|
|||||||
| Notka |
|
| Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje Forum dla osób z kręconymi włosami. Rozmawiamy o stylizacji i pielęgnacji loków. Wejdź, podziel się doświadczeniem, zadaj pytanie. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#71431 | |
|
sentimental animal
|
Dot.: Pielęgnacja loków, loczków i fal - XV część niech się kręci
Cytat:
![]() też szukam czegoś na wypadanie ostatnio :P szybszym porostem też bym nie pogardziła
|
|
#71432 |
|
Zakorzenienie
|
wiem, że dziwnie, sama jestem zszokowana, że się odważyłam
|
|
#71433 |
|
Zakorzenienie
|
a czy on nie pali skóry głowy?
|
|
#71434 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
#71435 |
|
Raczkowanie
|
witam Was Kochane! mam pytanie, czy również macie problemy z jesiennym wypadaniem włosów? ja za każdym myciem muszę wyciągać wielki kołtun z odpływu
...... dorzuciłam od kilku dni do menu vitapil (1 tabl. dziennie) i zaczynam wcierać olejek kokosowy oilmedica polecany ostatnio przez anwen na bejbiki. Włosy zapuszczałam do tej pory, ale poważnie zastanawiam się nad skróceniem włosów o 5-7cm zazwyczaj im to pomagało na wypadanie.. Poradźcie proszę czy poczekać z obcięciem może wypadanie się zmiejszy? co jeszcze byście polecały?
|
#71436 |
|
Przyczajenie
|
Też mam taki olejek "paprykowy" ale jeszcze nie zaczęłam go..
|
|
#71437 |
|
Raczkowanie
|
jest wiele filmikow..fakt-az dech zapiera jakie piekne maja wlosy i pomyslec ze przed ciaza mialam prawie tak mocny skret jak one
(( wrzucam przyklady gdzie stosuja oleje do stylizacji:http://www.youtube.com/watch?v=GTyRNC6Cp_U http://www.youtube.com/watch?v=AEEsUC6aW-s jak to mozliwe ze po oliwie tak ladnie wygladaja wlosy jesli nie zostanie ona zmyta? poza tym ja bym chyba nie zniosla zapachu oliwy na wlosach..kupilam oliwe w biedronce extra virgin ale dla mnie straszny zapach.. |
|
|
|
#71438 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
|
|
#71439 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
pytam też dlatego że moje włosy takiej długosci były ostatnio z 7 lat temu, długi czas miałam krótkie do połowy karku, a teraz chciałam zapuszczać.
Kocham moje włosy Jestem CG od V.2012 Edytowane przez kasiaa87 Czas edycji: 2012-10-15 o 13:23 |
|
|
|
|
#71440 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#71441 |
|
Raczkowanie
|
http://www.youtube.com/watch?v=6uPj2...eature=g-all-u zobaczcie, jaki fajny patent. Kto próbuje?
