Z odchowalnią się witamy-to My majowo-czerwcowe Mamy 2012 - Strona 130 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Odchowalnia - jestem mamą

Notka

Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2012-09-25, 18:04   #3871
moniczka1302
Wtajemniczenie

Dot.: Z odchowalnią się witamy-to My majowo-czerwcowe Mamy 2012

Cytat:
Napisane przez rinco Pokaż wiadomość

Dziś pierwszy raz podałam jabłuszko, a właściwie sok. Starłam kawałek na tarce, wycisnęłam i podałam mu trochę łyżeczką. Ale się krzywił Miałam zeskrobrać łyżeczką prosto z jabłka, ale czy on przełknie ten miąższ? Jak Wy podajecie takie świeże jabłko?

I jeszcze mam pytanie, które mnie już od dawna nurtuje, czyli jak obliczyć ile dziecko powinno zjadać z butelki? Bo spotkałam się z dwoma wzorami:
1) 140ml na kg masy ciała na dobę - w tym przypadku u nas wychodzi 180ml jeśli jest 5 karmień, albo 150ml jeśli 6.
2) 100ml + (miesiąc życia x10) - czyli wychodziłoby 150ml, ale nie wiem na ile karmień
Ile Wasze dzieci zjadają?
Teraz daję słoiczkowe, ale kilka razy dałam takie "prawdziwe"

Skrobałam silikonową łyżeczką - powstawał taki mus z soczkiem

Jeżeli trzesz na tarce - to nie trzyj na metalowej tylko na plastikowej lub szklanej - są dla dzieci (nawet na all dostepne).

Tylko ze z tarki szybko ciemnieje a skrobiesz na bieżąco.

Co do karmienia butlą to 4 miesięczne dziecko powinno zjeśc 5 posilków o objętosci 150ml.

Edytowane przez moniczka1302
Czas edycji: 2012-09-25 o 18:05
moniczka1302 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-25, 19:27   #3872
Gaabbi
Wtajemniczenie

Dobry wieczór.

Cytat:
Napisane przez stokroteczka777 Pokaż wiadomość
Witajcie
2. Czy wypalanie nadżerki na szyjce macicy boli??
Ja miałam wypalaną laserowo. Bolało znieczulenie, bo cztery razy miałam wbijaną igłę w szyjkę macicy Samo wypalanie nie bolało. Jak znieczulenie przestało działać, to bolało jak cholera. Jakby mi ktoś wnętrzności wyrywał

Cytat:
Napisane przez ladybird_1987 Pokaż wiadomość
Hej!

Pozostając w tym temacie. Ostatnio kupiłam chusteczki nawilżane z Biedronki- dada. Byłam zadowolona ale poczytałam sobie opinie w necie. Wyszło na to że mają mnóstwo parabenów. A Wy jakie stosujecie? Czy skład chusteczek ma dla Was duże znaczenie? Z tego co pamiętam Gaabi i _agata interesowały się dogłębnie składem kosmetyków itp. Chętnie poznałabym Wasze opinie.
Ja zwracam uwagę na składy kosmetyków, ale bez przesady. Czego da się uniknąć i nie sprawia mi to żadnego problemu, to to robię. Ja używam do mycia pupci wody ciepłej i wacików Babydream (próbowałam inne, ale te są najlepsze). Nigdy jeszcze nie mieliśmy odparzonej pupci. Jak jesteśmy poza domem, to używamy chusteczek nawilżanych Babydream, skład jest taki sobie Chyba za wiele nie pomogłam

pola_m, my używamy kremu Emolium i jesteśmy zadowolone
Gaabbi jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-25, 19:50   #3873
rozowa1987
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez SzmaragdowyKotek Pokaż wiadomość
Nivea nutrisensitive sos - boski!!! http://www.nivea.pl/Produkty/Dla-dzi...UTRI-SENSITIVE

Dziecko powinno zjadać z butelki wtedy, kiedy chce i tyle, ile chce! każde "dawkowanie" jest wyłącznie orientacyjne. Wojtek np. zjadał na dobę więcej, niż miał zjadać wg norm, ale jadł po 60-90 ml, kiedy to normy dawno mówiły o 120, a on nie był w stanie zjeść tyle na jedno posiedzenie.
to samo moja liwia powinna jeść po 150 a je 90 ,100 max 120 i je co 2 h
Stary 2012-09-25, 19:53   #3874
justys1358
Zakorzenienie

GG do justys1358

Cytat:
Hej!

Pozostając w tym temacie. Ostatnio kupiłam chusteczki nawilżane z Biedronki- dada. Byłam zadowolona ale poczytałam sobie opinie w necie. Wyszło na to że mają mnóstwo parabenów. A Wy jakie stosujecie? Czy skład chusteczek ma dla Was duże znaczenie? Z tego co pamiętam Gaabi i _agata interesowały się dogłębnie składem kosmetyków itp. Chętnie poznałabym Wasze opinie.
Używałam do tej pory chusteczek rózowych baby dream tych rosmanowskich-jestem bardzo zadowolona, bobini (niebieskie) tez fajne. Miałam nivea soft cream- nawet były ok. Teraz zakupiłam cleanic dzidzius i bede testowac. Gdy skoncza mi sie a nic nie bedzie w promocji, to wróce do rosmanowskich.
justys1358 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-25, 19:53   #3875
rozowa1987
Zadomowienie

dziewczynki jakie polecacie krzesełko do karmienia?
Stary 2012-09-25, 20:11   #3876
Timii
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez moniczka1302 Pokaż wiadomość

---------- Dopisano o 17:50 ---------- Poprzedni post napisano o 17:39 ----------

Łooo rzeczywiście kluseczka, czy już pisałam kiedyś, ze zazdroszcze Wam tych wag dzieci??
Rzeczywiście pediatra się pośpieszyła co zamierzasz dac małej?

---------- Dopisano o 17:53 ---------- Poprzedni post napisano o 17:50 ----------
zaczne chyba od marchewki w następnym tygodniu. póki co muszę się zaopatrzyć w leżaczek. hmmmm za dużego wyboru to tutaj nie mam

Cytat:
Napisane przez rozowa1987 Pokaż wiadomość
dziewczynki jakie polecacie krzesełko do karmienia?
już krzesełko? ja dopiero bujaczek kupuje
Timii jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-25, 20:42   #3877
Ewunia_1984
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Timii Pokaż wiadomość
póki co muszę się zaopatrzyć w leżaczek. hmmmm za dużego wyboru to tutaj nie mam

Ja polecam lezaczek fisher price. Kupiłam go 2 tygodnie temu i nie wiem jak ja mogłam wczesniej bez niego zyc!
Cytat:
Napisane przez Gaabbi Pokaż wiadomość
. Ja używam do mycia pupci wody ciepłej i wacików Babydream (próbowałam inne, ale te są najlepsze). Nigdy jeszcze nie mieliśmy odparzonej pupci.
Od kiedy używamy wody i wacików nie wiemy co to odparzenia
Ewunia_1984 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-25, 22:41   #3878
martula007
Raczkowanie

Tak piszecie ile Wasze pociechy jedza... moja na noc zawsze pochlania 240-270 ml... plus w nocy na karmienie okolo 200ml... w dzien co chwile na cycusiu, a do paczusiow nie nalezy

Cytat:

i jak dziś humorek? lepszy??
jakiego mieszkania teraz szukacie? 3 pokoje czy 4? na kupno?
Dziekuje, duzo lepiej. Rano tylko mialam pozostalosci po wczorajszej migrenie, ale jest juz lepiej i mloda mniej placzliwa nawet miala dzis dwie drzemki po 1,5 godziny!
Mieszkania szukamy ... 3 pokoi plus kuchnia oddzielnie lub 4 pokoje i wtedy salon z aneksem
Cytat:
Planujecie dużą różnicę wieku?

Przyznaję, że my b edziemy decydowac sie na drugie dziecko, moze w czerwcu zaczniemy starania, jak bedziemy na wakacjach. Wtedy też pomyślimy o większym M.
Tak gdzies ze 3 lata... kiedys chcialam rok po roku.. ale po urodzeniu mojej coryzmienilam zdanie i chce trochke odczekac
Co do kuchni - teraz mam osobna, a w niej stol i krzeselka, przygotowane wszystko ladnie do jedzenia wspolnych posilkow, a i tak jadam w pokoju Chcialabym miec salon z aneksem, ale wtedy musimy miec dodatkowo jeszcze 3 pokoje... Ciezko z tymi mieszkaniami. Nie wiemy czy szukac na rynku wtornym czy pierwotnym, z kolei na pierwotnym ceny sa straaaszne. Zobaczymy co sie z tego wszystkiego wykluje

Cytat:

Krzeselko juz mamy, lezaczek juz dawno. Teraz musimy sie powoli rozgladac za nastepnym fotelikiem do autka. Mamy jeden, dostalismy w prezencie, ale chyba bedziemy go sprzedawac. Wy juz sie rozgladacie/orientujecie w tym temacie? My dostalismy w prezencie Caretero diablo XL ... ale mysle, ze ten sprzedamy i kupimy cos bardziej bezpiecznego. Jeszcze gdybysmy jezdzili tylko po miescie to by uszedl, ale czesto z mloda jezdzimy w trase i co do fotelika musimy byc pewni, ze jest bezpieczny

Edytowane przez martula007
Czas edycji: 2012-09-25 o 22:45
martula007 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-25, 23:30   #3879
stokroteczka777
Wtajemniczenie

GG do stokroteczka777

Witam się
My po kontroli bioderek nie musimy już pieluchować ewentualnie w nocy przez jeszcze 2tyg jeśli chcę.
Jutro mamy alergologa i ja mam dermatologa, na buzi mam wysyp krostek a za 2tyg idziemy na wesele muszę szybko działać.
W sobotę mieliśmy rocznicę ślubu, spędziliśmy ją z najbliższą rodziną. Zaprosiliśmy ich na kawę i kolację, ale nikomu nie powiedzieliśmy że to z okazji rocznicy iiii...nikt nie pamiętał a moja mama była potem na mnie zła że jej nie powiedziałam. A przecież to chyba ona powinna pamiętać no nie?? Mogła się domyślić, bo od porodu ani razu nie robiłam kawy i kolacji dla najbliższej rodziny.

Cytat:
Napisane przez sweetjoy Pokaż wiadomość
Super! Gratuluję serdecznie!

1. Ja dostałam na razie gazetkę reklamową z rosmana i pierwszą paczuszkę Hipp ze słoiczkiem jabłuszek, łyżeczką i dwiema próbkami herbatek.
Nikt do mnie nie dzwoni, bo po prostu nie podałam numeru telefonu w ankiecie

2. Ja kiedyś miałam wymrażaną nadżerkę i nic nie bolało. Nie wiem jak to jest z wypalaniem, ale domyślam się że na pewno jakoś znieczulają
Odebrałam dziś tę DUŻĄ paczkę, tak napisali na awizo i to była ta paczuszka z Hippa były w niej też kupony rabatowe na zakup słoiczków, mleka i kosmetyków i kupon do odebrania kolejnej paczuszki

Cytat:
Napisane przez kasiulkaj1 Pokaż wiadomość
Aniu doskonale Cię rozumiem, ja też mieszkam z teściową i dopóki nie było małej było nawet ok, a teraz we wszystko się wtrąca i wie najlepiej. Ale ja jestem twarda i to wpuszczam jednym a wypuszczam drugim uchem Ale ostatnio przeszła samą siebie... chciała dać małej lizaka żeby sobie troszkę polizała
Ja od samego początku mieszkania z teściową pod nami narzekałam, a teraz jestem zadowolona bo dużo mi pomaga. Zawsze znosi mi wózek, zostaje z Paulinką jak muszę coś załatwić, zabiera na spacer kiedy chcę posprzątać a Paula w dzień prawie nie śpi i domaga się uwagi, i ciężko przy niej cokolwiek zrobić. No i gotuje nam obiady kiedyś się przed tym broniłam a teraz jestem z tego powodu szczęśliwa Do teścia nigdy zastrzeżeń nie miałam. Teraz jeździ z nami do lekarzy

Cytat:
Napisane przez pola_m Pokaż wiadomość
Możecie polecić jakiś krem do buzi dla dzieciaka? Dotychczas smarowałam tylko olejem jojoba, ale po nadmorskich wiatrach chyba jakieś ma suche trochę policzki i takie zaczerwienione (jakby podrażnione)
Ja mam Bubchen na każdą pogodę, byłam zadowolona, ale teraz muszę używać maści cholesterolowej.

Cytat:
Ja używam Haggisów i jak na razie są moim nr 1.

Cytat:
Napisane przez rinco Pokaż wiadomość
1) Ja nic nie dostałam
2) Ja przed ciążą miałam wymrażaną, zabieg trwał jakieś 5 min, w trakcie bolało jak na okres (ale dało się wytrzymać), zaraz po zabiegu było mi trochę słabo przez jakieś 15 min, ale potem przeszło i było ok. Ogólnie nie było to jakieś traumatyczne

I jeszcze mam pytanie, które mnie już od dawna nurtuje, czyli jak obliczyć ile dziecko powinno zjadać z butelki? Bo spotkałam się z dwoma wzorami:
1) 140ml na kg masy ciała na dobę - w tym przypadku u nas wychodzi 180ml jeśli jest 5 karmień, albo 150ml jeśli 6.
2) 100ml + (miesiąc życia x10) - czyli wychodziłoby 150ml, ale nie wiem na ile karmień
Ile Wasze dzieci zjadają?
Dzieki.
Paula je 5 razy po ok150-160ml, a czasem trochę mniej. Są dni kiedy zjada 6 posiłków też po 150-160ml lub mniej, zależy od dnia. Nie karmię dziecka wg wzoru daję jej co 3godz, chyba że upomina się wczesniej, to daję wczesniej. Zazwyczaj udaje mi się co 3godz.

Cytat:
Napisane przez Gaabbi Pokaż wiadomość
Dobry wieczór.

Ja miałam wypalaną laserowo. Bolało znieczulenie, bo cztery razy miałam wbijaną igłę w szyjkę macicy Samo wypalanie nie bolało. Jak znieczulenie przestało działać, to bolało jak cholera. Jakby mi ktoś wnętrzności wyrywał
Dzięki za szczerość miałam się dziś zapisać...zapomniałam

---------- Dopisano o 23:30 ---------- Poprzedni post napisano o 23:11 ----------

Dobranoc

Nasz ślub:
http://s3.suwaczek.com/20100922640113.png

Jesteśmy razem od:
http://s1.suwaczek.com/200706022338.png

"Jest bowiem kilka odmian ciszy; najlepsza jest ta, która zapada z wyboru człowieka, a nie przeciw niemu"
stokroteczka777 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-26, 09:36   #3880
onething
Zadomowienie

Stokroteczka777 kiedyś pisałaś o tym, że twoje dziecię miało problemy ze skórą i przeszłaś na mm i że tylko troszkę pomogło. Jak jest teraz? Widzisz poprawę?

Wątek nam rozwiewa, ale nie dziwne, dzieciaki są teraz tak absorbujące, że nie ma na nic czasu, ale... gdyby któraś znalazła chwilę i tu zajrzała, a do tego miała by przepis na jakąś sprawdzoną tartę najlepiej ze szpinakiem to z miło by mi było, gdyby się podzieliła

U nas bez zmian, Szymon w nocy nie śpi, jęczy przy zamkniętych oczach, mocz wyszedł dobrze, więc to chyba ta swędząca skóra. Myślałam nad przejściem na mm, ale z tego co czytam to nie rozwiązuje problemów ze skórą, więc się wstrzymałam.
Póki co testujemy marchewkę
2013/2014
onething jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-26, 09:56   #3881
cate_
Zadomowienie

Dzień dobry
Cytat:
.

Dzięki za szczerość miałam się dziś zapisać...zapomniałam

---------- Dopisano o 23:30 ---------- Poprzedni post napisano o 23:11 ----------

Dobranoc
A nie wolalabys wymrażania, 15 min i po krzyku, bez bólu

A ją nawet śniadania nie mogę zjeść spokojnie przez tych moich terrorystów, powinnam wygladac jak modelka a nie walczyć z dieta

MAXIMILIAN
cate_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-26, 10:01   #3882
moniczka1302
Wtajemniczenie

Witam!

Dziś zapowiada się tak samo ciekawy dzień jak wczoraj

Onething - polecam ten przepis

1 opakowanie ciasta francuskiego / lub zrobic ciasto kruche
300 g świeżego szpinaku/ mrożonego
1 ser feta
400 g piersi z kurczaka
kilka sztuk pieczarek
przyprawa do kurczaka
100 ml słodkiej śmietanki 18%
¼ szklanki startego żółtego sera/parmezanu
sól, pieprz do smaku

Tortownicę wykładamy ciastem francuskim. Na ciasto położyc coś cięższego - np. miskę która jest mniejsza od tortownicy tak aby dół tarty był przygnieciony, a boki mogły urosnąć tylko trochę .Ciasto wkładamy na około 15 minut do piekarnika nagrzanego do 200-210°C.

Usmażyc piers na oliwie z oliwek, wcześniej posypac przyprawami. Usmażoną pierś pokoric na drobne kawałki. Fetę pokoric w kosteczkę. Jeżeli chcemy dodać pieczarki to kroimy je w plasterki i podsmażamy na oliwie. Szpinak dokładnie płuczemy, następnie dobrze odsączamy i osuszamy ręcznikiem. Wszystkie te składniki (kurczak, feta, szpinak i opcjonalnie pieczarki) delikatnie mieszamy w dużej misce. Starty ser zalewamy śmietaną i doprawiamy solą oraz pieprzem.
Z podpieczonego ciasta wyciągamy już miskę i napełniamy to lekko podpieczone ciasto francuskie masą z kurczaka, fety i szpinaku. Na koniec całość polewamy serem ze śmietaną. Tartę wsadzamy znów na około 15 minut do piekarnika nagrzanego do 200-210°C.
Stary 2012-09-26, 10:56   #3883
martula007
Raczkowanie

Witam
buu jakie pustki, nie ma co pisac W nocy dzis spalam jakies 4 godziny ... nie wiem co to sie porobilo z Oliwka... zawsze przesypiala cale noce ewentualnie z jedna pobudka, a teraz nie dosc, ze budzi sie na dodatkowe karmienie, to budzi sie tak po prostu z placzem... rozpiescila mnie i przyzwyczaila do dobrego, a teraz tak sie nade mna pastwi... A najgorsze jest, ze jestem z tym kochajacych spac
Stary 2012-09-26, 11:37   #3884
she_87
Raczkowanie

Hej,

U nas chyba idą zęby, Sara nie chce ssać troszke złapie i płacze jak posmaruje jej dziasła to jakby lepiej. Już kilka razy myślałam, że ida zęby wiec nie jestem pewna czy to na pewno teraz.
W nocy budzi się czesto i przeważnei koło 3 ląduje u nas w łózku.

Co do temperatury w domu u nas też chłodna 17-19 stopni. Najgorzej rano później juz lepiej.

Ja Sarci gotuje kasze manne co dwa dni i podaje z łyżeczki.
she_87 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-26, 14:08   #3885
justys1358
Zakorzenienie

GG do justys1358

Wczoraj pisałam ze nie przyszły mi zadne probki kaszek itp. a dzisiaj w skrzynce z nestle kaszka ryzowa bananowa Do tego kupony rabatowe do rossmana na zupki,deserki itp. Mysle ze z niektórych rabatów skorzystam, tym bardziej,ze do 15.10 są.
A paczke taka z Hippa to i ja chetnie bym dostała

Edytowane przez justys1358
Czas edycji: 2012-09-26 o 15:42
Stary 2012-09-26, 14:53   #3886
kasiulkaj1
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez kism Pokaż wiadomość

Hm, wiesz, właściwie to pierwszy raz takie dla malucha będę robić i nie zastanawiałam się nad tym Normalne przetwory zawekowane to stały zawsze u mnie w domu spokojnie rok czy dwa nieraz. Ale dla maleństwa tak wstępnie myślę, że będę starać się w 2-3 mies. zużyć Zastanowię się nad tym jeszcze, a jakbyś Ty miała jakieś info to też daj znać

Porażka
Tak trzymaj!
Czytałam już sporo na ten temat, ale nie wiem czy robić wszystko osobno, czy takie zestawy jak są w słoiczkach dziś robię jabłka, zobaczymy co z tego wyjdzie, aha i jak przeglądałam różne strony to było napisane żeby pasteryzować przynajmniej 2 razy. Ze swoich warzyw mam marchew, pietruszkę, seler, por, ziemniaczki, dynię, cukinię, buraczki. a po owoce muszę się wybrać do babci no i nie wiem co z tym wszystkim zrobić a Ty co będziesz robić w słoiczki?

Cytat:

witamy!

gratulacje!!!

Jak miewa się Lenka?
Dziękuje
Lenka bardzo dobrze się miewa póki co tfu tfu aby tylko nie zapeszyć, przesypia mi całe noce od 21-22 do 6-7 rano więc nie mam prawa narzekać w dzień też robi sobie 3-4 drzemki 30-40 minutowe, ale czasami śpi godzinę a czasami 15 minut. Ogólnie jest bardzo grzeczna i w sumie dużo mogę przy niej zrobić
Stary 2012-09-26, 15:03   #3887
rozowa1987
Zadomowienie

Cytat:
zaczne chyba od marchewki w następnym tygodniu. póki co muszę się zaopatrzyć w leżaczek. hmmmm za dużego wyboru to tutaj nie mam

ja juz bujaczek amm od urodzenia ,a krzesełko chce kuoic póki mam kase bo za miesiąc mi się kończy macierzyński ,a krzesełko będzie na zaś
Stary 2012-09-26, 16:48   #3888
begie13
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Ewunia_1984 Pokaż wiadomość
Co do teściowych to widziałam wczoraj w parku zabawną/dramatyczną scene. Szła sobie młoda mama z wózkiem gondolą i albo to była jej mama albo teściowa ta czy siak ta mama/tesciowa co chwile ją zatrzymywała i to śpiącemu dziecku poprawiała czapeczkę, a to znowu ją zatrzymała i poprawiała kocyk, a to co chwilę łapała za ten wózek i razem z tą mamą prowadziła. Było widać po tej młodej mamie, że juz miała dosyć. Boże, od razu przypomniała mi sie moja teściowa jak doprowadziła mnie po porodzie do depresji takim zachowaniem. (a chyba butelke źle trzymam, a czy nie za rzadko karmie małą, a ona pojeździ wózkiem itp. itp)
moja teściowa też wie najlepiej co trzeba i jak trzeba robić, wku.wia mnie to niesamowicie!!!

Cytat:
o kurde, a ja używam właśnie dada i to od początku praktycznie, dla mnie są ok ( najbardziej mi pasują zielone bo reszta jakaś mokra strasznie i lepkie), żadnych odparzeń nigdy Tosia nie miała, przyznam, że nie czytam składów...

Cytat:
Napisane przez pola_m Pokaż wiadomość

Aha, i jeszcze dopytam. Czy wszystkie podajecie/planujecie podawać gluten wg tych nowych norm w 5/6 miesiącu?
Bo z tego co czytam, to tylko dla dzieci ze zwiększonym ryzykiem celiaklii. Żadne z nas nie ma alergii pokarmowej, poza tym chciałam karmić tylko piersią do końca 6-go miesiąca i jakoś mi się ten gluten nie widzi...
ja póki co planuję ( w pon kończymy 4 miesiące i będzie szedł 5) tylko muszę dokładnie tę ekspozycję na gluten przestudiować

Cytat:

Byłyśmy dziś u lekrza ponieważ martwiła mnie trochę jej waga, waży obecnie 5600. Pediarta powiedziała, że będzie szczupła i kropka A nie będzie grubaskiem, bo jest bardzo ruchliwa i szybko spala jedzenie, co ją dawałąm na plecy to Hania bach na brzuch, potargała całą flizelinę u lekarza
Oceniła jej rozwój na 6 miesięcy
to brawa!!! widzisz jaka już dorosła

Tosia tydzień temu ważyła 5540g

aaa miałam ją dzisiaj zważyć, zrobię to przed kąpielą ( liczę na to, że dziś już ok 5700g będzie na wadze)

Cytat:

Dobrze wiedziec a podobne opinie już tez slyszałam od innych
Nam spasowały DaDa i Pampersy. Teraz jesteśmy na DADA 3 i są o niebo lepsze od Dada 2. Miękkie i fajnie chłoną. Pampersy mamy na wyjścia
a właśnie zastanawiałam się jak się sprawują DADA 3, bo trzeba będzie zakupić, tylko boję się, że znów wszystko będzie wyciekać nogawkami ( w DADA 2 tak było ;/)

Wanda
begie13 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-26, 17:17   #3889
moniczka1302
Wtajemniczenie

begie no to Twoja Tosia to też chudzinka , możemy sobie piatki przybic
co do DADA to te 3 są o wiele lepsze,m co już podkreslałam. Bardzo podobne do Pampersów.

Dzis byłam zapisac Hanię do żłobka - jest na liście rezerwowej , ponad 30 dzieci przed nami, ale sie tym nie martwię. Jeszcze nie wiem co robic mam straszny mętlik. Miła pani dyrektor wpuscila mnie nawet do srodka na chwilkę, trafiłam na porę obiadową Żlobek mi się trochę z bidulem skojarzył, dzieci obok siebie w łóżeczkach (najmłodsze), a te starsze były karmione, wszystkie takie umorusane

Gdybym miała kogoś niepracującego z rodziny blisko siebie, sprawa byłaby prostsza .

---------- Dopisano o 17:17 ---------- Poprzedni post napisano o 17:15 ----------

Czy wasze dzieci pchają już stópki do buzi????
Stary 2012-09-26, 17:24   #3890
SzmaragdowyKotek
Wtajemniczenie

Stokroteczko, brawa za bioderka!!! My też pozbyliśmy się paskudztwa!!!
SzmaragdowyKotek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-26, 17:56   #3891
Efijy
Rozeznanie

witajcie!

Ja tak na chwilę wpadam trochę Was poczytać bo na pisanie to coś ostatnio nie mam weny a Stasiek to robi ostatnio takie noce że szkoda gadać już chodżę jak zombi a dziś byliśmy na szczepieniu i pani doktor powiedziała że na ząbki to jeszcze czas a ja myślałam że te noce to przez te zęby głupia już jestem czemu tak ma z tym spaniem. Poza tym mój Staś skończył dziś 5 miesięcy ma ok 66cm i waży 9100g. Dalej odradza kaszki i biszkopty bo jak ona to mówi chłopaki i tak jest duży to nie trzeba mu dodawać więcej masy.
Efijy jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-26, 17:59   #3892
moniczka1302
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez martula007 Pokaż wiadomość
Tak piszecie ile Wasze pociechy jedza... moja na noc zawsze pochlania 240-270 ml... plus w nocy na karmienie okolo 200ml... w dzien co chwile na cycusiu, a do paczusiow nie nalezy

Dziekuje, duzo lepiej. Rano tylko mialam pozostalosci po wczorajszej migrenie, ale jest juz lepiej i mloda mniej placzliwa nawet miala dzis dwie drzemki po 1,5 godziny!
Mieszkania szukamy ... 3 pokoi plus kuchnia oddzielnie lub 4 pokoje i wtedy salon z aneksem

Tak gdzies ze 3 lata... kiedys chcialam rok po roku.. ale po urodzeniu mojej coryzmienilam zdanie i chce trochke odczekac
Co do kuchni - teraz mam osobna, a w niej stol i krzeselka, przygotowane wszystko ladnie do jedzenia wspolnych posilkow, a i tak jadam w pokoju Chcialabym miec salon z aneksem, ale wtedy musimy miec dodatkowo jeszcze 3 pokoje... Ciezko z tymi mieszkaniami. Nie wiemy czy szukac na rynku wtornym czy pierwotnym, z kolei na pierwotnym ceny sa straaaszne. Zobaczymy co sie z tego wszystkiego wykluje

Krzeselko juz mamy, lezaczek juz dawno. Teraz musimy sie powoli rozgladac za nastepnym fotelikiem do autka. Mamy jeden, dostalismy w prezencie, ale chyba bedziemy go sprzedawac. Wy juz sie rozgladacie/orientujecie w tym temacie? My dostalismy w prezencie Caretero diablo XL ... ale mysle, ze ten sprzedamy i kupimy cos bardziej bezpiecznego. Jeszcze gdybysmy jezdzili tylko po miescie to by uszedl, ale czesto z mloda jezdzimy w trase i co do fotelika musimy byc pewni, ze jest bezpieczny
To faktycznie duuuużooo je może jest ruchliwa? i szybko spala jedzenie?
Hania średnio je i duzo sie rusza, chudzielec

Co do krzesełka to my dostalismy ale poki co nie rozpakowałam nawet i nie wiem co to za firma itp może dziś rozpakuję i poskładam w sumie za niedługo się już przyda

---------- Dopisano o 17:59 ---------- Poprzedni post napisano o 17:58 ----------

Cytat:
Napisane przez Efijy Pokaż wiadomość
witajcie!

Ja tak na chwilę wpadam trochę Was poczytać bo na pisanie to coś ostatnio nie mam weny a Stasiek to robi ostatnio takie noce że szkoda gadać już chodżę jak zombi a dziś byliśmy na szczepieniu i pani doktor powiedziała że na ząbki to jeszcze czas a ja myślałam że te noce to przez te zęby głupia już jestem czemu tak ma z tym spaniem. Poza tym mój Staś skończył dziś 5 miesięcy ma ok 66cm i waży 9100g. Dalej odradza kaszki i biszkopty bo jak ona to mówi chłopaki i tak jest duży to nie trzeba mu dodawać więcej masy.
Oj faktycznie duuuużyyy chłopak
Stary 2012-09-26, 18:07   #3893
_millena
Zadomowienie

Witajcie,
w końcu ten katar nie rozwinąl się w nic większego i nie byliśmy u lekarza. Radzimy sobie .

Cytat:
Znalazłam właśnie filmik z ta zabawką. Ptaszek nie rozbraja CHyba jutro polecę to kupić.
http://www.youtube.com/watch?v=VyMG1...feature=relmfu
hahah super !!

kism ,mój Borys też coś marudzi w gondoli. Ale jeszcze nie przekładam go do spacerówki. Czasem podnoszę mu materacyk w gondoli i opieram go o to podniesienie. Ale ześlizguje się Jednak zauważyłam, że to wcale nie zawsze pomaga....wiec może to jego kwęczenie na spacerach, które nam się zdarza, nie wynika z tego, że nic nie widzi i sie nudzi tylko po prostu jakby nie pomarudził sobie to by był chory.
Uparte to moje dziecko jak cholera , muszę przyznać. Widzę, że trzeba za każdym razem zaznaczać, kto rządzi bo inaczej nas terroryzuje na maksa.

missmalezji GRATULACJE

Cytat:
Napisane przez kism Pokaż wiadomość
Z tym jabłkiem różnie bywa niestety Przerabiałam temat przy Maksa rozszerzaniu diety i zaparciach, które się pojawiły, tylko śliwki pomagały. Ponoć jabłko skrobane zatwardza, natomiast gryzione rozluźnia - zabijcie mnie, nie wiem dlaczego - a niestety surowego jabłka to nasze bobasy jeszcze chwilę nie pogryzą...

Wiele osób pisało już o przeróżnych sposobach... Ja myślę, że najlepiej by było, gdyby Filip uczył się nowego usypiania przy osobie, która będzie się nim zajmować, ale pewnie to na razie niemożliwe, bo jeszcze nie wiesz, jak to będzie A z drugiej strony może to wcale nie będzie taki problem jak Ci się wydaje Dzieciaki nie raz tak mają - nie będzie Ciebie, to nie będzie piersi i nie będzie problemu!
Poza tym u nas te pierwsze dni zasypiania w łóżeczku kiedyś to też za każdym razem przez jakieś 3 dni był protest po godzinie z mniejszym lub większym płaczem pomimo mojego głaskania, śpiewania, itp. Podnoszenie go z łóżeczka mijało się z celem, bo na rękach momentalnie się uspokajał, a w momencie odkładania była jeszcze większa histeria niż wcześniej. Zawsze przy tym oczywiście muszę być pewna, że nie jest głodny, czyli przyjmuję, że to ok. 1,5-2h od ostatniego karmienia i po prostu w tym czasie nie dawałam piersi. I do tej pory jak się jakiś gorszy dzień trafi, to jest taka godzina protestu, ostatnio wspominałam, że południami tak zwłaszcza jest. Ale przez kilka dni teraz znowu mały sposób na to znalazłam. Jak widzę, że mi już marudzi bardzo tak na spanie, to zamiast pakować go prosto do łóżeczka, noszę go i przytulam przez 5 min, nawet nic nie śpiewam ani nie mówię, ale to go tak wycisza, że po odłożeniu usypia zupełnie spokojnie bez protestów za każdym razem Trzeba po prostu próbować różnych drobnych rzeczy, sprawdzić, które akurat danemu dziecku pomogą.
To ciekawe, że Filip daje się tak odkładać od piersi na śpiąco Maks też był fanem usypiania przy piersi, ale odkładanie często było duuużym problemem.
Ja myślę, że to jest tak samo jak u "starych" czyli gryząc jabłko , ruszamy żuchwą , żujemy, przez co dajemy impuls do mózgu, że coś jemy, wówczas mózg wysyła impuls do żołądka, a wtedy żołądek wytwarza soki trawienne, aby strawić pokarm. Dlatego właśnie zaleca sie jeść wolno posiłki i dłuuuugo przeżuwać Pewnie z bobasami też tak jest.

Co do spania, mamy podobne sposoby na usypianie maluchów, długo szukałam aż w końcu znalazłam , opłacało się. U nas jeszcze pomaga zawijanie w kocyk. Powiedziałabym, że nawet bardzo pomaga. No i nagle Borys zaczał doceniać konika morskiego z FP.

Cytat:
2. Czy wypalanie nadżerki na szyjce macicy boli??
nie boli, aczkowiel śmierdzi spalenizną
po zabiegu też mnie nie bolało. nie pamiętam przynajmniej. mysle ze gdyby bardzo bolało to bym pamiętała

kism u nas wystrzały są mega wielkie i że tak powiem mega widoczne nawet przy pampersach Pampers. Nie wiem co robimy nie tak :/ Mocniej juz nie da sie go ścisnąć.
Borys często wali klocka podczas karmienia i wtedy cała kupa idzie na plecy aż po szyję normalnie, a jak ma bodziaka zakładanego przez głowe, to przeciez zanim zdjemiemy to jest cały w kupie łacznie z rękami.... Juz kupiłam "4ki" myśląc, że może 3ki są za małe, ale to nie to... nie wiem... Borys robi 2 kupy na dobę i za każdym razem wypływa . Czasem jak leży na płaskim to kupa zostaje w pieluszce....
Może powinnam spróbować innych pieluszek.

_millena jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-26, 19:32   #3894
rozowa1987
Zadomowienie

Cytat:
begie no to Twoja Tosia to też chudzinka , możemy sobie piatki przybic
co do DADA to te 3 są o wiele lepsze,m co już podkreslałam. Bardzo podobne do Pampersów.

Dzis byłam zapisac Hanię do żłobka - jest na liście rezerwowej , ponad 30 dzieci przed nami, ale sie tym nie martwię. Jeszcze nie wiem co robic mam straszny mętlik. Miła pani dyrektor wpuscila mnie nawet do srodka na chwilkę, trafiłam na porę obiadową Żlobek mi się trochę z bidulem skojarzył, dzieci obok siebie w łóżeczkach (najmłodsze), a te starsze były karmione, wszystkie takie umorusane

Gdybym miała kogoś niepracującego z rodziny blisko siebie, sprawa byłaby prostsza .

---------- Dopisano o 17:17 ---------- Poprzedni post napisano o 17:15 ----------

liwka dopiero do brzuszka dociąga ale chce zmierzac do buzi ale jeszcze jej nie wychodzi,nawet z brzuszka na plecy nie umie bo żle układa rączki i jej blokuje jedna przewrót na brzuszek

---------- Dopisano o 19:32 ---------- Poprzedni post napisano o 19:31 ----------

od kiedy zakładacie 4 pampersy?ja mam teraz 3 od 4 do 9kg liwka ma ponad 7,mąż twierdzi że już bo są ciasne ale dla mnie są ok
Stary 2012-09-26, 19:55   #3895
Timii
Rozeznanie

Cytat:
Ja polecam lezaczek fisher price. Kupiłam go 2 tygodnie temu i nie wiem jak ja mogłam wczesniej bez niego zyc!

Od kiedy używamy wody i wacików nie wiemy co to odparzenia
Ewunia pochwal się jaki kupiłaś bo nie pamiętam

Cytat:

u nas fizycznie nie ma takiej możliwości. Martusia jest zwyczajnie za grubiutka żeby to zrobić

Cytat:
Napisane przez rozowa1987 Pokaż wiadomość
liwka dopiero do brzuszka dociąga ale chce zmierzac do buzi ale jeszcze jej nie wychodzi,nawet z brzuszka na plecy nie umie bo żle układa rączki i jej blokuje jedna przewrót na brzuszek

---------- Dopisano o 19:32 ---------- Poprzedni post napisano o 19:31 ----------

od kiedy zakładacie 4 pampersy?ja mam teraz 3 od 4 do 9kg liwka ma ponad 7,mąż twierdzi że już bo są ciasne ale dla mnie są ok
my ciągle na 3 i jestem zadowolona choć kupa też czasem wyskakuje. Marcia waży teraz 7600
Stary 2012-09-26, 20:12   #3896
justys1358
Zakorzenienie

GG do justys1358

Cytat:
Napisane przez begie13 Pokaż wiadomość

a właśnie zastanawiałam się jak się sprawują DADA 3, bo trzeba będzie zakupić, tylko boję się, że znów wszystko będzie wyciekać nogawkami ( w DADA 2 tak było ;/)
My mamy dady 3 i sa ok. musze tylko mocniej scisnac je.
Cytat:
---

Moja jeszcze nie pcha.

Maja lezac na brzuszku siega po zabawki i robi to swiadomie. Obserwowałam ja pare dni i teraz juz pewna jestem ze to jest to
Stary 2012-09-26, 20:32   #3897
Ewunia_1984
Zadomowienie

Cytat:
[/COLOR]Czy wasze dzieci pchają już stópki do buzi????
Jak Mała jest w samej pieluszce albo na golasa to pcha, że boki zrywać Jest tym tak pchłonieta, że na długo mam ją z głowy. Nawet dwie od razu wsadza
Cytat:
Ewunia pochwal się jaki kupiłaś bo nie pamiętam
http://www.mazakzabawki.pl/product-p...HER-PRICE.html

Leżaczek jest super. Reguluje się tam dużo rzeczy, jest wibracja i uzywam go do karmienia Małej tzn. dokładam nózki, podnosze oparcie i karmie papką. Na zdjęciach jest wszystko pokazane.

A my byłyśmy w parku 4 godziny!!! Jejku, niech ta jesien nie przychodzi!!!
Ewunia_1984 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-26, 21:49   #3898
Timii
Rozeznanie

Cytat:
Jak Mała jest w samej pieluszce albo na golasa to pcha, że boki zrywać Jest tym tak pchłonieta, że na długo mam ją z głowy. Nawet dwie od razu wsadza

http://www.mazakzabawki.pl/product-p...HER-PRICE.html

Leżaczek jest super. Reguluje się tam dużo rzeczy, jest wibracja i uzywam go do karmienia Małej tzn. dokładam nózki, podnosze oparcie i karmie papką. Na zdjęciach jest wszystko pokazane.

A my byłyśmy w parku 4 godziny!!! Jejku, niech ta jesien nie przychodzi!!!
dzięki Ewunia, zastanawiam się właśnie nad tym samym tylko chciałabym go jeszcze zobaczyć zanim zamówię online. poszukuję właśnie takiego do 18kg!
Stary 2012-09-26, 22:35   #3899
martula007
Raczkowanie

Cytat:
Cytat:

A kiedy zamierzasz corcie poslac do zlobka? Ja tak z rok chce z mloda siedziec... nie wiem co pozniej - zlobek czy niania. Bo do przedszkola od 3 lat juz chce zeby chodzila.. ale jakos do zlobka nie moge sie przekonac.

Oliwka pcha nozki do buzi, nawet dwie. Dzis brala sobie duzego palca od stopy i ssala... Zrobilam jej fotki, bedzie miala na pamiatke

Cytat:
To faktycznie duuuużooo je może jest ruchliwa? i szybko spala jedzenie?
Hania średnio je i duzo sie rusza, chudzielec
No powiedzialabym ze baaardzo ruchliwa Najlepiej to juz chyba by chciala wstac i pojsc
Cytat:
Napisane przez _millena Pokaż wiadomość

kism u nas wystrzały są mega wielkie i że tak powiem mega widoczne nawet przy pampersach Pampers. Nie wiem co robimy nie tak :/ Mocniej juz nie da sie go ścisnąć.
Borys często wali klocka podczas karmienia i wtedy cała kupa idzie na plecy aż po szyję normalnie, a jak ma bodziaka zakładanego przez głowe, to przeciez zanim zdjemiemy to jest cały w kupie łacznie z rękami.... Juz kupiłam "4ki" myśląc, że może 3ki są za małe, ale to nie to... nie wiem... Borys robi 2 kupy na dobę i za każdym razem wypływa . Czasem jak leży na płaskim to kupa zostaje w pieluszce....
Może powinnam spróbować innych pieluszek.
tez mysle, ze moze warto sprobowac inne pieluchy Chociaz moja jak zrobi kupe podczas jedzenia to tez wszystko wylatuje.. ale mysle ze to tez zalezy od pozycji

Czy Wasze dzieci lubia muzyke? Moja chyba bedzie tancerka po mamusi. Od samego poczatku przy muzyce sie wycisza... a juz od dluzszego czasu jak bierzemy ja na rece i tanczymy to smieje sie cala buzka tak rozdziabia na cala szerokosc

Dobranoc
Stary 2012-09-26, 22:46   #3900
kism
Wtajemniczenie

Huuura! Zrobiłam pierwsze słoiczki dla Kaja Właśnie się pasteryzują i mam saunę w kuchni
Strasznie się cieszę, bo tak jak wspominałam marna za mnie kucharka w kwestii przetworów. Zrobiłam jabłuszka, bałam się, że wydają kwaśne, a tu mi taki pyszny aksamitny mus z tego wyszedł, mmmm, wylizałam garnek Teraz się dziwię po co do tych, które robiłam wcześniej dla nas, dodawałam cukru

To mogę teraz nadrobić

Kajowi wychodzą ząbki Już dwa dni temu tż tak mówił, ale jeszcze nie dowierzałam, a dziś już Kaj był trochę markotny, ciągnie łapki i zabawki ze straszną siłą do buzi (już oczywiście od dawna wkładał i ssał, ale nie tak zawzięcie) i widać, i czuć kreseczkę pod palcem Jutro idziemy na pneumokoki. Mam nadzieję, że będzie dobrze się czuł po tym szczepieniu tak jak po poprzednich

Edytowane przez kism
Czas edycji: 2012-09-26 o 22:47
kism jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości