|
|||||||
| Notka |
|
| Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje Forum dla osób z kręconymi włosami. Rozmawiamy o stylizacji i pielęgnacji loków. Wejdź, podziel się doświadczeniem, zadaj pytanie. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#69631 | |||||
|
Zadomowienie
|
Dot.: Pielęgnacja loków, loczków i fal - XIV część zakręconej opowieści
cyferki jakie pyszniutkie
Cytat:
![]() Cytat:
- skóra głowy nie jest jeszcze przyzwyczajona do takiego mycia. spróbowałabym omo (mnie np skóra musiała długo się do omo przyzwyczajać) i po jakimś czasie znów spróbowałabym odżywki. - źle umyłaś. mycie odżywką jest trochę trudniejsze niż szamponem i trzeba się tego metodą prób i błędów nauczyć - Isana to nie jest odżywka która ci służy. nie każdemu pasuje taki sam produkt, spróbowałabym myć czymś innym - jest też opcja, że mycie odżywką w ogóle ci nie służy. ja myję odżywką od wielkiego dzwonu bo uważam, że nie jest to metoda dla mnie i skóra o wiele bardziej lubi delikatny szampon ![]() Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
. Dbanie to jedno, stylizacja to drugie. Może jeszcze nie znalazłaś sposobu ich układania, a serio jest ich wiele . Włosy mogą być też nieprzyzwyczajone do skrętu.
|
|
#69632 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
cudeńko
|
|
|
#69633 |
|
Raczkowanie
|
Dziękuję za mile komentarze,nie sądziłam ze komuś może się podobać ten mój "pierdzielnik":rolley es:.
AjriszMarta Czyli bardziej fale niż loczki (typ 2). Dobrze wiedzieć,dzięki ![]() Jak pielęgnuje? Eeee ciężko powiedzieć,różnie. Zazwyczaj wieczorem wcieram w skórę głowy wcierkę (aktualnie seboradin),olej na końce i długość (w ilości minimalnej)np. Alterra,oliwa z oliwek,Vatika itd. Ostatnio myję głowę pottersem aloesowym następnie płynem facelle a na koniec nakładam odżywke na 10-15min (garnier,isana,biovax-różnie z tym bywa). 1-2 razy w tygodniu staram się nałożyć cos na 1-2h (ostatnio miód z dodatkami,na rozjaśnienie kłaczków). Następny krok to płukanka lniana,ugniatanie na mokro,minimalna ilość odzywki na długość (bez znaczenia czy d/s czy nie-np.Joanna naturia,alterra,garnier,k allos itd.) Nadal ugniatanie na mokro z odrobiną żelu lnianego a na koniec żel bielenda biały z tymi drobinkami. Następnie wygniatam w pieluszkę tetrową,albo bawełniana koszulkę,nakładam turban i tak śmigam kilka minut. Suszę suszarką z dyfuzorem letnim-zimnym nawiewem . Aaaa...zapomniałam,przed suszeniem nakładam kropelkę olejku Gliss Kura na końce,bo mają tendencje do wykruszania. A może polecicie mi jakąś odżywkę b/s z lekkim silikonem dobrą dla kreciołów(a raczej falek )?
|
|
|
|
#69634 | ||||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Mleko i miód znam, i jeśli nie wymyślę czegoś lepszego, to może wrócę do niego. Chociaż u mnie bardziej sprawdzał się na całe włosy. Chyba nie znajdę nic lepszego od jedwabiu.. Cytat:
![]() Dziękuję w ich imieniu Szybko wróciły do dawnej formy.Mi, szczerze mówiąc, długie podobają się tylko delikatne fale. Jakoś mocniejsze skręty wole w krótszym wydaniu. Cytat:
![]() Cytat:
Albo może niedokładnie to zrobiłaś odzywką. Pamiętam, że ja musiałam dokładnie i zdecydowanie dłużej niż przy szamponie "masować" produktem skórę głowy. Albo Isana ci nie odpowiada. Głowa może swędzieć, bo odżywka uczuliła. Dziękuję
Every time she closed her eyes Edytowane przez nez123 Czas edycji: 2012-09-19 o 15:56 |
||||
|
|
|
#69635 |
|
Zakorzenienie
|
MacUrth - Made in Denmark
.Opisuje Anwen u siebie na blogu . http://anwena.blogspot.com/2010/10/s...-co-dzien.html a jak znowu mi sie wkleil nieaktywny Zbierasz wlosy do gory, na czubek glowy, rolujesz starannie zgodnie z kierunkiem skretu, zawiazujesz na ''supelek'', koncowki przypinam duza zabka do reszty wlosow. Anwen nakladala na to miekka, aksamitna gumke, ale ja mam na to za malo wlosow. |
|
|
|
#69636 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Z tym ze oczywiscie u mamy to nie byla wersja hardkorowa z suszarka, tylko mix zelatyna+garnier aik+troche oleju migdalowego, na 45 min. pod czepkiem, po czym zmyty lagodnym szamponem Seba Med.
|
|
|
#69637 |
|
Zakorzenienie
|
Zrobiłam sobie własnego psikacza. Nie dałam konserwantu, bo nie mam. Trzymam to w lodówce juz 3 tydzień. Nic się z tym nie dzieje. Pachnie normalnie i kolor ma taki sam. Mam to wyrzucić czy mogę zużyć do końca?
|
|
|
|
#69638 |
|
Wtajemniczenie
|
ok to w takim razie opisuje
moje włosy są cienkie i przetłuszczające się. o niskiej porowatości.1) olejowanie - używam oleju kokosowego,arganowego, alterry : granat i avokado i migdały i papaja, olej z orzechów arachidowych, czasem oliwa z oliwek i z pestek z winogron.( dawniej jeszcze stosowałam olej lniany i z pestek dyni ale się oba skończyły :P). olej rycynowy mi nie służy na włosy, używałam jakieś 2 ,3 lata temu. strasznie wypadały mi po nim włosy. jeśli chodzi o kokosa - moje włosy go ostatnio polubiły już się po nim tak nie puszą jak dawniej jednak gdy nałożę go na noc i na głowe założe czapkę polarową .oleje nakładam na noc, zaplatam włosy w warkocz albo układam koczka i idę spać. ( staram się to robić co trzeci dzień) 2)rano myję włosy ( codziennie bo niestety się przetłuszczają, kolejnego dnia nie wyglądają dobrze) szamponem babydream albo bambino, jeśli mam na włosach olej trudniejszy do zmycia, myję szamponem ziaji lawendowym do włosów przetłuszczających.https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt,3...acych-sie.html 4)następnie nakładam odżywkę Isany z babbasu, albo Garniera Awokado i masło karité.https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt,3...de-karite.html czasem zamiast odżywki stosuje maskę własnej roboty wg Anwen- zółtko ,olejek rycynowy, olejek inny - zazwyczaj alterra, wit E, 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej, maseczka inna ( daję albo odżywkę albo waxa, teraz