Coraz więcej płaskich brzuszków, bo przybywa nam maluszków! Mamy IX-X - Strona 87 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2012-09-23, 14:32   #2581
Asiuulka89
Zakorzenienie

Dot.: Coraz więcej płaskich brzuszków, bo przybywa nam maluszków! Mamy IX-X

Cytat:
Napisane przez martusia26 Pokaż wiadomość
Dziewczyny jak przygotowujecie mm z wodą mineralną to ją gotujecie, czy wlewacie zimną, a potem podgrzewacie butelkę?

mam dziś okropną zgagę i nic prawie nie jadłam bo mi po wszystkim niedobrze. zaraz z głodu zejdę.
ja wlewam mineralna do butelki i podgrzewam w mikrofali
Asiuulka89 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-23, 14:32   #2582
zielona1911
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez aga_ton Pokaż wiadomość
pytam o oksytocynę bo położna polecała nam byśmy wstrzymały się z jej podaniem na ile się da... tylko ja za bardzo nie rozumiem dlaczego
skoro przyspiesza skurcze to chyba warto skorzystać bo tak to się można bujać przez wiele godzin a rezultatu żadnego.
sama nie wiem co o tym myśleć, chyba zdam się na lekarza czy położną na porodówce...
podobno po oksy skurcze sa silniejsze i bardziej bolesne
zielona1911 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-23, 14:40   #2583
tamlin111
Zakorzenienie

Cholera. Miałam ładnie pocytowane, część odpisana a Paula sobie gry włączyła jak wyszłam na chwilę po jabłko
No nic, dzień dobry w każdym bądź razie.

Gda a po co Ty dajesz mu to mm? Trzymaj go przy piersi dłużej i zje sam tyle ile chce. Nie rozumiem dokarmiania w sytuacji gdy pokarm jest.
Niegrzeczna szybciutko Ci poszło. Brawo
Cytat:
dziewczyny, wszystkie miałyście podaną oksytocynę podczas porodu?
Ja dopiero w czasie parcia miałam włączoną, wcześniej się nie zgodziłam. Oksy sztuczna powoduje silniejsze skurcze. W sytuacji gdy skurcze są słabe, nie dające nic, rozumiem jej podanie, ale w sytuacji gdy poród przebiega prawidłowo, gdy jest postęp nie rozumiem sztucznej stymulacji. Dlatego ja się nie zgodziłam. Miałam silne, dające efekt skurcze więc podanie oksy by tylko zwiększyło ich siłę, ale nie dało nic więcej.

Cytat:
Napisane przez zielona1911 Pokaż wiadomość
Jeeezzuuu ja chyba nigdy nie bede miec upragnionej wagi co chwile bym cos przekasila,potrafie zjesc duzo wiecej niz w ciazy. Ciekawe czy to przez ta produkcje mleka czy co
Przecież bardzo mało przytyłaś i na pewno Ci już to zeszło więc o co panika? Wagę sprzed ciąży już masz nie? Chcesz niżej zejść?

U mnie tydzień po porodzie, do wagi sprzed ciąży zostało 4,5 kilo a do wymarzonej 20

Czy wszystkie pijecie herbatki laktacyjne? Bo mam dużo mniej pokarmu niż przy Pauli i boję się że zanika, a nie chcę karmić mm.

Idę na maila.
Stary 2012-09-23, 14:50   #2584
katiem
Wtajemniczenie

Martusia ja robie jeszcze inaczej - ale starszemu - wiec jest mniej wymagajacy do zimnej - mineralnej lub z filtra dolewam troche wrzatku i do tego mleko. Kazda ma inne sposoby
Tyle ze Pawel jest starszy i spokojnie moge tak traktowac ta temperature na oko.

gda ale tak duzo tego mm on nie pije. teraz jak sie obudzi znowu sprobuj tylko z cycem. a kiedy polozna przychodzi?

Asiulka to super ze sie impreza udala
Jak ja mojemu mowie ze jest przystojny to zawsze jakis taki zmieszany jest i mysli chyba ze zartuje

Tamlin ja teraz nie pije. Ale inne plyny w bardo duzej ilosci - pokrzywe, miete, magnez. Ale Sandra pisala ze mieta zmniejsza laktacje.

Pawełek

Kubuś

Edytowane przez katiem
Czas edycji: 2012-09-23 o 14:55
katiem jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-23, 14:53   #2585
colds
Zakorzenienie

aga_ton - mi chcieli podać gdy jeszcze skurczy nie czułam, ale już je miałam.
W sumie to zaczęli podawać, ale po niespełna 5minutach musieli odłączyć, bo Mała traciła tętno.

Aaaa. I na szybko. Melci zniknęły w końcu czerwone obwódki wokół tęczówki!

Edytowane przez colds
Czas edycji: 2012-09-23 o 14:55
colds jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-23, 14:57   #2586
zielona1911
Zakorzenienie

tamlin
tak,juz dzien po porodzie wazylam 1kg mniej niz przytylam w ciazy. Bo w ciazy przytylam 3kg a schudlam 4kg.Ale chce zejsc wiecej. teraz mam 67kg przy 165cm i marzy mi sie waga 60kg i myslalam ze przy karmieniu pojdzie mi szybko ale przy moim apetycie nie wierze w cuda
Stary 2012-09-23, 14:59   #2587
tamlin111
Zakorzenienie

Cytat:
tamlin
tak,juz dzien po porodzie wazylam 1kg mniej niz przytylam w ciazy. Bo w ciazy przytylam 3kg a schudlam 4kg.Ale chce zejsc wiecej. teraz mam 67kg przy 165cm i marzy mi sie waga 60kg i myslalam ze przy karmieniu pojdzie mi szybko ale przy moim apetycie nie wierze w cuda
Zejdzie zobaczysz. Ja tam patrzę optymistycznie na moje wymarzone -20 kilo
Stary 2012-09-23, 15:07   #2588
zielona1911
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez tamlin111 Pokaż wiadomość
ja tam prosze Boga o -5kg chociaz
Stary 2012-09-23, 15:07   #2589
Asiuulka89
Zakorzenienie

Cytat:
co tam 7 kilo my to z Tamlin mamy pełne pole do popisu ja to jeszcze większe bo mnie zostało 30 kg

a propo waga wczoraj pokazała 95,2 leci w dół pięknie jeszcze tylko pół roku na diecie
Stary 2012-09-23, 15:08   #2590
katiem
Wtajemniczenie

Gratulacje dla Melci. Ale zlecialo szybko

A na mailu cuuuudne zawartosci brzuszkow. Henio i Mateuszek

Pawełek

Kubuś
Stary 2012-09-23, 15:23   #2591
lidka0308
Zadomowienie

Witam niedzielnie!

Wczoraj czytałam was na bieżąco, ale jakoś weny mi zabrakło do pisania, zresztą dziś jest podobnie, więc chyba tylko się przywitam i dam znać, że do terminu cc zostało nam 10 dni! Wczoraj miałam też chyba lekkie skurcze przepowiadające i kłucia w podwoziu i te kłucia mocno niefajne są muszę stwierdzić. Poza tym nic więcej się nie dzieje oprócz tego, że jest coraz ciężej się poruszać i troszkę jestem zła na mojego gina, że mi wcześniej tego terminu cc nie wstawił, chociaż o tydzień, choć dla małej im bliżej terminu dotrwamy tym lepiej, więc tym się pocieszam i mówię sobie, że dla niej wszystko zniosę, bo już i tak niedługo ją przywitam.

Pooglądałam zdjęcia na mailu i strasznie mi się zachciało utulić już mojego skarbeńka małego, takie słodkie są te wasze bobaski

---------- Dopisano o 15:23 ---------- Poprzedni post napisano o 15:20 ----------

Cytat:
Napisane przez Asiuulka89 Pokaż wiadomość
co tam 7 kilo my to z Tamlin mamy pełne pole do popisu ja to jeszcze większe bo mnie zostało 30 kg

a propo waga wczoraj pokazała 95,2 leci w dół pięknie jeszcze tylko pół roku na diecie
Asia twoje nastawienie do diety mnie powala mam nadzieję, że ja się też tak pięknie ogarnę i po połogu zapiszę się na siłownię i basen razem z mężem plus basen z Lili jak już będzie mogła czyli podobno od trzeciego miesiąca życia
lidka0308 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-23, 15:31   #2592
Asiuulka89
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez lidka0308 Pokaż wiadomość
Witam niedzielnie!

Wczoraj czytałam was na bieżąco, ale jakoś weny mi zabrakło do pisania, zresztą dziś jest podobnie, więc chyba tylko się przywitam i dam znać, że do terminu cc zostało nam 10 dni! Wczoraj miałam też chyba lekkie skurcze przepowiadające i kłucia w podwoziu i te kłucia mocno niefajne są muszę stwierdzić. Poza tym nic więcej się nie dzieje oprócz tego, że jest coraz ciężej się poruszać i troszkę jestem zła na mojego gina, że mi wcześniej tego terminu cc nie wstawił, chociaż o tydzień, choć dla małej im bliżej terminu dotrwamy tym lepiej, więc tym się pocieszam i mówię sobie, że dla niej wszystko zniosę, bo już i tak niedługo ją przywitam.

Pooglądałam zdjęcia na mailu i strasznie mi się zachciało utulić już mojego skarbeńka małego, takie słodkie są te wasze bobaski

---------- Dopisano o 15:23 ---------- Poprzedni post napisano o 15:20 ----------

Asia twoje nastawienie do diety mnie powala mam nadzieję, że ja się też tak pięknie ogarnę i po połogu zapiszę się na siłownię i basen razem z mężem plus basen z Lili jak już będzie mogła czyli podobno od trzeciego miesiąca życia
10 dni to juz niewiele a szybciutko zleci

a bo wazne pozytywne nastawienie. sie spasłam to teraz trzeba pocierpiec
Stary 2012-09-23, 15:41   #2593
Katee27
Zadomowienie

Cześć dziewczyny.
Najpierw nadrobie,choć ledwo patrze na oczy.Kubuś daje mi popalić.Śpi 2,5-3godz. a potem 2godz. ssie cyca i na przemian wali kupki.Padam po prostu...

Cytat:
Katee, a Twój lekarz pracuje w tym szpitalu? przepraszam, że zawracam Ci głowę tymi pytaniami ale jeszcze nie jestem zdecydowana gdzie rodzić
Nie ma sprawy,pytaj o co chcesz.Od roku bodajże już nie pracuje na Żelaznej.Niektóre badania robiłam w szpitalu i usg u lekarza tam pracującego-Lewczuka,którego właśnie spotkałam na szpitalnym korytarzu tego dnia właśnie.Pamiętał mnie odziwoNie było problemu z przyjęciem a tak mnie szwagierka straszyła,że odsyłają i na korytarzu trzeba lezeć(tzn.trzeba podpisać jakby nie było miejsc)nic takieggo mnie nie spotkało.Poza tym rozbudowali oddział,więc nie ma juz łóżek na korytarzu jak było 5lat temu.

Cytat:
Napisane przez katiem Pokaż wiadomość
KAtee slicznych masz synkow Corcie chcesz jeszcze? JA chyba poprzestane na dwojce.
bardzo,ale nie tak szybko...musze nabrac sił...i odchowac niuńka

Cytat:
Napisane przez Sojka1990 Pokaż wiadomość
a więc
Po pierwsze- pozytywne myślenie to jest najważniejsze!
Jeśli chodzi o prace z laktatorem- jesli maja być efekty musisz się troszkę poświęcić
o co chodzi? a no o to że musisz to robić regularnie, a najlepsze fekty daje odciąganie nocne, ponieważ w nocy produkujemy mleka najwięcej ponieważ są wtedy wydzielane odpowiednie hormony.
Jak wygląda Twoje karmienie noce piersią? ile mała w ciągu nocy jest przystawiana do piersi?
Pomaga też taki system pracy- najpierw odciągasz pokarm z piersi a potem dopiero przystawiasz maluszka, dlaczego? a no dlatego że nas organizm jest tak dziwnie zbudowany że dziecko które ssie pierś pobudza laktacje to ma związek z emocjami mamy jakie temu towarzyszą
więc jeśli najpierw odciągniesz pokarm, a potem przystawisz maleństwo to dajesz swoim piersiom sygnał "hallo to jeszcze nie koniec, potrzebujemy mleczka więcej" Zobaczysz że po 2-3dniach efekty będą postaraj się chociaż raz w nocy wstać tylko po to żeby pomolestować biust laktatorem, każda dodatkowa stymulacja wzmaga laktacje.
Powodzenia.

Cytat:
Napisane przez Carollynne Pokaż wiadomość
Mam na imię Karolina, wkrótce zostanę mamą. Termin wg OM przypada na 14.10.. Spodziewam się dziewczynki. To moje pierwsze dziecko, więc proszę o wyrozumiałość na przyszłość. Jestem w tym temacie totalnie zielona.
witaj,pewnie sie stresujesz jak wiele z nas,ale mam nadzieje,ze Twoje obawy znikną i będziesz nam tu o wszystkim pisac.

Cytat:
Napisane przez colds Pokaż wiadomość
A ja chwalę się Melci skończonym pierwszym miesiącem

I znikam, bo TŻ mnie wkurzył, baran jeden! , a goście niedługo przychodzą
gratuluje.Buziak dla Melci

Cytat:
Henio do schrupania

dziewczyny, wszystkie miałyście podaną oksytocynę podczas porodu?
Henio podobny do mojego,nie tylko z wagą
Ja nie miałam podawanej oksytocyny,położna mi kazała trochę molestować sutki

Cytat:
Jeeezzuuu ja chyba nigdy nie bede miec upragnionej wagi co chwile bym cos przekasila,potrafie zjesc duzo wiecej niz w ciazy. Ciekawe czy to przez ta produkcje mleka czy co
A co ja mam powiedzieć?wczo raj miałam załamanie,bo też jem więcej niż w ciąży i jak karmie piersią muszę oprócz wody pod ręką mieć coś słodkiego i dlatego wolno mi idzie chudnięcie.Narazie 8kg od wtorku,jeszcze 10-12co najmniej.Muszę się hamować

niegrzeczna wzruszyłam sie końówką Twjej relacji porodu.
Postaram sie wam mój opisac jak znajde czas...

Często, aby stało się to, czego pragniemy, trzeba tylko przestać robić to, co robimy...

Edytowane przez Katee27
Czas edycji: 2012-09-23 o 16:04
Katee27 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-23, 15:57   #2594
gda
Zakorzenienie

Cytat:
Gda a po co Ty dajesz mu to mm? Trzymaj go przy piersi dłużej i zje sam tyle ile chce. Nie rozumiem dokarmiania w sytuacji gdy pokarm jest.
Daję, bo stracił w szpitalu w 3 dobie 10% swojej wagi urodzeniowej, mimo przystawiania prawie non stop. I pediatra kazała dokarmić mieszanką, bo laktator nie chciał nic wyciągnąć z cycków... Ale jak się sutka naciskało, to leciała siara.

Za to teraz jest genialnie, je właśnie z przepełnionej piersi.

Czyli ja teraz już nie muszę dokarmiać, jeśli pokarm jest...? Mamy wizytę kontrolną w środę, żeby zważyć.

Cytat:

gda ale tak duzo tego mm on nie pije. teraz jak sie obudzi znowu sprobuj tylko z cycem. a kiedy polozna przychodzi?
Obudził się i właśnie daje cyca. Znowu 10 minut i przysypia...

A ja właśnie nie wiem nic o żadnej położnej. One są z poradni pediatrycznej, tak? Bo my dopiero w poniedziałek zaniesiemy tam papiery.

---------- Dopisano o 15:57 ---------- Poprzedni post napisano o 15:51 ----------

Cytat:
Napisane przez Katee27 Pokaż wiadomość
A co ja mam powiedzieć?wczo raj miałam załamanie,bo też jem więcej niż w ciąży i jak karmie piersią muszę oprócz wody pod ręką mieć coś słodkiego i dlatego wolno mi idzie chudnięcie.Naraze 8kg od wtorku,jeszcze 10-12co najmniej.Muszę się hamować
A co jesz słodkiego? Bo nie wiem co mogę...
gda jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-23, 16:05   #2595
anusiaaniaanusia
Rozeznanie

Hej dziewczynki, ja chyba nigdy nie nadrobie tego co naskrobałyście Podczytuje Was, ale czasu na pisanie brak.
U mnie codziennie ktoś był, jak nie mąż to mama, jak nie mama to teściowa. No i wreszcie jutro zostaje sama wreszcie będę miała czas na wszystko, bo z nimi to normalnie szał Teściowa się wpiepsza na maxa, mam jej serdecznie dość.

Mój maluszek, tfu tfu, jest grzeczniutki. W nocy śpi ładnie, wczoraj np jadł o 22, później po 2 no i o 6. Narazie ładnie przybiera na wadze. Od wtorku do wczoraj przybrał ponad 300g. Dziś byliśmy pierwszy raz na spacerku, bo słoneczko ładnie świeci

Cytat:
tamlin
Ja mam tyle samo wzrostu i trochę gorszą sytuacje z wagą. Dąże do wagi z przed roku, czyli 57kg. W ciąży przytyłam równo 20, startowałam z wagą 62, skończyłam z 82 W tej chwili waże równo 70kg. Jem bardzo lekkostrawnie i pilnuje się. I waga jakoś leci przy karmieniu. 1,5 tygodnia po porodzie i zleciało 12 kg. Podejrzewam, że te pozostałe 13 już nie poleci tak szybko

Cytat:
Napisane przez Asiuulka89 Pokaż wiadomość

No Asiu leci ta waga pięknie na diecie. Jeżeli u mnie waga stanie i nie będzie spadała też pewnie skorzystam z pomocy dietyka.
Stary 2012-09-23, 16:14   #2596
zielona1911
Zakorzenienie

gda kazde dziecko traci w 2 czy w 3 dobie zycia te 10proc,miedzy innymi dlatego ze wydala smolke itd. Moj urodzil sie z waga 2800 a potem "schudl"do 2740 i nikt mi nic nie mowil ze mam dokarmiac mm.

---------- Dopisano o 16:14 ---------- Poprzedni post napisano o 16:12 ----------

anusiaaniaanusia
Ty przynajmniej potrafisz wytrwac w postanowieniu,a ja niestety nie. dzis np.zjadlam kawe z mlekiem + bulka duza z serkiem almette +herbata, potem koperkowa z ryzem miska,przed chwila udko z kurczaka z bulka (nie chcialo mi sie gotowac ziemniakow) i teraz konsumuje biala czekolade a gdzie tam do wieczora
Stary 2012-09-23, 16:18   #2597
gda
Zakorzenienie

Cytat:
gda kazde dziecko traci w 2 czy w 3 dobie zycia te 10proc,miedzy innymi dlatego ze wydala smolke itd. Moj urodzil sie z waga 2800 a potem "schudl"do 2740 i nikt mi nic nie mowil ze mam dokarmiac mm.
No to Twój nie stracił 10%, bo wtedy ważyłby 2520. Mój zszedł z 4024 do 3660 w 3 dobie i to już jest na granicy odwodnienia.
Stary 2012-09-23, 16:20   #2598
anusiaaniaanusia
Rozeznanie

Cytat:
[/COLOR]anusiaaniaanusia
Ty przynajmniej potrafisz wytrwac w postanowieniu,a ja niestety nie. dzis np.zjadlam kawe z mlekiem + bulka duza z serkiem almette +herbata, potem koperkowa z ryzem miska,przed chwila udko z kurczaka z bulka (nie chcialo mi sie gotowac ziemniakow) i teraz konsumuje biala czekolade a gdzie tam do wieczora
Ja jem zdecydowanie mniej niż w ciąży i napewno to efekt utraty wagi wzmacnia. Jem posiłki bardzo wartościowe, unikam tłuszczu. Raczej wszystko gotowane.

Idę prasować, bo codziennie trzeba pranie robić
Stary 2012-09-23, 16:27   #2599
katiem
Wtajemniczenie

Gda teraz to polozna wlasnie powinna przyjsc i ocenic jak przybiera na wadze.
U nas zeby przyszla polozna po prostu dzwonisz po narodzinach (lub czasem przed juz) do przychodni do ktorej chcesz zapisac dziecko i One przysylaja kogos do Ciebie. I to juz nawet w dniu wyjscia ze szpitala.
Zalatwcie to w poniedzialek szybciutko. Czasem polozna srodowiskowa to naprawde skarb.
To trzymam kciuki by cycus juz wystarczyl.
Lece na spacerek. papa

I tez wpierdzielam jak glupia Wszystko co mam pod reka.

Pawełek

Kubuś

Edytowane przez katiem
Czas edycji: 2012-09-23 o 16:28
Stary 2012-09-23, 16:34   #2600
Katee27
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez gda Pokaż wiadomość
Kochana ja jem ciastka maślane(uwielbiam) i bułki z budyniemW nocy muszę coś wpierdzielić,bo się skręce.W szpitalu wsuwałam pół paczki naraz.Nie wiem kiedy schudne...

Narazie bardzo boli mnie macica strasznie jak przystawiam małego do piersi.Nie chodzi,że czuje jak się skręca,tzn.nie tak jak było w szpitalu,tylko brzuch boli przy dotyku,masowaniu i jak małego przykładam sobie do brzucha w trakcie karmienia.
Boję się,że te leki,które dostałam w szpitalu przestały działać i moja macica się nie kurczyPraw ie nic mi nie leci
Wczoraj miałam takiego doła,że wyłam,że nie chce umierać i ich zostawiać samych

Cytat:
No to Twój nie stracił 10%, bo wtedy ważyłby 2520. Mój zszedł z 4024 do 3660 w 3 dobie i to już jest na granicy odwodnienia.
O kurcze.Mój z 4050 w 3dobie miał 3800g.Też nie wiem,czy przybrał,w dodatku jest żółtawy.Jutro jedziemy do pediatry.

Często, aby stało się to, czego pragniemy, trzeba tylko przestać robić to, co robimy...

Edytowane przez Katee27
Czas edycji: 2012-09-23 o 16:41
Katee27 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-23, 16:41   #2601
Konczita
Zakorzenienie

Cytat:
Dzien Dobry
mam pare pytan tak z rana
mojemu maluszkowi pojawilo sie pare grudek o bialawym zakonczeniu-zapewne ropnym. Co to moze byc? wyskoczylo mu to na brodzie? moze potowki od karmienia piersia?

jestem juz 16 dzien po porodzie i szwy nadal sie nie rozpuscily,to normalne ze tak dlugo?

I pytanie odnosnie lechtaczki po porodzie. Strasznie mnie ona boli,nawet jak tylko delikatnie podpaska mi ja zachacza.Czy tak bedzie juz zawsze?
z\zielona a te szwy nie rozpuszczają się do 4 tygodni???? ja miałam ściągane w 8 dobie
co do łechtaczki to mnie też pobolewała .... aż musiałam tam luknąć czy mi jej nie przeszyli

Cytat:
Napisane przez lourose Pokaż wiadomość
Cześć dziewczyny
Walczyłam dziś przez 25 min. z bobrem przy lusterku. Coraz bardziej do mnie dociera że mogę już spokojnie rodzić. Torba niespakowana bo cały czas odkładam na później i jest coś ważniejszego, dobrze że łono ogarnięte to wstydu nie będzie jakby co Dziś idę na rodzinne uroczystości i nie chce mi się potwornie jeszcze sama bo TŻ w pracy.

o mamusiu ja już po 30t spakowałam i dobrze bo pewnie w szale szybkości by połowa rzeczy została ....
mimo wsio udanej imprezy

Cytat:
Napisane przez Carollynne Pokaż wiadomość
Witam wszystkie rozpakowane i te oczekujące.

Podczytuję Was od niedawna... Znajdzie się tu miejsce dla mnie?

witamy w naszych skromnych progach i życzymy spokojnych kolejnych tygodni i szczęśliwego rozpakowania

Cytat:
A ja chwalę się Melci skończonym pierwszym miesiącem

I znikam, bo TŻ mnie wkurzył, baran jeden! , a goście niedługo przychodzą

Meluś zdrówka księżniczko !

Cytat:
niestety
chociaż na jednym z suwaczków już mi się licznik skończył

hmm to ja trzymam kciuki by szybko poszło

Cytat:

hmm ja mam apetyt straszny a jem w biegu bo przy Dusi się nie da więc jem z 5 - 6 razy dziennie co da się z lodówki dojeść .. i waga leci w górę bo to niezdrowe żarcie .. ale koniec powiedziałam że czas dla mnie musi być też bo gdzie ta radość z macierzyństwa upragnionego gdy tylko krzyk i krzyk i stres i łzy - koniec !
13.08.2012 godz 15:01
2532g i 50 cm naszej miłości
[*] .. dzieli nas już tylko czas ...
Konczita jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-23, 16:42   #2602
tamlin111
Zakorzenienie

Cytat:
Daję, bo stracił w szpitalu w 3 dobie 10% swojej wagi urodzeniowej, mimo przystawiania prawie non stop. I pediatra kazała dokarmić mieszanką, bo laktator nie chciał nic wyciągnąć z cycków... Ale jak się sutka naciskało, to leciała siara.

Czyli ja teraz już nie muszę dokarmiać, jeśli pokarm jest...? Mamy wizytę kontrolną w środę, żeby zważyć.

Obudził się i właśnie daje cyca. Znowu 10 minut i przysypia...

A ja właśnie nie wiem nic o żadnej położnej. One są z poradni pediatrycznej, tak? Bo my dopiero w poniedziałek zaniesiemy tam papiery.

---------- Dopisano o 15:57 ---------- Poprzedni post napisano o 15:51 ----------

10% to normalna utrata wagi u noworodka, wydala smółkę, sika. Wszystko w normie. A mm w życiu bym nie podała mając pokarm.

Co do słodyczy to pozwoliłam sobie na czekoladę co odpokutowałam bólem brzuszka u Matiego, także zakaz u mnie na czekoladkę. Ale na ciasto z jabłkami sobie pozwalam. I na drożdżówki.

Nie pamiętam która, chyba Katiem szuka wkładek nie przemakających. Ja kupiłam takie:
http://allegro.pl/listing/product.ph...tacyjne+na+noc
Super, używałam w dzień też w czasie nawału i ani kropelka nie poszła. Mleczko zbija się w taki zel i nawet się nie wyciśnie nic z wkładki.
Stary 2012-09-23, 16:51   #2603
maggie123
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez weronika_91 Pokaż wiadomość
Tak tak .

ANUSIA no niestety już mnie dziś wypisano z poloznictwa a na noworodkowym nie można być na noc. Jutro pojadę do aniołka na cały dzień , tatuś tylko może od 14-18.

Cyce mam takie pełne a ten ręczny laktator nic nie warty :/ 25ml przez godz to jakaś paranoja .
Weronika, mam nadzieję, że z Jasiem wszystko będzie w porządku.
Jaki laktator tak kiepsko działa? gdy raz pokusiłam się o ręczne ściąganie (bo ciągle nie mam laktatora), w półtorej godziny ściągnęłam 50ml. ale to istna męczarnia była
Cytat:
U mnie w szpitalu też matka zostaje z dzieckiem jeśli musi się przedłużyć pobyt w szpitalu.
Weronika - trzymam kciuki!!!

No właśnie, muszę się trochę uspokoić, bo ciągle mam w sobie dziwny niepokój...
Oczywiście pierwsza noc w domu przespana razem w łóżku, bo jak był w łóżeczku, to ja co sekundę sprawdzałam co u niego się dzieje...

A tak to wtulił się w cyca, ogrzał o mnie i dobranoc! Noc przespana cudownie!

Łamię wszelkie swoje postanowienia
hehe... to sprawdzanie co sekundę to chyba u każdej z nas się pojawia na samym początku. Z jednej strony niepokój (ja co chwilę patrzyłam, czy Mała oddycha) a z drugiej chęć podziwiania swego najcudowniejszego skarbu. I też miałam postanowienie niespania z Małą.. na razie jeszcze w swoim łóżeczku nocy nie spędziła. W dzień za to pięknie sama śpi. Zresztą wygodniej mi w nocy mieć ją obok, bo tylko wystawi się pierś i można przysnąć
Cytat:
Napisane przez Konczita Pokaż wiadomość

kurcze nie byłam jeszcze muszę się umówić ale chcę po 8 tygodniach iść
w ciąży latałam co 2 tygodnie a teraz mi niespieszno
ja jutro mam się zapisać. ZObaczymy na kiedy mi się uda. I też jakoś mi nie spieszy się do gina, choć powiem Wam, że tak mi jakoś dziwnie bez tych wizyt co 2 tygodnie.
Cytat:
I pytanie odnosnie lechtaczki po porodzie. Strasznie mnie ona boli,nawet jak tylko delikatnie podpaska mi ja zachacza.Czy tak bedzie juz zawsze?
oj bolała bolała i czasami jeszcze troszkę boli. ale chyba przechodzi
Cytat:
Napisane przez Sojka1990 Pokaż wiadomość
WERONIKA musisz przed odciąganiem porządnie wymasować piersi, zrobić im na kilka minut ciepły okład, bo mimo że piersi pełne to mleko nie będzie płynęło jeśli kanaliki się tym mlekiem pozapychały- trzeba je najpierw odblokować
ja w ogóle jak mam tak twarde piersi to przed karmieniem je delikatnie opukuję, żeby małej było łatwiej ciągnąć

Cytat:
Dziewczyny, mam jeszcze jedno pytanie - jesli walcze o pokarm (a juz czuje, ze jest go coraz wiecej, piersi troche nabrzmialy, synek polyka ssac i odbija mu sie porzadnie po), to jak jestem w trybie po 15 minut na piers, a potem dokarmianie MM, to kiedy mam bawic sie z laktatorem...?
Kochana a czemu karmisz po 15 min z dwóch? mi do głowy wałkowali, że jedno karmienie=jedna pierś (+ ewentualnie dokarmianie)
Cytat:
Gda skoro piersi zaczynaja nabrzmiewac to ja bym dzisiaj jeszcze poczekala. W 5 dobie czesto pojawia sie nawal i laktator moze tylko pogorszyc sprawe.
też miałam nawał dopiero w 5 dobie
Cytat:
Ale po karmieniu 2,3 godziny sprawdzic te piersi...? Teraz jestesmy 2 godziny po i sa dosc twarde i duze. Ale nadal nie wiem ile w nich siedzi, to wyjedzenia.
a może Heniowi trudno jest ciągnąć bo nie może się przyssać ze względu na tą twardość? Spróbuj może troszkę odciągnąć pokarm przed podaniem mu piersi, żeby zrobiła się miększa i łatwiejsza do złapania?

http://sukcespisanyszminka.com

Zapraszam
maggie123 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-23, 16:53   #2604
maartussss
Zadomowienie

Ja chyba dziś zwariuuuuujęęęę.. Nie wiem czy to się już zaczyna, czy nie.. Rano miałam baaardzo silne, ale nieregularne (raz co 15, raz co 5 min) skurcze i cały czas twardy brzuch..Po ciepłym prysznicu przeszły. Mały od 3 w nocy do 14 dawał popalić i się cały czas straszliwie wiercił. Wczoraj wieczorem "zszedł" już tak nisko ,że myślałam, że zaraz mi wyleci wiadomo skąd.. a teraz znowu skurczów nie mam żadnych od kilku godzin, brzuch miękki, czuję się jakby ktoś dał mi środków usypiających i chodzę jak jakiś kosmita, dwa razy się nożem zacięłam bo moje myśli gdzieś fruwały daleko..
Nie wiem,czy to wszystko oznacza, że już niedługo się zacznie? Boję się,że nie będę wiedziała kiedy nadejdzie ten czas, żeby jechać do szpitala i coś się stanie małemu...
No i od 3 godzin nie daje znaku żadnego i ja dostaje świra ,że coś nie tak. aaaaaa....
Stary 2012-09-23, 16:59   #2605
Iwoncia81
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Konczita Pokaż wiadomość
hmm ja mam apetyt straszny a jem w biegu bo przy Dusi się nie da więc jem z 5 - 6 razy dziennie co da się z lodówki dojeść .. i waga leci w górę bo to niezdrowe żarcie .. ale koniec powiedziałam że czas dla mnie musi być też bo gdzie ta radość z macierzyństwa upragnionego gdy tylko krzyk i krzyk i stres i łzy - koniec !
A ja coś nie mam apetytu jakoś
Jem 2-3 razy dziennie jak mam czas bo kurka ten bajtel mnie rozrywa
24 godziny na dobe z nim trza siedzieć
Po prostu zapominam jeść

Co do wagi to spadam z kilosów.
Startowałam z 78kg, w ciąży przytyłam 1kg, po porodzie schudłam do 70kg, a dziś waże 68kg
Najgorsze jest to że chcąc iść na spacer to nie mam co na siebie włożyć bo wsio na mnie wisi jak wory po kartoflach.
Nawet dżinsy które były obcisłe na dupie i udach są za duże i w ogóle spadają

A teraz ze śmiechu mało nie skonałam
Moje dziecko jak śpi to jakieś takie fajne dźwięki z siebie wydaje.
Jak taka malutka myszka
Musze to kiedyś uwiecznić na filmiku.
Słodki jest jak nie płacze
Iwoncia81 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-23, 17:03   #2606
maggie123
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Agnus21 Pokaż wiadomość
Wow. Moja Aleńka ssie chwile i przerwa, ssie i przerwa, każde karmienie trwa bardzo długo, czasami nawet godzinę, a i tak to nie oznacza, że się najadła.

Wychodzicie na spacer z dzieciaczkami jak tak wieje?

Witaj Carollynne
Agnus21 wychodzimy codziennie, nawet przy 10 stopniach, które są dziś i przy wietrze. Jedynie wczoraj odpuściłam sobie spacer bo padało
Cytat:
pytam o oksytocynę bo położna polecała nam byśmy wstrzymały się z jej podaniem na ile się da... tylko ja za bardzo nie rozumiem dlaczego
skoro przyspiesza skurcze to chyba warto skorzystać bo tak to się można bujać przez wiele godzin a rezultatu żadnego.
sama nie wiem co o tym myśleć, chyba zdam się na lekarza czy położną na porodówce...
Agaton, Tamlin dobrze napisała: jak poród ładnie postępuje to oksy jest zbędna, bo po co ma Cię bardziej boleć. No chyba, że akcja porodowa się zatrzymuje, to wówczas oksy pomoże przywrócić skurcze. Jeśli do 4 godzin od podania oksy skurcze się nie nasilają i nie ma postępu porodu, jest to podobno wskazanie do cc
[QUOTE=tamlin111;36704710]
Ja dopiero w czasie parcia miałam włączoną, wcześniej się nie zgodziłam. Oksy sztuczna powoduje silniejsze skurcze. W sytuacji gdy skurcze są słabe, nie dające nic, rozumiem jej podanie, ale w sytuacji gdy poród przebiega prawidłowo, gdy jest postęp nie rozumiem sztucznej stymulacji. Dlatego ja się nie zgodziłam. Miałam silne, dające efekt skurcze więc podanie oksy by tylko zwiększyło ich siłę, ale nie dało nic więcej.

Moja Zuzanka dziś zaczęła "mówić" agu

http://sukcespisanyszminka.com

Zapraszam

Edytowane przez maggie123
Czas edycji: 2012-09-23 o 17:05
maggie123 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-23, 17:16   #2607
colds
Zakorzenienie

Cytat:

Moja miala to samusko.. Dlatego dokarmialam mm, a teraz mleka juz w ogole nie mam..
Tzn. u mnie Mala sie najadala, tyle, ze nie przybierala..

Nie dokarmiaj. Poczekaj do wazenia Malego. Jezeli nadal nie bedzie przbieral to wtedy wez doloz dodatkowo butelke.
W ogole, sliczy Henio.

Cytat:
Napisane przez maggie123 Pokaż wiadomość
Moja Zuzanka dziś zaczęła "mówić" agu

Melcia czasem próbuje, otwiera buzke, czasem cos sie uda, ale w wiekszosc przypadkow zaden dzwiek sie nie wydobywa i po 4probie pod rzad zaczyna sie denerwowac Robi sie cala czerwona przy czym zaczyna postekiwac A jak sie uspokoi to ponawia proby Nerwusek kochany
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg DSCN9173fff.jpg (155,0 KB, 74 załadowań)

Edytowane przez colds
Czas edycji: 2012-09-23 o 17:25
colds jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-23, 17:35   #2608
zielona1911
Zakorzenienie

Cytat:
aaa chyba ze tak..
ja zawsze bylam "noga" z matmy
Stary 2012-09-23, 17:40   #2609
gda
Zakorzenienie

Cytat:
Gda teraz to polozna wlasnie powinna przyjsc i ocenic jak przybiera na wadze.
U nas zeby przyszla polozna po prostu dzwonisz po narodzinach (lub czasem przed juz) do przychodni do ktorej chcesz zapisac dziecko i One przysylaja kogos do Ciebie. I to juz nawet w dniu wyjscia ze szpitala.
Zalatwcie to w poniedzialek szybciutko. Czasem polozna srodowiskowa to naprawde skarb.
To trzymam kciuki by cycus juz wystarczyl.
Lece na spacerek. papa

I tez wpierdzielam jak glupia Wszystko co mam pod reka.
My mamy wizytę w poradni neonatologicznej w szpitalu, w którym rodziłam w środę, właśnie żeby zważyć.
Dopiero wczoraj wyszliśmy do domu, więc niestety przychodnie zamknięte, ale w poniedziałek myślę, że wyślę męża do najbliższej.

Cytat:
Napisane przez Katee27 Pokaż wiadomość
Kochana ja jem ciastka maślane(uwielbiam) i bułki z budyniemW nocy muszę coś wpierdzielić,bo się skręce.W szpitalu wsuwałam pół paczki naraz.Nie wiem kiedy schudne...

Narazie bardzo boli mnie macica strasznie jak przystawiam małego do piersi.Nie chodzi,że czuje jak się skręca,tzn.nie tak jak było w szpitalu,tylko brzuch boli przy dotyku,masowaniu i jak małego przykładam sobie do brzucha w trakcie karmienia.
Boję się,że te leki,które dostałam w szpitalu przestały działać i moja macica się nie kurczyPraw ie nic mi nie leci
Wczoraj miałam takiego doła,że wyłam,że nie chce umierać i ich zostawiać samych

O kurcze.Mój z 4050 w 3dobie miał 3800g.Też nie wiem,czy przybrał,w dodatku jest żółtawy.Jutro jedziemy do pediatry.
Ja myślę, że jak boli, to znaczy że się kurczy! Mnie też bardzo bolała, ale najgorsze jest to, że po cesarce całe wnętrzności po prostu bolą... Koło tego cięcia mam okropną, spuchnięta, bolącą skórę. W szpitalu tego nie czułam, bo dawali ketonal, ale teraz jest momentami kiepsko!

Ale to Twój zupełnie normalnie spadł z wagi.

U mnie ordynator pediatrii się zaniepokoiła, że ta waga leciała na łeb i szyję.

Cytat:
10% to normalna utrata wagi u noworodka, wydala smółkę, sika. Wszystko w normie. A mm w życiu bym nie podała mając pokarm.

Co do słodyczy to pozwoliłam sobie na czekoladę co odpokutowałam bólem brzuszka u Matiego, także zakaz u mnie na czekoladkę. Ale na ciasto z jabłkami sobie pozwalam. I na drożdżówki.

Nie pamiętam która, chyba Katiem szuka wkładek nie przemakających. Ja kupiłam takie:
http://allegro.pl/listing/product.ph...tacyjne+na+noc
Super, używałam w dzień też w czasie nawału i ani kropelka nie poszła. Mleczko zbija się w taki zel i nawet się nie wyciśnie nic z wkładki.
Mi się właśnie wydawało, że ja nie mam pokarmu. Laktator niczego nie wyciągał, tylko kropelki szły po mocnym naciśnięciu. Miałam wrażenie, że on wisi cały czas na cycu, bo jest głodny, a ja tam nic nie mam.

A białą czekoladę można, prawda? Zjadłam kilka kawałków, tyle że z pokruszonymi migdałami i teraz się boję... Bo mąż uczulony na migdały...

Cytat:
Napisane przez maggie123 Pokaż wiadomość

Kochana a czemu karmisz po 15 min z dwóch? mi do głowy wałkowali, że jedno karmienie=jedna pierś (+ ewentualnie dokarmianie)

też miałam nawał dopiero w 5 dobie

a może Heniowi trudno jest ciągnąć bo nie może się przyssać ze względu na tą twardość? Spróbuj może troszkę odciągnąć pokarm przed podaniem mu piersi, żeby zrobiła się miększa i łatwiejsza do złapania?
Po 15 minut miałam karmić, żeby pobudzać laktację w obu piersiach. I potem mm.
Ja wiem, że trzeba opróżnić dobrze jedną pierś i potem przeskakiwać na drugą, a potem zaczynać od tego drugiej.
Teraz jedną miał 20 minut i potem jak już nad nią usnął, po odbiciu, drugą miał 10 minut. Myślicie, że się najadł? Znowu śpi, więc sądzę że tak.

I już nie chcemy jemu dawać tego mm, bo widziałam co się dzieje z jego ssaniem po tej piekielnej buteleczce.

Cytat:
Moja miala to samusko.. Dlatego dokarmialam mm, a teraz mleka juz w ogole nie mam..
Tzn. u mnie Mala sie najadala, tyle, ze nie przybierala..

Nie dokarmiaj. Poczekaj do wazenia Malego. Jezeli nadal nie bedzie przbieral to wtedy wez doloz dodatkowo butelke.
W ogole, sliczy Henio.
Masz rację, będziemy już teraz na cyckach i zobaczymy po prostu w środę co i jak.

I dzięki dziewczyny za miłe przyjęcie Henia.
Stary 2012-09-23, 17:42   #2610
zielona1911
Zakorzenienie

Konczita
ja mam niby rozpuszczalne. Ale wystaja mi takie 2 nitki hmm..bardziej jak druciki i zastanawiam sie kiedy one odpadna,bo zle mi sie myc i podcierac.

Co do diety to chyba musze faktycznie zaczac sie ograniczac najlepsza diete mialam w szpitalu,wtedy to narawde malo jadlam bo juz nie moglam zdzierżyc tej szynko-mielonki dzien w dzien

Co do lechtaczki to chyba faktycznie przez parcie mogla sie lekko "uszkodzic" skoro u Was tez tak jest bo myslalam,ze tylko ja mam cos nie tak. Mam nadzieje ze to przejdzie
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości