Pielęgnacja loków, loczków i fal - wszystkie części - niech się kręcą! - Strona 2380 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Uroda > Pielęgnacja włosów i fryzury > Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje

Notka

Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje Forum dla osób z kręconymi włosami. Rozmawiamy o stylizacji i pielęgnacji loków. Wejdź, podziel się doświadczeniem, zadaj pytanie.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2012-10-14, 21:46   #71371
iwonsia01
Zadomowienie

Dot.: Pielęgnacja loków, loczków i fal - XV część niech się kręci

Okey dzięki, właśnie sprawdziłam. Fakt jest parafina. O dziwo nawet nie wiedziałam, że nie jest nam polecana. Jutro polecę do Rosmanna po olejek dla mam i może on mi podpasuje. Mam nadzieje, że dalej są promocje na rosmanowe produkty Nie chcę znów za bardzo się wkręcać w temat włosowy, bo moja pensja stażowa zacznie diametralnie mi nie wystarczyć Dziś już miałam kupować Bingo z algami w Wispolu ale na szczęście odłożyłam, bo mam wielki słój innej maski jeszcze
iwonsia01 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-14, 21:51   #71372
iksigrekzetfau
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez iwonsia01 Pokaż wiadomość
Mam nadzieje, że dalej są promocje na rosmanowe produkty
są. dziś byłam i nadal promocje, też kupiłam właśnie olejek dla mam, zobaczymy jak na mnie zadziała
iksigrekzetfau jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-14, 21:51   #71373
DMkAnia
Strażnik Wizażu

Cytat:
Napisane przez Scintilla_Felis Pokaż wiadomość
Kurcze, chciałabym żeby to tyle trwało Do tego dochodzi czas na poszukiwanie informacji. I koszty. Dla mnie 50zł/miesiąc na kosmetyki to kolosalna cena, ale kosmetyki zużywają mi się makabrycznie szybko... Przynajmniej odnoszę takie wrażenie. Butelka Mrs Potters do mycia (500ml) starcza mi na miesiąc z kawałkiem Ostatnio spisuję ceny ze sklepów i poluję na wszelkie przeceny...
Oj, ale Ty masz bardzo długie włosy, to też troszkę inaczej wygląda zapewne

Cytat:
Mam nadzieje, że dalej są promocje na rosmanowe produkty
Jeśli dobrze pamiętam do 25.10.

"Świat przeszkadza mi w życiu."
DMkAnia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-14, 22:00   #71374
eiri
Wtajemniczenie

GG do eiri

Cytat:
2.
Kurcze, chciałabym żeby to tyle trwało Do tego dochodzi czas na poszukiwanie informacji. I koszty. Dla mnie 50zł/miesiąc na kosmetyki to kolosalna cena, ale kosmetyki zużywają mi się makabrycznie szybko... Przynajmniej odnoszę takie wrażenie. Butelka Mrs Potters do mycia (500ml) starcza mi na miesiąc z kawałkiem Ostatnio spisuję ceny ze sklepów i poluję na wszelkie przeceny...
Kiedy ponad rok temu zaczynałam CG, to faktycznie wszystko trwało straszliwie długo. Poszukiwanie informacji zżerało najwięcej czasu (bo ja, jak zaczynam się czymś interesować, muszę przeczytać najpierw cały internet). Potem wyszukiwanie kosmetyków, rytuały z gotowaniem żelu lnianego, olejowaniem, nakładanie masek, odżywek, stylizacja, łomatkoprzejaświętsza, po 3-4 miesiącach miałam serdecznie dość
Ale wiedza i praktyka w końcu zaprocentowały, przede wszystkim zrobiłam się mądrzejsza bo odświeżyłam wiadomości z chemii i budowy włókien. Nawet zaczęłam kręcić własne mazidła.
Poznanie olejów zaowocowało wzbogaceniem diety (olej z pestek dyni nadal wolę jeść niż nakładać na włosy ), wyszukałam nowe potrawy, zdrowiej się odżywiam, nawet w tym roku nie dopadło mnie jeszcze jesienne przemęczenie, bo dbam o właściwą suplementację.
A włosy? Obecnie pielęgnacja zajmuje mi ułamek tego, co rok temu. Włosy są zdrowsze, zmniejszyły porowatość, nie potrzebują wiele zachodu. Żonglowanie pielęgnacją to przyjemność. Nawet buzią i ciałem potrafię teraz się lepiej zająć.
Tak więc robota była ciężka, ale owoce całkiem słodkie

---------- Dopisano o 22:00 ---------- Poprzedni post napisano o 21:57 ----------

Cytat:
Okey dzięki, właśnie sprawdziłam. Fakt jest parafina. O dziwo nawet nie wiedziałam, że nie jest nam polecana.
Ja wiedziałam, ale używam odżywek Ziai z parafiną od kilku miesięcy i jestem z nimi przeszczęśliwa
Stary 2012-10-14, 22:04   #71375
iwonsia01
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez iksigrekzetfau Pokaż wiadomość
są. dziś byłam i nadal promocje, też kupiłam właśnie olejek dla mam, zobaczymy jak na mnie zadziała
Ile dałaś za ten olejek ?
iwonsia01 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-14, 22:07   #71376
iksigrekzetfau
Raczkowanie

Cytat:
ile dałaś za ten olejek ?
9.99
iksigrekzetfau jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-14, 22:09   #71377
margitta
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez xMissix Pokaż wiadomość
Wieczorem zmoczyłam dłonie nałozyłam na nie odrobinkę olejku i delikatnie przejechałam palcami po włosach (tak tylko zeby byly wilgotne) potem wgniotłam we włosy odzywke b/s Joanna miód i mleko dośc sporo, a nastepnie związałam włosy w warkocz ale tutaj bardzo ważne: nie robię warkocza nad karkiem tylko na czubku glowy (luźnego!!) chodzić sie w nim nie da ale spac jak najbardziej rano znowu troszkę zwilżyłam wlosy i dalam odrobinkę issany z babassu.
Podejrzewam tez, ze do ich dobrego stanu po trzech dniach przyczynił się brak stylizatora. Tak to zwykle żel który nakładalam po myciu włosów na trzeci dzień robił mi już strąki na glowie, ale pewna nie jestem czy to jego wina.
Zrobiłam prawie dokładnie tak samo i zaraz idę spać w tym stanie Zobaczymy jakie będą jutro efekty
Stary 2012-10-14, 22:10   #71378
8f44be8657be3d2a3733d9c7d3db3d2234bdc5f1_65838332e9b82
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez DMkAnia Pokaż wiadomość
Bambino ma chyba parafinę, ja bym jej nie nałożyła na włosy.
Tak z ciekawości. Czemu ta parafina jest zła.
Z tego co tutaj doczytałam, to wymaga sls do zmycia i oblepia włosy.

Mam amle dabur z parafiną. Skoro i tak czasem używam szamponu z sls, to co mi zaszkodzi że ją na włosy nałożę. Powoduje ona u mnie mocniejszy skręt.
8f44be8657be3d2a3733d9c7d3db3d2234bdc5f1_65838332e9b82 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-14, 22:13   #71379
DMkAnia
Strażnik Wizażu

Cytat:
Napisane przez eiri Pokaż wiadomość
Poznanie olejów zaowocowało wzbogaceniem diety (olej z pestek dyni nadal wolę jeść niż nakładać na włosy ), wyszukałam nowe potrawy, zdrowiej się odżywiam, nawet w tym roku nie dopadło mnie jeszcze jesienne przemęczenie, bo dbam o właściwą suplementację.
A możesz napisać co dokładnie, ile, kiedy...?

---------- Dopisano o 22:13 ---------- Poprzedni post napisano o 22:12 ----------

[1=8f44be8657be3d2a3733d9c 7d3db3d2234bdc5f1_6583833 2e9b82;37071015]Tak z ciekawości. Czemu ta parafina jest zła.

Mam amle dabur z parafiną. Skoro i tak czasem używam szamponu z sls, to co mi zaszkodzi że ją na włosy nałożę. Powoduje ona u mnie mocniejszy skręt.[/QUOTE]

Eee, nie napisałam, że jest zła tak w ogóle nie nakładam jej na moje cienkie włosy, których jest na dodatek mało. Po prostu MI nie służy

Stary 2012-10-14, 22:20   #71380
Scintilla_Felis
Raczkowanie

GG do Scintilla_Felis

1.
Cytat:
Napisane przez maroooda Pokaż wiadomość
Przepraszam, że się wtrącę aleeeee czy przy myciu kubeczkowym szampon nie wystarcza Ci na dłużej?
Ja robię zapasy jak są promocje
Wtrącaj się, wtrącaj Szampon ostatnio używałam... gdzieś w połowie września. A kubeczkiem robię mycie odżywką, bo inaczej to bym w życiu nie dała rady. I tak proporcja wychodzi 2:1 (woda : odżywka) albo i rzadsza.
Kupuję zawsze po świeżej dostawie kasy. A jak wypadają promocje to wyciągam zaskórniki i potem je uzupełniam...

2.
Cytat:
u mnie mimo promocji brak Isany z bobasem i Altery z pszenicą ;( a moje włosy za nimi tęsknią.

3.
Cytat:
Oj, ale Ty masz bardzo długie włosy, to też troszkę inaczej wygląda zapewne
właśnie i tu jest haczyk. Ostatnio i tak olejowanie robię w wersji błyskawicznej... Ale najdłużej schodzi mi mycie. Bo mogłabym szybciej - ale wtedy bym szarpała, a ostatnio prawie nie mam włosów w wannie po myciu głowy

4.
Cytat:
Kiedy ponad rok temu zaczynałam CG, to faktycznie wszystko trwało straszliwie długo. Poszukiwanie informacji zżerało najwięcej czasu (bo ja, jak zaczynam się czymś interesować, muszę przeczytać najpierw cały internet). Potem wyszukiwanie kosmetyków, rytuały z gotowaniem żelu lnianego, olejowaniem, nakładanie masek, odżywek, stylizacja, łomatkoprzejaświętsza, po 3-4 miesiącach miałam serdecznie dość
Ale wiedza i praktyka w końcu zaprocentowały, przede wszystkim zrobiłam się mądrzejsza bo odświeżyłam wiadomości z chemii i budowy włókien. Nawet zaczęłam kręcić własne mazidła.
A włosy? Obecnie pielęgnacja zajmuje mi ułamek tego, co rok temu. Włosy są zdrowsze, zmniejszyły porowatość, nie potrzebują wiele zachodu. Żonglowanie pielęgnacją to przyjemność. Nawet buzią i ciałem potrafię teraz się lepiej zająć.
Tak więc robota była ciężka, ale owoce całkiem słodkie [COLOR="Silver"]
Też niby zajmuję się kłakami niemal od roku... Obiecywałam sobie, że przez wakacje poszukam informacji o pielęgnacji skóry i włosów od nowa, ale moje wakacje leżały pod znakiem pracowitości. Cóż, sama chciałam. Jak wracałam z roboty to nie chciałam patrzeć na komputer. Albo wyjeżdżałam i włosy myłam czym popadło... Po prostu kontynuowałam pokraczne metody z którymi zapoznałam się w grudniu '11 na zamawianie na mazidłach wciąż brak mi kasy, bo muszę mieć dodatkową gotówkę a ta ciągle się rozpływa na bieżące wydatki...
Co do Twojej suplementacji... używasz czegoś na porost włosów? Mi drożdże nie służą (na włosy i afty owszem, ale pojawiły się inne problemy), a chcę się zabrać za zapuszczanie... Wciąż mi mało

5. Oprócz pytania o rumianek mam jeszcze jedno: jak dotykam pojedynczy włos, tzn. przejeżdżam wzdłuż niego palcami i czuję nierówności, to czy to coś konkretnego oznacza? Czy to miejsca w których się skręca, czy raczej zniszczenia?

6.
Cytat:
a co do nicka to racja, po prostu xyzv, wszystkie przy rejestracji było zajęte jak na złość, więc ostatecznie jakieś głupowate iksigrekzetfau :p
nie głupkowate... diabelsko dobre

Staram się pisać po polsku, nie po polskiemu, a kiedy czegoś nie jestem pewna, to sprawdzam w słownikach.

"Małe" cięcie: 92 cm -> 65 cm (miało być góra 20, ale dojdź do ładu z kręconymi )

₪ ø lll·o.

Edytowane przez Scintilla_Felis
Czas edycji: 2012-10-14 o 22:29
Scintilla_Felis jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-14, 22:30   #71381
wojownicza ksiezniczka
Rozeznanie

Cytat:
Pewnie cię zmartwie ale nic szczególnego. Ostatnie mocne cięcie miałam w styczniu (ok 12cm) byly tak trochę przed zapięcie stanika od tego czasu raz podcinalam końcowki i zapuszczłam od nowa, wtedy jeszcze nie dbałam tak o włosy więc żadna w tym moja zasługa..

A u mnie dziala chyba zasada zlosliwosci rzeczy martwych :P
Chce zeby rosly to jak na zlosc tego nie robia jak chcialam kiedys zeby nie rosly za dlugie to rosly jak szalone :P a teraz nie moge ich zmusic zeby urosly

Cytat:
Napisane przez Martek_ Pokaż wiadomość
To po co kombinujesz skoro było ok? Niektórzy kombinują, bo lubią i to przynosi im efekty, ale skoro tak było ok to po co zmuszasz się do czegoś innego?

Ja również nie wiem jak na innych wątkach, ale tutaj raczej nikt ślepo nie stosuje się do jakiś zasad. Tak jak powiedzała Scintilla_Felis mało jest tutaj takich typowych CG na 100% bo każda coś zmienia, dopasowuje pod siebie. I nikt nikogo nie zmusza i nie narzuca nic na siłę rzeczy typu "broń boże nie stosuj silikonów", a niektórzy nawet zachęcają do testów. Jeżeli nie lubisz dbać o włosy i tych wszystkich zabiegów to po jakiego się zmuszać i narzekać? Tutaj mamy zbiór zasad, porad - wybierz te które pasują Tobie i Twoim włosom i pielęgnuj jak chcesz, bo pielęgnacja jest dla ciebie a nie ty dla niej

Ciebie przeraża, a niektórym sprawia przyjemność. Każdy robi to co lubi i nie należy tego negować, przynajmniej tak się mnie wydaje.

A kto mówi "ten kosmetyk jest dobry a ten zły"? Dziewczyny zwracają uwagę na składniki i mówią co może włosom podpasować a co nie. Ale nikt nie mówi - broń boże tego nie używaj. Co najwyżej sugerują, że np "oo, to ma denat w składzie to ja bym odstawiła bo może wysuszać".

Zgadzam sie z tym ze kazdy robi co lubi jak chce i jak mu wygodniej. Ja np lubie bawic sie moimi wlosami i robic cuda z nimi a inni nie no i nic mi do tego. Kzady stosuje pielegnacje jaka mu pasuje a nie ze ktos komus cos karze.

Cytat:
a u mnie dzisiaj tak. pierwszy raz zaryzykowałam i dałam całkiem dużo żelu, a nawet 2, efekt bardzo mi się podoba. moje bad hair days w końcu minęły.. a jeszcze jakiś tydzień temu było wg mnie naprawde paskudnie efekt mi się podoba, co myślicie?

O matko, corko, synu i wszyscy aniolowie
jak jeszcze ktoras da zdjecie wlosow z taka dlugoscia to ja chyba normalnie sie tu zalamie... ja tez chce takie dlugasne wlosy
i masz cudowne rulony poprostu
wojownicza ksiezniczka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-14, 22:37   #71382
jula85
Raczkowanie

Cytat:
Wieczorem zmoczyłam dłonie nałozyłam na nie odrobinkę olejku i delikatnie przejechałam palcami po włosach (tak tylko zeby byly wilgotne) potem wgniotłam we włosy odzywke b/s Joanna miód i mleko dośc sporo, a nastepnie związałam włosy w warkocz ale tutaj bardzo ważne: nie robię warkocza nad karkiem tylko na czubku glowy (luźnego!!) chodzić sie w nim nie da ale spac jak najbardziej rano znowu troszkę zwilżyłam wlosy i dalam odrobinkę issany z babassu.
Podejrzewam tez, ze do ich dobrego stanu po trzech dniach przyczynił się brak stylizatora. Tak to zwykle żel który nakładalam po myciu włosów na trzeci dzień robił mi już strąki na glowie, ale pewna nie jestem czy to jego wina.
jakiego olejku uzylas?francuza zaplotlas?bo samej nie potrafie sobie zrobic piekne wlosy
jula85 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-14, 22:38   #71383
maroooda
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez wojownicza ksiezniczka Pokaż wiadomość
O matko, corko, synu i wszyscy aniolowie
jak jeszcze ktoras da zdjecie wlosow z taka dlugoscia to ja chyba normalnie sie tu zalamie... ja tez chce takie dlugasne wlosy
i masz cudowne rulony poprostu
Tak, ja mam tak samo !!

Boże, wysłałam mojego TŻ do Tesco (niby myszkę do komputera chciał koniecznie kupić bo swoją zostawił u Mamy w domu) i poprosiłam ładnie, żeby się rozejrzał za suszarką z dyfuzorem i od 2,5 h. Go nie ma(do Tesco autem 5 min.), myślicie, że poległ..?

Edytowane przez maroooda
Czas edycji: 2012-10-14 o 22:42
maroooda jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-14, 22:50   #71384
wojownicza ksiezniczka
Rozeznanie

Cytat:
Tak, ja mam tak samo !!

Boże, wysłałam mojego TŻ do Tesco (niby myszkę do komputera chciał koniecznie kupić bo swoją zostawił u Mamy w domu) i poprosiłam ładnie, żeby się rozejrzał za suszarką z dyfuzorem i od 2,5 h. Go nie ma(do Tesco autem 5 min.), myślicie, że poległ..?

Ja mojemu tlumaczylam chyba z 30 min co to jest za suszarka z dyfuzorem jak wyglada i na co mi to i po wysluchaniu mojego wykladu odpowiedzial tyle "jak twoje wlosy maja byc jeszcze ladniejsze to Ci kupie to nawet zaraz ":p
Stary 2012-10-14, 22:55   #71385
jula85
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Martek_ Pokaż wiadomość
Jeżeli faktycznie CG nie jest dla Ciebie warto znaleźć złoty środek. Nakładać silikony, ale pamiętać o dostarczaniu czegoś odżywczego i o regularnym ich zmywaniu żeby nic się nie nadbudowywało zbytnio. Ja np. odeszłam od CG po 8 miesiącach, bo oblepiacze lubię i nie mam powodu by z nich rezygnować. Robię tak:
- delikatny szampon koniecznie bez oblepiaczy, czasem myję odżywką i oczywiście co jakiś czas SLS
- odżywka d/s to coś treściwego - silikonowe na zmianę z bezsilikonowymi (częściej te drugie)
- w b/s często mam parafinę, jakiś silikon albo pq, a na końce jedwab
- oczywiście olejuję, robię maski..

.
prosze powiedz dokladnie jakich kosmetykow uzywasz? cudne masz te loczki..ja stosuje cg od prawie 3 miesiecy,nie widze poprawy skretu na ktorym mi tak bardzo zalezy,sa owszem mieciutkie ale to nie to samo co kiedys( skret znacznie sie pogorszyl po ciazy)
probowalam kilka olei i nie umiem powiedziec jaki mi naprawde sluzy, nie wiem jak je pielegnowac zeby cos wreszcie zadzialalao..uzywam przed myciem olej, myje poterrsem (wczesniej hegron) potem d/s garnier karite ,b/s wszytskie joaski (zalezy od humoru-tez nie widze zeby lepeij na cos reagowaly) zel lniany pianka isana zel mrozacy..po myciu mimo ze skret taki se sa meiciutki i troche objetosci a na drugi dzien jak probuje reanimacji robi sie puch pojedyncze niteczki mimo ze na mokrych sa ladne loczki..cor obie nie tak
Stary 2012-10-14, 22:56   #71386
Eloe77
MatkaPrzełożonaCurlitanek

chyba Was jutro nie nadrobię! Szaleństwo jakieś
Ale będe próbować

Zrobiłam wczoraj proteinowanie i dziś mam coś puchowego na głowie Dobrze, że nakładałam ostatnio dwukrotnie lniany, to łatwiej mi nanewrować na sucho. Uff...
Bingo z elastyną i proteinami mlecznymi okazało się być za lekkie po Artiste różowej nałożonej na spryskane obficie GP do wypadających w spreju.
NIe było szamponu ani mycia. Nie było oleju... Było Tigi LP&P oraz Tigi amplifier do stylizacji. Baardzo szybkie suszenie (na TVP Kultura "Jej wysokośc Afrodyta" szła ) i dziś rano...

Dlatego też żegnamy się i idziemy spać.
Przyjemnej nocki

Dziennik, FAQ, pigułka wiedzy i pielęgnacja - wszystko o kręconych naturalnie włosach!

MÓJ IDEAŁ

Eloe77 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-14, 22:58   #71387
vidia9
Zadomowienie

przychodzę do Was po pomoc ostatnio non stop mam puch, czego bym nie nałożyła na włosy . Przeanalizowałam sobie wszystko i w zasadzie dopiero teraz dotarło do mnie że zmieniła mi się całkiem porowatość, w ciągu ok.4 miesięcy: włosy oddają wodę z prędkością błyskawicy, po umyciu robię turban ( już nie plunking bo byłoby gorzej) i po 2, 3 min ściągam, końcówki włosów są suche a ona same tak w 20%. Myślę, że bez nakładania stylizatorów wyschłyby same w ciągu 10 min. Wcześniej dyfuzorem suszyłam godzinę, teraz ok. 20 min ze stylizatorami. Olej nie działa, miałam ostatnio Alterry z Granatem i efekt był zerowy. Im dłużej trzymam odżywkę d/s tym wizualnie wyglądają po prostu źle, muszę przestawić się na odżywianie przed myciem. Myję już tylko Facelle, Isana obciążała mi włosy ostatnimi czasy a reszta nie domywała wręcz. Tak samo sprawa reanimacji. Wcześniej nakładałam na noc żel lniany, chodziłam spać w sucharkach, z nimi się budziłam i odgniatałam. Teraz żel klei mi włosy 2 dnia, są całkiem bez życia gdy je tak reanimuję.To samo po umyciu - sucharków nie mam wcale.
Zrobiłam pierwsze zamówienie na zsk ( hydrolizat keratyny, kwas hialuronowy 1%, aloes, mleczko pszczele,olej z orzecha włoskiego) , myślę , że w kwestii zmiany nawyków i pielęgnacji poradzę sobie sama na podstawie Waszych wpisów w dzienniku i codzienniku.
Ale jak mogę zatrzymać wodę we włosie? Przejrzałam listę zanalizowanych produktów ochronnych ale zależy mi na czymś sprawdzonym przez osoby świadome wysokiej porowatości. Wiem,że sama sobie jestem winna, nie rozumiem jak mogłam tak długo ignorować takie jasne sygnały, zmieniałam tylko odżywkę Praca latem mi w tym nie pomogła, popołudniowa zmiana - olejowanie i porządne odżywienie było niemożliwe, poranna - wychodziłam często o mgle, gdy wilgotność powietrza była maksymalna, co im nie sprzyjało.
vidia9 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-14, 22:59   #71388
Eloe77

Cytat:
Napisane przez jula85 Pokaż wiadomość
prosze powiedz dokladnie jakich kosmetykow uzywasz? cudne masz te loczki..ja stosuje cg od prawie 3 miesiecy,nie widze poprawy skretu na ktorym mi tak bardzo zalezy,sa owszem mieciutkie ale to nie to samo co kiedys( skret znacznie sie pogorszyl po ciazy)
probowalam kilka olei i nie umiem powiedziec jaki mi naprawde sluzy, nie wiem jak je pielegnowac zeby cos wreszcie zadzialalao..uzywam przed myciem olej, myje poterrsem (wczesniej hegron) potem d/s garnier karite ,b/s wszytskie joaski (zalezy od humoru-tez nie widze zeby lepeij na cos reagowaly) zel lniany pianka isana zel mrozacy..po myciu mimo ze skret taki se sa meiciutki i troche objetosci a na drugi dzien jak probuje reanimacji robi sie puch pojedyncze niteczki mimo ze na mokrych sa ladne loczki..cor obie nie tak
Jaki olej?
Nie masz żadnych protein.
Jaką robisz reanimację?
Próbowałaś bez lnianego żelu?
Bez pianki?

Dziennik, FAQ, pigułka wiedzy i pielęgnacja - wszystko o kręconych naturalnie włosach!

MÓJ IDEAŁ

Edytowane przez Eloe77
Czas edycji: 2012-10-14 o 23:01
Stary 2012-10-14, 23:05   #71389
jula85
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Eloe77 Pokaż wiadomość
Jaki olej?
Nie masz żadnych protein.
Jaką robisz reanimację?
Próbowałaś bez lnianego żelu?
Bez pianki?
proteiny-czasami nafta plus jajko lub olej plus miod i to wsio..
ranimacja-probowalam kilka sposobow-woda plus joaska b/s lub woda plus pianka lub woda plus zel lniany lub woda plus joaska zel mrozacy

i zawsze na mokro nawet drobny skret a po odgnieceniu niteczki bez objetosci i puszek..

olej-lniany.oliwa z oliwek,winogornowy,kokos ale rafinowany
Stary 2012-10-14, 23:06   #71390
maroooda
Raczkowanie

Cytat:
Ja mojemu tlumaczylam chyba z 30 min co to jest za suszarka z dyfuzorem jak wyglada i na co mi to i po wysluchaniu mojego wykladu odpowiedzial tyle "jak twoje wlosy maja byc jeszcze ladniejsze to Ci kupie to nawet zaraz ":p
Szczęściara !!
Stary 2012-10-14, 23:07   #71391
eiri
Wtajemniczenie

GG do eiri

[1=8f44be8657be3d2a3733d9c 7d3db3d2234bdc5f1_6583833 2e9b82;37071015]Tak z ciekawości. Czemu ta parafina jest zła.
[/QUOTE]
No to właściwie odpowiedziałaś sobie na pytanie. W pielęgnacji CG, na której się opieramy, ważna jest łatwa zmywalność kosmetyków, ponieważ opieramy się na łagodnych produktach myjących, w tym tzw. myjących odżywkach. Zmywalność parafiny nie jest do końca pewna (istnieją różne opinie), dlatego raczej się jej nie poleca. Choć, o ile pamiętam, w analizach jest traktowana jako składnik zgodny z CG.

Ja sprawdziłam działanie parafiny na sobie i uznałam, że bardzo służą mi jej właściwości powlekające, w odpowiedniej proporcji dociąża i podkreśla skręt oraz zapobiega puszeniu i ucieczce wody z włosa.
Myję włosy szamponami i nie mam problemu ze zmywaniem.

Cytat:
A możesz napisać co dokładnie, ile, kiedy...?
Suplementację mogę z grubsza podzielić na 3 grupy:
1. Magnez - żelazny punkt programu, biorę od roku systematycznie (choć w różnych dawkach), odczuwam obecnie wyraźną poprawę zdolności umysłowych lepsza koncentracja, pamięć, te sprawy. A zaczęłam brać magnez, bo doczytałam, że czasem niedobór powoduje wypadanie włosów. Możliwe, że chodzi o wypadanie z powodu stresu (stres "zjada" magnez z organizmu).
Magnezu biorę zawsze pełną dawkę zalecaną na opakowaniu.
2. Suplementacja kwasami omega. Najpierw zaczęłam od kwasów omega-6 czyli kapsułek z olejem z wiesiołka, potem przeszłam na omega-3, bo uznałam, że przy mojej diecie łatwiej o niedobór tychże. Włączyłam oleje do diety, to najsmaczniejsza zmiana w moim życiu Nie piję ich łyżkami, ale dodaje do sałatek i innych potraw.
Olejów używam spontanicznie, kapsułki ustalam na około 60-100% zalecanej dawki (wiesiołka i omega-6 biorę zazwyczaj mniej, bo ten brak całkiem łatwo zaspokoić w normalnym jedzeniu, ale wiesiołek jest dobry na pms )
3. Typowe preparaty do włosów - używam sporadycznie, w ciągu roku zaliczyłam słynne CP (bez rewelacji, włosy urosły, ale szybszy porost nigdy nie był moim priorytetem) oraz Novophane, bo udało mi się kupić o połowę taniej (też bez rewelacji). Oba preparaty brałam w połowie zalecanej dawki.
I to tyle, największe sukcesy przyniósł zdecydowanie magnez. I wiesiołek
Cytat:
4.
Też niby zajmuję się kłakami niemal od roku... Obiecywałam sobie, że przez wakacje poszukam informacji o pielęgnacji skóry i włosów od nowa, ale moje wakacje leżały pod znakiem pracowitości. Cóż, sama chciałam. Jak wracałam z roboty to nie chciałam patrzeć na komputer. Albo wyjeżdżałam i włosy myłam czym popadło... Po prostu kontynuowałam pokraczne metody z którymi zapoznałam się w grudniu '11 na zamawianie na mazidłach wciąż brak mi kasy, bo muszę mieć dodatkową gotówkę a ta ciągle się rozpływa na bieżące wydatki...
Pamiętam Twoje przepiękne włosy
Powiem tylko, że bez półproduktów da się żyć, stwierdzam to po czasie.
Cytat:
Co do Twojej suplementacji... używasz czegoś na porost włosów? Mi drożdże nie służą (na włosy i afty owszem, ale pojawiły się inne problemy), a chcę się zabrać za zapuszczanie... Wciąż mi mało
Nigdy nie piłam drożdży. Szybszy porost zaobserwowałam po Calcium Pantothenicum. Szczególnie na łydkach
Ale ja bardziej stawiam na hodowanie nowych włosów (babyhair) i nigdy szybkim porostem się nie zajmowałam na serio.
Stary 2012-10-14, 23:15   #71392
Eloe77

Vidio czy wcześniej miałaś podobne problemy? Kiedy ostatnio nakładałaś olej? Jaki? Moim zdaniem obowiązkowo powinnaś wrócić do olejowania. I to nie kokos czy mieszanki Alterrowe (sa głównie na sojowym, może być za lekki w tej sytuacji), ale coś mocniejszego. U mnie od razu w szranki staje olej lniany. Jeśli tylko coś takiego się dzieje, sprawdza sie niemal natychmiast.
Zadnego mocnego mycia, tylko Facelle czy Cien z kaczusią. Chyba że masz coś jeszcze słabszego. Lniany wymaga jednak sufraktanta.
Możesz tez spróbowac słonecznikowego.
Jaką miałaś odzywkę ostatnio? Moze z alkoholem i dlatego teraz włos nie zatrzymuje wilgoci?
Pomysł na zamówienie przedni, ale musisz dodać coś, co tę wilgoć zatrzyma. Olej z orzecha włoskiego tego nie zrobi. Jest za lekki, za bardzo sie wchłania.
Dlaczego podejrzewasz sporą wilgotnośc o taki stan włosów?
Kiedy stosowałas proteiny?

---------- Dopisano o 23:15 ---------- Poprzedni post napisano o 23:08 ----------

Cytat:
proteiny-czasami nafta plus jajko lub olej plus miod i to wsio..
Czyli tak naprawdę żadnych protein.
Nafta nie zawiera ich wcale.
jajko ma wielkocząsteczkowe, czyli o działaniu antystatycznym.
Włacz proteiny małoczasteczkowe - najlepiej hydrolizowaną keratynę. Jest choćby w różowej Artiste.
Cytat:
ranimacja-probowalam kilka sposobow-woda plus joaska b/s lub woda plus pianka lub woda plus zel lniany lub woda plus joaska zel mrozacy
W jaki konkretnie sposób? Opisz, co dokładnie robisz.
Cytat:
i zawsze na mokro nawet drobny skret a po odgnieceniu niteczki bez objetosci i puszek..
Jak długo pielęgnujesz włosy?
Na jak długo nakładasz odzywki po myciu włosów?
Co to za odżywki?
Cytat:
olej-lniany.oliwa z oliwek,winogornowy,kokos ale rafinowany
Czym zmywasz? W jaki sposób zachowują się po nich włosy? Czy po oleju nakładasz na włosy coś jeszcze?

Cytat:
Choć, o ile pamiętam, w analizach jest traktowana jako składnik zgodny z CG.
Owszem, jest.
Istnieją różne spojrzenia na cg i zgodnie z tym, co napisałaś, nie powinnyśmy uznać jej za zgodną z cg. Pozostała jednak jako składnik, na który należy uważać.
Cytat:
Ja sprawdziłam działanie parafiny na sobie i uznałam, że bardzo służą mi jej właściwości powlekające, w odpowiedniej proporcji dociąża i podkreśla skręt oraz zapobiega puszeniu i ucieczce wody z włosa.
Myję włosy szamponami i nie mam problemu ze zmywaniem.
Ja nie lubię. W sensie - skóa nie lubi. Włosy nie lubią. Potrafi doprowadzić do podrażnień.
Cytat:
Suznałam, że przy mojej diecie łatwiej o niedobór tychże
a mogę dopytać, o jaką dietę konkretnie chodzi? Co jadasz, że uznałaś, ze na tych powinnaś się skupić? Za mało ryb?
Cytat:
Ale ja bardziej stawiam na hodowanie nowych włosów (babyhair) i nigdy szybkim porostem się nie zajmowałam na serio.
Piątka

MÓJ IDEAŁ

Stary 2012-10-14, 23:24   #71393
vidia9
Zadomowienie

Cytat:
Vidio czy wcześniej miałaś podobne problemy? Kiedy ostatnio nakładałaś olej? Jaki? Moim zdaniem obowiązkowo powinnaś wrócić do olejowania. I to nie kokos czy mieszanki Alterrowe (sa głównie na sojowym, może być za lekki w tej sytuacji), ale coś mocniejszego. U mnie od razu w szranki staje olej lniany. Jeśli tylko coś takiego się dzieje, sprawdza sie niemal natychmiast.
Podobnych nie, puch zawsze mi towarzyszył ale nie w takim stopniu. Lniany miałam ostatnio jakieś pół roku temu. Po tym czasie były Alterry, olej winogronowy i oliwka Babydream.

Cytat:
Jaką miałaś odzywkę ostatnio? Moze z alkoholem i dlatego teraz włos nie zatrzymuje wilgoci?
w tym czasie miałam praktycznie same nowe Garniery, dokładnie nie pamiętam nazw, coś w stylu Czysty Blask, Wygładzenie, nie miałam dostępu przez 2 miesiące do Alterry z Granatem którą lubiły, raz miałam Schaumę z rzepą chyba, fioletowa biedronkowa jakaś też się przydarzyła. Ziaja b/s rózne rodzaje.

Cytat:
Dlaczego podejrzewasz sporą wilgotnośc o taki stan włosów?
Kiedy stosowałas proteiny?
Bo miałam z nią często do czynienia,a reakcją był puch. Zresztą nawet dziś, rano była wilgotność ok.70%, włosy w domu fajne, wyszłam zaledwie na 2 godziny, w tym 1 spędziłam w zamkniętym pomieszczeniu. Wróciłam i nie mogłam uwierzyć, na głowie puch i tragedia, musiałam je umyć teraz bo byłyby nie do uratowania. Bardzo się zmieniły. Wcześniej wilgotność nawet im służyła, skręcały się nawet lepiej po wyjściu na powietrze. Zawsze lepiej wyglądały 2 dnia po umyciu, żel lniany je nawilżał a teraz jest gorzej po jego zastosowaniu na 2 dzień niż bez
niego.
Jakieś 2 tyg. temu robiłam laminowanie żelatyną, reakcja taka sama jak na wszystko inne, ni gorzej ni lepiej.
vidia9 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-14, 23:29   #71394
maroooda
Raczkowanie

Cytat:
Tak, ja mam tak samo !!

Boże, wysłałam mojego TŻ do Tesco (myszkę do komputera chciał koniecznie kupić bo swoją zostawił u Mamy w domu) i poprosiłam ładnie, żeby się rozejrzał za suszarką z dyfuzorem i od 2,5 h. Go nie ma(do Tesco autem 5 min.), myślicie, że poległ..?
Cytat:
Nie ma dyfuzora jest blender... że niby będę sobie mogła miskować bananka do maski ..
Stary 2012-10-14, 23:34   #71395
jula85
Raczkowanie

Cytat:

Czyli tak naprawdę żadnych protein.
Nafta nie zawiera ich wcale.
jajko ma wielkocząsteczkowe, czyli o działaniu antystatycznym.
Włacz proteiny małoczasteczkowe - najlepiej hydrolizowaną keratynę. Jest choćby w różowej Artiste.
W jaki konkretnie sposób? Opisz, co dokładnie robisz.
Jak długo pielęgnujesz włosy?
Na jak długo nakładasz odzywki po myciu włosów?
Co to za odżywki?
Czym zmywasz? W jaki sposób zachowują się po nich włosy? Czy po oleju nakładasz na włosy coś jeszcze?
jesli chodzi o reanimacje to w butelce z atomizerem mam wode,pryskam nim wlosy ( lekko wilgotne) potem nakladam albo joaske albo cos innego (tak jak pisalam probowalam zelu lnianego,pianki,mrozacego ) ugniatam i czekam az wyschna,wilgotne pieknie skrecone a jak odgniote suche niteczki lekko spuszone lub bez swiezosci ,bez objetosci tak ze patrzac w lustro mam przeswity miedzy kosmykami.
po myciu wlosow nakladam na ok 5 min garnier karite lub balsam green pharmacy z olejem lopianowym przeciw wypadaniu wlosow( sklad nie jest moze zbyt piekny ale maz mi kupil wiec stosuje i co 2 tyg oczyszczam slsem)
oleje zmywam obecnie poterrsem a wczesniej hegronem..metoda kubeczkowa.myje raz ale bardzo dlugo masujac skalp.nie widze jakiejs kolosalnej roznicy po zastosowaniu konkretnego oleju,czasami pod olej nakladam joaske..po zmyciu oleju nakaldam d/s pozniej b/s joaski i stylizacja..

co znaczy ze jajko ma dizalanie antystatyczne?moze za malo wglebiam sie w sama teorie a raczej probuje sposobow wizazanek
w takim razie zakupie artiste,mam wielka chec na zakupy polproduktow ale anrazie niestety musze sie obejsc smakiem..
czasami przegladam na you tubie jak dziewczyny pokazuja swoja pielegnacje lokow, nakladaja oliwe do stylizacji tzn na noc do spania a potem nie myja tylko stylizuja dalej,efekt-piekny skret,zastanawiam sie jak to mozliwe ze nie maja wielkiego przetluszczu...

---------- Dopisano o 23:34 ---------- Poprzedni post napisano o 23:31 ----------

Cytat:
jesli chodzi o reanimacje to w butelce z atomizerem mam wode,pryskam nim wlosy ( lekko wilgotne) potem nakladam albo joaske albo cos innego (tak jak pisalam probowalam zelu lnianego,pianki,mrozacego ) ugniatam i czekam az wyschna,wilgotne pieknie skrecone a jak odgniote suche niteczki lekko spuszone lub bez swiezosci ,bez objetosci tak ze patrzac w lustro mam przeswity miedzy kosmykami.
po myciu wlosow nakladam na ok 5 min garnier karite lub balsam green pharmacy z olejem lopianowym przeciw wypadaniu wlosow( sklad nie jest moze zbyt piekny ale maz mi kupil wiec stosuje i co 2 tyg oczyszczam slsem)
oleje zmywam obecnie poterrsem a wczesniej hegronem..metoda kubeczkowa.myje raz ale bardzo dlugo masujac skalp.nie widze jakiejs kolosalnej roznicy po zastosowaniu konkretnego oleju,czasami pod olej nakladam joaske..po zmyciu oleju nakaldam d/s pozniej b/s joaski i stylizacja..

co znaczy ze jajko ma dizalanie antystatyczne?moze za malo wglebiam sie w sama teorie a raczej probuje sposobow wizazanek
w takim razie zakupie artiste,mam wielka chec na zakupy polproduktow ale anrazie niestety musze sie obejsc smakiem..
czasami przegladam na you tubie jak dziewczyny pokazuja swoja pielegnacje lokow, nakladaja oliwe do stylizacji tzn na noc do spania a potem nie myja tylko stylizuja dalej,efekt-piekny skret,zastanawiam sie jak to mozliwe ze nie maja wielkiego przetluszczu...
aa chcialam dodac ze zanim stosowalm cg czyli silikony pianki an bazie alkoholu wlasnie po myciu wygladaly fatalnie dopiero na drugi ,trzeci czwarty dzien coraz mocnejszy skret ,za kazdym razem z uzyciem pianki..a tu? tylko po myciu w miare sie ukladaja i jest jakas objetosc
Stary 2012-10-14, 23:42   #71396
eiri
Wtajemniczenie

GG do eiri

Cytat:
a mogę dopytać, o jaką dietę konkretnie chodzi? Co jadasz, że uznałaś, ze na tych powinnaś się skupić? Za mało ryb?
Dieta w sensie zdrowego, racjonalnego żywienia. Tak, uznałam, że choć dla mnie ze słodyczy najlepsze są śledzie to jednak nadal ryb jem za mało. No i generalnie był pewien problem z tłuszczami nienasyconymi (choć oliwa króluje w kuchni od lat). Zaczęłam brać kapsułki a potem otworzyli na moim osiedlu świetny sklep rybny, więc i rybek pojawiło się więcej na stole. W Szwecji było jeszcze lepiej, w zwykłym markecie mają świetny wybór przeróżnych, steki z tuńczyka były pyszne
Teraz muszę zamówić sobie olej lniany do twarożków, tylko boję się, żeby nie okazał się gorzki.
Stary 2012-10-14, 23:46   #71397
xMissix
Raczkowanie

GG do xMissix

Cytat:
jakiego olejku uzylas?francuza zaplotlas?bo samej nie potrafie sobie zrobic piekne wlosy
Dziekuje
Użyłam kilku kropli babydream fur mama. Zrobiłam normalnego warkocza z ta różnicą że na czubku głowy a nie nad karkiem (pochylam sie i zaplatam).

Swoją drogą własnie jestem po myciu włosów (rano nie bedzie czasu) jako że nikt się nie wypowiedział na temat bingo z błotkiem karnalitowym to postanowiłam sama zaryzykować i udało się, domyła włosy

włosomaniaczka od 18.08.12
60cm--->cel: 70cm
xMissix jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-14, 23:51   #71398
wojownicza ksiezniczka
Rozeznanie

Cytat:
Szczęściara !!

Oj tak

---------- Dopisano o 23:51 ---------- Poprzedni post napisano o 23:46 ----------

Cytat:
Nie ma dyfuzora jest blender... że niby będę sobie mogła miskować bananka do maski ..

Biedna ale to zawsze cos :P nastepnym razem to juz bedzie dyfuzor :P
Stary 2012-10-14, 23:58   #71399
DMkAnia
Strażnik Wizażu

Cytat:
A możesz dać linki do tych dziewczyn z YT?

Stary 2012-10-15, 00:08   #71400
Scintilla_Felis
Raczkowanie

GG do Scintilla_Felis

Cytat:
Suplementację mogę z grubsza podzielić na 3 grupy:
1. Magnez - żelazny punkt programu, biorę od roku systematycznie (choć w różnych dawkach), odczuwam obecnie wyraźną poprawę zdolności umysłowych lepsza koncentracja, pamięć, te sprawy. A zaczęłam brać magnez, bo doczytałam, że czasem niedobór powoduje wypadanie włosów. Możliwe, że chodzi o wypadanie z powodu stresu (stres "zjada" magnez z organizmu).
Magnezu biorę zawsze pełną dawkę zalecaną na opakowaniu.
2. Suplementacja kwasami omega. Najpierw zaczęłam od kwasów omega-6 czyli kapsułek z olejem z wiesiołka, potem przeszłam na omega-3, bo uznałam, że przy mojej diecie łatwiej o niedobór tychże. Włączyłam oleje do diety, to najsmaczniejsza zmiana w moim życiu Nie piję ich łyżkami, ale dodaje do sałatek i innych potraw.
Olejów używam spontanicznie, kapsułki ustalam na około 60-100% zalecanej dawki (wiesiołka i omega-6 biorę zazwyczaj mniej, bo ten brak całkiem łatwo zaspokoić w normalnym jedzeniu, ale wiesiołek jest dobry na pms )
3. Typowe preparaty do włosów - używam sporadycznie, w ciągu roku zaliczyłam słynne CP (bez rewelacji, włosy urosły, ale szybszy porost nigdy nie był moim priorytetem) oraz Novophane, bo udało mi się kupić o połowę taniej (też bez rewelacji). Oba preparaty brałam w połowie zalecanej dawki.
I to tyle, największe sukcesy przyniósł zdecydowanie magnez. I wiesiołek

Pamiętam Twoje przepiękne włosy
Powiem tylko, że bez półproduktów da się żyć, stwierdzam to po czasie.
Nigdy nie piłam drożdży. Szybszy porost zaobserwowałam po Calcium Pantothenicum. Szczególnie na łydkach
Dzięki Heh, znowu te łydki... Trudno, pomyślę jeszcze.
1. Co do suplementacji... Też łykam magnez... 20 minut stresu ponoć nieźle przetrzebia jego zapasy w organizmie. a ja nerwowa i potrzeba mi go dla spokoju. Mam taki z melisą A jaki łykasz? Z czym związany? Ale komu ja to mówię, pewnie wiesz, że lepsze organiczne.
2. Wiesz, że lepiej uzupełniać dietę o omega-3? Omega 6 i tak mamy wszędzie pododawany, przeciętny Europejczyk zajada omega 6 : omega 3 w stosunku 20:1, a powinno być... 5:1. Za dużo omega-6 może prowadzić do miażdżycy i takich tam... (mam świra na punkcie cholesterolu, prowadzę Mamie dietę na jej nadwyżkę... ). Są oleje lniane, które zawierają wyjątkowo dużo omega-3, jak się dobrze poszuka to można nawet i taniej dostać. Mama pije go dla zdrowia na śniadanie, dodajemy do sałatek i innych potraw na zimno (bo z nim jak z oliwą - na gorąco traci właściwości) no i podbieram go do olejowania włosów Ale tak naprawdę najlepsze omega-3 są w rybach

Edit: widzę że z rybami za pan brat Może lniany nie tyle gorzki... Mama narzeka, że jedzie tranem, a ona tranu nie cierpi... Ja nic nie czuję xD

Staram się pisać po polsku, nie po polskiemu, a kiedy czegoś nie jestem pewna, to sprawdzam w słownikach.

"Małe" cięcie: 92 cm -> 65 cm (miało być góra 20, ale dojdź do ładu z kręconymi )

₪ ø lll·o.

Edytowane przez Scintilla_Felis
Czas edycji: 2012-10-15 o 00:11
Scintilla_Felis jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości