Pielęgnacja loków, loczków i fal - wszystkie części - niech się kręcą! - Strona 2307 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Uroda > Pielęgnacja włosów i fryzury > Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje

Notka

Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje Forum dla osób z kręconymi włosami. Rozmawiamy o stylizacji i pielęgnacji loków. Wejdź, podziel się doświadczeniem, zadaj pytanie.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2012-09-13, 15:30   #69181
Eloe77
MatkaPrzełożonaCurlitanek

Dot.: Pielęgnacja loków, loczków i fal - XIV część zakręconej opowieści

Cytat:
Napisane przez Karmenka Pokaż wiadomość
Zrobię sobie z mleczka panthenol forte z jogurtem. Nie ma tego na kwc

Skład wam wrzucę, jak zobaczycie coś złego, to krzyczcie, bo ja nie do końca wiem co można włosom dawać

panthenol forte mleczko do ciała 9%
Aqua, panthenol, prunus armeniaca kernel oil, paraffinum liquidum, propylene glycol, cetyl alcohol, butylene glycol, hydrolized oat protein, niacinamide, disodium adenosine triphosphate, glyceryl stearate, steareth-25, ceteth-20, stearyl alcohol, phenoxyethanol, ethylhexylglycerin, isopropyl myristate, ethyl linoleate, tocopheryl acetate, retinyl palmitate, retinyl acetate, arachis hypogaea oli, annuus seed oil, tocopherol, bht, allatonin, titanium dioxide, sodium polyacrelate, hydrogenaded polydecene, trideceth-6, parfum, lactic acid.

Długi ten skład jak nie wiem co.
Zaraz sama sobie popatrzę co tam siedzi. A jak komuś coś złego się w oczy rzuca to krzyczeć
Składy wrzucamy tutaj. Za jakiś czas dostaniesz dokładna analizę.
Wygląda bardzo ciekawie, choć osobiście nie znosze parafiny.

Cytat:
Napisane przez natalcia250 Pokaż wiadomość
moje włosy cofają się w rozwoju kręcą się niemal tak beznadziejnie nierówno jak w początkach CG. nie wiem co się dzieje, SLS nie pomógł, w pielęgnacji nic nie zmieniałam.
I może to jest właśnie powód?
Poza tym jak długo już pielęgnujesz?

Cytat:
Napisane przez wiew Pokaż wiadomość
Co sądzicie o szamponie o takim składzie?

AQUA, SODIUM COCOAMPHOACETATE (AND) GLYCERIN (AND) LAURYL POLYGLUCOSE (AND) SODIUM COCOYL GLUTAMATE (AND) SODIUM LAURYL GLUCOSE CARBOXYLATE, COCAMIDOPROPYL BETAINE, DISODIUM LAURETH SULFOSUCCINATE, COCAMIDE DEA, COCO - GLUCOSIDE, POLYQUATERNIUM - 22, POLYQUATERNIUM - 70 (AND) DIPROPYLENE GLYCOL, DICAPRYLYL ETHER (AND) LAURYL ALCOHOL, STYRENE/ACRYLATES COPOLYMER (AND) COCO -GLUCOSIDE, SODIUM CHLORIDE, GLYCERIN, LAWSONIA INERMIS EXTRACT, ALOE BARBADENSIS LEAF JUICE, PEG - 120 METHYL GLUCOSE DIOLEATE, PARFUM, TETRASODIUM EDTA, BENZYL ALCOHOL (AND) METHYLCHLOROISOTHIAZOLINO NE (AND) METHYLISOTHIAZOLINONE, CITRIC ACID, POTASSIUM SORBATE, SODIUM BENZOATE, LINALOOL C.I. 42090
Produkty do analizy wrzucamy tutaj Niezgodny z cg.

Cytat:
Napisane przez Chatul Pokaż wiadomość
Dlaczego nie jest do odżywiania? Jeśli jest dobrą składowo odżywką, to przecież odżywia Zwłaszcza, że taką odżywkę ma się na włosach przez cały czas między jednym myciem a drugim
Czy coś źle rozumuję?
Nie. Dobrze rozumujesz, ale... są 2 powody, dla których to nie jest produkt do odżywiania:
- wyższe niż w przypadku odzywki d/s i maski stężenie wody, co sprawia, ze całej reszty jest niewiele,
- działanie przed nakładaniem tej odzywki zmierzające do domknięcia łuski (co oczywiście zmieni się pomiędzy myciami, gdy łuski zaczną się unosić, skutkiem odparowywania składników odżywki i tego, co na nich było, a zdolne jest do odparowania)
Wobec tego nikłe są szanse, że dojdzie do odżywienia czy wzmocnienia. To - jak dla mnie - rzecz dostępna w gratisie albo nawet lepiej: extra (przez "x," bo idzie mi o rozumienie tego słowa z angielskiego).
Nastąpi ewentulane wbudowanie pomiędzy łuski, pokrycie filmem i działać będą humektanty (jeśli oczywiście są ). Moim zdaniem niewiele więcej taka odżywka zrobi.

Dziennik, FAQ, pigułka wiedzy i pielęgnacja - wszystko o kręconych naturalnie włosach!

MÓJ IDEAŁ

Edytowane przez Eloe77
Czas edycji: 2012-09-13 o 15:32
Eloe77 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-13, 15:32   #69182
paulownia
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez yarrowia Pokaż wiadomość
o! Paulownia eksperymentowałaś jakiś czas temu z kozieradką na skalpie - jak wyniki tegoż eksperymentu ?
Zarzucilam, bo praco- i czasochlonne, niestety. Latwiej z gotowa wcierka. Kozieradke skonsumowalam.

Cytat:
Napisane przez Eloe77 Pokaż wiadomość
Nie chcę Cię zniechęcać, ale u nas zmienili składy Yes to Przyjrzyj się dokładnie przed zakupem, czy Ci odpowiadają (kiedyś jeszcze inne były na nasz rynek, a inne poza krajem).
Ty kupiłaś orzechowy, a ja sezamowy Chyba dziś go wypróbuję
Czytalam sklad i wydawal sie ladny, oleje, ekstrakty, nie rzucilo mi sie w oczy nic be. Silikonu zadnego nie widzialam. Ale sprawdze jeszcze raz. Ogladalam marchewke i ogorki.
Orzech wloski na plus. W ogole wielonienasycone mi stanowczo odpowiadaja. Nie wszystkie, ale taki z pestek dyni to - bardzo, panie, bardzo. Zachwyca.
Jutro sobie cos nawilzajacego naloze, po hennie.
Tu musze jednak z bolem dodac, ze parafina nie takie znow cudo. Wymaga jednak cocamidopropyl betaine do zmycia - a moj szampon jej nie ma. Wlosy przy czubku glowy robia mi sie jakies posklejane i lepkie i dopiero SLES pomaga.
Teraz poszukuje czegos bs z shea w skladzie.
paulownia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-13, 15:34   #69183
yarrowia
Zadomowienie

Cytat:
Sama robiłaś? Proszę o przepis
Najfajniejszy wyszedł jak zrobiłam go w dziwny sposób :P
łyżka rozdrobnionego korzenia prawoślazu (z apteki) + szklanka wody - gotowanie 10 minut. po tym czasie dorzuciłam łyżkę siemienia, gotowałam jeszcze 5 min i po ostygnięciu wyszło coś o zabawnej konsystencji niby glut, ale taki bardziej elastyczny..
jak próbowałam od razu ugotować prawoślaz + siemię to wyszła raczej woda niż żel. Chociaż w tym przypadku dałam dość mało siemienia, może to dlatego
a płukanka z samego prawoślazu działa mniej więcej jak lniana tylko trudniej z niego uzyskać coś chociaż trochę gęstawego...bawię się nim jeszcze i szukam najlepszego zastosowania
Stary 2012-09-13, 15:37   #69184
Maliniarka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez martysek Pokaż wiadomość
Maliniarka, a co się dzieje z Twoją skórą po CP? Ja biorę już drugi tydzień po 5 dziennie i nie wiem do ilu zejść i po jakim czasie.
no wysyp, do tego jakoś nie chce minąć, myślę, że to na pewno od cp, bo także na plecach, szyi, a nawet przedramionach, a tam się raczej niczym nie smaruję

brałam najpierw 6 potem 4 dziennie
Makijaż z Lirene
Peelingi Nacomi
Rajstopki

Maliniarka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-13, 15:37   #69185
Chatul
ma zielone pojęcie

Cytat:
Nie. Dobrze rozumujesz, ale... są 2 powody, dla których to nie jest produkt do odżywiania:
- wyższe niż w przypadku odzywki d/s i maski stężenie wody, co sprawia, ze całej reszty jest niewiele,
Zawsze odżywki b/s mają więcej wody niż d/s?
No i ja używam jako b/s odżywek, które producent uznał za d/s

Cytat:
- działanie przed nakładaniem tej odzywki zmierzające do domknięcia łuski (co oczywiście zmieni się pomiędzy myciami, gdy łuski zaczną się unosić, skutkiem odparowywania składników odżywki i tego, co na nich było, a zdolne jest do odparowania)
A co przed nałożenie odżywki b/s domyka łuskę? Kwaśne płukanki, zimna woda? Coś jeszcze?

Cytat:
Moim zdaniem niewiele więcej taka odżywka zrobi.
Rozumiem
Stary 2012-09-13, 15:46   #69186
horgen
Raczkowanie

Aldrin
poza badaniami, które oczywiście lepiej sprawdzić dla pewności, nie ma co oczekiwać cudów jeżeli źle się odżywiamy, suplementy niestety nie są substytutem zdrowego jedzenia

ja co prawda też łykam skrzypowitę, belissę albo jakiś zestaw witamin i super efektów nie zauważyłam nigdy,

za to kiedy złamałam nogę i miałam stracha, że się nie zrośnie postawiłam na ultra ilość, wapnia itp. żeby na pewno było wszystko w porządku. Codziennie sardynki, rodzynki, jogurt naturalny przy tym przy okazji orzechy. Produkty te oprócz wapnia są wartościowe w witaminy z grupy B i w B12 właśnie. W efekcie miałam mnóstwo bejbików, rosnących w szalonym tempie
Wiem, że na pewno różne organizmy różne reakcje, ale na sobie sprawdziłam, że u mnie że jedzenie bardzo wartościowego jedzenia sprawdza się najlepiej, choć wolałabym zdecydowanie łyknąć codziennie tabletkę i mieć spokój

---------- Dopisano o 15:46 ---------- Poprzedni post napisano o 15:43 ----------

Cytat:
Najfajniejszy wyszedł jak zrobiłam go w dziwny sposób :P
łyżka rozdrobnionego korzenia prawoślazu (z apteki) + szklanka wody - gotowanie 10 minut. po tym czasie dorzuciłam łyżkę siemienia, gotowałam jeszcze 5 min i po ostygnięciu wyszło coś o zabawnej konsystencji niby glut, ale taki bardziej elastyczny..
jak próbowałam od razu ugotować prawoślaz + siemię to wyszła raczej woda niż żel. Chociaż w tym przypadku dałam dość mało siemienia, może to dlatego
a płukanka z samego prawoślazu działa mniej więcej jak lniana tylko trudniej z niego uzyskać coś chociaż trochę gęstawego...bawię się nim jeszcze i szukam najlepszego zastosowania
narobiłaś ochoty na ten prawoślaz, czy to ma duże kawałki i łatwo się przecedzi?
horgen jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-13, 15:52   #69187
paulownia
Zakorzenienie

Cytat:
To mi przypomina, ze mialam wam podrzucic pomysl. Doczytalam sie na jakims odchudzjacym forum, ze przy odchudzaniu dobrze jest pic wywary z nasion lnu i nasion racznika (to ten, z ktorego pozyskuje sie olej rycynowy) bo wydzielaja sluz, ktory daje uczucie sytosci. Od razu pomyslalam, ze moze na nasionach racznika daloby sie ugotowac zel, tak jak lniany. Nie wiadomo tylko jakie mialby wlasciwosci.
Dla chetnych do eksperymentowania, jesli znajda gdzies nasiona racznika w sprzedazy.
Edit: No prosze. Czlowiek sie nie zastanowi, nie mysli, tylko pisze glupoty. To z przemeczenia - wstalam dzis o 4:30 rano. To byly nasiona plesznika, nie racznika - duze sorry za pomylke.

Edytowane przez paulownia
Czas edycji: 2012-09-13 o 17:38
Stary 2012-09-13, 15:56   #69188
Chatul
ma zielone pojęcie

Cytat:
Napisane przez paulownia Pokaż wiadomość
To mi przypomina, ze mialam wam podrzucic pomysl. Doczytalam sie na jakims odchudzjacym forum, ze przy odchudzaniu dobrze jest pic wywary z nasion lnu i nasion racznika (to ten, z ktorego pozyskuje sie olej rycynowy) bo wydzielaja sluz, ktory daje uczucie sytosci. Od razu pomyslalam, ze moze na nasionach racznika daloby sie ugotowac zel, tak jak lniany. Nie wiadomo tylko jakie mialby wlasciwosci.
Dla chetnych do eksperymentowania, jesli znajda gdzies nasiona racznika w sprzedazy.
To mi przypomina, że kiedyś długo moczyłam migdały w wodzie (chciałam je zmiękczyć i zrobić z nich mleko roślinne). I chyba trzymałam je za długo, bo z wody zrobił się śluz, podobny do tego, który jest z nasion lnu
Stary 2012-09-13, 16:04   #69189
xyz7
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez hahihehy Pokaż wiadomość
BingoSpa z shea i ta z kaszmirem za 7,50 w stałej ofercie
polecasz?

Cytat:
.

xyz7, nie widziałam jeszcze nigdzie tej Joaśki z wrzosem. Chcę ją!
podoba mi się jej zapach, jak męskie perfumy

Cytat:
Napisane przez Aldrin Pokaż wiadomość

Mi również włosy strasznie wypadają, kiedyś miałam w obwodzie 9cm teraz mam 3-4 niż przeszłam na CG próbowałam wszystkiego i nic. Badania wszystkie ok więc teraz może wprowadzę jakaś dietę- ale ja lubię niezdrowe rzeczy jeść i wątpię aby mi się to udało
zmierzyłam, mam 7 obwodzie plus sporo grzywki, więc nie jest źle. dzisiaj warzywka, owoce, ciemne pieczywo;D

Cytat:
Napisane przez JudytaKas Pokaż wiadomość
oj... nie dobrze, może jakiś suplement diety ja też niestety niezbyt zdrowo jem ale na szczęście z wypadaniem sobie poradziłam i teraz nie jest źle (tylko, że u mnie to był wynik choroby)
ja miałam niskie żelazo, pewnie wróciła ta "choroba"....

Cytat:

A co do diety, to warto dbać o to, co się je Najlepiej zacząć od jedzenia tych zdrowych rzeczy, które nam smakują oraz od szukania zdrowszych odpowiedników tych niezdrowych potraw, które teraz jemy i z których nie chcemy rezygnować.
znasz może jakieś blogi o zdrowym odzywianiu?

Cytat:
To zobaczę te wyniki jak nie mam to zrobię. Dziękuję bardzo za radę
co do reszty to tak:
- anemia- odpada
- witamina B12- odpada
- leki- jedynie jem suplementy (ostatnio były antybiotyki ale nie zauważyłam zmian w wypadaniu w tym okresie)
- antykoncepcja- właśnie po odstawieniu tabletek zaczęły się problemy ze skórą i wypadaniem włosów
- choroby skóry głowy- odpada
ja mam problem ze skórą głowy... ciągłe swędzenie...
xyz7 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-13, 16:37   #69190
Chatul
ma zielone pojęcie

Cytat:
Napisane przez xyz7 Pokaż wiadomość
Niestety, wielu takich nie znam. Rzadko czytam blogi. Chociaż ostatnio zaczytuję się tym: http://www.matkaweganka.blogspot .com/
Ja wychodzę z założenia, że podstawą dobrego żywienia jest różnorodność, duża ilość warzyw i owoców oraz jak najmniejsza ilość mocno przetworzonej oraz smażonej żywności

Cytat:
Może zwyczajnie przesuszyłaś sobie skalp?
Stary 2012-09-13, 16:42   #69191
agulaaaa
Zakorzenienie

Dzień dobry nareszcie je podcięłam ze 4 cm teraz maski, zabezpieczanie, wcierki idą dalej w ruch
agulaaaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-13, 16:50   #69192
nez123
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez cyferki Pokaż wiadomość
Jakie cudne loczki!!!!
Zazdraszczam!!!!
Cytat:
Napisane przez Elainetka Pokaż wiadomość
nez123, Twoje włosy są...
ja tez tak chcę
Dziękuję;*

Cytat:
LINK Potters ma jeden silikon, ale skoro rozpuszczalny w wodzie, to osobiście uważam, że długie płukanie go zmywa. Nie obciążył mi włosów.
Wiele dziewczyn go zachwalało i dlatego po niego sięgnęłam.
Tez mam tłuste włosy u nasady a suche w dalszej części głowy.
Przy moim myciu wystarczy jeszcze na 3-4 razy, potem spróbuję mycia Hegronem.
Potters jest fajny, lekki. Dobrze mi się nim myło, dużo lepiej niż hegronem.

Cytat:
Ja wczoraj w Rossmannie byłam i nie było ani jednej Morelki. Od dawna zresztą. Rossmann przyznał się, że je wycofuje, ale ponoć ma wrócić inny bardzo podobny produkt
Kurcze, że też nie miałam okazji kupić morelki przed wycofaniem. Mam tylko nadzieję, że się pośpieszą z wprowadzaniem tych nowości...

Cytat:
Dziewczyny, nie liczyłabym na to, że zastąpią Alterrę morelową czymkolwiek. Wydaje mi się, że asortyment będzie identyczny z niemieckim, a tam jest tylko odżywka z granatem i aloesem.
Nie kracz nawet...;(
Cytat:
Napisane przez Ignis00 Pokaż wiadomość
Moje tesco jest wybrakowane jakieś bo jeszcze Bingaczy tam nie widziałam, a tyle dziewczyn pisze że w tesco są
U mnie też bingaczy w tesco nie ma...
Cytat:
: Każdy lok jest inny i własnie dlatego najpiękniejszy.
Amen.!
Stary 2012-09-13, 17:15   #69193
hahihehy
Rozeznanie

To fota tych balsamów Alberto. Są różne wersje: jabłkowa, malinowa, truskawkowa, granatowa, borówkowa, miętowa, kokosowa, pomarańczowa... Jeśli chodzi o skład, to różnią się tylko rodzajem ekstraktów. W moim Tesco były tylko: malinowa, borówkowa, jabłkowa i chyba miętowa (a przynajmniej tak pachniała). Wzięłam tę, która odpowiadała mi najbardziej pod względem zapachu - malinowa

Tutaj wersja jabłkowo-winogronowa
Cytat:
Aqua (Water), Cetyl Alcohol, Panthenol, Vitis Vinifera (Grape) Seed Extract, Pyrus Malus (Apple) fruit extract, cyclopentasiloxane, stearalkonium chloride, stearamidopropyl dimethylamine, cyclohexasilocane, cetrimonium chloride, glyceryl stearate, citric acid, disodium EDTA, glycerin, propylene glycol, benzophenone-4, sorbic acid, isostearamidopropyl ethyldimonium ethosulftate, peg-9, methylochloroisothiazolin one, methylisothiazolinone, parfum, hexyl cinnamal, cl 19140 (yellow 5), cl 42090 (blue 1), cl 15985 (yellow6)

blogujemy (nie tylko) włosowo
naturalna pielęgnacja, kosmetyki DIY, recenzje, teoria pielęgnacji włosów i inne
hahihehy jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-13, 17:24   #69194
Chatul
ma zielone pojęcie

Cytat:

To fota tych balsamów Alberto.
Kto jest producentem tych balsamów? Gdzie można je dostać?
Stary 2012-09-13, 17:26   #69195
Enilis
Rozeznanie

Eloe77 zauważyłam na Twoim wizażu w KWC że masz ten produkt https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt,3...-kokosowy.html w "ulubieńcach" że tak powiem. Gdzie go kupujesz?
Enilis jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-13, 17:36   #69196
martysek
Zadomowienie

Maliniarka, współczuję. Też bym podejrzewała CP jeśli wysyp jest nawet na szyi i ramionach. U mnie na razie jest ok. Czekam na wysyp bejbików

xyz7, kurczę w Tesco nie było tej Joaśki

hahihey, przez Ciebie pojechałam po pracy do Tesco Tez kupiłam malinową, bo ma najlepszy skład ("dobroci" wyżej niż w innych wersjach).
martysek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-13, 17:41   #69197
Karmenka
Zakorzenienie

Cytat:
A jakie TSH masz? 1-1,5?
Nie wyższe.
Karmenka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-13, 17:46   #69198
hahihehy
Rozeznanie

Cytat:
Kto jest producentem tych balsamów? Gdzie można je dostać?
Producentem jest Unilever Brand - testują, niestety ale chciałam wziąć na spróbowanie. Dostać je można, jak już pisałam dwukrotnie wcześniej, w Tesco

Cytat:
hahihey, przez Ciebie pojechałam po pracy do Tesco Tez kupiłam malinową, bo ma najlepszy skład ("dobroci" wyżej niż w innych wersjach).
Hmm, to chyba patrzyłyśmy na jakieś różne wersje Odżywki, do momentu kwasu cytrynowego (bo tylko do tego momentu porównywałam) skład mają identyczny, a różnią się tylko rodzajem ekstraktów. Truskawka tylko ma dodatkowo mleko sojowe

blogujemy (nie tylko) włosowo
naturalna pielęgnacja, kosmetyki DIY, recenzje, teoria pielęgnacji włosów i inne

Edytowane przez hahihehy
Czas edycji: 2012-09-13 o 17:54
hahihehy jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-13, 18:11   #69199
Chatul
ma zielone pojęcie

Cytat:
Nie wyższe.
Czyli jest spora szansa, że masz niedoczynność tarczycy. Osoby w wieku 20-30 lat, powinny mieć TSH w okolicach 1-1,5.
Zrób badania FT3, FT4 i aTPO, i idź z wynikami do endokrynologa

Cytat:
Producentem jest Unilever Brand - testują, niestety ale chciałam wziąć na spróbowanie. Dostać je można, jak już pisałam dwukrotnie wcześniej, w Tesco
No to nie dla mnie. Nie chcę wspierać tego ohydnego molocha
Stary 2012-09-13, 18:28   #69200
cyferki
Raczkowanie

Po wczorajszej zmianie pielęgnacji na dzisiejszej mżawce miałam fajne prawie-loczki:0 Tyle, ze pusz niesamowity przy tym. Chyba przegięłam, widac mix - oliwa, potters aloesowy i isana babassu nie idą w parze.
Miałam dziś nie myć głowy, ale to afro mnie dobijało. Bez olejowania był potters do mycia a potem dodałam do Maski Isany 2 krople oleju lnianego.
Potrzymam godzinę, dam Joaśkę pokrzywową i zobaczymy, czy dobrze zrobiłam... bo jutro też ma padać....
cyferki jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-13, 18:28   #69201
Mysia mysz
Zakorzenienie

Cytat:
Czyli jest spora szansa, że masz niedoczynność tarczycy. Osoby w wieku 20-30 lat, powinny mieć TSH w okolicach 1-1,5.
ja akurat byłam dzisiaj u endokrynologa,
nie z powodu objawów włosowych ale babskich. Mam TSH 2,59 - 24 lata i powiedział, że nie jest złe, ale, że się staramy to podregulujemy to do 2 i dał mi tabletki
Stary 2012-09-13, 18:35   #69202
Aldrin
Zakorzenienie

Cytat:
Zacznij od TSH, nawet rodzinny może dać Ci skierowanie na to
Cytat:
A ja radzę zbadać poziom DHEA, być może to problem z nadnerczami. Wiem po sobie niestety. Badanie kosztuje ok. 30 zł, ale myślę, że warto to sprawdzić.
Cytat:
Napisane przez horgen Pokaż wiadomość
Aldrin
poza badaniami, które oczywiście lepiej sprawdzić dla pewności, nie ma co oczekiwać cudów jeżeli źle się odżywiamy, suplementy niestety nie są substytutem zdrowego jedzenia

ja co prawda też łykam skrzypowitę, belissę albo jakiś zestaw witamin i super efektów nie zauważyłam nigdy,

za to kiedy złamałam nogę i miałam stracha, że się nie zrośnie postawiłam na ultra ilość, wapnia itp. żeby na pewno było wszystko w porządku. Codziennie sardynki, rodzynki, jogurt naturalny przy tym przy okazji orzechy. Produkty te oprócz wapnia są wartościowe w witaminy z grupy B i w B12 właśnie. W efekcie miałam mnóstwo bejbików, rosnących w szalonym tempie
Wiem, że na pewno różne organizmy różne reakcje, ale na sobie sprawdziłam, że u mnie że jedzenie bardzo wartościowego jedzenia sprawdza się najlepiej, choć wolałabym zdecydowanie łyknąć codziennie tabletkę i mieć spokój

---------- Dopisano o 15:46 ---------- Poprzedni post napisano o 15:43 ----------

narobiłaś ochoty na ten prawoślaz, czy to ma duże kawałki i łatwo się przecedzi?
Cytat:
Napisane przez xyz7 Pokaż wiadomość
polecasz?

podoba mi się jej zapach, jak męskie perfumy

zmierzyłam, mam 7 obwodzie plus sporo grzywki, więc nie jest źle. dzisiaj warzywka, owoce, ciemne pieczywo;D

ja miałam niskie żelazo, pewnie wróciła ta "choroba"....

Dziękuję Wam kochane, że tak się przejęłyście moim problemem i w najbliższym czasie planuje zrobić dodatkowe badania, dietę również wzbogacę o inne składniki, chociaż ja już teraz jem większość rzeczy które zawierają witaminę B12
Co do mierzenia obwodu to nie wiem czy można się tym sugerować, jedna z nas ściśnie mocno włosy, druga zostawi trochę luzu i objętość jest większa. Ja swoją mierzyłam przed stosowaniem CG w miejscu gdzie mam najmniej włosów, natomiast moje włosy są strasznie stopniowane i jeżeli zmierzyłabym na czubku głowy to objętość byłaby pewnie 2razy większa.
Idę nakładać maseczkę na włosy, ciekawe jaki jutro będzie efekt, po każdym użyciu maski moje włosy wyglądają inaczej
Stary 2012-09-13, 18:45   #69203
Karmenka
Zakorzenienie

Cytat:
Pójdę jutro do ogólnego, może mi da skierowanie, jak nie to trzeba będzie skrobać.

Dobrze, że mnie uświadomiłaś, bo teraz jak patrzę na objawy na wiki to trochę się zgadza.
Karmenka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-13, 19:07   #69204
claudiiin
Zadomowienie

Hej!
Nie bylo mnie 1,5 tygodnia, za nadrabianie nawet sie nie zabieram, wybaczcie Poczytalam tylko posty z dzisiejszego dnia. Podczas wyjazdu stosowalam ograniczona pielegnacje - mycie codzienne (zauwazylam ze sluzy mojemu skalpowi i wypadanie bylo jakby troche zmniejszone), wlosow przy pomocy BD a skalpu przy pomocy Alterry z kofeina, podbieranej TŻtowi , nastepnie tylko jedna odzywka - Ziaja z jojoba, na chwile nalozona jako ds do rozczesania, a po splukaniu i plukaniu zimna woda jeszcze raz nalozona jako bs. Koncowki zabezpieczalam olejkiem arganowym do wlosow Alverde, czasem dawalam go tez na calosc zamiast Ziaji drugi raz, czasami tez nakladalam go na suche wlosy przed opalaniem. Jako dodatkowe zabezpieczenie przed sloncem stosowalam mgielke z filtrem Balea. Z racji codziennych imprez po kazdym myciu nakladalam tez Rock Hard Gelee (w domu zwykle nie stosuje stylizatorow bo nie maja zadnej funkcji odzywczej, a zelu lnianego nigdy nie chce mi sie gotowac ) i wlosy prezentowaly sie rewelacyjnie Ogolnie wyglada na to, ze dobrze dobralam pielegnacje do srodziemnomorskich warunkow, wlosy raczej sie nie rozjasnily, nie ulegly wysuszeniu pomimo tego ze nie chodzilam w kapeluszu i tak sobie mysle ze chyba wlacze Ziaje i Rock Hard Gelee do zwyklej pielegnacji, jednoczesnie zwiekszajac czestotliwosc oczyszczania SLES.
A dzis chce troche dopiescic wloski i chyba zaserwuje im jakas bogata maske na godzinke przed myciem

CG i olejowanie od listopada 2011 + walka z wypadaniem, zapuszczanie grzywy, powrót do naturalek...
claudiiin jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-13, 19:15   #69205
Chatul
ma zielone pojęcie

Cytat:
Napisane przez Mysia mysz Pokaż wiadomość
ja akurat byłam dzisiaj u endokrynologa,
nie z powodu objawów włosowych ale babskich. Mam TSH 2,59 - 24 lata i powiedział, że nie jest złe, ale, że się staramy to podregulujemy to do 2 i dał mi tabletki
Osoba starająca się, powinna mieć TSH w okolicach 1, a nie 2

Cytat:
Dziękuję Wam kochane, że tak się przejęłyście moim problemem i w najbliższym czasie planuje zrobić dodatkowe badania, dietę również wzbogacę o inne składniki, chociaż ja już teraz jem większość rzeczy które zawierają witaminę B12
Z B12 jest taki problem, że są jej coraz mniejsze ilości w żywności. A żywność, która ją zawiera, zwykle jest przed spożyciem smażona albo gotowana, a wysoka temperatura psuje tę witaminę.

Cytat:
Pójdę jutro do ogólnego, może mi da skierowanie, jak nie to trzeba będzie skrobać.

Dobrze, że mnie uświadomiłaś, bo teraz jak patrzę na objawy na wiki to trochę się zgadza.
Ogólny powinien Ci dać skierowanie. Zwłaszcza, jak powiesz jakie masz objawy
Stary 2012-09-13, 19:20   #69206
paulownia
Zakorzenienie

Ja jeszcze tylko sie pochwale, ze mamy drugiego kota. Przypomnialo mi sie, jak przeczytalam podpis Chatul.
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg Triss.jpg (47,0 KB, 31 załadowań)
Stary 2012-09-13, 19:25   #69207
Chatul
ma zielone pojęcie

Czy Waszym włosom też się często zmieniają upodobania? Bo moje średnio co 2-4 tygodnie chcą dużej odmiany w pielęgnacji. Dlatego dość często muszę zmieniać zestawy kosmetyków, których używam.
Może ma to związek z sylikonami, których używam? Chociaż chyba nie powinno, skoro myję szamponem ze SLeS-em albo na zmianę czymś ze SLeS-em i czymś delikatniejszym?

Cytat:
Ja jeszcze tylko sie pochwale, ze mamy drugiego kota. Przypomnialo mi sie, jak przeczytalam podpis Chatul.
[OFFTOP]Cudo
Moje Kocię właśnie śpi w szufladzie [/OFFTOP]
Stary 2012-09-13, 19:55   #69208
Eloe77
MatkaPrzełożonaCurlitanek

Cytat:
ja tam z jajecznymi dredami czasem chodziłam, śmierdzi to niesamowicie
moja twarz nie znosi parafiny, a włosy to nie wiem, pamiętam jak sto lat temu wysmarowałam włosy pseudo oliwką na parafinie to nie mogłam tego domyć
Ojej, siostra Z powodu smrodu nie stosujuę jajek nawłosowo. Parafiny nie lubię na skórę i na włosy. Jestem bez niej szczęśliwsza

A tak notabene - dziś w moim radiu mówią o samodiagnozie za pomocą doktora Google... OK, sporo jest niebezpieczeńśtw, szkoda tylko, że wielu lekarzy ma w nosie porządny wywiad.
Czemu o tym piszę? Ano właśnie dlatego, że gdyby nie obserwacje własne i... internet, to nigdy bym się nie dowiedziała, o co chodzi. A od siarczanu i parafiny się zaczęło nie wyobrażam sobie teraz nie szukac w necie informacji, bo moje doświadczenia (najnowsze również) dowodza, że na dokładne informacje od lekarzy nie mam co liczyć. Coś tam dostanę, ale nie tyle, ile mi potrzeba.
Smutne i przykre.

Cytat:
Napisane przez Riddim Pokaż wiadomość
Hmmm teraz mam namieszane w głowie no ok, odżywka b/s to przede wszystkim zabezpiecznie, ale u mnie jej dobór robi ogromną różnicę w stanie i wyglądzie włosów
Alez oczywiście, że robi! Zostawiasz ja na włosach, więc reaguje ze środowiskiem.

Cytat:
Napisane przez agatka89 Pokaż wiadomość
Dbalam o wlosy, olejowalam, mylam babydreamem, wyrzucilam produkty z silikonami i co i duuuuuupa
Ale co konkretnie? Sprawdziłaś porowatość? Może nie dostosowałaś pielęgnacji do niej właśnie?
Zerknij do bloga Ajrisz - może właśnie tam się odnajdziesz? W tym poście nieco niżej jest o porowatości plus linki.
Cytat:
Pielegnacja moja zaczela sie wraz z nowym rokiem, w maju zaczelam zauwazac ze wlosy coraz bardziej mi wypadaja, placza sie i sa cieniutkie jak pajeczynki
Możliwe, że coś działo się bardziej z Twoim organizmem, a nie z samymi włosmai. Nieco wcześniej Chatul pisała o problemach.
Warto przemyśleć to, co nas spotkało przez kilka wcześniejszych miesięcy. To wszystko ma niebagatelny wpływ na stan włosów, bo organizm zawsze zabierze włosom czy paznokciom (są na końcu odżywiania), by dołozyć ważniejszym organom.
Cytat:
Od ok poltora miesiaca wrocilam do dawnych sposobow "dbania" czyli silikon, szampon dla farbowanych (elseve). Staram sie nie prostowac, zrobilam to 2 razy ale kusi dalej Teraz sa gladsze i milsze w dotyku
I właśnie to sprawia, że się zastanawiam nad Twoją porowatością...

Cytat:
Napisane przez agusia2569 Pokaż wiadomość
dziewczyny, która maska bingo jest najlepsza?
Jak dla mnie z drożdżami i 12 ekstraktów.

Cytat:
Napisane przez Maliniarka Pokaż wiadomość
postanowiłam odstawić CP (będę brała 1 dziennie dopóki się nie skończy, moja skóra płacze, a to już ponad miesiąc )

Cytat:
Z nawilżaniem niby nie mam problemów, zawsze się zastanawiałam jak wy to robicie, że nałożycie maske/olej/ odżywkę a włosy Wam to wchłoną. U mnie zawsze wszystkim ociekam, włosy już nie chcą więcej "pić" a mimo to na włosach jest siano i puch
Jak wyżej - zerknij, czy aby porowatość nie jest niska. Poza tym możliwe, ze olej niewłaściwie dobrałaś.

---------- Dopisano o 19:55 ---------- Poprzedni post napisano o 19:27 ----------

Cytat:
Eloe, bardzo serdecznie dziękuję

Cytat:
Dzięki Wyląduje więc w zlewie a ja zyskam butelkę z psikaczem
Jak wolisz Zawsze warto coś mieć w odwodzie, ale jeśli Ci nie szkoda, to wylewaj.
Cytat:
Joanna b/s z pokrzywą
Jak dla mnie to dośę lekka odżywka, może nie wystarczyć do właściwego zabezpieczenia.
U mnei sprawdzała się tylko lniana, choć ta z pokrzywą i ta z wrzosem pachniały cudnie
Cytat:
Dzień słoneczny, ciepły, dopiero wieczorem się pochmurzyło i padało
To oznacza zmiany w wilgotności, co może powodowac puch.
Cytat:
No i siedziałam w pomieszczeniu z suchym powietrzem - kompy, drukarka, zamknięte okna (bo za oknem=nem hałas i smród - budowa metra).
Czyli mamy suche powietrze, co tez moze powodowac puch.
Cytat:
Włosów dotykałam trochę, ale głownie końcówek, odgarniałam za ucho, a aureolka była od czubka głowy.
To może oznaczać, ze w tym miejscu nie było optymalnego zabezpieczenia. Sama mam dokładnie ten sam problem, bo trudno mi tam dotrzeć z produktem.

Jak widzisz powodów może być sporo.
W FAQ znajdziesz krótką notkę o puszeniu z linkiem do całego postu blogowego o puszeniu. Narpawdę warto zerknąć (link też w 1. poście naszego wątka).

Acha - jeszcze jedno. Ponieważ nasze włosy to barometr, nie ma co przesadzać z wymaganiami idealnej gładkości dotyczącej braku puchu. To po prostu niemożliwe. Aureolka to zatem norma... co nie oznacza, ze nie warto z nią walczyć.
U mnie kończy się czas bez olejowania, więc i puchu będzie mniej

Cytat:
Dziś za to ma kryzys
Obawiam się, ze przesadziłaś... Nie miałaś maksymalnego tłuszczu wieczorem?
Obciażone włosy moga nie chcieć się kręcić, więc nie ma co przedaszać. Lepiej by było - przy takim zestawie - myć szamponem (średnim z betainą kokamidopropylową) niźli odżywką.
Cytat:
chyba za duzo na raz zmieniłam.

Cytat:
Od lipca staram się poprawić stan włosów.
Dziewczyny już sporo napisały. Ja zapytam jeszcze co to znaczy, że włosy były w jeszcze gorszym stanie po myciu odżywką? Co to była za odżywka?
Jak długo zostawiasz odzywkę d/s na włosach?
Są gdzieś zdjęcia Twoich włosów?
Czy trudno Ci zmoczyć włosy? Farbować? Jak się zachowują po kokosie?

Cytat:
z joanny balsam nawilżająco-regenerujący z apteczki babuni
Wycięłam Biowax fioletowy, a też ma proteiny, choć akurat zupełnie inne niż ten z apteczki.
Spróbuj zastosować pielegnację bez tych dwóch produktów. Może proteiny Ci nie służą?

Cytat:
Czytalam sklad i wydawal sie ladny, oleje, ekstrakty, nie rzucilo mi sie w oczy nic be. Silikonu zadnego nie widzialam. Ale sprawdze jeszcze raz. Ogladalam marchewke i ogorki
U nas zapach powędrował wysoko, więc wszystkie ekstrakty i boskie błoto morskie z mikroelementami wylądowały w niebycie
Zobacz też, czy konserwanty nieprzesunięte wcześniej.
Cytat:
Tu musze jednak z bolem dodac, ze parafina nie takie znow cudo. Wymaga jednak cocamidopropyl betaine do zmycia - a moj szampon jej nie ma. Wlosy przy czubku glowy robia mi sie jakies posklejane i lepkie i dopiero SLES pomaga.
Moim zdaniem i betaina kok. nie pomoże na oblepiacza
Cytat:
Teraz poszukuje czegos bs z shea w skladzie.
mioałabym gwarancję tłuszczu Nawet z zielonym biedronkowym nie mogę przesadać - kapeczka po smarowaniu rąk i basta!

Dziennik, FAQ, pigułka wiedzy i pielęgnacja - wszystko o kręconych naturalnie włosach!

MÓJ IDEAŁ

Eloe77 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-13, 20:08   #69209
wiew
Przyczajenie

Cytat:
Dziewczyny już sporo napisały. Ja zapytam jeszcze co to znaczy, że włosy były w jeszcze gorszym stanie po myciu odżywką? Co to była za odżywka?
Jak długo zostawiasz odzywkę d/s na włosach?
Są gdzieś zdjęcia Twoich włosów?
Czy trudno Ci zmoczyć włosy? Farbować? Jak się zachowują po kokosie?

Wycięłam Biowax fioletowy, a też ma proteiny, choć akurat zupełnie inne niż ten z apteczki.
Spróbuj zastosować pielegnację bez tych dwóch produktów. Może proteiny Ci nie służą?
Umyłam włosy odżywką Mrs Potter's z aloesem, sporo mi jej zeszło, nie wiem, może nie potrafię się nią obsługiwać Włosy strasznie się puszyły (bardziej niż zwykle), nie chciały się tworzyć w ogóle fale, więc zrezygnowałam, może zbyt szybko. Co do odżywki b/s, po prostu mieszam Garnier AiK z maską biovax (od jakiegoś czasu) i to nakładam na 20 minut pod czepek i ręcznik.
Co do kokosu ciężko mi coś powiedzieć, różnicy nie widzę. Kiedyś go sobie odpuściłam, ostatnio mieszam z innymi rzeczami.
Zdjęć jeszcze nie wrzuciłam, ale może w najbliżej przyszłości o tym pomyślę.
Dziękuję Wam za pomoc
wiew jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-13, 20:09   #69210
Chatul
ma zielone pojęcie

Cytat:
A tak notabene - dziś w moim radiu mówią o samodiagnozie za pomocą doktora Google... OK, sporo jest niebezpieczeńśtw, szkoda tylko, że wielu lekarzy ma w nosie porządny wywiad.
[OFFTOP]Zgadzam się. Jak tylko coś mi się dzieje, rozmawiam z doktorem Google'm. To mój lekarz pierwszego kontaktu. Wiadomo, badań mi nie zrobi, obejrzeć mnie nie obejrzy, ale da jakieś wskazówki dotyczące mojej przypadłości. A jak żywy lekarz mnie zdiagnozuje, to doktor Google pozwoli mi sprawdzić, czy np. lekarz poinformował mnie o wszystkich możliwych metodach leczenia. Nie mówiąc o tym, że ja zawsze wolę naturalne metody leczenia, na które wielu lekarzy krzywo patrzy.[/OFFTOP]
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje

Ten wątek obecnie przeglądają: 3 (0 użytkowników i 3 gości)

Zasady wysyłania wiadomości