Jak wrócę do domu, to na bank wypróbuję na młodszej siostrze (kręcone włosy do pośladków). Będzie jej ślicznie <3
|
|
#71443 | |||||||||||||||
|
MatkaPrzełożonaCurlitanek
|
Cytat:
Napisałaś też, że z odżywkami krucho - z tego, co kojarzę z analiz te wymienione produkty nie są specjalnie treściwe, w sensie emolinetowe. Raczej więcej tam albo humektantów, albo ekstraktów. Możliwe, że i jakiś silikon się pojawił. Dobrze pamiętam? Silikon podziała przeciwpuchowo, ale nie wyeliminuje problemu. Ot, przyklei tymczasowo łuskę, ale nie zajmie się problemem. Cytat:
70% to nie jest wysoka wilgotność. Raczej... średnia. Do tego w pomieszczeniach już grzeją, więc wychodzisz na średnią wilgotność, wchodzisz do niskiej, znów wychodzisz. w tym czasie humektanty mają pole do popisu. Co stosowałaś w tych dniach jako b/s? Co do stylizacji? To wszystko, co opisujesz wygląda mi na brak własnej bariery ochronnej. Włosy potrzebują renatłuszczenia. Kilka seansów olejowych powinno przywrócić je do życia. Do tego odżywki z miodem czy półproduktami, które zamówiłaś. Produkty b/s z jak najmniejszą ilością humektantów. Odstaw żel lniany albo zastosuj jako b/s z kapka oleju. Użyj sklepowego żelu do stylizacji. Pozwól się włosom przestawić na zimę. I daj im wrócić do siebie. Cytat:
Tak zachowują się zwykle włosy z nadmiarem polimerów, więc nie powinny po Joaśce. Chyba że nakładasz jej po prostu za dużo. Na dodatek włosy reanimowane to już nie jest to samo, co tuż po myciu - większość emolientów odparuje lub straci właściwości, więc loki czy fale robią się cieńsze. Poza tym są włosy nieprzygotowane jeszcze do reanimacji (krótko pielęgnowane) i takie, którym reanimacja po prostu nie służy. Cytat:
Cytat:
Ale poza tym to się pogubiłam Czy ten olej i tę odżywkę nakładasz raz na dwa tygodnie? Cytat:
Co do stylizacji? To samo, co reanimacji? Cytat:
Cytat:
![]() Ot, własna metoda pielęgnacji. Cytat:
Teraz nie wysuszasz włosów, ale je dokarmiasz. To dlatego wyglądają świetnie po myciu - są świeże, skręcone, pełne wigoru. Własne sebum i dokładanie stylizatorów czy b/s, dotykanie włosów, wszystko to je dodatkowo tylko obciąża, czego już tak naprawdę im nie potrzeba. Może tez je puszyć. Będę tez powtarzać w nieskończoność: im dłużej pielęgnujesz, tym włosy bardziej mobilne. I tak samo Ty potrafisz określić, co im posłuży, a co przeszkodzi. Cytat:
Cytat:
). W ogóle znalazłam przypadkiem fajny sklep ze zdrową żywnością. Maratończyk przy Żelaznej 52. Jeśli ktoś potrzebuje, to naprawdę polecam - obsługa kompetentna i... żółtą herbatę można kupić! Maliniarko piękne rudości! Cytat:
![]() Cytat:
![]() Ślicznie powiedziane Cytat:
![]() Cytat:
Nadto robisz dokładnie to, co sama zaplanowałaś. Skoro chcesz płukankę, którą trzeba zmywać, to musisz się liczyć z tym, ze to zajmie Ci czas.
Tote este mizeriă in faţă de eternitate Dziennik, FAQ, pigułka wiedzy i pielęgnacja - wszystko o kręconych naturalnie włosach! MÓJ IDEAŁ Edytowane przez Eloe77 Czas edycji: 2012-10-15 o 14:46 |
|||||||||||||||
|
|
|
#71444 |
|
Raczkowanie
|
dzisiaj chyba przyszaleję jeszcze bardziej, jestem mocno zachęcona ostatnimi efektami obfitego (jak dla mnie) nałożenia żelu
właśnie siedzę z olejkiem dla mam babydream, mam zamiar wieczorem go zmyć, potem dać jakąś odżywkę/maskę no i wystylizować je z głową w dół ale właściwie to nie wiem jak się do tego stylizowania zabrać. rozumiem, że mam nałożyć żel na włosy praktycznie po całości, od góry, a potem ugnieść, ale jak to zrobić? tylko od dołu? potem przeważnie robię plopping/plunking na jakieś 15-20 minut i następnie spinam wszystkie włosy jedną dużą klamrą na czubku głowy, siedzę tak jakąś godzinę a potem idę spać i puszczam je luźno za łóżko.
|
|
|
|
#71445 | ||||||||
|
MatkaPrzełożonaCurlitanek
|
Cytat:
a to ciekawostka...I olejowanie też nie pomaga? Poprzez domknięcie łuski i nasycenie wodą włos robi się ciemniejszy. Na pewno w takim wypadku nie warto rezygnować z olejów. Niesamowite te zmiany koloru u Ciebie! Poszło i pójdzie znów ![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
Miałam identycznie na początku pielęgnacji. A chodzi o równowagę poziomów wilgotności. To humektanty sprawiają, że jest ona wyrównywana we włosie oraz między nim a otoczeniem. Ajajaj! ![]() Ale nie dość, ze pielęgnacja przyniosła efekty w postaci niewielkich zniszczeń, to jeszcze od razu przystąpiłaś do właściwych czynności: zmyłaś polimery, dałaś włosom jeść, choć proteiny nie były na tę chwilę konieczne. Raczej emolienty. Na dodatek i tak Twoim włosom przydało się mycie siarczanem. To, ze teraz masz problem ze skórą i końcówkami może być nie tylko skutkiem zabiegu czy szamponu z siarczanem, ale i lakieru do włosów. W zasadzie wszystko naraz. Wcieraj żel lniany lub aloesowy w skórę, nałóż olej na włosy. Sporo osób go poleca. koro wart uwagi, to i ja przemyślę ![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
Cięcie może pomóc, jeśli włosy masz naprawdę długie. Pomyśl lepiej o brakach w diecie, uzupełnij je. Osobiście uważałabym z kokosem na skórę - może zapychać pory, może powodować wypadanie włosów. Oczywiście może. nie musi. Olej na skórze to też pożywka dla bakterii, dlatego trzeba bardzo uważać. Sama wcieram Jantar i żel aloesowy (sądziłam, że pomoże GP w spreju, ale nie miałam i nie mam zaufania do składu, a promotora nadal nie nabyłam Jednak czasem zdarzają się stresowe sprawy (jak u mnie). Wówczas za wiele się nie zrobi
|
|
#71446 | |||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Oleofarm jest droogi... Ja tu mam Vitacorn, i jakoś nie czuję ryb, Mama czuje. Ale mam w ogóle problemy z powonieniem, więc nie mogę się w kwestii zapachu wypowiadać... Cytat:
Widzisz jakąś poprawę przez Jantar tak codziennie wcierany? Mi przeszkadzało to wcieranie, przelałam do buteleczki z dyfuzorem i teraz psikałam na skalp i dopiero wmasowywałam, bo inaczej odnosiłam wrażenie, że robię to nierówno. Teraz mi się skończył, więc czekam do listopada... albo i dłużej, bo mnie bank okradl... Też się urodziłam szatynką, potem zostałam jasną blondynką, potem średnią, a ostatnio rudzieję... ![]() Cytat:
Bo jakby się dodawało do tłustego, to w efekcie można przytyć ![]() Też się nad nim zastanawiałam, ale doczytałam się gdzieś, że nie ma naukowego dowodu na lepsze wchłanianie z chelatów. Chociaż niby powinno. Będę musiała sprawdzić w ncbi
Magister biotechnologii. Bezrobotny, goły, wypalony magister. Staram się pisać po polsku, nie po polskiemu, a kiedy czegoś nie jestem pewna, to sprawdzam w słownikach. "Małe" cięcie: 92 cm -> 65 cm (miało być góra 20, ale dojdź do ładu z kręconymi ₪ ø lll·o.
Edytowane przez Scintilla_Felis Czas edycji: 2012-10-15 o 17:06 |
|||
|
|
|
#71447 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Dziękuję za odpowiedź
|
|
#71448 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Ta druga jest zdecydowanie lżejsza. Wersja z jojobą plasuje się pomiędzy, jednak bliżej jej do "witamin". Mam jeszcze wersję z rzepą, ale jeszcze nie używałam. To tak przy okazji, może komuś się przyda porównanie. Może uda mi się dzisiaj cyknąć fotkę moim kudłom Stylizowałam je dzisiaj na olej kokosowy Vatiki Niestety mam pierze na czubku głowy, bo odrośnięte babyhair nie wiedzą jeszcze, jak powinny się układać. Ale to przecież dzieci, dzieciom się wybacza niesubordynację ![]() ---------- Dopisano o 17:13 ---------- Poprzedni post napisano o 17:07 ---------- Cytat:
Jeśli lepiej się wchłania, to jest to miły bonus, jednakowoż myślę, że w moim przypadku zaczyna działać również staż - łykam magnez od roku. Tak czy siak, zamówiłam kolejne opakowania (znów w promocji ), bo i małżonek docenił działanie magnezu (to było moje moralne zwycięstwo, kiedy przyszedł i stwierdził "wiesz co, skarbie, będę jednak łykać te twoje prochy, bo lepiej mi się po nich pracuje..." I już nie muszę go namawiać do suplementacji )Podziel się, jeśli znajdziesz coś ciekawego
|
|
#71449 |
|
Przyczajenie
|
Witajcie
Pomyślałam, że dobrze byłoby się zacząć udzielać i chcąc nie chcąc trafiłam tutaj. Mam nadzieję, że się nie pogniewacie. ![]() Dbać o włosy zaczęłam w czerwcu - miałam proste, strasznie puszące się włosy. Potem odkryłam że mam fale... i się zaczęło. Z czasem skręt zaczął mi się polepszać i w tej chwili mam już raczej loki niż fale. Oleje nakładam już od kilku miesięcy, staram się dbać o włosy. Ale puszenie zostało. Naolejowałam włosy olejkiem dla mam babydream, umyłam balsamem do kąpieli tej samej firmy, potem granier AiK, joanna b/s miód i cytryna i pomarańczowy żel Isany, którym jestem naprawdę mile zaskoczona. A oto efekty: Edytowane przez Paskuda Bagienna Czas edycji: 2012-10-15 o 17:40 |
|
|
|
#71450 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() po zelach i joasce sa podobne efekty jesli chodzi o reanimacje czasami nawet nakaldam wszytsko wode joaske zel lniany wie chyba za duzo tak?byc mzoe za duzo jej nakaldam bo wyciskam porzadna porcje ze wzgledu ze jest bardzo wodnista.zostaje mi nadal metoda prob i bledow ![]() balsam gp a nie olej nakladam zamiennie z garnierem jako d/s.z tego wzgledu ze balsam gp ktory ma w skaldzie olej lopianowy ma inne rzeczy nie fajne w skladzie i dlatego oczyszczam co 2 tyg slsem.d/s- albo garnier albo balsam GP-trzymam krotko bo zazwyczaj myje wieczorem i szczerze po prostu nie chce mi sie dlugo trzymac no islyszalam ze garnier karite trzymany tak dlugo obciaza prawda?stylizacja po myciu-zel lniany,na koncowki krem biedronkowy,pianka isana i zel mrozacy(probwalam sama pianke ale wlosy slabiej wytrzymywaly do rana. jesli chodzi o oliwe ktore dziewczyny nakladaja to zwrocilam na to uwage bo wszytskie tu (bynajmniej nie zauwazylam ze ktos inaczej stosuje) nakladaja olej przed myciem,a one uzywaja do stylizacji,czasami na wieczor i z rana tylko reanimuja bez mycia..sprobowalabym ale ten zapach oliwy mnie odrzuca..i to nawet nie chodzi o sama oliwe nakladam do stylizacji inne oleje rowniez.. jeszcze jedno jesli chodzi o proteiny,zanim kupie artiste mina 2 tyg..nie wybieram sie wczesniej do miasta.w takim razie jest sens nakladania na glowe jajka lub miodu skoro mowisz ze to nie wystarczy aby naproteinowac moje wlosy? moglabys w skrocie opisac mi podstawowe zasady pielegancji zimowej?co unikac a co stosowac? dziekuje jeszcze raz za zainteresowanie sie watkiem
|
|
|
|
|
#71451 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Dodałam moje krzywuski do codziennika |
|
|
|
|
#71452 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
Jako b/s zawsze Joanny stosuje, zieloną, niebieską, żółtą. Do stylizacji po umyciu stosuję zawsze piankę Isanę, żel lniany i żel mrożący. Rano włosy są w miarę fajne dopóki nie wyjdę, bez względu na pogodę, im później tym jest gorzej. Dziękuję Ci za pomoc |
||
|
|
|
#71453 | |
|
sentimental animal
|
Cytat:
![]() moje włosy chyba się przestraszyły olejku GP, który kupiłam dzisiaj w Naturze i nagle wypadanie się drastycznie zmniejszyło tak przejeżdżam i przejeżdżam po tych włosach i zastanawiam się co jest graneoh i pochwalę się jeszcze, że po ok. 10,5 miesiącach bez farby odrost wynosi prawie 18 cm
You may think he's a sleepy-type guy Always takes his time Soon I know you'll be changing your mind When you've seen him use a gun, boy When you've seen him use a gun Edytowane przez natalcia250 Czas edycji: 2012-10-15 o 20:05 |
|
|
|
|
#71454 |
|
Raczkowanie
|
zaraz idę robić test z ugniataniem od dołu i duużą ilością żelu
pewnie wyjdzie jak zwykle kiedy się staram żeby były ładne. wredoty. jutro do mojej kolecji dojdzie żel mrożący, zobaczymy jak ten się sprawdzi
|
|
|
|
#71455 |
|
Raczkowanie
|
Czyli co mam zrobic zeby nie ciagnely tej wilgoci ? Nakarmic humektantami czy ich unikac? Bo ja juz zglupialam. Czytalam ze humektanty przyciagaja wode z otoczenia czyli dajac humektant w moim przypadku w taki wiglotny deszczowy dzien, naciągną, opadna i spusza sie, jednak wtedy tez skret powinien sie zwiekszyc tak? A u mnie skret sie rozluznia. Ogolnie powinnam dac wiecej emolientow ?
Edytowane przez affbe Czas edycji: 2012-10-16 o 11:18 |
|
|
|
#71456 |
|
Raczkowanie
|
wlasnie siedze z olejem na glowie..tym razem wmasowalam oliwe i rycyne w skalp..i kurcze caly czas sie drapie po glowie..co jest?
|
|
|
|
#71457 | |||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
. Piękne włosy Długaśnie Cytat:
)Twój skalp nie lubi, ewentualnie nie lubi olei wcale
|
|
#71458 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Ja właśnie się zastanawiam, czy u mnie jest opcja nr 1 czy nr 2. Na olej ze słodkich migdałów skalp zdecydowanie źle reaguje, nawet przy olejowaniu metodą miskową, gdzie innych olejów tą metodą przecież też używałam, i nigdy nic nie swędziało, nie piekło, a tu piskus. |
|
|
|
|
#71459 |
|
Raczkowanie
|
|
|
|
|
#71460 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Co do tej różnicy to chyba nie, ale nie dam sobie ręki uciąć
![]() |
Nowe wątki na forum Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:32.

ale się wyśpię i oklapną na pewno 

...... dorzuciłam od kilku dni do menu vitapil (1 tabl. dziennie) i zaczynam wcierać olejek kokosowy oilmedica polecany ostatnio przez anwen na bejbiki. Włosy zapuszczałam do tej pory, ale poważnie zastanawiam się nad skróceniem włosów o 5-7cm zazwyczaj im to pomagało na wypadanie.. Poradźcie proszę czy poczekać z obcięciem może wypadanie się zmiejszy? co jeszcze byście polecały?

).
końce mają już kolor bardzo jasnego brązu, przejście kolorów ma dosc wyraźną granicę
W Szwecji miękka woda i nagle okazało się, że moje włosy chcą rzetelnego oczyszczania i nie za wielu odżywek/masek. Na oleje się obraziły. Na Facelle zaczęły kaprysić. Kupiłam najtańszy szampon składający się z wody, sles, soli i konserwantów - i do końca pobytu w Szwecji miałam żadnych problemów.

do twarożku do chleba czy jedzonego z kubełka, w stylu serek wiejski?