|
|||||||
| Notka |
|
| Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje Forum dla osób z kręconymi włosami. Rozmawiamy o stylizacji i pielęgnacji loków. Wejdź, podziel się doświadczeniem, zadaj pytanie. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#69181 | ||||
|
MatkaPrzełożonaCurlitanek
|
Dot.: Pielęgnacja loków, loczków i fal - XIV część zakręconej opowieści
Cytat:
Wygląda bardzo ciekawie, choć osobiście nie znosze parafiny. Cytat:
Poza tym jak długo już pielęgnujesz? Cytat:
Cytat:
- wyższe niż w przypadku odzywki d/s i maski stężenie wody, co sprawia, ze całej reszty jest niewiele, - działanie przed nakładaniem tej odzywki zmierzające do domknięcia łuski (co oczywiście zmieni się pomiędzy myciami, gdy łuski zaczną się unosić, skutkiem odparowywania składników odżywki i tego, co na nich było, a zdolne jest do odparowania) Wobec tego nikłe są szanse, że dojdzie do odżywienia czy wzmocnienia. To - jak dla mnie - rzecz dostępna w gratisie albo nawet lepiej: extra (przez "x," bo idzie mi o rozumienie tego słowa z angielskiego). Nastąpi ewentulane wbudowanie pomiędzy łuski, pokrycie filmem i działać będą humektanty (jeśli oczywiście są ). Moim zdaniem niewiele więcej taka odżywka zrobi.
Tote este mizeriă in faţă de eternitate Dziennik, FAQ, pigułka wiedzy i pielęgnacja - wszystko o kręconych naturalnie włosach! MÓJ IDEAŁ Edytowane przez Eloe77 Czas edycji: 2012-09-13 o 15:32 |
||||
|
|
|
#69182 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
, niestety. Latwiej z gotowa wcierka. Kozieradke skonsumowalam .Cytat:
. Orzech wloski na plus. W ogole wielonienasycone mi stanowczo odpowiadaja. Nie wszystkie, ale taki z pestek dyni to - bardzo, panie, bardzo. Zachwyca . Jutro sobie cos nawilzajacego naloze, po hennie. Tu musze jednak z bolem dodac, ze parafina nie takie znow cudo. Wymaga jednak cocamidopropyl betaine do zmycia - a moj szampon jej nie ma. Wlosy przy czubku glowy robia mi sie jakies posklejane i lepkie Teraz poszukuje czegos bs z shea w skladzie .
|
||
|
|
|
#69183 |
|
Zadomowienie
|
Najfajniejszy wyszedł jak zrobiłam go w dziwny sposób :P
łyżka rozdrobnionego korzenia prawoślazu (z apteki) + szklanka wody - gotowanie 10 minut. po tym czasie dorzuciłam łyżkę siemienia, gotowałam jeszcze 5 min i po ostygnięciu wyszło coś o zabawnej konsystencji niby glut, ale taki bardziej elastyczny..![]() jak próbowałam od razu ugotować prawoślaz + siemię to wyszła raczej woda niż żel. Chociaż w tym przypadku dałam dość mało siemienia, może to dlatego ![]() a płukanka z samego prawoślazu działa mniej więcej jak lniana tylko trudniej z niego uzyskać coś chociaż trochę gęstawego...bawię się nim jeszcze i szukam najlepszego zastosowania
|
|
#69184 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() brałam najpierw 6 potem 4 dziennie
|
|
|
#69185 | |||
|
ma zielone pojęcie
|
Cytat:
No i ja używam jako b/s odżywek, które producent uznał za d/s ![]() Cytat:
Cytat:
|
|
#69186 | |
|
Raczkowanie
|
Aldrin
poza badaniami, które oczywiście lepiej sprawdzić dla pewności, nie ma co oczekiwać cudów jeżeli źle się odżywiamy, suplementy niestety nie są substytutem zdrowego jedzenia ja co prawda też łykam skrzypowitę, belissę albo jakiś zestaw witamin i super efektów nie zauważyłam nigdy, za to kiedy złamałam nogę i miałam stracha, że się nie zrośnie postawiłam na ultra ilość, wapnia itp. żeby na pewno było wszystko w porządku. Codziennie sardynki, rodzynki, jogurt naturalny przy tym przy okazji orzechy. Produkty te oprócz wapnia są wartościowe w witaminy z grupy B i w B12 właśnie. W efekcie miałam mnóstwo bejbików, rosnących w szalonym tempie ![]() Wiem, że na pewno różne organizmy różne reakcje, ale na sobie sprawdziłam, że u mnie że jedzenie bardzo wartościowego jedzenia sprawdza się najlepiej, choć wolałabym zdecydowanie łyknąć codziennie tabletkę i mieć spokój ![]() ---------- Dopisano o 15:46 ---------- Poprzedni post napisano o 15:43 ---------- Cytat:
|
|
|
|
|
#69187 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
. Doczytalam sie na jakims odchudzjacym forum, ze przy odchudzaniu dobrze jest pic wywary z nasion lnu i nasion racznika (to ten, z ktorego pozyskuje sie olej rycynowy) bo wydzielaja sluz, ktory daje uczucie sytosci. Od razu pomyslalam, ze moze na nasionach racznika daloby sie ugotowac zel, tak jak lniany. Nie wiadomo tylko jakie mialby wlasciwosci . Dla chetnych do eksperymentowania, jesli znajda gdzies nasiona racznika w sprzedazy. ![]() Edit: No prosze. Czlowiek sie nie zastanowi, nie mysli, tylko pisze glupoty. To z przemeczenia - wstalam dzis o 4:30 rano . To byly nasiona plesznika, nie racznika - duze sorry za pomylke.
Edytowane przez paulownia Czas edycji: 2012-09-13 o 17:38 |
|
|
|
|
#69188 | |
|
ma zielone pojęcie
|
Cytat:
|
|
#69189 | ||||
|
Zadomowienie
|
polecasz?
podoba mi się jej zapach, jak męskie perfumy ![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
|
||||
|
|
|
#69190 | |
|
ma zielone pojęcie
|
Niestety, wielu takich nie znam. Rzadko czytam blogi. Chociaż ostatnio zaczytuję się tym: http://www.matkaweganka.blogspot .com/
Ja wychodzę z założenia, że podstawą dobrego żywienia jest różnorodność, duża ilość warzyw i owoców oraz jak najmniejsza ilość mocno przetworzonej oraz smażonej żywności ![]() Cytat:
|
|
#69191 |
|
Zakorzenienie
|
Dzień dobry
nareszcie je podcięłam ze 4 cm teraz maski, zabezpieczanie, wcierki idą dalej w ruch
|
|
|
|
#69192 | ||||
|
Rozeznanie
|
Dziękuję;*
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() Amen.!
|
|
|
#69193 | |
|
Rozeznanie
|
![]() To fota tych balsamów Alberto. Są różne wersje: jabłkowa, malinowa, truskawkowa, granatowa, borówkowa, miętowa, kokosowa, pomarańczowa... Jeśli chodzi o skład, to różnią się tylko rodzajem ekstraktów. W moim Tesco były tylko: malinowa, borówkowa, jabłkowa i chyba miętowa (a przynajmniej tak pachniała). Wzięłam tę, która odpowiadała mi najbardziej pod względem zapachu - malinowa Tutaj wersja jabłkowo-winogronowa Cytat:
|
|
#69194 |
|
ma zielone pojęcie
|
Kto jest producentem tych balsamów? Gdzie można je dostać?
|
#69195 |
|
Rozeznanie
|
Eloe77 zauważyłam na Twoim wizażu w KWC że masz ten produkt https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt,3...-kokosowy.html w "ulubieńcach" że tak powiem. Gdzie go kupujesz?
|
|
|
|
#69196 |
|
Zadomowienie
|
Maliniarka, współczuję. Też bym podejrzewała CP jeśli wysyp jest nawet na szyi i ramionach. U mnie na razie jest ok. Czekam na wysyp bejbików
xyz7, kurczę w Tesco nie było tej Joaśki hahihey, przez Ciebie pojechałam po pracy do Tesco Tez kupiłam malinową, bo ma najlepszy skład ("dobroci" wyżej niż w innych wersjach).
|
|
|
|
#69197 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#69198 | |
|
Rozeznanie
|
Producentem jest Unilever Brand - testują, niestety
ale chciałam wziąć na spróbowanie. Dostać je można, jak już pisałam dwukrotnie wcześniej, w Tesco ![]() Cytat:
2A-3A/F/iii blogujemy (nie tylko) włosowo Edytowane przez hahihehy Czas edycji: 2012-09-13 o 17:54 |
|
|
|
|
#69199 | |
|
ma zielone pojęcie
|
Czyli jest spora szansa, że masz niedoczynność tarczycy. Osoby w wieku 20-30 lat, powinny mieć TSH w okolicach 1-1,5.
Zrób badania FT3, FT4 i aTPO, i idź z wynikami do endokrynologa Cytat:
|
|
#69200 |
|
Raczkowanie
|
Po wczorajszej zmianie pielęgnacji na dzisiejszej mżawce miałam fajne prawie-loczki:0 Tyle, ze pusz niesamowity przy tym. Chyba przegięłam, widac mix - oliwa, potters aloesowy i isana babassu nie idą w parze.
Miałam dziś nie myć głowy, ale to afro mnie dobijało. Bez olejowania był potters do mycia a potem dodałam do Maski Isany 2 krople oleju lnianego. Potrzymam godzinę, dam Joaśkę pokrzywową i zobaczymy, czy dobrze zrobiłam... bo jutro też ma padać.... |
|
|
|
#69201 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
nie z powodu objawów włosowych ale babskich. Mam TSH 2,59 - 24 lata i powiedział, że nie jest złe, ale, że się staramy to podregulujemy to do 2 i dał mi tabletki
|
|
|
#69202 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Co do mierzenia obwodu to nie wiem czy można się tym sugerować, jedna z nas ściśnie mocno włosy, druga zostawi trochę luzu i objętość jest większa. Ja swoją mierzyłam przed stosowaniem CG w miejscu gdzie mam najmniej włosów, natomiast moje włosy są strasznie stopniowane i jeżeli zmierzyłabym na czubku głowy to objętość byłaby pewnie 2razy większa. Idę nakładać maseczkę na włosy, ciekawe jaki jutro będzie efekt, po każdym użyciu maski moje włosy wyglądają inaczej |
|||
|
|
|
#69203 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Dobrze, że mnie uświadomiłaś, bo teraz jak patrzę na objawy na wiki to trochę się zgadza. |
|
|
|
|
#69204 |
|
Zadomowienie
|
Hej!
Nie bylo mnie 1,5 tygodnia, za nadrabianie nawet sie nie zabieram, wybaczcie Poczytalam tylko posty z dzisiejszego dnia. Podczas wyjazdu stosowalam ograniczona pielegnacje - mycie codzienne (zauwazylam ze sluzy mojemu skalpowi i wypadanie bylo jakby troche zmniejszone), wlosow przy pomocy BD a skalpu przy pomocy Alterry z kofeina, podbieranej TŻtowi , nastepnie tylko jedna odzywka - Ziaja z jojoba, na chwile nalozona jako ds do rozczesania, a po splukaniu i plukaniu zimna woda jeszcze raz nalozona jako bs. Koncowki zabezpieczalam olejkiem arganowym do wlosow Alverde, czasem dawalam go tez na calosc zamiast Ziaji drugi raz, czasami tez nakladalam go na suche wlosy przed opalaniem. Jako dodatkowe zabezpieczenie przed sloncem stosowalam mgielke z filtrem Balea. Z racji codziennych imprez po kazdym myciu nakladalam tez Rock Hard Gelee (w domu zwykle nie stosuje stylizatorow bo nie maja zadnej funkcji odzywczej, a zelu lnianego nigdy nie chce mi sie gotowac ) i wlosy prezentowaly sie rewelacyjnie Ogolnie wyglada na to, ze dobrze dobralam pielegnacje do srodziemnomorskich warunkow, wlosy raczej sie nie rozjasnily, nie ulegly wysuszeniu pomimo tego ze nie chodzilam w kapeluszu i tak sobie mysle ze chyba wlacze Ziaje i Rock Hard Gelee do zwyklej pielegnacji, jednoczesnie zwiekszajac czestotliwosc oczyszczania SLES.A dzis chce troche dopiescic wloski i chyba zaserwuje im jakas bogata maske na godzinke przed myciem
|
|
#69205 | |||
|
ma zielone pojęcie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
|
|
#69206 |
|
Zakorzenienie
|
Ja jeszcze tylko sie pochwale, ze mamy drugiego kota
. Przypomnialo mi sie, jak przeczytalam podpis Chatul.
|
|
|
|
#69207 | |
|
ma zielone pojęcie
|
Czy Waszym włosom też się często zmieniają upodobania? Bo moje średnio co 2-4 tygodnie chcą dużej odmiany w pielęgnacji. Dlatego dość często muszę zmieniać zestawy kosmetyków, których używam.
Może ma to związek z sylikonami, których używam? Chociaż chyba nie powinno, skoro myję szamponem ze SLeS-em albo na zmianę czymś ze SLeS-em i czymś delikatniejszym? Cytat:
Moje Kocię właśnie śpi w szufladzie [/OFFTOP]
|
|
#69208 | |||||||||||||||||
|
MatkaPrzełożonaCurlitanek
|
Cytat:
Z powodu smrodu nie stosujuę jajek nawłosowo. Parafiny nie lubię na skórę i na włosy. Jestem bez niej szczęśliwsza ![]() A tak notabene - dziś w moim radiu mówią o samodiagnozie za pomocą doktora Google... OK, sporo jest niebezpieczeńśtw, szkoda tylko, że wielu lekarzy ma w nosie porządny wywiad. Czemu o tym piszę? Ano właśnie dlatego, że gdyby nie obserwacje własne i... internet, to nigdy bym się nie dowiedziała, o co chodzi. A od siarczanu i parafiny się zaczęło nie wyobrażam sobie teraz nie szukac w necie informacji, bo moje doświadczenia (najnowsze również) dowodza, że na dokładne informacje od lekarzy nie mam co liczyć. Coś tam dostanę, ale nie tyle, ile mi potrzeba.Smutne i przykre. Cytat:
Cytat:
Zerknij do bloga Ajrisz - może właśnie tam się odnajdziesz? W tym poście nieco niżej jest o porowatości plus linki. Cytat:
Warto przemyśleć to, co nas spotkało przez kilka wcześniejszych miesięcy. To wszystko ma niebagatelny wpływ na stan włosów, bo organizm zawsze zabierze włosom czy paznokciom (są na końcu odżywiania), by dołozyć ważniejszym organom. Cytat:
Jak dla mnie z drożdżami i 12 ekstraktów. Cytat:
Cytat:
---------- Dopisano o 19:55 ---------- Poprzedni post napisano o 19:27 ---------- Cytat:
Zawsze warto coś mieć w odwodzie, ale jeśli Ci nie szkoda, to wylewaj.Cytat:
U mnei sprawdzała się tylko lniana, choć ta z pokrzywą i ta z wrzosem pachniały cudnie Cytat:
Cytat:
Cytat:
Jak widzisz powodów może być sporo. W FAQ znajdziesz krótką notkę o puszeniu z linkiem do całego postu blogowego o puszeniu. Narpawdę warto zerknąć (link też w 1. poście naszego wątka). Acha - jeszcze jedno. Ponieważ nasze włosy to barometr, nie ma co przesadzać z wymaganiami idealnej gładkości dotyczącej braku puchu. To po prostu niemożliwe. Aureolka to zatem norma... co nie oznacza, ze nie warto z nią walczyć. U mnie kończy się czas bez olejowania, więc i puchu będzie mniej Cytat:
Obciażone włosy moga nie chcieć się kręcić, więc nie ma co przedaszać. Lepiej by było - przy takim zestawie - myć szamponem (średnim z betainą kokamidopropylową) niźli odżywką. Cytat:
Dziewczyny już sporo napisały. Ja zapytam jeszcze co to znaczy, że włosy były w jeszcze gorszym stanie po myciu odżywką? Co to była za odżywka? Jak długo zostawiasz odzywkę d/s na włosach? Są gdzieś zdjęcia Twoich włosów? Czy trudno Ci zmoczyć włosy? Farbować? Jak się zachowują po kokosie? Wycięłam Biowax fioletowy, a też ma proteiny, choć akurat zupełnie inne niż ten z apteczki. Spróbuj zastosować pielegnację bez tych dwóch produktów. Może proteiny Ci nie służą? ![]() Cytat:
Zobacz też, czy konserwanty nieprzesunięte wcześniej. Cytat:
Cytat:
mioałabym gwarancję tłuszczu Nawet z zielonym biedronkowym nie mogę przesadać - kapeczka po smarowaniu rąk i basta!
|
|
#69209 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
Włosy strasznie się puszyły (bardziej niż zwykle), nie chciały się tworzyć w ogóle fale, więc zrezygnowałam, może zbyt szybko. Co do odżywki b/s, po prostu mieszam Garnier AiK z maską biovax (od jakiegoś czasu) i to nakładam na 20 minut pod czepek i ręcznik.Co do kokosu ciężko mi coś powiedzieć, różnicy nie widzę. Kiedyś go sobie odpuściłam, ostatnio mieszam z innymi rzeczami. Zdjęć jeszcze nie wrzuciłam, ale może w najbliżej przyszłości o tym pomyślę. Dziękuję Wam za pomoc
|
|
|
|
|
#69210 |
|
ma zielone pojęcie
|
[OFFTOP]Zgadzam się. Jak tylko coś mi się dzieje, rozmawiam z doktorem Google'm. To mój lekarz pierwszego kontaktu. Wiadomo, badań mi nie zrobi, obejrzeć mnie nie obejrzy, ale da jakieś wskazówki dotyczące mojej przypadłości. A jak żywy lekarz mnie zdiagnozuje, to doktor Google pozwoli mi sprawdzić, czy np. lekarz poinformował mnie o wszystkich możliwych metodach leczenia. Nie mówiąc o tym, że ja zawsze wolę naturalne metody leczenia, na które wielu lekarzy krzywo patrzy.[/OFFTOP]
Nowe wątki na forum Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 3 (0 użytkowników i 3 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 05:04.

). Moim zdaniem niewiele więcej taka odżywka zrobi.

.
Przyjrzyj się dokładnie przed zakupem, czy Ci odpowiadają (kiedyś jeszcze inne były na nasz rynek, a inne poza krajem).

Poczytalam tylko posty z dzisiejszego dnia. Podczas wyjazdu stosowalam ograniczona pielegnacje - mycie codzienne (zauwazylam ze sluzy mojemu skalpowi i wypadanie bylo jakby troche zmniejszone), wlosow przy pomocy BD a skalpu przy pomocy Alterry z kofeina, podbieranej TŻtowi

mioałabym gwarancję tłuszczu