|
|||||||
| Notka |
|
| Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje Forum dla osób z kręconymi włosami. Rozmawiamy o stylizacji i pielęgnacji loków. Wejdź, podziel się doświadczeniem, zadaj pytanie. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#69151 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Pielęgnacja loków, loczków i fal - XIV część zakręconej opowieści
pantene i glisskur? raczej się nie nada dla czystej cg, ale może coś się nada jako uzupełnienie pielęgnacji...trza czytać składy!
|
|
#69152 |
|
Zadomowienie
|
|
|
|
|
#69153 |
|
Rozeznanie
|
BingoSpa z shea i ta z kaszmirem za 7,50 w stałej ofercie
|
#69154 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
#69155 |
|
Zadomowienie
|
MysiaMysz, tak w Tesco. Jakiś czas temu była shea i 5 alg oraz spirulina i keratyna, a teraz zamiast tej drugiej jest kaszmir i kolagen.
Deszczowypies, % alg jest fajna i nadaje się też do mycia. xyz7, nie widziałam jeszcze nigdzie tej Joaśki z wrzosem. Chcę ją! Maliniarka, a co się dzieje z Twoją skórą po CP? Ja biorę już drugi tydzień po 5 dziennie i nie wiem do ilu zejść i po jakim czasie. Hahihey, co to za odżywka Albero malinowa? Zawiera silikony, czy czemu jest niezgodna? |
|
|
|
#69156 |
|
Raczkowanie
|
|
|
|
|
#69157 |
|
Rozeznanie
|
W bydgoskim Tesco extra są 2 rodzaje masek Bingo. Odżywki Alberto mają bardzo wysoko pantenol i ekstrakty. Silikony są 2 lotne. Wstawię skład, jak wrócę do domu
|
#69158 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Ja zawsze myje włosy wieczorem czekam aż sobie wyschną i ide spać(wieczorem mam strasznie sztywne i twarde kręciołki). Śpię na poduszce satynowej(w nocy strasznie się kręcę)a jak rano wstaję to włosy już są normalne miękkie, więc tylko kładę odżywkę b/s lub żel i wychodzę, gdybym miała rano myć włosy to musiałabym wstać 2 godz wcześniej chyba a ja jestem śpioch ![]() Cytat:
|
|||
|
|
|
#69159 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Muszę się przełamać i myć wieczorem bo już nie daje rady tak rano wstawać, zwłaszcza, że siedzę do późna ![]() Cytat:
ja też niestety niezbyt zdrowo jem ale na szczęście z wypadaniem sobie poradziłam i teraz nie jest źle (tylko, że u mnie to był wynik choroby)
|
|
|
#69160 | |
|
ma zielone pojęcie
|
Cytat:
A co do diety, to warto dbać o to, co się je
|
|
#69161 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
JudytaKas Suplementy jem od 2 lat odkąd zaczęły mi wypadać włosy i zaczęłam mieć problemy ze skórą. Zaczęłam od merz special ale nie brałam systematycznie, potem belissa i teraz biotebal ale już mi się kończy i zastanawiam się nad nowym może spróbuje CP???? Fryzjerka do której chodzę od lat nie mogła uwierzyć, że tak włosy wypadają, wiadomo każdemu wypadają ale nie tak i poleciła mi neril, trochę pomógł po pół roku stosowania, ale włosy wypadały nadal teraz go nie stosuje i włosy lecą tak samo jak w trakcie stosowania. Ja już się do tego przyzwyczaiłam, że po kąpieli z prysznica wyjmuje kłębek włosów i że wszędzie gdzie się pojawiam zostawiam po sobie pamiątki
|
|
|
|
|
#69162 |
|
ma zielone pojęcie
|
TSH też badałaś?
|
#69163 |
|
Zakorzenienie
|
Wiesz co sprawdzę dokładnie na wynikach jak wrócę do domu, może mi badali przy okazji, ale takich faktycznie badań związanych z tarczycą nie miałam
|
|
|
|
#69164 | |
|
ma zielone pojęcie
|
Cytat:
Co do wypadania włosów, to takie rzeczy mi przychodzą do głowy:
|
|
#69165 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
co do reszty to tak: - anemia- odpada - witamina B12- odpada - leki- jedynie jem suplementy (ostatnio były antybiotyki ale nie zauważyłam zmian w wypadaniu w tym okresie) - antykoncepcja- właśnie po odstawieniu tabletek zaczęły się problemy ze skórą i wypadaniem włosów ![]() - choroby skóry głowy- odpada |
|
|
|
|
#69166 | |
|
ma zielone pojęcie
|
Cytat:
Dawno temu odstawiłaś tabletki? Masz prawidłowe cykle owulacyjne?
|
|
#69167 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() I robiłam TSH i mam w normie, ogólne też. Nie jem jakoś super zdrowo, ale niezdrowych unikam. Łykam suplementy, jakieś centrum czy coś takiego i jakby się to uspakaja. Jak łykasz suplementy i nie jesz bardzo niezdrowo to zmiana diety raczej nic nie zmieni. |
|
|
|
|
#69168 | |||||||||||
|
MatkaPrzełożonaCurlitanek
|
Zatem do roboty! Cytat:
Muszę Cię pogonić Tu nie idzie o chwalenie, ale o to, by samej zobaczyć efekty i zachęcić inne osoby do pielęgnacji. Jesteś z włosami 24/7, więc wielu zmian możesz nie widzieć. Im dalej w pielegnację, ym mniej one są tez dostrzegalne. Dlatego zdjęcia się przydają. Zatem wrzucaj i nie myśl, ze ktokolwiek będzie miał cokolwiek przeciwko! Każdy lok jest inny i własnie dlatego najpiękniejszy. Głownie te wszystkie Joanny Naturie. Jak dla mnie niebieska (z lnem i rumiankiem). Może być jeszcze Joanna z apteczki babuni balsam z miodem i proteinami mlecznymi. Niestety z odżywkami b/s zgodnymi z cg jest na naszym rynku słabo Moja ulubienica to niezgodna z cg (pq, q i rozpuszczalny w wodzie dimethicone) TIGI Love, Peace & Planet. Tutaj znajdziesz ocenione przez mnie produkty na KWC - sporo jest o Naturiach. Cytat:
i tak i nie, ponieważ spierałyśmy się niegdyś o PVP. Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Nadto lepiej, by taki produkt nie miał wody - stężenie silikonu jest wtedy większe. Cytat:
16 to już za wysoko. Do tego dochodzi też wilgotność procentowa. Jaki był dzień? Cytat:
Nadto wiele włosów może się czuć obciążonymi po treściwej odżywce jako drugie o albo po jakimś składniku w tej odżywce (np. shea, oleju słonecznikowym etc.) To wszystko trzeba wyważyć i- jak dla mnie - stałej reguły brak. Cytat:
Stosowałam przed zmianą pielęgnacji (a to za chwilę będą 4 lata ) i miałam po nich prawdziwe afro ![]() Teraz pomoc nie jest potrzebna, włosy potrafią się nawet buntować. wolą wywijać się po swojemu, więc im nie przeszkadzam. Cytat:
smutny to wniosek, ale niestety prawdziwy. Też musiałam czekać, by wszystkie po rozjaśnianiu odrosły. Ale było warto Cytat:
|
|
#69169 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Hmmm co do cykli to różnie bywa, według lekarza jest ze mną ok, ale do "książkowego" przykładu to wiele mi brakuje(jak brałam tabsy to @miałam co 28dni, trwał 3-4dni więc idealnie, teraz to zdecydowanie gorzej ) Cytat:
Mam bardzo mało włosów a inni twierdzą, że chcieli by mieć taką ilość włosów, więc fajnie jest mieć kręcone i puch na głowie co na pozór zwiększa objętość |
||
|
|
|
#69170 | ||
|
Raczkowanie
|
Eloe, bardzo serdecznie dziękuję
![]() Cytat:
Wyląduje więc w zlewie a ja zyskam butelkę z psikaczem![]() Cytat:
Włosów dotykałam trochę, ale głownie końcówek, odgarniałam za ucho, a aureolka była od czubka głowy. Dziś za to ma kryzys. Zamiast lnianego dałam na wlosy oliwę z oliwek. Na odżywkę Alterry z granatem (pierwszy raz na odżywke i pierwszy raz oliwa). Po 2 godzinach umyłam balsamem potters z aloesem (2 razy, chciałam dokładnie domyć), a potem dałam Isane babassu (pierwszy raz) na kilkanaście minut. Na koniec Joaśka b/s pokrzywowa. Niestety znów spałam z mokrymi (ja sie praktycznie nie kręcę, włosy zarzucone do góry). Rano - włosy mięciutkie, ale mniej błyszczące, zwłaszcza na koniec, no i nie domyło mi łupiezu - podejrzewam, ze to nie jest prawdziwy, tylko ekstremalnie przesuszona skóra głowy. Skręt ciut chyba lepszy, gdzieniegdzie, ale gdzieniegdzie gorszy - nie dałam stylizatora żadnego. Włosy jakieś takie w nieładzie... No i teraz nie wiem, czy to oliwa nie podpasowała, czy isana, czy olejowanie na odżywkę... chyba za duzo na raz zmieniłam. |
||
|
|
|
#69171 | ||
|
ma zielone pojęcie
|
Cytat:
Cytat:
|
|
#69172 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#69173 |
|
Przyczajenie
|
Od lipca staram się poprawić stan włosów.
- przed myciem oliwa z oliwek, olej kokosowy, miód, aloes, czasami żółtko i nafta kosmetyczna, zależy od dnia - mycie, tu niestety przez większość czasu szampony z SLS, raz umyłam odżywką i włosy były w jeszcze gorszym stanie, obecnie szampon biovax, niby bez SLS, ale chyba skład też nie jest rewelacyjny - potem maska, obecnie biovax + Garnier AiK - na koniec b/s Joanna Naturia lub Jaonna z apteczki babuni - czasami żel lniany Efekty wciąż prawie niezauważalne, po ponad 2 miesiącach. Włosy nadal wydają mi się suche, zwłaszcza przy głowie. Co robię nie tak? |
|
|
|
#69174 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wiem też, że nie każdemu pasuje olej kokosowy, żółtko i nafta trzymane za długo też wysuszają,trzeba próbować i sprawdzać co polubią nasze włosy ...
Edytowane przez JudytaKas Czas edycji: 2012-09-13 o 14:16 |
|
|
|
|
#69175 | |
|
Raczkowanie
|
To weź 5 alg ona jest najbardziej uniwersalna i jakaś jedną z proteinami. Jak któraś Ci nie podejdzie to można spróbować ją stuningować albo zużyć do mycia odżywką albo do pierwszego O w OMO więc się nie zmarnuje
![]() ---------- Dopisano o 14:30 ---------- Poprzedni post napisano o 14:14 ---------- Cytat:
-Spróbuj innych olei np. słonecznik czy rzepak - jak często używasz nafty i żółtka i na jak długo nakładasz? one mogą przesuszać - spróbuj przekonać się do mycia odżywką lub metody OMO. Czego użyłaś do mycia odżywką pierwszy raz i jak to wykonałaś? - Maska biovax jaka dokładnie? Garnier AiK jest ok - Joanna z apteczki babuni jaka dokładnie? Naturia też jest ok - proponowałabym używanie częściej żelu bo świetnie nawilża, dodając do maski czy robiąc płukankę |
|
|
|
|
#69176 |
|
Przyczajenie
|
[QUOTE
A jaki masz stan włosów? Czy były wcześniej namiętnie prostowane lub rozjaśniane/farbowane? Takie mocno zniszczone włosy niestety nie da się naprawić można tylko maskować zniszczenia przy pomocy silikonów. -Spróbuj innych olei np. słonecznik czy rzepak - jak często używasz nafty i żółtka i na jak długo nakładasz? one mogą przesuszać - spróbuj przekonać się do mycia odżywką lub metody OMO. Czego użyłaś do mycia odżywką pierwszy raz i jak to wykonałaś? - Maska biovax jaka dokładnie? Garnier AiK jest ok - Joanna z apteczki babuni jaka dokładnie? Naturia też jest ok - proponowałabym używanie częściej żelu bo świetnie nawilża, dodając do maski czy robiąc płukankę[/QUOTE] żadnego prostowania, farbowania, "jedynie" suszenie, po każdym myciu przez kilka lat, od 2 lat włosów w ogóle nie suszę. Natomiast włosy mam długie i nie wyobrażam sobie ich ścięcia, czułabym się jak nie ja. Nafta i żółtko faktycznie trzymałam na włosach chyba zbyt długo, natomiast od jakiegoś czasu w ogóle z nich zrezygnowałam. Jeśli chodzi o maske to jest to fioletowy biovax do włosów ciemnych a z joanny balsam nawilżająco-regenerujący z apteczki babuni |
|
|
|
#69177 | |||||
|
MatkaPrzełożonaCurlitanek
|
Cytat:
Cytat:
Przyjrzyj się dokładnie przed zakupem, czy Ci odpowiadają (kiedyś jeszcze inne były na nasz rynek, a inne poza krajem).Ty kupiłaś orzechowy, a ja sezamowy Chyba dziś go wypróbujęCytat:
![]() Cytat:
Cytat:
|
|
#69178 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Sprawdziłam na wynikach nie miałam robionego badania na TSH, więc muszę się wybrać... |
|
|
|
|
#69179 | |
|
ma zielone pojęcie
|
Cytat:
|
|
#69180 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 06:32.

ostatnio moja mama zaopatrzyła się w szampony pantene, gliss kur itd. po 3-5 zł

no ok, odżywka b/s to przede wszystkim zabezpiecznie, ale u mnie jej dobór robi ogromną różnicę w stanie i wyglądzie włosów 

Tu nie idzie o chwalenie, ale o to, by samej zobaczyć efekty i zachęcić inne osoby do pielęgnacji. Jesteś z włosami 24/7, więc wielu zmian możesz nie widzieć. Im dalej w pielegnację, ym mniej one są tez dostrzegalne. Dlatego zdjęcia się przydają.
i tak i nie, ponieważ spierałyśmy się niegdyś o PVP.