Z odchowalnią się witamy-to My majowo-czerwcowe Mamy 2012 - Strona 109 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Odchowalnia - jestem mamą

Notka

Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2012-09-07, 14:00   #3241
anulka4771
Wtajemniczenie

Dot.: Z odchowalnią się witamy-to My majowo-czerwcowe Mamy 2012

Cytat:
Napisane przez katka_19 Pokaż wiadomość
Dzień dobry Dziewczyny
Część z Was pewno już mnie nie pamięta, ale w raz z Wami miałam zostać mamusią czerwcową 2012. Niestety los zadecydował inaczej

Jako jednak, że od tego wątku wszystko się zaczęło chciałabym przedstawić Wam nasze małe Szczęście i proszę trzymajcie kciuki by wszystko tym razem było jak najlepiej
Na pewno dużo z nas Ciebie pamieta.gratuluje i trzymam kciuki

Filipek ur 28.12.2007
Szymonek ur 15.05.2012

Ćwiczę
anulka4771 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-07, 14:00   #3242
begie13
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Pandzia_2010 Pokaż wiadomość
dzięki za Olafka mały Tata
Julki fakt neurolog nie badał aż tak drastycznie ale też płakała bardzo. Mamy skierowanie na rehabilitację a wszystko przez problemy przy porodzie i zapalenie pluc. Mana obnizone napięcie osiowe
A ja widzę w Twoich dzieciach podobieństwo do Ciebie ( kiedyś widziałam zdjęcia jeszcze chyba w poczekalni). Biedna Julka.. . pewnie ciężko patrzy się jak męczą własne dziecko.... miałam pytać jak ją badali ale widzę, że już napisałaś.
A jakie są w ogóle napięcia? za co odpowiada osiowe?

Cytat:
Napisane przez kism Pokaż wiadomość

Byłam z małym Maksem u neurologa. Pierwsze słyszę o takim badaniu. Lepiej tak jak powiedział lekarz, niech specjalista sprawdzi.
Czytałam o nim w artykule ( kurcze nie mam go w zakładkach) i ono mnie właśnie przeraża. Mam nadzieję, że takowego nie będzie...

to najpierw idzie się do neurologa a potem on daje skierowanie na rehabilitację tak? bo ja dostałam od razu 2 skierowania i do poradni neurologicznej i do rehabilitacyjnej...
dług się czeka w kolejce do neurologa?
czy za rehabilitację trzeba płacić jeśli ma się skierowanie?

Cytat:
Napisane przez _agata Pokaż wiadomość
begie, to są próby, które wykonuje się niemowlętom.
Lekarz powinien zrobić ich siedem:
– próba trakcyjna Prechtla,
– zawieszenie poziome wg Landaua,
– zawieszenie poziome wg Vojty,
– zawieszenie poziome wg Collis,
– zawieszenie pionowe pod pachami,
– zawieszenie pionowe wg Peipera,
– zawieszenie pionowe wg Collis.

Same próby niczym złym nie są, o ile lekarz wykonuje je prawidłowo. Z tym, jak zdążyłam się dowiedzieć, często pediatrzy mają problemy.
Maćkowi pani starsza wykonała próby nieprawidłowo, o czym już pisałam, jeśli czytałaś. Jeśli nie to mogę odszukać, zobaczysz o co chodziło.
Wg pediatry moje dziecko było generalnie do dupy, wszystko źle, głowy nie trzyma, odruchy ma nieprawidłowe. A jak go rehablitantka zobaczyła, to określiła okazem zdrowia. Wszystko cacy. Tylko trzeba było te próby wykonać prawidłowo.
Trzymanie pod pachy to jeszcze nic. Gdybyś zobaczyła jak pani starsza Maćka szarpała z ręce i nogi, to chyba byś zeszła.
A rehabilitantka wykonała te same próby tak, że Maciej się śmiał. Da się? Da się!
Dziecko podczas badań nie musi płakać. Wszystko zależy od podejścia lekarza.

Co do obracania głowy w jedną stronę, interesuj po prostu małą zabawkami z drugiej strony, jeśli nie ma dysplazji to układaj trochę na boku (na tym, na którym nie chce trzymać głowy), a wszystko się wyrówna.
tak, czytałam o pani starszej..to aż tyle tych prób jest... nasz pediatra w takim razie wykonał chyba tylko 2 ( bardzo delikatny lekarz) , czy to neurolog robi te próby?

gdy jestem z małą to odwracam jej uwagę tak, żeby patrzyła na prawą stronę ale gdy tylko odejdę i zajmuję się czymś innym a ona leży dajmy na to na macie albo w łóżeczku to zawsze na lewo główkę obraca albo na lewym boku leży

Cytat:
Napisane przez _millena Pokaż wiadomość
na to wyglada, sama tez nie wierze... dowiemy sie jak bylo na prawde , gdy zobacze pierwszego zębulca
ciekawe ile to potrwa zanim wyjdzie ( o ile to to)

Cytat:
Napisane przez blueelektron Pokaż wiadomość

chyba tym razem uda nam się pojechać nad morze

generalnie planuje już wakacje 2013 i na tapecie to http://www.zoover.pl/egipt/egipt/hur...qua-park/hotel

planujemy pojechać ze znajomymi, dwie pary z bliźniakami i my
super! ale Wam fajnie

Cytat:
Dzień dobry Dziewczyny
Część z Was pewno już mnie nie pamięta, ale w raz z Wami miałam zostać mamusią czerwcową 2012. Niestety los zadecydował inaczej

Jako jednak, że od tego wątku wszystko się zaczęło chciałabym przedstawić Wam nasze małe Szczęście i proszę trzymajcie kciuki by wszystko tym razem było jak najlepiej
Trzymamy kochana! Gratulacje i wszystkiego dobrego dla kruszynki

Wanda
begie13 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-07, 14:03   #3243
niunia32
Zakorzenienie

Cytat:
Dzień dobry Dziewczyny

super Szczęście gratulacje

Malinka

Haniusia
niunia32 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-07, 14:04   #3244
cate_
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Pandzia_2010 Pokaż wiadomość
dzięki my 18 idziemy do poradni. Pani neurolog tak właśnie majtała JUlką jak lekarka Twoim Maciusiem ech a ja już wkręcam sobie różne choroby
Spokojnie, moim synem też tak machała, napłakał się niesamowicie, stwierdziła że ma taką wadę dzięki której może nawet chodzić w gorsecie, na szczęście szybka wizyta u fizjoterapeuty troszkę poprawiła mój nastrój bo tak źle nie jest, wprawdzie ma wadę ale nie taką dużą.
Cytat:
Dzień dobry Dziewczyny

Gratuluję

Dzięki dziewczyny za odpowiedz, myślałam że moje dziecię zjada za dużo, jednak mieści się w normie

MAXIMILIAN
cate_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-07, 14:12   #3245
blueelektron
Rozeznanie

Cytat:
Dzień dobry Dziewczyny

świetna wiadomość, trzymam kciuki!!! daj znać fotką jak już będziesz z dzidzią
Stary 2012-09-07, 14:14   #3246
_agata
Zakorzenienie

Katka19 - gratuluję zz całego serca! Na kiedy masz termin?

Cytat:
Napisane przez begie13 Pokaż wiadomość
to najpierw idzie się do neurologa a potem on daje skierowanie na rehabilitację tak? bo ja dostałam od razu 2 skierowania i do poradni neurologicznej i do rehabilitacyjnej...

tak, czytałam o pani starszej..to aż tyle tych prób jest... nasz pediatra w takim razie wykonał chyba tylko 2 ( bardzo delikatny lekarz) , czy to neurolog robi te próby?

gdy jestem z małą to odwracam jej uwagę tak, żeby patrzyła na prawą stronę ale gdy tylko odejdę i zajmuję się czymś innym a ona leży dajmy na to na macie albo w łóżeczku to zawsze na lewo główkę obraca albo na lewym boku leży
Jeśli masz skierowanie do neurloga i na reh to bardzo dobrze. Najlepiej najpierw do neurologa, a później na rehabilitację.
Tylko jak najszybciej dowiedz się jakie sa terminy. I jeśli wcześniej na reh to idź na reh. Nie czekaj na neurologa, bo im zybciej zaczniecie ćwiczyć tym lepiej.
Ze skierowaniem się nie płaci.

A masz tak ustawione łóżeczko, że mała patrzy w stronę światła? Powinnaś ją kłaść twarzą do światła, tzn. tą stroną, na którą nie chce obracać głowy. Powinno pomóc.

o
_agata jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-07, 14:43   #3247
Gaabbi
Wtajemniczenie

Cytat:
Ja napisałam, że jak mi nie rosły w ciąży, tak nadal nie rosną.
źle zrozumiałam.

Cytat:
Napisane przez she_87 Pokaż wiadomość
Wczoraj spotkalam sie z mama M, myślałam, ze wielką radosć u niej zobacze a ona że wiaterek ze zimno, ze Mała zmarźnie itp jak troche chłodniej na dworzu to co mam nie wychodzić i pożniej przez całą zimę siedzieć zamknieta w domu. Ale troche pogadałysmy opowiedziąłm jej o Sarze spotkanie trwało z 15 min no bo mówiła zeby już isć bo zimno. Ja zrobiłam pierwszy krok teraz czekam ,żeby ona zaproponowała spotkanie nie będe sie narzucać.
Chyba nie tak miało wyglądać to spotkanie Ale przynajmniej masz czyste sumienie. Masz rację, teraz trzeba czekać na ruch ze strony babci.
Cytat:
Napisane przez stokroteczka777 Pokaż wiadomość
A kochasz je za cenę, czy za jakość?? Nie wydają Ci się mało chłonne?? Paulina zrobi małe siusiu i dupkę ma mokrą, w pampersach lekko wilgotną.
Ja wolę pampersy, bo są wg mnie bardziej miękkie. Dady też lubię i od czasu do czasu kupuję. Nie zauważyłam, żeby były mniej chłonne.

Cytat:
Dzień dobry Dziewczyny

Gratulacje!!! Dzięki, że podzieliłaś się z nami dobrą nowiną Trzymam kciuki za szczęśliwe rozwiązanie Zdrówka życzę.

Cytat:

A masz tak ustawione łóżeczko, że mała patrzy w stronę światła? Powinnaś ją kłaść twarzą do światła, tzn. tą stroną, na którą nie chce obracać głowy. Powinno pomóc.
Ja właśnie tak zrobiłam i pomogło. Hania trzymała główkę tylko na prawym policzku. Ustawiłam odwrotnie kołyskę i problem zniknął

Edytowane przez Gaabbi
Czas edycji: 2012-09-07 o 14:55
Gaabbi jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-07, 14:55   #3248
Pandzia_2010
Wtajemniczenie

GG do Pandzia_2010

Cytat:
A ja widzę w Twoich dzieciach podobieństwo do Ciebie ( kiedyś widziałam zdjęcia jeszcze chyba w poczekalni). Biedna Julka.. . pewnie ciężko patrzy się jak męczą własne dziecko.... miałam pytać jak ją badali ale widzę, że już napisałaś.
A jakie są w ogóle napięcia? za co odpowiada osiowe
ma problem z podnoszeniem głowy więc pewnie osiowe związane z kręgosłupem
dziękuje że widzisz podobieństwo do mnie ale nikt więcej tego nie widzi
Cytat:
Napisane przez cate_ Pokaż wiadomość
Spokojnie, moim synem też tak machała, napłakał się niesamowicie, stwierdziła że ma taką wadę dzięki której może nawet chodzić w gorsecie, na szczęście szybka wizyta u fizjoterapeuty troszkę poprawiła mój nastrój bo tak źle nie jest, wprawdzie ma wadę ale nie taką dużą.

Gratuluję

Dzięki dziewczyny za odpowiedz, myślałam że moje dziecię zjada za dużo, jednak mieści się w normie
wadę? jaką? ja 18 września aż na 19.15 jestem zapisana do rehabilitanta i później on zadecyduję czy na rehabilitację

105.....99.....95....89.. ...85.....79...75
Pandzia_2010 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-07, 15:19   #3249
justys1358
Zakorzenienie

GG do justys1358

Cytat:
Dzień dobry Dziewczyny

Gratuluje i powodzenia
justys1358 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-07, 15:40   #3250
nacia_n
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez moniczka1302 Pokaż wiadomość
Witam!

Nie spałam do 3 nad ranem nie umiałam zasnąc.

Wczoraj miałam się pytac, ale mi wyleciało z głowy:

- macie już pościel dla dzieci? Chodzi mi o wypełnienie - kołderkę. Ja póki co przykrywam kocykiem ale na jesień i zimę myśle już o pościeli. Możecie jakąś polecic?
Ja mam kołderkę z firmy Amy. Leciutka i cieplutka. Mieszkamy w takiej jakby piwnicy, więc jest chłodno, a mały lubi cieplutko mieć.

Cytat:
Napisane przez GaTTa Pokaż wiadomość
A powiedzcie mi czy u Was też macie skutki po porodzie np. wypadające włosy??

U mnie tragedia, włosów połowę mniej niż było i dalej wypadają, a w ciąży miałam najpiękniejsze włosy, teraz znów mi wracają moje cienizny... Tragedia...
Na razie zaczęłam kuracje żółtko+olejek rycynowy, ale na skutki muszę trosze poczekać.
Mi też, mi też

Cytat:
Napisane przez pola_m Pokaż wiadomość
ładnie przybiera
Mój Antoś też wczoraj na szczepieniu, podobne reakcje

A jakie płytki wybraliście?
Wybraliśmy Verso krem pod kominek. Cena korzystna i ładnie wyglądają. Jutro przyjdzie nasz majster i będzie kładł, a w poniedziałek zaczynają kłaść parkiet. Tylko się zastanawiam nad wzorem - cegiełka czy drabinka

Cytat:
Napisane przez benka99 Pokaż wiadomość
Też zastanawiam się nad kupnem pościeli. A Wasze dzieci śpią już na poduszce? Maksiowi podkładam tylko pieluszkę złożoną pod głowę i nie wiem czy mogę go już kłaść na poduszce?
Dawidek czasem śpi na takiej płaskiej poduszce. Nic mu się nie dzieje, a cieplutko w główkę.

Cytat:
Napisane przez stokroteczka777 Pokaż wiadomość
Paulina waży 5800 a "3" pampersy są dla niej jeszcze za duże !!
No różnica pomiędzy tymi pampersami jest ogromna. Ja stosuję Dada, też są mu duże, ale "2" to już mu się tak wciskały w tyłek, że wolę go obkleić tymi większymi

Cytat:
Napisane przez Alfahelisa Pokaż wiadomość
a właśnie Wiktorek ma 8 tygodni
Jakie urocze spojrzenie Dodam tylko, że ja bardzo chciałam, by nasz synek miał na imię Wiktor, ale mój mąż stwierdził, że na niego "Wiki" będą mówić i zrezygnowaliśmy (teściowie też mają tendencję do wymyślania jakichś dziwnych wyrazów i przezwisk, więc bardzo uważałam z imieniem małego).

Cytat:
Napisane przez joss Pokaż wiadomość
Witam

U mnie też nie mierzą długości, ale kto wie czy przypadkiem nie chodzimy z naszymi dziećmi do tej samej przychodni Ostatnio się pytałam czy zmierzą, to pielęgniarka powiedziała, że to jest bez sensu, bo za każdym razem wyjdzie inna długość, szczególnie jeśli za każdym razem będzie mierzyć inna osoba

I jeszcze jedno pytanie - czy Wasze dzieci też mają takie smrodliwe kupy i bąki? Bo nie wiem czy moja córka ma coś z jelitami, czy to normalne
Ja chodzę z małym do szpitala do POZ.
Bąki to czasem tak śmierdzą, że wytrzymać nie idzie. Kupy czasem też, ale nie jest źle... Poczekajmy do rozszerzenia diety

Miałam wczoraj dopisać, ale nie dałam rady. Musiałam dom ogarnąć, bo jutro goście zjeżdżają... Młody spał ładnie, bo od 9 do 3, ale co z tego jak ja się położyłam o 24
Po szczepieniu ok, nie marudzi, śpi ładnie (już ponad dwie godziny ) i jest moim wesołym synusiem

Ze zmęczenia nie pamiętam, co chciałam jeszcze napisać. Może coś wyskrobię wieczorem.
nacia_n jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-07, 15:55   #3251
she_87
Raczkowanie

Cytat:
Witam

A u mnie niestety nadal kryzys laktacyjny, albo już nie wiem co. W nocy wszystko pięknie, piersi aż przepełnione, a po rannym karmieniu znowu lipa. Co prawda po tym karmieniu odciągnęłam 60 ml, ale z jednej piersi w ogóle nie było jedzone. Tragedia jakaś. Dziewczyny, znacie jakiś sposób na zwiększenie laktacji? Dodam tylko, że problemem jest również to, że jak nie leci mi jak z kranu, to Celina w ogóle nie chce ssać, a wręcz nie chce tych piersi dotykać, więc typowe rozwiązanie w postaci częstego przystawiania nie zdaje tutaj egzaminu Już i tak przez to, że jedna z piersi jest chora, ściągam z niej po każdym karmieniu, ale to nic nie daje, bo zazwyczaj ledwo parę kropelek leci, więc metoda 7-5-3 też odpada, bo nie ma czego ściągać. Jedynie dobrze, że mam jakieś tam zapasy swojego mleka, więc trochę mogę dokarmić, ale na dłuższą metę to nie jest rozwiązanie

I jeszcze jedno pytanie - czy Wasze dzieci też mają takie smrodliwe kupy i bąki? Bo nie wiem czy moja córka ma coś z jelitami, czy to normalne
Ja polecam herbatke HERBAPOL herbatka dla matek wspomagająca laktację .

U nas bąki i kupy śmierdzące.

Cytat:
Czyli drożej - po 58 gr/szt.
...
Mój ojciec też nie jest chętny poznać drugiego wnuka. Generalnie nie utrzymujemy kontaktów, ale ze względu na dzieci jestem w stanie spotkać się z nim sporadycznie. Dwa miesiące temu go zaprosiłam, nie miał czasu, powiedziałam, żeby zadzwonił, jak będzie chciał przyjść, że my jesteśmy dyspozycyjni, tylko niech da znać kiedy... i cisza... Mi nie jest żal ze względu na mnie, tylko szkoda, że moje dzieci nie mają dziadka. Ojciec tż nie żyje. Mój dziadziu zmarł 1,5 roku temu, był wspaniałym człowiekiem i ciągle mi go brakuje, chciałabym, żeby moje dzieci mogły mieć takie wspomnienia jak ja... Maksiu go słabo pamięta, ale zawsze to coś Rozmawiam z nim o dziadziu czasem, żeby te ulotne wspomnienia się nie zatarły.
U nas tata M wogóle nie widział Sary nawet o nia nie pyta M ma słaby kontakt z nim ale cóz pierwsza wnuczka myślałąm, ze wszyscy bedą chcieli ja poznać a jest ianczej, narzucac sie nikomu nie będziemy. Wogóle od strony M mało sie interesują Mała brat M też wogóle jej nie widział a kontakt mają wmairę dobry ,najlepszy jak jego brat cos potzrebuje oczywiscie, . Może to też wina M że nie chce utrzymywac kontaktu bo same w jego rodzinie konflikty i problemy. Za to z mojej strony babcia dziadek i mój brat zakochani. Nie ma problemy zeby moja mama z Sarą została sama sie prosi.
ja też bardzo dobrze wspominam dzidków szczególnie on strony mamy zaczął na starosć uczyc sie angielskiego i zawsze mnie przepytywał jak jest kot to ja mu mówie tak jak sie wymawia, a on ze nie bo cat ogólnie bardzo był pogodnym człowiekiem.
she_87 jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2012-09-07, 16:12   #3252
blueelektron
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez nacia_n Pokaż wiadomość

Jakie urocze spojrzenie Dodam tylko, że ja bardzo chciałam, by nasz synek miał na imię Wiktor, ale mój mąż stwierdził, że na niego "Wiki" będą mówić i zrezygnowaliśmy (teściowie też mają tendencję do wymyślania jakichś dziwnych wyrazów i przezwisk, więc bardzo uważałam z imieniem małego).

a mnie się właśnie takie zdrobnienie podoba i będą tak mówiła na synka, Wiki , Wikuś, Wikulek e tam widziwa też Twój mąż

Dawid też ładne imie też tak chciałam dać, ale mojemu tż sie nie podobało z jakiegoś głupiego powodu

miałam pare typów: tobiasz, aleksander, dawid, damian, szymon

dziewczynka miała być Wiktoria
Stary 2012-09-07, 16:51   #3253
niuniuniau
Zadomowienie

Cześć
Cytat:
O tak
Mam jedną dopiero co rozpoczętą taką pakę 3-ek, więc właśnie stwierdziłam, że jak kupię jeszcze dwie, to nawet już nie patrzę przez jakiś czas na promocje.

---------- Dopisano o 12:27 ---------- Poprzedni post napisano o 12:25 ----------

niuniuniau, widzę, że jesteś! Pytałam Cię niedawno o wózek... https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...7#post36166277
kism przepraszam, że nie odpisałam wcześniej ale niestety nie starcza mi już czasu na wizaż, teraz zajrzałam a i tak obawiam się, że długo tu nie zabawię bo ledwo ogarniam dom i maluchy, na necie jestem z doskoku.
Co do wózka to ostatecznie go nie kupiła, finanse mi nie pozwoliły. Na pewno byłabym z niego zadowolona ale okazało się, że bez wózka podwójnego też daję radę. Oliwka sporo chodzi na nóżkach więc łazimy na niedługie spacery a jak potrzebuje pójść gdzieś dalej to zawsze mogę ją podrzucić do mamy. Moja koleżanka ma ten wózek i jest z niego bardzo zadowolona.

Cytat:
Dziewczyny po cesarkach, jak Wasze blizny? Jaśnieją? Smarujecie?
Ja skończyłam jedną tubkę Contractubexu, teraz smaruję Cepanem i ten drugi zdecydowanie lepszy, chociaż śmierdzi niemiłosiernie...
Agata ja blizny po cc nie smaruje bo i tak jej nie widać spod mojej oponki ratunkowej :/ Ale Cepanu używałam do blizn na buzi bo jestem po rozszczepie i byłam z tego bardzo zadowolona. Osoby, które nie miały styczności z rozszczepem wcześniej nie zauważają często, że tam są jakiekolwiek blizny. Śmierzi okropnie, szczególnie jak smaruje się go pod nosem ;p ale jest skuteczny.

Chciałam trochę nadrobić ale niestety nie dam rady bo moje kochane dzieciaczki już mnie wzywają.
Dorzucę tylko uśmiech mojego chłopaka kochanego <3
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg 2012-09-07 08.00.57.jpg (83,6 KB, 32 załadowań)
Niechaj Bóg ma w swej opiece człowieka, który Cię naprawdę pokocha. Złamiesz mu serce, śliczna moja, okrutna, psotna kotko, która tak jest nieuważna i pewna siebie, że nie stara się nawet osłaniać swoich pazurków.

http://suwaczki.waszslub.pl/img-2008080201001030.png

Edytowane przez niuniuniau
Czas edycji: 2012-09-07 o 16:53
niuniuniau jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-07, 18:00   #3254
GaTTa
Raczkowanie

Cytat:
Dzień dobry Dziewczyny

Gratulacje : kciuki:
GaTTa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-07, 18:12   #3255
aga_bre
Rozeznanie

kism torba jest miękka - spód ma utwardzany. W środku są 3 foliowe przegródki na butelki - idealnie się w nich mieszczą butelki tt - to tak na wyobrażenie. Te przegródki to takie bardziej podtrzymywacze - nie wiem jak to napisać. Po prostu nie mają dna. W środku już więcej przegródek nie ma. Na zewnątrz- są dwie kieszenie boczne niezapinane ściądnięte gumką i dwie kieszenie duże - jedna zpainana na zamek i jedna na rzepa. Dodatkowo jest torebka na brudne pieluszki?? Chyba to do tego służy. Taka foliowa przezroczysta torebka. Ja ogólnie jestem z torby zadowolona, bo jest duża - mieszcze do niej termos 0,7l, mieszankę bebilon, pieluszki, butelki, ciuszki na zmianę, portfel (a mam duży) i w sumie nie wykorzystuję tych kiesdzeni bocznych. Zajedź jak ma gdzieś kauflanda, bo ona są tam do kupienia. Bo wlaśnie ja ją sobie tam oglądnęłam.

katka ja Ciebie nie kojarzę, ale i tak bardzo gratuluję. Kiedy termin??Na luty-marzec??
Stary 2012-09-07, 18:29   #3256
rozowa1987
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez niuniuniau Pokaż wiadomość
Cześć

kism przepraszam, że nie odpisałam wcześniej ale niestety nie starcza mi już czasu na wizaż, teraz zajrzałam a i tak obawiam się, że długo tu nie zabawię bo ledwo ogarniam dom i maluchy, na necie jestem z doskoku.
Co do wózka to ostatecznie go nie kupiła, finanse mi nie pozwoliły. Na pewno byłabym z niego zadowolona ale okazało się, że bez wózka podwójnego też daję radę. Oliwka sporo chodzi na nóżkach więc łazimy na niedługie spacery a jak potrzebuje pójść gdzieś dalej to zawsze mogę ją podrzucić do mamy. Moja koleżanka ma ten wózek i jest z niego bardzo zadowolona.

Agata ja blizny po cc nie smaruje bo i tak jej nie widać spod mojej oponki ratunkowej :/ Ale Cepanu używałam do blizn na buzi bo jestem po rozszczepie i byłam z tego bardzo zadowolona. Osoby, które nie miały styczności z rozszczepem wcześniej nie zauważają często, że tam są jakiekolwiek blizny. Śmierzi okropnie, szczególnie jak smaruje się go pod nosem ;p ale jest skuteczny.

Chciałam trochę nadrobić ale niestety nie dam rady bo moje kochane dzieciaczki już mnie wzywają.
Dorzucę tylko uśmiech mojego chłopaka kochanego <3
Śliczny
Stary 2012-09-07, 19:10   #3257
missmalezji
Wtajemniczenie

Cytat:
Dzień dobry Dziewczyny

Gratulacje! Dbajcie o siebie i daj znać raz na jakiś czas jak się miewacie
Dziewcyzny,co do neurologów,bo widzę że na ten temat dyskutujecie - słyszałam ostatnio (tzn nie ja,ale mogę przekazać ) od ginka, że neurolodzy ze zdrowego dziecka zawsze robią chore, tzn znajdą jakieś nieprawidłowości. podobno to zmora ostatnio.

missmalezji jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-07, 19:29   #3258
nacia_n
Raczkowanie

Cytat:
a mnie się właśnie takie zdrobnienie podoba i będą tak mówiła na synka, Wiki , Wikuś, Wikulek e tam widziwa też Twój mąż

Dawid też ładne imie też tak chciałam dać, ale mojemu tż sie nie podobało z jakiegoś głupiego powodu

miałam pare typów: tobiasz, aleksander, dawid, damian, szymon

dziewczynka miała być Wiktoria
Akurat ja trochę wydziwiam, bo nie przepadam za imionami, które się zdrabnia, np. Tomasz-Tomek. Tak już mam Dlatego chciałam Wiktor i mówić Wiktorek, ale jak mi mąż to powiedział, to jednak wybraliśmy Dawid.
A dziewczynka w ogóle nie wchodziła w grę Wiedziałam od razu, że będzie chłopak
Stary 2012-09-07, 20:15   #3259
blueelektron
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez nacia_n Pokaż wiadomość
Akurat ja trochę wydziwiam, bo nie przepadam za imionami, które się zdrabnia, np. Tomasz-Tomek. Tak już mam Dlatego chciałam Wiktor i mówić Wiktorek, ale jak mi mąż to powiedział, to jednak wybraliśmy Dawid.
A dziewczynka w ogóle nie wchodziła w grę Wiedziałam od razu, że będzie chłopak
Dawidek też ładnie

dziewczyny co zrobić moje dziecko ssie palec, a smoczka nie chce mąż ma dziś przywieźć zsmoczek z aventu. Mamy dwa tt i ani jednego ani drugiego nie chce, tylko ten palec. Nawet przez sen sobie ssie

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2012-09-07, 20:44   #3260
rinco
Wtajemniczenie

Cytat:
Daje. Rozjaśnia i spłaszcza bliznę.
Moja po ponad dwóch miesiącach smarowania wygląda a niebo lepiej, jak takie większe zadrapanie.
Hmm... ja nie smarowałam do tej pory (3,5 miesiąca), więc nie wiem czy jest sens teraz zaczynać? Poza tym jakbym miała drugie dziecko w niedalekiej przyszłości to i tak mi tą bliznę zmasakrują, bo pewnie znowu będę musiała mieć cc

Cytat:
Napisane przez missmalezji Pokaż wiadomość
nasz maluszek używa pampersiaków, próbowane były babydream i huggies, ale narazie tylko pampersy dają sobie radę. nie próbowane jeszcze dady, ja namawiam ponieważ moje doświadczenia z nimi są pozytywne zarówno u noworodków jak i u starszych dzieci.
Ja próbowałam Pampersy, Huggies, Babydream i Dady. Zostaliśmy ostatecznie przy Dadach. Z tym pozostałych Babydream były jakieś takie lipne...

Cytat:
A u mnie niestety nadal kryzys laktacyjny, albo już nie wiem co. W nocy wszystko pięknie, piersi aż przepełnione, a po rannym karmieniu znowu lipa. Co prawda po tym karmieniu odciągnęłam 60 ml, ale z jednej piersi w ogóle nie było jedzone. Tragedia jakaś. Dziewczyny, znacie jakiś sposób na zwiększenie laktacji? Dodam tylko, że problemem jest również to, że jak nie leci mi jak z kranu, to Celina w ogóle nie chce ssać, a wręcz nie chce tych piersi dotykać, więc typowe rozwiązanie w postaci częstego przystawiania nie zdaje tutaj egzaminu Już i tak przez to, że jedna z piersi jest chora, ściągam z niej po każdym karmieniu, ale to nic nie daje, bo zazwyczaj ledwo parę kropelek leci, więc metoda 7-5-3 też odpada, bo nie ma czego ściągać. Jedynie dobrze, że mam jakieś tam zapasy swojego mleka, więc trochę mogę dokarmić, ale na dłuższą metę to nie jest rozwiązanie
Ja mam kryzys laktacyjny od początku i już takie cuda wyczyniam, ale grunt, że karmię nadal, choć muszę też trochę dokarmiać mm.
Pierwsze co na zwiększenie laktacji w Twoim przypadku to odciąganie nawet na sucho! Jest to sygnał dla piersi, żeby jutro wyprodukowały więcej. Najlepiej tą metodą 7-5-3 i nie przejmować się, że nic już nie leci. Można też odciągać resztki po każdym karmieniu, to też jest sygnał, że jest większe zapotrzebowanie. Karmienie/odciąganie nocne też jest bardzo ważne, przynajmniej raz w ciągu nocy. Do tego dużo picia - polecam kompot z jabłek, herbatki laktacyjne i od czasu do czasu Karmi

Cytat:
Dzień dobry Dziewczyny

O jaaaa, ale extra!!! Gratulacje!!!
To jaką mamusią teraz zostaniesz?
rinco jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-07, 20:46   #3261
wanilllka82
Wtajemniczenie

Cytat:

przepraszam że się Wam wcinam w wątek jestem mamą czerwcową (miałam być lipcową) odciąganie na "sucho" nakręca laktację, próbuj dalej 7-5-3 nawet jak nic nie leci,
u nas sierdzące bąki i kupy skończyły się jak przestałam pić kawę Inkę w dużych ilościach więc wydaje mi się że to może mieć związek z Twoją dietą
wanilllka82 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-07, 20:46   #3262
kism
Wtajemniczenie

Buuu... Jestem trochę zawiedziona popołudniową ilością postów Ale za wczoraj i dziś to i tak chyba wyrobiłyśmy już tygodniową normę

Cytat:

Na razie to jeszcze luz jest Jak już ktoś wspomniał to się na dobre zacznie przy rozszerzaniu diety

Cytat:
Dzień dobry Dziewczyny

Gratukacje ogromne!!! Dziękujemy za info i czekamy na kolejne
Czy dalej jeździsz do pracy tak jak kiedyś? Pamiętam, że dawało Ci się to we znaki. I czy męczą Cię znowu wymioty?
Moc zdrowia dla Ciebie i maleństwa

Cytat:
Czytałam o nim w artykule ( kurcze nie mam go w zakładkach) i ono mnie właśnie przeraża. Mam nadzieję, że takowego nie będzie...

Ja kojarzę, że pediatrzy dają skierowanie albo do por. neurologicznej, albo do por. rehabilitacyjnej. Niestety nie wiem, czym się kierują przy wyborze. Dobrze, że masz dwa skierowania, tzn. lepiej za dużo niż za mało. Skierowanie na rehabilitację tj. na ćwiczenia pewnie możesz dostać w obydwóch poradniach, ale na razie się tym nie martw. Takie wyginanie się na jedną stronę jest częste u niemowląt i zazwyczaj wystarczą odpowiednie sposoby pielęgnacji (warto zwrócić uwagę, czy np. przy ubieraniu, przewijaniu nie odwracasz Tosi za każdym razem na ten sam bok, czy nie nosisz stale na tej samej ręce, itp.), zabawy czy układania dziecka. Mam nadzieję, że trafisz na konkretnych lekarzy, którzy Ci coś odpowiedniego doradzą

Cytat:
szczególnie on strony mamy zaczął na starosć uczyc sie angielskiego i zawsze mnie przepytywał jak jest kot to ja mu mówie tak jak sie wymawia, a on ze nie bo cat ogólnie bardzo był pogodnym człowiekiem.
To pewnie by sobie podał rękę z moim dziadziusiem, który mając 86 lat zakupił komputer, podpiął internet i zapoznawał się z nowymi technologiami

Cytat:
Napisane przez niuniuniau Pokaż wiadomość
Nie ma za co Ja też miewam spore przestoje w pisaniu.
Dziękuję za odpowiedź!

Cytat:
Napisane przez aga_bre Pokaż wiadomość
kism torba jest miękka - spód ma utwardzany. W środku są 3 foliowe przegródki na butelki - idealnie się w nich mieszczą butelki tt - to tak na wyobrażenie. Te przegródki to takie bardziej podtrzymywacze - nie wiem jak to napisać. Po prostu nie mają dna. W środku już więcej przegródek nie ma. Na zewnątrz- są dwie kieszenie boczne niezapinane ściądnięte gumką i dwie kieszenie duże - jedna zpainana na zamek i jedna na rzepa. Dodatkowo jest torebka na brudne pieluszki?? Chyba to do tego służy. Taka foliowa przezroczysta torebka. Ja ogólnie jestem z torby zadowolona, bo jest duża - mieszcze do niej termos 0,7l, mieszankę bebilon, pieluszki, butelki, ciuszki na zmianę, portfel (a mam duży) i w sumie nie wykorzystuję tych kiesdzeni bocznych. Zajedź jak ma gdzieś kauflanda, bo ona są tam do kupienia. Bo wlaśnie ja ją sobie tam oglądnęłam.
Dziękuję pięknie za szczegółowy opis
Mam kaufland, podjadę

Cytat:
dziewczyny co zrobić moje dziecko ssie palec, a smoczka nie chce mąż ma dziś przywieźć zsmoczek z aventu. Mamy dwa tt i ani jednego ani drugiego nie chce, tylko ten palec. Nawet przez sen sobie ssie
Ja bym dawała smoczka do skutku... Spróbuj różne firmy, różne kształty i mam jeszcze jeden patent Dobrze kojarzę, że karmisz piersią? Kapnij 2 kropelki mleka na smoczka Kaj zasysa wtedy momentalnie, choć nieraz też momentalnie po tym puszczał, ale czasem tak mu kilka razy kapałam i w końcu zasysał porządnie. U nas też już kciuk szedł w ruch, dlatego wolałam przestawić go na smoczka, ale jak zawsze zastrzegam, że ogólnie nie pałam sympatią do smoczków, więc od razu po zaśnięciu zabieram smoka.
kism jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-07, 20:54   #3263
onething
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Tacca Pokaż wiadomość
Tak. My stosujemy oilatum, dobry jest też krem oilatum po myciu. Mi teraz alergolog przypisała maść z witaminą A, na całe szczęście obyło się bez sterydów.
A u mnie podejrzenie, że to może być skaza rzuciła Anulka. Bez niej pewnie płakałabym razem z dzieckiem. Pediatra nawet do alergologa nas nie wysłał.
Teraz Piotrek ciągnie na nutramigenie, u niego na pepti wyszła alergia.
My póki co testujemy Emolium i czekamy na efekt.

Cytat:

DZis ide do dentysty :/ po ciąży mam z pieć zębów do zrobienia.
U mnie póki co 2 i kamień do czyszczenia. A co najgorsze zęby na dole mi się przesunęły i muszę do orto iść po nowy aparat retencyjny

Cytat:
Dziewczyny po cesarkach, jak Wasze blizny? Jaśnieją? Smarujecie?
Ja skończyłam jedną tubkę Contractubexu, teraz smaruję Cepanem i ten drugi zdecydowanie lepszy, chociaż śmierdzi niemiłosiernie...
Niczym nie smaruję, rana jest gładka i jaśnieje. W ogóle mam wrażenie, że dobrze mnie skroili, a cięło mnie 2 leworęcznych

Cytat:
A próbowałaś Huggies'y? Fajne są, takie mniej "sztuczne" i IMO najbardziej chłonne ze wszystkich. I po nocy (a Maciek śpi po 10 godzin) dupa sucha.
Cytat:
Na wyciekanie plecami chyba najlepsze Huggies'y są, bo mają gumkę na plecach i ładnei przylegają. Nigdy nic Maćkowi nie wyciekło.
Zgadzam się, Huggies są chłonniejsze od Pampersów, przy kupie ta siateczka z Papmersów czasami małemu się do tyłka przyklejała, przy Huggies nie ma tego problemu.

Nam wyciekło plecami kilka razy, ale to zawsze jak mały leżał i poszło z konkretnym impetem, tak jakby piorun walnął

Cytat:
W zależności co zjadłam, a że teraz mam dietę "najlepiej nie jedz nic" to smrodu nie ma.

Cytat:

Szymon jest bez smoczkowy i ssał kciuk przez jakiś czas, ale to przeważnie tylko przed snem, uspokoił się i kciuk wypadał. Jak dla mnie to lepiej, bo nie będę musiała od smoka oduczać, a kciuk już mu powoli mija.
2013/2014
onething jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-07, 20:55   #3264
nacia_n
Raczkowanie

Cytat:
Dawidek też ładnie

Nasz maluch ma taki smoczek, jest okrągły. Innego też nie chciał. A jak nie chce mu dać smoczka to też palucha miętoli
http://foodini.pl/p/canpol-babies-sm...-miesiecy/6282

Idę do wyrka, bo jutro goście przyjeżdżają.
Stary 2012-09-07, 21:13   #3265
blueelektron
Rozeznanie

kism dobrze kojarzysz tak spróbuje zrobić
onething

nacian_n

dzięki dziewczynki

moja znajoma, teść ssali kciuka i mają np. wystające zęby

doczytałam na necie, ze to może przejść samo ale nie koniecznie

spróbuje z tym mlekiem, innym smoczkiem a jak to nie pomoże to spróbuje jakoś odwracać jego uwagę, tylko, że w nocy nie bardzo nad tym mogę zapanować :/
Stary 2012-09-07, 21:45   #3266
clauudik
Rozeznanie

Cytat:
Dawidek też ładnie

Blue, my mamy 4 smoczki - z TT, dwa z Canpola i jeszcze jakiś jeden - Filip nie tyka żadnego. Próbowałam już wszystkiego, wpychania na śpiocha, podmiany z cyca, kropelka mleka, kropelki espumisanu. Nie działa nic. A kciuka też zasysa ale jakoś mniej już.
Cytat:
Ja bym dawała smoczka do skutku... Spróbuj różne firmy, różne kształty i mam jeszcze jeden patent Dobrze kojarzę, że karmisz piersią? Kapnij 2 kropelki mleka na smoczka Kaj zasysa wtedy momentalnie, choć nieraz też momentalnie po tym puszczał, ale czasem tak mu kilka razy kapałam i w końcu zasysał porządnie. U nas też już kciuk szedł w ruch, dlatego wolałam przestawić go na smoczka, ale jak zawsze zastrzegam, że ogólnie nie pałam sympatią do smoczków, więc od razu po zaśnięciu zabieram smoka.
To chyba przyślę Filipa do Ciebie na naukę ssania smoka

A ja się pochwalę Synek mi dzisiaj pierwszy raz zasnął w chuście

Nasz skarb 06/05/2012

...and nothing else matters...

http://www.suwaczki.com/tickers/ex2b9vvjae3cdu8n.png
clauudik jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-07, 22:03   #3267
kism
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez clauudik Pokaż wiadomość
To chyba przyślę Filipa do Ciebie na naukę ssania smoka
Hehe, niestety dzieci nie lubią schematów i tabelek i każde może się wypiąć na sposoby, które zadziałały na inne dzieci
kism jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2012-09-07, 22:20   #3268
_millena
Zadomowienie

my od początku uzywamy pampersów Pampers. W sumie jestem zadowolona, ale przy trójkach raz dziennie wypływa nam kupa (miniumum raz dziennie ). Nie wiem czemu... zapinam dobrze, dość ciasno (ciasniej nie moge bo mu sie odciska juz i ma slady ), nie sa za małe, ani za duże, dobrze wchłaniają... nie wiem. A nie chce kombinować z innymi pieluszkami bo Borys ma delikatną pupcię i dosc łatwo o odparzenia, z ktorymi potem długo walczymy.
Nie uzywamy Pamers Sensitive (tych białych) bo ta siateczka wlasnie jest do D. niby maja byc takie super chłonne i delikatne, a Borys mial po nich odparzony tyłek.

jestem wytyrana tym wrzeszczącym terrorystą!! jak długo to potrwa, litości! oby nie do ostatniego mleczaka

_millena jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-07, 22:54   #3269
ladybird_1987
Rozeznanie

katka serdeczne gratulacje!!!
Stary 2012-09-08, 07:10   #3270
moniczka1302
Wtajemniczenie

Witam!

Myślałam, że poczytam więcej

Własnie dostałam okres, bo ostatnio wspominałam, że nie mam , no to mnie wręcza zalało.

Idę poczytac

---------- Dopisano o 07:43 ---------- Poprzedni post napisano o 07:40 ----------

Cytat:
Napisane przez cate_ Pokaż wiadomość
Tutaj masz rację, każdy poleca coś innego, nie wiem skąd biorą te wytyczne tylko co robić by nie zrobić krzywdy dziecku

Słodyczy nie potrzebuję, ziemniaków, pieczywa i marchewki też nie. Tylko nie rozumiem dlaczego nie można kawy, to mnie najbardziej odstrasza.
Poczekam aż mąż pojedzie w delegacje co bym nie musiała mu specjalnie gotować Syn to raczej makarony i ryż jada więc coś tam zawsze na szybko można zrobić
Można, tylko w b. małych ilościach.

---------- Dopisano o 07:44 ---------- Poprzedni post napisano o 07:43 ----------

Cytat:
Napisane przez rozowa1987 Pokaż wiadomość
Kukurydziany podobno bardziej tuczący,Ja daje kleik ryzowy po pół lyżeczki na razie
A jabłuszko już dajesz? Moja Hania nie skończyla jeszcze 4. miesiąca, ale dziś chcę jej pokazac nowy smak i dac troszkę startego jabluszka.

---------- Dopisano o 08:10 ---------- Poprzedni post napisano o 07:44 ----------

Cytat:
Napisane przez clauudik Pokaż wiadomość
Ja ostatnio trafiałam na same promocje i tak się obkupiłam, że mąż jak widzi, że w sklepie zbliżam się do pieluch mówi "nie mamy już gdzie tego trzymać!". Najpierw w kauflandzie była promocja na sleep&play więc wzięłam 3 paki "4", później na activ baby, to wzięłam sobie giga pakę "3" (które nawiasem mówiąc są na styk i musimy je szybko skończyć), a później jeszcze zahaczyliśmy o otwarcie biedronki i dady za 22 zł, to aż żal było nie kupić
Otwierasz żłobek??

Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości