|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3211 | |
|
BAN stały
|
Dot.: Styczniowo-Lutowe mamusie 2013 :) cz. III
Cytat:
![]() Na pretficza?? Ja właśnie rozważałam pretficza i grabiszyńską (fat)
|
|
|
|
|
#3212 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#3213 |
|
Zakorzenienie
|
a ja się wkurzam jak TŻ mi mówi że usnął, bo u mnie zasnąć się mówi
|
|
|
|
#3214 |
|
BAN stały
|
Póki co problemów nie mam więc chyba nie będzie ze strony lekarza żadnych przeciwwskazań. Hm, muszę poczytać coś więcej o tych ćwiczeniach bo baaardzo chciałabym się ruszyć z domu. Moja aktywność teraz spada do zera, a przed ciążą było inaczej...
|
|
|
|
#3215 |
|
Zadomowienie
|
Ja "zaspać" słyszałam ale w kontekście - zaspać do pracy, zaspać do szkoły -czyli obudzić się za późno
|
#3216 |
|
Zakorzenienie
|
Dla mnie zaspać to jest obudzić się za późno, np. do pracy
![]() A tak to usnąć, zasnąć
W zapisanych relacjach - wyprzedaż kosmetyków pielęgnacyjnych i do makijażu Edytowane przez Hosenka* Czas edycji: 2012-08-21 o 09:29 |
|
|
|
#3217 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Może wybierzemy się razem? wiem, że na pretficza jest w pn na 18:00 i śr na 17:00 i że trzeba rezerwować miejscówkę
|
|
#3218 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3219 |
|
Zadomowienie
|
Hej kobitki, witam z rańca!!! Wczoraj przeszła nad nami taaaaaaaaka burza, że pół nocy w piwnicy z psem przesiedziałam, bo tam jej odgłosy trochę mniej słyszalne były. 3 razy TŻ do spania wołał, a ja obsrana po pachy w piwnicy siedzę.
Dostaliśmy na piątek zaproszenie na urodziny do kolegi i mam dylemat iść czy nie iść. Nie mam się w co ubrać, nic nie chlapnę i..., a zresztą zastanowię się jeszcze. DRODZY NAUCZYCIELE, JAK TAM WASZE EGZAMINY NA MIANOWANYCH??? MOJA EKIPA ZE SZKOŁY ZDAWAŁA WCZORAJ I WSZYSCY NA +. GRATULUJĘ!!! |
|
|
|
#3220 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Tak samo co mi przychodzi do głowy ( dużo takich wyrazów jest) u mnie mówi się wyjść na pole , a powinno być wyjśc na dwór lub na zewnątrz. Staram się tak mówić teraz Albo u mnie na kopytka mówi się "paluszki", więc jak pisałyście że robicie kopytka to sprawdzałam co to jest Edytowane przez Aga8484 Czas edycji: 2012-08-21 o 09:34 |
||
|
|
|
#3221 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
Wt 18:30, czw 10:00 i pt 17 30. Kiedyś chodziłam na fat na zumbę i też trzeba było rezerwować miejsce więc podejrzewam, że z tymi zajęciami jest tak samo. A jak na pretficza się rezerwuje? Na ile wcześniej trzeba? Mi właściwie jest obojętne czy pretficza czy fat bo mieszkam pośrodku tych dwóch miejsc, dlatego wybieraj We dwie zwiększy się nasza motywacja do chodzenia
|
|
|
|
|
#3222 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() pamiętam jak na początku studiów pracowałam w poznańskim i nie wiedziałam co to Gzik i wszyscy mieli ubaw ze mnie z tamtych okolic ![]() ---------- Dopisano o 09:40 ---------- Poprzedni post napisano o 09:37 ---------- Cytat:
![]() Tam można osobiście albo zadzwonić, czekaj czekaj.... mam nr 71 361 72 62 i co myślisz, że już jutro idziemy? ja zapomniałam tej Pani spytać czy są jakieś ograniczenia (np od któregoś miesiąca) ale mój TŻ powiedział że sama nazwa wskazuje, że to aktywne 9 mc a nie np ostatnich kilka
|
|
#3223 |
|
Zakorzenienie
|
hej
u nas dopiero prąd włączyli wczoraj była taka burza,że linie energetyczną zerwało nie spałam całą noc, do tego coś sprężyny w moim łóżku poszły i tak mne napieprza kręgosłup ![]() a tak wogóle to dziś widziałam lokatora wczoraj żaliłam się,że chciałabym jak delicjanka a dziś proszę życzenie się spełniło ![]() co do fitnessu to dziewczyny w aquaparku jest dla ciężarnych, zajęcia prowadzi moja znajoma a ja będę na basen chodzić jak tylko wrócę z wakacji- no właśnie pakowanie czas zacząć, w piątek rano robimy fruuuuuuuuuu |
|
|
|
#3224 |
|
Zakorzenienie
|
Cześć Dziewczynki
|
|
|
|
#3225 | ||||||
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Cytat:
stąd czerwona wstążeczka przy ubranku czy wózku dziecka.Cytat:
Cytat:
rodzina mego męża z podkarpacia + sanockie strony, i tam też: muszę uspać dziecko. Cytat:
Cytat:
może dlatego, że obok Huta Katowice a tam do pracy zewsząd ludzie jechali. A jak mówicie: kartofle czy ziemniaki? |
||||||
|
|
|
#3226 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#3227 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3228 |
|
Zakorzenienie
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;36017334]
Oj tam, w Krakowie mówią na pole, u mnie na dwór, a ja od zawsze obie formy znam, tak samo jak mnóstwo innych z całej polski i nie wiem skąd może dlatego, że obok Huta Katowice a tam do pracy zewsząd ludzie jechali. A jak mówicie: kartofle czy ziemniaki?[/QUOTE] ziemniaki ![]() mój brat 4 lata mieszka w Kraku i mówi,że idzie psa wysrać na pole i wogóle uwielbiam Krakusów ale nie ukrywam,że w rodzinie mamy wiele anegdot związanych właśnie z Krakowiakami |
|
|
|
#3229 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
Możemy i jutro! Bo ja sama to się już zbieram drugi tydzień i dalej nie byłam pewna czy iść Z tymi miesiącami to chyba nie ma ograniczeń. Kiedyś gdzieś mi coś mignęło, że czasami zalecają takie zajęcia dopiero od 4 miesiąca kiedy jest się już w drugim trymestrze, że wtedy już mija ten okres najbardziej "niebezpieczny" itd. Więc nawet jeśli to przecież już się łapiemy, także spokojnie możemy śmigać ![]() ---------- Dopisano o 09:49 ---------- Poprzedni post napisano o 09:48 ---------- żużelek? lubię...ale chodzić na żużel na olimpijski |
|
|
|
|
#3230 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Wy juz macie wybrany lokal? My caly czas szukamy i to jest chyba najgorsze, ofert jest mnostwo i niewiadomo co wybrac Fajnie sie udalo z ta chrzestna ![]() Cytat:
|
|||
|
|
|
#3231 |
|
Zakorzenienie
|
Dokładnie rodzina mego męża z podkarpacia + sanockie strony, i tam też: muszę uspać dziecko.A jak mówicie: kartofle czy ziemniaki?[/QUOTE] Dokładnie A mówi się tak i tak, nie wiem od czego to zależy. Ale chyba częściej przynajmniej ja używam słowa ziemniaki.
|
|
|
|
#3232 |
|
Zakorzenienie
|
A jak mówicie: kartofle czy ziemniaki?[/QUOTE] Ziemniaki ![]() Choc zgodnie z historia moglabym mowic "kartofle", bo jestem z terenow, na ktorych mieszkalo wielu Niemcow
|
|
|
|
#3233 |
|
Zadomowienie
|
12 ciążowy przesądów
1. Jeśli kobieta w ciąży wygląda pięknie, to urodzi chłopca, a jeśli niekorzystnie – dziewczynkę Twierdzono, że córka „kradnie” matce urodę. Dziś wiemy, że na zmiany w wyglądzie mają wpływ hormony – to z ich powodu u jednych kobiet pojawiają się kłopoty ze skórą, plamy na twarzy itp., a u innych – nie. Płeć dziecka nie ma z tym żadnego związku. 2. Jeśli u ciężarnej pojawiły się piegi – urodzi dziewczynkę Piegi są cechą dziedziczną – one musiały być już wcześniej, ale w ciąży wzrost stężenia hormonów powoduje silniejszą pigmentację i piegi stają się bardziej widoczne. Bez względu na to, czy urodzi się chłopiec, czy dziewczynka. 3. Jeśli brzuch jest okrągły lub opadnięty będzie dziewczynka, a jeśli spiczasty – chłopiec Stwierdzić płeć dziecka przed urodzeniem można jedynie, badając jego chromosomy (uzyskane dzięki amniopunkcji lub biopsji kosmków łożyska) albo oglądając jego narządy płciowe podczas badania USG. 4. Jedzenie truskawek powoduje powstanie u dziecka tzw. znamion truskawkowych Znamiona te rzeczywiście przypominają nieco truskawki – są to czerwone, twarde, wystające bąble – ale poza tym nie mają z nimi nic wspólnego. Te znamiona to naczyniaki, czyli powiększone naczynia krwionośne. Występują u ok. 10 proc. noworodków i znikają same po upływie 4–5 miesięcy. 5. Gdy ciężarna oparzy się albo przestraszy nie może dotykać dłonią swego ciała, bo w miejscu w którym się dotknie, jej dziecko będzie miało znamię Mówiono np., że gdy kobieta przestraszy się myszy, a potem złapie się za łydkę, ani chybi maluch urodzi się z myszką na łydce. Inny wariant: nie można niczego smażyć, bo jeśli tłuszcz pryśnie na brzuch, to znamię murowane. Bzdura! Znamiona na skórze są spowodowane nieregularną pigmentacją lub czynnikami genetycznymi – żadne inne „powody” nie mają znaczenia. 6. Malec owinie się pępowiną i udusi, jeśli przyszła mama nosi na szyi łańcuszek, korale czy apaszkę Albo... przeszła pod rozwieszonymi kablami, sznurami z bielizną itp. Zdarza się czasami, że podczas porodu pępowina owija się wokół szyi dziecka, ale dla lekarza nie stanowi to zwykle dużego problemu – łatwo ją zdjąć. Przypadki zapętlenia albo uduszenia są niezwykle rzadkie i matka nie ma na to żadnego wpływu. 7. Jeśli kobieta w ciąży martwi się, to dziecko będzie leworęczne Lęki i zmartwienia mogą powodować niestrawność, bezsenność czy bóle głowy, ale na pewno nie leworęczność u dziecka. Wprawdzie jej przyczyny nie są znane, ale matczyne zmartwienia nie pojawiają się w żadnej z formułowanych przez naukę teorii. W każdym razie preferencje co do tego, która ręka jest sprawniejsza, kształtują się bardzo wcześnie, w 10. tygodniu życia płodowego, a więc nawet najbardziej przesądne mamy od II trymestru mogą już zamartwiać się do woli ;-), nie obawiając się takich konsekwencji. 8. Przyszła mama nie powinna z nikim dzielić się jedzeniem, bo będzie miała mało pokarmu Jeśli kobieta jest pozytywnie nastawiona do karmienia piersią, karmi na żądanie i dziecko prawidłowo ssie – jej piersi produkują tyle mleka, ile trzeba. A gdy pojawią się problemy z niedoborem pokarmu, przyczyn z całą pewnością należy szukać gdzie indziej. 9. Zanim dziecko się nie urodzi, nie wolno mu niczego kupować (ubranek, łóżeczka), bo to przyniesie nieszczęście Kobiety dawniej bały się o dziecko, bo nie wiedziały nic o jego stanie – dmuchały więc na zimne, żeby nie kusić losu. Dzisiejsze mamy potrafią nie tylko racjonalnie myśleć, ale mają też lekarza i badania USG. A nawet gdy pojawią się jakieś komplikacje, niech żadnej z was nie przyjdzie do głowy obarczać winą zakupów. Nie dajcie się zwariować! I nie pozwólcie odebrać sobie przyjemności kupowania ciuszków. 10. Dziecko będzie nadmiernie owłosione, jeśli jego matka często ma w ciąży zgagę lub... przytula się do włochatego psa, a łyse – jeśli się depiluje Tylko w jednym z nich jest źdźbło sensu – rzeczywiście, trzeba zachować ostrożność przy depilacji. Ale tylko dlatego, że niektóre metody nie są w ciąży wskazane, np. kremy mogą uczulać. Nie ma to jednak żadnego związku z obfitością owłosienia u dziecka! To jest uwarunkowane genetycznie. 11. W ciąży nie wolno obcinać ani farbować włosów, bo po strzyżeniu dziecko będzie miało „krótki rozum” (czyli będzie niezbyt mądre), a po farbowaniu urodzi się rude Jedno i drugie to bzdura, ale z farbowaniem trzeba uważać, żeby, podobnie jak z depilacją, nie zaszkodzić sobie. Niektóre farby podrażniają skórę albo powonienie, co może mieć nieprzyjemne skutki. O kolorze włosów dziecka decydują wyłącznie jego geny. 12. Ciężarnej nie wolno patrzeć na ludzi nieurodziwych, bo dziecko będzie nieładne. Ta sama zasada dotyczy... osób o innym kolorze skóry! W zamierzchłych czasach może i ktoś uwierzył w takie tłumaczenia niewiernej żony... Ale dzisiaj wiemy, że uroda dziecka, jego fizyczne cechy osobnicze – nie mówiąc już o rasie! – to wszystko jest uwarunkowane genetycznie. |
|
|
|
#3234 | |
|
Zadomowienie
|
ilkas - to co w środę o 16:45 pod Bodyfitem?
Ależ się cieszę ![]() Cytat:
Powodzenia życzę
|
|
#3235 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
A jak ja Cię poznam ? ![]() Mój kuzyn też z tego właśnie korzysta z rodziny na swoim, jakoś w zeszłym roku to załatwiali. A mieszkanie już macie znalezione? |
|
|
|
|
#3236 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ale my nie jestesmy malzenstwem - TZ chce wziac kredyt jako singiel
|
|
|
|
|
#3237 |
|
BAN stały
|
maluchna30 hahahha
|
|
|
|
#3238 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Tak w ogóle to witam po przerwie. Miałam się już wczoraj odezwać, ale się niezbyt dobrze czułam, tzn. potworny upał który był wczoraj mnie wykańczał, do tego przytrafiła mi się biegunka noi i już w ogóle był dzień do kitu. Dzieś jest ok, idę nadrobić, żeby wiedzieć co tu się działo. Potem wstawię zdjęcia ciuszków, które nabyłam
|
|
#3239 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
czytałam to już kiedyś masakra na prawdę mamy dość zmartwień, żeby jeszcze w przesądy wierzyć poza tym mamy po prostu o siebie dbać i wierzyć, że wszystko będzie ok! ![]() ja ostatnio żre co popadnie. Masakra jakaś, oczywiście unikam tych bezwzględnie zakazanych, ale np skuszę się, żeby napić się czegoś gazowanego, kawa co drugi dzień słabiutka, a jak mieszam słodkie np z sałatką ale będę tłusta
|
|
|
|
|
#3240 |
|
Zakorzenienie
|
Cześć dziewczyny! Ale miałam twardy sen z rana, nie mogłam się obudzić. Śniło mi się że zdradzam męża ze starym znajomym. I to prawie na jego oczach. Boszz skąd te sny heh. Pogoda dziś o wiele chłodniejsza na szczęście.
Jestem totalnie wypruta z jakiejkolwiek energii. Najchętniej poszła bym spać dalej. A tu trochę do zrobienia w domu jest. Dziś 20 tydzień
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 06:39.

Ja właśnie rozważałam pretficza i grabiszyńską (fat)

u mnie mówi się usnąc 

nie lubię takiej pogody, już jest duszno 
na prawdę mamy dość zmartwień, żeby jeszcze w przesądy wierzyć