|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#4141 |
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Z odchowalnią się witamy-to My majowo-czerwcowe Mamy 2012
Witam!
Byliśmy dzis na pobraniu krwi, czekam z niecierpliwością na wyniki , może uda mi sie dzis je dostac to wcisnę się na wizytę. Tak mi zależy, aby Hania wreszcie zaczełą porządnie przybierac na wadze ![]() Właśnie wszamała prawie cały słoiczek marcheweczki z jabłuszkiem i brzoskwinią, ale na tym nie pociągnie za długo... Mam pytanie do dziewczyn, ktore robily sloiczki z jalbkiem - w jakich sloiczkac to robilyscie?? mogą byc takie po deserkach typu bobovita, gerber itp?? nadają się? Innych takich małych nie mam, no chyba że kupię 10 mini koncentratow pomidorowych i je dam do jednego dsuzego slioka z male wykorzystam do jablek?? ![]() Mam własnie jabłka nieprsyskane, pachną prawdziwymi jabłkami, jak od babci
|
#4142 |
|
Wtajemniczenie
|
Cześć.
Wpadłam na chwilę, żeby napisać Wam coś "ku przestrodze" ![]() Byliśmy wczoraj z Hanią na szczepieniu. Pierwsza nasza wizyta u nowej pani dr, z polecenia, prywatnie. Hania rozwija się prawidłowo, waży 6700g, główka 41 cm. Badania krwi i moczu ok. Szczepienie Haniutek przeszedł ok. Troszeczkę płakała, ale dostawiłam do cycusia i się uspokoiła. W nocy miała stan podgorączkowy tzn. 37,8 stopni, ale leków nie podawałam. Nie marudziła i spała spokojnie więc stwierdziłam, że nie ma potrzeby. Rano gorączki już nie było. Ale...czy zawsze musi być jakieś ale ... pani dr zauważyła, że Hania ma zrośnięte małe wargi sromowe Jakież było moje zdziwienie, bo nigdy wcześniej nie słyszałam, że taka przypadłość w ogóle istnieje Nazywa się to synachia i podobno jest spowodowane niedoborem jakiegoś hormonu. Wygląda to tak, że wejście do pochwy jest zaklejone, a cewka moczowa drożna. Co z tym robić? Na razie nie wiemy. Pani dr ma się skonsultować z innymi lekarzami i dzisiaj dać nam odpowiedź, co dalej. Leczy się to maściami hormonalnymi, ale Hania jest jeszcze maleńka i nie wiadomo, czy już u niej można zastosować taką kurację. W najgorszym razie czeka nas zabieg Umówiłam nas dzisiaj do ginekolog dziecięcej. Wizytę mamy jutro koło południa. Zobaczymy co jeszcze tam powiedzą. Ogólnie jestem załamana i zła jednocześnie. Nikt, dosłownie nikt nie powiedział, że coś takiego może się dziać. To rzadka przypadłość, ale istnieje. Dlaczego nikt w szpitalu, położna środowiskowa, lekarka w przychodni nie powiedzieli, żeby zwracać na to uwagę ![]() No nic, musimy się z tym zmierzyć. Trzymajcie kciuki! Jeszcze napiszę o Katarku, poraz milionowy , jest rewelacyjny! Nie męczcie się z fridą, tylko kupujcie Katarek |
|
|
|
#4143 |
|
Rozeznanie
|
moje też ma czkawkę ze 2 razy dziennie, często jej na brzuchu dostaje a także jak się podnieci swoim gguganiem
nie mogę jeść spaghetii moje dziecko po tym pierdy męczą pewnie przez pomidory nasze karmienie wygląda tak: pije pierś i jednocześnie uderza, klepie mnie w drugą pierś ręką, po chwili puszcza, bierze kciuka do ssania, znów pierś, przebieranie nogami czasem piernie, coś pogada, po uśmiecha się , znów pierś, puszcza itp na koniec długo pije i zasypia
|
|
|
|
#4144 | |
|
Zadomowienie
|
Gabi, dziwne, że żaden lekarz nie zwrócił na to uwagi. Bez komentarza normalnie!
Przecież to nie jest Wasze pierwsze szczepienie, na poprzednich nic nie zauważono? A Ty nie zauważyłaś tego? Cytat:
No i adaś od niedawna ma nową zabawę, wyciąganie sutka ile się da...bardzo zabawne to jest
Edytowane przez 8ewus8 Czas edycji: 2012-10-05 o 13:20 |
|
|
|
|
#4145 |
|
Zakorzenienie
|
Gabi w takim razie trzymam kciuki za Hanię, oby bez zabiegów się obeszło. Na wątku kiedyś był przez moment poruszony ten temat - jak dziewczynka się urodzi to w trakcie jej pielęgnacji trzeba delikatnie rozszerzać wargi, żeby właśnie nie zarosły.
My dzisiaj też już po szczepieniu - mam superbohaterkę no i śpi w najlepsze Trochę się dziwię, że podajecie przy wadze dziecka też jego wzrost ![]() mi w 3 przychodniach odmówiono zmierzenia - bo robi się to dopiero po 6 miesiącu życia ze względu na rozwój stawów. |
|
|
|
#4146 |
|
Rozeznanie
|
My też mamy katar
oboje... przez to ja nie potrafię zassać się fridą myślę o tym katarku - może jest jakiś tańszy zamiennik innej firmy bo obawiam się trochę że będzie za bardzo wciągać mi dziecko do odkurzacza i nadal będę używać fridy jeszcze od 9.10 nie będziemy mieć neta nie wiadomo jak długo ;(
Edytowane przez izotropia Czas edycji: 2012-10-05 o 13:49 |
|
|
|
#4147 | |||||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
trzymajcie się dziewczyny ciepło i oby bez zabiegu się obyło .p.s. to aż zajrzę tam mojej Agacie jak wstanie- kurcze niby delikatnie ja tam myję ale nigdy bym nie zwróciła na to uwagi chyba... i od razu widać różnicę- prywatnie/ państwowo mnie/ Agacie też państwowo nikt nie zalecił rehabilitacji, dopiero prywatnie wyjaśniono mi o co chodzi i w czym problem.Cytat:
![]() Cytat:
![]() mnie też nigdy nie chcieli zmierzyć dziecka ![]() ---------- Dopisano o 14:03 ---------- Poprzedni post napisano o 13:55 ---------- a zapomniałam napisać że młoda wypiła na czkawkę trochę wody łyżeczką, a butle z mlekiem okręciłam kolorową pieluchą i tez wypiła 90ml- na początku nie chciała ale wcisnęłam do buzi i jak poczuła mleko to już chyba nie mogła się oprzeć
|
|||||
|
|
|
#4148 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Maks podnosi główke jak ma raczki pod soba. Jak sie rozjada na boki to wtedy juz nie ma jak sie podeprzec i nie umie samej główki uniesć.Cytat:
![]() Dzis 3 dzien podawałam marchewke, Maks zjadłby chyba ze 2 słoiczki, tak mu smakuje.
|
|
#4149 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Witam! Rozumiem Cię dobrze bo nasz Stasiek to ostatnio strasznie wojuje w nocy w ogóle to jest strasznie żywiołowy aż mu późnym popołudniem od paru dni podaje herbatkę uspokajającą z hipp żeby trochę wyciszył się przed snem jakby trochę lepiej nie wiem czy to ta herbatka czy mu mija nie zapeszając bo też co chwilę do niego to nie dałam rady wstawać a spanie z nami w łóżku to ja z kolei nie umiem. ---------- Dopisano o 14:55 ---------- Poprzedni post napisano o 14:51 ---------- Cytat:
bo te po bobovita się nie nadają chyba chodzi o gwint w nich bo nie trzymają.
|
||
|
|
|
#4150 |
|
Rozeznanie
|
hehe u mnie też tak robi, właśnie mi zmasakrował tym sposobem prawy sutek, mam wrażenie, że to dziąsło sobie tak masuje
|
|
|
|
#4151 |
|
Zakorzenienie
|
mi pediatra w szpitalu o tym wspomniała, ale wcześniej już wiedziałam od siostry, że tak trzeba robić, bo potrafi zarosnąć.
|
|
|
|
#4152 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Potrzeba matką wynalazku ![]() Cytat:
Trzeba tylko umiejętnie zakręcić - równo przyłożyć i zakręcić tak dociskając.
|
||
|
|
|
#4153 | |||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Gdybym kiedykolwiek słyszała o takiej przypadłości, to na pewno bym co jakiś czas sprawdzała, czy coś się tam nie zmienia w tej kwestii. Mam wyrzuty sumienia, że nie zauważyłam tego wcześniej Cytat:
A szkoda...bardzo szkoda ![]() Nam też jeszcze nigdy Hani nie mierzono. Cytat:
|
|||
|
|
|
#4154 | ||||||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
2. W każdych jakie wpadły mi w ręce, ale najwięcej po koncentratach i dżemach. Cytat:
![]() Cytat:
No co, promocja była Ale mam zakaz już kupowania czegokolwiek "do przodu", bo dziadkowie się zbuntowali, że nie będą mieli co kupić pod choinkę, na zajączka i urodziny![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
Rano "sprzedałam" małego dziadkowi, żebym się mogła wykąpać i 1,5 godziny dla mnie, później babci i kolejne 2 godziny luzu, a teraz uciekam zająć się synem, bo się obrazi jeszcze
|
||||||
|
|
|
#4155 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Ona nam została polecona przez znajomych. Wydaje się być rzetelnym lekarzem, ale dużo nie mogę powiedzieć, bo tak jak piszę, to była nasza pierwsza wizyta. Nie do mnie było pytanie, ale moja Hania też miała pobieraną krew- z paluszka
|
|
|
|
|
#4156 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4157 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
swoją drogą to lekarz powinien dokładnie obejrzeć dziecko, bo nieraz matka moze coś widzieć, ale jeśli jest to pierwsze dziecko, to można myśleć, że tak musi być, ze jest ok, liczę,że jak przy każdym szczepieniu lekarka ogląda małemu siusiaka to powie mi gdyby cos zarastało czy cuś, bo tak naprawdę to ja nie wiem jak to powinno wygl.ądać. Kazali nam nie tykać to nie odciągamy, tylko troszkę w trakcie mycia, tyle co się da. Poczytałam, że wkładacie te jabłka i też dzisiaj tata został wysłany na wieś do babci, bo babcia ma takie pole, w pobliżu której rosną jabłonki, tak dziko trochę i jest mnóstwo jabłek. To mi nazbierał i będziemy z mamą wkładać. Jak Wy to robicie? Obieracie jabłka, gotujecie z wodą aż powstanie taki hmm mus? |
|
|
|
|
#4158 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
trzymam kciuki za wyniki Cytat:
mi bobovita pasuje. za to przy gerberze i hippie zakretki mi odskoczyly wczasie pasteryzacji |
||
|
|
|
#4159 |
|
Zadomowienie
|
A i jeszcze Wam powiem, że mamy chrzciny w niedzielę i wcześniej pokupowałam Adasiowi spodenki, koszulobody, sweterek a dzisiaj w nocyu stwierdziłam, że wszystko z innej parafii, że nie podoba mi się i dzisiaj kupiłam mu garniak.
Trochę na szybko, mogłabym pewnie w necie jakis fajniejszy wybrać, ale myślę, że będzie wyglądał lepiej niż w tym, co chciałam mu wcześniej założyc. |
|
|
|
#4160 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4161 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
Jabłka obrałam, wydłubałam gniazda, pokroiłam w ćwiartki i nalałam tylko tyle wody, żeby dno garnka zakryła, bo jabłka puszczą soki (rada _agaty). Wyszły super (dwa słoiki sama zjadłam )
|
||
|
|
|
#4162 | ||||||||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Może spróbuj jej podawać jakieś kaszki. Zawsze to dodatkowe kalorie. A może taka jej uroda, że jest drobniutka. Podobno zdrowe, dobrze rozwijające się dziecko nie da się zagłodzić. Nie wiem ile w tym prawdy, ale wiem, że nie można dziecka karmić na siłę bo to czasami przynosi odwrotny skutek. Napisz jak już będziesz miała wyniki morfologii. Cytat:
Spójrz na pieczątkę, może on jednak ma specjalizację z pediatrii? Cytat:
![]() O 6 rano to ja się na drugi bok przewracam Cytat:
![]() Cytat:
A ja zrezygnowałam z pakowania do słoików. Zamrażam w porcjach na raz ![]() Cytat:
Cytat:
Chodzę do pediatry na NFZ, udało mi się zapisać Maćka do poradni ortopedycznej na USG bioderek za 2 tygodnie... Jak byłam 3 razy z katarem, to każda z lekarek dokładnie dziecko obejrzała, zbadała jądra, obejrzała siusiaka, osłuchała, pomierzyła, poprosiłam o zważenie i nikt mi łaski nie robił... ![]() A pani starsza to aż nadgorliwa była ![]() Cytat:
![]() Nie trzeba dużo wody ![]() Jak Maćkowi marchewkę gotowałam to też odrobina wody, na to plasterki marchewki i dusiłam do miękkości. Zmiksowałam i już ![]() Cytat:
|
|
|
#4163 |
|
Zadomowienie
|
witam wszystkich mam pytanko do mam ktore pieluchowały dziecko moja liwia ma nadal nosic frejke 24 cm czy zamias niej to mogę uzywac tych co kupowałyscie na allegro?lekarz mi kazal jezdzic na kontrole do lekarzy do prokocimia ,ja sie go pytam czy sie pogorszylo on ze nie ale juz tam moge jezdzic dlatego szukam innego w tarnowie ,bo noie mam jak sie dostac do krakowa bo samochodu nie posiadamy i czy moge prosic linka skad kupowalyscie dziekuje
NASZ ŚLUB UJĘTY NA ZDJECIACH http://fotoarkadiusz.blogspot.com/20...snia-2010.html Edytowane przez rozowa1987 Czas edycji: 2012-10-05 o 21:14 |
|
|
|
#4164 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Edytowane przez onething Czas edycji: 2012-10-05 o 22:01 |
|
|
|
|
#4165 | ||||||||
|
Raczkowanie
|
Witam
![]() Cytat:
A nie budzisz się przez to, że one są takie pełne? U mnie nie da rady, w końcu się budzę i wtedy sama wyczekuję, żeby mała się obudziła Na to przesypianie całej nocy się jeszcze nie nastawiam, bo Celinka jednak nadal jest dość nieregularna. Nie wiem czy to moja wina, ale ona w ciągu dnia tak różnie sypia, że ciężko mi przewidzieć harmonogram dnia. Jedyne co wiem zawsze, to to, że pomiędzy 17 a 18 będzie marudzić o kąpiel ![]() Cytat:
Z tą laktacją to wiem Ale nie mam wyjścia, jak dziecko głodne, a cycki puste, to ona mi już ich nie ma zamiaru tykać, więc wolę jej dać tą butelkę, a potem po karmieniu odciągać laktatorem. Czasami jednak nie mam na to czasu, albo (wstyd przyznać) nie chce mi się, więc bywa kiepsko.Co do podnoszenia głowy i nóg jednocześnie, to już minęła jej ta fascynacja ![]() Cytat:
Cytat:
Najważniejsze, że udało się tak długo karmić z tej jednej piersi Podejrzewam, że jakbym jednak skończyła karmić tą 'gorszą' piersią, to w drugiej by było o niebo lepiej niż teraz, bo odkąd ta 'gorsza' zaczęła trochę więcej nabierać, to ta druga zaczęła nabierać mniej i w ostatecznym rozrachunku chyba wychodzi tego mleka mniej niż przedtem. Przyznam jednak, że pomimo problemów z tą jedną piersią, trochę boję się tak zrezygnować z karmienia obiema piersiami ![]() Cytat:
Cytat:
Co do szaleństwa w wannie - powoli się rozkręca póki co, czasami mocniej chlupnie nogą.My chodzimy do pediatry i też nie wiedziałam, że można z dzieckiem do rodzinnego ![]() Cytat:
Czasami tak po prostu, a czasami nagle chce spojrzeć w drugą stronę i oczywiście ciągnie tego sutka ze sobą ![]() Cytat:
U nas z główką już jednak lepiej. Tak, jak wcześniej kładłam córkę na płaskiej powierzchni, tak teraz zaczęłam ją kłaść na rogalik, który był w akcesoriach do maty Tiny Love i było trochę lepiej, ale nadal szorowała po nim nosem. Później jednak poćwiczyłam z nią obroty i zostawiałam trochę na brzuszku i się rozkręciła, uff. Martwi mnie jednak, że ona również, jak dzieci niektórych z Was, kładzie rączki jak Małysz, zamiast pod siebie Jak byłyśmy na szczepieniu, to powiedziałam o tym lekarzowi, ale stwierdził tylko, że to dziwne i nic więcej :/
|
||||||||
|
|
|
#4166 | |||||||||
|
Zadomowienie
|
Witam z wieczora
mała śpi, mąż na basenie więc mam chwilę Cytat:
ile odcinków ? Cytat:
myślę, że Tosi spodobała by się taka książeczka , można ją fajnie miętolić A co do zachowania maluszków przy piersi to rzeczywiście, wystarczy, że np. mąż podejdzie do nas bo chce o coś zapytać a Tosia już główkę obraca w jego stronę albo ostatnio włączyłam radio do karmienia to skupić się nie mogła, czy jakiś gwałtowniejszy mój ruch a ona już się patrzy co ja wyprawiam Cytat:
Cytat:
![]() ach... myślałam, myślałam nad zrezygnowaniem z mm...ale kurcze, sama nie wiem, czy nie namieszam małej za bardzo... w sumie mogłabym zrobić przez tydzień "eksperyment" i zobaczyć ile przybrała bez mm Ważyłam ją w środę , wynik 5960 g ( myślę, że moje już 6 kg waży) więc przez ostatni miesiąc przytyła ok 800 gram w co nadal nie dowierzam Malwinka waży 6800 g ( o ile się nie mylę), kiedyś byłyśmy na spacerze ale to już daaaawno ( Tosia miała najwyżej z 1,5 miesiąca) , to była duża różnica Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
malutko waży, ale czemu z niej taki niejadek? ona od zawsze tak miała czy ostatnio jakoś tak? koniecznie trzeba zrobić te badania, mam nadzieję, że odkryjecie przyczynę tego, dlaczego Hania tak mało je Hmm... ja jestem z Tychów, chodzimy na NFZ do doktora Eligiusza Wąsowskiego, ja jestem póki co zadowolona z niego a już wcześniej słyszałam o nim bardzo dobre opinie, m.in. czytałam w internecie, słyszałam od położnej, od kobiet pracujących z moim mężem i od jeszcze paru kobiet, ponoć antybiotyki przypisuje w ostateczności. Ja mu ufam a Tosia na wizycie zawsze patrzy w niego jak zaczarowana, jest bardzo delikatny. Ale nie w tym rzecz Kurcze... chyba jednak musisz zasięgnąć rady u innego pediatry... zdrowie malutkiej najważniejsze, ciężko jest trafić na dobrego lekarza... Cytat:
![]() eh mąż wrócił z basenu... to znaczy cieszę się, że wrócił ale ja muszę zmykać, dobrej nocki |
|||||||||
|
|
|
#4167 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Być może gdzieś jest tak, że wysyłają. Mnie nikt problemów nie robił. W przychodni bliżej nas są 3 bardzo fajne i konkretne lekarki, już nigdy nie będziemy mieć do czynienia z panią starszą. Joss, na początku, kiedy Maciek zaczął przesypiać całe noce, miałam nieco problemów. No i dyskomfort ogromny jak się budziłam. Mleko zalewało dziecko, tryskało na metr jak nie dalej. teraz luzik. Co więcej. Przed snem karmię najpierw z lewej, w której mam mniej pokarmu, w tym czasie prawa się pompuje, dosłownie czuję jak napełnia się mlekiem. I dopełniam głodomora z prawej. Rano karmię z prawej bo nabita jest strasznie. A z lewej dopiero kolejny posiłek, czasami o 9, czasami o 10
|
|
|
#4168 | |||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
My dzis po szczepieniu, jak zwykle mloda strasznie plakala. No i przez ponad 3 tygodnie przybrala 130g... mam zaczac ja dokarmiac i za 2 tygodnie kontrola. Z 50 centyla spadla na 10... troche sie zmartwilam, ale zobacze jaki bedzie rezultat tego dokarmiania. Dobranoc
|
|||
|
|
|
#4169 | |||||||||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 21:51 ---------- Poprzedni post napisano o 21:50 ---------- Cytat:
my też pociągające nosem Hania aż bąble nosem puszcza... ---------- Dopisano o 21:53 ---------- Poprzedni post napisano o 21:51 ---------- Cytat:
---------- Dopisano o 21:54 ---------- Poprzedni post napisano o 21:53 ---------- Cytat:
![]() u nas też Hania chlapie i za niedługo bede wstawiac wanienke do naszej wanny bo mnie szlag trafia jak widzę wodę na panelach ![]() ---------- Dopisano o 21:55 ---------- Poprzedni post napisano o 21:54 ---------- Cytat:
---------- Dopisano o 21:58 ---------- Poprzedni post napisano o 21:55 ---------- Cytat:
Z Kato, ale nie ma roblemu aby gdzies dalej dojechac ; ---------- Dopisano o 21:59 ---------- Poprzedni post napisano o 21:58 ---------- Cytat:
---------- Dopisano o 22:01 ---------- Poprzedni post napisano o 21:59 ---------- Cytat:
to by osłuchał (oczywiscie to ironicznie)---------- Dopisano o 22:04 ---------- Poprzedni post napisano o 22:01 ---------- Cytat:
![]() Kaszką pluje (daję - próbowałam dawac mleczno ryżową bananową), ale dodaje kleik ryżowy do MM - wypija, powoli, ale wypija do dnaaaa Ona nie da się karmic na siłe bo tak mi wygina głowę, że nie da się wepchnąc butli. ---------- Dopisano o 22:07 ---------- Poprzedni post napisano o 22:04 ---------- 23 wyobraz sobie moje kaprawe oczy po tym maratonie, ale to mój ukochany serial i nie mogłam się powstrzymac; zakończenie kijowe
|
|
#4170 | |
|
Zadomowienie
|
Slodziak
Cytat:
U Nas masakra jakąś, starszy syn strasznie marudny i niegrzeczny , mam nadzieję że to wina zębów a nie nasilenie buntu
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:57.

Jakież było moje zdziwienie, bo nigdy wcześniej nie słyszałam, że taka przypadłość w ogóle istnieje
Nazywa się to synachia i podobno jest spowodowane niedoborem jakiegoś hormonu. Wygląda to tak, że wejście do pochwy jest zaklejone, a cewka moczowa drożna.
, jest rewelacyjny! Nie męczcie się z fridą, tylko kupujcie Katarek

no i śpi w najlepsze
oboje... przez to ja nie potrafię zassać się fridą
jeszcze od 9.10 nie będziemy mieć neta nie wiadomo jak długo ;(
13.08.2011 

Potrzeba matką wynalazku 
Im częściej sięgasz do zapasów mleka, tym mniej pobudzana jest laktacja