|
|
#1711 |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Mamusie Marcowo-Kwietniowe 2013
Hej dziewczynki!! Byłam tu w lipcu a pozniej zniknełam , bo urlop praca i sen
ostaram sie czesciej bywac Wczoraj byłam na kolejnej wizycie u Gina. Dzidzia rosnie jak na drozdzach serducho pika jak nalezy no i ma całe 3,7 cm juz i plywa w brzuchu sobie ![]() Pytanko, która z Was wciagnie mnie na listę z pierwszej strony?
|
|
|
|
|
#1712 | ||||
|
Zakorzenienie
|
hej nadrobilam na razie tylko jedną stronę
![]() Cytat:
Cytat:
co do chodzików jestem też na nie ale co do smoczków to byłam na początku na nie ale moje dziecko miało taką silną potrzebę ssania że dałam, dlaczego nie a smoczka i tak porzuciła w wieku 8 miesięcy Cytat:
Cytat:
tak jak pisałam wyżej u nas była tak silna potrzeba ssania u Julki że dałam już w szpitalu żeby się dziecko nie męczyłoAle wiadomo każdy robi jak uważa za słuszne ![]() ---------- Dopisano o 09:24 ---------- Poprzedni post napisano o 09:22 ---------- jak dziecko doi smoka mają 2 lata to faktycznie zgryz ale jak takie malutkie to w zgryzie na pewno nie szkodzi
|
|
|
#1713 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
Bo ja mam dwa terminy do wyboru jeden 14 wrzesień a drugi 20 ale boję się czy 20 nie będzie za późno. Termin OM 22 czerwca ? |
||
|
|
|
|
#1714 | |||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
u nas w rodzinie wszystkie dzieci smoczkowe i żadne nie jest grube Cytat:
Cytat:
Cytat:
też tak mam, wydaje mi się, że to ciągnie od kręgosłupa :/ mam to od 1 ciąży, przechodzi, ale powraca niestety.
|
|
|
|
#1715 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() niech mamusie co mają dzieci napisza jakie miały założenia przy 1 dziecku i co wyszło i co nie i dlaczego zmieniły postanowienia |
||
|
|
|
|
#1716 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
http://szafiarenka.pl/83/3427984/pie...-opinie,1.html czytałam np o takich - czy któraś z Was mająca już dzieci używała? w sumie niewiele opinii na ten temat i skrajnie różne znalazłam Cytat:
no ale skończmy tą dyskusję bo żadna drugiej nie przekona |
||
|
|
|
|
#1717 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
trzymam kciuki Cytat:
to trzymam kciuki
|
|
|
|
#1718 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Anulka, jakie założenia miałam i jakie nie wyszły? 1. smoczek - miałam nie dać a dałam 2. spanie razem - miała spac sama a spała z nami niemal przez 2 miesiące 3. karmienie co 3 h przez 15 minut a potem szczęśliwy bobas z pełnym brzuszkiem szedł spać na 2 h - no niestety karmiałm po 1,5-2h, godzinka przerwy i od nowa tak było przez pierwsze 2-3 miesiące, potem się unormowałoto to co mi w pierszym momencie przyszło do głowy ![]() Strippi, a Julka używa jeszcze smoczka do zasypiania? A jeśli nie, to w jaki sposób się z nim rozstała? |
||
|
|
|
|
#1719 | ||||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() wróciłas na cały etat? po macierzyńskim co zrobiłas? Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
pytania są z ciekawości kobieta czuje czy mleko jej leci, czy dziecko pije, tylko tylko ma cyca przy sobie? |
||||
|
|
|
|
#1720 | |||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
takie moje zdanie
|
|
|
#1721 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
i miałam załatwiony temat. Po jakimś czasie i maluch i ja nie wyobrażaliśmy sobie spania bez siebie.2) Nie będę gada nosiła za dużo.... a tu okazało się, że tak się uwielbiamy, że wszystko robiliśmy razem. 3) Będę dziecko karmiła super zdrowo - będę mu gotowała na parze, ekologicznie etc. - okazało się, że obiadki tylko Gerbera lubi. Innych firm nie i gotowane przeze mnie też nie... Dostawał więc długo Gerbery i później te zdrowsze rzeczy, które jemy my. 4) Nie będzie oglądania tv - bez tv nie miałabym już życia... ( tu piszę już o starszym dziecku)5) Będę karmiła 6 m-cy piersią - karmiłam 18 m-cy - aż do momentu, kiedy i ja i mały byliśmy gotowi skończyć. Stało się to zupełnie dla nas naturalnie. Kochałam karmienie piersią i on też to uwielbiał. Nigdy nie chciał mleka z buteli. A ogólnie nastawiłam się, że mam piękne wyobrażenia, że mama i dzidzia, że nierozłącznie, a tu dostanę noworodka bez instrukcji obsługi, który się drze i ogólnie nie wiadomo o co kaman. I miło się zaskoczyłam. Wszystko okazało się mniej straszne. Ale... myślę, że dużo zależy od dziecka - od kolek, spania, chęci ssania etc. Bywa bardzo różnie.
Iguś 09-03-2010 http://www.suwaczki.com/tickers/3jvzi09k0n9lq2xz.png Kaliniaczek 30-03-2013 http://www.suwaczki.com/tickers/km5szbmhnfv4n6dc.png Edytowane przez megi-megi Czas edycji: 2012-08-21 o 09:55 |
|
|
|
|
|
#1722 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
|
||
|
|
|
|
#1723 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
![]() W który tyg idziecie na usg genetyczne dziewczyny ? na moim msc poszlibyście 14 czy 20 września ? przy terminie om 22 czerwiec ? doradźcie
Edytowane przez ObserwujeCie Czas edycji: 2012-08-21 o 10:00 |
||
|
|
|
|
#1724 | |
|
Zakorzenienie
|
ale o co Ci chodzi?
![]() :conf used: zastanawiam się nad kupnem, to chyba logiczne że o tym czytam. jak mam do wydania kilka setek to logiczne chyba że nie pójdę na żywiołCytat:
Zresztą pewnie jest z większością rzeczy jak w Superniani - próba sił i kto pierwszy się podda.... Jak rodzice przegrają to potem mały terrorysta rządzi domem Może mi łatwo mówić, bo nie mam dzieci, ale najważniejsze nasze postanowienie z TŻtem to że musimy być twardzi, a nie miętcy i nie damy sobie wejść na głowę |
|
|
|
|
|
#1725 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
A to tylko mała dygresja w kontekście psychologowania ![]() ---------- Dopisano o 10:06 ---------- Poprzedni post napisano o 10:03 ---------- Cytat:
A że zapytam: a Ty lubisz wszystko? I możesz w przyszłości przegładzać dziecko, niektórzy tak praktykują, ja nie robiłam tak i nie będę. Ja kocham moje dziecko
|
|
|
#1726 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#1727 |
|
Zakorzenienie
|
I jeszcze coś napiszę
![]() Na może zakończenie tych dyskusji... w końcu to początek ciąży, a nie koniec, żeby o wychowaniu i słoiczkach tyle dyskutować ![]() Jak byłam w pierwszej ciąży wyobrażałam sobie, że będę taką zasadniczą matką, nawet może zimną... a jak dostałam do ręki małe bezbronne stworzenie, które widziało we mnie cały świat i jedynie mnie ufało bezgranicznie, zmieniło się wszystko - zupełnie wszystko. I właściwie tego życzę wszystkim mamom i zwłaszcza dzieciom
|
|
#1728 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Znam, uwielbiam "Zwierciadło" pewnie, że nie lubię wszystkiego, ale co innego nie dawać pojedynczych rzeczy, a co innego np. żadnych owoców i warzyw - bo nie lubi - a znam i taki przypadek - czterolatek wchrzania tylko mięso |
|
|
|
|
|
#1729 | |||
|
Zakorzenienie
|
wróciłam na 6 h - wykorzystywałam 1 h na karmienie i etat miałam skrócony do 7h
po macierzyńskim wykorzystałam cały zaległy urlop (a trochę go miałam), bieżący + 3 tyg byłam na zwolnieniu (miałam problemy z plecami) Cytat:
Cytat:
więc karmiłam na leżąco... no i jak trwało to 1,5 h to nie sposób nie usnąć. Jak już laktacja się unormowała, to mała spała głównie w łóżeczku, najadala się w 10-15 minut, momentalnie zaypiała i spała 3-4 h więc nie było problemu. Choć i tak zdarzało się, że za nic nie dawała się odłozyć do łóżeczka więc wtedy bez wyrzutów brałam ją do łózka i momentalnie zasypiałyśmy. Albo jak budziła się o 5... mogłam wstać i zacząć dłuuuuugi dzień albo wziąć ją do łóżka i postapć do 9 ![]() Cytat:
|
|||
|
|
|
|
#1730 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cześć
!proponuje zakończyć dyskusje smoczkową.To bez sensu.Są wsród nas zwolenniczki i przeciwniczki,nie ma sensu się wykłócać bo i tak każda z nas postąpi po swojemu... ![]() Cytat:
Cytat:
Sprawdzają się też tuniki. Ja jednak proponuje zaczekać z zakupami aż osiągnie się dany rozmiar.Trudno przewidzieć jak ciuszek będzie się układał bo ciałka są różne,a w ciąży rzadko kiedy tylko brzuszek rośnie... niestety....Zachęcam też do przymierzania ciuszków nie tylko w dziale ciążowym(ja kupowałam tam tylko dżinsy,rureczki ciążowe z h&m sa super )często odzież ciążowa jest fatalna,leży dobrze na chudziutkich modeleczkach z wypchanym brzuszkiem,a i tak wzory, kroje jakoś tak postarzają,pogrubiają i robią z nas barrdziej ciążowe niż jesteśmy..... Czasami wystarczy coś o rozmiar ,dwa (lub więcej..)większe,inny krój...i wygląda się super.Zresztą nasze terminy-marcowo-kwietniowe-bardzo sprzyjają do ukrycia tego i owego ....jeśli nam się przytyje nadmiernie... Cytat:
ja do niczego nie nakłaniam,mówię(piszę)nat omiast,ze mi słoiczki się przydały przy dwójce dzieci i na pewno będą przy trzecim.Moje maluchy lubiły je(oczywiście nie wszystkie) ale dawałam do ok.1,5 roku potem normalne obiady-i nie było z tym nigdy problemu. A argument,że nie smakują-przynajmniej dla dorosłych-normalnie nie dokońca do mnie przemawia bo np.mleko w proszku jest ohydne w porównaniu do naturalnego a dzieciaki dostają...a np.dla mnie nie problem karmić (córkę do 2 roku) a problemem było by wyparzanie,wstawanie w nocy po butle...Każdy jest inny,trzeba robić tak jak nam pasuje (choć nie zawsze się da). |
|||
|
|
|
|
#1731 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
pieluch bede używac jednorazowych, tetrowych dopiero jak bede przyuczać do nocnika |
|
|
|
|
|
#1732 |
|
Rozeznanie
|
Cześć dziewczyny..
ale u mnie dziś pogoda.. miało być ładnie a nie jest.. ![]() nie chce mi się wstawać nawet.. bo ja jeszcze w łóżku.. ![]() z moimi mdłościami się uspokoiło.. mam nadzieje, że na stałe.. za dużo się nie chwalę, bo wrócą.. ![]() scatlett ja na święta wybrałabym jednak jakąś sukienkę odcinaną.. nie można aż tak źle wyglądać.. a z tymi Twoimi mdłościami to konsultowałaś się z lekarzem..? chyba są jakieś tabletki, żeby było trochę lżej.. toż to można się wykończyć.. ![]() co do słoiczków.. też nie mam nic przeciwko karmieniu słoiczkami.. ale czasem też gotowałam córce i smakowało jej dużo bardziej.. a jak już rok skończyła to jadła praktycznie tak jak my.. oczywiście żadnych niezdrowych rzeczy to nie.. ja np nie rozumiem karmienia 2 letniego dziecka słoiczkami.. bo i takie przypadki znam.. co do smoka.. moja córa na początku nie chciała.. jak skończyła 2 miesiące dopiero wzięła i w 9 miesiącu wyrzuciłam.. miałam cudną okazję oduczyć, bo miała katar i nie chciała na noc nie mogąc oddychać przez nos.. mam sąsiadów, którzy mają prawie 4 letniego syna.. smoczek w buzi non stop.. wszędzie na wózku.. jestem przerażona.. ![]() nie wiem czy to lenistwo czy głupota..
|
|
#1733 | ||
|
Przyczajenie
|
Dzień dobry,
Już widzę ze nadrabianie postów będzie nie lada wyzwaniem, mam nadzieję ze uda mi się dotrzymać Wam kroku. Dragusia88, wyliczyłam tp. na 7-9kwietnia, ale dokładnie trudno mi powiedzieć bo moje ostatni cykle wahały sie od 26 do 30dni. Zobaczymy co dzisiaj powie gin. Widzę że jest temat smoczka. Ja się nie zarzekam ani w jedną a ni w druga stronę. Przy naszym synku smoczek okazał się zbawieniem (bo w końcu skapitulowaliśmy) - smyk nareszcie zaczął się pięknie wyciszać do spania, wcześniej, mimo najróżniejszych sposobów, było ekstremalnie. Później było trochę zachodu z odzwyczajaniem, ale udało się. Córcia mojej siostry na smoczka nigdy nawet nie spojrzała, za to w którymś momencie zasmakowała w ssaniu palca i nie dalo się jej upilnować mimo na prawdę ogromnych starań. W efekcie teraz ma mocno wykrzywioną jedynkę, 7 lat i palec ciągle "pod ręką"do zasypiania. Dlatego na prawdę nie warto się zarzekać, czas pokarze jakie rozwiązanie będzie najlepsze dla konkretnego malucha, w konkretnej sytuacji. Cytat:
U nas była wielka przemowa o byciu dużym + fascynacja nożyczkami. W efekcie smyk postanowił ze sam przetnie smoka... później przy zasypianiu było trochę płaczu, ale ponieważ sam podjął decyzje, to jakoś łatwiej mu to przyszło. Cytat:
W kwestii opieki nad maluchem ... nie wiem ... bardzo mi zależy na moje pracy, poza tym na prawdę nie chciałabym znów utknąć w domu na 2,5 lata. Na razie zakładam że uda mi się wszystko pogodzić ... chociaż nie lubię pracować w domu bo bardzo trudno mi się zebrać.Wczoraj przyszalałam z frytkami (moje dziecko mnie zmusiło )- a wiem że mi nie wolno!!! - mo i w nocy miałam za swoje ... teraz popijam wodę z limonka i imbirem i dzięki temu funkcjonuję.
|
|
|
#1734 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
w ręce oczywiście. Cytat:
1)Dziecko będzie spało u siebie - spała od 1 nocy sama w swoim pokoju i z tego jestem dumna, od 6tyg przesypiała całe noce 2) Nie będę gada nosiła za dużo nosiliśmy ile potrzebowała i ile my chcieliśmy się nacieszyć, noszenie i przytulanie to cudna sprawa, w ogóle Julka nie przywykła do tego i nie musiała być tylko na rękach 3) Będę dziecko karmiła super zdrowo - gotowałam i podawałam słoiczki, bo tak było bardzo wygodnie, czasami zamiast stać przy garach kupiłam słoiczek i w tym czasie po prostu się bawiłyśmy 4) Nie będzie oglądania tv - bez tv nie miałabym chwili dla siebie, Julka jest wszędzie i ma milion pomysłów na psoty, więc by obiad ugotować w spokoju też jej włączam tv, ale oglądam po 3 bajki i koniec. Głównie rara który trwa 9min, bądź stacyjkowo. 5) Będę karmiła 6 m-cy piersią - karmiłam 7 miesięcy, w tym 3 miesiące z cyca a potem 4 miesiące odciąganym mlekiem, bo Julka nie chciała załapać cyca. Odciągałam i podawałam jej moje mleko w butelce To nie ma znaczenia kiedy, tylko byle zmieścić się od 11-14 (15??)
|
|
|
|
#1735 | |||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
kciuki za wizyte Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
do 8m-ca byłam w domu póxniej wrociłam do pracy i karmiłam rano, po pracy i wieczorem cycem a tak była butelka ale po kilku miesiącach jak wzięłam ją do karmienia to Julka spojrzała na cyca wzieła do buzi wyjela i się odepchnęła mówiąc nie no i skończyło się karmienie Cytat:
|
|
|
#1736 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
![]() EDIT: widzę, że wcześniejszego posta mi wcięło ... ot ciekawie, hmmm
Edytowane przez Vereado Czas edycji: 2012-08-21 o 10:24 Powód: dopisany komentarz |
|
|
|
|
|
#1737 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
co innego jak jest starsze.. wtedy ok.. dziecko to świetny psycholog.. mam przykład w rodzinie gdzie 6-latek rządzi.. bo mu na wszystko pozwalali.. niby ma karę od ojca.. ale matka pozwala.. innym dzieciom swoje zabawki zabiera ale nie sowimi to bawić się chce.. przeklina, drze się.. no po prostu horror.. ![]() moja córka mniej więcej po skończeniu roku próbowała płaczem i rzucaniem nie jedno uzyskać.. nie udało jej się.. i jest super.. wiadomo, że czasem zdarzają się wyskoki jak to dziecko.. ale nie mogę na nic narzekać..
|
|
|
#1738 | |||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() To wracając do tematu i kończąc waści : W który tyg idziecie na usg genetyczne dziewczyny ? na moim msc poszlibyście 14 czy 20 września ? przy terminie om 22 czerwiec ? doradźcie
|
|||
|
|
|
|
#1739 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
wszystkie wasze mdłości przejęłam ja, cieszcie się życiem ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() konsultowałam się, dał mi euthyrox, po którym faktycznie zrobiło się dużo lepiej, do czasu aż zaczęłam brać luteinę... jejku, jak ja bym chciała wziąć se szklankę wody i po prostu ją wypić...... ooo fajnie, znaczy jest nadzieja |
|
|
|
|
|
#1740 |
|
Wtajemniczenie
|
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 02:14.

ostaram sie czesciej bywac 

05.07.2008
jednego dnia jest ok, drugiego nie. ehh 

wiadomo, że jest mnóstwo na "nie" dla smoczka, ale ssanie jest naturalnym odruchem dziecka, z którym się rodzi (już w brzuchu ssie kciuka). Więc ssanie to nie tylko jedzenie, to również forma uspokojenia się, wyciszenia. Tak samo zresztą jak karmienie piersią - to także nie tylko jedzenie