|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#2821 | ||
|
Zadomowienie
|
Dot.: Listopadowo - grudniowe Mamusie 2012 - Cz. XIII
Cytat:
- 125 g masła - 125 ml cukru (ja daję trochę ponad pół szkl. cukru pudru) - 1 jajko - 300 ml mąki pszennej (daję 1 i 1/5 szkl.) - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - pół szkl. rodzynek - ja kiedyś dałam mniej rodzynek a domieszałam migdały/innym razem same wiórki kokosowe albo samo kakao. Tu już własna inwencja. (jak było zbyt gęste przed wrzuceniem dodatków to wlałam mniej więcej z łyżkę mleka) Ucierasz masło z cukrem, dodajesz jajko, mąkę, proszek i dodatek z jakim chcesz mieć ciasteczka. Wykładasz na papier do pieczenia (możesz kleksami, ja czasem kuleczki robiłam). Pieczesz ok. 10-15 min w 175 st. C. Bardzo szybko się je robi. Jak je rozkładasz na blaszce to zrób odstępy między nim bo one tak się rozjeżdżają na takie okrągłe, płaskie ciasteczka ![]() Biegunka - hmmm... zapomniałam już co to . Zaparcia znam doskonale (zwłaszcza po żelazie jakie biorę). Ale to jest takie uczucie jakbym miała ochotę iść do toalety na dłuższe (i to ciągle) - tak mi napiera tam jakoś na dole i to od tamtej strony. Ale jak pójdę to nie zrobię nic, tylko ten nacisk czuję. To chyba dziecko mi tam napiera. Bo dziś też czułam jak mi coś tam puka - kombinuje coś. Zresztą ostatnio mi się brzuszek obniżył a miałam wysoko. I śmieję się że brzuch leży mi na nogach jak siedzę. Więc podejrzewam że jak się obniżył to i dziecko tam bardziej napiera w dolnych częściach.Cytat:
|
||
|
|
|
#2822 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
A jeśli chodzi o zapisanie się do przychodni to nam na sr mówili, żeby przed porodem zorientować się odnośnie wyboru lekarza, a jak się urodzi to z dokumentacją medyczną zapisać je do lekarza. Im szybciej je zapiszemy tym szybciej przyjdzie do nas położna ( chyba, że jej sobie nie życzymy). Tak to chyba nie ma jakiejś obowiązującej daty - tylko pewnie terminy szczepień itp, ale o tym pewnie poinformują nas w szpitalu. |
||
|
|
|
#2823 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
#2825 | ||||||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
nie ma to jak szybki poród zaczynam wierzyć że to możliwe że pierwszy nie musi trwać wieczność ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
- dopiero jak dziecko już się urodzi to ktoś z rodziny najlepiej ojciec dziecka ma przyjść i zarejestrować dziecko - ta osoba wypełni jakąś tam deklarację (tylko nie wiem czy tam nie trzeba będzie wybrać przyszłego lekarza dla dziecka) - potem w ciągu 4 dni zadzwoni położna środowiskowa z przychodni i umówi się na wizytę domową - a następnie ona jakby umówi/zapisze dziecko na pierwszą wizytę lekarską w przychodni + pierwsze szczepienie Ale to w tej przychodni do której się zapisałam. Może w innej być inaczej. |
||||||
|
|
|
#2826 |
|
Zadomowienie
|
No i dupa.... powiedzialam tż-towi zeby zostal juz w Wawie bo bez sensu ma jechac, zajechac na 23 do domu i o 5 wstac na pociag....
ale smutno mi i juz sobie wymyslam jakies objawy :/ 1 nocke znioslam, ale 2? 3? Wiele z Was tak ma wiec pewnie mozna sie do tego przyzwyczaic co nie zmienia faktu ze ja mam cykora ze cos bedzie nie tak i sama tu siedze ![]() No i plakac mi sie chce ze sama...... buu ;( |
|
|
|
#2827 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Jak dzisiaj się zapisywałam to miałam tylko deklaracje odnośnie lekarza internisty/pierwszego kontaktu (nie wiem jak to teraz się mówi) + dwie pielęgniarki (one jakby były z automatu wpisane pod tego lekarza). A w tej części przychodni dla dzieci - mówili że jak dziecko się urodzi i je zarejestrujemy to odezwie się do nas położna środowiskowa. Być może przy rejestracji dziecka oprócz wyboru lekarza będzie też wybór położnej środowiskowej.
|
|
|
|
|
#2828 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ja rozumiem Cię. Ja również obecnie nie chciałabym być sama. Tak na stałe będzie mieć te wyjazdy czy to jednorazowo? |
|
|
|
|
#2829 | ||
|
Zakorzenienie
|
baw sie dobrze
Cytat:
jak to dobrze chodzic codziennie...od pocztaku ciazy ciagle zaparcia i od kilku dni czuje sie jak mloda boginiCytat:
|
||
|
|
|
#2830 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
my tu jesteśmy. A ja też ostatnio mam cykora że akurat jak mój wyjdzie gdzieś do kolegów to coś się stanie a co dopiero nocki... jak u Ciebie.
|
|
|
|
|
#2831 |
|
Zakorzenienie
|
Justa
ja tez ostatnio panikuje czy sie nie zacznie jak tz bedzie jeszcze w pracy i wogole.trzymaj sie dzielnie-dzidzius napewno poczeka na tate
|
|
|
|
#2832 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#2833 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#2834 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ja chyba ze 3 razy zmieniałam przychodnie i zawsze kazali mi wybierać położną, co mnie wkurzało, bo te nazwiska nic mi nie mówiły i tak naprawdę wszystko jedno mi było. W sumie z tym to u Ciebie chyba lepiej, bo dopiero wtedy to jest tak naprawdę jest to potrzebne i można się popytać która babeczka jest ok. |
|
|
|
|
#2835 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Jeszcze mnie to dupsko napier*** bo juz sie tego inaczej nie da nazwac, wstac nie moglam takk boli wiec teraz leze i rycze ;( |
|
|
|
|
#2836 |
|
Rozeznanie
|
Ja siedze sama praktycznie od początku ciąży bo mój TŻ przyjeżdza raz na 1,5 miesiąca na tydzień i wraca do pracy
teraz to mam wrażenie że musze sie przyzwyczajać do jego obecności . Ale na tydzień przed terminem wraca i zostaje na dłużej
|
|
|
|
#2837 | |||||
|
Zadomowienie
|
dla Ciebie i Ma_Majki i T'ai ![]() gratulacjeCytat:
Cytat:
mi raz dwa razy poprawial jedno zwolnienie i tak Pani z ZUSu kazala z pieczatka i parafka gratulacje za 33tydz mam nadzieje,ze wizyta udana, jeszcze nie zdazylam doczytacCytat:
Cytat:
Cytat:
zeby jeszcze troszke wytrzmala wspaniale za Kasie nie znam sie kompletnie na malowodziu, mam nadzieje,ze wszystko bedzie okdziewczynki przygotowania do slubu trwaja poniewaz dzis nie padalo,wiec i samopoczucie lepsze mialam to troche posprzatalam,poprasowalam ,w Tesco bylam z tesciowa, w roznych sklepach z ciuchami wszystko robie w zwolnionym tempie czytam was od 19 i i raptem 6 czy 7 stron nadrobilam postaram sie doczytac reszte,ciekawa jestem jak dzisiejsze wizyty, bo widzialam,ze kilka mialo byc
|
|
|
#2838 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
. Poszłam do przychodni (pierwszy raz się zapisywałam - bo od dziecka wcześniej byłam w innej i nigdzie nie musiałam się zapisywać - ale teraz od już prawie roku mieszkam tutaj) i nie pomyślałam że będę musiała wybrać lekarza. więc powiedziałam "to niech będzie Pani X - ma fajne nazwisko". Pani w rejestracji zrobiła oczka - ale co miałam podać jak nie znam tych lekarzy zupełnie. A kogoś musiałam ![]() Tylko kogo ja się popytam - jak tu nikogo nie znam ![]() ---------- Dopisano o 21:40 ---------- Poprzedni post napisano o 21:37 ---------- Cytat:
![]() Peperoniku - heh, widzę że kurczenie się mózgu to jest nie tylko mój objaw
Edytowane przez niteczka83 Czas edycji: 2012-10-05 o 21:41 |
||
|
|
|
#2839 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ale fajnie, że będzie przy Tobie przy porodzie ![]() Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 21:48 ---------- Poprzedni post napisano o 21:45 ---------- Cytat:
|
|||
|
|
|
#2840 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Bo skoro dyndało to rozumiem że nie bryknęło ![]() :brzyda l:
|
|
|
|
|
#2841 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 21:51 ---------- Poprzedni post napisano o 21:50 ---------- Cytat:
|
||
|
|
|
#2842 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#2843 |
|
Zakorzenienie
|
ej normalnie czytam Was i nic do mnie nie dociera. Tak mi się nagle spać zachciało, że nie mogę. A jeszcze 15 min czekania na tż
i biegunka jakaś mnie złapała mam nadzieję, że to nie jelitówka
|
#2844 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 21:53 ---------- Poprzedni post napisano o 21:52 ---------- |
|
|
|
|
#2845 |
|
Zakorzenienie
|
Marti - nie wiem czy jeszcze jesteś.
Dostałam dzisiaj ten wózek i już go ogarnęłam. Nie wiem jak będzie sprawował się później, ale póki co jestem zachwycona - wszystko się zakłada i ściąga na klik - klik i jak głupia co chwilę go składam, rozkładam, zmieniam siedzisko spacerówki na fotelik i odwrotnie. Mam nadzieję, że go nie zepsuję zanim malutka się urodzi ![]() Wszystko tak sprawnie i szybko idzie. Żałuję tylko, że spacerówki będę mogła używać najwcześniej po pół roku życia. |
|
|
|
#2846 |
|
Zakorzenienie
|
niteczka - dzięki za przepis.. ja jednak dziś nie będę już się za ciasta zabierać.. w zamian poleżałam sobie, poczytałam gazetę.. przejrzałam ebaya.. stwierdziłam, że jak na obiad były naleśniki to już za dużo słodkiego jak na jeden dzień..
Położna nam mówiła, by do szpitala wziąć jakiś olejek do masażu - bo ponoć taki masaż pleców pomaga - no oczywiście pod warunkiem, że ma się chętnego do masowania.. powiedziała jeszcze, żeby wziąć balsam do ust i najlepiej wodę w spay'u - bo takie nawilżanie pomaga.. ja się zapytam - czy faktycznie to brać? bo ja nie chcę jak wielbłąd się pakować do szpitala..
|
#2847 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jeśli chodzi o masaż pleców to podobno pomaga, ale przecież masaż można zrobić bez olejku
|
|
|
|
|
#2848 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Ja wiem tyle co z sr - Nam położna mówiła że dla nich to normalne że wchodzimy na IP my a za nami nasi partnerzy jak wielbłądy (z 3 dużymi torbami). Żebyśmy właśnie wzięły pomadkę do ust, duuuuuużo niegazowanej wody, jakieś landrynki (ewentualnie batony). O olejku do masowania też wspominała - można bez ale olejek niweluje tarcie (a podobno podczas bóli porodowych mocniejszy dotyk może nas irytować - że z olejkiem lepiej). Zresztą mój mąż jak mi masuje plecy to koniecznie z olejkiem. Stopy, łydki - spokojnie bez. Wogóle na sr pokazywali Nam (partnerzy na nas ćwiczyli) właśnie masaż pleców podczas "porodu" |
|
|
|
|
#2849 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
a olejek mam z durexa.. trochę głupio go brać..
|
|
#2850 | |
|
Zakorzenienie
|
Jak zdecydujecie się brać olejek to proponuję wziąć taki co ma zakręcaną nakrętkę, bo mi niestety kiedyś oliwka otworzyła się w torbie.
Wypowiedziałam wtedy chyba wszystkie przekleństwa jakie znałam. I tak na szczęście wybrudził mi tylko inne opakowania kosmetyków, bo był w kosmetyczce. ---------- Dopisano o 22:35 ---------- Poprzedni post napisano o 22:33 ---------- Cytat:
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:34.

. Zaparcia znam doskonale (zwłaszcza po żelazie jakie biorę).
Więc podejrzewam że jak się obniżył to i dziecko tam bardziej napiera w dolnych częściach.
No nic przynudzać więcej nie będę 

oby tym razem było podobnie

zeby jeszcze troszke wytrzmala