Styczniowo-Lutowe mamusie 2013 :) cz. III - Strona 108 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2012-08-21, 09:21   #3211
ilkas
BAN stały

Dot.: Styczniowo-Lutowe mamusie 2013 :) cz. III

Cytat:
Napisane przez nazeczona Pokaż wiadomość
Letnie są już raczej na wyprzedażach niedobitki, a nowe kolekcje już jesień wchodzi, bylam w Re i same jesienne kolorki
Do Bodyfit na pretficza, nawet dzwoniłam już pytać czy obejmuje to karta Multisport bo mam z pracy a Tobie gdzie chodzić jest dobrze?
No to git, bo właśnie czegoś jesiennego szukam. Zobaczymy co tam ciekawego mają
Na pretficza?? Mam rzut beretem Ja właśnie rozważałam pretficza i grabiszyńską (fat)
ilkas jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-21, 09:21   #3212
Aga8484
Zakorzenienie

GG do Aga8484

Cytat:
Napisane przez sylwietta1988 Pokaż wiadomość
nigdy nie słyszałam takiego słowa u mnie mówi się usnąc
bo usnąć to jest prawidłowa forma, ale tu gdzie mieszkam to wszyscy tak mówią, rzadko się spotyka by ktoś mówił "usnąć"
Aga8484 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-21, 09:23   #3213
hope01
Zakorzenienie

Cytat:
a ja się wkurzam jak TŻ mi mówi że usnął, bo u mnie zasnąć się mówi

hope01 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-21, 09:25   #3214
ilkas
BAN stały

Cytat:
Napisane przez Aga8484 Pokaż wiadomość
hej
moja koleżanka chodziła na coś takiego i była bardzo zadowolona tylko musiała mieć zgodę od lekarza, w momencie jak miała jakieś problemy od razu jej zabronił !!
Póki co problemów nie mam więc chyba nie będzie ze strony lekarza żadnych przeciwwskazań. Hm, muszę poczytać coś więcej o tych ćwiczeniach bo baaardzo chciałabym się ruszyć z domu. Moja aktywność teraz spada do zera, a przed ciążą było inaczej...
Stary 2012-08-21, 09:26   #3215
nazeczona
Zadomowienie

GG do nazeczona

Cytat:
Ja "zaspać" słyszałam ale w kontekście - zaspać do pracy, zaspać do szkoły -czyli obudzić się za późno
Stary 2012-08-21, 09:27   #3216
Hosenka*
Zakorzenienie

Cytat:
nigdy nie słyszałam takiego słowa
Dla mnie zaspać to jest obudzić się za późno, np. do pracy

A tak to usnąć, zasnąć

Instagram

W zapisanych relacjach - wyprzedaż kosmetyków pielęgnacyjnych i do makijażu

Edytowane przez Hosenka*
Czas edycji: 2012-08-21 o 09:29
Hosenka* jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-21, 09:29   #3217
nazeczona
Zadomowienie

GG do nazeczona

Cytat:
Napisane przez ilkas Pokaż wiadomość
No to git, bo właśnie czegoś jesiennego szukam. Zobaczymy co tam ciekawego mają
Na pretficza?? Mam rzut beretem Ja właśnie rozważałam pretficza i grabiszyńską (fat)
OOO a na Grabiszyńskiej też są takie zajęcia? Na Preficza wiem kto prowadzi,bo tam przed ciążą chodziłam na fitness baaaaaaardzo sympatyczna babeczka, którą ostatnio jak widziałam ją w Arkadach sama jest w ciąży Może wybierzemy się razem? wiem, że na pretficza jest w pn na 18:00 i śr na 17:00 i że trzeba rezerwować miejscówkę
Stary 2012-08-21, 09:29   #3218
hope01
Zakorzenienie

Cytat:
Ja "zaspać" słyszałam ale w kontekście - zaspać do pracy, zaspać do szkoły -czyli obudzić się za późno
na co miałam dziś wielką ochotę

Stary 2012-08-21, 09:30   #3219
maluchna30
Zadomowienie

Hej kobitki, witam z rańca!!! Wczoraj przeszła nad nami taaaaaaaaka burza, że pół nocy w piwnicy z psem przesiedziałam, bo tam jej odgłosy trochę mniej słyszalne były. 3 razy TŻ do spania wołał, a ja obsrana po pachy w piwnicy siedzę.

Dostaliśmy na piątek zaproszenie na urodziny do kolegi i mam dylemat iść czy nie iść. Nie mam się w co ubrać, nic nie chlapnę i..., a zresztą zastanowię się jeszcze.

DRODZY NAUCZYCIELE, JAK TAM WASZE EGZAMINY NA MIANOWANYCH??? MOJA EKIPA ZE SZKOŁY ZDAWAŁA WCZORAJ I WSZYSCY NA +. GRATULUJĘ!!!
maluchna30 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-21, 09:32   #3220
Aga8484
Zakorzenienie

GG do Aga8484

Cytat:
Napisane przez hope01 Pokaż wiadomość
a ja się wkurzam jak TŻ mi mówi że usnął, bo u mnie zasnąć się mówi

Cytat:
Póki co problemów nie mam więc chyba nie będzie ze strony lekarza żadnych przeciwwskazań. Hm, muszę poczytać coś więcej o tych ćwiczeniach bo baaardzo chciałabym się ruszyć z domu. Moja aktywność teraz spada do zera, a przed ciążą było inaczej...
Zadzwoń sobie tam gdzie są te ćwiczenia, oni ci wszystko powiedzą. U mnie też są, niedaleko mojego mieszkania, ale jakoś nie mogę się przemóc.

Cytat:
Cytat:
Napisane przez Hosenka* Pokaż wiadomość
Dla mnie zaspać to jest obudzić się za późno, np. do pracy
A u mnie znaczy to i usnąć i obudzić się za późno.

Tak samo co mi przychodzi do głowy ( dużo takich wyrazów jest) u mnie mówi się wyjść na pole , a powinno być wyjśc na dwór lub na zewnątrz. Staram się tak mówić teraz
Albo u mnie na kopytka mówi się "paluszki", więc jak pisałyście że robicie kopytka to sprawdzałam co to jest O czywiście powinno być kopytka, no ale co region to inna nazwa.

Edytowane przez Aga8484
Czas edycji: 2012-08-21 o 09:34
Stary 2012-08-21, 09:36   #3221
ilkas
BAN stały

Cytat:
OOO a na Grabiszyńskiej też są takie zajęcia? Na Preficza wiem kto prowadzi,bo tam przed ciążą chodziłam na fitness baaaaaaardzo sympatyczna babeczka, którą ostatnio jak widziałam ją w Arkadach sama jest w ciąży Może wybierzemy się razem? wiem, że na pretficza jest w pn na 18:00 i śr na 17:00 i że trzeba rezerwować miejscówkę
Tak na grabiszyńskiej też są Wt 18:30, czw 10:00 i pt 17 30. Kiedyś chodziłam na fat na zumbę i też trzeba było rezerwować miejsce więc podejrzewam, że z tymi zajęciami jest tak samo.
A jak na pretficza się rezerwuje? Na ile wcześniej trzeba?
Mi właściwie jest obojętne czy pretficza czy fat bo mieszkam pośrodku tych dwóch miejsc, dlatego wybieraj We dwie zwiększy się nasza motywacja do chodzenia
Stary 2012-08-21, 09:40   #3222
nazeczona
Zadomowienie

GG do nazeczona

Cytat:

Albo u mnie na kopytka mówi się "paluszki", więc jak pisałyście że robicie kopytka to sprawdzałam co to jest O czywiście powinno być kopytka, no ale co region to inna nazwa.
Śmieszne strasznie są takie słówka mi paluszki albo z paluszkami takimi lajkonik się kojarzą, albo ewentualnie paluszki rybne

pamiętam jak na początku studiów pracowałam w poznańskim i nie wiedziałam co to Gzik i wszyscy mieli ubaw ze mnie z tamtych okolic

---------- Dopisano o 09:40 ---------- Poprzedni post napisano o 09:37 ----------

Cytat:
Tak na grabiszyńskiej też są Wt 18:30, czw 10:00 i pt 17 30. Kiedyś chodziłam na fat na zumbę i też trzeba było rezerwować miejsce więc podejrzewam, że z tymi zajęciami jest tak samo.
A jak na pretficza się rezerwuje? Na ile wcześniej trzeba?
Mi właściwie jest obojętne czy pretficza czy fat bo mieszkam pośrodku tych dwóch miejsc, dlatego wybieraj We dwie zwiększy się nasza motywacja do chodzenia
możemy spróbować na Pretficza, najwyżej jak coś nam się nie spodoba, albo będziemy chciały spróbować na FAT to też pójdziemy
Tam można osobiście albo zadzwonić, czekaj czekaj....
mam nr 71 361 72 62 i co myślisz, że już jutro idziemy? ja zapomniałam tej Pani spytać czy są jakieś ograniczenia (np od któregoś miesiąca) ale mój TŻ powiedział że sama nazwa wskazuje, że to aktywne 9 mc a nie np ostatnich kilka
Stary 2012-08-21, 09:43   #3223
marsi11
Zakorzenienie

hej
u nas dopiero prąd włączyli
wczoraj była taka burza,że linie energetyczną zerwało
nie spałam całą noc, do tego coś sprężyny w moim łóżku poszły i tak mne napieprza kręgosłup

a tak wogóle to dziś widziałam lokatora jak pływa w brzuchu
wczoraj żaliłam się,że chciałabym jak delicjanka a dziś proszę
życzenie się spełniło

co do fitnessu to dziewczyny w aquaparku jest dla ciężarnych, zajęcia prowadzi moja znajoma

a ja będę na basen chodzić jak tylko wrócę z wakacji- no właśnie pakowanie czas zacząć, w piątek rano robimy fruuuuuuuuuu
marsi11 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-21, 09:44   #3224
badziabadzia
Zakorzenienie

Cześć Dziewczynki
Stary 2012-08-21, 09:44   #3225
0096a1e2f6245c4e98bc18de9b0ed84c369ef137_632f8bf2adc0b
Konto usunięte

Cytat:
Dzien dobry z rana jak zwykle przy sniadaniu

wiecie co? ale zaliczyłam zgache z samego ranca... w nocy była u nas burza, więc wstałam, pozamykałam okna, wyłączyłam tv i komputer z prądu. A teraz chcialam uruchomic wizaz a tu komputer cisza.... Wiec ja panika obudziłam małża, że chyba sie zepsul bo w ogóle nie reaguje na nic..... A wystarczyło włączyc kabel do gniazdka wyobrazacie sobie minę małża? Zwłaszcza że przyjechał po nocce przed 5 a ja mu o 7 taki numer wycięłam

---------- Dopisano o 07:50 ---------- Poprzedni post napisano o 07:49 ----------

No mąż szczęśliwy jak nigdy pewnie?

ja nie czuje codziennie wczoraj wieczorem tak i synus buszował, ze nie mogłam powstrzymac łez...... najadłam się lodów przed tv i po słodkim nabrał energii
Cytat:
Napisane przez Ifwka Pokaż wiadomość

No czerwona wstążeczka ma odpędzać uroki, nawet ostatnio widziałam zdjęcia córeczki znajomych z Ameryki i tez mała miała chyba zaraz po urodzeniu czerwoną nitke zawiązaną
A to akurat jest dawny, dawny przesąd, kiedy dzieci też chorowały, ale głupie przeziębienie mogło do grobu wpędzić. Ludzie JAKOŚ musieli sobie tłumaczyć, no i wymyślili: złe spojrzenie - ktoś na dziecko źle spojrzał, nieprzychylnie, to dziecko zmarło. I - tadam! - jest na to rada: trzeba odwrócić od dziecka uwagę, a czerwony kolor znakomicie się do tego nadaje stąd czerwona wstążeczka przy ubranku czy wózku dziecka.

Cytat:
Napisane przez hope01 Pokaż wiadomość

u nas zapowiadają na dziś po południu burze z gradobiciem nie lubię takiej pogody, już jest duszno
ja się jakoś dziwnie dzisiaj czuję, taka zmięta, nic mi się nie chce
A ja tak burze lubię, i gradobicie też, a u nas nic, tylko duchota.

Cytat:
Cytat:
bo usnąć to jest prawidłowa forma, ale tu gdzie mieszkam to wszyscy tak mówią, rzadko się spotyka by ktoś mówił "usnąć"
Dokładnie rodzina mego męża z podkarpacia + sanockie strony, i tam też: muszę uspać dziecko.

Cytat:
Napisane przez maluchna30 Pokaż wiadomość
Hej kobitki, witam z rańca!!! Wczoraj przeszła nad nami taaaaaaaaka burza, że pół nocy w piwnicy z psem przesiedziałam, bo tam jej odgłosy trochę mniej słyszalne były. 3 razy TŻ do spania wołał, a ja obsrana po pachy w piwnicy siedzę.

Dostaliśmy na piątek zaproszenie na urodziny do kolegi i mam dylemat iść czy nie iść. Nie mam się w co ubrać, nic nie chlapnę i..., a zresztą zastanowię się jeszcze.

DRODZY NAUCZYCIELE, JAK TAM WASZE EGZAMINY NA MIANOWANYCH??? MOJA EKIPA ZE SZKOŁY ZDAWAŁA WCZORAJ I WSZYSCY NA +. GRATULUJĘ!!!
A pstryczek wczoraj pisała, że zdane

Cytat:

Tak samo co mi przychodzi do głowy ( dużo takich wyrazów jest) u mnie mówi się wyjść na pole , a powinno być wyjśc na dwór lub na zewnątrz. Staram się tak mówić teraz
Oj tam, w Krakowie mówią na pole, u mnie na dwór, a ja od zawsze obie formy znam, tak samo jak mnóstwo innych z całej polski i nie wiem skąd może dlatego, że obok Huta Katowice a tam do pracy zewsząd ludzie jechali.

A jak mówicie: kartofle czy ziemniaki?
0096a1e2f6245c4e98bc18de9b0ed84c369ef137_632f8bf2adc0b jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-21, 09:45   #3226
marsi11
Zakorzenienie

Cytat:

pamiętam jak na początku studiów pracowałam w poznańskim i nie wiedziałam co to Gzik i wszyscy mieli ubaw ze mnie z tamtych okolic :
jest jeszcze w poznaniu sznyta z glancem albo żużelek z celublką
Stary 2012-08-21, 09:45   #3227
maluchna30
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez pstryczek84 Pokaż wiadomość
Witajcie Kochane!!!! Ale się za Wami stęskniłam
Piszę do Was juz jako nauczyciel mianowany już po egzaminie wrociłam do świata zywych
myslałam że mnie trochę bardziej lajtowo potraktują i dostanę mniej pytań ( w sumie dostałam 7) ale dałam radę
W końcu mam wakacje powiedziałam dzis dyrekcji że od wrzesnia nie wracam, co by nie robic kłopotu w trakcie roku szkolnego. Beze mnie jakoś dadzą sobie chyba radę
Od jutra zaczynam nadrabiac zaległości w kontaktach ze znajomymi bom się zapuściła ze ho ho
A tak poza tym to witam się w 21 tygodniu
przekąszę coś i biorę się za nadrabianie, 20 stron...
Teraz dopiero doczytałam, że już jesteś mianowana. Gratuluję
Stary 2012-08-21, 09:48   #3228
marsi11
Zakorzenienie

[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;36017334]

Oj tam, w Krakowie mówią na pole, u mnie na dwór, a ja od zawsze obie formy znam, tak samo jak mnóstwo innych z całej polski i nie wiem skąd może dlatego, że obok Huta Katowice a tam do pracy zewsząd ludzie jechali.

A jak mówicie: kartofle czy ziemniaki?[/QUOTE]

ziemniaki
mój brat 4 lata mieszka w Kraku i mówi,że idzie psa wysrać na pole

i wogóle uwielbiam Krakusów ale nie ukrywam,że w rodzinie mamy wiele anegdot związanych właśnie z Krakowiakami
Stary 2012-08-21, 09:49   #3229
ilkas
BAN stały

Cytat:

możemy spróbować na Pretficza, najwyżej jak coś nam się nie spodoba, albo będziemy chciały spróbować na FAT to też pójdziemy
Tam można osobiście albo zadzwonić, czekaj czekaj....
mam nr 71 361 72 62 i co myślisz, że już jutro idziemy? ja zapomniałam tej Pani spytać czy są jakieś ograniczenia (np od któregoś miesiąca) ale mój TŻ powiedział że sama nazwa wskazuje, że to aktywne 9 mc a nie np ostatnich kilka
Ale jesteś szybka Możemy i jutro! Bo ja sama to się już zbieram drugi tydzień i dalej nie byłam pewna czy iść
Z tymi miesiącami to chyba nie ma ograniczeń. Kiedyś gdzieś mi coś mignęło, że czasami zalecają takie zajęcia dopiero od 4 miesiąca kiedy jest się już w drugim trymestrze, że wtedy już mija ten okres najbardziej "niebezpieczny" itd. Więc nawet jeśli to przecież już się łapiemy, także spokojnie możemy śmigać

---------- Dopisano o 09:49 ---------- Poprzedni post napisano o 09:48 ----------

Cytat:
Napisane przez marsi11 Pokaż wiadomość
jest jeszcze w poznaniu sznyta z glancem albo żużelek z celublką
żużelek? lubię...ale chodzić na żużel na olimpijski
Stary 2012-08-21, 09:55   #3230
nafiyqa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Hosenka* Pokaż wiadomość
O tej porze (gdy pisałaś ten post) to ja już śpię od ok. 1,5 godziny
A od rana jestem w pracy więc i na Wizazu.

Cytat:
Napisane przez nomenklaturabinominalna Pokaż wiadomość
ten kredyt jest też moją zmorą, może uda nam się a ostatnią chwilę załapać na "rodzinę na swoim" a jak w ogóle nam się teraz z tym kredytem nie uda, to właśnie w ostateczności wynajem. Chociaż pewnie TŻ będzie jeszcze mnie namawiał na tymczasowe zamieszkanie u jego rodziny, ale ja sobie tego nie wyobrażam, pozabijam się z jego ojcem

To niewątpliwy plus. Moja chrzestna na stare lata urodziła synka, skończy teraz 2 latka, więc ponoć mamy dostać ubranka (bardzo dobre jakościowo- moja chrzestna jest snobką), łóżeczko z przewijakiem i mnóstwo innych pierdół, z wyjątkiem wózka głębokiego, moja kuzynka rodzi w listopadzie i już go dostała ale z wózków to i tak marzy mi się teraz ta marita
Powiedz mi - na "rodzine na swoim" zalapuja sie wszyscy chetni (oczywiscie, jesli spelnia wymogi z ustawy), czy sposrod tych, ktorzy je spelniaja tylko niektorzy dostana kredyt z doplata?

Wy juz macie wybrany lokal?
My caly czas szukamy i to jest chyba najgorsze, ofert jest mnostwo i niewiadomo co wybrac Przeraza mnie to wszystko.

Fajnie sie udalo z ta chrzestna

Cytat:
Ja tak samo

nafiyqa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-21, 09:56   #3231
Aga8484
Zakorzenienie

GG do Aga8484

Dokładnie rodzina mego męża z podkarpacia + sanockie strony, i tam też: muszę uspać dziecko.

Dokładnie A mówi się tak i tak, nie wiem od czego to zależy. Ale chyba częściej przynajmniej ja używam słowa ziemniaki.
Stary 2012-08-21, 10:03   #3232
nafiyqa
Zakorzenienie

Ziemniaki
Choc zgodnie z historia moglabym mowic "kartofle", bo jestem z terenow, na ktorych mieszkalo wielu Niemcow

Stary 2012-08-21, 10:07   #3233
maluchna30
Zadomowienie

12 ciążowy przesądów

1. Jeśli kobieta w ciąży wygląda pięknie, to urodzi chłopca, a jeśli niekorzystnie – dziewczynkę

Twierdzono, że córka „kradnie” matce urodę. Dziś wiemy, że na zmiany w wyglądzie mają wpływ hormony – to z ich powodu u jednych kobiet pojawiają się kłopoty ze skórą, plamy na twarzy itp., a u innych – nie. Płeć dziecka nie ma z tym żadnego związku.
2. Jeśli u ciężarnej pojawiły się piegi – urodzi dziewczynkę

Piegi są cechą dziedziczną – one musiały być już wcześniej, ale w ciąży wzrost stężenia hormonów powoduje silniejszą pigmentację i piegi stają się bardziej widoczne. Bez względu na to, czy urodzi się chłopiec, czy dziewczynka.
3. Jeśli brzuch jest okrągły lub opadnięty będzie dziewczynka, a jeśli spiczasty – chłopiec

Stwierdzić płeć dziecka przed urodzeniem można jedynie, badając jego chromosomy (uzyskane dzięki amniopunkcji lub biopsji kosmków łożyska) albo oglądając jego narządy płciowe podczas badania USG.
4. Jedzenie truskawek powoduje powstanie u dziecka tzw. znamion truskawkowych

Znamiona te rzeczywiście przypominają nieco truskawki – są to czerwone, twarde, wystające bąble – ale poza tym nie mają z nimi nic wspólnego. Te znamiona to naczyniaki, czyli powiększone naczynia krwionośne. Występują u ok. 10 proc. noworodków i znikają same po upływie 4–5 miesięcy.
5. Gdy ciężarna oparzy się albo przestraszy nie może dotykać dłonią swego ciała, bo w miejscu w którym się dotknie, jej dziecko będzie miało znamię

Mówiono np., że gdy kobieta przestraszy się myszy, a potem złapie się za łydkę, ani chybi maluch urodzi się z myszką na łydce. Inny wariant: nie można niczego smażyć, bo jeśli tłuszcz pryśnie na brzuch, to znamię murowane. Bzdura! Znamiona na skórze są spowodowane nieregularną pigmentacją lub czynnikami genetycznymi – żadne inne „powody” nie mają znaczenia.
6. Malec owinie się pępowiną i udusi, jeśli przyszła mama nosi na szyi łańcuszek, korale czy apaszkę

Albo... przeszła pod rozwieszonymi kablami, sznurami z bielizną itp. Zdarza się czasami, że podczas porodu pępowina owija się wokół szyi dziecka, ale dla lekarza nie stanowi to zwykle dużego problemu – łatwo ją zdjąć. Przypadki zapętlenia albo uduszenia są niezwykle rzadkie i matka nie ma na to żadnego wpływu.
7. Jeśli kobieta w ciąży martwi się, to dziecko będzie leworęczne

Lęki i zmartwienia mogą powodować niestrawność, bezsenność czy bóle głowy, ale na pewno nie leworęczność u dziecka. Wprawdzie jej przyczyny nie są znane, ale matczyne zmartwienia nie pojawiają się w żadnej z formułowanych przez naukę teorii. W każdym razie preferencje co do tego, która ręka jest sprawniejsza, kształtują się bardzo wcześnie, w 10. tygodniu życia płodowego, a więc nawet najbardziej przesądne mamy od II trymestru mogą już zamartwiać się do woli ;-), nie obawiając się takich konsekwencji.
8. Przyszła mama nie powinna z nikim dzielić się jedzeniem, bo będzie miała mało pokarmu

Jeśli kobieta jest pozytywnie nastawiona do karmienia piersią, karmi na żądanie i dziecko prawidłowo ssie – jej piersi produkują tyle mleka, ile trzeba. A gdy pojawią się problemy z niedoborem pokarmu, przyczyn z całą pewnością należy szukać gdzie indziej.
9. Zanim dziecko się nie urodzi, nie wolno mu niczego kupować (ubranek, łóżeczka), bo to przyniesie nieszczęście

Kobiety dawniej bały się o dziecko, bo nie wiedziały nic o jego stanie – dmuchały więc na zimne, żeby nie kusić losu. Dzisiejsze mamy potrafią nie tylko racjonalnie myśleć, ale mają też lekarza i badania USG. A nawet gdy pojawią się jakieś komplikacje, niech żadnej z was nie przyjdzie do głowy obarczać winą zakupów. Nie dajcie się zwariować! I nie pozwólcie odebrać sobie przyjemności kupowania ciuszków.
10. Dziecko będzie nadmiernie owłosione, jeśli jego matka często ma w ciąży zgagę lub... przytula się do włochatego psa, a łyse – jeśli się depiluje

Tylko w jednym z nich jest źdźbło sensu – rzeczywiście, trzeba zachować ostrożność przy depilacji. Ale tylko dlatego, że niektóre metody nie są w ciąży wskazane, np. kremy mogą uczulać. Nie ma to jednak żadnego związku z obfitością owłosienia u dziecka! To jest uwarunkowane genetycznie.
11. W ciąży nie wolno obcinać ani farbować włosów, bo po strzyżeniu dziecko będzie miało „krótki rozum” (czyli będzie niezbyt mądre), a po farbowaniu urodzi się rude

Jedno i drugie to bzdura, ale z farbowaniem trzeba uważać, żeby, podobnie jak z depilacją, nie zaszkodzić sobie. Niektóre farby podrażniają skórę albo powonienie, co może mieć nieprzyjemne skutki. O kolorze włosów dziecka decydują wyłącznie jego geny.
12. Ciężarnej nie wolno patrzeć na ludzi nieurodziwych, bo dziecko będzie nieładne. Ta sama zasada dotyczy... osób o innym kolorze skóry!

W zamierzchłych czasach może i ktoś uwierzył w takie tłumaczenia niewiernej żony... Ale dzisiaj wiemy, że uroda dziecka, jego fizyczne cechy osobnicze – nie mówiąc już o rasie! – to wszystko jest uwarunkowane genetycznie.
Stary 2012-08-21, 10:11   #3234
nazeczona
Zadomowienie

GG do nazeczona

ilkas - to co w środę o 16:45 pod Bodyfitem? Ależ się cieszę

Cytat:
Napisane przez nafiyqa Pokaż wiadomość
Powiedz mi - na "rodzine na swoim" zalapuja sie wszyscy chetni (oczywiscie, jesli spelnia wymogi z ustawy), czy sposrod tych, ktorzy je spelniaja tylko niektorzy dostana kredyt z doplata?

Wy juz macie wybrany lokal?
My caly czas szukamy i to jest chyba najgorsze, ofert jest mnostwo i niewiadomo co wybrac Przeraza mnie to wszystko.
My dostaliśmy kredyt w ramach Rodzina na swoim w poprzednim tygodniu Załapują się wszyscy spełniający warunki z ustawy czyli musicie być w związku małżeńskim i nie mieć praw do żadnego lokalu. Ogólnie jeśli bank przyzna Wam kredyt (macie zdolność itd) to on załatwia wszystko z BGK Powodzenia życzę
Stary 2012-08-21, 10:17   #3235
ilkas
BAN stały

Cytat:
ilkas - to co w środę o 16:45 pod Bodyfitem? Ależ się cieszę

My dostaliśmy kredyt w ramach Rodzina na swoim w poprzednim tygodniu Załapują się wszyscy spełniający warunki z ustawy czyli musicie być w związku małżeńskim i nie mieć praw do żadnego lokalu. Ogólnie jeśli bank przyzna Wam kredyt (macie zdolność itd) to on załatwia wszystko z BGK Powodzenia życzę
tak!! a dzwoniłaś tam już? A jak ja Cię poznam ?
Mój kuzyn też z tego właśnie korzysta z rodziny na swoim, jakoś w zeszłym roku to załatwiali. A mieszkanie już macie znalezione?
Stary 2012-08-21, 10:18   #3236
nafiyqa
Zakorzenienie

Cytat:
Fajnie, ze Wam sie udalo

Ale my nie jestesmy malzenstwem - TZ chce wziac kredyt jako singiel

Stary 2012-08-21, 10:19   #3237
ilkas
BAN stały

maluchna30 hahahha dobre te przęsądy. Przy niektórych mega się uśmiałam
Stary 2012-08-21, 10:23   #3238
Basia_Bogusia
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez djerba Pokaż wiadomość
Dziewczyny, zobaczcie jaki dzisiaj wyhaczyłam kombinezon w rozm 62 reserved z tablicy.
pojechałam do babeczki, bo niedaleko mieszka.
30zł
Fajny kombinezon, też ostatnio oglądałam kombinezony, ale poczekam jeszcze czy będzie chłopiej czy dziewczynka.

Tak w ogóle to witam po przerwie. Miałam się już wczoraj odezwać, ale się niezbyt dobrze czułam, tzn. potworny upał który był wczoraj mnie wykańczał, do tego przytrafiła mi się biegunka noi i już w ogóle był dzień do kitu.

Dzieś jest ok, idę nadrobić, żeby wiedzieć co tu się działo. Potem wstawię zdjęcia ciuszków, które nabyłam
Stary 2012-08-21, 10:23   #3239
hope01
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez maluchna30 Pokaż wiadomość
12 ciążowy przesądów

1. Jeśli kobieta w ciąży wygląda pięknie, to urodzi chłopca, a jeśli niekorzystnie – dziewczynkę

Twierdzono, że córka „kradnie” matce urodę. Dziś wiemy, że na zmiany w wyglądzie mają wpływ hormony – to z ich powodu u jednych kobiet pojawiają się kłopoty ze skórą, plamy na twarzy itp., a u innych – nie. Płeć dziecka nie ma z tym żadnego związku.
2. Jeśli u ciężarnej pojawiły się piegi – urodzi dziewczynkę

Piegi są cechą dziedziczną – one musiały być już wcześniej, ale w ciąży wzrost stężenia hormonów powoduje silniejszą pigmentację i piegi stają się bardziej widoczne. Bez względu na to, czy urodzi się chłopiec, czy dziewczynka.
3. Jeśli brzuch jest okrągły lub opadnięty będzie dziewczynka, a jeśli spiczasty – chłopiec

Stwierdzić płeć dziecka przed urodzeniem można jedynie, badając jego chromosomy (uzyskane dzięki amniopunkcji lub biopsji kosmków łożyska) albo oglądając jego narządy płciowe podczas badania USG.
4. Jedzenie truskawek powoduje powstanie u dziecka tzw. znamion truskawkowych

Znamiona te rzeczywiście przypominają nieco truskawki – są to czerwone, twarde, wystające bąble – ale poza tym nie mają z nimi nic wspólnego. Te znamiona to naczyniaki, czyli powiększone naczynia krwionośne. Występują u ok. 10 proc. noworodków i znikają same po upływie 4–5 miesięcy.
5. Gdy ciężarna oparzy się albo przestraszy nie może dotykać dłonią swego ciała, bo w miejscu w którym się dotknie, jej dziecko będzie miało znamię

Mówiono np., że gdy kobieta przestraszy się myszy, a potem złapie się za łydkę, ani chybi maluch urodzi się z myszką na łydce. Inny wariant: nie można niczego smażyć, bo jeśli tłuszcz pryśnie na brzuch, to znamię murowane. Bzdura! Znamiona na skórze są spowodowane nieregularną pigmentacją lub czynnikami genetycznymi – żadne inne „powody” nie mają znaczenia.
6. Malec owinie się pępowiną i udusi, jeśli przyszła mama nosi na szyi łańcuszek, korale czy apaszkę

Albo... przeszła pod rozwieszonymi kablami, sznurami z bielizną itp. Zdarza się czasami, że podczas porodu pępowina owija się wokół szyi dziecka, ale dla lekarza nie stanowi to zwykle dużego problemu – łatwo ją zdjąć. Przypadki zapętlenia albo uduszenia są niezwykle rzadkie i matka nie ma na to żadnego wpływu.
7. Jeśli kobieta w ciąży martwi się, to dziecko będzie leworęczne

Lęki i zmartwienia mogą powodować niestrawność, bezsenność czy bóle głowy, ale na pewno nie leworęczność u dziecka. Wprawdzie jej przyczyny nie są znane, ale matczyne zmartwienia nie pojawiają się w żadnej z formułowanych przez naukę teorii. W każdym razie preferencje co do tego, która ręka jest sprawniejsza, kształtują się bardzo wcześnie, w 10. tygodniu życia płodowego, a więc nawet najbardziej przesądne mamy od II trymestru mogą już zamartwiać się do woli ;-), nie obawiając się takich konsekwencji.
8. Przyszła mama nie powinna z nikim dzielić się jedzeniem, bo będzie miała mało pokarmu

Jeśli kobieta jest pozytywnie nastawiona do karmienia piersią, karmi na żądanie i dziecko prawidłowo ssie – jej piersi produkują tyle mleka, ile trzeba. A gdy pojawią się problemy z niedoborem pokarmu, przyczyn z całą pewnością należy szukać gdzie indziej.
9. Zanim dziecko się nie urodzi, nie wolno mu niczego kupować (ubranek, łóżeczka), bo to przyniesie nieszczęście

Kobiety dawniej bały się o dziecko, bo nie wiedziały nic o jego stanie – dmuchały więc na zimne, żeby nie kusić losu. Dzisiejsze mamy potrafią nie tylko racjonalnie myśleć, ale mają też lekarza i badania USG. A nawet gdy pojawią się jakieś komplikacje, niech żadnej z was nie przyjdzie do głowy obarczać winą zakupów. Nie dajcie się zwariować! I nie pozwólcie odebrać sobie przyjemności kupowania ciuszków.
10. Dziecko będzie nadmiernie owłosione, jeśli jego matka często ma w ciąży zgagę lub... przytula się do włochatego psa, a łyse – jeśli się depiluje

Tylko w jednym z nich jest źdźbło sensu – rzeczywiście, trzeba zachować ostrożność przy depilacji. Ale tylko dlatego, że niektóre metody nie są w ciąży wskazane, np. kremy mogą uczulać. Nie ma to jednak żadnego związku z obfitością owłosienia u dziecka! To jest uwarunkowane genetycznie.
11. W ciąży nie wolno obcinać ani farbować włosów, bo po strzyżeniu dziecko będzie miało „krótki rozum” (czyli będzie niezbyt mądre), a po farbowaniu urodzi się rude

Jedno i drugie to bzdura, ale z farbowaniem trzeba uważać, żeby, podobnie jak z depilacją, nie zaszkodzić sobie. Niektóre farby podrażniają skórę albo powonienie, co może mieć nieprzyjemne skutki. O kolorze włosów dziecka decydują wyłącznie jego geny.
12. Ciężarnej nie wolno patrzeć na ludzi nieurodziwych, bo dziecko będzie nieładne. Ta sama zasada dotyczy... osób o innym kolorze skóry!

W zamierzchłych czasach może i ktoś uwierzył w takie tłumaczenia niewiernej żony... Ale dzisiaj wiemy, że uroda dziecka, jego fizyczne cechy osobnicze – nie mówiąc już o rasie! – to wszystko jest uwarunkowane genetycznie.

czytałam to już kiedyś masakra jakoś nie mam zamiaru zastanawiać się czy mogę pranie powiesić, a ile razy się już wystraszyłam? na prawdę mamy dość zmartwień, żeby jeszcze w przesądy wierzyć poza tym mamy po prostu o siebie dbać i wierzyć, że wszystko będzie ok!

ja ostatnio żre co popadnie. Masakra jakaś, oczywiście unikam tych bezwzględnie zakazanych, ale np skuszę się, żeby napić się czegoś gazowanego, kawa co drugi dzień słabiutka, a jak mieszam słodkie np z sałatką czasem jeszcze wieczorem z TZ jakiś popcorn do filmu lub cheetosy ale będę tłusta

Stary 2012-08-21, 10:26   #3240
laurka23
Zakorzenienie

Cześć dziewczyny! Ale miałam twardy sen z rana, nie mogłam się obudzić. Śniło mi się że zdradzam męża ze starym znajomym. I to prawie na jego oczach. Boszz skąd te sny heh. Pogoda dziś o wiele chłodniejsza na szczęście.
Jestem totalnie wypruta z jakiejkolwiek energii. Najchętniej poszła bym spać dalej. A tu trochę do zrobienia w domu jest.
Dziś 20 tydzień
laurka23 jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości