|
|||||||
| Notka |
|
| Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#4141 | ||
|
Gang Iren
|
Dot.: Nasze codzienne jadłospisy cz. XVII
Cytat:
Bede zmieniac sposob odzywiania.Bede tu zagladac Cytat:
Tylko trzy posilki,to malo.Do 2 moglo byc warzywo,do sniadania dalabym kromke razowca.
|
|
#4142 |
|
Raczkowanie
|
Moje wczorajsze R (caly dzien w pracy):
7:00 Owsianka z czterech lyzek platkow, 2 sliwki, lyzka masla orzechowego, lyzka serka wiejskiego, posypane lnem mielonym i wiorkami kokosowymi (uwielbiam to polaczenie 9:30 Jogurt naturalny z wkrojonym bananem 12:30 Panierowana piers z kurczaka z gotowana rzepa, groszkiem i kukurydza 17:30 Serek wiejski z wkrojona papryka, ogorkiem i rzodkiewka + mala kromka chleba sodowego Po 21:00 Omlet z cukinia i pomidorem na oliwie z oliwek Przed snem: Kubek mleka z lnem mielonym Waga leci
|
#4143 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Nie przytyjesz na owisiance z 3 łyżek płatków (otręby są na prawdę lekkie i niskokaloryczne, więc nie ma co ich wliczać) czy 3 marchewkach na podwieczorek. |
|
|
|
|
#4144 |
|
Rozeznanie
|
Mam pytanko,czy dobijanie kalorii orzechami to dobry pomysl?
Wloskimi,np po 5 orzechow do kazdego posilku?Oczyscie na P. Czy lepiej kanapke np z makrela czy cos? |
|
|
|
#4145 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Pyszny. Co do śmierdzieli to próbowałam straaasznych we Francji, ale smak i tak jest wart tych chwil cierpienia dla nosa ![]() Dzisiaj wreszcie przechodzę na P/U bo obrobiłam brakujące kg Na razie stopniowo zmniejszam żeby nie spadło.I tortilla wieloziarnista grubo z bieluchem, wędliną drobiową i duszonym z czosnkiem szpinakiem + kawa parzona II duze jabłko zapiekane z masłem migdałowym, kakao na mleku sojowym III 2 kawałki najlepszej wytrawnej kruchej tarty jaką zrobiłam do tej pory deser: 2 paski gorzkiej czekolady 70% IV kawałek wegańskiego chlebka bananowego z orzechami posmarowanego musem owocowym ricore V sałatka na ciepło (brązowy ryż, tuńczyk w oliwie, jajko, ogórek, groszek, musztarda francuska) do picia ponadto: woda, pokrzywa, malina&pigwa |
|
|
|
|
#4146 |
|
Zakorzenienie
|
Moje dzisiejsze... r? Miało być, ale zgrzeszyłam
![]() 1. Owsianka na mleku z miodem, cynamonem, malinami, pistacjami 2. Serek wiejski 200g, banan, garść pistacji 3. Grillowany łosoś, sałatka grecka (dużo) 4. spory kawał szynki z indyka, paczka marcheweczek (marvitki), 500ml soku pomidorowego 5. No i tu planuję lekką kolacje - serek wiejski prawdopodobnie + zgrzeszyłam - kitkat peanut butter :po obiedzie
|
|
|
|
#4147 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Brzmi pysznie Z jakiego przepisu robiłaś ?---------- Dopisano o 18:50 ---------- Poprzedni post napisano o 18:42 ---------- Cytat:
Jak miałas ochotę to czemu miałas nie zjeśc??? Nawet na R można sobie pozwolić na przyjemności
|
|
#4148 |
|
Zakorzenienie
|
Moje dzisiejsze:
I: owsianka (4 łyżki płatków, łyżka otrębów) z cynamonem, winogronem, orzechami, płatkami migdałów i pestkami dyni + jabłko + kawa zbożowa; -> wpadło małe jabłuszko II: kalafior, marchew i troszkę obranego mięska ze skrzydełka zalane bulionem + kromka razowca z masłem, pomidorem, ogórkiem kiszonym i papryką; III: żytnie racuchy z jabłkiem (zrobiłam tylko dla siebie jedną porcję, wyszło 6 sporych sztuk) przekładane jogurtem naturalnym i posypane cynamonem IV: grahamka z masłem, pomidorem, ogórkiem kiszonym i papryką (ostatnio moja ulubiona kombinacja );V: połowa serka wiejskiego z cynamonem + sałatka jarzynowa (niezbyt dużo, bo szybko się kładę). Do picia: woda, kawa rozpuszczalna, herbata malina z żurawiną. |
|
|
|
#4149 |
|
Raczkowanie
|
Moje U z naciskiem na P...muszę utrzymać wagę,albo nawet przytyć 2-3 kg, a nie do końca wiem, czy to co jem jest wystarczające... Proszę o ocenę!
I ok. 8.30 2 łyżki płatków owsianych,2 łyżki otrąb, łyżeczka rodzynek, 2 orzechy włoskie, 2 plastry awokado, duże jabłko, twaróg półtłusty ok.75g, jogurt naturalny 3 łyżki II ok.12 kromka domowego chleba z ziarnami, serek kanapkowy ziołowy,plasterki awokado, 2 plastry sera pleśniowego light, 1 papryka III ok. 14.30 zupa warzywna, kawałek lasagne, lody śmietankowe ok 120ml, kawałek ciasta biszkoptowego z jabłkami IV po 19 bułka bawarska posmarowna serkiem kanapkowym, plaster polędwicy sopockiej, duże jajko, plasterki awokado, ogromny ogórek kiszony, 2 marchewki ---------- Dopisano o 19:19 ---------- Poprzedni post napisano o 19:16 ---------- podzieliłabyś się przepisem na te racuchy? brzmią pysznie :P |
|
|
|
#4150 |
|
Zadomowienie
|
Przytycie:
![]() I. płatki ryżowe na mleku z jabłkiem i orzechami nerkowca II. kanapki z serkiem homogenizowanym, łososiem wędzonym, sałatą, rzodkiewką/ serkiem, łososiem i dżemem wiśnia-jabłko-aronia III. barszcz ze słodkimi burakami i makaronem; żeberka z zupy III. serek homogenizowany naturalny z gruszką IV. sałatka ryżowa z tuńczykiem, czerwoną fasolą, ogórkiem konserwowym, cebulą i majonezem; ogórki w occie z pietruszką I. kakaowa kasza manna z gruszką i masłem orzechowym II. twarożek z pomarańczą i orzechami włoskimi III. podwójna kanapka z masłem, serem camambert z ziołami, pomidorem i sałatą IV. chińszczyzna z ryżem i kawałkami kurczaka V. uroczysty bankiet ? |
|
|
|
#4151 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
- średnie jabłko - 1 jajko - 3 czubate łyżki mąki żytniej - 2 łyżki otrębów pszennych - pół szklanki mleka - pół łyżeczki proszku do pieczenia Oczywiście można to też tak mniej więcej na oko robić i dodawać składniki, żeby zyskać odpowiednią konsystencję Ja jabłka pokroiłam w małe paski, ale równie dobrze można je zetrzeć na tarce Zamiast otrębów można też dać więcej mąki. Lubię, gdy można coś zmieniać, kombinować i bawić się przepisami
|
|
|
|
|
#4152 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
robiłam z przepisu Sylwi (zamiast chałwą posypałam orzechami) http://makaronirodzynka.blogspot.com...ski-chleb.html
|
|
|
|
|
#4153 |
|
Gang Iren
|
Dzisiejsze U:
1.Dwie kromki chleba orkiszowego z maslem i wedlina drobiowa,pomidorki koktajlowe z 8 szt 2.Banan,pianki marshmallow pol paczki ![]() 3.Rosol z makaronem i wloszczyzna,udko kurczaka gotowane 4.Musli z mlekiem,pelna miseczka 5.Dwie kromki chleba orkiszowego z maslem i szynka wieprzowa oraz ogorkiem zielonym Napoje:litr wody,kawa z mlekiem,herbata owocowa i ziolowa,szklanka soku pomidorowego. Dzisiaj widze,ze jest lepiej,wiec krok zrobilam w dobra strone
|
#4154 | ||||||||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
To jest ED.Cytat:
Cytat:
. A dogodzić sobie też jest dobrze, więc jedz na zdrowie! ![]() Cytat:
Cytat:
. Za mało konkretnego jedzonka w ciągu dnia, brak obiadu, pewnie dlatego wieczorem miałaś takie smaki. Zaplanuj sobie porządne posiłki, ten wątek jest kopalnią inspiracji. .Cytat:
