|
|
#1531 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Mamusie Marcowo-Kwietniowe 2013
Cytat:
w sumie ja też nie narzekam bo raczej problemów nie robią jeżeli ktoś jest w ciąży a obecnie jest nas 2
|
|
|
|
|
|
#1532 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
|
|||
|
|
|
|
#1533 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Edytowane przez Sunshine833 Czas edycji: 2012-08-19 o 12:13 |
|
|
|
|
|
#1534 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
A z tym "conajmniej 9 miesiacem..." To nie przesadzaj. Możesz być "co najwyzej" w 9 miesiącu, bo więcej nie da rady;p A tak serio to ja dziś w kosciele siadłam sobie to zauważyłam, żetaki mi się też brzuszek zaokrąglił. Fakt, ze troche to oponka, ale już go nie wciągne-jak wczesniej. Poza tym buzia też mi się zaokragliła- jak księżyc w pełni;p Aż strach w sobote na wage stawać;p |
|
|
|
|
|
#1535 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#1536 |
|
Raczkowanie
|
Kochane zobaczcie co znalazłam...poniżej link do kalkulatora który oblicza ile w poszczególnych miesiącach powinno się przytyć...i tak sobie myślę, że to chyba jakieś nieosiągalne marzenie w moim przypadku...no chyba, że nic nie będę jadła....no ale jak to zrobić skoro po głowie chodzą mi non stop dwie rzeczy:
1. latanie do wc sprawdzanie czy nie plamie 2. sprawdzanie non stop czy w lodówce nic nowego się nie pojawiło ![]() http://viggo.pl/ciaza-i-polog/art/ka...-wagi-w-ciazy/ ---------- Dopisano o 12:56 ---------- Poprzedni post napisano o 12:47 ---------- a i jeszcze się z Wami podzielę jednym wynalazkiem...choć za pewne większość zna ten sposób...no ale może znajdzie się jakaś zielona w tych sprawach jeszcze jak ja z takimi samymi problemami ![]() NO więc od początku ciąży walczy z dość dużymi zaparciami....jelita jakby przestały pracować mimo, że dostarczam błonnika ile wlezie....no ale Ginka powiedziała, że to normalne i żeby starać się nie przeć tylko poczekać....a najlepiej to kupić czopki glicerynowe i sobie w takich przypadkach zapodać...no i muszę powiedzieć, że skutecznie pomaga Tak więc polecam jeżeli również któraś ma taką przypadłość jak ja
|
|
|
|
|
#1537 |
|
Wtajemniczenie
|
No ja właśnie weszłam w pełnoziarniste produkty, kefiry i śliwki - zero białego pieczywa, bananów i cukrów i po wczorajszym kryzysie już wszystko super. Z tymi czopkami glicerynowymi to trzeba uważać, bo moje dwie przyjaciółki stosowały w ciąży i tak się organizm rozleniwił że po ciąży miały mega problem z wypróżnianiem.
|
|
|
|
|
#1538 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
A co do śliwek to chyba suszone co? bo przynajmniej ja po świeżych mam jeszcze gorzej |
|
|
|
|
|
#1539 |
|
Wtajemniczenie
|
Tak suszone. stwierdziłam, że i tak mi dobrze taka zdrowa dieta bogata w błonnik zrobi, bo to same zdrowe rzeczy. Przekopałam net w poszukiwaniu lekarstwa, obdzwoniłam psiapsióły i aż byłam zszokowana efektami.
![]() niestety Ja staram się wybierać takie o dużej ilości błonnika, a małym indeksie glikemicznym z suszonych jeszcze Figi suszone 12 Morele suszone 10 Jabłko suszone 9 Brzoskwinie suszone 8 Śliwki suszone Ale fig maż wczoraj nie dostał, a morel i jabłek suszonych nie lubię zbytnio. Chlebek pieczemy własny w maszynce do chleba, więc z otrębami lub z mąki z pełnego przemiału i jest ok. A mnie tak dopadło momentalnie, jak zaczęłam łykać duphaston ale to ponoć norma bo to od progesteronu min robią się zaparcia w ciąży. Edytowane przez ObserwujeCie Czas edycji: 2012-08-19 o 13:33 |
|
|
|
|
#1540 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Podobno dostarczanie odpowiedniej ilości błonnika nic nie daje jeśli nie wypija się odpowiedniej ilości płynów do tego. Ja jem niewiele błonnika, bo mam IBS i zwykle biegunkę, po luteinie ten problem zniknął, ale wypijam około 2,5l płynów (gł. wody mineralnej) dziennie tu chyba fajnie podsumowane jest wiele sposobów radzenia sobie z zaparciem w ciąży http://www.edziecko.pl/ciaza_i_porod...ie_pomoc_.html Edytowane przez scarlett26 Czas edycji: 2012-08-19 o 13:52 |
|
|
|
|
|
#1541 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 13:56 ---------- Poprzedni post napisano o 13:53 ---------- Cytat:
a co do wody to ja też pijam ok 2l dziennie ale jakoś mi to nie pomaga...w sumie piję samą wodę bo za sokami jakoś nie przepadam...ostatnio w kawie zbożowej zasmakowałam też z mleczkiem....pychotka![]() Fajny ten artykuł...no i że gotowana marchewka działa zaparciowo nigdy bym nie powiedziała...u mnie chyba największy problem to ten ruch...ostatnio przemiszczam się z kanapy na łóżko, z łóżka na fotel itd...byle tylko gdzieś przymknąć na chwilę oko...mam nadzieję, że ten stan szybko przejdzie
Edytowane przez Sunshine833 Czas edycji: 2012-08-19 o 14:00 |
||
|
|
|
|
#1542 |
|
Wtajemniczenie
|
Jeju jak się rozpisałyście
ciężko nadrobić:P fajnie wątek się rozkręcił na maxa nawet w weekend, gdzie zazwyczaj były pustki na forum![]() Witam nowe mamusie! A ja się pochwalę, że od jutra zaczynam 14 tydzień a co za tym idzie - II trymestr!!! ![]()
|
|
|
#1543 |
|
Raczkowanie
|
|
|
|
|
|
#1544 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
smażę sobie np na teflonowej patelni pierś z kurczaka w ziołach prowansalskich z minimalną ilością oliwy z oliwek, a do tego gotuję brokuły, które po ugotowaniu rozgniatam widelcem (szybciej stygną i szybciej mogę je wstawić do lodówki) - do nich dodaję pół na pół jogurt naturalny z (niestety moim grzechem) majonezem i z pieprzem. Brokułowa breja jak to nazywa mój mąż stoi w lodówce z godzinę, bo jakoś chłodne rzeczy najlepiej hamują mi nudności poza tym wcinam sałatkę - cały świeży ananas + 2 banany + sok z cytryny - też po lodówkowaniu bardzo dobrze mi robi (o ile wcześniej nie zje jej TŻ) |
|
|
|
|
|
#1545 | |||
|
Zakorzenienie
|
witamy i gratulujemy
![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() nadrobiłam to ide robić obiad.
|
|
|
#1546 |
|
Zadomowienie
|
|
|
|
|
|
#1547 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Moja siostra wszystko odkładała dla mnie i dawała mi po torbie co miesiąc więc się uskladało ![]() Cytat:
Jak ja mam np nie oceniać swojej siostry jak słodycze na stole dorośli wpierdzielają a ona do 2 letniego dziecka nie wolno bo Ty jesz tylko w weekendy |
||
|
|
|
|
#1548 | |||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
słuchaj scarlett a jak masz te skurcze, to jak często i lekarz też kazał Ci leżeć ? ![]() Cytat:
Cytat:
|
|||
|
|
|
|
#1549 |
|
Zakorzenienie
|
no jakiś rygorów mi nie narzucił - może dlatego że w sumie jak mnie bardzo boli to sama się kładę i tyle. Zresztą te skurcze tak regularnie przychodzą i mijają, przy poronieniu taki ostry ból trzymał mnie prawie cały czas i mój gin mówi, że to może być też z podrażnienia jelit przez macicę
|
|
|
|
|
#1550 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
super. Ja niestety muszę wszystko kupić u mnie w rodzinie nie ma w ogóle małych dzieci u TŻ są ale to kuzynki dzieci także dalsza troszkę więc na nic nie liczę. A co do podejścia Twojej siostry to faktycznie jeżeli chcę aby taka zasada funkcjonwała to niestety ona też nie powinna w tygodniu jeść a przynajmniej nie przy dzieciach. No i oczywiście nie mogą tak sobie leżeć na widoku bo tak jak mówisz dorosły nie wytrzyma a co dopiero dziecko. |
|
|
|
|
|
#1551 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
) pracują, mieszkają min. 100 km od nas. Z dziadków została nam się babcia (90lat). Co nam pozostaje??? A pracować musimy oboje... wydatki na życie, dziecko, kredyt.O dziwo mi się odwróciło i nie mam zaparć - to chyba przez zwiększoną dawkę warzyw i owoców. Ale przed ciążą zawsze 100% skuteczności miały dla mnie śliwki szuszone+maślanka albo sok z kapusty kiszonej ![]() postanowiłam dla swojego zdrowia psychicznego obserwować papier toaletowy co drugie siusianie... bo do tej pory nawet jak idę w nocy na śpiocha siku to i tak sprawdzam... i skoro od 3 tyg jest w porządku i ja czuję się dobrze to znaczy, że JEST WSZYSTKO W PORZĄDKU!!!
|
|
|
|
#1552 |
|
Zakorzenienie
|
Coś Wam powiem o zaparciach w ciąży... tu mam gigantyczne doświadczenie. W pierwszej ciąży samoczynnie bez wspomagania chodziłam do wc co 2 tygodnie! Nie pomagała dieta, suszone śliwki, błonnik... nic nie pomagało prócz tych czopków glicerynowych. Na nich przeżyłam 7 miesięcy. Po porodzie użyłam jeden raz i więcej nie trzeba było.
Co ciekawe, w tej ciąży, problem zaparć mnie nie dotyczy. Ale swoje na ten temat wiem.
|
|
#1553 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
staralam sie byc na biezaco, troche podczytywalam.. ale i tak zgubilam watek, kto, gdzie i po co ![]() U nas upalnie, 36 stopni w cieniu, dzisiaj po poludniu wrocilismy z urlopu, a jutro znowu do pracy.. na razie ukrywam sie w czterech scianach, gdyz w mieszkaniu chlodno.. i troche boje sie wyjsc na spacer z psem.. pewnie poczekam do 18stej, bo ja nie dam rady wytrzymac 10 minut na zewnatrz, a co dopiero pies
|
|
|
#1554 |
|
Zakorzenienie
|
Ja też źle znoszę ten upadł - jakoś mi od wczoraj megasennie - nie miałam tego wcześniej - i tak przez cały dzień podsypiam, pawiuję, czytam i siedzę w necie - i jak nie śpię to już nie wiem co wymyśleć....
Zastanawiam się np. czym tu umeblować pokoik pasożytka.... znalazłam super mebelki dziecięce - nazywają się Marsylia.... Jednak chyba na zbyt długo nie wystarczą a cena jest niezła..... Pewnie skończy się na IKEI... 2 lata temu kupiliśmy mieszkanie i wprowadziliśmy się w stan surowy - obecnie z prac "budowlanych" zostały tylko listwy przypodłogowe.... pawie nie mamy mebli, pokój pasożytka to obecnie magazyn kartonów.... trzeba pomału coś planować |
|
|
|
|
#1555 |
|
Wtajemniczenie
|
A my prawdopodobnie po nowym roku dostaniemy mieszkanie - jeszcze się buduje. Ja taki pracuś jestem - zawsze lubię czynnie pomagać przy remontach a tu wygląda na to, że będę królową i tylko paluszkiem mężusiowi będę wskazywać co i jak ma robić. Nad mebelkami jeszcze nie myślę bo (może to troszkę egoistyczne) mieszkanie ma tylko 2 pokoje więc chcielibyśmy przez jakiś czas dzielić mały pokój z dzieckiem... a dopiero później przenieść się do salonu ze spaniem jak maluch podrośnie.
Strasznie korci mnie rower. Mąż codziennie jeździ sobie (jak sam określa) popedałować a ja zostaję sama w domciu... Jak we wtorek na wizycie okaże się wszystko w porządku to skuszę się na pedałkowanie razem z nim. Strasznie męczy mnie psychicznie do odpoczywanie
|
|
|
#1556 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
ja nigdy tego nie miałam u nas też upał, ale mam nastrój świetny bo bylismy w B. i kupiłam takie super opakowania na karmę zwierzaków
|
|
|
|
|
|
#1557 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Są ponoć jeszcze nianie, którym do ich domu przywozi się dziecko i taka niania zajmuje się 3- 4 maluchami... koszty się zmniejszają...
|
|
|
|
#1558 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
w mieszkaniu też wszystko robiliśmy sami, na szczęście niemal ze wszystkim zdążyliśmy przed ciążą też żłobek żłobkowi nierówny - mam koleżankę, której dziecko chodzi do takiego gdzie jest 4 dzieci i 2 babki do opieki. też o czymś takim myślałam - ja mam opory żeby kogoś obcego pod moją nieobecność do domu wpuścić |
|
|
|
|
|
#1559 |
|
Przyczajenie
|
Witam przyszłe mamuśki...
![]() Ja również noszę w sobie ponad 10-tygodniową dzidzię i oszacowany przeze mnie termin porodu przypada na 12 marca 2013 r. Tak do 10 tygodnia było u mnie w porządku - ostatnio pojawiły się dokuczające mdłości - na szczeście bez wymiotów
|
|
|
|
|
#1560 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 09:28.

odleżyn dostanę ale skurczy już prawie nie ma.. więc liczę że kilka dni i wracam do gry 

w sumie ja też nie narzekam bo raczej problemów nie robią jeżeli ktoś jest w ciąży a obecnie jest nas 2

super