|
|||||||
| Notka |
|
| Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje Forum dla osób z kręconymi włosami. Rozmawiamy o stylizacji i pielęgnacji loków. Wejdź, podziel się doświadczeniem, zadaj pytanie. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#68521 | |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Pielęgnacja loków, loczków i fal - XIV część zakręconej opowieści
Cytat:
M - mycie (sam skalp delikatnym szamponem ew czymś co ten szampon udaję ). Kubeczkowe oznacza, że wlewasz normalną porcję myjadła do kubeczka/jakiegoś pojemniczka i rozcieńczasz z wodą jednocześnie spieniając. Taką pianą polewasz skalp i masujesz. Dzięki temu mamy mniejsze stężenie detergentu w myjadle . Ja np myję normalnie, bo kubeczkowo jakoś mi niewygodnie.O - cięższa odżywka (nawilżyć, dociążyć it itd) granatowa Isana? co masz na myśli?
|
|
#68522 | ||
|
Raczkowanie
|
Co to znaczy, ze zaczynasz odczuwac skutki suszenia dyfuzorem?
Wloski piekne Cytat:
TZN. bez tego swietnego dyfuzora. Gdzie mozna jä dostac? Na dodatek mieszkam w De i dostepnosc jest jeszcze gorsza ;(Cytat:
tylko nie wiem czy koncöwek nie bedzie wciägac? Jak uwazacie? Wlasnie chcialam takä, zeby te kolce nie wystawaly z kryzy, ale tak ciezko dostac podobnä Jak uwazacie, dobra? Edytowane przez pooolka Czas edycji: 2012-08-31 o 15:28 |
||
|
|
|
#68523 |
|
Raczkowanie
|
dziewczyny w mojej biedronce nie ma już zielonego kremu do rąk tylko są jakieś w nowych opakowaniach czerwony i biały (takie matowe) mam nadzieję że to tylko zmiana opakowania??!! nie miałam czasu dłużej się im przyglądać......
|
#68524 |
|
EDUkator
|
Ja też się nie wypowiem o pielęgnacji, ale odwiedzałaś tego bloga: http://lojotokowaglowa.blogspot.com/ ?
|
#68525 |
|
Zakorzenienie
|
Hej
![]() zrobiłam sobie coś takiego: http://blondregeneracja.blogspot.com...-do-wosow.html dzisiaj pierwsze testowanie. Zastanawiam się czy na skórę głowy się nada cyz tylko na włosy |
|
|
|
#68526 |
|
Przyczajenie
|
Witam
.Już od ponad roku szpieguję ten wątek i wreszcie melduję się na pokładzie. Przyjmiecie mnie ?
|
|
|
|
#68527 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
#68528 | ||||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
![]() |
||||
|
|
|
#68529 |
|
Zadomowienie
|
|
|
|
|
#68530 |
|
Zakorzenienie
|
Użyłam pierwszy raz tego psikadła i jestem zachwycona. Włosy są niesamowicie miękkie i nawilżone. Wtarłam też w skórę głowy i wszystko ok
![]() ---------- Dopisano o 20:26 ---------- Poprzedni post napisano o 20:25 ---------- Zauważyłam, ze czym włosy dłuższe tym gorszy skręt. Z przodu mam ładne lczki, a tył tylko faluje. |
|
|
|
#68531 |
|
Zadomowienie
|
Moje falki maja dzis uczte
Zmontowalam nastepujaca maske: bingo shea jako baza+mleczko kokosowe+olej rycynowy+keratyna+panteno l+aloes zatezony+lecytyna. Nowoscia sa dla mnie mleczko i lecytyna. Dzieki tej drugiej maska ma tak kremowa konsystencje ze az milo, nie mialam natomiast pojecia ze tak gesta jest ta substancja i ze tak ciezko bedzie wydobyc jej odrobine z mazidłowego opakowania Siedze z tym pod folia, w wersji dla wypadajacych wlosow A na skalp zaryzykowalam i nalozylam Sese.
|
|
#68532 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
|
||
|
|
|
#68533 |
|
Przyczajenie
|
Dziewczyny myślicie, że szampony biovax to dobry wybór? Ostatnio postanowiłam odstawić te z SLS i umyłam włosy balsamem aloesowym Mrs Potters, ale albo zrobiłam to źle, albo moje włosy nie są do niego przekonane - były suche...o falach czy lokach nie było nawet mowy. Z informacji, które znalazłam wynika, że szampony biovax nie mają SLS. Od jakiegoś czasu staram się wydobyć skręt i jakoś nawilżyć włosy, do tej pory z takim sobie skutkiem. I teraz nie wiem, czy spróbować z biovaxem...kusi mnie brak SLS...
|
|
|
|
#68534 |
|
Zadomowienie
|
Ja właśnie unikam masek pod folią bo po nich lecą mi włosy i nigdy nie myślałam o wersji dla wypadających.. Chodzi o kucyka zawiniętego w folię?
|
#68535 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() dziękuje za odp |
|
|
|
|
#68536 |
|
Zakorzenienie
|
mam do Was, drogie curlitanki, pytanie: jeszcze rok temu myłam włosy tylko szamponem, ścinałam je raz na ruski rok (dosłownie), a wyglądały jak na pierwszym zdjęciu. Co prawda były dość przesuszone, ale wrażenie robiły i, co tu kryć, chętnie bym znowu widziała podobne na swojej głowie. Potem mocno wycieniowałam - bo podobno wtedy lepiej się kręcą - i aktualnie od miesiąca stosuję 'świadomą' pielęgnację włosową (babydream, odżywki i maski bez silikonów, odżywki b/s i oleje), a wyglądają jak na dwóch pozostałych fotkach. może moje włosy po prostu nie nadają się do cieniowania? ma któraś pomysł?
(przekopiowanie z cięcia, bo tam pozostałam bez odpowiedzi z góry przepraszam)
|
#68537 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
#68538 |
|
Zadomowienie
|
Może chodziło ci o Alterre z granatem? https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt,3...aloe-vera.html.
Albo o Isane z babassu https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt,3...s-spulung.html ![]() Mam w głowie kilka opcji: - włosy jeszcze nie przyzwyczaiły się do nowej pielęgnacji. Często na początku dochodzi do pogorszenia by potem było co raz lepiej ![]() - nie pielęgnujesz ich tak jak powinnaś. Może napisz czego zazwyczaj używasz, jak stylizujesz. Któraś mądra głowa coś doradzi, ja też spróbuję. - faktycznie nie lubią cieniowania - co włos to inne upodobania, może spróbuj dążyć do wyrównania? - skręt osłabił się z innych przyczyn - hormony itp. Gdzieś na zakręconym powinien być wątek "dlaczego moje włosy przestały się kręcić?" czy coś w tym stylu, spróbuj znaleźć i poczytać ![]() Na razie duuuużo cierpliwości i świadoma pielęgnacja, coś zaradzimy
Pielęgnacja fal od 01.02.2012. Edytowane przez Martek_ Czas edycji: 2012-08-31 o 22:29 |
|
|
|
#68539 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nie suszę ich suszarką, rozczesuję tylko na mokro grzebieniem z szeroko rozstawionymi zębami. Farbuję henną, ale od ponad czterech lat, więc to raczej nie jest jej sprawka. do wątku 'dlaczego przestały się kręcić' zaraz zajrzę, dziękuję za polecenie
|
|
#68540 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Wyglada to komicznie ale dzieki temu skora glowy nie kisi sie pod folia Mozna to troche podgrzewac suszarka
|
|
|
#68541 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ale chyba skorzystam, bo nie lubię się kisić w całości pod czepkiem/w ręczniku/cokolwiek
|
|
#68542 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#68543 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
#68544 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() tak odnośnie hennowania, jaka henna? śliczny kolorek co do odżywek - nie wiem czy to wszystko nie jest za lekkie, może potrzeba ci więcej emolientów i lepszego zabezpieczenia? Próbowałaś czegoś innego? Tutaj bardzo sławny jest Garnier z Awokado i Masłem Karite jako d/s. Polecam też zielony krem do rąk z biedronki na końcówki, ewentualnie b/s (może przeciążać). Jest taniutki (chyba ze 3 złote?), a warty uwagi .I powiedz jak stylizujesz ![]() Cytat:
Pielęgnacja fal od 01.02.2012. Edytowane przez Martek_ Czas edycji: 2012-08-31 o 23:14 |
||
|
|
|
#68545 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() dzięki ---------- Dopisano o 23:31 ---------- Poprzedni post napisano o 23:22 ---------- Cytat:
Dziewczęta, zawsze jestem pod wrażeniem Waszej szerokiej wiedzy o włosach jak wchodzę na to forum! Niejeden fryzjer powinien się zawstydzić i gdzieś głęboko schować przy Was A więc tak: na razie olejowałam tylko kokosowym i trzymam pod ręcznikiem godzinkę-półtorej. Szczerze mówiąc nie próbowałam jeszcze żadnego innego, ale jak tylko minie okres świeżo-po-hennowaniu zaaplikuję im coś kuchennego Puszenia po kokosie nie zauważyłam.Włosy schną mi około 3 godzin, choć zazwyczaj chodzę z mokrymi spać i wtedy rano już są suche. Henna się nie wypłukuje jakoś bardzo, do regularnego farbowania zmuszają mnie właściwie li i jedynie odrosty co do koloru to na pierwszym zdjęciu Eld kasztan, na dwóch pozostałych już mieszanka naturalnej, czerwonej Khadi z Khadi jasnobrązową, proporcje 1:1, niezakwaszana ![]() Garniera Karite właśnie niedawno polecała mi koleżanka - co prawda SG - dlatego jak skończę Joannę, to chyba kupię myślę też o sławetnej Isanie z bassbasem. Do zabezpieczenia końcówek używam też czasem serum na końcówki Joanny mleko & miód.Stylizacja: tu chyba moje najsłabsze pole bo rozczesuję mokre, wgniatam odżywkę b/s, robię kilkunastominutowe zawinięcie w t-shirt bawełniany (nigdy nie mogę zapamiętać nazwy tej skomplikowanej czynności ) i potem idę spać (kiedyś owocowało to tym, że rano budziłam się z lokami, dzisiaj trochę gorzej). Jeśli chcę wzmocnić odrobinę skręt, to używam sprayu 'Zakręć' z serii Shock & Waves Welli, mój niezawodny przyjaciel od 6 lat chyba
|
|
#68546 |
|
Zakorzenienie
|
Ja dzisiaj prawie zamordowałam swoje włosy! Lekko nieprzytomna rano chlusnęłam wielką ilość nafty na włosy i trzymałam 10 minut. Włosy wyschły po prostu na totalny wiór! Próbowałam zmyć to Facelle i zrobiła mi się skorupa na głowie. Uratowałam mnie maska Bingo i Joanna, ale wypadło mi przy tym całe mnóstwo włosów
Chyba tylko mnie się takie rzeczy przydarzają <koniec żali >sorki, musiałam się wyżalić
|
|
#68547 |
|
Raczkowanie
|
deszczowypies Witaj
Prócz tego co dziewczyny napisały ja dopowiedziałabym jeszcze jedno: Twoje włoski wyglądają jakby miały za mało nawilżenia i za mało zabezpieczenia emolientowego. Ja bym spróbowała tak: Oleje: jak już dziewczyny pisały spróbuj oliwy albo słonecznika Mycie: może być babydream, ale u mnie dodatkowo wysuszał włosy, spróbuj mycia odżywką Isana z olejem Babassu Odżywianie d/s: Kallosa Latte używałabym częściej np 2-3 razy w tygodniu i bym go stuningowała np. gliceryną z apteki (5 kropli na porcję maski do nałożenia) i koniecznie dodała do niego emolientu np. łyżeczkę oleju np. oliwy, słonecznika lub jakiegoś innego co włosy go lubią. Możesz też dodać ciutkę miodu lub żelu lnianego - fajnie nawilżają. Ogólnie pamiętaj o tym aby zawsze maska lub odżywka zawierała jakiś nawilżacz + emolient. Joanne z rozmarynem bym sobie darowała bo zioła mogą wysuszać (nie wysuszające siemię lniane, prawoślaz, kwiaty lipy), do tego ma denata w składzie. Spróbuj też maski żółtko jaja, miód, mleko lub jogurt naturalny, żel lniany i jakiś olej wtedy otrzymasz maskę kondycjonującą, powinna przypasować wysokoporowatym. Do używania codzienne wspomniany Garnier awokado i karite lub Isana z olejem Babassu (ta będzie lżejsza). Nie bój się częstego używania masek sama zobaczysz po włosach kiedy przystopować z maskami, ja używam ich prawie codziennie ![]() Na przyszłość fajne maski ma L'biotica Biovax np. do suchych i zniszczonych lub BingoSpa np. masło shea i 5 alg. B/s: Naturia Mini truskawkową bym sobie odpuściła bo zawiera parafinę więc do zmycia potrzebny będzie siarczan. Jako b/s polecane są odżywki Joanna, Naturia z makiem i bawełną albo len i rumianek, pokrzywa np. https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt,2...jasnianiu.html Fajnie spisuje się też jak już napisano krem z Biedronki "Ochronny Krem do rąk" taki zielony wtarty w końce lub jakiś olejek, ale tu łatwo przesadzić i zatłuścić włosy. Stylizacja: tu polecam używanie jeszcze jakiegoś żelu np. Isana męska pomarańczowa pomoże Ci utrwalić skręt, ale też odpowiednio zastosowana wydobyć większy. Sprawdź czy ten sprey z Welli "Zakręć" nie ma denatu w składzie bo będzie wysuszał. Co do henny jest ona mocno wysuszająca na włosy więc zaraz po farbowaniu zafunduj im maseczkę głęboko nawilżająca by Wiedźma: http://czarownicujaco.blogspot.com/2...wilzajaca.html Ja zawsze od razu po spłukaniu henny nakładałam maskę, nie czekałam nigdy tych 48h i nic się nie działo, a też malowałam Khadi. Stosuj odpowiednią pielęgnacje (wszytko podpięte w Pigułce i FAQ), a może skręt ruszy
Edytowane przez Ignis00 Czas edycji: 2012-09-01 o 11:48 |
|
|
|
#68548 |
|
Raczkowanie
|
Wczoraj robiąc zapasy odżywkowe znalazłam taki produkt, ale nie byłam pewna czy odżywka jest zgodna z metodą cg i odpuściłam sobie, choć cena i pojemnik z pompką są bardzo kuszące.
![]() Podpowiedzcie proszę czy warto ją przetestować ![]() https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt,5...enerujaca.html Byłam też w rossmanie, a tam pełna półka allterowych odżywek z morelą i tak się zastanawiam czy to jest potwierdzone, że ją wycofują? Edytowane przez horgen Czas edycji: 2012-09-01 o 12:19 |
|
|
|
#68549 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
A mi jak ostatnio.. Podobnie. To był mój pierwszy raz z naftą i nawaliłam jej całe mnóstwo. Ehh trzymałam 10 minut i przez godzine próbowałam włosy odmyć. Neva eva
|
|
|
|
|
#68550 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() |
Nowe wątki na forum Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:39.

). Kubeczkowe oznacza, że wlewasz normalną porcję myjadła do kubeczka/jakiegoś pojemniczka i rozcieńczasz z wodą jednocześnie spieniając. Taką pianą polewasz skalp i masujesz. Dzięki temu mamy mniejsze stężenie detergentu w myjadle 
Tez jestem jej szczesliwa posiadaczka 
TZN. bez tego swietnego dyfuzora. Gdzie mozna jä dostac? Na dodatek mieszkam w De i dostepnosc jest jeszcze gorsza ;(

<koniec żali