kupiłam jeszcze bingo spa) 5)później ją spłukuje. czasem,okazjonalnie gdy chce wyprostować włosy na wielkie wyjście nakładam na końcówki serum na zniszczone końcówki Avonu albo Gliss kur spray https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt,4...neracyjna.html .wtedy włosy są bardziej proste i skłonne do prostowania. również okazyjnie stosuje grube wałki do włosów, przed większymi wyjściami. jeśli chcę żeby włosy były pokręcone,zawijam w ręcznik po myciu,poźniej suszę je suszarką z dufuzorem, nastepnie nakładam delikatnie balsam Nivea do włosów kręconych ,ewentualnie żel do włosów. moje włosy w kręconym wydaniu są suche i pełne puchu.. 6) czasem stosuje plunking w ręcznik albo zwykłego T-shirta. chcę kupić duży ręcznik z mikrofibry ale narazie takiego nie znalazłam. 7) wewnętrznie -właśnie kończę drugie opakowanie tabletek CP. po pierwszym zrobiłam przerwę, teraz po drugim też zamierzam. biore cynk, witaminy B, mega skrzyp, kiedyś piłam drożdze przez 1,5 miesiąca ale przestałam. jem dużo owoców i warzyw, pije codziennie 1,5 litra wody + herbatki. 8) pozwalam schnąć włosom naturalnie, od czasu do czasu suszę suszarką gdy się gdzieś śpieszę, suszę chłodnym powietrzem ,z jonizacją, suszarka o mocy 2000 W. Gdy są podsuszone suszarką wyglądają lepiej. 9) włosy zaczęłam farbować w zeszłym roku w listopadzie 2011. pierwsza farba Garniera- to nie był dobry pomysł ale włosom aż tak bardzo nie dostało się w kość . poźniej jeszcze 2 razy zafarbowałam włosy- w marcu i w lipcu 2012. tym razem farbą Joanny Naturia. wg mnie to świetna farba. ( moja mama po jakiś 15 latach farbowania przeróżnymi farbami też to potwierdza )wcześniej , okazyjnie nakładałam szamponetki Mariona. 10) staram się podcinać włosy regularnie ,co 2 miesiące - mama mi w tym pomaga . ostatnio w sierpniu poszłam do fryzjera aby wymodelować również przerośniętą grzywkę ( zapuszczam dzielnie ) i ściąć końcówki.11) raz na 2 tyg robię peeling skóry głowy . zazwyczaj jest to cukier 12) jak siedze przy kompie i oglądam film itd, masuje sobie delikatnie skórę głowy;p. 13) jak narazie 3 razy w życiu robiłam laminowanie. nie jestem przekonana do tej metody na moich włosach. nie widzę po nim efektu. moje włosy są lepsze po własnoręcznie zrobionej maseczce. raz w życiu zrobiłam sobie żel lniany . też nie widziałam jakiś spektakularnych efektów. w w zeszłym roku zużyłam w butelki wody brzozowej Isany- włosy były po niej świeższe. nastepnie kupiłam wodę brzozową w Schlekerze - ta już nie jest taka dobra. męczę się z nią już pół roku;/.stosowałam również tą Barwy ale była mało wydajna i psikacz był beznadziejny. myślę ze wszystko opisałam ![]() zdjęcia wrzuciłam strone wczesniej. czy jest sens walczyć o skręt czy cokolwiek kręconowłosego ze mnie będzie ?
Edytowane przez Jutte Czas edycji: 2012-09-19 o 15:49 |
|
|
|
#69639 | |
|
Zakorzenienie
|
Chodzi o to, żeby zrobić grubsze loki z cienkich, pojedynczych loczków.
Cytat:
![]() Ja jak robię takie coś to mi się włosy prostują. |
|
|
|
|
#69640 |
|
Zadomowienie
|
Wiedziałam, że to zbyt piękne, by było u nas
|
|
|
|
#69641 | |
|
Rozeznanie
|
Napisze wam o moim dzisiejszym myciu wloskow i napiszecie czy dobre kosmetyki czy lepiej byloby zmienic dobrze ?
![]() Najpierw umylam skalp szamponem Joanna z apteczki babuni szampon regulujac do wlosow z lupiezem Pozniej poszedl w ruch szampon Barwa ziolowa skrzyp polny (zeby mniej wypadaly a wiec delikatnie umylam cale aby zmyc z nich resztki stylizatorow ) Potem metoda OMO znow na skalp nalozylam Barwe i odzywke Nivea flexible curls d/s wymieszana z odzywka d/s Garniera Nutri Odbudowa Poniewaz dostalam z Anglii maske do wlosow z tresemme nalozylam to na wloski rozczesalam je i zmylam na koniec rozczesalam palcami odcisnelam wode w recznik nalozylam odzywke b/s Nive flexible curls i nie mialam zelu zeby nalozyc a kupilam zeby sprobowac krem do wlosow cienkich zwiekszajacy objetosc Wellaflex (z mysla ze podniesie mi je troche u gory ) no i na koniec zawinelam w koszulke jeszcze schna wiec zobacze co bedzie jak wyschna bo to wczesniej nie robilam takich kombinacji :p Pozniej jak wyschna to zrobie zdjecia i wstawie te z poprzedniego mycia i z tego to ocenicie A i zapomnialabym ze zanim je umylam jeszcze to nalozylam na skalp nafte zeby je wzmocnic troche ( bo chce zapuscic ) tym razem nie olejowalam ale robilam to jakies 3 dni temu na cala noc kokoskiem ---------- Dopisano o 16:20 ---------- Poprzedni post napisano o 16:16 ---------- Cytat:
Moim zdanie moze lepiej sprobowac wzmocnic skret skoro twoje wloski sa podatne na krecenie sie No i bardzo fajnie wyszlo to ostatnie zdjecie fajne te loczki na koncach ta masz
|
|
|
|
|
#69642 |
|
Zakorzenienie
|
To ja się pochwalę efektami po spaniu w ślimaczkach. Weźcie pod uwagę, ze zdjęcia zrobiłam po pobycie na deszczu i po całym dniu.
1,2,3,4 włosy po ślimaczkach 5, włosy na co dzień |
|
|
|
#69643 |
|
Rozeznanie
|
dziękuję za rady dzisiaj umyłam włosy OMO, jednak nie do końca CG, w pierwszym O użyłam Ziai chyba
z silikonem, ale później szampon Isana z SLS a na koniec Isana na same włosy i zmyłam. Później jedwab na końcówki i żel lniany. Na razie jest w porządku, zobaczymy co będzie później.Może faktycznie nie podchodzi mi mycie odżywką? Albo jeszcze nie umiem tego poprawnie robić :d Dziękuję za rady, a szampon z Isany i odżywkę z Ziai dałam juz do analizy Dziękuję za rady |
|
|
|
#69644 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jak dużo zrobiłaś ślimaczków? |
|
|
|
|
#69645 |
|
Rozeznanie
|
|
|
|
|
#69646 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#69647 |
|
Rozeznanie
|
Ja mam pytanie co do odżywek Bingo. Wszystkie nadają się do CG?
![]() A i potwierdzam że kremy do rąk zniknęły z Biedronki. A najbardziej się wkurzyłam na babkę co tam pracuję. Widzę że zostało 2 kremy te zielone tylko i się pytam czy będą jeszcze, ona mi na to że tak, tak jutro ma być dostawa. To sobie myślę a wezmę jeden jutro najwyżej wrócę. Idę dziś a tu nie ma kremów, ta nowa wersja jest. Dobrze że mam 2 w zapasie
Edytowane przez Enilis Czas edycji: 2012-09-19 o 16:54 |
|
|
|
#69648 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
#69649 |
|
Zakorzenienie
|
Używała któraś z Was do wypadających szamponu Dercos? Ja póki co jestem bardzo pozytywnie zaskoczona rezultatami, ale nie ukrywam, że boję się trochę przesuszenia, wszak to żadne łagodne myjadło...
No ale, efekty póki co mi wszystko rekompensują |
|
|
|
#69650 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#69651 |
|
Raczkowanie
|
chyba przez Was popadnę we włosowe kompleksy i nigdy nie doczekam tak pięknych włosów
![]() cyferki czy Ty przypadkiem ciągle nie walczysz ze swoimi włosami? przecież one są takie ładne!!! 20101988 jakie zdrowe włosy, chyba muszę pod gapić pielęgnację ![]() imbryka skład odżywki podawałam tutaj chyba wczoraj
|
|
|
|
#69652 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
One sa świeżo po podcięciu, do tego z wierzchu ładnie wyglądają a zniszczone sa bardziej od spodu. Fotki zrobione z lampą, nie widac puszenia, które jest. Fakt, nie katowałam włosów suszarką, prostownicą, farbowaniami, lakierami i żelami, ale mocny szampon silikonowy silikonowa odżywka to nie są szczyty pielęgnacji. Zastanawiam się nad ich porowatością i dobraniem olei... mocza się szybko, przy czole i po bokach schną szybko, ale pozostałe bardzo wolno (6 godzin czasem mało) a olej z orzechów laskowych wypiły niemal do sucha. jutro powtórka z orzechem, ale przetestuje mocno nawilżającą maskę. Siedze w domu, więc unikne puszenia od deszczu. bardzo dziękuję za pochwały Do mojego ideału jednak moim włosom jeszcze duzo brakuje.
|
|
|
|
|
#69653 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Sorry za bulwers, chyba też jakiś kryzys przechodze...
|
|
|
|
|
#69654 |
|
Raczkowanie
|
Dziewczyny będąc wczoraj w sklepie, za potrzebą b/s, stanęłam przed wyborem joanna naturia pokrzywa z zieloną herbatą vs. miód i cytryna.
Koniec końców wzięłam pokrzywę z z.h. I jak wczoraj nakładałam to tak zaczęłam się zastanawiać czy wszystkie sa dość mocno wodniste, czy po prostu na taką trafiłam?
|
|
#69655 | ||||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
a gdzieś jest napisane o tej promocji, że darmowa przesyłka? bo ja nie widzę... ile w ogóle w sklepach kosztują te maski?Cytat:
Cytat:
CUDOWNE co ile oczyszczacie SLSem? Edytowane przez xyz7 Czas edycji: 2012-09-19 o 20:03 |
||||
|
|
|
#69656 |
|
Zadomowienie
|
Dziewczynyyyy, widziałyście już taką suszarkę?
Moja mama mi sprzedała newsa, że jej koleżanki kręconowłose z pracy mają i używają. Podobno ładnie skręca im te włosy i się nie puszą (podejrzewam, że dzięki jonizacji). Pewnie bardzo niszczy włosy mechanicznie (bo zimny nawiew ma:P), ale gadżet ciekawy. Mam ochotę poprosić, żeby mama pożyczyła na weekend .Znalazłam jeszcze film: http://www.youtube.com/watch?v=pM8RFbwuS2c Edytowane przez Riddim Czas edycji: 2012-09-19 o 20:06 |
|
|
|
#69657 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Uwielbiam zapach tej z zieloną herbatą |
|
|
|
|
#69658 |
|
Zadomowienie
|
Co do oczyszczania, mam jeszcze jedno pytanie. Czy ten szampon się do tego nadaje?
https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt,1...ra-wersja.html Umyłam nim właśnie głowę, nałożyłam Garniera i Joannę b/s, ale włosy poplątane, no jakieś takie nieprzyjemne. Jednak bardziej mi służy mycie odżywką, ale póki co odstawiłam, bo podrażnia mnie albo Isana albo BD. Jakie inne odżywki polecacie do mycia? A i jeszcze kwestia czesania. Zawsze czeszę grzebieniem z Avonu po nałożeniu odżywki b/s. Dobrze robię? No i włosy mi jakoś zaczęły wyciągać się strasznie. Nakładam odżywkę na końcówki i mam dłonie we włosach... |
|
|
|
#69659 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Cytat:
Czeszemy tylko z odżywką DS na włosach(czyli w tym przypadku z Garnierem) zaczynając od końcówek i stopniowo coraz wyzej.
Fala jest jak pożądanie, możesz z nią walczyć, ale przyjemniej jest jej się poddać. (by Mali) Edytowane przez Ag Rafka Czas edycji: 2012-09-19 o 21:18 |
||
|
|
|
#69660 |
|
Zakorzenienie
|
Tak sobie pomyślałam, czy nie zrobić inżyniera o silikonach, żeby w końcu było jasne jak działają na włosy.
Mam ziaję pod nosem, silikonów u nich dostatek.
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 5 (0 użytkowników i 5 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 08:12.

)?

)

-76,3- 63

czesząc na ślub i na próbnej, teraz walcze o nie, ale bez fryzjera to nie ma za dużego sensu pewnie.