Majowo- Czerwcowe Mamusie 2013 - Strona 48 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2012-10-15, 10:39   #1411
sharpnowaja
Zakorzenienie

Dot.: Majowo- Czerwcowe Mamusie 2013

Pawie oczko ja OM miałam 29 lipca, ale z USG już teraz mi wychodzi że dzidzia jest starsza jakieś 5 dni. Ale ja dalej liczę od piątku do piątku
Lekarz mi wyliczył termin na 3 maja a z USG mam na 28 kwietnia

vil jak Ci pogmerał to chyba normalne że lekko plamisz skoro po stosunku można plamić. Będzie dobrze zobaczysz

nuna i jak teściowie i jak beta? ja śluzu nie miałam cały czas, od czasu do czasu. Dopiero od 10 tc jest go więcej.

Ja dziś jestem na wszystko na NIE. A może to wszystko jest przeciwko mnie
Dalej jestem zła o tą lekarkę, kurcze no myślałam że jak chodzę do niej od 25 lat to potraktuje mnie jak człowieka. Zawsze była miła i w ogóle a teraz miałam wrażenie że mówi między wierszami "i tak nic u mnie nie dostaniesz". Zdołowało mnie to strasznie bo na prawdę sporo kosztują te badania. Poza tym ginekolog kazał mi iść z tym moim pulsem i ciśnieniem (ciśnienie mam 90 coś na 60 coś przy pulskie ponad 100) bo mówił że właśnie w ciąży można wykryć dużo wad sera u matek bo wtedy one się "odzywają". Ale lekarka rodzinna nie da mi żadnego skeirowania na nic bo jestem w ciąży i ginekolog się powinien mną zajmować a nie ona. No ręce mi opadają, bo jak ginekolog może mi dać skierowanie na EKG jak nie ma żadnego zagrożenia dla dziecka.
Nie wiem już co mam robić, jechałam tam do lekarza 120 km a tu dupa. Najgorsze jest to że próbowałam się tu przepisać do lekarza i nikt nie chce mnie przyjąć bo na stałe jestem zameldowana u rodziców i to jest inna kasa chorych. A przecież jak studiowałam w krakowie to normalnie chodziłam do lekarza i ginekologa na NFZ i problemów nie było. To co do szpitala też mnie nie przyjmą?

Kolejnym problemem jest to że u mnie w pracy nie ma książeczek zdrowia, tylko dyrektorka daje RMUA. Tylko że ja teraz dostałam dopiero z maja, a gdzie mnie w szpitalu przyjmą z czymś takim?

I jeszcze mnie stolarz dobił. Bo szukałam i szukałam kogoś kto nam zrobi łóżko na zamówienie bo w sklepach nie ma takiego jak chce. I znalazłam kolesia, wszystko pięknie ładnie. Po czym jak już miało dość do dostarczenia projektu to dzwonie do niego a on "że może lepiej będzie jak sobie to łóżko jednak kupimy w sklepie, bo on widział że takie są" no ręce mi opadły.

Przepraszam że marudzę ale po prostu mam ochotę leżeć i ryczeć bo już nie mam sił. W dodatku nie sypiam w nocy, tak porąbanych snów jakie mam w ciąży to ja chyba przez cale życie nie miałam. I wiercę się całą noc, nic mi nie pasuje. JAk księżniczka na ziarenku grochu;/ to mi się prześcieradło zawinie, to poduszka leży nie tak i co chwile coś. Dziś jak TŻ wstał po 5 do pracy to wstałam razem z nim i zaczęłam ryczeć że nienawidzę tego łóżka i że nie będę na nim spać. TŻ rozłożył mi pościel jeszcze raz + dołożył mi pod tyłek dwa miękkie koce i dopiero jak się rozłożyłam na całym łóżku zasnęłam. Na prawdę nie wiem co się ze mną dzieje, nigdy się tak nie zachowywałam.
Stary 2012-10-15, 10:46   #1412
Aaś
Zakorzenienie

sharpnowaja dlaczego tak późno dostajecie RMUA? książeczki zdrowia to są tylko w baaaaaardzo niewielu zakładach pracy. kiedyś były legitymacje ubezpieczonego ale chyba 2 lata temu zus z nich zrezygnował i już nie wydaje nowych. i lekarze tylko na RMUA przyjmują. (teoretycznie to powinni tylko na dowód przyjmować i mieć wszystko w komputerach... taaa...))

a co do spania to ja też mam z tym problem. dziś obudziłam się o 4 i nie spałam do 7. a kręciłam się niemiłosiernie. aż męża obudziłam
Aaś jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-15, 10:58   #1413
sharpnowaja
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Aaś Pokaż wiadomość
sharpnowaja dlaczego tak późno dostajecie RMUA?
nie wiem dlaczego, czasami ich wcale nie dostajemy. Ja byłam w pracy żeby mi dali bo wiedziałam że będę szła do lekarza. Jest październik a ja dostaje z maja. Przecież to jest śmieszne. Powinno być z miesiąca na miesiąc tak jak dostaje mój TŻ.

A można taką książeczkę sobie samemu wyrobić?
Stary 2012-10-15, 11:29   #1414
katherine271
Raczkowanie

sharp, książeczki chyba nie wyrobisz sama, ja swoją zgubiłam i dostałam info w zakłądzie pracy, ze już książeczek nie robią tylko właśnie ten odcinek i też dostaję grubo po czasie niestety

a ja Was proszę o kciukasy bo za dwie godziny idę na wizytę, już raz byłam potwierdzić ciążę ale wtedy to był sam zarodek, teraz najważniejsze potwierdzenie. Niby tak się źle czuję że musi być wszystko ok ale jak zwykle nachodzą myśli a co jeśli coś nie tak, jeśli coś się nie rozwinęło czy coś, ech, jakie to trudne, tyle nerwów tak by się pragnęło żeby wszystko było dobrze, dziś juz żyję tylko tą wizytą
katherine271 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-15, 11:33   #1415
sharpnowaja
Zakorzenienie

katherine trzymam kciuki zobaczysz wszystko będzie dobrze. Ja też się denerwuję przed każdą wizytą.

Czy któraś z was jest może ze Skarżyska albo Starachowic?

Edytowane przez sharpnowaja
Czas edycji: 2012-10-15 o 11:37
sharpnowaja jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-15, 11:51   #1416
vil84
Wtajemniczenie

Sharpnowaja ja się nie znam do końca na tym, ale wydaje mi się, że to trochę wbrew przepisom, 5-ciomiesięczne opóźnienie w wydawaniu RMUA? u nas kiedyś była cała akcja, bo też dostawaliśmy późno, były mniej więcej trzy miesiące opóźnienia, a ja wyrabiałam sobie nową kartę nfz-u po zmianie nazwiska i przeprowadzce - i nie chcieli mi uznać takich starych, musiałam dzwonić do kadr i sprzed miesiąca donosić, kierownik postraszył kadry jakimiś przepisami i teraz mamy w miarę aktualne.

Katherine będzie dobrze, nie ma się co bać

wrzucam Wam "instrukcję" do usg:

http://blog.zapytajpolozna.pl/ciaza/...u-usg-w-ciazy/

Edytowane przez vil84
Czas edycji: 2012-10-15 o 11:53
vil84 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-15, 11:59   #1417
Paulina 87
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez metropolitan Pokaż wiadomość
właśnie wszystko jest dobrze, nawet na tyle, że nie dostaję żadnych leków na podtrzymanie. Jak to ostatnio stwierdził, "bo teraz jest najfajniejszy okres na oglądanie dzidziusia".... i co wizytę stówa....

wiesz co, dam ci linka do tej kliniki, to sobie zobaczysz, bo tam są różne pakiety cenowe (generalnie można rodzić też za darmo, ale boję się, że nie będzie wtedy miejsca jak pójdę rodzić i mnie odeślą) ja bym brała pakiet za 3600, bo to jest z prowadzeniem ciąży
http://www.porodyczestochowa.pl/
ja tez jestem z cz-wy..i zastanawiam sie gdzie rodzić bo mój gin z nfz nie pracuje niestety w szpitalu czego bardzo żałuje..a te ceny w tej klinice sa z kosmosu.. i z tego co zrozumiałam to ponad 3 tys za same wizyty w ciazy a drugie 6 tys za poród i opiekę tak???
Cytat:
Napisane przez MoTyleKsw Pokaż wiadomość
~Więc po wizycie u nowego doktora! Strasznie się cieszę, że poszłam do Niego. Za wizytę z USG zapłaciłam 80 zł tzn wogóle zapomniałam zapłacić, on się nie upominał i jak wyszłam to mi się przypomniało. Ale ma na szczęście pielęgniarke w drugim gabinecie i jej zostawiłam, wszystkie ciężarne się ze mnie śmiały, bo ja taka oszołomiona wyszłam.
Wizyta trwała około 45 minut. Badania na fotelu, badanie USG, badanie stetoskopem, badanie piersi. Gabinet full wypas.
Dostałam skierowania na badania, kazał się cieszyć z objawów bo to znaczy, że silna ciąża, ale do rzeczy!

Mały/mała ma 0,54 cm i ma pięknie bijące SERDUSZKO (ale z wrażenia nie wiem ile)
Jemu według ostatniej miesiączki ciąża wyszła na 6t2d i tak też wychodzi z wielkości dziecka. Także termin porodu w obu przypadkach to 1.06.2012.

Po wyjściu z gabinetu zadzwoniłam do mamy z życzeniami, rozmowa mniej więcej wyglądała tak:
Ja: wszystkiego najlepszego, dużo zdrówka, szczęścia, miłości...
Mama się wtrąca: i wnuków
Ja: Będziesz Babcią!
Mama: cooo o ja nie wierze, kiedy, ile, o jaaaaa, super, bosze, w końcu, dziecko bardzo się cieszę
No to ja w płacz i później to już tam mniej istotne

Ukochana babcia przyjęła wiadomość, hmm z lekką obawą, później się cieszyła, ale tak jakoś dziwnie.
Dziadek przyjął wiadomość kiwając głową
Może się musi oswoić

Mój Brat się bardzo cieszył i już opowiadał, jak go na mecze będzie zabierał

Od strony TZ też się dowiedzą telefonicznie bo mama i siostra mieszkają 400 km, ale oni będą cieszyć się na pewno!

Tata mój póki co nie wie, bo jeszcze z pracy nie wrócił i tu będzie gorzej, wogóle z jego rodziną, bo bardzo katoliccy i będzie gadanie jak to dziecko bez ślubu Mam jednak nadzieję, że miło mnie zaskoczą!

P.S. Na mdłości powiedział, że najlepsza cola! Wcale jej się nie bać w ciąży, bo to co jest w internecie większość to przez sito przesiać! Gdybym miałą wątpliwości, pytania, ktoś by mi coś powiedział, coś by się działo dzwonić o każdej porze dnia i nocy! Aaaaa i póki co sam kwas foliowy. Witaminy można dołączyć po 9 tyg ciąży. I jeśli ma się mdłości po kwasie foliowym to normalne, a witaminy jesczez je potęgują!
moja mama też sie 8.10 dowiedziała a tata jeszcze nie wie...
Cytat:
Napisane przez sharpnowaja Pokaż wiadomość

mam tak samo staram się teraz zakładać dłuższe swetry/bluzki żeby w razie "w" odpiąć spodnie
hehe robie tak samo ale juz ciążowe rurki zamówiłam także będzie lepiej
Cytat:
Napisane przez czarnaola Pokaż wiadomość

mam do was jeszcze pytanie. Wg OM wczoraj byl 8t0d a wg badania usg 8t5d. Który wiek jest bardziej wiarygodny? bo przez to przybliżeny termin porodu też jest albo na 15 albo na 20 maja..

pozdrawiam
wydaje mi sie ze od OM jest wiarygodny.. bo mnie wg usg "dodało" 2 dni więcej bo moim zdaniem gin źle zmierzył Okruszka i dodał mu jakiś 1-2 mm..
Stary 2012-10-15, 12:01   #1418
sharpnowaja
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez vil84 Pokaż wiadomość
musiałam dzwonić do kadr i sprzed miesiąca donosić, kierownik postraszył kadry jakimiś przepisami i teraz mamy w miarę aktualne.
do nas przychodzą z Wrocławia z kadr. I problem raczej leży po stronie dyrektorki bo dla niej to wielka łaska że nam w ogóle to daje.
U nas w firmie się "nie choruje" więc po co w ogóle nam RMUA
Stary 2012-10-15, 12:03   #1419
Veronic
Wtajemniczenie

Ja dzisiaj byłam u gina no i mój maluszek ma już prawie 4cm i rusza rączkami i nóżkami, i podobno wszystko jest ok kosmówka w porządku, żadnych ubytków. Cieszę się bardzo
stresowałam się przed wizytą i RR miałam prawie 140/90 , a tętno 125 dostałam przedłużenie zwolnienia, no i dalej mogę sobie odpoczywać. ,
mam nadzieję, że niedługo przejdą mi niemiłe dolegliwości, tzn ciągłe nudności, wzdęcia i zmęczenie...
3majcie się
Veronic jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-15, 12:12   #1420
XxXJuSstiii
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Veronic Pokaż wiadomość
Ja dzisiaj byłam u gina no i mój maluszek ma już prawie 4cm i rusza rączkami i nóżkami, i podobno wszystko jest ok kosmówka w porządku, żadnych ubytków. Cieszę się bardzo
stresowałam się przed wizytą i RR miałam prawie 140/90 , a tętno 125 dostałam przedłużenie zwolnienia, no i dalej mogę sobie odpoczywać. ,
mam nadzieję, że niedługo przejdą mi niemiłe dolegliwości, tzn ciągłe nudności, wzdęcia i zmęczenie...
3majcie się

XxXJuSstiii jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-15, 12:23   #1421
JennyAniolek
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Atena564 Pokaż wiadomość
Dziś planuje poinformować siostre swoja o ciąży i mam nadzieje że się ucieszy. Siostra pracuje za granicą od kilku miesięcy i w sumie mały kontakt teraz mamy.
Powiedziałaś siostrze, ucieszyła się ?

Cytat:
Napisane przez lonely_lady Pokaż wiadomość
czesc dziewczyny tak jak obiecalam,po kilku dniowej przerwie odzywam sie w niedziele. Dopiero wracamy do mieszkania i pisze z telefonu. Wiec nadrobie Was poznie- widze, ze bede miala troche czytania. Powiem tylko w skrocie, ze wizyta u rodzicow udana. Choc trasa 500km w jedna strone, po naszych polskich drogach daje w kosc
No to super!

Cytat:
Napisane przez axella Pokaż wiadomość
Cały dzień mam jakiegoś dołka i kompletnie nie mogę sobie z nim poradzić. milion złych myśli i łzy w oczach o każdą, najmniejszą nawet pierdołe :/

Cytat:
Napisane przez nuna2 Pokaż wiadomość
hej dzieewuszki. Ja wstaje i jadę na bete... zobacze ile mi wzrosła w ciagu tyg jutro wyniki
Powodzenia

Ja drugi wynik z bety odebrałam sobie osobiście w labie w tym samym dniu. Może zadzwoń do labu - jeżeli znajduję się w Twoim mieście - i zapytaj czy jest taka możliwość

Cytat:
Napisane przez katherine271 Pokaż wiadomość
a ja Was proszę o kciukasy bo za dwie godziny idę na wizytę, już raz byłam potwierdzić ciążę ale wtedy to był sam zarodek, teraz najważniejsze potwierdzenie. Niby tak się źle czuję że musi być wszystko ok ale jak zwykle nachodzą myśli a co jeśli coś nie tak, jeśli coś się nie rozwinęło czy coś, ech, jakie to trudne, tyle nerwów tak by się pragnęło żeby wszystko było dobrze, dziś juz żyję tylko tą wizytą
Wszystko będzie dobrze

Cytat:
Napisane przez Veronic Pokaż wiadomość
Ja dzisiaj byłam u gina. no i mój maluszek ma już prawie 4cm i rusza rączkami i nóżkami, i podobno wszystko jest ok kosmówka w porządku, żadnych ubytków. Cieszę się bardzo
stresowałam się przed wizytą i RR miałam prawie 140/90 , a tętno 125 dostałam przedłużenie zwolnienia, no i dalej mogę sobie odpoczywać., mam nadzieję, że niedługo przejdą mi niemiłe dolegliwości, tzn ciągłe nudności, wzdęcia i zmęczenie...
3majcie się
Cudne wiadomości

Cytat:
Napisane przez santom Pokaż wiadomość
hej laseczki!!!
witam sie z Wami z cieplego Korfu!!! Mam chwile, bo czekam na meza az sie obudzi i idziemy na sniadanko
Jesteście na wakacjach ? Miłego wypoczynku
Przywieź nam trochę słoneczka

Cytat:
Napisane przez wynalazek23 Pokaż wiadomość
Witajcie Byłam wczoraj u mojej Pani gin, groszek ma niecałe 3 cm, założyła wreszcie kartę ciąży, TP na 11 maja. Kazała odstawić luteine bo nie widzi nic niepokojacego, a moje bóle i kłucia brzucha mogą być spowodowane przez tyłozgięcie macicy, bo musi się naprostować co ma potrwać do ok. 14-15 tc, a więc jeszcze miesiąc. Trochę boję się przerwać branie luteiny, jakoś pewniej się z nią czułam, ale chyba zaufam lekarce.
Dostałam zdjęcie Maluszek ma już rączki, nóżki, nie wiem które to które ale i tak nie mogę się na to zdjęcie napatrzyć
Dziś kupie ramkę i dam mężowi w prezencie

Cytat:
Napisane przez MoTyleKsw Pokaż wiadomość
Mój mężczyzna sprawił mi prezent. Zakupił pamiętnik ciąży, Fajna sprawa, super pamiątka, ale hmmm można spokojnie samemu sobie taki zrobić, więc za tą cenę nie polecam :d ale pochwalić się pochwalę
http://moda.allegro.pl/dzienniczek-c...646462291.html
Fajny prezent

Cytat:
Napisane przez Meliitele Pokaż wiadomość
Dziewczyny, mozna spac na brzuchu? bo ja lubie tak zasypiac a maluchowi nic sie nie stanie ?
Nie wiem czy można, ale ja nie śpię, bo nie lubię

Cytat:
Napisane przez szprotka_mada Pokaż wiadomość
Moja pierwsza była w 4t6d. Na zdjęciu jest "tylko" pęcherzyk, ale jakże jego widok cieszy
Oj tak
Cytat:
Napisane przez vil84 Pokaż wiadomość
byłam dziś na badaniach, powtórzyć crp - i pytałam przy okazji o te badania na HIV - i powiedzieli mi, że cena jest ponad 400 zł coś mi tu nie gra, wiem, że niektóre z Was płaciły ok. 25 zł. muszę dopytać mojej ginekolog.
400 zł Z kosmosu wzięli tą cenę U mnie kosztuje 26 zł.

Wiktor - 28.05.2013
Lilka & Emilka - 16.05.2015
Antoś - 12.02.2017
JennyAniolek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-15, 12:43   #1422
Margosia__
Zakorzenienie

Cytat:
Kolejnym problemem jest to że u mnie w pracy nie ma książeczek zdrowia, tylko dyrektorka daje RMUA. Tylko że ja teraz dostałam dopiero z maja, a gdzie mnie w szpitalu przyjmą z czymś takim?
Mój Mąż też dostaje druk RMUA co miesiąc... a ja jak szłam na nfz do lekarki to musiałam przynieść dowód wpłaty składki zdrowotnej do zus-u też z poprzedniego miesiąca (prowadzę działalność gosp.), bo wcześniejsze się nie liczą... one są ważne tylko miesiąc i generalnie nie widze sensu wydawania jakichś zaległych
Cytat:
Napisane przez katherine271 Pokaż wiadomość
Ja mam wizytę 6.11 i cały czas się stresuję bo jak byłam na początku piątego tygodnia to niewiele było widać na usg... a w tym momencie nie mam praktycznie żadnych objawów co mnie jeszcze bardziej stresuje
Tłumaczę sobie, że jak by się coś złego działo to chyba zaczęło by się jakieś krwawienie a tego też nie ma więc staram się myśleć pozytywnie i nie wkręcać sobie niepotrzebnych historii...

Cytat:
Napisane przez Paulina 87 Pokaż wiadomość
hehe robie tak samo ale juz ciążowe rurki zamówiłam także będzie lepiej
ooo wkleisz jakiegoś linka do tych rurek?

Cytat:
Napisane przez JennyAniolek Pokaż wiadomość

Ja drugi wynik z bety odebrałam sobie osobiście w labie w tym samym dniu. Może zadzwoń do labu - jeżeli znajduję się w Twoim mieście - i zapytaj czy jest taka możliwość

Nie wiem czy można, ale ja nie śpię, bo nie lubię

400 zł Z kosmosu wzięli tą cenę U mnie kosztuje 26 zł.
Pierwszy wynik bety miałam do odebrania tego samego dnia po południu, dzisiaj robiłam badania zalecone przez gina + toksoplazmozę na własne życzenie (bo ciągle mam styczność z jakimiś kotami więc wole się upewnić) to mam odebrać dopiero jutro, a grupę krwi za 4 dni...
Grupę krwi musiał robić również Tż... pani mu źle igłę wbiła i krwiaczek mu się zrobił... powiedział, że więcej do tego laboratorium nie idzie
Za komplet tych podstawowych badań i dwa rodzaje(??) toxo wyszło 160 zł ( w sumie 168 ale pan stwierdził, że ginekolodzy zlecają zbyt dużą liczbę badań i dał rabacik)

A ja od zawszę śpię na boku... nie potrafię ani na plecach ani na brzuchu I mam jeszcze taką długą poduszkę, że leży pomiędzy moimi nogami
Margosia__ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-15, 12:52   #1423
XxXJuSstiii
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Margosia__ Pokaż wiadomość
Ja mam wizytę 6.11 i cały czas się stresuję bo jak byłam na początku piątego tygodnia to niewiele było widać na usg... a w tym momencie nie mam praktycznie żadnych objawów co mnie jeszcze bardziej stresuje
Tłumaczę sobie, że jak by się coś złego działo to chyba zaczęło by się jakieś krwawienie a tego też nie ma więc staram się myśleć pozytywnie i nie wkręcać sobie niepotrzebnych historii...

Pierwszy wynik bety miałam do odebrania tego samego dnia po południu, dzisiaj robiłam badania zalecone przez gina + toksoplazmozę na własne życzenie (bo ciągle mam styczność z jakimiś kotami więc wole się upewnić) to mam odebrać dopiero jutro, a grupę krwi za 4 dni...
Grupę krwi musiał robić również Tż... pani mu źle igłę wbiła i krwiaczek mu się zrobił... powiedział, że więcej do tego laboratorium nie idzie
Za komplet tych podstawowych badań i dwa rodzaje(??) toxo wyszło 160 zł ( w sumie 168 ale pan stwierdził, że ginekolodzy zlecają zbyt dużą liczbę badań i dał rabacik)

A ja od zawszę śpię na boku... nie potrafię ani na plecach ani na brzuchu I mam jeszcze taką długą poduszkę, że leży pomiędzy moimi nogami
Też się na początku denerwowałam bardzo! Ale teraz już mi przeszło no bo przecież musi być dobrze, nie ma innej opcji
A na kolejną wizytę zapisuję się na 9.11

Toxo IgG i IgM pewnie, tak? Jakie badania robiłaś?
Mnie też się ostatnio źle wbiła i siniaka mam do dziś

Ja chcę sobie kupić taką poduchę po spania dla kobiet w ciąży a teraz śpię różnie ale zazwyczaj na boku

Stary 2012-10-15, 13:01   #1424
Aaś
Zakorzenienie

Cytat:
nie wiem dlaczego, czasami ich wcale nie dostajemy. Ja byłam w pracy żeby mi dali bo wiedziałam że będę szła do lekarza. Jest październik a ja dostaje z maja. Przecież to jest śmieszne. Powinno być z miesiąca na miesiąc tak jak dostaje mój TŻ.

A można taką książeczkę sobie samemu wyrobić?
legitymacji nie można już sobie wyrobić. ZUS przestał je wydawać chyba na początku 2011. jak ktoś ma starą to można z niej korzystać póki się miejsce nie skończy

ja jak wyrabiałam sobie ekuz przed wakacjami to na stronie nfz znalazłam takie info:

Za aktualny dokument potwierdzający ubezpieczenie przyjmuje się dokument, który potwierdza ostatni możliwy okres ubezpieczenia, np.:

1. W przypadku dokumentu potwierdzającego opłacenie składek w ZUS (np. ZUS RMUA):
gdy z wnioskiem wystąpiono przed dniem 15 danego miesiąca (np. przed dniem 15 sierpnia), za aktualny należy uznać druk ZUS RMUA potwierdzający opłacenie składek za miesiąc czerwiec,gdy z wnioskiem wystąpiono po dniu 15 danego miesiąca (np. po 15 sierpnia), za aktualny należy uznać druk ZUS RMUA potwierdzający opłacenie składek za miesiąc lipiec.
2. W przypadku legitymacji ubezpieczeniowej lub zaświadczenia płatnika– dokument ważny jest 30 dni od jego wystawienia.
Aaś jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-15, 13:08   #1425
sharpnowaja
Zakorzenienie

no ale jeśli tak (tfu tfu) wylądowałabym w szpitalu to mnie nie przyjmą? z łaską dostałam druk za maj więc o aktualnym mogę tylko pomarzyć
Stary 2012-10-15, 13:11   #1426
Margosia__
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez XxXJuSstiii Pokaż wiadomość
Też się na początku denerwowałam bardzo! Ale teraz już mi przeszło no bo przecież musi być dobrze, nie ma innej opcji
A na kolejną wizytę zapisuję się na 9.11

Toxo IgG i IgM pewnie, tak? Jakie badania robiłaś?
Mnie też się ostatnio źle wbiła i siniaka mam do dziś

Ja chcę sobie kupić taką poduchę po spania dla kobiet w ciąży a teraz śpię różnie ale zazwyczaj na boku
Mam nadzieję, że jak już zobaczę serduszko to będzie mi lżej... Tym bardziej, że Tż zapowiedział, że niech się wali niech się pali ale on idzie ze mną... I najlepsze, że sam to zaproponował: love:
Tak właśnie te dwa rodzaje toxo- pan stwierdził, ze jak ciążą to muszą być obydwa... No jak mus to mus

Z badań miałam morfologie, mocz, cukier w surowicy, HIV, OWa no i grupa krwi ja i tż....

No ja uwielbiam moją poduszkę choć to nie ta typowo ciążowa... ale ja muszę mieć coś między nogami żeby zasnąć

sharpnowaja jak ja wylądowałam kiedyś na pogotowiu ze zwichnięciem żuchwy i nie miałam przy sobie dokumentu potwierdzającego ubezpieczenie to kazali mi donieść w terminie do 7 dni...

Edytowane przez Margosia__
Czas edycji: 2012-10-15 o 13:13
Stary 2012-10-15, 13:11   #1427
XxXJuSstiii
Zakorzenienie

Cytat:
no ale jeśli tak (tfu tfu) wylądowałabym w szpitalu to mnie nie przyjmą? z łaską dostałam druk za maj więc o aktualnym mogę tylko pomarzyć
gdzieś coś czytałam, że kobiety w ciąży się przyjmuje nawet bez tego papierka ale nie jestem pewna

Stary 2012-10-15, 13:24   #1428
nuna2
Zakorzenienie

hej kochane... czuje sie sriednio na żałodku ale tak to spoko...
beta jutro będzie ale chyba jest w miescie obok chyba laboratorium...
Stary 2012-10-15, 13:26   #1429
XxXJuSstiii
Zakorzenienie

Cytat:
Mam nadzieję, że jak już zobaczę serduszko to będzie mi lżej... Tym bardziej, że Tż zapowiedział, że niech się wali niech się pali ale on idzie ze mną... I najlepsze, że sam to zaproponował: love:
Tak właśnie te dwa rodzaje toxo- pan stwierdził, ze jak ciążą to muszą być obydwa... No jak mus to mus

Z badań miałam morfologie, mocz, cukier w surowicy, HIV, OWa no i grupa krwi ja i tż....

No ja uwielbiam moją poduszkę choć to nie ta typowo ciążowa... ale ja muszę mieć coś między nogami żeby zasnąć
Mój mąż też chciał być podczas USG przy mnie, nawet nie dopuszczał do siebie myśli, że może być inaczej Na każdą wizytę będziemy chodzili razem
OWa to rozumiem w kierunku kiły? Ile płaciłaś? Bo u mnie w laboratoriach różnie podają.. od 6zł do 45
Ja i mąż grupę krwi mamy za darmo robioną w krwiodawstwie Chociaż tyle oszczędności

Stary 2012-10-15, 13:26   #1430
Kinga_20
Zakorzenienie

Cytat:
Mnie jak przyjmowali do szpitala to od razu chcieli dowód ubezpieczenia, gdybym nie miała przy sobie to pewnie kazaliby donieść... Ale wydaje mi się, że kobieta w ciąży nie musi być ubezpieczona, podobno nasze kochane państwo gwarantuje opiekę za darmo ciężarnym...

If the sun shuts down and decided not to shine no more, I would still have You...

Kinga_20 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-15, 13:28   #1431
lonely_lady
Zakorzenienie

Cześć dziewczyny, witam się później niż zawsze bo po urlopie miałam troszkę zaległości w pracy. Już się ogarnęłam więc mogłam tu zajrzeć

dzwoniłam dzisiaj do mojego gina i umówiłam się na kolejną wizytę 24.10. Już się nie mogę doczekać, jeszcze ponad tydzień...

A wiecie co, w weekend odwiedziliśmy znajomych, ta koleżanka jest w ciąży i mówiła, że o płci dziecka poinformowali ją już w 13 tygodniu
Oczywiście wszystko zależy od ułożenia dziecka, ale i tak jestem w szoku że tak wcześnie.

lonely_lady jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-15, 13:29   #1432
nuna2
Zakorzenienie

dziewczyny laboratorium jest w miescie obok ale tam robią badania może zadzwonić??:P
Stary 2012-10-15, 13:30   #1433
Margosia__
Zakorzenienie

Cytat:
Mój mąż też chciał być podczas USG przy mnie, nawet nie dopuszczał do siebie myśli, że może być inaczej Na każdą wizytę będziemy chodzili razem
OWa to rozumiem w kierunku kiły? Ile płaciłaś? Bo u mnie w laboratoriach różnie podają.. od 6zł do 45
Ja i mąż grupę krwi mamy za darmo robioną w krwiodawstwie Chociaż tyle oszczędności
Nie powiem Ci ile konkretnie za to badanie bo Pan mi nie podawał pojedynczych cen za cały komplet wyszło 168 zł tak jak pisałam wyżej
Ale tak to to w kierunku kiły (przynajmniej tak doczytałam na internecie)

Ja po moim Tż bym się tego nie spodziewała
......................... ...................

lonely_lady Tż od razu powiedział, ze on nie chce znać wcześniej płci... dopiero przy porodzie, ja nie byłam zdecydowana ale raczej przystanę na jego prośbę Będzie niespodzianka

nuna2 ja bym zadzwoniła... zawsze to mniej stresu

Edytowane przez Margosia__
Czas edycji: 2012-10-15 o 13:33
Stary 2012-10-15, 13:33   #1434
JennyAniolek
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez nuna2 Pokaż wiadomość
dziewczyny laboratorium jest w miescie obok ale tam robią badania może zadzwonić??:P
Zadzwoń, może akurat będziesz dziś popołudniu mogła podjechać

---------- Dopisano o 13:33 ---------- Poprzedni post napisano o 13:32 ----------

Cytat:
A wiesz może ile normalnie kosztuje to badanie ?

Justi gdzie chodzisz do lekarza ??

Wiktor - 28.05.2013
Antoś - 12.02.2017
Stary 2012-10-15, 13:34   #1435
XxXJuSstiii
Zakorzenienie

Cytat:
A wiecie co, w weekend odwiedziliśmy znajomych, ta koleżanka jest w ciąży i mówiła, że o płci dziecka poinformowali ją już w 13 tygodniu
Oczywiście wszystko zależy od ułożenia dziecka, ale i tak jestem w szoku że tak wcześnie.
Mam koleżankę, która miała ten sam termin porodu co ja Tyle, że rodziła w tym roku i poznała płeć pod koniec listopada, więc my może dowiemy się w grudniu

Cytat:
Ja po moim Tż bym się tego nie spodziewała
To cieszę się, że tak miło Cię zaskoczył

Stary 2012-10-15, 13:36   #1436
JennyAniolek
Zakorzenienie

Cytat:
Mam nadzieję, że jak już zobaczę serduszko to będzie mi lżej...
Na pewno

Cytat:
Tym bardziej, że Tż zapowiedział, że niech się wali niech się pali ale on idzie ze mną... I najlepsze, że sam to zaproponował: love:

My też będziemy chodzić na wizyty razem

---------- Dopisano o 13:35 ---------- Poprzedni post napisano o 13:35 ----------

Cytat:
Mam koleżankę, która miała ten sam termin porodu co ja Tyle, że rodziła w tym roku i poznała płeć pod koniec listopada, więc my może dowiemy się w grudniu

---------- Dopisano o 13:36 ---------- Poprzedni post napisano o 13:35 ----------

Cytat:
O to faktycznie szybko

Wiktor - 28.05.2013
Antoś - 12.02.2017
Stary 2012-10-15, 13:37   #1437
XxXJuSstiii
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez JennyAniolek Pokaż wiadomość

A wiesz może ile normalnie kosztuje to badanie ?

Justi gdzie chodzisz do lekarza ??
O ile cennik laboratorium szpitala jest aktualny to 35zł wraz z przeciwciałami. Do lekarza chodzę chyba tam, gdzie Ty - do Liftmedu

Stary 2012-10-15, 13:39   #1438
lonely_lady
Zakorzenienie

Jusstiii teraz mam chwilkę, więc tak jak obiecałam podaję Ci ceny badań które robiłam. Możesz sobie porównać

VDRL -9zł
mofrologia -8zł
HBs antygen -18zł
TSH -23zł
CMV (Cytomegalowirus) IgG - 35 zł
CMV (Cytomegalowirus) IgM -35zł
Toksoplazmoza IgG -32zł
Toksoplazmoza IgM -32zł
glukoza -6zł
grupa krwi -23zł
mocz -6zł
HIV -30zł

lonely_lady jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-15, 13:47   #1439
XxXJuSstiii
Zakorzenienie

Cytat:
Jusstiii teraz mam chwilkę, więc tak jak obiecałam podaję Ci ceny badań które robiłam. Możesz sobie porównać

VDRL -9zł tu nie jestem pewna - 6zł-45zł
mofrologia -8zł 9zł
HBs antygen -18zł 10zł
TSH -23zł 13zł
CMV (Cytomegalowirus) IgG - 35 zł 20zł
CMV (Cytomegalowirus) IgM -35zł 20zł
Toksoplazmoza IgG -32zł 20zł
Toksoplazmoza IgM -32zł 20zł
glukoza -6zł 5zł
grupa krwi -23zł 35zł (wraz z przeciwciałami)
mocz -6zł 9zł
HIV -30zł 25zł
Dziękuję to ja mam ciut inne ceny Napisze na czerwono koło Twoich

Stary 2012-10-15, 13:51   #1440
JennyAniolek
Zakorzenienie

Cytat:
O ile cennik laboratorium szpitala jest aktualny to 35zł wraz z przeciwciałami.
Dzięki za info

Cytat:
Do lekarza chodzę chyba tam, gdzie Ty - do Liftmedu
Tak, my też do Liftmedu

A powiedz mi jeszcze Ty te wszystkie badania robiłaś od razu czy lekarz na każdej wizycie zleciał jakąś część ??

Wiktor - 28.05.2013
Antoś - 12.02.2017
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości