Niemowlęctwo juz za nami, drugi roczek zaczynamy! Letnie dzieci 2011. - Strona 19 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Odchowalnia - jestem mamą

Notka

Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem.

Pokaż wyniki sondy: Wybieramy tytuł do kolejnej czesci
1. Maluchy nam powoli mówić zaczynają: bam, hau hau i daj ogólka wokoło się rozlegają. 0 0%
2.Biegamy, piszczymy, na szafki wchodzimy, nie możemy się doczekać sanek i zimy. 15 35,71%
3.Jestem już duży, biegam i mówię, lecz dalej mamę najbardziej lubię. 0 0%
4.Tańczą, w żłobku siedzą, mówią tata, mama, rośnie nam tak szybko gromadka kochana. 1 2,38%
5. Wyłażące zęby i rozbite nosy, takie są roczniaków z małym hakiem losy. 15 35,71%
6. Dwa lata temu byłem komórką, a dziś śmiało biegam po całym podwórku 0 0%
7.Czapa, szalik ciepłe butki, strój na zimę mam cieplutki 3 7,14%
8. Słówek znam już coraz wiecej, w parku coraz szybciej pędze. 4 9,52%
9. Roczek z górka liczę sobie wciąż zawracam mamie w głowie 4 9,52%
Głosujący: 42. Nie możesz głosować w tej sondzie

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2012-09-04, 12:50   #541
alibany
Rozeznanie

Dot.: Niemowlęctwo juz za nami, drugi roczek zaczynamy! Letnie dzieci 2011.

Pieleszko, Lili

Monotematyczna dzisiaj będe A jeszcze w kwestii smoka, sprawdziło się moje przypuszczenie, że bez smoka Ala jednym ciągiem będzie dłużej spała bez pobudki. Zwykle, czy to drzemka w dzień, czy nocne zaśnięcie było przerywane przebudzeniem i szukaniem tego dyda. A od momentu gdy nie ma smoka, w dzień (tak jak teraz) śpi ciągiem już godzinę (zwykle budziła się po pół h i trzeba było ją dolulać). Sorry, że tka o tym trabie, ale u nas tych "złych" nawyków jest wiele, więc ciesze się jak głupia, że z jednego udało nam się wyjść

isutyna czemu nic nie piszesz?
jak Nutka?

Edytowane przez alibany
Czas edycji: 2012-09-04 o 12:54
alibany jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-04, 12:53   #542
anka_1984
Raczkowanie

AgaGuernsey - ja podaje mleko + kaszka!!! Mam wrażenie, że mały się przy tym uspokaja, w nocy też dostaje mleko butelką. Na razie nie planuję odstawić.

A co do żłobka to trudna decyzja…A chcesz już wrócić do pracy?

83monia- ja nie daję kolacji takiej normalnej, nie za chętnie je.

agulaabar – u nas jest bardzo podobnie, z tym że butla to mleko + kaszka 270 -300 ml + w nocy ok. 200 ml mleka..
anka_1984 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-04, 12:56   #543
agawoo
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez AgaGuernsey Pokaż wiadomość
aaaaaaa mam problem, no moze nie problem, a dylemat: Dzwonila babka ze zlobka, ze zwolnilo sie miejsce i moga od razu przyjac Antosia, bo wlasnie on jest teraz nastepny w kolejce na liscie. Powiecie, gdzie tu problem? Ano wlasnie - nie tak to planowalam. Mam wychowawczy do konca lutego, wiec chcialam, zeby Antos dopiero wtedy poszedl lub ewentualnie za rok we wrzesniu. Mam 24 godz na zastanowienie. Jak odmowie, dzwonia do nastepnego na liscie. Ja moge byc na niej dalej, ale nikt mi nie zagwarantuje, ze potem zwolni sie miejsce. Nie wiem jak sytuacja w pracy. To znaczy prawnie jest taka mozliwosc, ze za 30 musza mnie przyjac, jak napisze podanie, ale wszystko rozbija sie o Antka. Nie chce, zeby chorowal! Zuzka poszla do zlobka jak miala 11 m-cy i przez pol roku miala 10 antybiotykow! Nie chce tego powtorzyc.
Aga, trudna decyzja ...
Ja też się tak wystraszyłam tych chorób, że nie dałam Amelki teraz do żlobka, chociaz była zapisana i przyjęta ...
Przepisałam na styczeń, jak będą miejsca, to wtedy ja przyjmą ...
Ale cały czas sie waham .. z jednej strony chciałabym, żeby chodziła, a z drugiej sie boję

tylko po to, żeby w niej wszystko było
agawoo jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-04, 12:56   #544
anka_1984
Raczkowanie

Z tego, co czytam, to widzę, że tylko ja jeszcze daje mleko w nocy. W piątek postaram się podać trochę wody, zobaczę jak zareaguje, chyba z głodu od razu nie padnie
Stary 2012-09-04, 12:59   #545
Stronczek27
Wtajemniczenie

GG do Stronczek27
Anka ja tez czasami daje. Zależy jak sie obudzi. Jest noc kiedy nie je i jest noc kiedy sie budzi i daje jej flache. ale fakt wiecej jest tych bezjedzeniowych.
Stronczek27 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-04, 13:01   #546
AgaGuernsey
Wtajemniczenie

GG do AgaGuernsey

Cytat:
Napisane przez 83monia Pokaż wiadomość
dzieki za menu kolacjowe. ale jak nie daje MM czy UU to mi nie bedzie wyc z głodu? jest tu jakies dziecko co sama kaszka starcza do szczescia wieczorem?
Ja mysle, ze kaszka powinna byc bardzie sycaca niz mleko, wiec powinna starczyc. Moim dziewczynom starczala.

Cytat:
Napisane przez alibany Pokaż wiadomość
A propos poniżej foto z naszego rodzinnego wypadu do Torunia

Cytat:
Napisane przez Lili 83 Pokaż wiadomość
Co za kluseczki z sera?

Co do żłobka to nie wiem co poradzić....
Antoś niekoniecznie może być chorowity.
Ale szkoda trochę tego czasu spędzonego z maluchem.
Dziewczyny i tak są w przedszkolu.

Pewnie bym dała do żłobka

---------- Dopisano o 13:24 ---------- Poprzedni post napisano o 13:21 ----------

Jak podajecie wodę w nocy dzieciaczkom to w czym? Butelce, bidonie, niekapku?
Opakowanie serka typu Bieluch, 4 lyzki maki, jajko - mieszamy i na gotujaca lekko osolona woda lyzka nakladam ciasto, chwile sie pogotuje, odcedzam, maslo (starszakom maslo topione), troche cukru i gotowe.

Cos mi mowi, ze bedzie chorowity, juz poprzedni rok to pokazal, gdzie on nie chodzil do zlobka, a zarazal sie od dziewczyn.

Z zasady picia nie podaje, ale jak juz, to w nocy z butelki.

Cytat:
Napisane przez alibany Pokaż wiadomość
Ale masz teraz zagwostkę. tak z nienacka Cię wzięli. Nie wiedziałabym co zrobić w takiej sytuacji. Jednak psychicznie nastawiałas się na przyszły rok a tu tak z zaskoczenia tel....... Ciekawa jestem jaką decyzję podejmiesz....
Może jednak w tym przyszłym roku tez się pozwalniają miejsca.

My jemy kaszkę z butli przed snem. Ale śmiało mogłabym dawać małej ją łyżeczką pół godz. przed snem, tylko leniwa ejstem, a ona zbyt zmęczona by mieć cierpliwość do siedzenia w krzesłku.

A no i pochwalę się, że od długiego czasu nie jemy w nocy Wczorja pierwszy raz nie uszykowałam termosu z woda, butelki i mleka na szafce w sypialni Do przedwczoraj zapobiegliwie szykowalam ale się nie przydawało Rośnie mi to dziecko że hej
Mysle i mysle i jeszcze nie wiem jaka bedzie decyzja...

Super, ze wyeliminowalyscie karmienie nocne.

Cytat:
Napisane przez DDewik Pokaż wiadomość
3. Biedny Filipek, ja znam to z drugiej strony i nie martw sie, jeszcze pare dni i bedzie z usmiechem Cie zeganal
U swoich dzieci to sie strasznie przezywa, ja pewnie jak wroce w marcu do pracy to bede tak samo jak ty reagowac

Trudna decyzja...

Ja na razie nie mysle o tym zeby nie dawac Boryskowi mleczka przed spaniem, on sie wtedy ladnei wysisza i zasypia
Jestes przedszkolanka?

Wlasnie u nas tez butla dziala wyciszajaco.

Cytat:
Napisane przez pieleszka Pokaż wiadomość
AgaG na Fabianka nadal czekam mam nadzieję, że już niebawem się zjawi! info o tym, że są już na porodówce dostałam o 6 rano, więc już trochę to wszystko trwa

a co do żłobka to nie wiem co bym zrobiła. w pierwszym odruchu napisałam, że bym oddała, ale tak po sekundzie uświadomiłam sobie, że jakby zaczął chorować to masakra.. mi Haneczka chorowała będąc w żłobku i to nie było fajne... trudna decyzja. a mąż co na to???

To wciaz czekamy na info...

A maz wstepnie powiedzial, ze chyba jeszcze zaczekamy, ze jednak inaczej kiedys tam postanowilismy. Ale teraz poszedl do pracy, wiec moze przemysli co nieco i decyzja bedzie inna.

Nie ukrywam, ze gdybym przerwala urlop i wrocila na 3/4 etatu, to troche byloby nam lzej finansowo, ale majac troje dzieci w placowkach, nie ma sily, zeby ktores nie chorowalo, wiec od razu problem, co z dziecmi jak sa chore. Tylko L4 na nie. Wiec automatycznie mniej kasy, mnie w pracy nie ma... No dylemat

Monia Tobie chyba Kinga malo choruje w zlobku? Czy nie piszesz?

Crazy jak Ida?

Jeszcze Wam cos wrzuce:
http://w922.wrzuta.pl/film/70erazpHAfd/dla_antosia
taka kiepska prezentacja na roczek, dziewczyny tez mialy, to i Antkowi na szybko zmajstrowalam.
AgaGuernsey jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-04, 13:01   #547
adrji
Raczkowanie

-Telik cuuuuuudni! czy Jaś ma oczy i wogóle podobny do tżta?

- Brumek i Stronczek gratuluje pierwszych kroczków!!

Stronczek dodatkowo wszystkiego najlepszego z okazji rocznicy, wogóle to zauważylam że dużo z nas świętuje podobnie 2 rocznie, my też niebawem.. to znaczy ze kilka nas od razu niedługo po ślubie w prezencie ślubnym zaszło w ciąże

-Patik sto lat!!!

Cytat:
To jak takie dyskusje panelowe dzisiaj, to ja mam pytanie do mam na MM - ile z Was podaje mleko bezposrednio przed spaniem z butli ze smoczkiem? I czy myslicie o wyeliminowaniu tego, jesli tak, to kiedy i jak?
no własnie to jest pytanie które już się czesto zaczyna pojawiać i ja też poprosze na nie odpowiedz
własnie myslałam o już doświadczonych mamach ze nam pomożecie, Aga a jak u ciebie z dziewczynkami tego nie przerabiałaś?
ja się codziennie do tego zbieram, bo mój Jancio bez problemu umie zasypiać sam więc pewnie na wieczór też by wkońcu padł, i zbieram się od powrotu z wyjazdu do tego codziennie, ale powiem wam że narazie nie zmieniłam tego z czystej wygody bo wtedy mam szybko i długi wieczór dla siebie a tak to zmiana troche rytuału, najpierw nakarmić potem jeszcze do łazienki no i wkoncu do łóżeczka usypiać bez niczego... no ale czuje ze się całą trójką musimy do tego zabrać, na wyjezdzie tez mialam takie wrazenie ze mamy wyjazdowe chyba patrzyły że to już nie powinno tak być...
no to dziewczyny ze starszakami wymiencie swoje doświadczenia
Ania a ty jeszcze karmisz Adasie UU czy odstawiłaś z decyzją planowania drugiego dzidziusia czy jak się dowiedziałaś o ciąży to odstawiłaś? jak u was z jedzeniem mleczka?
adrji jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2012-09-04, 13:05   #548
83monia
Zakorzenienie

Cytat:
Monia Tobie chyba Kinga malo choruje w zlobku? Czy nie piszesz?
liczac od marca miala kilka katarków takich szybko leczacych sie, raz bylam na l4 z powodu przeziebienia i raz na ospe. dwa razy miala zapalenie ucha, ale nie musialam z nia byc w domu (tylko jeden dzien starczył). tylko raz dostala antybiotyk, wlasnie na to ucho.

BLOGUJĘ: http://www.konfabula.pl
83monia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-04, 13:13   #549
Stronczek27
Wtajemniczenie

GG do Stronczek27

Aga G prezentacja cudna, az sie poryczalam

zdradzisz tytul piosenki i w czym robilas?
Stary 2012-09-04, 13:15   #550
DDewik
Raczkowanie

Cytat:
Jestes przedszkolanka?

.
Kiedys tak, obecnie pracuje w nauczaniu(1-3)
DDewik jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-04, 13:16   #551
adrji
Raczkowanie

PAtik coś pożyczonego przeczytałam dlatego od razu złapałam się za niebieskiego, wczoraj już mnie głowa bolala ale musialam skończyć szybko się uwijalam bo teraz chce obejrzeć kinowy film pożyczony narzeczony podobno ekranizacja, golądałaś?

Alibany ładnie wam we wszystkim!! piękne dziewczyny

Pieleszko Hania mowi już takie "całe zdania"? nam jeszcze do tego daleko choć i tak mi się wydaje że Janek całkiem duzo się nauczył na wyjezdzie
moje ulubione to nauczył się (podpatrzył a raczej podsłuchuje codziennie od śąsiadki) wołać jak coś chce mamoo
no i pierwsze ze słów dziecka moje ulubione kawa

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2012-09-04, 13:17   #552
anka_1984
Raczkowanie

Cytat:

Jeszcze Wam cos wrzuce:
taka kiepska prezentacja na roczek, dziewczyny tez mialy, to i Antkowi na szybko zmajstrowalam.
Antoś się bardzo zmienił przez ten roczek, rozumiem, że wyświetlająca się data nie jest właściwa...
Słodkiego masz synak i już tak dorosłego. A zdjęcie marynarza the best
Stary 2012-09-04, 13:20   #553
jacieeeee
Wtajemniczenie

Cytat:
aaaaaaa mam problem, no moze nie problem, a dylemat: Dzwonila babka ze zlobka, ze zwolnilo sie miejsce i moga od razu przyjac Antosia, bo wlasnie on jest teraz nastepny w kolejce na liscie. Powiecie, gdzie tu problem? Ano wlasnie - nie tak to planowalam. Mam wychowawczy do konca lutego, wiec chcialam, zeby Antos dopiero wtedy poszedl lub ewentualnie za rok we wrzesniu. Mam 24 godz na zastanowienie. Jak odmowie, dzwonia do nastepnego na liscie. Ja moge byc na niej dalej, ale nikt mi nie zagwarantuje, ze potem zwolni sie miejsce. Nie wiem jak sytuacja w pracy. To znaczy prawnie jest taka mozliwosc, ze za 30 musza mnie przyjac, jak napisze podanie, ale wszystko rozbija sie o Antka. Nie chce, zeby chorowal! Zuzka poszla do zlobka jak miala 11 m-cy i przez pol roku miala 10 antybiotykow! Nie chce tego powtorzyc.

To jak takie dyskusje panelowe dzisiaj, to ja mam pytanie do mam na MM - ile z Was podaje mleko bezposrednio przed spaniem z butli ze smoczkiem? I czy myslicie o wyeliminowaniu tego, jesli tak, to kiedy i jak?
Aga kurcze ciężka decyzja. Chyba jeszcze bym się wstrzymała, skoro bierzesz też pod ewentualność przyszły wrzesień.

Co do mleka to daję Dominikowi przed spaniem z butli i rano kaszkę, też z butli. I nie mam z tym problemu. Przecież on ma rok, na wszystko przyjdzie czas. Od wczoraj za to eliminuję butlę, którą jadł koło 16tej, w zamian za to dostaje drugie śniadanie, a owoce czy jogurt przesunęłam właśnie na 16tą (wcześniej były rano owoce)

Cytat:
Wizaż proponuję
Tak się to skończy Prania nie zrobię, bo płyn się skończył, obiad jedynie ugotowałam. No cóż. Może jutro

Cytat:

W butli, bo tak lubi. Z niekapka też umie, ale woli butlę. To niech pije

Stronczek szczęścia dla Was

Dominik 29.07.2011r
jacieeeee jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-04, 13:30   #554
adrji
Raczkowanie

Aga super pamiątka! wspaniałe do wzruszenia!

dobrze dzidziusio się obudził, pewnie koniec pisania

lece na kawe

---------- Dopisano o 14:30 ---------- Poprzedni post napisano o 14:25 ----------

ale kluczowa kwestia czy wy dajecie butle i do łózeczka spać się wyciszyć? czy jeszcze po zjedzeniu jest mycie zębów? bo to chyba w tym całym odstawieniu wieczornym od butli chodzi tylko najbardziej o próchnice i ząbki tak? bo mi to wcale by nie przeszkadzalo ten rytual
Stary 2012-09-04, 13:30   #555
Lili 83
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez anka_1984 Pokaż wiadomość
Z tego, co czytam, to widzę, że tylko ja jeszcze daje mleko w nocy. W piątek postaram się podać trochę wody, zobaczę jak zareaguje, chyba z głodu od razu nie padnie
Ja daję UU.

Cytat:
Jeszcze Wam cos wrzuce:
Przez Ciebie teraz ryczę
Jakie to cudne i ... cudne!
Lili 83 jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2012-09-04, 13:31   #556
Madziulka_17
Wtajemniczenie

Cytat:

1. Nie wiem co bym zrobiła Chyba nie byłabym gotowa oddać dziecka tak z dnia na dzień do żłobka.. Poza tym bałabym się, że zacznie chorować. Jestem ciekawa jaką podejmiesz decyzję.
2. Szymon o 19-20 zjada kaszkę i budzi się ok. 22-23 na mleko. Nie myślę jeszcze o wyeliminowaniu, bo wiem, że wtedy nie pił by już mleka wcale - w dzień nie tknie

Cytat:

W bidonie.

' Dziecko jest chodzącym cudem, jedynym, wyjątkowym i niezastąpionym '

http://suwaczki.maluchy.pl/li-54402.png

http://kociewianka.w.interia.pl/mamy/dzieci2011.html
Madziulka_17 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-04, 13:40   #557
mamad1
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez brumek Pokaż wiadomość
My tylko na UU, ale pewnie Cię to nie dziwi I póki co nie myślimy się odstawić.
Nawet miałam napisać, że oprócz Ciebie

Patik sto lat! Wszystkiego najlepszego! Ja tez lubię Twoje posty - dla mnie możesz narzekać

Cytat:
O to u mnie sytuacja odwrotna, teściowa jeszcze w miarę stosuje się do moich metod wychowawczych (żywieniowych) a przynajmniej nie mówi, że zrobiła coś innego o tyle mama wczoraj bezkarnie mówi do mnie, że dała Rafciowi pół wafelka, bo tak patrzył jak jadła i rączk wyciagał .... Ja staram się nie dawać nic z cukrem...
Przypadek drugi - pytanie kiedy kupisz parówki dla małego, on na pewno chętnie by zjadł - ja mówię, że parówki nie są wartościowym jedzeniem, po czym słyszę - wszystkie dzieci jedzą...
Jak nie dawałam smoka to miałam atak nasilony - zarówno babcie jak i prababacia pytały dlaczego nie chce podawać. A teściowa to nawet kupiła małemu i podawała jak ja gdzieś musiałam wyjść - Ale potem już nie zostawiałam z nikim małego, smoka nie dawałam i później sam już nim pluł
Ja tez się nasłuchałam na temat smoczka... I karmienia butelką i jeszcze wielu rzeczy. Teraz babcia się dowiedziała, że Patryk je ciastka (czasem) i już mu wczoraj biszkopty kupiła (ale on nie chciał). Nie jestem przeciwniczką słodyczy, sama je namiętnie zjadam, ale chciałabym, żeby ktoś się mnie pytał, czy w danym momencie może mu coś dać...

AgaG ale masz dylemat... Nie doradzę, ale życzę jak najlepszego rozwiązania problemu!

Alibany Wy tez zgrabne i piękne

Anka ja też karmię w nocy ale UU

Cytat:
Napisane przez adrji Pokaż wiadomość
Stronczek dodatkowo wszystkiego najlepszego z okazji rocznicy, wogóle to zauważylam że dużo z nas świętuje podobnie 2 rocznie, my też niebawem.. to znaczy ze kilka nas od razu niedługo po ślubie w prezencie ślubnym zaszło w ciąże

Ja to nawet w pierwszą rocznicę ślubu urodziłam Patryka

Stronczek wszystkiego najlepszego z okazji rocznicy ślubu! A jak Wasze relacje z tż? Wyjaśniliście sobie wszystko?
mamad1 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-04, 13:50   #558
83monia
Zakorzenienie

anka - ja karmie mala UU tak ok 4-5 rano, potem dalej spi jeszcze

aga - ja pewnie bym bardziej obstawala za zlobkiem bo u nas dostac sie do zlobka to graniczy z cudem. tylko po znajomosciach.

BLOGUJĘ: http://www.konfabula.pl
83monia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-04, 13:59   #559
madziaranew
Rozeznanie

Witam.
Stronczku wszystkiego najlepszego , duzo milosci Wam zycze.
Telik zdjecia cudne , Ty piekna, a Jas maly przystojniak.imprez a udana , a jakie smakolyki
Alibany sliczne jestescie

U nas nic nowego , nic co bym mogla Wam napisac , ide chyba na drzemke , a pozniej wyskoczymy na rowery.My mamy siedzonko z przodu dla dziecka na rowerze, tz kupowal , no I okazalo sie ze max 15 kg wiec korzystamy , mamy ok 11 kg . Fauna sprawa , Bo Sophie sie naprawde podoba, uwielbia jedzic.dobra uciekam wieczorem lukne
madziaranew jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2012-09-04, 14:00   #560
Kajool
Zadomowienie

Cytat:

No to skonsultuj gdzies jeszcze - uspokoisz sie i będziesz miała pewność

A wiecie, że Tymuś tak nie robi i nigdy jeszcze nie robił. Tzn. nie rozbiera mnie tak ordynarnie Jak chce jeść, to się co najwyżej mocno we mnie wtula i ociera buzią o moją szyję Niedawno się z koleżanką nie zastanawiałyśmy, czy bardziej "brutalnie" nie domagają się piersi dzieci tych mam, które wróciły do pracy i na parę godzin dziennie im znikają z pola widzenia. Że potem takie domaganie się piersi to gwałtowna potrzeba nasycenia się obecnością mamy
co do szarpania i powrotu do pracy, znajoma pracuje w domu a jej dziecko ja nawet w metrze rozbieralo
co do konsultacji, nie przyjeli nas dzisiaj w przychodni. Jutro nie bedzie juz sensu isc, bo mu wszystko schodzi. Pojde na kontrole, moze wydebie skierowanie na ASO i nam to pokaze, co to bylo

Cytat:
Napisane przez jacieeeee Pokaż wiadomość
Domiś też ma smoka i też dla 6miesięczniaków. Żadnego większego nie chce, a mam już całą kolekcję w domu, chyba z 8 Avent, tt, lovi, nuk i jakieś tam jeszcze. Wszystkimi pluje albo się bawi
Odsmoczkuję go jak przyjdzie czas

W ogóle to dzień dobry Na wolnym jestem niezorganizowana. Nie wiem za co się brać. Czy prać, czy sprzątać, czy prasować

Patik sto lat
Oo u nas tak samo jest. I tez odsmoczkuje jak przyjdzie czas.

Cytat:
ja daje mleko w nocy i to dwa razy. Na noc dostaje butle, potem budzi sie raz kolo 23 potem kolo 3, i rano o 6 dostaje butele:P Ale on malo je tak 120 ml. Nie zamierzam odstawiac

Edytowane przez Kajool
Czas edycji: 2012-09-04 o 14:03
Kajool jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-04, 14:01   #561
CookieMonsters
Rozeznanie

Cytat:

To sie wyzalilam...

Pieleszko tak o dziwo Antek nigdy sie nie krzywil na mm, ale ogolnie on zerny chlopak, wiec moze dlatego? No i ja mu dawalam mm juz wczesniej, jak jeszcze sobie cycowalismy. Nie kupowalam specjalnie, ale mialam rozne probki, wiec w ramach eksperymentow dawalam i o dziwo pil.

i co jest juz Fabianek?

Antos smoczkowy, a moglby juz byc bez, bo byl okres, ze smoczek nie byl mu potrzebny, potrafil zasnac bez, ale jechalismy na wczasy, wiec stwierdzilam, ze sie przyda. No i potem ten okres minal i teraz to najlepszy przyjaciel, zwlaszcza teraz przy zabkowaniu.

Mi tez by taka odp. spasowala.

za pobranie.

I Paticzku sto lat! Nie zmieniaj sie - taka Cie lubie!

U nas mleko tak czy siak jest, bo jest bezposrednio przed snem, ale kolacje "normalna" tez zjada: nalesniki, kluseczki z sera, kaszke, kanapki, jajecznice...

za postepy Wiki.

z okazji rocznicy.

ze żłobkiem nie poradze, bo sama miałabym problem tak z dnia na dzień..
Ja podaje mm w butli przed snem, ale chciałabym zeby Zuza jako półtoraroczniak była już bezbutelkowa napatrzyłam sie w poczekalni do lekarzy, jak takie dwulatki wyją, że chcą pić, matka daje picie, wode ze zwykłej butelki a tu histeria że nie, że dziecko chce ze butle ze smokiem tylko ja zaczynnam od śniadania. zamiast mleka z butli dostaje kaszke mleczną i na początku tak samo będe wprowadzać kolacje, też kaszke mleczną i jak się unormuje to pomyśle o urozmaiceniach
Cytat:
Co za kluseczki z sera?

Co do żłobka to nie wiem co poradzić....
Antoś niekoniecznie może być chorowity.
Ale szkoda trochę tego czasu spędzonego z maluchem.
Dziewczyny i tak są w przedszkolu.

Pewnie bym dała do żłobka

---------- Dopisano o 13:24 ---------- Poprzedni post napisano o 13:21 ----------

w butelce, ale chce zmienić na niekapek, tylko taki bez uchwytów i duuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuu uży, bo Zuzka butle ma cała noc w łóżeczku i sama pije, a potrafi wypić sporo
Cytat:
Aga super pamiątka! wspaniałe do wzruszenia!

dobrze dzidziusio się obudził, pewnie koniec pisania

lece na kawe

---------- Dopisano o 14:30 ---------- Poprzedni post napisano o 14:25 ----------

ale kluczowa kwestia czy wy dajecie butle i do łózeczka spać się wyciszyć? czy jeszcze po zjedzeniu jest mycie zębów? bo to chyba w tym całym odstawieniu wieczornym od butli chodzi tylko najbardziej o próchnice i ząbki tak? bo mi to wcale by nie przeszkadzalo ten rytual
ja karmie i klade do łóżeczka, nie myje wieczorem ząbków niby się powinno, ale... leniwa matka ma milion powodów żeby czegos uniknąć

Patik sto lat
CookieMonsters jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-04, 14:04   #562
Kajool
Zadomowienie

Sto lat Patiku
Stary 2012-09-04, 14:08   #563
anka_1984
Raczkowanie

Kajool - to mnie pocieszyłaś i z faktem, że karmisz i z tym, że Twoje dziecko też się przebudza - myślałam, że tylko ja mam taki egzemplarz

CookieMonsters - ja też nie zawsze myję ząbki po mleku przed spaniem małemu. Jeśli widzę, że już prawie przysypia to nosze, przytulam, żeby jak najszybciej zasnął. A jak jeszcze tryska energią, to myjemy ząbki - wszystkie 4

alibany - śliczne jesteście i mała wydaje się taka dorosła..
Stary 2012-09-04, 14:10   #564
bella7
Zakorzenienie

GG do bella7

Hej
Cytat:
Napisane przez telik Pokaż wiadomość

Sent from my iPad using Tapatalk HD
śliczności i Jasiu i mamusia
Cytat:
Napisane przez myha82 Pokaż wiadomość
ANKA my tez mamy za krótka grzywke TŻ jej obcinał przy kapaniu bo jej wchodzila do oczu. Ja chciałm isc normalnie do fryzjera a tż sie uparł, ze sam jej obetnie i efekt jest tak, ze wyglada nie za dobrze
To jest tylko dziecko, nie zawsze musi by idealnie

Cytat:
Napisane przez mamad1 Pokaż wiadomość
Z powodu pracy zrezygnowałaś z karmienia UU?
U nas też tak było- ubranko w samochodziki, a mi mówili, że to dziewczynka

Cytat:
Napisane przez agulaaabar Pokaż wiadomość
Cookie my jeszcze smoczkowe w dzien staram sie go chować, ale w nocy bez sie nie obejdzie..
My tez mamy smoki, ale tylko do usypiania, trochę jak Lili ostatnio zęby szły to doiła...
Cytat:
Nic nie robię Mam taki model po prostu Przespana bez choćby 1 przebudzenia - to mam na myśli 4 razy to on nawet jak był noworodkiem nie wstawał. Śpi od początku po 8 godzin, z tym, że jak miał kilka tygodni to sama go wybudzałam w nocy na karmienie. Kilka miesięcy temu przestałam i przesypiał noce od 20 do 7, a potem jeszcze do 9 dosypiał. Ok. 10 miesiąca, jak miał ten lęk separacyjny, zaczął mi się wybudzać po 3 razy w ciągu nocy, ale to na szczęście przeszło
Taka to ma dobrze
synek sam sie wychowyje

Cytat:

To sie wyzalilam...

I Paticzku sto lat! Nie zmieniaj sie - taka Cie lubie!

U nas mleko tak czy siak jest, bo jest bezposrednio przed snem, ale kolacje "normalna" tez zjada: nalesniki, kluseczki z sera, kaszke, kanapki, jajecznice...

Sama nie wiedziała bym co robic na Twoim miejscu.
U nas przed spaniem jest butla- ale raczej wszytko jedzą...
Cytat:

Przez Ciebie teraz ryczę
Jakie to cudne i ... cudne!
Aga cudowne!

Sama sie zastanawiałam kiedyś ale musiałabym wrzucic piersze "prawdziwe" zdjęcia do niej a tam sa rurki i takie tam wokół nich... może kiedyś wam pokaże

---------- Dopisano o 15:10 ---------- Poprzedni post napisano o 15:09 ----------

Patiku Sto lat!!!- pociechy z córci i męża, spełnienia marzeń!!!

Wiki

Stronczku za II rocznicę ślubu
Stary 2012-09-04, 14:15   #565
brumek
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez DDewik Pokaż wiadomość
Jejku jaka Ty kochana jestes, ja tu nowa a Ty z taka propozycja
Jak bys byla Brumku to kup mi prosze http://www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/10138163/, ja ci zaraz moge pieniazki przelac na konto(oczywicie plus wysylka).
Zaraz jadę i kupię
My też taką mamy i bardzo sobie chwalimy oboje z Tymciem A dziś kupię jeszcze taką samą na działkę, bo kilka razy mało tam w wannie zebów nie wybił
Stary 2012-09-04, 14:20   #566
Madziulka_17
Wtajemniczenie

Cytat:
Jeszcze Wam cos wrzuce:
Cudna prezentacja Bardzo się wzruszyłam

' Dziecko jest chodzącym cudem, jedynym, wyjątkowym i niezastąpionym '

http://suwaczki.maluchy.pl/li-54402.png

http://kociewianka.w.interia.pl/mamy/dzieci2011.html
Madziulka_17 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-04, 14:28   #567
Stronczek27
Wtajemniczenie

GG do Stronczek27

Cytat:

Stronczek wszystkiego najlepszego z okazji rocznicy ślubu! A jak Wasze relacje z tż? Wyjaśniliście sobie wszystko?
sprawa zalagodzona na odleglosc...nie rozmawialismy o tym "na zywo" ... jest dobrze...
my zaczelismy sie starac jakos w polowie pazdziernika (1,5 miesiaca po slubie), mielismy zaczac starania wczesniej - w czerwcu ale doszlismy do wniosku ze jak sie uda to nie wiadomo jak ja bede sie czula i na wlasnym slubie i weselu nie chcialam miec takich sensacji

mialam tez Wam pisac kiedys ale zapomnialam. Oliweczka troche sie wstydzila, ze tak wczesnie drugie dziecko...co ludzie pomysla. W tej kwestii i tak nikt nie pobije moich rodzicow. Ja sie urodzialam w maju 1983 a moj brat przyszedl na swiat w marcu 1984. Miedzy nami jest tylko 11 m-cy roznicy.

Edytowane przez Stronczek27
Czas edycji: 2012-09-04 o 14:38

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2012-09-04, 14:52   #568
adrji
Raczkowanie

Cytat:

Ja to nawet w pierwszą rocznicę ślubu urodziłam Patryka
taaa ale super się wstrzeliliscie we trójke wszyscy! super

ja moglam urodzić w równe 9 miesięcy po ślubie, Jas sobie wybrał 9 miesięcy+tydzień

Cytat:
Napisane przez CookieMonsters Pokaż wiadomość

ja karmie i klade do łóżeczka, nie myje wieczorem ząbków niby się powinno, ale... leniwa matka ma milion powodów żeby czegos uniknąć
oj znam je i ja ja to nawet odkladam do lóżeczka żeby się same karmiło

---------- Dopisano o 15:52 ---------- Poprzedni post napisano o 15:45 ----------

Cytat:
Napisane przez Stronczek27 Pokaż wiadomość
sprawa zalagodzona na odleglosc...nie rozmawialismy o tym "na zywo" ... jest dobrze...
my zaczelismy sie starac jakos w polowie pazdziernika (1,5 miesiaca po slubie), mielismy zaczac starania wczesniej - w czerwcu ale doszlismy do wniosku ze jak sie uda to nie wiadomo jak ja bede sie czula i na wlasnym slubie i weselu nie chcialam miec takich sensacji

mialam tez Wam pisac kiedys ale zapomnialam. Oliweczka troche sie wstydzila, ze tak wczesnie drugie dziecko...co ludzie pomysla. W tej kwestii i tak nikt nie pobije moich rodzicow. Ja sie urodzialam w maju 1983 a moj brat przyszedl na swiat w marcu 1984. Miedzy nami jest tylko 11 m-cy roznicy.
ja termin ciąży mialam z nocy popoślubnej

a co do różnicy wieku to z koleżanką do szkoły chodziły siostry jedna ze stycznia druga z... grudnia, róznica wieku taka sama jak między Wami ale te to się zalapały jeszcze w jednym roku to niezly wyczyn co

Edytowane przez adrji
Czas edycji: 2012-09-04 o 14:53
Stary 2012-09-04, 14:53   #569
Marina1
Zakorzenienie

Cytat:

To sie wyzalilam...

hmm Aga ja nie wiem... ciężko podjąć taką decyzję w jeden dzień...

Co do 2 pyt to ja. I nie my.lę o wyeliminowaniu, w .umie nawet mi to do głowy nie prze.zlo. Mój 2-3 razy dziennie pije MM (po 240- 300 ml za każdym razem) no i plu. to jaki. obiad. No i na .pacerze pół takiej małej chałki z biedry no i je.zcze jaki. jogurt itp.

Cytat:
C
[/COLOR]Jak podajecie wodę w nocy dzieciaczkom to w czym? Butelce, bidonie, niekapku?
Lili ja w butli w nocy wodę, ale w dzień nie- wodę, .ok, herbatę pije z niekapka z TT takiego najzwyklej.zego

Cytat:
Alibany Wy też śliczne obie
Racja!!!

Cytat:
Prawie jak blizniaki
Ale wie.z, moj M. ma brata 11,5 m-cy .tar.zego. Natomia.t trzeci brat .tar.zy od drugiego o równe 13 m-cy... I kolejny już za 3 lata.

Telik cudnie!!!

Paticzku! NIe waż .ię zmieniać!!! nie chcę faworyzować to nikogo () ale uwielbiam Cię czytać. Pi.ze.z lekko, dowcipnie, z pazurem. Lubię!
Życzę Ci przedew.zy.tkim .pokoju .erca i duuużo zdrowia ( bo bez tego jak bez ręki )
!

dziewczyny 3majcie jutro kciuki - przed południem- nie chodzi o pracę. Prze.yłajcie mi pozytywne fluidy Jak wyjdzie- napi.zę jutro. Jak nie- też napi.żę.
"...- Taki jest los kobiety. Musisz ugotować obiad z tego, co masz w kuchni. Musisz nauczyć się udawać podniecenie. To akt, pozwól, że Ci powiem, samczy akt. A gdy dojdziesz do perfekcji jesteś już stara. Młodość wyparowuje jak rosa, która rodzi się rano, a ginie po południu."

Edytowane przez Marina1
Czas edycji: 2012-09-04 o 14:55
Marina1 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-04, 14:58   #570
bella7
Zakorzenienie

GG do bella7

Cytat:

My teraz nie długo mamy 3 rocznice ale i tez mielismy się starc wcześniej ale tz nie chciał...

E tam nie ma co się przejmować ludźmi tylko robić swoje w życiu...
a że mała różnica wieku dzieci sie razem wychowaja ale mamusia będzie miała więcej pracy przy nich... sa + i - takich sytuacji i tyle ode mnie.

My moze za dwa lata znów będziemy sie starac9 moze uda sie synusia) ale

---------- Dopisano o 15:58 ---------- Poprzedni post napisano o 15:53 ----------

Cytat:

a co do różnicy wieku to z koleżanką do szkoły chodziły siostry jedna ze stycznia druga z... grudnia, róznica wieku taka sama jak między Wami ale te to się zalapały jeszcze w jednym roku to niezly wyczyn co
z moim mężem chodziły takie siostry do klasy, jedna z 4 stycznia a druga z 20 grudnia
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości