|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#4231 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Z odchowalnią się witamy-to My majowo-czerwcowe Mamy 2012
Gaabbi
Moniczka1302 Dziękuję Wam kochane za słowa otuchy ![]() Uwielbiam dzieci, ale strasznie się boję właśnie tych pierwszych tygodni, bo z takim maleństwem to strach. Natura sprytnie to wszystko wymyśliła i skoro tyle kobiet sobie poradziło to pewnie ja też podołam, ale strach jest-wiadomo mam jeszcze 7 miesięcy na edukację
|
|
|
|
#4232 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Grzeczna to ona była jeszcze do niedawna, teraz jest coraz bardziej kumata, ciekawa świata i chce wszystkiego dotykac, tarmosic i sie glosno tego domaga. Tak więc czasem stoimy przez pół godziny przy oknie żeby mogła potarmosic firanke
|
|
#4233 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
A najfajniej, jak w nocy budzi mnie śmiech Hani Moja Hania też jest coraz bardziej ciekawa świata. Też uwielbia noszenie, ale mnie plecy wysiadają więc kombinuję jak się da
|
|
|
|
|
#4234 |
|
Zadomowienie
|
lonely jak wpadniecie w szał wyprawki to nie będzie czasu na zamartwianie się
Macierzyństwo każda z nas przechodzi inaczej, jedne lepiej-bezstresowo i na luzie, inne gorzej- depresje, czarne myśli, albo są też takie co wszystko chcą żeby było idealnie, ale najważniejsze to czerpać radość z każdej chwili, wtedy te sekundy zwątpień w ogóle nie istnieją. Ja nie mając własnego dziecka nigdy nie trzymałam w ramionach niemowlaka, bałam się jak diabeł święconej wody, a jak tylko Szymon pojawił się na świecie to wszystko stało się takie naturalne i proste![]() Teraz jest czas na cieszenie się z rosnącego brzucha i o dbanie o siebie i maleństwo i jedna rada, nie czytaj w internecie (ani tym bardziej nie oglądaj!) opisów porodów i filmów ![]() Nie wiem czy nasze kp nie dobiega końca Byłam dziś u lekarza "z sobą", bo od tygodnia czuję się fatalnie i dostałam skierowanie na masę badań Najprawdopodobnie j przez ta moją dietę z powodu stanu skóry Szymona W czwartek będę wiedziała na czym stoimy, ale ryczeć mi się chce na samą myśl Najgorsze jest to, że małemu nic się nie polepsza, jaki stan skóry był, taki jest, nawet bywa gorzej.Jutro dermatolog i alergolog, zobaczymy co poradzą.A moja waga spadła do 47kg i wyglądam jak kościotrup (a przecież w ciąży przytyłam 22kg) No i mam doła i się wyżaliłam![]() ![]() No i mamy dziś 2 rocznicę ślubu, pierwszą przeleżałam będąc w ciąży, bo wymiotowałam, a drugą rocznicę ledwo trzymam się na nogach. Może 25-tą uda nam się po świętować. Edytowane przez onething Czas edycji: 2012-10-09 o 11:36 |
|
|
|
#4235 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Mam nadzieję ,że u mnie będzie podobnie. Co do tej rady dot. relacji porodów to już się trochę nasłuchałam i boję się strasznie. Ale postaram się już nie zgłębiać tego tematu Bidulkaaa.. żeby wszystko jak najszybciej wróciło do normy.
|
|
|
|
|
#4236 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Odstawienie od piersi będzie dlatego, że Szymonkowi nie mijają problemy skórne, tak? U mnie jest podobnie jak u Ciebie. Tzn. ja chodzę jak zombi. Jestem chuda jak patyk i ledwo się trzymam na nogach. Kręci mi się bardzo w głowie i ogólnie jestem słaba. Zrobiłam badania moczu, morfologię, żelazo, wapń, magnez, potas, sód itp. i wszystko jest w normie To chyba po prostu przemęczenie i ta pogoda ![]() Trzymaj się dzielnie i nie martw się na zapas |
|
|
|
|
#4237 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Jego główka wygląda tragicznie, choć ja i tak nic prawie nie jem, jeśli jutro Szymonowi lekarze rozłożą ręce i moje wyniki też będą złe to będę musiała to poważnie przemyśleć, bo kp jest dla mnie bardzo ważne, ale nie kosztem mojego zdrowia i Szymona. |
|
|
|
|
#4238 |
|
Rozeznanie
|
my nadal świszczymy i smarkamy, ja kaszlę.... i coraz mniej tego kataru wyciągam i nie wiem czy jest go mniej czy ja siłę w płucach straciłam
dziś mamy równe 3 miesiące po porodzie mieliśmy razem poćwiczyć, tzn ja żeby schudnąć z tej fałdki nad blizną.. ale mi malec zasną a znalazłam ćwiczenia dla nas obojga może później spróbuję.. w sobotę jedziemy do teściowej, bo boi się że jej wnuk nie będzie znał.. porostu moja babcia miała "swoje" wnuki i dla nas nie miała czasu - ale to inna historia... ale prawnuka też nie poznała..mi to jest obojętne, a mieszka w tej samej wsi co teściowa... więc pewnie po wsi niezłe historie chodzą a faktycznie to mm chyba bardziej sycące - bo mój malec potrafi po nim spać w nocy ponad 7-9h :/ co też czasem mu się udaje jak ja jestem zmęczona bo jak nie jadł i spał ile chciał to bardzo mi osłabł.. więc póki co budzę ale może za miesiąc przestanę ale on je 120ml 6-7x na dobę w dzień różnie bo czasem głodnieje po 2,5h a czasem po 4h
|
|
|
|
#4239 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
A jak coś by się działo z jelitami, to CRP nie pokaże, że się dzieje źle w organizmie? A w ogóle, dlaczego akurat z jelitami miałoby Ci się coś dziać? Zdrowie Dziecka ponad wszystko |
|
|
|
|
#4240 |
|
Rozeznanie
|
witam
moje dziecko w dzień prawie w ogóle nie śpi, może ma to po mnie, ja też nie spałam i nadal nie umiem zasnąć w dzień robiłam dziś marchewkę w słoiczkach po hippie, no co za gó...wno , szlak mnie trafi większość się nie pozamykała, nie mam innych słoików i co mam z tym zrobić zamrozić?próbowałam jeszcze raz pasteryzacji i nic.. a tak mniej mi już z nosa leci, za to żebra mnie bolą ![]() lonley ciesz się tym pięknym czasem, też bym chciałabyć znów w ciąży, tylko ktoś mógłby rodzić za mnie |
|
|
|
#4241 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Życzę Ci wielu kolejnych rocznic już w lepszym zdrowiu Cytat:
|
|
#4242 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
mi ze wszystkich słoików złapał raz z bobovity, z gerbera wszystkie się otworzyły, z bobovity na trzy, tylko jeden złapał, wiec robiłam w słoikach po koncentracie,a słoiki po gotowym jedzeniu mam na mrożenie
|
|
#4243 |
|
Wtajemniczenie
|
|
|
|
|
#4244 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Hej ![]() To jak u mnie w tamtym tygodniu dostałam masę badań i morfologia i resztę badań ok, ale Tsh 5,92 a norma do 4,0 ![]() Dostałam skierowanie do endokrynologa, ale termin na styczeń 2013 :/ Nic mi nie pozostaje iść tylko prywatnie. Chcę jeszcze zrobić T3 i T4. zobaczę jakie wyjdą.... Proszę powiedzcie mi czy właśnie te T3 i T4 mam zrobić czy FT3 i FT4, bo nie mogłam się dziś dodzwonić prywatnie do lekarze żeby zapytać?? Ratujcie Z góry dzięki
|
|
|
|
|
#4245 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Ja dziś byłam na badaniach. Ostatnio czuję się źle, boli mnie brzuch, głowa, mam nudności, nie mogę zasnąć wieczorem choć jestem zmęczona i wogóle czuję się do du.py ;( odebrałam wyniki i o dziwo wszystko ok, jeszcze nigdy nie miałam wszystkiego w normie. Jedynie OB poniżej normy. Mam jeszcze skierowanie do neurologa, bo głowa boli mnie prawie bez przerwy. I do gina muszę iść bo w sierpniu miałam okres, a we wrześniu tylko lekkie plamienia, które utrzymują się już ok 3 tygodni. Nie wiem co jest.... ![]() Mam pytanie do mam karmiących mm. Ile podajecie dzieciakom mleka przed snem wieczorem? Podajecie już kaszki? Jeśli tak to ile? Noce u nas nadal złe ;( Maks budzi się na jedzenie średnio co 3 godz. W międzyczasie popłakuje, często przebudza się bo ma w buzi smoka i tak trze buźkę rękami że sobie tego smoka wyciąga i się rozbudza i płacze. I uszę co chwilę wstawać i mu go podawać. I nie rozumiem dlaczego tak trze oczy i buzię, nie drapie się tylko trze.
|
|
#4246 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#4247 |
|
Wtajemniczenie
|
kism odnośnie spotkanka to ja bym chciała, tylko nie wiem jak się dostanę do miasta, bo mąż w pracy do 16, a autobusem z wózkiem się trochę boję... muszę coś wymyśleć
![]() benka mój Seba je po 180ml 6x na dobę. Teraz jak mu wprowadzam nowe produkty to daję mu mniej mleka i uzupełniam zupką/owocem. Na noc robię mu więcej, tak np. 210, ale wypija jakieś 190-200 i potem budzi się ok. 3-4. Kaszki na razie nie dajemy. No i u nas karmienie = trochę mojego, a trochę mm (np. 120 mojego, 60mm). Poza tym nie tak dawno Seba też miał takie noce jak piszesz, czyli wierzgał rękami i się co chwilę budził, ale ostatnio mu przeszło i śpi w miarę spokojnie. Nie wiem co to było. Dziewczyny czy Wasze dzieci się złoszczą, krzyczą głośno? Seba się potrafi nieźle wkurzać, nie jest to płacz tylko krzyki i taki wnerw, nie wiem czy to normalne czy mi rośnie nerwusek
|
|
|
|
#4248 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 21:01 ---------- Poprzedni post napisano o 20:57 ---------- taaak i to bardzo jak sie denerwuje... i czesto. A jak sie denerwuje, to czasami az cala chodzi... rece w jedna strone nogi w druga... |
|
|
|
|
#4249 |
|
Rozeznanie
|
Miałam pisać że ja robiłam FT3, FT4 bo one są jakoś bardziej powiązane z TSH, ale przypomniało mi się że mamy tu specjalistę.
Czyli tak jak myślałam.
|
#4250 | ||||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
![]() To ja wolalabym w ciazy chodzic nawet dluzej niz 9 miesiecy ![]() Cytat:
Cytat:
specjalnie dla Ciebie Cytat:
|
|
|
#4251 |
|
Zakorzenienie
|
o tak!
|
|
|
|
#4252 | |
|
Raczkowanie
|
Witam z kawunia
No to sie jeszcze nie zdazylo, zebym to ja pierwsza posta pisala :PMoja dziecie pobilo dzis rekord w nocnych pobudkach... bylo cos kolo 15 ( miedzy polnoca a 5 rano) ... juz nie wiem co tu robic... jestem strasznie zmeczona, w nocy nie zdaze zasnac i trzeba znowu wstawac Wczoraj uczylam ja samodzielnego zasypiania... Jednym slowem MASAKRA. Mialysmy starcie silnych charakterow.. i po 2h wygralam JA! Staralam sie zastosowac malo drastyczna metoda... najpierw kladlam ja do lozeczka... staralam sie spiewac, glaskac itd., ale nic to nie pomagalo, wiec bralam ja na rece, jak sie uspakajala to znowu do lozeczka. W ktoryms momencie byla juz tak zmeczona, ze wzielam ja przytulilam do siebie na kolanach i patrze, ze Oliwka odlatuje... no to szybko do lozeczka.. znowu placz.. no to jeszcze raz na rece...i widze, ze mloda juz ledwo patrzy na oczy to jeszcze raz do lozeczka... poplakala chwile, dalam jej raczke, druga polozylam na twarz i USNELA!!!! W pewnym momencie chcialam sie poddac i dac jej tego cycka, pociagnelaby 2 razy i usnela... ale mialam takie samozaparcie i powtarzalam sobie " Juz tyle czasu dalas rade, nie mozesz teraz pokazac, ze sie poddajesz..." Ciekawe jak to bedzie wygladalo dzisiaj... Po tych bojach Oliwka ma nowa ksywke, Ksena- wojownicza ksiezniczka Ja tez... dobrze bylo mi w ciazy.. oj bardzo dobrze Ale rodzic drugi raz bym nie chciala... i jak tu sobie za pare lat sprawic drugie dziecko?:PCytat:
Narazie mam skonczone studia, a wiadomo, ze praktyka czyni mistrza, a ja do pracy mam zamiar isc dopiero w nastepnym roku ale ta wiedza co mam to oczywiscie moge sie dzielic i probowac cos podpowiedziec lub analizowac
Edytowane przez martula007 Czas edycji: 2012-10-10 o 09:35 |
|
|
|
|
#4253 |
|
Wtajemniczenie
|
Witam!
My po wizycie u nowej pani doktor ![]() Wrażenia - dobre, nawet mi nie przeszkadzały te no stop dzwoniace telefony Co do wagi to powierdziła, że przy jej ruchliwości nigdy nie będzie grubaskiem. Hania rozwija się wg niej świetnie, nic nie może jej zarzucic, bardzo podoba się jej budowa ciała, kształt główki itp.. Co do wyników badania to powiedziła, ze bezwzględnie trzeba podac żelazo i dodatkowo jeszcze kwas foliowy. Tak więc żelazo 15 i 7 mikrogr i pół tabletki kwasu foliowewgo na dzień. Mam podawac już obiadki - byłą trochę zdziwiona,ze najpierw podałam owoce i że powinnam była zacząc od warzyw. Wiem, że tak powinno byc i teraz obiecałam poprawę. Za miesiąc kontrola wyników. Gatta - nie za bardzo znam się na tych wskaznikach tarczycowych ale myślę, że też mam z tym problem niewiele jem, cwieczę non stop a waga ani drgnie ... muszę zbadac krew... Martula - za postęp i odwagę z Twojej strony
|
#4254 |
|
Rozeznanie
|
No nie, ale cisza
![]() Ja się nie odzywam, bo ząbkowanie w pełni, ale coś te górne ząbki się przebić nie mogą Najgorsze są wieczory i noce, Filip cierpi, a smarowanie Dentinoxem przynosi ulgę na krótko. Póki co odłożyłam na później naukę samodzielnego zasypiania, bo nie chcę małemu przysparzać kolejnego stresu. martula gratuluję wygranej walki - u mnie wyglądało to tak samo - wrzask jak tylko poczuje pod plecami łóżeczko, choćby nie wiem jak był śpiący, czy nawet spał na rękach - tylko, że ja zwykle po godzinie, czy dwóch kapitulowałam. Jeszcze mi się nie udało wygrać z moim małym terrorystą. W dodatku przechodzimy teraz skok mały ma ogromny lęk separacyjny, co tym bardziej utrudnia nam samodzielne zasypianie. Jestem wykończona i na prawdę wielki ukłon tym mamą, których dzieci od początku nie przesypiają nocy, a tym większy dla tych, które nocą muszą przygotować jeszcze mleko. Serio! kism ja też jestem chętna na spacer rinco jak nie chcesz autobusem z wózkiem, to może zapakuj Sebę w chustę? Ja nad tym myślałam. A w ogóle to Wam powiem, że jestem bardzo pozytywnie zaskoczona zachowaniem ludzi w komunikacji miejskiej. Ostatnie 2 tyg byliśmy bez samochodu i prawie co dziennie jeździliśmy autopkiem - raz wózkiem, raz w chuście - i za każdym razem ktoś oferował pomoc przy wsiadaniu/wysiadaniu. Raz nawet starszy pan chciał wynieść wózek z autobusu, ale ładnie podziękowałam. Miałam to szczęście, że trafiałam na niskopodłogowce (co w naszym mieście niestety nie jest taką oczywistą oczywistością ). Filip śpi już godzinkę, ja dopijam kawę (prawdziwą )
|
#4255 |
|
Zakorzenienie
|
Dziewczyny, oblukałam w sklepie te słoiczki, w których są dania dla dzieci. One nie nadają się do pasteryzacji i dłuższego przechowywania żywności. Pokrywki w nich nie zasysają się i wszystko pójdzie na zmarnowanie.
Jeśli komuś się to udaje, to cud. ![]() Wieczorem usiądę na dłuższą chwilę to skrobnę parę słów
|
|
#4256 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
#4257 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
mi jeden słoik złapał z bobovity i nawet wieczko zassał---------- Dopisano o 11:25 ---------- Poprzedni post napisano o 11:22 ---------- Cytat:
my już mięsko wczoraj jedliśmy
|
|
#4258 |
|
Zadomowienie
|
Melduneczek
Oczywiście przeczytałam posty, poszłam kilka razy do Domi i już zapomniałam połowę
|
#4259 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Smiesznie wtedy wyglada. Cytat:
Co do nocy, nie martw się, ja ciągle do mojej wstaje czesto. Tez jestem wyczerpana, moja jest bezsmoczkowa wiec musze ją wyjac z łózeczka, bo inaczej nie usnie. I wtedy cyc, possie i spi. Co dziwne jak w weekend mnie nie było, dziecko po prostu spało w nocy, nie budziła się, nie wiem czy to jednorazowo tak czy dlatego, ze mnie nie było. Tak samo w dzien było. Teraz spi po poł godz. a w sobote i w niedziele ucieła sobie spanko ok. 3 godz. w niedziele, w sobote 2 godz. Przy mnie nie spi Pewnie była tak znudzona ze spała mojej mamie A ze mna to jest co robic, wiec szkoda czasu na sen
|
||
|
|
|
#4260 | |
|
Wtajemniczenie
|
tak
![]() Cytat:
za wizytę.
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:46.

mam jeszcze 7 miesięcy na edukację

Mimo to, źle świadczy o lekarzu, jak nie sprawdza intymnych miejsc u dziecka
Teraz to wiem....
Macierzyństwo każda z nas przechodzi inaczej, jedne lepiej-bezstresowo i na luzie, inne gorzej- depresje, czarne myśli, albo są też takie co wszystko chcą żeby było idealnie, ale najważniejsze to czerpać radość z każdej chwili, wtedy te sekundy zwątpień w ogóle nie istnieją. Ja nie mając własnego dziecka nigdy nie trzymałam w ramionach niemowlaka, bałam się jak diabeł święconej wody, a jak tylko Szymon pojawił się na świecie to wszystko stało się takie naturalne i proste
Nie wiem czy nasze kp nie dobiega końca
Najgorsze jest to, że małemu nic się nie polepsza, jaki stan skóry był, taki jest, nawet bywa gorzej.Jutro dermatolog i alergolog, zobaczymy co poradzą.
żeby wszystko jak najszybciej wróciło do normy.

mały ma ogromny lęk separacyjny, co tym bardziej utrudnia nam samodzielne zasypianie. Jestem wykończona i na prawdę wielki ukłon tym mamą, których dzieci od początku nie przesypiają nocy, a tym większy dla tych, które nocą muszą przygotować jeszcze mleko. Serio!