Pielęgnacja loków, loczków i fal - wszystkie części - niech się kręcą! - Strona 2382 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Uroda > Pielęgnacja włosów i fryzury > Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje

Notka

Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje Forum dla osób z kręconymi włosami. Rozmawiamy o stylizacji i pielęgnacji loków. Wejdź, podziel się doświadczeniem, zadaj pytanie.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2012-10-15, 12:21   #71431
natalcia250
sentimental animal

Dot.: Pielęgnacja loków, loczków i fal - XV część niech się kręci

Cytat:
Napisane przez Maliniarka Pokaż wiadomość

ostatnio były dłuższe, bo skręt lżejszy, teraz ledwo za szyję, bo mrożący pięknie zmroził ale się wyśpię i oklapną na pewno

od jakiegoś, nie bardzo długiego czasu wcieram GP z papryczką i widzę mniej (chociaż nadal sporo) wypadających włosów i bejbiki na skroniach
chodzi ci o TO?
też szukam czegoś na wypadanie ostatnio :P szybszym porostem też bym nie pogardziła
When you've seen him use a gun, boy
When you've seen him use a gun
natalcia250 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-15, 12:22   #71432
Maliniarka
Zakorzenienie

wiem, że dziwnie, sama jestem zszokowana, że się odważyłam
Makijaż z Lirene
Peelingi Nacomi
Rajstopki

Maliniarka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-15, 12:26   #71433
margitta
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Maliniarka Pokaż wiadomość

wiem, że dziwnie, sama jestem zszokowana, że się odważyłam
a czy on nie pali skóry głowy? Jakoś się boje papryki, od razu sobie wyobrażam takie małe ostre czerwone papryczki jak nakładam na skórę głowy
Stary 2012-10-15, 12:43   #71434
maroooda
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez margitta Pokaż wiadomość
a czy on nie pali skóry głowy? Jakoś się boje papryki, od razu sobie wyobrażam takie małe ostre czerwone papryczki jak nakładam na skórę głowy
Stary 2012-10-15, 12:57   #71435
kasiaa87
Raczkowanie

witam Was Kochane! mam pytanie, czy również macie problemy z jesiennym wypadaniem włosów? ja za każdym myciem muszę wyciągać wielki kołtun z odpływu ...... dorzuciłam od kilku dni do menu vitapil (1 tabl. dziennie) i zaczynam wcierać olejek kokosowy oilmedica polecany ostatnio przez anwen na bejbiki. Włosy zapuszczałam do tej pory, ale poważnie zastanawiam się nad skróceniem włosów o 5-7cm zazwyczaj im to pomagało na wypadanie.. Poradźcie proszę czy poczekać z obcięciem może wypadanie się zmiejszy? co jeszcze byście polecały?
Stary 2012-10-15, 13:04   #71436
elka1986
Przyczajenie

Też mam taki olejek "paprykowy" ale jeszcze nie zaczęłam go..
Stary 2012-10-15, 13:05   #71437
jula85
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez DMkAnia Pokaż wiadomość
A możesz dać linki do tych dziewczyn z YT?
jest wiele filmikow..fakt-az dech zapiera jakie piekne maja wlosy i pomyslec ze przed ciaza mialam prawie tak mocny skret jak one(( wrzucam przyklady gdzie stosuja oleje do stylizacji:
http://www.youtube.com/watch?v=GTyRNC6Cp_U
http://www.youtube.com/watch?v=AEEsUC6aW-s

jak to mozliwe ze po oliwie tak ladnie wygladaja wlosy jesli nie zostanie ona zmyta? poza tym ja bym chyba nie zniosla zapachu oliwy na wlosach..kupilam oliwe w biedronce extra virgin ale dla mnie straszny zapach..
jula85 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-15, 13:06   #71438
deszczowypies
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez eiri Pokaż wiadomość
Kupuję zwykły twaróg w kostce, rozrabiam zazwyczaj z jogurtem greckim lub śmietaną Leję olej "na oko", dodaję różne ziółka, pokrojonego pomidora, ogórka, rzodkiewki, co lodówka dała
Serki wiejskie są zazwyczaj za rzadkie, żeby jej jeszcze rozcieńczać olejem, no i trochę drogo wychodzą.
Koniecznie muszę upolować jeszcze olej rzepakowy nierafinowany, bo ma lepsze proporcje kwasów niż oliwa Ponoć smaczny jest.
brzmi pysznie, chyba muszę zacząć tak kombinować, bo i zdrowe to, smaczne, jeszcze na włosy pomaga!

Cytat:
Napisane przez kasiaa87 Pokaż wiadomość
witam Was Kochane! mam pytanie, czy również macie problemy z jesiennym wypadaniem włosów? ja za każdym myciem muszę wyciągać wielki kołtun z odpływu ...... dorzuciłam od kilku dni do menu vitapil (1 tabl. dziennie) i zaczynam wcierać olejek kokosowy oilmedica polecany ostatnio przez anwen na bejbiki. Włosy zapuszczałam do tej pory, ale poważnie zastanawiam się nad skróceniem włosów o 5-7cm zazwyczaj im to pomagało na wypadanie.. Poradźcie proszę czy poczekać z obcięciem może wypadanie się zmiejszy? co jeszcze byście polecały?
a wypadają Ci również podczas dnia czy tylko w trakcie mycia? bo jeśli to drugie to przecież kiedyś ta dzienna 'dawka' musi uciec, a podczas mycia najłatwiej

deszczowypies jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-15, 13:17   #71439
kasiaa87
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez deszczowypies Pokaż wiadomość
brzmi pysznie, chyba muszę zacząć tak kombinować, bo i zdrowe to, smaczne, jeszcze na włosy pomaga!

a wypadają Ci również podczas dnia czy tylko w trakcie mycia? bo jeśli to drugie to przecież kiedyś ta dzienna 'dawka' musi uciec, a podczas mycia najłatwiej
zawsze wypadały podczas mycia, ale od jakiś 2 tygodni wypada ich więcej przy myciu i w ciągu dnia znajduję pojedyncze na ubraniu z cebulką nie 'w głowie'..

pytam też dlatego że moje włosy takiej długosci były ostatnio z 7 lat temu, długi czas miałam krótkie do połowy karku, a teraz chciałam zapuszczać.

Edytowane przez kasiaa87
Czas edycji: 2012-10-15 o 13:23
kasiaa87 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-15, 13:46   #71440
martysek
Zadomowienie

Cytat:
(...) Teraz muszę zamówić sobie olej lniany do twarożków, tylko boję się, żeby nie okazał się gorzki.
Eiri, polecam TEN - jest przepyszny.
martysek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-15, 14:15   #71441
Heksacyjanek
Raczkowanie

GG do Heksacyjanek

http://www.youtube.com/watch?v=6uPj2...eature=g-all-u zobaczcie, jaki fajny patent. Kto próbuje? Jak wrócę do domu, to na bank wypróbuję na młodszej siostrze (kręcone włosy do pośladków). Będzie jej ślicznie <3

Moje recenzje
Heksacyjanek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-15, 14:19   #71442
eiri
Wtajemniczenie

GG do eiri

Cytat:
Napisane przez martysek Pokaż wiadomość
Eiri, polecam TEN - jest przepyszny.
Dzięki, ten właśnie wezmę
Stary 2012-10-15, 14:45   #71443
Eloe77
MatkaPrzełożonaCurlitanek

Cytat:
Napisane przez vidia9 Pokaż wiadomość
Podobnych nie, puch zawsze mi towarzyszył ale nie w takim stopniu. Lniany miałam ostatnio jakieś pół roku temu. Po tym czasie były Alterry, olej winogronowy i oliwka Babydream.
Proponowałabym zatem cięższy olej. Bez tego się nie obędzie.
Napisałaś też, że z odżywkami krucho - z tego, co kojarzę z analiz te wymienione produkty nie są specjalnie treściwe, w sensie emolinetowe. Raczej więcej tam albo humektantów, albo ekstraktów. Możliwe, że i jakiś silikon się pojawił. Dobrze pamiętam?
Silikon podziała przeciwpuchowo, ale nie wyeliminuje problemu. Ot, przyklei tymczasowo łuskę, ale nie zajmie się problemem.
Cytat:
Bo miałam z nią często do czynienia,a reakcją był puch. Zresztą nawet dziś, rano była wilgotność ok.70%, włosy w domu fajne, wyszłam zaledwie na 2 godziny, w tym 1 spędziłam w zamkniętym pomieszczeniu. Wróciłam i nie mogłam uwierzyć, na głowie puch i tragedia, musiałam je umyć teraz bo byłyby nie do uratowania.
Co to znaczy "nie do uratowania"? Opisz je dokładniej, proszę.
70% to nie jest wysoka wilgotność. Raczej... średnia. Do tego w pomieszczeniach już grzeją, więc wychodzisz na średnią wilgotność, wchodzisz do niskiej, znów wychodzisz. w tym czasie humektanty mają pole do popisu. Co stosowałaś w tych dniach jako b/s? Co do stylizacji?

To wszystko, co opisujesz wygląda mi na brak własnej bariery ochronnej. Włosy potrzebują renatłuszczenia. Kilka seansów olejowych powinno przywrócić je do życia. Do tego odżywki z miodem czy półproduktami, które zamówiłaś. Produkty b/s z jak najmniejszą ilością humektantów. Odstaw żel lniany albo zastosuj jako b/s z kapka oleju. Użyj sklepowego żelu do stylizacji.
Pozwól się włosom przestawić na zimę. I daj im wrócić do siebie.

Cytat:
Napisane przez jula85 Pokaż wiadomość
jesli chodzi o reanimacje to w butelce z atomizerem mam wode,pryskam nim wlosy ( lekko wilgotne) potem nakladam albo joaske albo cos innego (tak jak pisalam probowalam zelu lnianego,pianki,mrozacego ) ugniatam i czekam az wyschna,wilgotne pieknie skrecone a jak odgniote suche niteczki lekko spuszone lub bez swiezosci ,bez objetosci tak ze patrzac w lustro mam przeswity miedzy kosmykami.
Czy tak samo jest zawsze? I po Joaśce i po żelach?
Tak zachowują się zwykle włosy z nadmiarem polimerów, więc nie powinny po Joaśce. Chyba że nakładasz jej po prostu za dużo.
Na dodatek włosy reanimowane to już nie jest to samo, co tuż po myciu - większość emolientów odparuje lub straci właściwości, więc loki czy fale robią się cieńsze.
Poza tym są włosy nieprzygotowane jeszcze do reanimacji (krótko pielęgnowane) i takie, którym reanimacja po prostu nie służy.
Cytat:
po myciu wlosow nakladam na ok 5 min garnier karite lub balsam green pharmacy z olejem lopianowym przeciw wypadaniu wlosow( sklad nie jest moze zbyt piekny ale maz mi kupil wiec stosuje
Na 5 minut? Spróbuj na co najmniej 30 minut nakładać odżywkę do spłukiwania. 5 minut to może być za krótko na Twoje włosy.
Cytat:
i co 2 tyg oczyszczam slsem
Potrzebujesz tak czesto?
Ale poza tym to się pogubiłam Olej GP stosujesz jako d/s? Garnier AiK również? I to zmywasz siarczanem czy płuczesz?
Czy ten olej i tę odżywkę nakładasz raz na dwa tygodnie?
Cytat:
oleje zmywam obecnie poterrsem a wczesniej hegronem..metoda kubeczkowa.myje raz ale bardzo dlugo masujac skalp.nie widze jakiejs kolosalnej roznicy po zastosowaniu konkretnego oleju,czasami pod olej nakladam joaske..po zmyciu oleju nakaldam d/s pozniej b/s joaski i stylizacja..
Jakie d/s? Czy te, które wymieniłaś wyżej?
Co do stylizacji? To samo, co reanimacji?
Cytat:
co znaczy ze jajko ma dizalanie antystatyczne?
To oznacza, że Wypełnia luki między łuskami, wygładza je i niweluje ładunki antystatyczne, co sprowadza się do prostych rzeczy jak ułatwienie rozczesywania, blask włosów i ich nielektryzowanie.
Cytat:
czasami przegladam na you tubie jak dziewczyny pokazuja swoja pielegnacje lokow, nakladaja oliwe do stylizacji tzn na noc do spania a potem nie myja tylko stylizuja dalej,efekt-piekny skret,zastanawiam sie jak to mozliwe ze nie maja wielkiego przetluszczu...
Ano możliwe, szczególnie na włosach, które z oliwa się lubią Moje tego oleju nie trawią. Tak samo mogę się dziwić, jak wiele osób może stosować naftę, skoro u mnie jest przyklap i puch
Ot, własna metoda pielęgnacji.
Cytat:
aa chcialam dodac ze zanim stosowalm cg czyli silikony pianki an bazie alkoholu wlasnie po myciu wygladaly fatalnie dopiero na drugi ,trzeci czwarty dzien coraz mocnejszy skret ,za kazdym razem z uzyciem pianki..a tu? tylko po myciu w miare sie ukladaja i jest jakas objetosc
Było tak, ponieważ skutecznie wysuszałaś włosy myciem i dopiero polimery pianki plus Twoje własne sebum doprowadzały włosy do jako takiego porządku.
Teraz nie wysuszasz włosów, ale je dokarmiasz. To dlatego wyglądają świetnie po myciu - są świeże, skręcone, pełne wigoru. Własne sebum i dokładanie stylizatorów czy b/s, dotykanie włosów, wszystko to je dodatkowo tylko obciąża, czego już tak naprawdę im nie potrzeba. Może tez je puszyć.
Będę tez powtarzać w nieskończoność: im dłużej pielęgnujesz, tym włosy bardziej mobilne. I tak samo Ty potrafisz określić, co im posłuży, a co przeszkodzi.

Cytat:
Dieta w sensie zdrowego, racjonalnego żywienia. Tak, uznałam, że choć dla mnie ze słodyczy najlepsze są śledzie to jednak nadal ryb jem za mało. No i generalnie był pewien problem z tłuszczami nienasyconymi (choć oliwa króluje w kuchni od lat).
Dziękuję
Cytat:
Teraz muszę zamówić sobie olej lniany do twarożków, tylko boję się, żeby nie okazał się gorzki.
Mam z Oleofarmu budwigowy. Ciemna butelka, w styropianowym opakowaniu, przechowywany w lodówce (sądziłam, ze nie ma ).
W ogóle znalazłam przypadkiem fajny sklep ze zdrową żywnością. Maratończyk przy Żelaznej 52. Jeśli ktoś potrzebuje, to naprawdę polecam - obsługa kompetentna i... żółtą herbatę można kupić!

Maliniarko piękne rudości!

Cytat:
Napisane przez AjriszMarta Pokaż wiadomość
Ja nie jestem fanką parafiny, ale oleje hinduskie się na niej opierają i działają.
I na kokosie
Cytat:
Poza tym sama zobaczysz. Parafina jest ciężka, jeśli Twoje włosy są cienkie to klapną
Ja mam grube, choć mało. I klapią jak talala

Cytat:
Opowiada Ci swoją historię
Ślicznie powiedziane
Cytat:
A dla mnie łosoś wędzony
Poproszę: śledzia, łososia i suszi

Cytat:
Napisane przez "niusia" Pokaż wiadomość
Tak więc wliczając całą procedurę dbania o włosy wychodzi bardzo dużo czasu, zważywszy na to, że są to tylko włosy. Mi dbanie o siebie też sprawiało przyjemnośc, lubiłam poświęcać czas włosom, ale teraz stało się to dla mnie uciążliwe i nie mam z tego satysfakcji, ze względu na zbyt długie procedury, ale także dlatego, że mimo tych rytuałów włosy wyglądają gorzej.
Ach, więc tutaj tkwi problem! Przecież nie musisz robić tego wszystkiego, jeśli to nie daje efektów. Metodę dopasowuje się do siebie, a nie siebie do metody.
Nadto robisz dokładnie to, co sama zaplanowałaś. Skoro chcesz płukankę, którą trzeba zmywać, to musisz się liczyć z tym, ze to zajmie Ci czas.

Dziennik, FAQ, pigułka wiedzy i pielęgnacja - wszystko o kręconych naturalnie włosach!

MÓJ IDEAŁ

Edytowane przez Eloe77
Czas edycji: 2012-10-15 o 14:46
Eloe77 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-15, 15:30   #71444
iksigrekzetfau
Raczkowanie

dzisiaj chyba przyszaleję jeszcze bardziej, jestem mocno zachęcona ostatnimi efektami obfitego (jak dla mnie) nałożenia żelu właśnie siedzę z olejkiem dla mam babydream, mam zamiar wieczorem go zmyć, potem dać jakąś odżywkę/maskę no i wystylizować je z głową w dół ale właściwie to nie wiem jak się do tego stylizowania zabrać. rozumiem, że mam nałożyć żel na włosy praktycznie po całości, od góry, a potem ugnieść, ale jak to zrobić? tylko od dołu? potem przeważnie robię plopping/plunking na jakieś 15-20 minut i następnie spinam wszystkie włosy jedną dużą klamrą na czubku głowy, siedzę tak jakąś godzinę a potem idę spać i puszczam je luźno za łóżko.
iksigrekzetfau jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-15, 15:58   #71445
Eloe77
MatkaPrzełożonaCurlitanek

Cytat:
Napisane przez "niusia" Pokaż wiadomość
Stosuję tę płukankę w celu przyciemnienia włosów, bo coś mnie trafia...są wypłowiałe od słońca, do połowy długosci mają piękny hebanowy kolor, chciałabym, żeby były takie na całej długości. końce mają już kolor bardzo jasnego brązu, przejście kolorów ma dosc wyraźną granicę
a to ciekawostka...
I olejowanie też nie pomaga? Poprzez domknięcie łuski i nasycenie wodą włos robi się ciemniejszy. Na pewno w takim wypadku nie warto rezygnować z olejów.
Niesamowite te zmiany koloru u Ciebie!

Cytat:
Dziewczyny mam prośbę o KLIKI!!
Poszło i pójdzie znów

Cytat:
Napisane przez affbe Pokaż wiadomość
Coś mi sie wydaje, ze facelle nie nadaje sie do wrazliwych glow , zakupilam go niedawno, umylam wlosy nim tylko z 3 razy i moj skalp az kwiczy z wysuszeniaglowa swedzi i swedzi, w ogole mi to chyba najbardziej odpowiada do mycia gloria albo mrs potters aloesowy ^^
A nie możesz stosować tego wszystkiego wymiennie? Nigdy nie myję skóry i włosów kilka razy z rzędu tym samym, bo kończy się to dokładnie tak jak u Ciebie.
Cytat:
A propo sposobow na zatrzymanie wilgoci we wlosie, plukanki te octowe albo jakies tam inne pomagaja choc trochę?
Owszem, ale to wykończenie całości.
Cytat:
Zauwazylam ze im bardziej mokro i wilgotno na dworze, to moje wlosy coraz wiecej traca na objetosci, skrecie itp, dlaczego? Czytalam ze jak jest np suche powietrze to zabiera wtedy wilgoc z wlosa zeby byla jakas tam rownowaga, no ale jak na dworze jest nazbyt wilgotno to czemu tak sie dzieje
Włos ciągnie wtedy wilgoć do środka.
Miałam identycznie na początku pielęgnacji.
A chodzi o równowagę poziomów wilgotności. To humektanty sprawiają, że jest ona wyrównywana we włosie oraz między nim a otoczeniem.

Cytat:
Napisane przez cyferki Pokaż wiadomość
A ja popelniłam włosową zbrodnię(( (w moim mniemaniu).
Ajajaj!
Ale nie dość, ze pielęgnacja przyniosła efekty w postaci niewielkich zniszczeń, to jeszcze od razu przystąpiłaś do właściwych czynności: zmyłaś polimery, dałaś włosom jeść, choć proteiny nie były na tę chwilę konieczne. Raczej emolienty.
Na dodatek i tak Twoim włosom przydało się mycie siarczanem.
To, ze teraz masz problem ze skórą i końcówkami może być nie tylko skutkiem zabiegu czy szamponu z siarczanem, ale i lakieru do włosów.
W zasadzie wszystko naraz.
Wcieraj żel lniany lub aloesowy w skórę, nałóż olej na włosy.
Cytat:
W tej chwili biorę Chela-Mag B6 Olimpu.
Sporo osób go poleca. koro wart uwagi, to i ja przemyślę
Cytat:
A ja wprost przeciwnie. Wróciłam do sls W Szwecji miękka woda i nagle okazało się, że moje włosy chcą rzetelnego oczyszczania i nie za wielu odżywek/masek. Na oleje się obraziły. Na Facelle zaczęły kaprysić. Kupiłam najtańszy szampon składający się z wody, sles, soli i konserwantów - i do końca pobytu w Szwecji miałam żadnych problemów.
Nie ma metali czy innych pierwiastków w wodzie, więc i substancje chelatujące, które zwykle są w odzywkach i szamponach nie są potrzebne. Włosy są miękkie i nie potrzebują zabiegów o przywrócenie im tej cechy.
Cytat:
Tak swoją drogą - nie jestem przekonana, czy potrzeba częstej aplikacji sles wynikła z systematycznego stosowania parafiny w odżywce Ziai.
Ale idzie o Ziaję b/s? Te odzywki są zwykle dość mocno rozwodnione, więc steżenie parafiny nie musi byc duże. Tym samym regularność zmywania nie musi być spora.
Cytat:
Kupuję zwykły twaróg w kostce, rozrabiam zazwyczaj z jogurtem greckim lub śmietaną Leję olej "na oko", dodaję różne ziółka, pokrojonego pomidora, ogórka, rzodkiewki, co lodówka dała
Jestem głodna, a do domu daleko

Cytat:
Napisane przez kasiaa87 Pokaż wiadomość
witam Was Kochane! mam pytanie, czy również macie problemy z jesiennym wypadaniem włosów?
To się często zdarza.
Cięcie może pomóc, jeśli włosy masz naprawdę długie.
Pomyśl lepiej o brakach w diecie, uzupełnij je.
Osobiście uważałabym z kokosem na skórę - może zapychać pory, może powodować wypadanie włosów. Oczywiście może. nie musi. Olej na skórze to też pożywka dla bakterii, dlatego trzeba bardzo uważać.
Sama wcieram Jantar i żel aloesowy (sądziłam, że pomoże GP w spreju, ale nie miałam i nie mam zaufania do składu, a promotora nadal nie nabyłam ), łykam kwasy omega (3, 6 i 9), popijam pokrzywę i drożdże.
Jednak czasem zdarzają się stresowe sprawy (jak u mnie). Wówczas za wiele się nie zrobi

Dziennik, FAQ, pigułka wiedzy i pielęgnacja - wszystko o kręconych naturalnie włosach!

MÓJ IDEAŁ

Eloe77 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-15, 16:53   #71446
Scintilla_Felis
Raczkowanie

GG do Scintilla_Felis

Cytat:
Może wysuszać, a może dopiero na dłuższą metę, więc zwracaj uwagę. Mój suchy skalp koniecznie domagałby się dodatku żelu albo lipy.

Opowiada Ci swoją historię
Chyba że masz włosy kinky - nagle załamuje się kierunek; to nie jest zniszczenie tylko taka natura

1. oleofarm jest smaczny, nawet luzem
  2. olvita budwigowy jest gorzki, daje ścierką
  3. zielony nurt budwigowy jest ok w sałatce, luzem tak o; nie daje ścierką (kupisz go w mojej zielarni www.zielarnia24.pl)
Oleje lniane nielodówkowe nie mają sensu
Dzięki za odpowiedzi. Nie pomyślałam o łączeniu z żelem lnianym, czyli odkładam na listę rzeczy do sprawdzenia. Kinky... pojawiają się w niektórych miejscach na mojej głowie i znikają. Cały czas mam symetrycznie na skroniach, w czerwcu pojawiły się na czubku głowy i dyndało mi takie pasmo na środku czoła... A potem zniknęło. Nie zmieniałam pielęgnacji, więc to może wina pogody. Inna para kaloszy, że to włosy najbardziej wrażliwe. Kiedy byłam młodsza i codziennie czesałam włosy, to na skroniach miałam krótkie (zawsze jakieś 5cm) kłaczki, sprężynki, które po rozczesaniu robiły największą szopę.
Oleofarm jest droogi... Ja tu mam Vitacorn, i jakoś nie czuję ryb, Mama czuje. Ale mam w ogóle problemy z powonieniem, więc nie mogę się w kwestii zapachu wypowiadać...

Cytat:
Napisane przez niusia
....
U mnie jest to tak:
podgrzanie olejku jakieś 3 minuty
zmoczenie włosów i nałozenie go 5-7 minut
posprzątanie bałaganu i włosów 2 min
chodze z tym na głowie jakies 2-3 godziny, tego czasu nie wliczam
mycie 3-4 minuty - a włosy i tak myję zmyczajnie szamponem, jeśli ktoś stosuje odzywki do mycia, albo metody kubeczkowe, wymaga to dużo wiecej czasu
nałożenie maski z rozczesaniem włosów kolejne 3 minuty
godzina z maską na głowie, w tym czasie robię płukankę kawową, zaparzam kawę, studzę, odcedzam, co też wymaga czasu
spłukanie maski 2 minuty
nałożenie płukanki/trzymanie jej na głowie 15minut
ponowne zmycie, potem nałożenie odżywki b/s
jesli ktoś suszy włosy będzie to kolejne 10-15minut
..do tego codziennie wcieram jantar, ale robię to od marca i jest to norma, ale też wymaga czasu
rano wiadomo..stylizacja, ale to norma
zajmuje to dużo czasu i uwagi
wiesz, że się zgadzam, ale z wyjątkiem - dla mnie kubeczkowe to znaczne przyspieszenie. Nawet kiedy używam szamponu - trzy ruchy i mam pianę na głowie. Inaczej szarpałabym włosy i na bank miałabym, jak kiedyś, wannę pełną włosów. Mam masakrycznie malutkie cebulki włosów, nawet na badania genetyczne się porządnie nie nadają...
Widzisz jakąś poprawę przez Jantar tak codziennie wcierany? Mi przeszkadzało to wcieranie, przelałam do buteleczki z dyfuzorem i teraz psikałam na skalp i dopiero wmasowywałam, bo inaczej odnosiłam wrażenie, że robię to nierówno. Teraz mi się skończył, więc czekam do listopada... albo i dłużej, bo mnie bank okradl...
Też się urodziłam szatynką, potem zostałam jasną blondynką, potem średnią, a ostatnio rudzieję...

Cytat:
Napisane przez deszczowypies Pokaż wiadomość
ooo, zaczynamy gadać o jedzeniu, dobry temat! jak to olej lniany do twarożków? nigdy na to nie wpadłam, rozwiń do twarożku do chleba czy jedzonego z kubełka, w stylu serek wiejski?
u mnie w domu dodaje się do chudego twarogu. Olej lniany zamiast tłuszczy zwierzęcych Bo jakby się dodawało do tłustego, to w efekcie można przytyć

Cytat:
W tej chwili biorę Chela-Mag B6 Olimpu.
Też się nad nim zastanawiałam, ale doczytałam się gdzieś, że nie ma naukowego dowodu na lepsze wchłanianie z chelatów. Chociaż niby powinno. Będę musiała sprawdzić w ncbi

Staram się pisać po polsku, nie po polskiemu, a kiedy czegoś nie jestem pewna, to sprawdzam w słownikach.

"Małe" cięcie: 92 cm -> 65 cm (miało być góra 20, ale dojdź do ładu z kręconymi )

₪ ø lll·o.

Edytowane przez Scintilla_Felis
Czas edycji: 2012-10-15 o 17:06
Scintilla_Felis jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-15, 16:58   #71447
kasiaa87
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Eloe77 Pokaż wiadomość
To się często zdarza.
Cięcie może pomóc, jeśli włosy masz naprawdę długie.
Pomyśl lepiej o brakach w diecie, uzupełnij je.
Osobiście uważałabym z kokosem na skórę - może zapychać pory, może powodować wypadanie włosów. Oczywiście może. nie musi. Olej na skórze to też pożywka dla bakterii, dlatego trzeba bardzo uważać.
Sama wcieram Jantar i żel aloesowy (sądziłam, że pomoże GP w spreju, ale nie miałam i nie mam zaufania do składu, a promotora nadal nie nabyłam ), łykam kwasy omega (3, 6 i 9), popijam pokrzywę i drożdże.
Jednak czasem zdarzają się stresowe sprawy (jak u mnie). Wówczas za wiele się nie zrobi
hm... a myślisz żeby wogóle na skórę głowy nie dawać tego olejku? czy może niezbyt często? popróbuję jeszcze z tym Jantarem. Naprawdę długie to one nie są.. proste najdłuższa warstwa sięga do zapięcia stanika..
Dziękuję za odpowiedź
Stary 2012-10-15, 17:13   #71448
eiri
Wtajemniczenie

GG do eiri

Cytat:
Ale idzie o Ziaję b/s? Te odzywki są zwykle dość mocno rozwodnione, więc steżenie parafiny nie musi byc duże. Tym samym regularność zmywania nie musi być spora.
Tak, o te chodzi. Mam cztery różne (właściwie 3, bo skończyła się "codzienna pielęgnacja" z jojobą, ta niebieska, ulubiona). One się trochę różnią między sobą mocą. Odczuwam wyraźną różnicę między "intensywną pielęgnacją miód" a "Intensywnym odżywianiem witaminy".
Ta druga jest zdecydowanie lżejsza. Wersja z jojobą plasuje się pomiędzy, jednak bliżej jej do "witamin". Mam jeszcze wersję z rzepą, ale jeszcze nie używałam.
To tak przy okazji, może komuś się przyda porównanie.

Może uda mi się dzisiaj cyknąć fotkę moim kudłom Stylizowałam je dzisiaj na olej kokosowy Vatiki Niestety mam pierze na czubku głowy, bo odrośnięte babyhair nie wiedzą jeszcze, jak powinny się układać. Ale to przecież dzieci, dzieciom się wybacza niesubordynację

---------- Dopisano o 17:13 ---------- Poprzedni post napisano o 17:07 ----------

Cytat:
Napisane przez Scintilla_Felis Pokaż wiadomość
Też się nad nim zastanawiałam, ale doczytałam się gdzieś, że nie ma naukowego dowodu na lepsze wchłanianie z chelatów. Chociaż niby powinno. Będę musiała sprawdzić w ncbi
Powiem Ci, że kupiłam go tylko dlatego, że cenowo wypadł atrakcyjnie (jakaś promocja była) Jeśli lepiej się wchłania, to jest to miły bonus, jednakowoż myślę, że w moim przypadku zaczyna działać również staż - łykam magnez od roku. Tak czy siak, zamówiłam kolejne opakowania (znów w promocji ), bo i małżonek docenił działanie magnezu (to było moje moralne zwycięstwo, kiedy przyszedł i stwierdził "wiesz co, skarbie, będę jednak łykać te twoje prochy, bo lepiej mi się po nich pracuje..." I już nie muszę go namawiać do suplementacji )

Podziel się, jeśli znajdziesz coś ciekawego
Stary 2012-10-15, 17:39   #71449
Paskuda Bagienna
Przyczajenie

Witajcie Pomyślałam, że dobrze byłoby się zacząć udzielać i chcąc nie chcąc trafiłam tutaj. Mam nadzieję, że się nie pogniewacie.
Dbać o włosy zaczęłam w czerwcu - miałam proste, strasznie puszące się włosy. Potem odkryłam że mam fale... i się zaczęło. Z czasem skręt zaczął mi się polepszać i w tej chwili mam już raczej loki niż fale.
Oleje nakładam już od kilku miesięcy, staram się dbać o włosy. Ale puszenie zostało.

Naolejowałam włosy olejkiem dla mam babydream, umyłam balsamem do kąpieli tej samej firmy, potem granier AiK, joanna b/s miód i cytryna i pomarańczowy żel Isany, którym jestem naprawdę mile zaskoczona.
A oto efekty:
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg włosy.jpg (181,7 KB, 44 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg włosy2.jpg (77,6 KB, 60 załadowań)

Edytowane przez Paskuda Bagienna
Czas edycji: 2012-10-15 o 17:40
Paskuda Bagienna jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-15, 18:10   #71450
jula85
Raczkowanie

Cytat:
Czy tak samo jest zawsze? I po Joaśce i po żelach?
Tak zachowują się zwykle włosy z nadmiarem polimerów, więc nie powinny po Joaśce. Chyba że nakładasz jej po prostu za dużo.
Na dodatek włosy reanimowane to już nie jest to samo, co tuż po myciu - większość emolientów odparuje lub straci właściwości, więc loki czy fale robią się cieńsze.
Poza tym są włosy nieprzygotowane jeszcze do reanimacji (krótko pielęgnowane) i takie, którym reanimacja po prostu nie służy.
Na 5 minut? Spróbuj na co najmniej 30 minut nakładać odżywkę do spłukiwania. 5 minut to może być za krótko na Twoje włosy.
Potrzebujesz tak czesto?
Ale poza tym to się pogubiłam Olej GP stosujesz jako d/s? Garnier AiK również? I to zmywasz siarczanem czy płuczesz?
Czy ten olej i tę odżywkę nakładasz raz na dwa tygodnie?
Jakie d/s? Czy te, które wymieniłaś wyżej?
Co do stylizacji? To samo, co reanimacji?
To oznacza, że Wypełnia luki między łuskami, wygładza je i niweluje ładunki antystatyczne, co sprowadza się do prostych rzeczy jak ułatwienie rozczesywania, blask włosów i ich nielektryzowanie.
Ano możliwe, szczególnie na włosach, które z oliwa się lubią Moje tego oleju nie trawią. Tak samo mogę się dziwić, jak wiele osób może stosować naftę, skoro u mnie jest przyklap i puch
Ot, własna metoda pielęgnacji.
Było tak, ponieważ skutecznie wysuszałaś włosy myciem i dopiero polimery pianki plus Twoje własne sebum doprowadzały włosy do jako takiego porządku.
Teraz nie wysuszasz włosów, ale je dokarmiasz. To dlatego wyglądają świetnie po myciu - są świeże, skręcone, pełne wigoru. Własne sebum i dokładanie stylizatorów czy b/s, dotykanie włosów, wszystko to je dodatkowo tylko obciąża, czego już tak naprawdę im nie potrzeba. Może tez je puszyć.
Będę tez powtarzać w nieskończoność: im dłużej pielęgnujesz, tym włosy bardziej mobilne. I tak samo Ty potrafisz określić, co im posłuży, a co przeszkodzi.
.
jejku dziekuje bardzo za tak wyczerpujaca odpowiedz
po zelach i joasce sa podobne efekty jesli chodzi o reanimacje czasami nawet nakaldam wszytsko wode joaske zel lniany wie chyba za duzo tak?byc mzoe za duzo jej nakaldam bo wyciskam porzadna porcje ze wzgledu ze jest bardzo wodnista.zostaje mi nadal metoda prob i bledow
balsam gp a nie olej nakladam zamiennie z garnierem jako d/s.z tego wzgledu ze balsam gp ktory ma w skaldzie olej lopianowy ma inne rzeczy nie fajne w skladzie i dlatego oczyszczam co 2 tyg slsem.
d/s- albo garnier albo balsam GP-trzymam krotko bo zazwyczaj myje wieczorem i szczerze po prostu nie chce mi sie dlugo trzymacno islyszalam ze garnier karite trzymany tak dlugo obciaza prawda?
stylizacja po myciu-zel lniany,na koncowki krem biedronkowy,pianka isana i zel mrozacy(probwalam sama pianke ale wlosy slabiej wytrzymywaly do rana.
jesli chodzi o oliwe ktore dziewczyny nakladaja to zwrocilam na to uwage bo wszytskie tu (bynajmniej nie zauwazylam ze ktos inaczej stosuje) nakladaja olej przed myciem,a one uzywaja do stylizacji,czasami na wieczor i z rana tylko reanimuja bez mycia..sprobowalabym ale ten zapach oliwy mnie odrzuca..i to nawet nie chodzi o sama oliwe nakladam do stylizacji inne oleje rowniez..
jeszcze jedno jesli chodzi o proteiny,zanim kupie artiste mina 2 tyg..nie wybieram sie wczesniej do miasta.w takim razie jest sens nakladania na glowe jajka lub miodu skoro mowisz ze to nie wystarczy aby naproteinowac moje wlosy?
moglabys w skrocie opisac mi podstawowe zasady pielegancji zimowej?co unikac a co stosowac?
dziekuje jeszcze raz za zainteresowanie sie watkiem
Stary 2012-10-15, 18:50   #71451
AjriszMarta
Zakorzenienie

Cytat:
moglabys w skrocie opisac mi podstawowe zasady pielegancji zimowej?co unikac a co stosowac?
Jest taki wpis w FAQ i w "artykułach zagranicznych"

Dodałam moje krzywuski do codziennika
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg 01.jpg (47,1 KB, 47 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg 02.jpg (84,9 KB, 26 załadowań)

AjriszMarta jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-15, 19:09   #71452
vidia9
Zadomowienie

Cytat:
Proponowałabym zatem cięższy olej. Bez tego się nie obędzie.
Napisałaś też, że z odżywkami krucho - z tego, co kojarzę z analiz te wymienione produkty nie są specjalnie treściwe, w sensie emolinetowe. Raczej więcej tam albo humektantów, albo ekstraktów. Możliwe, że i jakiś silikon się pojawił. Dobrze pamiętam?
A jaki olej oprócz lnianego w moim przypadku byłby dobry? Co do odżywek Garnier AiK też był, nigdy mi nie służył a w tym czasie to chyba jedna odżywka która im naprawdę pasowała.

Cytat:
Co to znaczy "nie do uratowania"? Opisz je dokładniej, proszę.
70% to nie jest wysoka wilgotność. Raczej... średnia. Do tego w pomieszczeniach już grzeją, więc wychodzisz na średnią wilgotność, wchodzisz do niskiej, znów wychodzisz. w tym czasie humektanty mają pole do popisu. Co stosowałaś w tych dniach jako b/s? Co do stylizacji?
Czyli - smętne zbite kłaczki,bez objętości, 'sfilcowane', skręt bardzo rozluźniony, nawet spięte wyglądały by marnie. Wyglądałyby tak jakbym nie myła ich przez 3 dni.
Jako b/s zawsze Joanny stosuje, zieloną, niebieską, żółtą. Do stylizacji po umyciu stosuję zawsze piankę Isanę, żel lniany i żel mrożący. Rano włosy są w miarę fajne dopóki nie wyjdę, bez względu na pogodę, im później tym jest gorzej.

Dziękuję Ci za pomoc Jutro zakupię olej, przesyłka z zsk powinna być koło środy
vidia9 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-15, 19:42   #71453
natalcia250
sentimental animal

Cytat:
Napisane przez Paskuda Bagienna Pokaż wiadomość
Witajcie Pomyślałam, że dobrze byłoby się zacząć udzielać i chcąc nie chcąc trafiłam tutaj. Mam nadzieję, że się nie pogniewacie.
Dbać o włosy zaczęłam w czerwcu - miałam proste, strasznie puszące się włosy. Potem odkryłam że mam fale... i się zaczęło. Z czasem skręt zaczął mi się polepszać i w tej chwili mam już raczej loki niż fale.
Oleje nakładam już od kilku miesięcy, staram się dbać o włosy. Ale puszenie zostało.

Naolejowałam włosy olejkiem dla mam babydream, umyłam balsamem do kąpieli tej samej firmy, potem granier AiK, joanna b/s miód i cytryna i pomarańczowy żel Isany, którym jestem naprawdę mile zaskoczona.
A oto efekty:
świetne fale chcę taką długość

moje włosy chyba się przestraszyły olejku GP, który kupiłam dzisiaj w Naturze i nagle wypadanie się drastycznie zmniejszyło ej no, jakieś to dziwne, jeszcze dzisiaj rano wyciągałam po 3-4 włosy, a teraz 1, czasem 2, czasem nic... trudno mi uwierzyć w taki cud tak przejeżdżam i przejeżdżam po tych włosach i zastanawiam się co jest grane co nie oznacza, że się nie cieszę :P

oh i pochwalę się jeszcze, że po ok. 10,5 miesiącach bez farby odrost wynosi prawie 18 cm
When you've seen him use a gun, boy
When you've seen him use a gun

Edytowane przez natalcia250
Czas edycji: 2012-10-15 o 20:05
natalcia250 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-15, 20:05   #71454
iksigrekzetfau
Raczkowanie

zaraz idę robić test z ugniataniem od dołu i duużą ilością żelu pewnie wyjdzie jak zwykle kiedy się staram żeby były ładne. wredoty. jutro do mojej kolecji dojdzie żel mrożący, zobaczymy jak ten się sprawdzi
iksigrekzetfau jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-15, 20:13   #71455
affbe
Raczkowanie

Cytat:
Włos ciągnie wtedy wilgoć do środka.
Miałam identycznie na początku pielęgnacji.
A chodzi o równowagę poziomów wilgotności. To humektanty sprawiają, że jest ona wyrównywana we włosie oraz między nim a otoczeniem.
Czyli co mam zrobic zeby nie ciagnely tej wilgoci ? Nakarmic humektantami czy ich unikac? Bo ja juz zglupialam. Czytalam ze humektanty przyciagaja wode z otoczenia czyli dajac humektant w moim przypadku w taki wiglotny deszczowy dzien, naciągną, opadna i spusza sie, jednak wtedy tez skret powinien sie zwiekszyc tak? A u mnie skret sie rozluznia. Ogolnie powinnam dac wiecej emolientow ?

Edytowane przez affbe
Czas edycji: 2012-10-16 o 11:18
affbe jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-15, 20:39   #71456
jula85
Raczkowanie

wlasnie siedze z olejem na glowie..tym razem wmasowalam oliwe i rycyne w skalp..i kurcze caly czas sie drapie po glowie..co jest?
Stary 2012-10-15, 20:59   #71457
Martek_
Zadomowienie

Cytat:
poza tym ja bym chyba nie zniosla zapachu oliwy na wlosach..kupilam oliwe w biedronce extra virgin ale dla mnie straszny zapach..
Coś ty, ja uwielbiam Kojarzy mi się z pomarańczami w oliwie z cukrem które robiła mi w dzieciństwie mama po przyjazdach z Włoszech

Cytat:
Napisane przez Paskuda Bagienna Pokaż wiadomość
No coś ty, witaaamy . Piękne włosy

Cytat:
Dodałam moje krzywuski do codziennika
Długaśnie

Cytat:
wlasnie siedze z olejem na glowie..tym razem wmasowalam oliwe i rycyne w skalp..i kurcze caly czas sie drapie po glowie..co jest?
Pierwszy raz wsmarowałaś oleje w skalp? Może akurat tych olei (dobrze odmieniłam? )Twój skalp nie lubi, ewentualnie nie lubi olei wcale
Stary 2012-10-15, 21:06   #71458
sheep_zonz
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Martek_ Pokaż wiadomość
Pierwszy raz wsmarowałaś oleje w skalp? Może akurat tych olei (dobrze odmieniłam? )Twój skalp nie lubi, ewentualnie nie lubi olei wcale

Ja właśnie się zastanawiam, czy u mnie jest opcja nr 1 czy nr 2. Na olej ze słodkich migdałów skalp zdecydowanie źle reaguje, nawet przy olejowaniu metodą miskową, gdzie innych olejów tą metodą przecież też używałam, i nigdy nic nie swędziało, nie piekło, a tu piskus.
Stary 2012-10-15, 21:12   #71459
jula85
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Martek_ Pokaż wiadomość
Coś ty, ja uwielbiam Kojarzy mi się z pomarańczami w oliwie z cukrem które robiła mi w dzieciństwie mama po przyjazdach z Włoszech

do pomaranczy duzo mu brakuje wogole oliwa rozni sie w zapachu w zaleznosci od producenta?
Stary 2012-10-15, 21:17   #71460
Martek_
Zadomowienie

Cytat:
do pomaranczy duzo mu brakuje wogole oliwa rozni sie w zapachu w zaleznosci od producenta?
Nie chodzi mi o to, że oliwa pachnie jak pomarańcze, tylko o to że kojarzy mi się z dzieciństwem i wywołuje miłe wspomnienia. Zawsze jak mama przyjeżdżała z Włoszech to właśnie z oliwą i robiła mi pomarańcze w oliwie z cukrem a ja zawsze się zajadałam

Co do tej różnicy to chyba nie, ale nie dam sobie ręki uciąć

Nowe wątki na forum Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości