|
|||||||
| Notka |
|
| Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3661 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Nasze codzienne jadłospisy cz. XVII
Cytat:
|
|
|
|
|
#3662 |
|
Raczkowanie
|
R z dzisiaj!
śniadanie- serek homo,3 lyzki owsianki,wkrojona brzoskwinia i garsc borówek,lyzka nasion sloencznika i dyni,trochę zurawinek+siemie lnianę 45 min silowni 2 śniadanie- serek wiejski+wkriony pomidor i ogorek kiszony,pieprz. obiad-sola w sosie,ryz po turecku,brokuly,marchewki +mala salatka-salata,pomidor,ogorek. podwieczorek-wafel ryzowy z serkiem wiejskim (->nigdy nie mam tutaj pomysłu)godzina jogi kolacja-jajecznica z 2 jaj+szynka drobiowa |
|
|
|
#3663 |
|
Zadomowienie
|
|
|
|
|
#3664 |
|
Zakorzenienie
|
Boże,dziewczyno, przez tyle lat Ci sie nie znudzilo??
|
|
#3665 |
|
Zadomowienie
|
????????????
|
|
|
|
#3666 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
"Przebacz mi i zapomnij o mnie jak najszybciej. Opuszczam cię na zawsze. Nie szukaj mnie, to się na nic nie zda. Na skutek klęsk i nieszczęść, które na mnie spadły, zostałam wiedźmą. Czas na mnie. Żegnaj."
Michaił Bułhakow - Mistrz i Małgorzata |
|
|
|
|
#3667 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#3668 |
|
Zakorzenienie
|
R
![]() I: owsianka na wodzie - 3 łyżki otrębów owsiano-jęczmienno-gryczanych, kubek jogobelli light pieczone jabłko (muszę to zmienić na odrobinę mleka), banan, cynamon, wiórki kokosowe - 2/3 miseczki (jakoś dużo wyszło, a ost. mam problemy z żołądkiem) + kawka z mlekiem II: reszta owsianki, nektarynka, marchewka, jabłko O: Pierś z kuraka parowana około 120g, 3 łyżki kaszy jęczmiennej, 400g duszonych warzyw (cukinia, papryka, pomidor, cebula) + 2 łyżki oliwy (jakoś jeszcze jabłko wpadło 2 h później) P: twaróg z kakao, słodzik, 1 łyżeczka wiórków kokosowych, marchewka K: Kurak 150g, warzywa na patelnie orientalne 1 kawka z mlekiem, 500ml coli zero, 2 kubki zielonej herbaty, pół kubka czerwonej i 1 szklanka wody - nie wiem czemu, ale ost. mam problem z pęcherzem...sikam co 45 minut i dlatego nie piję za dużo ![]() Jestem głodna dzisiaj cały dzień. Mam problem z żołądkiem...biegunka już od tygodnia. Do tego jestem przed okresem.
|
#3669 |
|
Rozeznanie
|
ervisha nie wiem czy to to samo a snickers nie mojej roboty więc nie znam przepisu
![]() Od razu dzisiejsze P wrzuce I duży kawał pełnoziarnistego sernikobrownie polanego dużą ilością domowych powideł sliwkowych do tego filiżanka mieszanki orzechów - pecany, migdały, macadamia i włoskie + duża kawa parzona II opiekana składana kanapka z żytniego chleba z pesto, kurczakiem, mozzarellą, pomidorkami cherry, ziołami i sałatą sok jabłkowy jednodniowy III miseczka zupy ogórkowej nalesniki z kapustą, grzybami i mieszanką bułgarskich przypraw zapiekane pod camembertem, podane z sałatą i marynowanymi podgrzybkami deser: krem kawowy IV smażone sajgonki z tofu i warzywami z sosem sojowym, ricore V kawał sernikobownie jak w I z powidłami i śliwkami , gorzkie kakao na mleku cos jeszcze wpadnie do nauki |
|
|
|
#3670 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
|
|
#3671 |
|
Raczkowanie
|
Dziękuje za ocenę! na podwieczorek była jednak kromka chleba pełnoziarnistego,ponoć jakis specjalny,dietetyczny. No własnie nie mogę się ostatnio odpędzić od tego wieśniaka,nie wiem czemu. Twarogow nie lubię,w zasadzie jedyne co na kanapkę toleruje to wiesniak czy szynka drobiowa
![]() Mam jeszcze takie pytanie. Czy na kolację dosyc późną (21-22) warto jeść tą jajecznicę z 2 jaj na maśle,czy lepiej sięgnąć po coś lżejszego,a jajecznice zjeść na podwieczorek?Czy jest to bez znaczenia? |
|
|
|
#3672 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Na II śniadanie wolę zjeść już mniej twarogowych rzeczy, bo jak połączę z warzywami i owocami, mam zgagę. Dodam więcej warzyw. Nie jadam wędlin, żółty ser max 2 plastry na tydzień. Co do picia. Piję odwadniające a latam do wc, jak szalona. Nie wiem, co się dzieje :/ Jem tak ładnie od 4 tygodni, a teraz zaczęłam tyć 1kg do przodu, zapewne to, że przed okresem jestem. Ach i ćwiczę do tego, codziennie. Przed kolacją. Od 25-do 45 minut (zazwyczaj 45 minut siłowych, bo te uwielbiam, nie znoszę kardio... i te 25 minut dzisiejsze, to właśnie kardio i znudzenie w trakcie). Po miesiącu takiego jedzenia - diety, ćwiczeń. Niestety nie schudłam.
|
|
#3673 |
|
Rozeznanie
|
Uuu
ocenicie to? |
|
|
|
#3674 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja tam nie nam innego produktu który były jednocześnie tak niskokaloryczny i tak bardzo wartościowy dla organizmu jak jajka... ---------- Dopisano o 19:57 ---------- Poprzedni post napisano o 19:52 ---------- Cytat:
![]() A na to 2 śn. możesz dodać też np. trochę orzechów ![]() Cytat:
![]() A i ogólnie odradzam ważenie się przed okresem - u mnie 1-2 kg wiecej to standard, ba! nawet w okolicach owulacji mam +1,5 kg
|
|
#3675 |
|
Zadomowienie
|
?
I. owsianka na szklance mleka z 1/2 jabłka i po garści: suszonych śliwek, orzechów włoskich II. 1/2 kostki twarogu z jog. nat., 1/2 jabłka, 2 łyżkami podprażonych nasion słonecznika i łyżeczką miodu III. ziemniaki, duży kotlet, surówka z białą kapustą (oczywiście stołówkowe ;p) IV. kanapka z 2 kromek chleba ziarnistego z masłem, podwójną warstwą szynki drobiowej, papryką, kaparami i łyżką pestek dyni V. pszenny, pełnoziarnisty omlet biszkoptowy z 2 jajek z 1 (+1/2 zjedzona prosto ze słoiczka) łyżki masła orzechowego i łyżką dżemu |
|
|
|
#3676 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
No i niestety, ale pęcherz to mam mało wytrzymały Popiję wodę. Zobaczymy. Chciałam biegać, ale ost. zachorowałam i mam kaszel. Odpada bieganie. Ćwiczenia typowe kardio - nie dla mnie. Rower by się przydał. Chociaż ruchu w pracy mam sporo naprawdę. To jedyny plus. I spacery po pracy po 20 minut, bo mam kawałek z pociągu. (niby niewiele, ale zawsze).
|
|
#3677 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
przy okazji - bardzo lubię Twojego bloga Wrzucam moje lekkie R ( maksymalnie 2 kg do stracenia) I owsianka (4 łyżki płatków, jedna otrąb, mleko 2%, całe jajko, łyżeczka miodu, starte jabłko, cynamon) II grahamka z masłem, szynką z kurcząt, sałatą, pomidorem, ogórkiem zielonym i kiszonym, papryką; kawa z mlekiem i łyżeczką cukru III pierś kurczaka duszona z papryką konserwową (domowa, wszystkie kolory) i cebulką z makaronem pełnoziarnistym IV pół kostki twarogu pełnoziarnistego z łyżką domowego musu porzeczkowego V kilka brzuszków łososia, pomidory z cebulką i przyprawami do picia : woda mineralna, 2 czerwone herbaty, pokrzywa i skrzyp
|
|
|
#3678 |
|
Zakorzenienie
|
:d:d:d
|
|
#3679 |
|
Zakorzenienie
|
ma chyba głupie pytanie, prosze sie nie śmiać, bo jest poważne
![]() Często pojawia sie twarożek z czyms tam. Co to jest ten twarożek? To robicie samemu np. z białego sera z jogurtem itp? Czy to cos gotowego do kupienia i gdzie można kupić?
Zdognie z perzporawdzomyni baniadmai nie ma zenacznia kojnolesc ltier przy zpiasie dengao solwa. Nwajzanszyeim jest, aby prieszwa i otatsnia lteria byla na siwom mijsecu, ptzosałoe mgoą być w niaedziłe i w dszalym cąigu nie pwinono to sawrztać polbemórw ze zozumierniem tksetu. Narysuj mi coś 23/6 |
|
|
|
#3680 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#3681 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Wydaje mi się, że musisz to sama wyczuć- czy nie będzie Ci ciężko na żołądku przed snem np Bo na dietę to raczej nie ma wpływu.Ja mieszam ser twarogowy w kostce z jogurtem naturalnym/mlekiem/serkiem homogenizowanym. Można też kupić gotowy twarożek, pakowany podobnie jak serki wiejskie (Piątnicy domowy, Jogo wiejski).
"Przebacz mi i zapomnij o mnie jak najszybciej. Opuszczam cię na zawsze. Nie szukaj mnie, to się na nic nie zda. Na skutek klęsk i nieszczęść, które na mnie spadły, zostałam wiedźmą. Czas na mnie. Żegnaj."
Michaił Bułhakow - Mistrz i Małgorzata Edytowane przez dance makabre Czas edycji: 2012-09-25 o 21:11 |
|
|
|
|
#3682 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
tak myślałam
Zdognie z perzporawdzomyni baniadmai nie ma zenacznia kojnolesc ltier przy zpiasie dengao solwa. Nwajzanszyeim jest, aby prieszwa i otatsnia lteria byla na siwom mijsecu, ptzosałoe mgoą być w niaedziłe i w dszalym cąigu nie pwinono to sawrztać polbemórw ze zozumierniem tksetu. Narysuj mi coś 23/6 |
|
|
|
|
#3683 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
no ale coz. wiem ze zdecydowanie jem za malo bialka...musze poczytac troche jadlospisy innych dziewczyn i posciagac od nich jakies fajne pomysly na bialkowe posilki. co do cwiczen zaczelam cwiczyc skalpel z chodakowska...ale tak co 2 dzien narazie.
|
|
|
|
|
#3684 |
|
Raczkowanie
|
Ehhhh
jadłospis był kategorycznie zły, więc zmieniłam go.... teraz nie jem nic, więc chociaż nie jem źle
|
|
|
|
#3685 |
|
Raczkowanie
|
RRR, proszę o ocenę
![]() śniadanie: kawa z mlekiem 2% (wywalić to mleko czy nie wpadać w paranoję? ), czerwona herbata, omlet: 2 jajka, trzy plastry polędwicy, pół papryki i pomidora, ogórek kiszony, cebula, łyżka słonecznika i pestek dyniobiad: pierś z kurczaka duszona z cebulą i papryką w cynamonie i gotowane brokuły, czerwona herbata podwieczorek: sałatka: tuńczyk wsw, fasola czerwona, pomidor, groszek kolacja: 125 g chudego twarogu, łyżka oliwy, pomidor
|
#3686 |
|
Zakorzenienie
|
akurat to nie jest ani smieszne ani zabawne, watek od takich tekstow jest gdzie indziej
|
#3687 | ||
|
Zakorzenienie
|
CÓŻ.
Nie wierzę w to, że dziewczyna twierdzi, że to dużo. Nawet, jeśli jest bardzo chora to WIE ile je, a ile jedzą osoby obok.Cytat:
A jadłospis fajny, choć jak dla mnie za dużo białka. ps. co to jest pełnoziarnisty twaróg?! ![]() Cytat:
Edytowane przez garden_d Czas edycji: 2012-09-26 o 13:22 |
||
|
|
|
#3688 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() I zawsze lepsze 20 min.spaceru niż 20 min.leżenia na kanapie Cytat:
Co do białka to ja polecam serwis potreningu.pl - tam jest dziennik żywieniowy który sam Ci wylicza ilość białka, wegli i tłuszczu w jadłospisie Moim zdaniem bardzo ułatwia to ułożenie zdrowej diety Skalpel IMHO jest ok Cytat:
Jakbyś dodała trochę dobrej jakości tłuszczy ( olej lniany, olej kokosowy, orzechy, dobrej jakości masło) to by było idealnie
21.06.2014r.Edytowane przez viki1988 Czas edycji: 2012-09-26 o 14:41 |
|||
|
|
|
#3689 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
xDDDD miało być półtłusty oczywiście xDD )
|
|
|
#3690 |
|
Wtajemniczenie
|
R-ka
![]() I owsianka (4 łyż mieszanki różnych płatków, otrębów, siemienia itd) z 1/2 banana i kilkoma wiśniami z kompotu, łychą wieśniaka i garstką prażonych płatków migdałowych; kawa z mlekiem II duże jabłko, mały (150g- tylko taki był w sklepie) serek wiejski III kotlet mielony smażony bez tłuszczu (z indyka), garść makaronu razowego, miseczka surówki (kapusta pekińska, pomidor, ogórek kiszony) 2 kostki gorzkiej czekolady, kawa z mlekiem IV jajecznica z 2 jaj, plaster szynki drobiowej, kilka łyżek surówki z obiadu; wpadła (wiem, nie powinna) jeszcze piętka świeżego, wiejskiego żytniego
Michaił Bułhakow - Mistrz i Małgorzata Edytowane przez dance makabre Czas edycji: 2012-09-26 o 20:47 |
|
![]() |
Nowe wątki na forum Dietetyka
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 13:43.

(->nigdy nie mam tutaj pomysłu)
mogę prosić?
zastąp twarożkiem np. z przyprawami korzennymi i orzechami/ szczypiorkiem i rzodkiewką

)
21.06.2014r.

przy okazji - bardzo lubię Twojego bloga