Dałabym gdzieś jeszcze na początku dnia złożone węgle, płatki owsiane to za mało na cały dzień.Cytat:
Jadłospis cudowny jak zawsze . Taka tarta to musiało być coś! A czekoladka jaka?![]() Cytat:
. Super!![]() Weekendowe U z TŻ
.SOBOTA Śniadanie: imbirowa owsianka z kaszą manną i otrębami orkiszowymi na chudym mleku, z ciemnymi winogronami, musem jabłkowym, pistacjami i zbożowymi chrupkami orzechowo-czekoladowymi Przekąska: 2 jabłka II śniadanie: 2 kromki ziarnistego razowca z serem lazur srebrzysty, sałatą i pomidorem; jabłko ![]() Obiad (późny, czekałam aż przyjedzie TŻ ): pierś z kurczaka w przyprawach smażona bez tłuszczu, 50g brązowego ryżu, miska surówki (kapusta pekińska, marchew, rzodkiewki, zioła, oliwa czosnkowo-paprykowa)Do kawy: 60g mlecznej czekolady z nadzieniem jagodowo-twarogowym Piwa w lokalu: pszeniczne grejpfrutowe 250ml, india pale ale 500ml, czeski stout 500ml Do picia: woda źródlana, kawy: czarna, z chudym mlekiem i przyprawą do szarlotki; herbaty: ziołowa, zielona, owocowa z syropem z dzikiej róży NIEDZIELA Śniadanie: jajecznica z 2 jaj na oliwie z szynką i szczypiorkiem; 2 kromki ziarnistego razowca z sałatą, rzodkiewkami i serkiem twarogowym z mascarpone (ziołowym oraz paprykowo-pomidorowo-bazyliowym) Do kawy: 60g mlecznej czekolady z nadzieniem jagodowo-twarogowym Obiad: trójkolorowy makaron z pszenicy durum z pesto czosnkowo-paprykowym, kawałkami schabu, cukinią, kolorowymi paprykami i czerwoną cebulą Kolacja: mozzarella 100g z pomidorem, czarnymi oliwkami i ziołami Do picia: woda źródlana, czarna kawa, herbaty: zielona, ziołowa, owocowa z syropem z dzikiej róży
od 10.7.2005 - TŻ od 3.03.2014 praca od 11.07.2014 MGR INŻ ![]() Edytowane przez Poa alpina Czas edycji: 2012-10-14 o 21:13 |
||||||||
|
|
|
#4155 |
|
Raczkowanie
|
dzisiejsze U:
Iśn. jajko na miękko, kromka chl.graham, pomidor, ogórek, jabłko, zielona herbata. 2śn.: 2grzanki z gruszką, cynamonem, orzechami włoskimi, czarna kawa bez cukru ![]() ob.: pierś z kurczaka w warzywach w sosie,którego nie zjadłam, 1.5 ziemniakaa, surówka z marchwi i jabłka. podw. malutki, dosłownie kawałek kruchego ciasta mojej roboty. kolacja.: to samo co na drugie niestety I co myślicie, czy to nie jest przypadkiem P? Mam straszne wyrzuty, ponadto dzisiaj 2 godzinny spacer po lesie, 10 min hula hop
|
|
|
|
#4156 | ||
|
Gang Iren
|
Cytat:
Wiem,wiem dlatego postanowilam tutaj bywac teraz.Dawno temu tez tutaj pisalam jadlospisy,wtedy byly ladne.Nie jest takie proste zmienic wszystko z dnia na dzien jak juz sie wpadlo w taki rytm nieciekawego zarelka,ale bede sie starac A twoje jadlospisy super!Roznorodne,zdrowe ale i na luzie.Bardzo fajnie! ---------- Dopisano o 20:53 ---------- Poprzedni post napisano o 20:49 ---------- Cytat:
Nie masz powodu by robic sobie wyrzuty,smialo mozesz wiecej jesc moim zdaniem.
|
|
#4157 |
|
Raczkowanie
|
Mój poimprezowy jadłospis...
Powinno być R, ale wyszło chyba U, jeśli nie P... Jak myślicie, co to? ![]() Śn. Gruszka, szklanka soku porzeczkowego (kupny...), batonik muesli z jabłkiem (też kupny...), mała kawa z mlekiem 2 śn. Dużo placków z dyni mojej mamy (z 8...) + serek wiejski lekki, pasek gorzkiej czekolady Obiad: Mały kawałek kiełbaski pieczonej w kominku, trochę ketchupu, mały kawałek bułki pełnoziarnistej Kolacja: Puszka tuńczyka + pół słoika warzyw z wody: marchewka, groszek, kukurydza Potem...: Mnóstwo orzechów włoskich, lampka wina Spacer, pół godziny szybkim krokiem Jak myślicie, taki dzień nie przeszkodzi w chudnięciu? Dodam, że wczoraj też nie dietowałam, niestety... a zawsze dzień po imprezie bardzo chce mi się jeść. Wiem, że nie muszę szybko chudnąć, ale chciałabym przynajmniej nie tyć
|
|
|
|
#4158 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nie wiedziałam czy wy tutaj też obliczacie wszystko tak dokładnie, więc na wszelki wypadek podałam. Widzę jednak, że nie, co mnie bardzo cieszy.
Treningi 2016: 117/100 2017: 71/100 Edytowane przez SekretnyWachlarz Czas edycji: 2012-10-15 o 10:08 |
|
|
|
|
#4159 | ||||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
. Ja nauczyłam się, i teraz zawsze to powtarzam, że zdrowe jedzenie to nie tylko odpowiednie odżywianie organizmu. To także harmonia umysłu - jemy to, co lubimy. Kiedy nasze jadłospisy są wartościowe, smaczne, kolorowe i różnorodne - wtedy są zdrowe!![]() Cytat:
. Po pierwsze - zjedz porządne śniadanie, to jest absolutna podstawa. W sumie jedynie 2 śniadanie i kolację można nazwać posiłkami. Jak chce Ci się jeść, to jedz - ale skomponuj to jakoś fajnie . Na pewno nie jest to P! Nie masz się co martwić. Cytat:
Cytat:
I fajnie, że jesteś - ten wątek bywa naprawdę pomocny! Ja przeszłam ogromną metamorfozę w kwestii mojego jedzenia odkąd udzielam się w tym wątku. Trzeba brać tylko poprawkę na chorobowe posty, które tu się czasem (hmm... dość często ) pojawiają - żeby nie popaść w żadną obsesję . Trzymam kciuki!
|
|
#4160 |
|
Zadomowienie
|
R:
1. bułka razowa: pół z mozzarellą i serem gouda light; pół z serkiem capri typu włoskiego i serkiem homo waniliowym; 1 pomidorek; kawa parzona z mlekiem 2. 1 jogurt naturalny; 1 duża brzoskwinia 3. kasza jęczmienna z warzywami; marchewki mini konserwowej z kukurydzą konserwową gotowane; gulasz z piersi kurczaka smażony na oliwce; herbata miętowa 2h orbitrek 4. twarożek lekki; kawałek chleba razowego ze słonecznikiem z wędliną drobiową; pomidor; ogórek kiszony, marchew surowa, czarne oliwki- i nie wiem czy jajko wpadnie zajęcia cyklingu i jak?
Świat nie jest taki zły ![]() Turcja Alanya- 2007 Tunezja Sousse- 2008 Egipt Hurghada- 2009 Turcja Marmaris- 2010 Grecja Rodos Egipt Sharm el sheikh- 2011 Izrael Jerozolima i Betlejem Wyspy Kanaryjskie Fuerteventura- 2012 Grecja Kreta 2013- ? |
|
|
|
#4161 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
To skoro mogę nie liczyć niczego skrupulatnie to lecę układać kolorowe menu. P.S. Z harmonią umysłu też się zgadzam. No i od kiedy ćwiczę jogę to mi pięknie się metabolizm zwiększył, bo masujemy wątrobę, trzustkę itd.
|
|
|
#4162 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
No właśnie, tak trochę dzióbałam Chciałam jeść mało po imprezowym obżarstwie dnia poprzedniego, ale jak widać nie wyszło :P Faktycznie, gdybym zjadła bardziej konkretne posiłki to pewnie nie podjadałabym tak bez sensu
|
|
|
|
|
#4163 |
|
Zakorzenienie
|
Hej, wrzucam redukcję, może ktoś zerknie?
I śniadanie: jajecznica z 3 jaj na maśle z szynką i kromką razowca II śniadanie: ok. 250 gram serka wiejskiego z jabłkiem na ciepło, kawa z mlekiem i łyżeczką cukru obiad: wołowina z warzywnym nadzieniem, makaron razowy podwieczorek: tu nie wiem, wychodzę ze znajomymi, pewnie będą chcieli wpaść na jakiś kebab, będę się ratować sałatką czy samym mięskiem kolacja: pieczony w piekarniku filet z flądry z surówką z kapusty kiszonej, marchewki i trochę jabłka, dla smaku Tnę węgle, bo bimam się z dwoma kilogramami od ponad miesiąca
|
|
#4164 |
|
Zakorzenienie
|
Pomóżcie mi to ocenić...
172 cm, 51 kg, praca fizyczna, mało snu +brak apetytu... I. Gruba i duża kromka razowca żytniego, słonecznikowego z masłem, sałatą z octem i przyprawami, szynką wieprzową, pomidorem, sok warzywny ciepły pół bagietki pszennej (z 15cm) z masłem i konfiturą wieloowocową 2 cukierki z mieszanki Wedla II. kromka razowca jw z sosem tatarskim, jajkiem na twardo, korniszonem i słodką papryką III. miska zupy krem ze szpinaku,pietruszki,paste rnaku z ziemniakami,papryką i jajkiem, noga z królika z wczorajszego żurku wpadła miska sałatki przy robieniu weków: kapusta,papryka,marchew,c ebula,musztarda,ocet,olej ,natka IV. jakieś 2 gałki lodów bakaliowych z pestkami różnymi,malinami, ciastko kruche z kremem kokosowym V. owsianka : 4 łyżki płatków, daktyli kilka, pestki dyni,słonecznika, parę orzechów, wiórki masła, miąższ dyni, małe jabłko, 300 ml mleka 2%, parę pokruszonych krakersów na to 5 posiłków bo akurat mam wolne i jestem w domu, czasem tak nie wyrabiam i zwykle są 4 ale większe. Kilka herbat (2-3), kawa parzona, bc x 1, mineralna. Tłustsze mleko jest okropne |
|
|
|
#4165 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
A Twoje jedzonko jak zwykle urozmaicone i smaczne
|
|
#4166 | ||||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Joga to dla mnie czarna magia, ale coraz częściej słyszę, że wielu osobom daje to ogrom pozytywów ![]() Cytat:
.Cytat:
(dodałabym tylko warzywka do śniadania). Ale aż tak Ci zależy na tych 2 kg? Może to jest właśnie ta "Twoja" waga i organizm po prostu nie chce oddać tych 2 kg? Cytat:
. I dziękuję
|
|
#4167 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ale masz racje wparcie jest ważne
|
|
#4168 |
|
Zakorzenienie
|
Kurde ja też jestem na P parę lat bo wiecznie stwierdzam ( od dziecka
) ze jestem za chuda. ale niektóre jadlosipsy na P mnie przerazają np 3 łyżeczki płatków, na kolacje bułka, kanapeczka z plasterkiem sera i matko wszystko wyliczone ! ![]() chyba umarłabym z głodu
|
|
#4169 |
|
Zadomowienie
|
U
Śniadanie: twarogowe pszenne placuszki z otrębami orkiszowymi, smażone na oleju rzepakowym, podane z musem jabłkowym Przekąska: jabłko, śliwka Obiad: kawałek piersi indyka w przyprawach smażony bez tłuszczu, 50g kaszy jęczmiennej, surówka (rzepa, marchew, koperek, oliwa z oliwek) Do kawy: 2 cukierki czekoladowe Kolacja: 2 kromki ziarnistego razowca z sałatą, pomidorem, pieprzowym camembertem / błękitnym lazurem Do picia: woda źródlana, kawy: czarna, zbożowa z mlekiem i przyprawą do szarlotki, herbaty: zielona, ziołowa, owocowa z syropem z dzikiej róży
|
#4170 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() zaintrygowala mnie przyprawa do szarlotki-dobra kawa z nia??
|
![]() |
Nowe wątki na forum Dietetyka
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:26.

:
) to kozi dojrzewający Krzywonos od pana Grądzkiego z Linii.