i wszystkie związane z tym wyliczenia, nikt nie każe CI objadać się do ogromnych bólów brzucha, aby przytyć trzeba umieć, a nie wciskać objętościowo jak najwięcej, w Twoim menu powinny się znaleść orzechy, pestki, olej, mąka, śmietana, majonez, kaloryczne dodatki które pozwolą podbić ogólny bilans+ możesz sobie pozwalać na słodycze jeśli lubisz.
Twoje menu nie jest takie złe ale zdecydowanie za mało jak na P, nie rób wyliczeń, przejdź na normalne P, szybko odzyskaj prawidłową wagę by móc normalnie żyć i funkcjonować. Co do konkretnych posiłków:
Śniadanie bardzo fajne, ten koktajl na mleku?jogurcie? jeśli grahamka spora a koktajlu odpowiednia ilość do jest ok.
Do drugiego dołóż np. jakiś sok, kakao +jak masz ochotę słodycz
Obiad na P, powinien być dwudaniowy, wiem że nie zawsze jest możliwość, poza tym nie wiem ile tam zjadłaś bo słowo porcja jest dość względne, ale nie żałuj sobie.
IV trochę mało, ale widzę że byłaś na mieście, w domu trzeba było zjeść jeszcze jakiś serek owocowy z orzechami+ może czekoladę
Do kolacji do sałatki powinien wpaść chleb ze 3 kromki z obkładem, a do płatków dodatki.
I po kolacji na P coś zawsze podjadamy

Nie znam Twoich preferencji piszę tak ogólnie, zadbaj o siebie nie wciskaj na siłę, jedź rozsądnie

---------- Dopisano o 11:59 ---------- Poprzedni post napisano o 11:45 ----------

Cytat:
Napisane przez aniolbezskrzydel89 Pokaż wiadomość
Ja też dam swój, chyba ciut dziwny? Ale to dlatego, że cały dzień oglądałyśmy z koleżanką mieszkania w Krk, więc w domu jadłam tylko I i V;

U
I Jaglanka z jabłkiem, suszoną żurawiną, orzechami włoskimi i brazylijskimi, prażonym słonecznikiem i 100g wieśniaka;

II 2 duże kromki pszennego z ziarnami z masłem, żółtym serem, oliwkami; marchewki do chrupania;

III 2 gołąbki (biały ryż, pieczarki, kapusta) w sosie pomidorowym; lody "Śnieżka" czekoladowo-ajerkoniakowe;

IV Nektaryna, jogurt nat. z muesli (pestki dyni, chrupiąca pszenica z miodem; otręby pszenne, płatki orkiszowe);

V 2 kromki słonecznikowego z masłem, jajem na półtwardo i pomidorem; kawałek pleśniaka i inka na mleku (cukier mi chyba spadł )

Oj tam dziwne, co Ty, smakowite

I dodam moje z przed wczoraj ( nie pamiętam dokładnie) U
1.więc najpierw 3 łychy twarogu ze śmietaną+trochę sałaty, potem smażona ryba z miską pomidorów z cebulą, a na deser dwie muffiny czekoladowe
/jabłko duże/
2. brązowy ryż+ wołowina (zjadłam dwie porcje<--ledwo)+świeże ogórki
3.pół wędzonej makreli+warzywa :pomidory, marchewki i inne nie pamiętam...<--to już było po 21 czyt.kolacja
a do filmu chrupałam kilka marchewek i ze dwie całe kalarepy + wyjadanie łyż. wiórek kokosowych i chyba tyle

I z wczoraj:
1. 3 wiejskie jajka na miękko, 3 kromki chleba z masłem+dupka, sałaty, rzodkiewki+miska pomidorów z cebulą
/kawa z mlekiem/
2. duży muffin+kilka gryzów z muffina Tż+duże jabłko
/kawa z mlekiem/
3. pierś z kurczaka usmażona na maśle+ dużo smażonej żółtej i zielonej cukinii+ ryż wymieszany z makaronem z warzywami i jakieś kawaluntki mięsa tam były (od razu mówię to mieszankę robił Tż, i jeszcze mi wciskał, "zjedz jeszcze trochę, bo będzie mi przykro", taki średni ten ryżo-makaron, ale cóż) + do tego zjadłam strasznie dużo mizerii na śmietanie z twarogiem i przyprawami <--za dużo z łakomstwa
tu była drzemka
/kawa z mlekiem/
4. serek wiejski z szczypiorkiem, rzodkiewkami, sałaty, miska
pomidorów, marchewki,kalarepa,
i w nocy do filmu wypiłam gluty i potem jeszcze kawo-kakao na mleko-wodzie z przyprawą do piernika

Aniaołku popatrz na moje menu a Twoje od razu wyda Ci się normalne

13.03.2016 II kreseczki

https://mkuchara.blogspot.com/
teczowa dlolinka 21 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-18, 12:13   #2798
Ismenkusia
Zakorzenienie

GG do Ismenkusia

R/U

Ś;Owsianka na mleku 1,5% z Inką,z filiżanką rozdrobnionej aronii,musem malinowyn i jabłkowym z cynamonem

II Tost z razowca z masłem roślinnym + koktajl ze szklanki jog naturalnego,ogromnej ilości sałaty rzymskiej ,pęczka pietruszki,kilku listków mięty i melisy oraz kwiatków lawendy

O;Krem z samych pomidorów z oregano i oliwą z oliwek+ szklanka makaronu razowego+ dwa plastry udzca z indyka pieczonego ze śliwką

IV Sałatka śledziowa z warzywami

V Kubek gorącego mleka z Inką

Edytowane przez Ismenkusia
Czas edycji: 2012-08-18 o 12:29
Ismenkusia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-18, 12:29   #2799
Iwoka
Zakorzenienie

Dziewczyny, możecie być ze mnie dumne... kupiłam masło
Mam też w planie wziąć się zaraz za upieczenie ciasta. Trzymajcie kciuki, żeby się udało, bo nie mam pomysłu na podwieczorek

Dzisiejsze:
I: owsianka z 3 łyżek płatków, z duuuuuuużą ilością owoców (jeżyny, śliwki, winogrono -> efekt wczorajszej wizyty na działce ) + waniliowa kawa zbożowa Anatol z mlekiem
II: grahamka z masłem, wędliną, pomidorem, ogórkiem konserwowym + 2 sucharki pełnoziarniste (jeden z miodem, jeden z dżemem) + szklanka kefiru
III: ok. 50 g kaszy gryczanej + mintaj na parze + porcja warzyw na parze
IV: planowane ciasto korzenne z musem jabłkowym + trochę lodów z polewą czekoladową
V: sałatka (pomidor, ogórek konserwowy, rzodkiewka, warzywa z pary, oliwa z oliwek)
Do picia: woda niegazowana z cytryną, herbata (melisa z pomarańczą )

Ocenicie?

Mój blog kosmetyczny

Instagram
Iwoka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-18, 12:32   #2800
Malinuch
Raczkowanie

Dzięki za rady teczowa dlolinka 21! Wiesz, to z tyciem 250g na tydzień to nie jest jakiś mój wymysł, a zalecenie psychiatry. Po moich przygodach z wachaniami wagi chce, żebym tyła powoli i na stałe. Ostatecznie to moje ciało, nie jej i mogę tyć jak mi się podoba . Koktajl do śniadania był na jogurcie i był słodzony, więc myślę, że ok. Jak tak teraz patrzę na ten jadłospis to faktycznie P on nie przypomina... Obiecuję poprawę. W każdym razie dziękuję za rzetelną opinię.
Stary 2012-08-18, 15:23   #2801
natalcia250
sentimental animal

co sądzicie o takim R? nie za dużo?

śn (6:30): owsianka z mlekiem 1,5 %, banan, garść żurawiny, pestek z dyni
II śn (11:00): 2 kromki pełnoziarnistego pieczywa z masłem rośl, 2 plastrami szynki z kurczaka, plastrem pomidora, jabłko, garść orzechów nerkowca
obiad (14:30): udo kurczaka, pół woreczka brązowego ryżu, 2 pomidory ze szczypiorkiem
/ćwiczenia - ok. 1h/
podwieczorek (17:00): pół makreli z warzywami
kolacja (19:30): 1/4 kostki chudego twarogu z jogurtem naturalnym, ze szczypiorkiem i pomidorem
When you've seen him use a gun, boy
When you've seen him use a gun

Edytowane przez natalcia250
Czas edycji: 2012-08-18 o 15:24
natalcia250 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-18, 15:36   #2802
katinka20
BAN stały

prosze o ocene

P:
WCZORAJ:
Ś:Bułka pełnoziarnista, z masłem, 3plastry mozarelli,3plastry pomidora, 2 listki bazyli,pare listków sałaty
2ś:drożdzówka z serem i jagodami, serek MIA Mu!, filiżanka mleka zagęszczonego słodzonego
o:zupa krem z cukinni(na bazie serka topionego: )) ), pół fileta z miruny,2ziemniaczki,2 łyżki surówki z marchewki i jabłka(jogurt grecki wymieszany z majonezem 1:1)
p: mcFlurry z lionem i karmelem
k:bułka pełnoziarnista,2łyżki pasty z łososia(robiłam sama:łosos[dzwonek] widelcem rozdrobnic na male kawałeczki, skroić cebulkę i ogóreczka kiszonego)
2k;buleczka maslana( z masełkiem-zastosowalam sie do rad)+jogurt owocowy, szklanka mleka

)

DZIŚ:
ś:miska gęstej owsianki(na mleku 2% - bo 3,2 mi nie smakuje po prostu)
2ś:drożdzówka z jabłkiem, serek bakuś,pół filizanki mleczka zagęszczonego słodzonego
o:zupa pieczarkowa talerz, 2 kawałeczki wątróbki, jeden duży ziemniak,surówka z młodej kapusty i suszonych pomidóró(2 łyżki)
p:pełen pucharek lodów z garścią borówek, poł gruszki
k:bułka pełnoziarnista, z masłem sałatką, rzodkiewka,plaste szynki, kilka plastrow pomidora, szczypiorek,2listki bazyli
2k:buleczka masl. z masłem i jogurt i szkl. mleka

prosze o ocene !;*
katinka20 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-18, 18:00   #2803
tapetka22
Zakorzenienie

Cytat:
Dzięki za rady teczowa dlolinka 21! Wiesz, to z tyciem 250g na tydzień to nie jest jakiś mój wymysł, a zalecenie psychiatry. Po moich przygodach z wachaniami wagi chce, żebym tyła powoli i na stałe. Ostatecznie to moje ciało, nie jej i mogę tyć jak mi się podoba . Koktajl do śniadania był na jogurcie i był słodzony, więc myślę, że ok. Jak tak teraz patrzę na ten jadłospis to faktycznie P on nie przypomina... Obiecuję poprawę. W każdym razie dziękuję za rzetelną opinię.
mądre tycie to ok 1kg na tydz.
każdy lekarz i dietetyk tak stwierdzi
25dk to waży -sory-normalna kupa

Cytat:
Napisane przez katinka20 Pokaż wiadomość
prosze o ocene

P:
WCZORAJ:
Ś:Bułka pełnoziarnista, z masłem, 3plastry mozarelli,3plastry pomidora, 2 listki bazyli,pare listków sałaty
może jakis serek homo do tego albo jogurt z pestkami/orzechami bo troche malo
2ś:drożdzówka z serem i jagodami, serek MIA Mu!, filiżanka mleka zagęszczonego słodzonego
tu super
o:zupa krem z cukinni(na bazie serka topionego: )) ), pół fileta z miruny,2ziemniaczki,2 łyżki surówki z marchewki i jabłka(jogurt grecki wymieszany z majonezem 1:1)
ryba smazona w panierce?powinien byc calyt filet i 2 ziemniaczki i 2 lyzki surowki to je przedszkolak..
owoca by sie jakiegos przydalo dodac bo ani odrobiny nie bylo
k:bułka pełnoziarnista,2łyżki pasty z łososia(robiłam sama:łosos[dzwonek] widelcem rozdrobnic na male kawałeczki, skroić cebulkę i ogóreczka kiszonego)
tez moglas cos dolozyc,np jajka ze 2 i warzywa
2k;buleczka maslana( z masełkiem-zastosowalam sie do rad)+jogurt owocowy, szklanka mleka
tu oki
)

DZIŚ:
sama owsianka??bez zadnych dodatkow??zdecydowanie za malo!!powinny byc orzechy-,pestki,owoce, albo dodatkowo 2 kromki
2ś:drożdzówka z jabłkiem, serek bakuś,pół filizanki mleczka zagęszczonego słodzonego
ok
o:zupa pieczarkowa talerz, 2 kawałeczki wątróbki, jeden duży ziemniak,surówka z młodej kapusty i suszonych pomidóró(2 łyżki)
znów to samo z obiadem!!
wrzuc orzechy,kokos, pestki-cokolwiek nnkt
k:bułka pełnoziarnista, z masłem sałatką, rzodkiewka,plaste szynki, kilka plastrow pomidora, szczypiorek,2listki bazyli
malo..

prosze o ocene !;*
jw.
ladne masz 2sniadania i fajnie ze jest 2kolacja
poza tym zero nnkt, prawie wcale owocow, bialka zwierzecego i warzyw tez jak na lekarstwo

Edytowane przez tapetka22
Czas edycji: 2012-08-18 o 18:02
tapetka22 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-18, 19:42   #2804
DemiRose13
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Milka1224 Pokaż wiadomość
blax5 rób bo dobry

Wstawie dzisiejsze U bo było pyszne

I wieloziarnista ciabatta zapiekana z kozim serem plesniowym, żółtymi pomidorkami prosto z tarasu i świeżą bazylią, obsypana rukolą z odrobiną octu balsamico + duża kawa parzona

II domowe crunchy kakaowe z mlekiem sojowym i niesłodzonym musem śliwkowo-brzoskwiniowym można wiedzieć jak zrobiłaś to crunchy?

III trofie tricolore ze świeżym szpinakiem, tuńczykiem, czosnkiem, pieprzem, kaparami, oliwą ziołową, bazylią i parmezanem

IV ricore z lodem i 2 paski studentskiej

V polenta z kurkumą zapiekana z resztą duszonego szpinaku, kurkami, cukinią i makrelą ojej!

do picia: roiboos i woda
jw.

Cytat:
Napisane przez aniolbezskrzydel89 Pokaż wiadomość
Ja też dam swój, chyba ciut dziwny? Ale to dlatego, że cały dzień oglądałyśmy z koleżanką mieszkania w Krk, więc w domu jadłam tylko I i V;

U
I Jaglanka z jabłkiem, suszoną żurawiną, orzechami włoskimi i brazylijskimi, prażonym słonecznikiem i 100g wieśniaka;

II 2 duże kromki pszennego z ziarnami z masłem, żółtym serem, oliwkami; marchewki do chrupania;

III 2 gołąbki (biały ryż, pieczarki, kapusta) w sosie pomidorowym; lody "Śnieżka" czekoladowo-ajerkoniakowe;

IV Nektaryna, jogurt nat. z muesli (pestki dyni, chrupiąca pszenica z miodem; otręby pszenne, płatki orkiszowe);

V 2 kromki słonecznikowego z masłem, jajem na półtwardo i pomidorem; kawałek pleśniaka i inka na mleku (cukier mi chyba spadł )

już nie P?
DemiRose13 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-18, 19:49   #2805
blax5
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez natalcia250 Pokaż wiadomość
co sądzicie o takim R? nie za dużo?

śn (6:30): owsianka z mlekiem 1,5 %, banan, garść żurawiny, pestek z dyni
II śn (11:00): 2 kromki pełnoziarnistego pieczywa z masłem rośl, 2 plastrami szynki z kurczaka, plastrem pomidora, jabłko, garść orzechów nerkowca
obiad (14:30): udo kurczaka, pół woreczka brązowego ryżu, 2 pomidory ze szczypiorkiem
/ćwiczenia - ok. 1h/
podwieczorek (17:00): pół makreli z warzywami
kolacja (19:30): 1/4 kostki chudego twarogu z jogurtem naturalnym, ze szczypiorkiem i pomidorem
Dałabym może do kolacji 1/2 kostki twarogu, ale poza tym wydaje mi się, że jest wzorcowo. (Zaznaczam, że nie jestem ekspertem .)

Moje U:

I. waniliowy pudding z kaszy manny z gruszką i garścią nerkowców

II. 2 kromki chleba z ziarnami z kiełbasą, rzodkiewką, pietruszką/ wędliną, farszem do krokietów, pietruszką/ twarogiem chudym, tuńczykiem, pietruszką/ twarogiem chudym, dżemem wiśniowo-porzeczkowym

III. kasza pęczak z sosem pieczeniowym, grubym plastrem pieczonego mięsa i buraczkami

IV. filiżanka serka wiejskiego z cynamonem; 2 rogaliki pszenne z jabłkami/ konfiturą

Dzisiaj chyba lepiej, hm? ; )

Edytowane przez blax5
Czas edycji: 2012-08-18 o 19:51
blax5 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-18, 20:27   #2806
Ervisha
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez katinka20 Pokaż wiadomość
prosze o ocene

P:
WCZORAJ:

)

DZIŚ:

prosze o ocene !;*
Jest lepiej ale tak jak pisała tapetka musisz jeszcze coś zmienić

Książki potrzebują nowego domu

Ervisha jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-18, 20:31   #2807
aniolbezskrzydel89
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez DemiRose13 Pokaż wiadomość
już nie P?
Już nie. Miałam niewiele do przytycia, docelową wagę osiągnęłam, teraz już U.

Aparatka
20.12.2012 - góra
21.03.2013 - dół + wyciągi
aniolbezskrzydel89 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-18, 21:03   #2808
Milka1224
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez blax5 Pokaż wiadomość

Zrobię, zrobię; tylko najpierw muszę poczekać na dostawę owoców, bo z krzaczków na bieżąco ubywa i ciężko o taką ilość jak na razie . No ale trzeba korzystać póki są świeże. Taki chlebek to na zimę mi też pasuje - bananowy z jabłkami. Tak więc nie wiem czy teraz, ale zrobię na pewno.
Milka1224 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-18, 21:03   #2809
nat_nat
Przyczajenie

No to moje P:
1.mała pszenna bułka z łyżeczką masla,2plastry poledwicy drobiowej, troche paprykarza warzywnego meksykanskiego
2.kasza manna: 240 ml mleka 2%, 30g kaszy mannej,2 truskawki
3.miseczka leczo bez kielbasy, kromka pszennego
tu wpadla kawa z mlekiem, kawalek rogalika i ciastko "oreo"
4.lód "romero"
kawa z mlekiem
5. mała pszenna bułka, łyżeczka masła, 2 plastry poledwicy, 4 plastry pomidora

Stary 2012-08-18, 21:05   #2810
Milka1224
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez DemiRose13 Pokaż wiadomość
jw.

?

http://www.mojewypieki.com/przepis/g...rzechami-pekan <- crunchy takie tylko dodałam 2 łyżki kakao naturalnego

---------- Dopisano o 21:05 ---------- Poprzedni post napisano o 21:04 ----------

Cytat:
Napisane przez SweetCherry87 Pokaż wiadomość
Wow, rzeczywiście, prezentuje się pysznie, zdrowo, kolorowo ;p Podziwiam za inwencję twórczą podczas gotowania, komponowanie składników itd!
No i muszę skombinować czekoladę studencką, narobiłaś mi takiej ochoty, że szok!
Dziękuje! Studenstską kocham <3 Gorzka i z bakaliami - najlepsza

Dzisiejsze U:
I musli bio z rodzynkami, zdrowym błonnikiem, migdałami, orzechami macadamia i agrestem zalane naturalnym mlekiem sojowym

II serek wiejski 200g z przyprawą włoską i podpłomyk z pomidorem

III burrito - 2 wieloziarniste tortille z chudą wołowiną, papryką, pomidorami, chilli, cebulą, czerwoną fasolą i kukurydzą (porcja godna mężczyzny i tu się tak napchałam ze juz nie zmieściłam na deser grillowanego mango z limonką )

IV cieplutka bułka drożdżowa z kruszonką i do tego miseczka niesłodzonego musu sliwkowo-brzoskwiniowego

do picia: 2x espresso, pokrzywa, roiboos i woda

Edytowane przez Milka1224
Czas edycji: 2012-08-18 o 21:14
Milka1224 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-18, 21:06   #2811
dirtysoul
Raczkowanie

U:

Śniadanie: bułka z ziarnami z masłem z 2 małymi plasterkami sera żółtego, plasterkiem polędwicy, odrobiną musztardy pikantnej; z 2 małymi plasterkami sera żółtego, plasterkiem polędwicy, ketchupem; 1/4 papryki czerwonej, 3 rzodkiewki, liście sałaty

Drugie śniadanie: jogobella light brzoskwiniowa z pokrojonym jabłkiem, mrożonymi malinami, 3 stołowymi łyżkami muesli, odrobiną jogurtu naturalnego i cynamonem

Obiad: chochla chudego rosołu z lanym ciastem, udko z rosołu, które polałam troszkę sosem grzybowym, mały młody ziemniak, sporo kapusty gotowanej ; herbata czerwona

Podwieczorek: kawa mrożona 400ml ( 2łyżeczki kawy rozpuszczalnej, 100 ml mleka, łyżeczka cukru)

Kolacja: kasza jaglana z 5 łyżek na mleku 100 ml z cynamonem; herbata czerwona

Ruch: niecała godzina w tenisa, godzina w siatkówkę
dirtysoul jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-18, 21:14   #2812
breathoflife
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez dirtysoul Pokaż wiadomość
U:

Śniadanie: bułka z ziarnami z masłem z 2 małymi plasterkami sera żółtego, plasterkiem polędwicy, odrobiną musztardy pikantnej; z 2 małymi plasterkami sera żółtego, plasterkiem polędwicy, ketchupem; 1/4 papryki czerwonej, 3 rzodkiewki, liście sałaty / fajnie

Drugie śniadanie: jogobella light brzoskwiniowa z pokrojonym jabłkiem, mrożonymi malinami, 3 stołowymi łyżkami muesli, odrobiną jogurtu naturalnego i cynamonem / nie jest najgorzej, ale już lepiej zamiast jogobelli light zjedz albo zwykłą, albo może jogurt nat z miodem, dorzuć jakieś orzechy?

Obiad: chochla chudego rosołu z lanym ciastem, udko z rosołu, które polałam troszkę sosem grzybowym, mały młody ziemniak, sporo kapusty gotowanej ; herbata czerwona / w sumie chyba ok, chociaż rosołu mogło być przynajmniej 2 chochle, a ziemniaki też ze 2-3.

Podwieczorek: kawa mrożona 400ml ( 2łyżeczki kawy rozpuszczalnej, 100 ml mleka, łyżeczka cukru) / to raczej nie posiłek, może do tego jakaś kanapka z dżemem/jakieś domowe ciasto/owoce/orzechy?

Kolacja: kasza jaglana z 5 łyżek na mleku 100 ml z cynamonem; herbata czerwona / w porządku

Ruch: niecała godzina w tenisa, godzina w siatkówkę
Ogólnie wydaje mi się całkiem ok, chociaż brakuje mi tu większej ilości warzyw i nnkt.

"wiem, że jeszcze mamy tyle czasu,
że będziemy mieli siebie dosyć,
ale i tak będziemy razem.
KOCHAM CIĘ"

mój lek na całe zło

Quod erat demonstrandum.
breathoflife jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-18, 21:20   #2813
dirtysoul
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez nat_nat Pokaż wiadomość
No to moje P:
1.mała pszenna bułka z łyżeczką masla,2plastry poledwicy drobiowej, troche paprykarza warzywnego meksykanskiego
2.kasza manna: 240 ml mleka 2%, 30g kaszy mannej,2 truskawki
3.miseczka leczo bez kielbasy, kromka pszennego
tu wpadla kawa z mlekiem, kawalek rogalika i ciastko "oreo"
4.lód "romero"
kawa z mlekiem
5. mała pszenna bułka, łyżeczka masła, 2 plastry poledwicy, 4 plastry pomidora

1. tu trochę mało. pewnie wiesz(?), że śniadanie to najważniejszy posiłek. powinna być duża bułka, do tego kakao, koktajl, jogurt z owocem, zupa mleczna jeśli lubisz

2. po co ważysz kaszę??????? wow, aż 2 truskawki! dlaczego nie jedna, albo pół? :/ tu beznadziejnie!
kasza, ok, ale do tego kilkanaście truskawek, albo banan, jabłko prażone i cynamon, jakieś orzechy( NNKT)

3. dlaczego bez kiełbasy? i dlaczego miseczka?

4. lód to nie posiłek, to mógłby być deser. tu powinny być owoce, np. sałatka owocowa z rodzynkami i czym tam lubisz, owsianka na mleku, jogurt z płatkami, miodem i orzechami... jest tyle pomysłów

5. prawie to samo co na śniadanie

Pomyliły Ci się literki i zamiast "P", miało byc "R"? Bo nie rozumiem. Poczytaj sobie jadłospisy, dziewczyn które są/ były na P i zostały pochwalone. Jesz mało zróznicowane posiłki, mało warzyw, owoców, juz o NNKT nie wpomne, a jesli masz problem z okresem to są niezastąpione. saa przez to przechodziłam, wiec wiem co mówię.

Edytowane przez dirtysoul
Czas edycji: 2012-08-18 o 21:22
dirtysoul jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-18, 21:48   #2814
DemiRose13
Raczkowanie

dzisiejsze rozpustne U/P:

2 szkl. wody z cytryną na czczo
kawa z mlekiem i cynamonem

I) http://mymagicmorning.blogspot.com/2...42299876687004

II) domowy baton owsiany

III) 2 duże kawały grillowanej piersi z kurczaka, z 4 plastry grillowanego ziemniaka (w mundurku) z świeżym tymiankiem, ketchup i zielona pasta curry, po kilka plastrów grillowanej cukinii i bakłażana, spora miseczka surówki z białej kapusty, żółta fasolka, domowy ogórek małosolny

IV) 2 szklanki koktajlu jagodowego (jagody+maślanka), duża śliwka

V) pół grillowanego camemberta Fitness z pieprzem i dżemem żurawinowo-jagodowym, 2 tosty pszenno-żytnie z domowym masłem czosnkowym, po kilka kawałków grillowanej cukinii, bakłażana i papryki, trochę surówki z obiadu

do picia: dużo wody, mięta

ale dziś pomieszałam!
DemiRose13 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-18, 22:49   #2815
N_tt
Raczkowanie

P.
na czczo: woda z suszonych śliwek (szklanka)

1. owsianka z 4 łyżek płatków owsianych, łychy otrąb z jogurtem naturalnym 180g, borówkami, słonecznikiem (2 łyżki), miodem (łyżka), herbata zielona
2. grahamka z masłem: pół z 4 plasterkami polędwicy miodowej, sałatą; pół z plastrami mozzarelli (ok 60g), pomidorem, bazylią
3. makaron pełnoziarnisty z koperkiem z grillowaną piersią z kurczaka, miseczka sałatki z pomidora, sałaty i jogurtu greckiego
4. koktajl z jogurtu naturalnego 180, brzoskwini, borówek; pasek czekolady 50% kakao z całymi orzechami laskowymi RitterSport + kilkanaście orzechów laskowych
5. grahamka 100g z masłem: pół z 4 plasterkami polędwicy miodowej, sałatą; pół z całą puszką tuńczyka w sosie własnym, pomidorem, herbata zielona

w ciągu dnia różne herbaty ziołowe i woda
z ruchu: ok 40 minut roweru + 8 minute abs

do bani, nie?
ciągle chyba zbyt mało treściwie? ;/
i wydaje mi się, że z nabiałem przeginam...
ale nie mam pomysłów ;/

Edytowane przez N_tt
Czas edycji: 2012-08-18 o 22:51
N_tt jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-18, 23:06   #2816
lukrecja222
Zakorzenienie

Przyłączam się ponownie i teraz już postaram się regularnie

Duże RRR.

Wczoraj:
śniadanie: bułka ciemna z ziarnami z odrobiną masła i chudą szynką, ogórek zielony, kawa z mlekiem i małą łyżeczką cukru

II śniadanie: gruszka

obiad: łosoś z piekarnika z ziemniakami i pomidorem (około 200g łososia)

podwieczorek: nektarynka, trochę borówek

kolacja: łosoś około 50g z ziemniakami

Ruch: godzina fitnessu
do picia woda

Dziś:
śniadanie-koktajl (jogurt grecki, banan, nektarynka, musli)

II śniadanie- gruszka

obiad: jajecznica z 2 jaj ze szczypiorkiem i pomidorem

podwieczorek- nektarynka i garść orzechów nerkowca, troszkę borówek

kolacja - troszkę płatków corn flakes z mlekiem (miałam straszną ochotę na nie)
kanapka z ciemnej bułki z ziarnami z chudą szynką, ogórek zielony

ruch: 40 min na rolkach
do picia woda

Ogólnie jestem na odwyku słodyczowym i jest mi bardzo ciężko bez cukru

Edytowane przez lukrecja222
Czas edycji: 2012-08-18 o 23:10
lukrecja222 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-18, 23:20   #2817
bycFIT
Raczkowanie

Cześć, bardzo proszę o ocenę mojego jadłospisu:

R:

Śniadanie: owsianka z 4 łyżek płatków na wodzie + 1/3 banana, pół gruszki, nektarynka, małe jabłko, garść borówek, garść malin.

Obiad: udko z kurczaka bez skóry upieczone w piekarniku bez tłuszczu, pół pomidora, 1 ziemniak upieczony tak samo jak udko, 250 g pieczarek ugotowanych z cebulką.

Podwieczorek: około 100 g serka wiejskiego, 3 rzodkiewki, pół pomidora, połowa małego ogórka, szczypiorek, trochę sałaty lodowej. Do tego pół kromki chelba na zakwasie (tak myślę około 50 g ta kromka miała) i do tego kilka orzechów laskowych.

Kolacja: 100 g twarogu chudego wymieszanego z łyżką jogurtu naturalnego plus łyżeczka kakao.

W między czasie 1,5 litra wody i ze dwie herbatki zielone.

Cel: zmniejszam obwody, nie przejmuję się cyferkami na wadze
bycFIT jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-18, 23:24   #2818
nat_nat
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez dirtysoul Pokaż wiadomość
1. tu trochę mało. pewnie wiesz(?), że śniadanie to najważniejszy posiłek. powinna być duża bułka, do tego kakao, koktajl, jogurt z owocem, zupa mleczna jeśli lubisz

2. po co ważysz kaszę??????? wow, aż 2 truskawki! dlaczego nie jedna, albo pół? :/ tu beznadziejnie!
kasza, ok, ale do tego kilkanaście truskawek, albo banan, jabłko prażone i cynamon, jakieś orzechy( NNKT)

3. dlaczego bez kiełbasy? i dlaczego miseczka?

4. lód to nie posiłek, to mógłby być deser. tu powinny być owoce, np. sałatka owocowa z rodzynkami i czym tam lubisz, owsianka na mleku, jogurt z płatkami, miodem i orzechami... jest tyle pomysłów

5. prawie to samo co na śniadanie

Pomyliły Ci się literki i zamiast "P", miało byc "R"? Bo nie rozumiem. Poczytaj sobie jadłospisy, dziewczyn które są/ były na P i zostały pochwalone. Jesz mało zróznicowane posiłki, mało warzyw, owoców, juz o NNKT nie wpomne, a jesli masz problem z okresem to są niezastąpione. saa przez to przechodziłam, wiec wiem co mówię.
dzięki za zerknięcie, postaram się jutro lepiej
Stary 2012-08-18, 23:30   #2819
agniusia17
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez N_tt Pokaż wiadomość
P.
na czczo: woda z suszonych śliwek (szklanka)

1. owsianka z 4 łyżek płatków owsianych, łychy otrąb z jogurtem naturalnym 180g, borówkami, słonecznikiem (2 łyżki), miodem (łyżka), herbata zielona
2. grahamka z masłem: pół z 4 plasterkami polędwicy miodowej, sałatą; pół z plastrami mozzarelli (ok 60g), pomidorem, bazylią
3. makaron pełnoziarnisty z koperkiem z grillowaną piersią z kurczaka, miseczka sałatki z pomidora, sałaty i jogurtu greckiego
4. koktajl z jogurtu naturalnego 180, brzoskwini, borówek; pasek czekolady 50% kakao z całymi orzechami laskowymi RitterSport + kilkanaście orzechów laskowych
5. grahamka 100g z masłem: pół z 4 plasterkami polędwicy miodowej, sałatą; pół z całą puszką tuńczyka w sosie własnym, pomidorem, herbata zielona

w ciągu dnia różne herbaty ziołowe i woda
z ruchu: ok 40 minut roweru + 8 minute abs

do bani, nie?
ciągle chyba zbyt mało treściwie? ;/
i wydaje mi się, że z nabiałem przeginam...
ale nie mam pomysłów ;/
jeżeli na serio tyle jesz, nie oszukujesz, to są to w porządku jadłospisy, ale na U. Na P pozwól sobie częściej na jakieś słodkości, przekąski, może soki przecierowe z owoców, kakao...? Cokolwiek, by podbić kaloryczność. No i głównie obiad: najgorszy posiłek wciągu dnia, bo powinny być dwa dania (a najlepiej jeszcze deser, oprócz podwieczorku).
Poza tym cały czas podobnie, takie jest moje zdanie...

— Gabriel García Márquez

agniusia17 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-19, 00:43   #2820
karola11
Wtajemniczenie

Proszę o ocenę mojego U (mogłoby ubyć tak z 1-2kg bo ostatnio pofolgowałam sobie )

I: omlet 1 jajko + 1 białko, czubata łyżka mąki sojowej i czubata łyżka mąki żytniej, na to pół opakowania wieśniaka i pół deseru sojowego waniliowego, koktajl z borówek,truskawek,łyżeczk i miodu i szklanka mleka sojowego, suszona figa

II:duża kromka chleba sojowego z masłem i 2 plastry szynki drobiowej, banan

III: pierś z kurczaka podsmażona na łyżce oleju rzepakowego, sporo kurek, trochę pieczarek, cebulka, fasolka biała,trochę cukini, mix sałat i sos czosnkowy (serek homo + ząbek czosnku) i dużo ziół do smaku

IV: reszta wieśniaka i deseru sojowego ze śniadania, do tego trochę twarogu, mix orzechów(garść spora - nerkowce,migdały,ziemne,l askowe), po łyżeczce dyni i słonecznika, siemie lniane, łyżeczka miodu, łyżka masła orzechowego, 2 spore marchewki

dużo wody w ciągu dnia

wieczorem; abs na brzuch i intentywne 40 minut na orbitku i rozciąganie po

i jak?

Nowe wątki na forum Dietetyka

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości