|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1831 |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Listopadowo - grudniowe Mamusie 2012 - Cz. X
MiciaKicia tak jak dziewczyny piszą, gdyby było coś nie tak na pewno skierowałby Cię na szczegółowe badania
Dojotka 135zł z przesyłką bardzo okazyjnie bo Lamaze to droga firma z zaporowymi cenami (normalny koszt tej maty to 250zł ) jest świetna bo można ją złożyć w domek i nie zajmuje tyle miejsca słoneczka gra i świeci Landi super lekarz
|
|
|
|
#1832 |
|
Zakorzenienie
|
Jasiu ja mam to szczęście, że w Gliwicach jest trochę tych ginekologów. Ale niestety na palcach jednej ręki można policzyć tych dobrych lekarzy.
Mój poprzedni lekarz też ma tłumy pacjentek, do tego gabinet ma na przeciwko moich okien z kuchni więc postanowiłam do niego chodzić. No ale jak widać te tłumy widocznie chodzą tylko po tabletki do niego, bo na lekarza to on się nie nadaje. Każdy normalny lekarz od początku ciąży robi wszystkie możliwe badania - ja miałam tylko Beta HCG, USG i badanie dopochwowe. W 12tc jak zmieniłam lekarza okazało się że już za późno na niektóre badania ten wcześniejszy podobno nawet jednej babce dał skierowanie do szpitala, bo stwierdził że ciążę trzeba usunąć. Dziewczyna nie poszła... Teraz ma zdrowego 3-letniego syna! Jak widzę tego "doktorka" to rzygać mi się chce, zboczeniec... Jest ginekologiem tylko dla kasy i żeby sobie pooglądać cycki i ci*py ... |
|
|
|
#1833 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
A to badania jakie będę miała przeprowadzone podczas wizyty: renatalne badanie ultrasonograficzne - ANATOMIA PŁODU- wykonywane najczęściej między 18-24 tygodniem ciąży jest jednym z najważniejszych badań w opiece perinatalnej, polegającym na dokładnej ocenie anatomii oraz biometrii płodu. Jest to okres najlepszej dostępności dla oceny struktur płodu w czasie życia wewnątrzmacicznego. W czasie badania ultrasonograficznego możliwa jest szczegółowa ocena : położenia płodu, pępowiny i ilości naczyń w pępowinie biometria płodu: W tym okresie ciąży, ze względu na brak możliwości technicznych dla bezpośredniej oceny długości płodu, wykonuje się pomiary długości kości udowej, wymiaru dwuciemieniowego główki płodu, obwodu główki płodu oraz obwodu brzucha płodu. Na podstawie tych parametrów możliwa jest ocena prawidłowego wzrostu oraz masy płodu ( Ocena prawidłowego wzrastania płodu jest niezbędnym elementem diagnostyki. Niedobór wzrostu płodu może być spowodowany różnymi czynnikami, jak np.: wady rozwojowe płodu, wady rozwojowe narządu rodnego a także nadciśnienie tętnicze u matki i inne choroby matki oraz uwarunkowania genetyczne Nadmierny wzrost płodu może być spowodowany czynnikami genetycznymi oraz zmianami metabolicznymi związanymi z cukrzycą przedciążową, jak i ciążową u matki. ocena budowy płodu: czaszka - ciągłość, kształt twarz - profil, oczodoły, kości nosa (ewentualnie ocena podniebienia i wargi górnej) mózgowie - komory, sploty naczyniówkowe, tylny dół czaszki, móżdżek kręgosłup - ciągłość, symetria klatka piersiowa, badanie przesiewowe serca płodu - wielkość, położenie, ocena czterech jam serca - uwidocznienie tzw."krzyża serca", ocena częstości, miarowości. Stwierdzenie nieprawidłowości położenia, budowy lub rytmu serca jest wskazaniem do badania kardiologicznego serca płodu w ośrodku referencyjnym jama brzuszna - ciągłość ściany powłoki jamy brzusznej, ocena żołądka pęcherz moczowy kończyny - ocena obecności kości udowych, ramieniowych, przedramienia, podudzia, rąk, stóp, ruchomość kończyn ocena łożyska - lokalizacja, struktura- stopień dojrzałości (opis ewentualnych nieprawidłowości budowy, krwiaków pozałożyskowych) ocena sznura pępowinowego ocena ilości płynu owodniowego Ultrasonografia dopplerowska (ocena przepływu krwi w naczyniach) w położnictwie umożliwia: ocenę przepływów w naczyniach płodowych i w krążeniu matczyno-łożyskowym wczesną ocenę stanów zagrożenia płodu obrazowanie przebiegu pępowiny Diagnostyka trójwymiarowa 3D daje większe możliwości w rozpoznawaniu wad rozwojowych twarzoczaszki oraz jest metodą uzupełniającą badania techniką konwencjonalną dwuwymiarową 2D w wykrywaniu innych anomalii strukturalnych płodu. Możliwość zobaczenia twarzy, kończyn i ruchów płodu nienarodzonego jeszcze dziecka w ultrasonografii trójwymiarowej jest dla wielu przyszłych rodziców niezapomnianym przeżyciem. U 10 -15 % pacjentek badanie jest niewykonalne z powodu np. zbyt małej ilości płynu owodniowego, niekorzystnego położenia płodu, , znacznej otyłości ciężarnej. ARCHIWIZACJA CYFROWA : DVD-Video (możliwość obejrzenia w domowym odtwarzaczu DVD) Ultrasonografia 3D/4D w ginekologii – pozwala na diagnostykę i ocenę: guzów macicy (mięśniaków) guzów jajnika zmian patomorfologicznych błony śluzowej macicy wad wrodzonych oraz zaburzeń rozwojowych macicy Ultrasonografia dopplerowska - jest pomocna w ocenie ryzyka złośliwości procesów patologicznych
|
|
#1834 | |||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Nie za dużo? Tak,t o chyba jak jest w domu zimno, ale jak jest normalna temp to wg mnie jedno i drugie to za wiele. Albo same śpiochy albo body+ np półśpiochy Cytat:
![]() Cytat:
![]() Ja do tego otrzymałam 2 strony a4 z wypisanymi szczegółami jakie przepływy, co widział itd |
|||
|
|
|
#1835 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
no ale po Twoich przezyciach to ciezko Cie nie pamietac;p |
|
|
|
|
#1836 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() W szpitalach też dzieci małe ubierają położne w kolorowe ubranka, a nie w białe.
|
||
|
|
|
#1837 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#1838 |
|
Zakorzenienie
|
Dojotka wiadomo, o mnie nikt nie zapomni
ale on nawet pamięta moją ciotkę, której ciążę prowadził ponad 20 lat temu!
|
|
|
|
#1839 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
(i nie mam zamiaru).A alergia, jeśli występuje, to bez względu na jakoś ubrań, bo to nie ma nic do rzeczy - chodzi o sam fakt występowania barwnika. Podobnie, jak każdy uczulony na truskawki dostanie wysypki po zjedzeniu ich, bez względu na to, czy kupił na bazarku, czy w sklepie. Ale nie dajmy się zwariować, taka alergia, jak już pisałam, nie jest przewlekła, to jednorazowa reakcja wrażliwej skóry - na przykład u wcześniaków, albo u osób z rozregulowaną gospodarką
|
|
#1840 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
a mata fantastyczna naprawde ktoś pytał, jak dla mnie motherhood jest za drogi, kojec mam z tego z allegro ale tak to nic wiecej |
|
|
|
|
#1841 |
|
Zadomowienie
|
A Kubuś nasz to Jakub Tomasz
![]() jeśli chodzi o motherhood to ja mam tego rogala do spania (pierońsko był drogi ale byłam zdesperowana) , więcej nic. Ciekawią mnie tylko te otulaczki, są ładne, ale czy praktyczne nie wiem. U nas też od początku położne w kolorki ubierają, nie przesadzajmy, zgadzam sie z Mysti |
|
|
|
#1842 |
|
Raczkowanie
|
jak robia w szpitalu lewatyw? Bo zawsze przed porodem robia ale jak to wyglada?? Wezcie opowiedzcie?
|
#1843 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() no dobra Jakub tez |
|
|
|
|
#1844 |
|
Zakorzenienie
|
Ja nie bede brała ubranek do szpitala, bo położne dają. Tylko na wypis mąż przywiezie. Musze mu tylko uszykować... bo sam to pewnie wezmie to co nie potrzebne
|
#1845 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#1846 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
#1847 |
|
Zakorzenienie
|
Kolezanka opowiadała ze gruszką jej wlewali, poszła do kibelka załatwiła sie i juz. mówiła ze nic strasznego i zeby sie nie bac
|
#1848 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
- Co tam na forum? - Rozmawiamy o tym, że nie warto kupować białych ciuszków do szpitala tylko po to, żeby nie uczuliły... - No jasne....(po czym z jakiś dziwnym przerażeniem) My NA PEWNO nie będziemy stroić całego na biało, bo jeszcze papieżem zostanie! ![]()
|
|
#1849 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
dla malego
|
|
|
|
|
#1850 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
A w sumie może zaszaleję i na tej wizycie poproszę o usg 3D ;] zależy ile sobie za to liczy ale.. zapytam ![]() Cytat:
![]() no ja zawsze dostawałam we Wrocławiu na wizycie kartkę ze wszystkim co mi powiedziano, z zaleceniami na nastepną wizyte itp itd... i miałam to w koszulkach w skoroszycie.. mam nadzieje, ze teraz jak pójde to tez takie cos mi bedzie dawała
|
|
|
#1851 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Ja też miałam coś takiego. Badanie prenatalne usg 2d+4d w Katowicach w Feminie. Trwało chyba jakies 15 minut bo wszystko było w porządku i ładnie było widać ale jestem bardzo zadowolona Co do lekarzy to powiem wam, że ja chodze prywatnie i mam usg na kazdej wizycie, ale wczesniej nie wiedzialam nawet ze robi się usg połówkowe.. nawet nie wiedzialam co to jest, mi lekarz nawet nic nie sprawdzał nie mierzył itd:/ tylko powiedzial ze warto własnie zrobić sobie te prenatalne i tyle. Jakbym wiedziala wczesniej, ze powinien mi wszystko sprawdzic sam to bym stamtad nie wyszła :/ chamstwo straszne.. jednak za coś się w koncu płaci:/ Na szczescie poszlam na te prenatalne i wszystko wiem ale jakos zaczyna mi się nie podobać ten lekarz :/ |
|
|
|
|
#1853 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
a jak ktos przyjedzie z bólami i rozwarciem dość dość to chyba nie robią? ![]()
|
|
|
#1854 |
|
Zadomowienie
|
Co do tej lewatywy, to nawet nie wiem czy w moim szpitalu robią. Muszę się zorientować.
Jeszcze jedno: jaki kupujecie/proponujecie wózek wielofunkcyjny do 1000 zł?
|
#1855 | |||||||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
oj nawet mi nie mów, mam stertę do prasowania Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
![]() a co do włosów, mnie nie wypdają, na szczęście Cytat:
![]() Cytat:
http://allegro.pl/komplet-r-56-spioc...554396596.html więc samego się tego nie założy. Chyba, że ja coś źle nazywam kopytka zrobione, trochę za "luźne" wyszły, ale zjedzone. Następnym razem muszę dać więcej mąki
|
|
#1856 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#1857 | |||
|
Zadomowienie
|
hehe
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
|
|||
|
|
|
#1858 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#1859 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#1860 |
|
Zadomowienie
|
MiciaKicia
ja bylam na prenatalnych 2d 4d i powiem ze te 4d to fajny bajer ale nie wiem czy jest konieczne. Było widać tylko twarzyczkę i tyle i to jeszcze ten obraz to taka sciema trochę raz rączka była cała raz nie i tak jakos to dziwnie znikało wszystko, ale fajna pamiątka na pewno jest i jaka radość dziadków jak zobaczyli te zdjęcie wczesniej takiego nie widzieli. Aha i zależy jaki lekarz ma sprzęt bo chyba trzeba mieć jakis super extra bo na zwykłym 2d nie da się przelączyc na 3d, więc lepiej jakbyś wczesniej dowiedziała się czy jest mozliwość przełączenia, bo pozniej może okazac się, ze niestety nie ma..
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:26.

więc postanowiłam do niego chodzić. No ale jak widać te tłumy widocznie chodzą tylko po tabletki do niego, bo na lekarza to on się nie nadaje. Każdy normalny lekarz od początku ciąży robi wszystkie możliwe badania - ja miałam tylko Beta HCG, USG i badanie dopochwowe. W 12tc jak zmieniłam lekarza okazało się że już za późno na niektóre badania 

*
Czekamy na poród: luty2015
Kroimy: 2016(?)
(30/30)
Im bardziej się będziecie patyczkować i cudować tym gorsze zmarzluchy i chorowitki wychowacie...