Ludzkie zachowania i poglądy, które dziwią cz. 5. - Strona 55 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2012-09-07, 09:12   #1621
a40adf61f4fa839fc99377457d0e94ddcb8a5d57
Konto usunięte

Dot.: Ludzkie zachowania i poglądy, które dziwią cz.5.

Cytat:
Napisane przez MonikaFaustyna Pokaż wiadomość
U mnie się je barszcz biały z białą kiełbasą i jajkiem. Kiełbasa jest w całości a jajko w ćwiartki. Tak samo się u mnie je żurek. Dlatego nigdy nie umiałam odróżnić tych dwóch zup od siebie.
Się wtrącę

U mnie np żurek jest gęściejszy (taki odrobiną mąki ze śmietaną zabielony), bardziej kwaśny, z ziemniakami (krojonymi normalnie jak do zupy).

Barszcz biały jada się z chlebem albo ziemniakami (oddzielnie na talerzu), w środku jest biała kiełbasa (albo zwykła, tak bardziej na co dzień). Smak łagodniejszy poprostu.

To wszystkie różnice
Ale nie wiem z jakiego to regionu zapożyczenie, cała kuchnia w mojej rodzinie to albo lubelszczyzna, albo pomorze, albo podkarpacie... a najprawdopodobniej mieszanina

Cytat:
Kopytka u mnie się je albo z bułką tartą smażoną na maśle, albo z gulaszem. Pierwsze słyszę o smażonej śmietanie
Najlepsze są tylko ze świeżo stopionymi skwareczkami, albo w ogóle odsmażane na tym

A, zapomniałam dodać, ja nie odróżniam kopytek od leniwych...

Co dom to obyczaj

O mamo, zgłodniałam...
a40adf61f4fa839fc99377457d0e94ddcb8a5d57 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-07, 09:14   #1622
gazowane lody
Zakorzenienie

kopytka? przysmażone ze skwareczkami czasami ktoś lubi ze śmietaną.. no jak pierogi właściwie jako że ja śmietany nie lubię to tylko odsmażam na patelni

---------- Dopisano o 10:14 ---------- Poprzedni post napisano o 10:14 ----------

Cytat:
Napisane przez new_me Pokaż wiadomość
u mnie kopytka tylko i wylacznie z maselkiem i cukrem
za to zdziwil mnie zwyczaj pierogow ruskich na wigili
u mnie są pierogi z jabłkami

Udowodniłam samej sobie, że się da!
75kg-62,5
kg

Takie tam przemyślenia
gazowane lody jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-07, 09:15   #1623
MonikaFaustyna
Zakorzenienie

Cytat:
Mnie zdziwił kiedyś artykuł w Twoim Stylu, gdzie wypowiadała się laska, która na wigilii ma sushi, bo dla niej tradycyjne jedzenie jest fe .

Kopytka są z ciasta ziemniaczanego a leniwe są z seria białego. O a ja zrobiłam FOPA, bo nie robię kopytek, tylko leniwe... .

Edytowane przez MonikaFaustyna
Czas edycji: 2012-09-07 o 09:17
MonikaFaustyna jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-07, 09:15   #1624
gazowane lody
Zakorzenienie

[1=a40adf61f4fa839fc993774 57d0e94ddcb8a5d57;3637658 1]Się wtrącę

U mnie np żurek jest gęściejszy (taki odrobiną mąki ze śmietaną zabielony), bardziej kwaśny, z ziemniakami (krojonymi normalnie jak do zupy).

Barszcz biały jada się z chlebem albo ziemniakami (oddzielnie na talerzu), w środku jest biała kiełbasa (albo zwykła, tak bardziej na co dzień). Smak łagodniejszy poprostu.

To wszystkie różnice
Ale nie wiem z jakiego to regionu zapożyczenie, cała kuchnia w mojej rodzinie to albo lubelszczyzna, albo pomorze, albo podkarpacie... a najprawdopodobniej mieszanina

Najlepsze są tylko ze świeżo stopionymi skwareczkami, albo w ogóle odsmażane na tym

Co dom to obyczaj

O mamo, zgłodniałam...[/QUOTE]
nefty leniwe są słodkie.. a kopytka nie

75kg-62,5
kg

Takie tam przemyślenia
Stary 2012-09-07, 09:19   #1625
Mother Hedgehog
BAN stały

Cytat:
Napisane przez 1000days Pokaż wiadomość
To tak z ciekawości, jak się u was je biały barszcz? Bo u mnie w rodzinie (Warszawa od pokoleń, dawno, daaawno temu jakieś rosyjskie miksy i korzonki) jemy w ten sposób, że gotuje się czysty barszcz, z białą kiełbasą i to ląduje w misce/głębokim talerzu. Do tego gotuje się ziemniaki, tłucze, do tego skwarki i to ląduje na talerzach obiadowych. I myk polega na tym, że nabiera się na łyżkę trochę ziemniaków ze skwarkami, na tę samą łyżkę trochę barszczu i do otworu gębowego. Oczywiście można osobno ziemniaki i osobno barszcz ale największy fan jest jak to się łączy. No i oczywiście biała kiełbasa, u mnie pokrojona w plasterki.

Rany boskie, aż zrobię barszcz na sobotę
Nie lubię barszczu białego ale te skwarki z ziemniakami do niego - brzmi pysznie.
U mnie jest bez ziemniaków a już gdyby było to raczej z ziemniakami polanymi barszczem białym tak jak w przypadku mojego barszczu czerwonego.

---------- Dopisano o 10:19 ---------- Poprzedni post napisano o 10:17 ----------

Cytat:
Napisane przez Fela Von Helvete Pokaż wiadomość
Mój tata tak czasem je żurek (do dzisiaj nie wiem czym się różni barszcz biały od żurku, bo tego pierwszego się u mnie nie jada zbytnio ) tylko że wszystko jest normalnie w talerzu na zupę razem Mówi, że za dzieciaka to się tylko tak jadło U mnie na wigilię z zup jest kompot z pieczek + fasola jaś, barszcz czerwony + uszka z pieczarkami i żurek (na grzybach, nie na mięsie!) + ziemniaki (w kawałkach, nietłuczone)
A wiesz, że ja też nie odróżniam. Hmmm chyba z tej dwójki wolę w barszcz (ma więcej majeranku i jet rzadszy?).
Dodatki to kiełbasa biała lub zwykła ciemna, i jajko.
Mother Hedgehog jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-07, 09:21   #1626
0f0603ed06f411a5d3d78a7f01b50240947bf49a_602474279be1e
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Fela Von Helvete Pokaż wiadomość
Mój tata tak czasem je żurek (do dzisiaj nie wiem czym się różni barszcz biały od żurku, bo tego pierwszego się u mnie nie jada zbytnio ) tylko że wszystko jest normalnie w talerzu na zupę razem Mówi, że za dzieciaka to się tylko tak jadło U mnie na wigilię z zup jest kompot z pieczek + fasola jaś, barszcz czerwony + uszka z pieczarkami i żurek (na grzybach, nie na mięsie!) + ziemniaki (w kawałkach, nietłuczone)
U mnie (zagłębie) żurek jest czysty - nie zabielany śmietaną, bez ziemniaków i bardziej kwaśny, z dużą ilością majeranku. A barszcz biały, jest właśnie zabielany śmietaną, z ziemniakami pokrojonymi w kostkę lub z tłuczonymi ułożonymi w kupkę na głębokim talerzu i zalane barszczem właśnie (moja babcia okraszała jeszcze całość skwarkami)
0f0603ed06f411a5d3d78a7f01b50240947bf49a_602474279be1e jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-07, 09:27   #1627
Mother Hedgehog
BAN stały

Cytat:
Napisane przez ville Pokaż wiadomość
Kiedyś podawało się ziemniaki tłuczone i barszcz na osobnych talerzach, białej kiełbasy nie, jedynie zwykła kiełbasa. Świętokrzyskie.
Ja nie lubiłam tych dwóch talerzy, dlatego nauczyłam rodzinę podawania barszczu z ziemniakami już do jednego talerza.

Ale z innego wątku zróżnicowanie kuchni fajnie wyszło na przykładzie kopytek. Jak u Was się je kopytka? Bo u mnie (świętokrzyskie, okolice Sandomierza) z zasmażaną śmietaną ("zasmażką")
Kopytka z zasmażką, najczęściej z cukrem i śmietaną lub na słono ze śmietaną. Wolę na słodko <3
No i czasami baaardzo rzadko kopytka z jakimś gulaszem zamiast ziemniaków czy kaszy.

---------- Dopisano o 10:27 ---------- Poprzedni post napisano o 10:25 ----------

Cytat:

Co do podanego wcześniej przeze mnie linka. Myślałam, że ta strona jest jakaś bardziej miła w obyciu. Po przeczytaniu artykułu o hipsterach, zrobiło mi się żal autorów. Nie lubię dużej ilości niepotrzebnych wulgaryzmów. Owszem, można nie lubić jakiejś grupy, ale bez przesady. Każdy jest jaki jest i nie rozumiem tak chamskiego jechania po danej grupie. Hipsterzy mnie śmieszą, ale wolę miłe jechanie po nich jak tutaj, niż zwyczajne chamstwo.

A co do kopytek... dzisiaj robię z bułeczką mmm .
Przypomina mi to artykuł o jakiejś znawczyni mody napisany chyba przez samozwańczą dziennikarkę:http://natemat.pl/29329,modowe-fobie...pedaly-i-ruscy

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2012-09-07, 09:29   #1628
IzzieSt
Zakorzenienie

Cytat:
hm.. chyba zamiast wielkiego kawala kielbasy mialo byc wielki kawal sera bialego?:chytry: bo jesli nie to nie rozumię
nie spotkalam sie z dodawaniem sera bialego, za to z dodawaniem np utluczonych ziemniakow tak
Teraz to ja nie rozumiem. Na środku talerza w zupie leżał ogromny kawał kiełbachy
IzzieSt jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-07, 09:35   #1629
Mother Hedgehog
BAN stały

Cytat:
Są są, pierogi ruskie, z mięsem (poza postem), z kapustą i grzybami. Uszka do barszczu. Loveeee

---------- Dopisano o 10:31 ---------- Poprzedni post napisano o 10:30 ----------

[1=a40adf61f4fa839fc993774 57d0e94ddcb8a5d57;3637658 1]Się wtrącę

To wszystkie różnice

Co dom to obyczaj

O mamo, zgłodniałam...[/QUOTE] A to nie to samo? Mnie się wydaje, że wszystko to jedno i to samo ale ma inne kształty - romby, koła z dołeczkami, walce?

---------- Dopisano o 10:33 ---------- Poprzedni post napisano o 10:31 ----------

Cytat:
Mnie zdziwił kiedyś artykuł w Twoim Stylu, gdzie wypowiadała się laska, która na wigilii ma sushi, bo dla niej tradycyjne jedzenie jest fe .

Kopytka są z ciasta ziemniaczanego a leniwe są z seria białego. O a ja zrobiłam FOPA, bo nie robię kopytek, tylko leniwe... .
Niech robi co chce, ale mnie szkoda dzieci, które nie poznają tradycji. Już pal licho tradycje weselne, ale Wigilia to coś pięknego

---------- Dopisano o 10:33 ---------- Poprzedni post napisano o 10:33 ----------

Cytat:

I tak za parę dni zapomnę

---------- Dopisano o 10:35 ---------- Poprzedni post napisano o 10:33 ----------

Cytat:
Napisane przez IzzieSt Pokaż wiadomość
Teraz to ja nie rozumiem. Na środku talerza w zupie leżał ogromny kawał kiełbachy
U nas też jest kiełbasa. Widocznie u kogoś zawsze jest to ser biały.
Stary 2012-09-07, 09:37   #1630
gazowane lody
Zakorzenienie

koła z dołeczkami to kluski śląskie i one chyba nijak się mają do kopytek

75kg-62,5
kg

Takie tam przemyślenia
Stary 2012-09-07, 09:48   #1631
MonikaFaustyna
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez gazowane lody Pokaż wiadomość
Mmm i z gulaszem . Ej weźcie nooo... tutaj nie ma takich bajerów a mi się nie chce stać pół dnia w kuchni
Stary 2012-09-07, 09:49   #1632
bowszystkotoiluzjajest
Zakorzenienie

Cytat:

A co innego mnie zadziwiło: http://jakzyc.eu/2012/09/06/jak-byc-...kim-lemingiem/ . Nie jestem z Warszawy. Byłam tam kilka razy, ale podobne zjawisko zauważyłam studiując we Wrocławiu.
Mnie z kolei ten artykuł skojarzył się z: http://www.facebook.com/MakeLifeHarder?ref=ts
(publikują na logo24.pl). Podobnie prześmiewczy ton artykułów
bowszystkotoiluzjajest jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-07, 09:52   #1633
MonikaFaustyna
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez bowszystkotoiluzjajest Pokaż wiadomość
Mnie z kolei ten artykuł skojarzył się z: http://www.facebook.com/MakeLifeHarder?ref=ts
(publikują na logo24.pl). Podobnie prześmiewczy ton artykułów
Też mi się z nimi skojarzyło. Oni MakeLifeHarder bardziej mnie śmieszy mówiąc szczerze.
Stary 2012-09-07, 10:07   #1634
WhiteCherry
Zakorzenienie

Cytat:
hm.. chyba zamiast wielkiego kawala kielbasy mialo byc wielki kawal sera bialego?:chytry: bo jesli nie to nie rozumię
nie spotkalam sie z dodawaniem sera bialego, za to z dodawaniem np utluczonych ziemniakow tak
u mnie (Małopolska) normalnie zjada się barszcz + ziemniaki + bialą kiełbachę z jednego talerza, z jajkiem też można, ale wolę z kiełbasą ;-)

Cytat:
Napisane przez natalkaa7522 Pokaż wiadomość
WhiteCherry, dogadałybyśmy się jako para. Też chciałabym zwiewną i ładną sukienkę, trawe we włosach A jak policzyłam moich gości to wychodzi.. 19 osób W sumie spoko
Stary 2012-09-07, 10:21   #1635
MonikaFaustyna
Zakorzenienie

Tutaj są legalne związki partnerskie, więc dałybyście radę ze ślubem

http://www.youtube.com/watch?v=_a1FdDf72AQ - żal mi takich dziewczyn. Mam wrażenie, że przez tą nachalność reklam, gazet i photoshopa, wszystkie laski czują się zobligowane do bycia ideałami. Zero trądziku, zero cieni pod oczami, zero rozstępów czy cellulitu. Niby fajnie, ale tak się nie da. Dodam, że większość facetów nie wie, co to cellulit i nie zauważają, czy się ma makijaż, czy nie... no chyba, że się zrobi jakiś mega widoczny a nie tylko puder, naturalny cień i tusz do rzęs. Mój do niedawna nie wiedział co to rozstępy, póki nie zobaczył mojego brzucha... ale mu one nie przeszkadzają.

Edytowane przez MonikaFaustyna
Czas edycji: 2012-09-07 o 10:33
Stary 2012-09-07, 10:43   #1636
new_me
Zadomowienie

Cytat:
Ja kiedyś u rodziny(to chyba w świętokrzyskim było) jadłam barszcz biały, a na środku w talerzu miałam taki wielki kawał kiełbasy, na średnicę talerza. Ja nie jem kiełbasy w ogóle, to musiałam podziękować, ale głupio mi było. U mnie w domu barszcz biały tylko na święta się je, także:chleb, jajko, mięso/kiełbasa i wsio. U Was dodaje się ser biały?
napisalas ze podziekowalas za zupe, bo na srodku talerza lezal wielki kawal kielbasy a Ty jej nie jadasz; dalej piszesz ze u Ciebie sie jada bardzcz z jajkiem, chlebem i KIELBASA a na koncu pytasz o ser wiec pomyslalam ze Ci sie pomylilo i w zupie byl wlasnie ser
Cytat:
new_me jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-07, 10:49   #1637
Bananalama
jestę wieszczę

Cytat:

http://www.youtube.com/watch?v=_a1FdDf72AQ - żal mi takich dziewczyn. Mam wrażenie, że przez tą nachalność reklam, gazet i photoshopa, wszystkie laski czują się zobligowane do bycia ideałami. Zero trądziku, zero cieni pod oczami, zero rozstępów czy cellulitu. Niby fajnie, ale tak się nie da. Dodam, że większość facetów nie wie, co to cellulit i nie zauważają, czy się ma makijaż, czy nie... no chyba, że się zrobi jakiś mega widoczny a nie tylko puder, naturalny cień i tusz do rzęs. Mój do niedawna nie wiedział co to rozstępy, póki nie zobaczył mojego brzucha... ale mu one nie przeszkadzają.
Moich cieni nie maskuje fluid byle jaki,
bo to już nie worki, ale są plecaki!
W modnym odcieniu wrzosu u mnie występują,
że nie chcą zejść, to widać dobrze się tu czują.
Rozstępy jak ścieżyny występują w kupie
na mych udach i biodrach, a nawet na...dupie.
Cellulit jak górski krajobraz na mapie,
co się go pozbędę, on mnie znowu łapie!
Być kiedyś ideałem nie będzie mi dane .
Trudno mi się pogodzić z tym moje kochane.

*ponieważ jestem nieprzeciętna, nie obchodzą mnie tzw. powinności przeciętnej kobiety
Bananalama jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-07, 10:56   #1638
tekila901
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Bananalama Pokaż wiadomość
Moich cieni nie maskuje fluid byle jaki,
bo to już nie worki, ale są plecaki!
W modnym odcieniu wrzosu u mnie występują,
że nie chcą zejść, to widać dobrze się tu czują.
Rozstępy jak ścieżyny występują w kupie
na mych udach i biodrach, a nawet na...dupie.
Cellulit jak górski krajobraz na mapie,
co się go pozbędę, on mnie znowu łapie!
Być kiedyś ideałem nie będzie mi dane .
Trudno mi się pogodzić z tym moje kochane.
az sie poplakalam ze smiechu

zawsze jak czytam Twoje teksty, to w myslach nawet podklad muzyczny dodaje
tekila901 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-07, 10:57   #1639
IzzieSt
Zakorzenienie

Cytat:
napisalas ze podziekowalas za zupe, bo na srodku talerza lezal wielki kawal kielbasy a Ty jej nie jadasz; dalej piszesz ze u Ciebie sie jada bardzcz z jajkiem, chlebem i KIELBASA a na koncu pytasz o ser wiec pomyslalam ze Ci sie pomylilo i w zupie byl wlasnie ser
U mnie w domu się jada z kiełbasą, ale ja jej nie jem. Pytałam o ser, bo w szkole na obiadach zawsze był ser, a u mnie nigdy tego się nie dodaje Nie dziwił mnie fakt, że w zupie była kiełbasa, tylko, że dostałam łyżkę i nawet jakbym chciała ją zjeść, to co? W rękę miałam sobie to wziąć? U mnie jak jest kiełbasa, to jest pokrojona, a nie wrzucony kawał mięcha i rób sobie z tym co chcesz. Ale to nieważne, napisałam tylko dla wyjaśnienia sprawy
IzzieSt jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2012-09-07, 11:02   #1640
magyarparaszt
Ha ha ha ha ha

Cytat:
Napisane przez 1000days Pokaż wiadomość
To tak z ciekawości, jak się u was je biały barszcz? Bo u mnie w rodzinie (Warszawa od pokoleń, dawno, daaawno temu jakieś rosyjskie miksy i korzonki) jemy w ten sposób, że gotuje się czysty barszcz, z białą kiełbasą i to ląduje w misce/głębokim talerzu. Do tego gotuje się ziemniaki, tłucze, do tego skwarki i to ląduje na talerzach obiadowych. I myk polega na tym, że nabiera się na łyżkę trochę ziemniaków ze skwarkami, na tę samą łyżkę trochę barszczu i do otworu gębowego. Oczywiście można osobno ziemniaki i osobno barszcz ale największy fan jest jak to się łączy. No i oczywiście biała kiełbasa, u mnie pokrojona w plasterki.
U nas tak się jadło kapuśniak - z ziemniakami na osobnym talerzu.

Zjadłabym jakąś dobrą zupęęęę

Cytat:
Jeżyku tutaj na zmywaki to nie bardzo. Do knajp biorą z dobrą znajomością holenderskiego. Dla nieznających to szklarnie, hotele (w sensie sprzątanie pokoi) albo praca na magazynie. Wbrew pozorom nie jest to źle płatna praca... no ale nie chcę wybiegać poza temat. Jeśli chodzi o pracę za granicą, to dziwi mnie, że najwięcej psioczenia i marudzenia mają ci, którzy za granicą albo nie byli, albo byli na wakacjach, albo pracowali tam w latach 80-90... albo naczytali się gazet i robią jakąś panikę. Pamiętam, jak my wyjeżdżaliśmy, to teściu robił panikę. Jak mu wyjaśniliśmy, że w naszym przypadku, kiedy był zastój tutaj na rynku pracy i ja byłam w ciąży, to bez problemu nam się żyło tylko z pensji męża, to się uciszył z marudzeniem. Teraz mam jeszcze dodatek na dziecko, coś jak wkleiłam kilka stron wcześniej, jak to wygląda w Norwegii. Jedynie co, to nie dostaję "mamusiowej wypłaty". Fajnie, że tam ktoś docenił, że bycie mamą, pracującą w domu, to nie wakacje pod palmami . A przy okazji... czeka mnie sprzątanie, bo mam m.in. górę prania i muszę to ogarnąć, ha.

A co innego mnie zadziwiło: http://jakzyc.eu/2012/09/06/jak-byc-...kim-lemingiem/ . Nie jestem z Warszawy. Byłam tam kilka razy, ale podobne zjawisko zauważyłam studiując we Wrocławiu.
1. Mnie zawsze zastanawia, jak ktoś jedzie w ciemno, to jak załatwia mieszkanie, pozwolenie na pracę (jest takie coś?) i pracę, a dodatkowo jak nie zna języka? Szacun

2. "pozostałe 20% młodych Warszawiaków, którzy robią w FOTOGRAFII. Chodzą z tymi aparatami („To jedyny taki Canon na rynku, on do mnie mówi”) i obfotografowują każdy kąt ☠☠☠☠☠☠☠onego Krakowskiego Przedmieścia, jak pies przystają przy każdym wywróconym śmietniku („bo to jest sztuka”), a potem i tak godzinami zgrywają to wszystko do komórek („bo Instagram”) żeby następnie ich liczni koledzy z marketingu mogli udawać, że im się podoba. Kończy się zresztą „jak zawsze” i fotki lądują na facebooku na profilu z „photography” w nazwie, bo w przeciwnym wypadku ktoś mógłby pomyśleć, że jakis debil szedł ulicą i robił śmietnikom zdjęcia."

magyarparaszt jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-07, 11:07   #1641
MonikaFaustyna
Zakorzenienie

Ale jestem guuupia, zły link dałam: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=642873

A 2 Broke Girls uwieeeeelbiam

---------- Dopisano o 12:07 ---------- Poprzedni post napisano o 12:03 ----------

Cytat:
Napisane przez magyarparaszt Pokaż wiadomość
U nas tak się jadło kapuśniak - z ziemniakami na osobnym talerzu.

Zjadłabym jakąś dobrą zupęęęę

1. Mnie zawsze zastanawia, jak ktoś jedzie w ciemno, to jak załatwia mieszkanie, pozwolenie na pracę (jest takie coś?) i pracę, a dodatkowo jak nie zna języka? Szacun

2. "pozostałe 20% młodych Warszawiaków, którzy robią w FOTOGRAFII. Chodzą z tymi aparatami („To jedyny taki Canon na rynku, on do mnie mówi”) i obfotografowują każdy kąt ☠☠☠☠☠☠☠onego Krakowskiego Przedmieścia, jak pies przystają przy każdym wywróconym śmietniku („bo to jest sztuka”), a potem i tak godzinami zgrywają to wszystko do komórek („bo Instagram”) żeby następnie ich liczni koledzy z marketingu mogli udawać, że im się podoba. Kończy się zresztą „jak zawsze” i fotki lądują na facebooku na profilu z „photography” w nazwie, bo w przeciwnym wypadku ktoś mógłby pomyśleć, że jakis debil szedł ulicą i robił śmietnikom zdjęcia."

W ciemno, to najlepiej wiedzieć o istnieniu uizendbureau - biur pośrednictwa pracy, najlepiej tych, gdzie zatrudniają głównie Polaków, bo w takowych pracują po prostu Polacy. Biuro załatwia mieszkanie i pomaga z potrzebnymi dokumentami, jak BSN - taki tutejszy NIP. Do tego biura ubezpieczają grupowo pracowników.
Stary 2012-09-07, 11:08   #1642
magyarparaszt
Ha ha ha ha ha

Cytat:

Kopytka to danie mego dzieciństwa, pycha

Monika - no właśnie miałam pytać o co chodzi, bo całkiem zabawne to o hipsterach i bezdomnych

Stary 2012-09-07, 11:12   #1643
Konto usunięte

Cytat:

No to ja całe życie wpieprzam leniwe i nazywam je kopytkami...
Stary 2012-09-07, 11:13   #1644
MonikaFaustyna
Zakorzenienie

Mi to dopiero niedawno uświadomiono, jaka jest różnica
Stary 2012-09-07, 11:16   #1645
visionAM
Zakorzenienie

Cytat:
ja napisałam.. rozumiem jak kogoś nie stać.. ale bez przesady.. 100zł na balony raczej nie jest wielkim wydatkiem na miarę utrzymania rodziny

chodzi mi o ludzi którzy w duszy chcieli by mieć takie mega wielkie weselicho ale wizja zaoszczędzonych 3 tysięcy jest tak zaślepiająca że wolą zrobić coś skromnego i sobie wmawiać że wolą skromnie..

pisałam że owszem są tacy ludzie którzy tego na prawdę nie lubią (wesel oczepin itd) ale ostatnimi czasy poważnie chyba się nasiliło to zjawisko.. takie mam wrażenie..
i odczuwam to tak jakby conajmniej połowa z tych co wolą skromne wesele zwyczajnie sobie to wmawiała..

---------- Dopisano o 20:03 ---------- Poprzedni post napisano o 20:00 ----------

zresztą.. założenie rodziny piszesz.. a czy gdzieś jest napisane że od razu po ślubie trzeba mieć dzieci ? że trzeba od razu brać się za rodzenie i obowiązki z tym związane również finansowe?

---------- Dopisano o 20:04 ---------- Poprzedni post napisano o 20:03 ----------

na prawdę nie wiem co jest nierozsądnego w tym że dwoje młodych ludzi chce się pobrać i wydać te nieszczęsne kilka tysięcy na orkiestrę i balony skoro nie mają większych zobowiązań finansowych dzieci planują dopiero za kilka lat a odkładają sobie na fajne większe wesele..
Po pierwsze - nie kilka tysięcy, ale jak już kkilkadziesiąt Dla mnie nie ma w tym nic dziwnego - jak chcą to niech wydają. Ale dziwi mnie, że zazwyczaj wydają nie swoje tysiące tylko rodziców (nie mówię tu o wersji prezent).
Poza tym jakaś jesteś lekko przewrażliwiona Na prawdę szczerze bawią mnie ludzie, którzy uważają, że lepiej wiedzą co kto myśli i czuje. Jak ktoś Ci mówi, że nie podobają mu się duże wesela to wyczuwasz nagle, że kłamie Gratuluję wyobraźni.

Cytat:
Napisane przez Troian Pokaż wiadomość
A ja uważam, że wesele powinno być dla mnie i moich najbliższych, a nie ciotek i wujków, których widzę drugi raz w ciągu całego życia (bo potem to wychodzi te 200 osób czy nie wiadomo ile). Nawet jeżeli ma się pieniądze, to według mnie, jest milion fajniejszych rzeczy, na które można te pieniądze wydać , na przykład, podróż poślubna/remont mieszkania/wstaw własne. Jednak ja jestem osobą, którą śmieszą (czasami wręcz żenują) weselne zabawy i mówiąc szczerze, nie chciałabym, aby moi rodzice płacili za to. Z góry uprzedzam, że nie mam nic do osób, którym rodzice fundują tego typu rzeczy, ale u siebie nie chciałabym tego. I cieszę się, że coraz więcej osób, ma podobne spojrzenie na tego typu sprawy, bo dla mnie te zwykłe, polskie wesela to prawdziwa męczarnia.
mam tak samo

Cytat:
mówię o koleżankach ze szkoły średniej.. więc to nie są marzenia od 13 roku życia.. bo idąc nawet do 1 klasy szkoły średniej ma się już te 16 lat.. a pod koniec ma się 20 (w moim przypadku 4 letnie technikum) i dopiero teraz im się odmienia.. mimo że jak chodziłyśmy jeszcze do szkoły to mówiły zupełnie inaczej
Zadziwiasz mnie każdym swoim postem. W szkole średniej to i ja chciałam typowe polskie wesele dla całej rodziny i znajomych. Ale szkołę średnią skończyłam 5 lat temu i podejście i poglądy mi się zmieniły. Teraz nie chcę i tyle. Ale wg Ciebie na pewno chcę tylko tak gadam, bo wstydzę sie przyznać, ze mnie nie stać Masz dziwny tok rozumowania.

Cytat:
co do tych moich koleżanek jasne.. odmieniło im się..
okej zobaczyły że można zaoszczędzić i ja to rozumiem.. ale na Boga czy tak trudno powiedzieć że nas nie stać bo wolimy sobie kupić odkurzacz? no widocznie trudno.. bo oczywiście lepiej sobie i innym wmawiać że mi się nie podoba takie wielkie wesele i te oczepiny i bramy sramy bla bla bla.. a jeszcze przed kilkoma miesiącami/latami im się podobały .. no popatrz..
Mi się rok temu podobały blond włosy, a teraz mi się nie podobają. Miesiąc temu chciałam kupić Botki ze Stradivariusa, a teraz już ich nie chcę. Jak miałam 17 lat marzyłam o krótkiej sukience na ślub, teraz uważam to za lekki obciach I co? Co w tym dziwnego, że ktoś zmienił zdanie? Jak w gimnazjum słuchałam The Rasmus to mam ich słuchać całe życie?

Cytat:
Ja wolę jej rzucanie talerzami, niż Perfekcyjną Panią Domu osiągającą orgazm przy nocnym myciu wanny . Wnerwia mnie przesadna, muzealna czystość.
ja tak sam, Perfekcyjna Pani domu jest mdła

Cytat:
Mnie czasem dziwi moja szwagierka, która uważa, że koniecznie powinnam mieć długie włosy.
A ja nie rozumiem co w tym dziwnego?
Jak się komuś podobają długie włosy to co Cię tak dziwi? Jeden lubi długie, inny krótkie, no kurde przecież to oczywiste.
visionAM jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-07, 11:16   #1646
Konto usunięte

Cytat:
Mi to dopiero niedawno uświadomiono, jaka jest różnica
A może to też zależy od regionu?
No proszę, żeby moja matka, obie babcie i jeszcze prababcia (którą pamiętam) żyły w nieświadomości? Nie chce mi się wierzyć...

Tak jak z zsiadłym mlekiem - na śląsku to podobno kiszka. A ja kiszka mówię na... no kurde kiszkę... np ziemniaczaną albo nadzianą czymś jeszcze innym.
Stary 2012-09-07, 11:17   #1647
magyarparaszt
Ha ha ha ha ha

Cytat:

W ciemno, to najlepiej wiedzieć o istnieniu uizendbureau - biur pośrednictwa pracy, najlepiej tych, gdzie zatrudniają głównie Polaków, bo w takowych pracują po prostu Polacy. Biuro załatwia mieszkanie i pomaga z potrzebnymi dokumentami, jak BSN - taki tutejszy NIP. Do tego biura ubezpieczają grupowo pracowników.
O, no widzisz. To może przyjadę do Holandii na ten magazyn

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2012-09-07, 11:17   #1648
Olkaaaa_s
Zakorzenienie

Cytat:
nefty leniwe są słodkie.. a kopytka nie
U mnie się je leniwe na słono Tzn jadło, dopóki mama nie odkryła, że tylko ona lubi kopytka i leniwe. Ja do kopytek mam uraz odkąd miałam pięć lat, kiedy w ochronce spytałam się siostry zakonnej, czy mogę dostać dokładkę barszczyku czerwonego zamiast "tego"(kopytek), bo są niedobre. Zakonnica nie dość, że nie ustosunkowała się do mojej prośby, to jeszcze pilnowała, żebym zjadła ponad połowę porcji
Zresztą, ta zakonnica akurat ze mną miała problem odkąd poprosiłam ją o niesłodzoną herbatę. Niestety, herbatę robiono w wielkim garnku, więc piłam słodką

Cytat:
O matko, nie znoszę chyba jeszcze bardziej niż kopytek
Cytat:
A 2 Broke Girls uwieeeeelbiam
Kiedyś szykowałam się na imprezę i telewizor był włączony na Comedy Central. Leciał maraton 2BG, nigdy tego serialu nie widziałam, więc zerkałam kątem oka. Tak się przykleiłam, że spóźniłam się na imprezę prawie 2 godziny
Olkaaaa_s jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-07, 11:17   #1649
Mother Hedgehog
BAN stały

Cytat:

Mnie u mojego najbardziej dziwi, że jest to chyba pierwsza osoba, która nie zauważyła mojej wady biustu. Albo zwyczajnie ma ją gdzieś i lubi moje cyce
to miłe, gdy Luby nie wytyka ci Twoich wad, jak to robił mój eks lub koledzy w gimnazjum
Stary 2012-09-07, 11:19   #1650
magyarparaszt
Ha ha ha ha ha

Cytat:
Napisane przez visionAM Pokaż wiadomość
PJak w gimnazjum słuchałam The Rasmus to mam ich słuchać całe życie?
Tak, i HIMa!!!

Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości