|
Notka |
|
Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#3271 | |||||
Zadomowienie
|
Dot.: Z odchowalnią się witamy-to My majowo-czerwcowe Mamy 2012
Witam się z kawusią
![]() Cytat:
![]() no właśnie o tym łóżeczku już dawno słyszałam, u nas mała leży tyłem do światła i nie ma możliwości żeby tak ustawić łóżeczko, żeby patrzyła się w prawą stronę do światła ... nawet jak ułożę ją tak aby była przodem to i tak będzie musiała patrzeć na lewo ;/ Cytat:
![]() Cytat:
![]() u nas teściowie, szwagier i szwagierka też zakochani na zabój ale dla mnie jest to aż uciążliwe, szczególnie ze strony teściowej od której na każdym kroku słyszę : dlaczego do nas nie przychodzisz z małą? przynieś Tosię... Idziesz może do nas? Można oszaleć! Cytat:
![]() Cytat:
![]() ależ paskudna pogoda u nas... jedziemy dzisiaj z P do Auchan a małą zanosimy do dziadków, a niech mają, niech się cieszą ![]() miłego weekendu ![]() |
|||||
![]() ![]() |
![]() |
#3272 | |||||||
Wtajemniczenie
|
ale drobniutki
![]() ---------- Dopisano o 08:39 ---------- Poprzedni post napisano o 08:39 ---------- Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 08:42 ---------- Poprzedni post napisano o 08:39 ---------- Cytat:
Ostatnio mieliśmy problem z czymś a'la odparzenie - nie wiadomo skąd się wzięło, nie zmieniliśmy pieluch, huteczek nawilżających ![]() Wczoraj mąż kupił pieluchy 3 ![]() ---------- Dopisano o 08:46 ---------- Poprzedni post napisano o 08:42 ---------- Cytat:
![]() Do tego obszczypane bo wczoraj mąż zapomniał nasmarowac kremem przed wyjściem. A ja mu zawierzyłam, że posmarował. ![]() ---------- Dopisano o 08:48 ---------- Poprzedni post napisano o 08:46 ---------- Cytat:
![]() U nas kupa/bąki śmierdziuchy - ale my na MM. ---------- Dopisano o 08:50 ---------- Poprzedni post napisano o 08:48 ---------- Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 08:52 ---------- Poprzedni post napisano o 08:50 ---------- Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 08:53 ---------- Poprzedni post napisano o 08:52 ---------- śliczny! ![]() ---------- Dopisano o 09:00 ---------- Poprzedni post napisano o 08:53 ---------- Cytat:
![]() Wczoraj darła się przez 2h, myślałam, że wykorkuję. Już miałam łzy w oczach.
![]() |
#3273 | |
Wtajemniczenie
|
Dzień dobry!
Jak tam, podtrzymujemy dobry trend z pisaniem? ![]() Cytat:
Ja na razie nie smaruje niczym i Kajko ma ładną buzię. Jak się zacznie zimno i wiatry, to będziemy się smarować. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3274 | |
Wtajemniczenie
|
Witajcie!
Cytat:
U nas zęby chyba idą,marudny,w nocy budzi się co godzinę,dziąsła poranione w jednym miejscu bezie 3 pierwsza,drze się i gryzie raczki ![]() Z zasypianiem w dzien też problem bo jeczy 40minut i spi. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3275 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#3276 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Ile trwa aktywność u Waszych dzieci? |
||
![]() ![]() |
![]() |
#3277 |
Zakorzenienie
|
dobry
![]() my dzisiaj wybieramy sie na urodziny. jutro na basen ![]() ![]() w ogole to nic mi sie nie chce |
![]() ![]() |
![]() |
#3278 | ||
Zadomowienie
|
Tak dawalam na początek po pół lyżeczki co 2 dni,żeby zaobserwować czy Nie będzie uczulenia.jak jadła to minę miała taką skrzywioną hehe teraz daję po jednej lyżeczce codziennie,Ja sparzam jabluszko i na tarce scieram.za niedługo dam marcheweczke
---------- Dopisano o 15:06 ---------- Poprzedni post napisano o 14:58 ---------- Cytat:
---------- Dopisano o 15:10 ---------- Poprzedni post napisano o 15:06 ---------- Cytat:
---------- Dopisano o 15:16 ---------- Poprzedni post napisano o 15:10 ---------- Moja teściowa dzwoni cały czas ale Ja Nie odbieram od niej telefonu,liwka płacze jak Ja bierze na ręce ,jak mówię jej to chodź do mamy to ona mi Nie chce oddać i chodzi z nią a ona płacze,mam ją wtedy ochotę udusić.a jak ją wozi we wózku to mi nim na boki buja,Ja jej mówię żeby tak Nie robiła bo ten wózek Nie ma pasków tak jak dawniej wózki miały ale ona Dalej swoje,więc wolę jej Nie widzieć.
![]() |
#3279 | |||||||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
![]() ![]() ![]() Dziewczyny, jest promocja w Realu - gigapaczka pampersów 3 (150 szt.) kosztuje tyle, że 1 pieluszka wychodzi po 53 grosze. Nie wiem, czy to w całej Polsce, u nas wiszą na ulicach wielkie banery z taką informacją. Katka - cudowna wiadomość!!!! ![]() ![]() ![]()
[img=https://wizaz.pl/akcje/garnier/images/recenzje/vbaner.png] Edytowane przez SzmaragdowyKotek Czas edycji: 2012-09-08 o 15:45 |
|||||||
![]() ![]() |
![]() |
#3280 | |||||
Raczkowanie
|
Witam
![]() Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() Cytat:
![]() Zazwyczaj ok. 2h. Jeśli męczą ją bąki, to dłużej, ale wiadomo - to jest inna sytuacja. Cytat:
Jeżeli chodzi o pieluchy, to my używamy Dady i nie zauważyłam, żeby były jakoś mało chłonne czy sztywniejsze od Pampersów. Zauważyłam, że moja córka ogólnie nie lubi mieć żadnej zawartości w pieluszce i to niezależnie od tego czy to są Dady, Pampersy, czy Babydream (bo tylko tych firm próbowałam), więc trzeba bardzo często ją przewijać. Najpierw używaliśmy Babydream, ale po przejściu na 2-ki, zmieniliśmy na Dady, bo te Rossmanowskie faktycznie jakieś sztywne są. |
|||||
![]() ![]() |
![]() |
#3281 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() No to się wyzaliłam jakoś mi ulzyło. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3282 |
Wtajemniczenie
|
Anulko, mój Boże
![]() ![]() ![]() ![]()
#3283 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#3284 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#3285 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]()
[img=https://wizaz.pl/akcje/garnier/images/recenzje/vbaner.png] Edytowane przez SzmaragdowyKotek Czas edycji: 2012-09-08 o 19:37 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3286 | |||
Zadomowienie
|
różnie, do 20 minut , potem muszę zmienić zabawę na inną
![]() Cytat:
![]() jesli chodzi o wózek, to ja niestety tak robię jak Twoja teściowa haha bo u nas Borys zasypia na wertepach, a jak nie ma wertepów, to trzeba zrobić imitację ![]() Cytat:
![]() w ogóle, wszyscy mówią, że to za wcześnie na zęby i że może jednak dolega Borysowi coś innego ![]() Cytat:
Mój Borys często w nocy ma zimne dłonie.... (teraz jak się ochłodziło).. nie wiem, mam zakładać mu rękawiczki niedrapki ?? ![]() ![]() ![]() ![]() ja wiem, ze to co zaraz napisze może sie wydawać trywialne, ale ja NA PRAWDĘ mam nadzieję, ze wszystko się jakoś ułoży. Jesteś wspaniałą dziewczyną, zasługujesz na to, by nie żyć w ciągłym stresie . a czy tej twojej teściowej to nie można narzucić jakichś reguł wychowawczych, do których mogła by się zastosować ? może wystarczy z nią porozmawiać na spokojnie? nie wiem jak ja bym zrobiła , bo ja swojej teściowej też nie dzierżę, działa mi bardzo na nerwy, choć w gruncie rzeczy to dobra kobieta, ale jakoś nie mogę się do niej przekonać ![]() |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#3287 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Wojtek śpi, jak już pisałam na brzuszku i przekłada sobie główkę na boki. Ja go przykrywam pod samą szyję, z barkami i rączkami. Wystają tylko dłonie i głowa. Nigdy sobie nie naciągnął nic na głowę, zresztą jakby nawet, to i kocyk i kołderka są leciutkie i bardzo przewiewne, więc nic by mu się nie stało. Jeżeli przykrywasz Borysa do pasa, chociaż ja bym przykrywała przynajmniej pod pachy, to jeszcze załóż mu coś na górę, żeby miał cieplutko. Jakiś polarek np.? Mój Michałek bardzo się rozkopuje, więc ubieram go bardzo ciepło na noc (tzn. tak, żeby miał ciepło, oczywiście, ale nie za gorąco!) i przykrywam tylko cienkim kocykiem, inaczej marznie. Po prostu ubieram go tak, żeby to ubranie pełniło jakby funkcję kołdry. Ma mieć ciepło, nie gorąco oczywiście ![]() ![]()
[img=https://wizaz.pl/akcje/garnier/images/recenzje/vbaner.png] Edytowane przez SzmaragdowyKotek Czas edycji: 2012-09-08 o 21:27 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3288 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 23:38 ---------- Poprzedni post napisano o 23:35 ---------- Cytat:
---------- Dopisano o 23:51 ---------- Poprzedni post napisano o 23:38 ---------- A tak ogólnie to wracamy przez Bośnię, no i dzisiaj chciałam zobaczyć jak wyglądają modlitwy w meczecie(bo to kraj islamski) I założyłam sobie chustę z pieluchy na ramiona a i mnie nie wpuścili, potem na głowę też założyłam i dalej coś się pluli... dopiero poszłam do innego meczetu to mi pozwolili posiedzieć obok wejścia masakra jakaś a Jasiu sobie wszedł...;/ Dodam, że te kobiety przy 30 stopniach bo tyle było chodzą okutane gorzej jak my w listopadzie... bo mają długie spodnie zakryte buty, długie rękawy, no i te chusty, niektóre nawet miały płaszcze! Czy one tam udaru nie dostaną??? |
||
![]() ![]() |
![]() |
#3289 |
Zadomowienie
|
Witamy,
nadrobiłam ostatnie stronki i cieszę się że mąż zabrał neta na 4 dni, My już po chrzcinach( 1.09) Zosia płakała jak jechaliśmy i wracaliśmy a na mszy aniołek, ogólnie cały dzień była nie w sosie i dopiero jak poszła spać ok 19 to mogłam normalnie do stołu iść, na szczęście teściowa mi sie udała i przygotowała wszystko, cud kobieta dopóki nie rzuci jakimś komentarzem ![]() Byłyśmy również na basenie i młodej sie podobało jak była w wodzie, za to na początku był masaż i ryczała bo ona w poziomie to tylko na przewijaku i u siebie w domku będzie leżeć, a nie w nowym miejscu gdzie tyle jest do zwiedzania. http://www.facebook.com/photo.php?fb...type=1&theater Przyszła chusta używka bo na razie sobie sprawdzamy i Zosik nawet usnął wczoraj w niej, a ja ciasto w tym czasie zagniotłam i nawet P. ponosił córkę jak przyjechał po 4 dniach delegacji. Najfajniejsze że wziął Zosię na ręce i mówi wiąż, a ja że to się dziecko wsadza do zawiązanej chusty ![]() ![]() ![]() Z tego co pamiętam w odniesieniu do waszych postów: - blizna czerwona, mam krem ale jakoś nie idzie mi smarowanie, ale nie widzę blizny bo zostało jeszcze trochę kg ![]() - bąki jeszcze 4 dni temu gazowały pokój, a kupy standardowo jadą kwasem ![]() -Katka Gratulacje i dbaj o siebie - dla mnie karmienie piersią w miejscu publicznym to nie problem bo wolę cyckiem poświecić niż słuchać jak Zoś krzyczy, tak samo przy rodzinie czy znajomych cyc na wierzch i córa szczęśliwa - co do pieluszek to mamy Huggies na razie 2 bo była promocja 90 sztuk za 40 zł i wziełam 2 paki więc musimy na razie wykończyć, były pampersy i dady ale jakoś hagisy nam pasują i jedna pieluszka na noc więc młodej nie budzę tylko cycka podstawiam i odkładam do jej łóżka - śpi pod kołderką i na poduszce ( dla mnie to płaskie wypełnienie ale niech będzie) bo z nami spała pod naszą kołderką puchową i puchowej poduszce i trochę się pociła ale pod sylikonem jest dobrze i z kołderki robię jej taki tunel do spania i chyba jest bezpiecznie - Zosi raz udało sie samej zrobić obrót z pleców na brzuszek jakieś 3 dni temu ale byłam dumna całą rodzine obdzwoniłam :P więcej nie pamiętam, wracam do zosi bo się gadanie włączyło a tata spi obok ( zoś sam śpi do 5-6 a potem już z nami bo baki męczą albo chce gadać) Edytowane przez diablica071086 Czas edycji: 2012-09-09 o 06:13 |
![]() ![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#3290 |
Zadomowienie
|
Pisałyście ostatnio o śpiworkach, możecie mi powiedzieć, czy dziecko w takim śpiworku spokojnie może się przekręcać na boki? Szymon uwielbia spać na boku.
Wczoraj mieliśmy 5 godzinny maraton po sklepach- mały albo spał albo podrywał wszystkie kobiety naokoło ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3291 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() Borysa wciskam w śpiworek, nie przykrywam kocykiem, ponieważ albo nie pozwalał się przykryć i wierzgał nóżkami, albo się odkopywał. Więc jest zakryty cały, ma tylko odsłonięte rączki. Ale poliki ma po nocy zimne i dłonie czasami też. W pokoju mam 21 stopni. Ubieram go w pajace bawełniane, jeden mam też taki fajny frotowy. Nie mogę cieplej, bo z kolei śpiworek jest cieplutki i by mu było za gorąco. Zresztą w środku nocy bywa i tak, że go odkrywam w tym śpiworku, bo mam wrażenie że mu za gorąco (marudzi, wierzga nózkami, a jak go odkryję to zasypia). Ale to moje dziecko zawsze było takie nerwowe, jesli chodzi o ubieranie i przykrywanie. Nie sposób za nim nadążyć i dogodzić księciuniowi ![]() A ubieranie bodziaków wkładanych przez głowę albo kurteczki czy bluzy to już w ogóle jest ryk na pół osiedla. ---------- Dopisano o 11:20 ---------- Poprzedni post napisano o 11:19 ---------- Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#3292 | ||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 11:29 ---------- Poprzedni post napisano o 11:27 ---------- co na katar ??? nasivin?
![]() |
#3293 | ||
Raczkowanie
|
Cytat:
Cytat:
Z piatku na sobote spalismy wszyscy u mojej mamy bo z M poszliśmy do znajomych, troche posiedzielismy oni tez mają małe dziecko wiec wymienilismy sie doświadczeniami, ich mała ma 7 miesięcy i już jej przebili uszy. Dziś Sarunia od rana grzeczna zobaczymy jak dalej będzie tweraz M usypia Mała ja ide robić obiad. A co do spania ja przykrywam kocymkiem w poszewce przykrywam pod sama szyje a koniec koca wciskam troszke pod materaz zeby sobie nie narzuciła na twarz. Dostaalm śpiworek od znajomych musze sprawdzic czy Sarabędzie chciała spac w nim. |
||
![]() ![]() |
![]() |
#3294 |
Zakorzenienie
|
jesteśmy po basenie.
Małej się bardzo podobało. była zaciekawiona i co najważniejsze nie bała się takiej wody ![]() pierwsze zajęcia były adaptacyjne, zapoznanie się z wodą i w ogóle... ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3295 |
Zadomowienie
|
witam,do mnie zaraz przyjeżdża tesciowa juz mną trzesie masakra jak ja jej nie trawie.
---------- Dopisano o 14:19 ---------- Poprzedni post napisano o 14:17 ---------- super,ja też bym wzięła liwke ale nie mamy samochodu a jest troche daleko na ten basen
#3296 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Internet mi się coś pieprzy, jak już mam chwilkę na Wizaż to nie chce się otwierać ![]() Ale Wam zazdroszczę tych zajęć na basenie! U mnie nie ma nigdzie w okolicy takich zajęć ![]() Jeszcze raz zawrócę głowę o tę skazę białkową, już nie wiem czy to skaza czy tylko ja sobie to wmawiam, więc napiszę wszystko po kolei i może Wy mi pomożecie bo dwoje pediatrów nas olało ![]() Maks tak od 2 tygodnia życia ma na buźce pełno czerwonych krostek, na policzkach są to jakby suche placki, jeśli nie posmaruję ich kilka razy dziennie kremem to odchodzą takie małe fragmenty skóry. Po kremie Oilatum Soft była poprawa ale tylko na kilka dni. Dodatkowo ma ciemieniuchę i drapie się po buzi i po główce, niedawno pisałam że w nocy podrapał głowę do krwi. Kilka dni temu na brzuchu pojawiły się też jakby krostki, nie są czerwone, ta takie jakby placki gęsiej skórki takie szorstkie. Ostatnio mały przy karmieniu (karmię mm - Bebiko) pręży się i wypuszcza smoczek, jest głodny bo ciągnie parę razy, wypręży się, krzyknie i znów chce jeść, pociągnie parę łyków i to samo. Nie zdarza się to jednak zawsze, niektóre karmienia przebiegają spokojnie bez żadnych krzyków. Kupy robi raz dziennie lub raz na dwa dni, są takie papkowate, ciemnożółte lub zielono-żółte. Mam też podejrzenie ząbkowania, bo ostatnio jeszcze bardziej wpycha do buzi i gryzie rączki, jak dotknęłam dziąsła to płakał. Może jak łapie dziąsłami smoczek to go boli i dlatego go wypuszcza i się pręży? Ale skąd wtedy te krostki? Gorączki nie ma... Dodatkowo ostatnie trzy noce bardzo niespokojnie spał, wiercił się i rzucał, kręcł głową. Już nam ładnie spał od 20 do 3 lub 4, a teraz budzi się koło północy i potem co 2-3 godziny ![]() Proszę może miałyście do czynienia z czymś podobnym i możecie mi pomóc. Do lekarza odechciewa mi się iść, bo jak pokazuję jego buzię to słyszę że to samo przejdzie ( a mamy już 4 miesiąc i jakoś nie przechodzi) albo żebym zmieniła mleko (zmieniałam i nic).
![]() |
#3297 |
Wtajemniczenie
|
a w czym pierzesz???
#3298 |
Rozeznanie
|
cały czas w Loveli
#3299 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Ja wczesniej Maje przykrywałam rożkiem, wiadomo nie wkładam Jej w rożek, wiec słuzył jako kołderka, ale teraz jak sie zrobiło chłodniej to wyciagnełam kołdrke, Maje przykrywam do pach, tak by miała odkryte raczki, bo nie lubi miec ich przykrytych. Zawsze miała ciepłe dłonie, ale ostatnio ma chłodne w nocy, kark ma ciepły. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3300 | |
Zadomowienie
|
Czym mam się pochwalić? Swoim strojem czy mężczyzn
![]() Cytat:
I tak pisałyście ostatnio o tym ząbkowaniu i mi dziś Szymon strasznie wyje, nic go nie uspokaja, wybudza się, wszystko pcha do buzi, cyca possie chwilę i puszcza. Posmarowałam mu dziąsła Calgel i dziecko mi zasnęło w ciągu minuty- czy to moga być ząbki ![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 08:24.