|
|||||||
| Notka |
|
| Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#2941 |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Nasze codzienne jadłospisy cz. XVII
U
Śniadanie: pszenne twarogowe placuszki smażone na oleju rzepakowym, podane z zimnym musem z jabłek Do kawy: 4 cukierki Michałki Białe ![]() Obiad: kawałek pstrąga gotowanego na parze, 60g kaszy gryczanej, fasolka szparagowa Do kawy: pucharek lodów jogurtowych i sorbetu z mango, z borówkami amerykańskimi i orzechami włoskimi Kolacja: 2 kromki ziarnistego razowca z pomidorem, rzodkiewkami, sałatą i Almette czosnkowym / wędliną i żółtym serem / serem solankowym / Tartare grzybowym Do picia: woda źródlana, 2x czarna kawa, herbaty: zielona, owocowa, ziołowa.
|
#2942 |
|
Raczkowanie
|
lekkie R do zrzutu 3-4kg które nie chcą zejść
ś: owsianka z jabłkiem,winogronami, borówkami i łyżką masła orzechowego killer Ewy 8min buns 8 abs siłowe na ręce 30min steper 2ś: kromka razowca, sałatka(liście szpinaku, pomidory, ogórek, 2 jajca),pare winogron o: pół woreczka brązowego ryżu, wątróbka z cebulką, porcja kalafiora, troche fasolki szparagowej k: sałatka (liście szpinaku,wędlinka, jajko, pomidor, ogórek, cebulka, troche kalafiora) na deser łyżeczka masła orzechowego do picia : 1kawa czarna, 2 zielone herbaty, 2l wody mineralnej ocenicie
|
|
#2943 |
|
Zadomowienie
|
R:
Ś: owsianka( 3 łyżki płatków owsianych; 1 łyżka orzechów nerkowca ) zalane wrzątkiem do napęcznienia a potem mlekiem, z wkrojoną 1 gruszką i 1 śliwką węgierką IIŚ: kanapka: 2 kawałki chleba zdrowie życia z ziarnami: z masłem z awokado, sałatą i wędliną z indyka; 2 pomidorki daktylowe; 1 śliwka węgierka ( te 1, 2 sztuki itp. to ostatki mi pozostały ) O: kasza jęczmienna z warzywami; jajko sadzone smażone na oliwie z oliwek; buraczki gotowane skropione cytryną 2h orbiterk K: mała puszka tuńczyka WSW ( 80g ) z kukurydzą i fasolą czerwoną konserwową; z 1 pomidorem wkrojonym, rzodkiewką i łyżeczką oleju lnianego. I jak?
Świat nie jest taki zły ![]() Turcja Alanya- 2007 Tunezja Sousse- 2008 Egipt Hurghada- 2009 Turcja Marmaris- 2010 Grecja Rodos Egipt Sharm el sheikh- 2011 Izrael Jerozolima i Betlejem Wyspy Kanaryjskie Fuerteventura- 2012 Grecja Kreta 2013- ? |
|
|
|
#2944 |
|
Raczkowanie
|
wczoraj, jadłospis trochę podobny do dnia poprzedniego
na pobudkę kawa rozpuszczalna z mlekiem sojowym pierwsze śniadanie: sałatka składająca sie z sałaty, sera feta, oliwek i ogórków zielonych drugie śniadanie 2 kromkie chleba pełnoziarnistego, 2 plastry sera żóltego, sałatka ze śledzi, jabłka, jajka i ogórków przekąska 2 rządki czekolady gorzkiej 70%, soczek hortexu z marchwi i ananasa, garstka migdałów, banan obiado-kolacja bo późno wróciłam fuuuura frytek i parówka z serem żółtym, już to za mną chodziło od ponad tygodnia od czasu do czasu przeciez można zaszaleć ![]() ruch: 2 godz. chodzenia, do pracy i po pracy załatwianie parę spraw na mieście |
|
|
|
#2945 |
|
Raczkowanie
|
|
|
|
|
#2946 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
powiedziałabym, że:- do śniadaniowej sałatki mogłabyś dołożyć oliwę i jakieś orzechy, dodaje to nie tylko walorów smakowych, ale i wartości odżywczych - zdrowe przekąski, fajnie - kolacja niezdrowa i nie ma co udawać, ale sporadycznie, raz na jakiś czas wszystko dozwolone
|
|
#2947 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
a co do kolacji to naprawdę bardzo sporadycznie takie rzeczy jadam ale od czasu do czasu poprostu mam ochotę i wtedy naprawdę się nie hamuję
|
|
|
|
|
#2948 |
|
Raczkowanie
|
ok, teraz znowu ja
![]() U/R 1) kawa z mlekiem, grahamka z masłem, szynka, białym serkiem, pomidorem, jajko na twardo 2) kaszka manna 2,5 łyżki na szklance mleka (na gęsto z sola i cynamonem) 3) owoce: pewnie brzoskwinie i serek wiejski 4) kasza gryczana z warzywami i mięsko jakieś (ale to może ulec zmianie )
Edytowane przez jenna2202 Czas edycji: 2012-08-22 o 11:18 |
|
|
|
#2949 |
|
Przyczajenie
|
Pierwszy raz tutaj jestem, myślę, a dodam co mi tam
![]() Moje U (57 kg/171cm) Śniadanie : 2 kromki żytniego, podzielone na 4 połówki : -2 połówki z plastrem sera żółtego, polędwicą, - 3 - z serem smażonym (taki w pudełeczku:P) - 4 - z serkiem waniliowym + pomidor cały i kawałek ogórka, herbata zielona Obiad (tutaj brak apetytu, przez pogodę chyba;/ ) - jogurt nat (300g), saszetka musli Fitella żurawinowa + garstka Corn Flakes Kolacja - kromka żytnego z polędwicą, serek wiejski (200g) z dwoma łyżeczkami siemienia lnianego, pomidor cały i kawałek ogórka, herbata zielona Ruch - 30 min twistera, 8 min Abs, 8 min Legs, wymachy nóg i inne ćwiczenia na nogi Możecie mi ocenić? Bo trochę żółtodziób ze mnie i chciałabym uzyskać rady czy jest ok
|
|
|
|
#2950 | |
|
Raczkowanie
|
U:
1. 2 kromki chleba zwykłego z margaryną, wędliną drobiową, pomidorem i cebulą, troche potem serek (150 kcal), 2 śliwki 2. zupa pomidorowa, ok.300 ml i 8 świderków do niej (taki makaron) 3. brzoskwinia, jabłko 4. kanapka z żółtym serem (2 kromki zwykłego chleba) wyliczam tak dokładnie, bo 8h jestem w pracy, więc niewielki mam ruch, tyle co przejście ok.3km (to już razem w dwie strony) no i ćwiczenia w domu jak myślicie: nie przytyję na tym? aha, jedzenie do pracy mam z domu ---------- Dopisano o 13:41 ---------- Poprzedni post napisano o 13:39 ---------- Cytat:
|
|
|
|
|
#2951 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ooj, współczuję tej budowy ja w sumie hmmm, przypadkowo rozregulowałam sobie tryb dobowy i wstaję o takich dzikich godzinach ![]() dziękuję również! ![]() U/R znowu późno wstałam 1. Orkiszowe pancakes z serka homogenizowanego z domowym dżemem rabarbarowo-waniliowym i połową banana. Kawa z mlekiem. 2. Wieprzowy gulasz pomidorowy z fasolą, 1/3 woreczka kaszy gryczanej, surówka. 3. Pasta twarogowo-tuńczykowa z ogórkiem kiszonym. Kawa mlekiem. 4. 2 jajka na twardo, kromka razowca z wędliną i warzywami. Edytowane przez poppy seed Czas edycji: 2012-08-22 o 16:58 |
|
|
|
|
#2952 |
|
Raczkowanie
|
ocenicie?
|
|
|
|
#2953 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 14:25 ---------- Poprzedni post napisano o 14:23 ---------- niestety. mało, ubogo, wartościowo też nie najlepiej. jeżeli to u to za mało.
Świat nie jest taki zły ![]() Turcja Alanya- 2007 Tunezja Sousse- 2008 Egipt Hurghada- 2009 Turcja Marmaris- 2010 Grecja Rodos Egipt Sharm el sheikh- 2011 Izrael Jerozolima i Betlejem Wyspy Kanaryjskie Fuerteventura- 2012 Grecja Kreta 2013- ? |
|
|
|
|
#2954 |
|
Zakorzenienie
|
Moje U
I pieczona owsianka z malinamii migdałami podawana z mrożonym sorbetem malinowym II opakowanie waffli ryzowych w polewie deserowej o smaku pomaranczy serkiem wiejskim i pomarańczą III talerz zupy grzybowej z suszonymi grzybami i makaronem 5 kotlecików ryżowych z marchewką i szczypiorem z sosem koperkowym IV znowu wafle ryżowe słonecznikowex4 z serkiem śmietankowym i dżemem jagodowym (mam wafle do przetestowania ), kilka jagód, poziomki, maliny, mirabelki V pewnie grahamka na pół obie z twarożkiem, pomidor, gotowane jajko na miękko
|
#2955 |
|
Raczkowanie
|
Ervisha oceń moje
chodzi o to zeby nie przytyc
|
|
|
|
#2956 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Jadłospis oceniam na bardzo słabiutkie U.
|
|
|
#2957 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#2958 | |
|
Zakorzenienie
|
Nie jest to wartościowe jedzenie. nie rozumiem po co piszesz ile kalorii miał serek. szczerze to nikogo nie obchodzi. na swoim menu bedziesz tylko chudla
---------- Dopisano o 16:12 ---------- Poprzedni post napisano o 16:10 ---------- Cytat:
I pieczona owsianka z malinamii migdałami podawana z mrożonym sorbetem malinowym II opakowanie waffli ryzowych w polewie deserowej o smaku pomaranczy serkiem wiejskim i pomarańczą III talerz zupy grzybowej z suszonymi grzybami i makaronem 5 kotlecików ryżowych z marchewką i szczypiorem z sosem koperkowym IV znowu wafle ryżowe słonecznikowex4 z serkiem śmietankowym i dżemem jagodowym (mam wafle do przetestowania ), kilka jagód, poziomki, maliny, mirabelki V pewnie grahamka na pół obie z twarożkiem, pomidor, gotowane jajko na miękko I jak tak patrze to chyba za dużo cukru dzisiaj nie wiem skąd ta zachcianka... Czyżby zbliżał mi sie @ ?
|
|
#2959 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#2960 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
pisałam w wcześniejszych menu Fistaszki to niesolone kupuje te na wage. A do każdego posiłku nie da się przemycić warzyw Moze coś mi zaproponujesz ? Poza tym wspominałam Ci, że jak chodze po ogrodzie czy coś to tu to tam coś skunę z krzaka (teraz mamy wysyp pomidorków koktajlowych) ale o tym tez nie piszę (zapomniałam ze pomidor to owoc )
|
|
#2961 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Jadłospis i jakościowo i ilościowo nie dobry . Nie ma białka, nie ma NNKT, same węglowodany proste, mało owoców, mało warzyw i te dokładne wyliczenia .. Nie, nie przytyjesz, ale zniszczysz sobie organizm .---------- Dopisano o 17:43 ---------- Poprzedni post napisano o 17:37 ---------- Cytat:
Brakuje NNKT Poza tym ilościowo malutko, spokojnie możesz nieco zwiększyć, ale jakościowo ładnie
|
|
#2962 |
|
Zakorzenienie
|
A węglowodany złożone tj: pełnoziarniste pieczywo, kasze i ryż ?
|
#2963 |
|
Zadomowienie
|
Makarony etc; tak
|
#2964 |
|
Raczkowanie
|
U (tzn. chciałabym żeby było lekkie R, ale nie wiem, czy wyjdzie xd)
I. grahamka z masłem, plastrami sera żółtego i pomidorem, 3 duże trójkąty arbuza, jabłko 40 minut Killera Ewy Chodakowskiej II. serek wiejski z dużą łyżką bardzo słodkiego domowego musu jabłkowego, cynamonem i jabłkiem, znowu 3 duże trójkąty arbuza III. kawałek szynki gotowanej (100<150g), 2 ziemniaki z masłem i koperkiem, surówka z kiszonej kapusty i marchewki IV. 1/2 kostki twarogu pełnotłustego z garścią orzechów ziemnych, 2 marchewki, pomidor z suszoną bazylią I jak sądzicie załapię się na R? Nie miałam żadnego ruchu oprócz tych 40 minut ćwiczeń i chodzenia do kuchni i robienia jedzenia ;D Edytowane przez imperfect1997 Czas edycji: 2012-08-22 o 19:51 |
|
|
|
#2965 |
|
Zadomowienie
|
Hej laski- staram się spaść na wadze
I ciężko mi czasem wyliczać te wszystkie kalorie, ale zaczęłam patrzeć na skład danej rzeczy (skupiam się na tym, co ma najwięcej białka- to dobrze?). Myślę, że czegoś może mi brakować- pomożecie mi z moim jadłospisem? Może dzięki waszym radą wejdę na właściwą ścieżkę ) Ś: 3 większej wielkości łyżki sałatki warzywnej (papryka,kukurydza,pekińs ka,pomidor,ogórek...) z serem feta, 3plasterki wędliny, 2ogórki kiszone, herbata z jedną łyżeczką cukru II Ś: 2 małe kromki ciemnego chleba z dynią lekko posmarowane masłem z serem (jeden plasterek na dwie) i szynką+ pól czerwonej papryki O: potrawka z papryki,cebuli,ogórka,pom idora+pierś z kurczaka+pól woreczka ryżu P:dwa wafle żytnie wasa z konfiturą własnej roboty z jagód, mały ogórek K:serek wiejski+2wafle z pomidorem i 2ogórki kiszone Po obiedzie zjadłam gruszkę, a teraz po podwieczorku kawałek ciasta. Przed obiadem przejechałam 10km rowerkiem, teraz następne przed kolacją. Posiłki tak w odstępach 2-3 (blizej 3)h. I dużo wody. Staram się trzymać w diecie 1000kcal, ale cięzko mi je wyliczać- kalkulatory się dla mnie nie sprawdzają. Dodatkowo wędliny, mięsa, które uwielbiam jadać kupuje w miejscowej masarni i nie rozpisują tam żadnych nalepek, ale wiem, że robią dobre, w miarę zdrowe rzeczy
|
|
|
|
#2966 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Poza tym brakuje u Ciebie NNKT, wrzuć gdzieś orzechy\oliwę\awokado\sie mię lniane\nasiona dyni, słonecznika\sezam etc
|
|
#2967 |
|
Zadomowienie
|
Szczerze mówiąc to nie wiem ile zjadłam kcal :P Po prostu chce jeśc 5 posiłków dziennie w miarę zdrowych
http://ugotuj.to/przepisy_kulinarne/...82,Pierozki,,2. html (spacja przed html) - jako jaki posiłek byście to wstawiły? I jakieś zmiany w przepisie czy ten jest ok? |
|
|
|
#2968 |
|
Zadomowienie
|
Utrzymanie:
I. 2 gofry żytnie z jajkiem, sałatą, pomidorem i chrzanem żurawinowym/ serkiem wiejskim, kukurydzą konserwową i papryką II. połowa kostki twarogu i małego jogurtu z kakao, miodem, małą gruszką i podprażonymi wiórkami kokosowymi III. ryż z sosem pomidorowym z kurczakiem, kukurydzą konserwową i czerwoną fasolą; kalafior IV. pozostała część twarogu i jogurtu z marchewką, małym jabłkiem i rodzynkami Uśmiecham się o ocenę
|
|
|
|
#2969 |
|
Rozeznanie
|
To ja dam U
![]() I mix płatków (orkiszowe, jęczmienne, owsiane) z lodówki zalane na noc jogurtem naturalnym do tego mus śliwkowy, orzechy pecan, macadamia i kawałki świeżego kokosa + duża kawa parzonaII jabłko, woda kokosowa z lodem III makaron trofie durum z zielonym pesto, czosnkiem, łososiem, brokułem, bazylią, solą ziołową i kolorowym pieprzem do kawy spory kawałek ciasta ze śliwkami, kruszonką i cynamonem IV 2 kromki chleba orkiszowego ze słonecznikiem z kozim serkiem, rukolą, pomidorkami cherry i mieszanką włoskich przypraw ![]() do picia: woda, yerba mate |
|
|
|
#2970 |
|
Raczkowanie
|
P.
1. owsianka z 4 łyżek płatków z jogurtem naturalnym 180g, łychą otrąb pszennych, malinami, gaarścią orzechów laskowych, łychą miodu 2. grahamka z masłem, polędwicą sopocką, sałatą, jajecznica z 2 jajek z pomidorem 3. ryż naturalny z koperkiem, udziec kurczaka pieczony, miseczka sałatki z sałaty, ogórka, pomidora, oliwy z oliwek, przypraw 4. grahamka z masłem orzechowym crunchy grubo 5. sałatka (makaron pełnoziarnisty, puszka tuńczyka wsw, kilka kulek mozzarelli, pomidor, bazylia, oliwa z oliwek), herbata zielona z miodem |
|
![]() |
Nowe wątki na forum Dietetyka
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:22.

ja w sumie hmmm, przypadkowo rozregulowałam sobie tryb dobowy i wstaję o takich dzikich godzinach 

nie wiem skąd ta zachcianka... Czyżby zbliżał mi sie @ ?