Pielęgnacja loków, loczków i fal - wszystkie części - niech się kręcą! - Strona 2383 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Uroda > Pielęgnacja włosów i fryzury > Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje

Notka

Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje Forum dla osób z kręconymi włosami. Rozmawiamy o stylizacji i pielęgnacji loków. Wejdź, podziel się doświadczeniem, zadaj pytanie.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2012-10-15, 21:45   #71461
eiri
Wtajemniczenie

GG do eiri
Dot.: Pielęgnacja loków, loczków i fal - XV część niech się kręci

Mam zdjęcia moich kudłów, ale eeeee... słabe wyszły, przepraszam za jakość.
No, ogólnie po całym dniu jestem już potargana, ale taki już mój rozczochrany los, nigdy chyba nie będę mieć grzecznych loczków - nie ten temperament.
Z przodu wyraźnie mam drobniejszy skręt, z tyłu grube fale

Zaraz poproszę małżonka, może mi zrobi lepsze foty...
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg hairy102012_1_small.jpg (31,9 KB, 40 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg hairy102012_2_small.jpg (26,9 KB, 49 załadowań)
Stary 2012-10-15, 22:04   #71462
deszczowypies
Zakorzenienie

No dobra, pora na konkrety w moim żaleniu się nt. włosów. W ogóle oświećcie mnie, ja mam kandydatów na loki, czy to są jednak fale? mam wrażenie, że jednak następuje włosowy kryzys.

1sze - początek pielęgnacji
2gie - po miesiącu pielęgnacji
3cie - dwa dni temu

o ile przy pierwszych dwóch fotkach widzę progress, tak teraz mam wrażenie, że się cofam...
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg 2012-08-26.jpg (102,2 KB, 47 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg 2012-09-25.jpg (221,0 KB, 55 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg 2012-10-13.jpg (37,7 KB, 62 załadowań)

deszczowypies jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-15, 22:11   #71463
justyna_ju
Raczkowanie

GG do justyna_ju

Cytat:
Napisane przez sheep_zonz Pokaż wiadomość
Ja właśnie się zastanawiam, czy u mnie jest opcja nr 1 czy nr 2. Na olej ze słodkich migdałów skalp zdecydowanie źle reaguje, nawet przy olejowaniu metodą miskową, gdzie innych olejów tą metodą przecież też używałam, i nigdy nic nie swędziało, nie piekło, a tu piskus.
Na czym polega olejowanie metodą miskową? bo nie widziałam tego nigdzie
Stary 2012-10-15, 22:14   #71464
wojownicza ksiezniczka
Rozeznanie

Mozecie mi tak szybciutko powiedziec czy moge nalozyc olej z oliwek na cala noc ? bo mialam dzis prostowane wlosy ( spontanicznie to wyszlo bo potrzebowalam na szybko do pewnej scenki ) i zastanawiam sie czy moge nalozyc to na noc i rano umyc czy zwyczajnieumyc bez olejowania
wojownicza ksiezniczka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-15, 22:17   #71465
justyna_ju
Raczkowanie

GG do justyna_ju

to chyba zależy czy twoje włosy lubią oliwę, ja osobiście jakoś nie mogę się przekonać do olejowania na całą noc jakimkolwiek olejem, ale ja dopiero zaczynam z olejami

Edytowane przez justyna_ju
Czas edycji: 2012-10-15 o 22:18
justyna_ju jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-15, 22:18   #71466
eiri
Wtajemniczenie

GG do eiri

Cytat:
Napisane przez deszczowypies Pokaż wiadomość
No dobra, pora na konkrety w moim żaleniu się nt. włosów. W ogóle oświećcie mnie, ja mam kandydatów na loki, czy to są jednak fale? mam wrażenie, że jednak następuje włosowy kryzys.

1sze - początek pielęgnacji
2gie - po miesiącu pielęgnacji
3cie - dwa dni temu

o ile przy pierwszych dwóch fotkach widzę progress, tak teraz mam wrażenie, że się cofam...
Nie znam dokładnie Twojej pielęgnacji, kiedy ostatni raz oczyszczałaś włosy?
Stary 2012-10-15, 22:26   #71467
wojownicza ksiezniczka
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez kasiaa87 Pokaż wiadomość
witam Was Kochane! mam pytanie, czy również macie problemy z jesiennym wypadaniem włosów? ja za każdym myciem muszę wyciągać wielki kołtun z odpływu ...... dorzuciłam od kilku dni do menu vitapil (1 tabl. dziennie) i zaczynam wcierać olejek kokosowy oilmedica polecany ostatnio przez anwen na bejbiki. Włosy zapuszczałam do tej pory, ale poważnie zastanawiam się nad skróceniem włosów o 5-7cm zazwyczaj im to pomagało na wypadanie.. Poradźcie proszę czy poczekać z obcięciem może wypadanie się zmiejszy? co jeszcze byście polecały?

Ja tez mam straszliwy problem z wypadaniem calymi garsciami wypadaja az sie boje ze lysa moge zostac... ja wcieram na wypadanie nafte kosmetyczna, pije pokrzywe, drozdze zaczelam wczoraj, jantar, szampon przeciw wypadaniu wlosow ziolowy odzywka tez i nic im to wszystko nie daje

---------- Dopisano o 22:26 ---------- Poprzedni post napisano o 22:24 ----------

Cytat:
Napisane przez justyna_ju Pokaż wiadomość
to chyba zależy czy twoje włosy lubią oliwę, ja osobiście jakoś nie mogę się przekonać do olejowania na całą noc jakimkolwiek olejem, ale ja dopiero zaczynam z olejami

Kokoska bardzo lubia ale akurat mi sie skonczyl a w sklepie juz nie bylo wiec kupilam oliwe z oliwek a jeszcze nie probowalam nakladac oliwy z oliwek na dluzej niz 30 min i to iles lat temu
Stary 2012-10-15, 22:30   #71468
sheep_zonz
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez justyna_ju Pokaż wiadomość
Na czym polega olejowanie metodą miskową? bo nie widziałam tego nigdzie
Na blogu Anwen będzie dokładniejszy opis, a ja robię to tak:
wlewam do miski ciepłą wodę, różna ilość, nie umiem powiedzieć ile dokładnie. Raz połowa miski, raz mniej, każdy musi sobie dopasować. Biorę łyżkę, nalewam do niej oleju, a potem wlewam to do miski. Tak 2-3 razy. Mieszam łyżką wodę, aby olej jakoś bardziej się rozprzestrzenił, nachylam się i moczę włosy w tej wodzie, tak by całe pokryły się cienką warstwą oleju. Potem wyciągam włosy, odciskam wodę, zawijam w reklamówkę i ręcznik, a wodę z olejem w misce wykorzystuje na małe SPA dla stóp. Autorką metody zdaje się jest BlondHairCare.

Wojownicza Księżniczko, ja z powodzeniem nakładałam oliwę z oliwek na całą noc i nigdy nie miałam żadnych problemów.

Edytowane przez sheep_zonz
Czas edycji: 2012-10-15 o 22:32
sheep_zonz jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-15, 22:30   #71469
daria_z
Raczkowanie

Hej Wam
Kupiłam dzisiaj olej z pestek winogron, nada się na włosy?
Należy do lekkich czy raczej z tych cięższych jest?
-----

I skończyłam dzisiaj zapas mojej Isany z babassu! Chyba się zapłaczę na śmierć. Moje włosy ją kochały <3

Wiadomo już, co i o jakim składzie wejdzie zamiast niej?
The Lying Game
Lindsey Stirling

Edytowane przez daria_z
Czas edycji: 2012-10-15 o 22:44
daria_z jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-15, 22:35   #71470
wojownicza ksiezniczka
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez sheep_zonz Pokaż wiadomość
Na blogu Anwen będzie dokładniejszy opis, a ja robię to tak:
wlewam do miski ciepłą wodę, różna ilość, nie umiem powiedzieć ile dokładnie. Raz połowa miski, raz mniej, każdy musi sobie dopasować. Biorę łyżkę, nalewam do niej oleju, a potem wlewam to do miski. Tak 2-3 razy. Mieszam łyżką wodę, aby olej jakoś bardziej się rozprzestrzenił, nachylam się i moczę włosy w tej wodzie, tak by całe pokryły się cienką warstwą oleju. Potem wyciągam włosy, odciskam wodę, zawijam w reklamówkę i ręcznik, a wodę z olejem w misce wykorzystuje na małe SPA dla stóp. Autorką metody zdaje się jest BlondHairCare.

Wojownicza Księżniczko, ja z powodzeniem nakładałam oliwę z oliwek na całą noc i nigdy nie miałam żadnych problemów.

Fajna meto da moze wyprobuje w niedlugo
I w takim razie zaryzykuje i naloze oliwe na noc
Stary 2012-10-15, 22:40   #71471
201801220933
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Eloe77 Pokaż wiadomość
Ach, więc tutaj tkwi problem! Przecież nie musisz robić tego wszystkiego, jeśli to nie daje efektów. Metodę dopasowuje się do siebie, a nie siebie do metody.
Nadto robisz dokładnie to, co sama zaplanowałaś. Skoro chcesz płukankę, którą trzeba zmywać, to musisz się liczyć z tym, ze to zajmie Ci czas.
Nie robiłabym tej płukanki gdybym znalazła jakiś inny naturalny sposób przyciemnienia włosów :/. Chyba teraz spróbuję mocnego naparu z szałwi. Czytałam dzisiaj link do bloga siempre la belleza i zaciekawiło mnie koło kolorów... Także dzięki.

Cytat:
Napisane przez Eloe77 Pokaż wiadomość
a to ciekawostka...
I olejowanie też nie pomaga? Poprzez domknięcie łuski i nasycenie wodą włos robi się ciemniejszy. Na pewno w takim wypadku nie warto rezygnować z olejów.
Niesamowite te zmiany koloru u Ciebie!
To dośc zabawne, bo własnie w celu przyciemnienia zaczęłam ponownie w tym roku olejować włosy bardzo intensywnie.... Wpływ na włosy dobry, ale przyciemnienie przy tej różnicy kolorów niewidoczne ( w ruchu były przyciemniające oleje amla, rycynowy, nawet nafta). Na szczęście włosy, które odrastają mi po Jantarze są hebanowe, z tym ze też po lecie pojawiły się jasniejsze pasemka :/. Moje włosy wyglądają jak z odrostami, różnica kolorów jest kolosalna. Muszę przy tym podkreślić, że włosy jasniejsze są zdrowe tak samo jak ciemniejsze, więc ten kolor nie wynika ze zniszczenia.
To akcentowane zdziwienie wskazuje chyba na to, że nie do końca mi wierzysz , ale jest to prawdą. Zmiany kolorów włosów występują dość często, ile mamy małych blondasków, któe potem wyrastają na osoby o ciemnych włosach.

Cytat:
Napisane przez Scintilla_Felis Pokaż wiadomość
wiesz, że się zgadzam, ale z wyjątkiem - dla mnie kubeczkowe to znaczne przyspieszenie. Nawet kiedy używam szamponu - trzy ruchy i mam pianę na głowie. Inaczej szarpałabym włosy i na bank miałabym, jak kiedyś, wannę pełną włosów. Mam masakrycznie malutkie cebulki włosów, nawet na badania genetyczne się porządnie nie nadają...
Widzisz jakąś poprawę przez Jantar tak codziennie wcierany? Mi przeszkadzało to wcieranie, przelałam do buteleczki z dyfuzorem i teraz psikałam na skalp i dopiero wmasowywałam, bo inaczej odnosiłam wrażenie, że robię to nierówno. Teraz mi się skończył, więc czekam do listopada... albo i dłużej, bo mnie bank okradl...
Też się urodziłam szatynką, potem zostałam jasną blondynką, potem średnią, a ostatnio rudzieję...
U mnie Jantar działa wręcz cuda. Stosuję go od marca mniej lub bardziej regularnie, strzykawką zakraplam na skórę głowy i wcieram kilka minut. Stosuję go tak długo, własnie dlatego że przynosi świetne efekty, co jest zresztą dość logiczne.
1. Włosy rosną dużo szybciej. Nie mierzę tego dokładnie, ale widac to na moim "odroście", w marcu heban był tylko kilka cm od skóry głowy, teraz jakieś 45% długości to ten własnie kolor. Pamietam, ze gdy je ścięłam na początku marca ledwo co dostawały do zapięcia stanika, teraz są już hen hen za nim. Wcześniej włosy rosły mi ok 1 cm miesięcznie.
2. Najważniejsze! warstwa włosów, która wyrosła po stosowaniu Jantara jest znacznie gęstsza niż włosy które wyrosły wcześniej, jest mi wręcz trudno sobie z nimi poradzić. Widać to, kiedy rospuszczę włosy, do jakiegoś momentu gęsta kotara, a niżej leciutka firanka.
Co ciekawe, na początku stosowałam jantar głównie na górną częśc głowy; tam też po około 2 miesiącach stosowania zauważyłam zgęstnienie włosów, natomiast tam gdzie jantar kładłam oszczędniej wyrosło mniej włosów i nie było to już tak widoczne...
Gdyby nie ta odzywka prawdopodobnie już dawno zrezygnowałabym z dążenia do "moich dawnych włosów" , bo samo olejowanie i stosowanie odzywek, ani nawet sumplementacja nie dawałyby tak spektakularnych efektów. W tej sytuacji wiem jednak, że będąc wytrwałą w końcu odzyskam moja dawną gęstośc. Ech, miałam takie piękne włosy :/

PS. Wczoraj była sesa i potem tylko mycie BD, po tym olejku włosy nabierają wyjątkowego blasku, ale jest kompletnie niewydajny. Jak się skończy pojade do mojego tajnego sklepu z olejkami i kupię wielką butlę migdałowego. Wszystko co jest migdałowe - do jedzenia i do stosowania jest dobre, więc i olejek być musi. (tak, tłumacz sobie tłumacz kolejne wydane pieniądze... ). Cały czas szukam masła oil nutritive.
Jutro mam plan: przed myciem bingo shea w ilosciach raczej bazowych (musze to jakoś wykorzystać), zmieszane z zółtkiem, rycyną, z uwzględnieniem dodatku gliceryny. No własnie, ile gliceryny powinnam dodać jesli użyję założmy jednego zołtka, trzech łyżek olejku i zmieszam to z bingo do uzyskania gładkiej konsystencji. Będą to ilosci rządu kilky kropel/łyżki? Jak powinnam dozowac glicerynę.

Edytowane przez 201801220933
Czas edycji: 2012-10-15 o 22:56
201801220933 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-15, 22:53   #71472
deszczowypies
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez daria_z Pokaż wiadomość
Hej Wam
nada się, dziewczyny go bardzo chwalą na moje oko raczej z tych lżejszych, ale ja to czasem głupia jestem

Cytat:
Napisane przez wojownicza ksiezniczka Pokaż wiadomość
Mozecie mi tak szybciutko powiedziec czy moge nalozyc olej z oliwek na cala noc ? bo mialam dzis prostowane wlosy ( spontanicznie to wyszlo bo potrzebowalam na szybko do pewnej scenki ) i zastanawiam sie czy moge nalozyc to na noc i rano umyc czy zwyczajnieumyc bez olejowania
możesz spokojnie, ja czasem zostawiam włosy na całą noc naolejowane, a rano normalnie kontynuuję OMO szamponem i odżywką d/s, wszystko elegancko, a jakie są mięciutkie

Stary 2012-10-15, 23:01   #71473
Karmenka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez daria_z Pokaż wiadomość
Hej Wam
Nada się jak najbardziej.
Jest niewnikający, więc lekki chyba nie jest, nie wiem jak to z tym jest.

Ja jadę do domu za 2 tygodnie to sobie dobroci przywiozę. Mama mi się chwaliła, że nakupiła olei masę, rydzowy, lniany, z dyni, będzie co testować. Da się w aptece kupić pojemnik na około 50 ml? Bo kojarzę tylko te na mocz, a one są po 100.

A i jeszcze chciałam dodać, że laminowanie + moje włosy =
Wyprostowały się i spuszyły tym razem. A ile wypadło
Stary 2012-10-15, 23:02   #71474
deszczowypies
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez eiri Pokaż wiadomość
Nie znam dokładnie Twojej pielęgnacji, kiedy ostatni raz oczyszczałaś włosy?
Oczyściłam je SLSem jakieś dwa tygodnie temu.

Generalnie moja pielęgnacja wygląda tak: nie suszę, nie prostuję, nie spinam ciasno gumką. Stosuję OMO - prawie zawsze jako pierwsze 'O' jakiś olej, albo spożywczy, albo Alverde - BD, co jakiś czas Fitti brzozowy z SLSem, jako drugie 'O' Isana Babass (never more )/Alverde awokado/AiK. Co drugie mycie jakaś maska - najczęściej Kallos/Balea kokosowa z dodatkami w stylu oleje, miód, cytryna. Jako b/s Naturia mak i bawełna, do stylizacji żel Tafta. Odgniatam w koszulkę i robię plunking. Do reanimacji w ciągu dnia psikadło z rozwodnionej Naturii mak/bawełna.

Stary 2012-10-15, 23:08   #71475
wojownicza ksiezniczka
Rozeznanie

Cytat:

możesz spokojnie, ja czasem zostawiam włosy na całą noc naolejowane, a rano normalnie kontynuuję OMO szamponem i odżywką d/s, wszystko elegancko, a jakie są mięciutkie
To super w takim razie biore sie za olejowanie
Stary 2012-10-15, 23:30   #71476
aga92929222
Raczkowanie

Cześć jestem tu nowa można się jeszcze dołączyć?

Nie wiem czy w ogóle piszę w dobrym dziale?

Chciałam opowiedzieć swoją włosową historię

Więc tak: gdy byłam mała miałam ładne, blond dość proste włoski, gładkie i błyszczące. Wraz z dorastaniem zaczęłam je zapuszczać a one zaczęły ciemnieć i się falować (kręcić?)
Mi jednak nie pasowały kręciołki więc w gimnazjum zaczęłam namiętnie je prostować. Codziennie albo i częściej jak była taka potrzeba.
Dopiero na początku 3 liceum ocknęłam się że mam tych włosów chyba 1/3 mniej, a te które są są rzadziutkie, połamane z porozdwajanymi końcówkami. Po prostu dramat. Idąc jednak za głosem rozsądku( a także mamy "dziecko nie pal już tych włosów") odstawiłam prostownicę. Próbowałam je jakoś stylizować bez prostownicy(pianki, żele) ale to nie przyniosło mi takich rezultatów jakich oczekiwałam, więc najczęściej nosiłam je spięte w kucyk lub zaplecione w warkoczyk.
Jakoś tydzień temu trafiłam na włosowe tematy tutaj. Ryłam w tym forum niemalże jak dzika świnia żądna wiedzy mam nadzieję że trochę wiedzy sobie przyswoiłam
Około 2 tyg temu miałam także podcięte końcówki, więc uznałam że to dobry( o ile nie najlepszy a na pewno najwyższy) moment na zadbanie trochę o te moje kudełki. I tak oto od szczęśliwego dla mnie 13.X.2012 przeszłam na CG.

Moje włosy są:
cienkie, rzadkie, delikatne, chyba średnio porowate, po prostowaniu miały skłonność do puszenia się i kręcenia w większej wilgotności, i problem( może jakaś dobra dusza pomoże) są falowane czy jednak kręcone? czy wogóle można ustalać to już teraz czy lepiej poczekać trochę aż odżyją i nabiorą rzeczywistych kształtów? wydaje mi się że po umyciu i wyschnięciu samoczynnym są kręcone w dodatku jakby bardziej z prawej niż z lewej:O za to z tyłu pod spodem jakby tylko pofalowane... nie mam zdjęć w takim stanie te które wrzucam są najczęściej po rozczesaniu na sucho(tak tak wiem już że to makabra)

Po przekopaniu forum postawiłam na początek na taki zestaw:
-olej lniany (także na łupież?)
-szampon babydream
-jantar( na wypadanie włosów i zagęszczenie)
-odżywka garnier aik

Postanowiłam obrać taką strategię:
-olej na noc, przed myciem, rozczesać, w warkoczyk i lulu
-rano mycie głowy babydreamem
-odżywka na 0,5h, folia aluminiowa, ręcznik
-spłukać zimną wodą, odcisnąć ręcznikiem papierowym, wygnieść włosy, suszenie swobodne
- raz zrobiłam plunking(?)( kiedyś też go robiłam nie wiedząc że nawet coś takiego istnieje) ale po tym włosy były całkowicie oklapnięte, loczki jakby strączkowate, szybko się puszyły
-jantar codziennie na skórę głowy (czy można go nakładać gdy włosy są jeszcze mokre tzn czy daje to takie same efekty jak na sucho?)

Czy jak na początek robię wszystko w miarę dobrze?

no i na koniec wrzucam parę zdjęć tych moich kłaczków, ostatnie z dzisiaj

Przepraszam że tak długo ale naprawdę ścieśniałam jak mogłam
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg 05.12.2008.jpg (61,8 KB, 25 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg 29.12.2009.jpg (86,7 KB, 21 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg 22.01.2010.jpg (69,3 KB, 20 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg 27.07.2010.jpg (65,9 KB, 22 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg 9.01.2011.jpg (52,8 KB, 18 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg 9.09.2011.jpg (55,7 KB, 18 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg DSC00751.jpg (66,9 KB, 20 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg 15.10.2012.jpg (58,9 KB, 56 załadowań)
Stary 2012-10-15, 23:30   #71477
Martek_
Zadomowienie

Od dłuższego czasu mam ochotę na coś czerwopodobnego na głowie, albo chociaż refleksy. Teraz jak zobaczyłam Maliniarkowe to już całkiem. Włosów całych nigdy nie farbowałam i zastanawiam się czy nie strzelić jakiejś szamponetki z mariona typu "mahoń" albo "rubin" tak poglądowo. Co ja biedna mam czynić?
I w zasadzie powinno mi się ładnie wszystko spłukać po pewnym czasie?

Edytowane przez Martek_
Czas edycji: 2012-10-15 o 23:32
Martek_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-15, 23:31   #71478
eiri
Wtajemniczenie

GG do eiri

Cytat:
Oczyściłam je SLSem jakieś dwa tygodnie temu.

Generalnie moja pielęgnacja wygląda tak: nie suszę, nie prostuję, nie spinam ciasno gumką. Stosuję OMO - prawie zawsze jako pierwsze 'O' jakiś olej, albo spożywczy, albo Alverde - BD, co jakiś czas Fitti brzozowy z SLSem, jako drugie 'O' Isana Babass (never more )/Alverde awokado/AiK. Co drugie mycie jakaś maska - najczęściej Kallos/Balea kokosowa z dodatkami w stylu oleje, miód, cytryna. Jako b/s Naturia mak i bawełna, do stylizacji żel Tafta. Odgniatam w koszulkę i robię plunking. Do reanimacji w ciągu dnia psikadło z rozwodnionej Naturii mak/bawełna.
To dosyć często używasz sles A na moje krzywe oko Twoje włosy wyglądają, jakby były ciut przenawilżone... Na Twoim miejscu odchudziłabym nieco pielęgnację, może oleje co drugi raz? Rzadziej maska?

Ja jestem trochę takim przypadkiem, po 3 miesiącach z CG zaczęło się ograniczanie dobroci do włosów, bo zwyczajnie mi klapiły po jednym dniu (przed CG mogłam myć nawet raz na tydzień).

W sumie ciekawa jestem opinii innych zakręconych
Stary 2012-10-16, 00:05   #71479
deszczowypies
Zakorzenienie

Cytat:
To dosyć często używasz sles A na moje krzywe oko Twoje włosy wyglądają, jakby były ciut przenawilżone... Na Twoim miejscu odchudziłabym nieco pielęgnację, może oleje co drugi raz? Rzadziej maska?

Ja jestem trochę takim przypadkiem, po 3 miesiącach z CG zaczęło się ograniczanie dobroci do włosów, bo zwyczajnie mi klapiły po jednym dniu (przed CG mogłam myć nawet raz na tydzień).

W sumie ciekawa jestem opinii innych zakręconych
Powiem Ci, że to dosyć ciekawy pomysł, bo ja akurat na przenawilżenie bym nie wpadła zawsze mi się wydaje, że jednak mogłyby być mniej odstające przy nasadzie, jakieś takie bardziej zdyscyplinowane, co automatycznie wiążę z nawilżeniem, ale może masz rację dam im trochę odetchnąć i zobaczymy.

Stary 2012-10-16, 00:28   #71480
Maliniarka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez jula85 Pokaż wiadomość
wlasnie siedze z olejem na glowie..tym razem wmasowalam oliwe i rycyne w skalp..i kurcze caly czas sie drapie po glowie..co jest?
ja bym to zmyła

aaaaaa olejek GP z papryczką nie piecze, trochę tylko rozgrzewa skórę, a razem z masażem jest to dość odczuwalne w moim przypadku

widziałam te olejki w promocji po 5,99 w Asterze dzisiaj
Makijaż z Lirene
Peelingi Nacomi
Rajstopki

Maliniarka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-16, 00:42   #71481
La_Lune
Raczkowanie

Cytat:
A) raczej fale
B) strzelam, że po prostu na zdjęciu uwieczniłaś dobry moment, a stan włosa się poprawił i co raz częściej układają się ładnie - po samych zdjęciach można pomyśleć, że się uwstecznia.
Ja właśnie z okazji mijającego miesiąca włosomaniactwa zrobiłam zdjęcie i cóż... Ale widzę jakie są na co dzień, że są bardziej puszyste ale nie spuszone, że łatwiej im się zakręcić i moje końcówki nie straszą mimo braku bomby sylikonowej I pewnie to samo jest u ciebie.

Żeby jednak nie było tak różowo mam chwile zwątpienia w CG - najpiękniejsze jest to, że i tak nie zmienię im pielęgnacji (bo ta jest idealna) tylko chodzi tu o moje podejście i priorytety. Bo pomimo, że się nie udzielałam chwilkę (nie nadążam za wami), to czytuje dział i blogi. Najważniejsze było przeglądnięcie kilku włosowych historii. Dziewczyny miały piękne lokasy, ALE! przez to wcale ładnie nie wyglądały. Tzn. co z tego, że piękny skręt, jeśli prześwituje skóra? Co mi po loczkach, jeśli wcale nie pasują do mojej twarzy?
Przypadek jednej mnie poraził Zachwyt zdjęciami był nie do opisania, aż było zdjęcie bez zamazanej twarzy i tutaj kompletne rozczarowanie. Jej pociągła twarz z lokami ni jak nie wyglądała, brakowało grzywki, ale zrób człowieku z loków grzywkę. Albo "przeczekiwanie" złego skrętu/stanu włosów pół roku, rok. To nie dla mnie! Nie chcę czekać na dobry wygląd "kiedyś", wkładając w niego tyle pracy teraz. Nie chcę mieć zdrowych włosów kosztem ich ładnego wyglądu - w sensie najlepiej obie opcje, ale broń boże zero suszenia, lokówki/prostownicy, farbowania (granicach rozsądku). Nie zdrowym, ale mysim włosom zakonnicy! Panuje tu opinia, że natura wiedziała najlepiej w czym nam jest dobrze (kolor, tekstura). A guzik prawda Mielibyśmy wtedy same piękności, a porównajmy siebie po wstaniu z łóżka, a gotowymi do wyjścia Dobry wygląd wymaga pracy.
Na tej zasadzie zastanowiłam się nad moim skrętem i wcale go nie chcę poprawiać, tym bardziej nie za cenę czesania włosów. Wcale efekt na "mokrą włoszkę" na mnie mi się nie podoba. Wolę bardziej prostą wersję, ale zamiast kolonii strąków taflę włosów. No i najważniejsze - aby mój skręt się poprawił musiałabym mniej włosy obciążać maskami/olejami/odżywkami i bóg jeden wie czym jeszcze. Zmuszona zostałabym wtedy do ścięcia włosów minimum 15 cm. I chyba uświadomienie sobie tego przelało czarę goryczy - przerabiałam już różne długości i w obecnej lub dłuższej jest mi najlepiej. Może jeśli miałabym pewność, że wyjdą ruloniki Ewalucji zdecydowałabym sie na tak radykalny krok - jednak mam pewność że ich nigdy na moich włosach nie będzie

Tak o to kończąc mój wywód, który i tak nie jest moim ostatecznym zdaniem (tak, produkowałam się tyle, żeby stwierdzić, że sama nie wiem co o tym myśleć), wypadałoby podsumować ten miesiąc. Różnica przed/po jest fenomenalna. Nie wiedziałam, że tyle mogą włosy zyskać w miesiąc pielęgnacji, jakby ubyło rok farbowania i rozjaśnianie. Teraz tylko fryzjer, żeby nadać jakiś kształt.
Pielęgnacyjnie niewiele się u mnie zmieniło. upolowałam maskę Bingo Karite i 5 Alg i Joannę Miód i Cytryna b/s. O pierwszym nie mam jeszcze zdania, zaś joaśka... Tego mi w mojej pielęgnacji brakowało! A bałam się odżywki b/s...
Dodaję też zdjęcie aktualne. Niby trochę puchu, niby kolonie, niby widać to czesanie, ale i tak są nieporównywalnie lepsze niż były. A co najcudowniejsze... Zaczęłam mieć niewielką aureolkę babyhair!
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg 1miesiąc.jpg (76,4 KB, 91 załadowań)
La_Lune jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-16, 00:53   #71482
eiri
Wtajemniczenie

GG do eiri

Cytat:
Powiem Ci, że to dosyć ciekawy pomysł, bo ja akurat na przenawilżenie bym nie wpadła zawsze mi się wydaje, że jednak mogłyby być mniej odstające przy nasadzie, jakieś takie bardziej zdyscyplinowane, co automatycznie wiążę z nawilżeniem, ale może masz rację dam im trochę odetchnąć i zobaczymy.
Mnie wyglądają na bardzo zdyscyplinowane
Jeszcze sobie pomyślałam, że podobny efekt miewam, gdy na włosach jest za dużo antystatyków, nie wiem, niektóre odżywki i maski sprawiają, że skręt zwisa smętnie a włosy wcale nie wyglądają fajnie. U mnie działała tak Alterra z granatem, odżywka Avocado&karite Garniera, maski Bingo trzymane za długo.
Stary 2012-10-16, 01:19   #71483
tiniaczek
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez "niusia" Pokaż wiadomość
AjriszMarta, Dzięki, Wreczcie ktoś odpowiedział na chociaż jeden mój post... Będę szukać tego masełka, ale to mój ostatni włosowy zakup w tym miesiącu.. Ale wydaje mi się, że aż się prosi by nakładać je przed myciem na kilka godzin, a nie tak jak zaleca producent.

Bingo shea będę wzbogacać gliceryną/żółtkiem/rycyną kłaść pod czepek przed myciem.
Też mam kryzys włosowy, dzisiaj oczyściłam je samym szamponem a teraz położę olejek... mam wrażenie, że moje włosy ciągle są takie suche i smętne :/ Wszystko przez to płowienie, strasznie mnie to wkurza. Płukanka kawowa właściwie nie przyciemnia. Załamuje mnie to.
Zauważyłam, że przybyło mi rozdwojonych i bardziej wypłowiałych końcówek. Brak silikonów mi nie służy. Od jakiegoś miesiąca nie stosuję serum Milargan, a psikacza silikonowego od dwóch tygodni... Chyba jednak metoda CG nie jest dla mnie. Przed tym całym kombinowaniem włosy wyglądały lepiej i mogłam je obcinac co kilka miesiecy a teraz znów wymagaja podciecia mimo, że robiłam to niedawno.
To chyba możliwe, ze metoda CG nie pasuje wszystkim włosom...
Nie mam siły i pieniedzy na to kombinowanie i kupowanie kolejnych odżywek, które tylko psują mi włosy. Mam ochotę nałożyć dobrą drogą maskę z silikonami i cieszyć się pięknymi włosami, a nie wyszukiwać w całym mieście jakiś dziwnych odżywek, które nic nie dają. Pozatym nie mam na to wszystko czasu i te procedury są strasznie męczące. Chyba daje sobie spokój a CG.
Zartujesz chyba. Przeciez ja odpowiedzialam, wczesniej Dziewczyny tez pisaly: Ajrisz, Katie.
Pamietaj, ze to CG to nie przymus, pasuja Tobie silikonowe produkty, to ich uzywaj, ja nie widze problemu. Po co tak sie stresowac? Wyluzuj troche, nikt przeciez na sile Ciebie tu nie trzyma. Niezbyt to taktowne, by wypowiadac sie w ten sposob o upodobaniach innych ludzi, nie sadzisz?

Cytat:
Napisane przez "niusia" Pokaż wiadomość
....

Na inne posty nie odpowiadam, ponieważ nie wnoszą nic konstruktywnego, jest to wątek włosowy, więc słowne utarczki i wykręcanie wypowiedzi typu "nie mówiłam tak, tylko inaczej" są zbędne.
Twoje poprzednie marudzenie na zainteresowania innych rowniez nic nie wnioslo.

Przepraszam, musialam

Dziewczynki, boskie wlosy, szczegolnie Maliny i Ajrisz

Edit: Eloe obejrzalam filmik o KCCC Czy Ty tez go w ten sposob nakladasz, tzn w kazde pasemko, na cala jego dlugosc?

Edytowane przez tiniaczek
Czas edycji: 2012-10-16 o 01:33
tiniaczek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-16, 01:39   #71484
La_Lune
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez aga92929222 Pokaż wiadomość
Cześć jestem tu nowa można się jeszcze dołączyć?

Nie wiem czy w ogóle piszę w dobrym dziale?

Chciałam opowiedzieć swoją włosową historię

Więc tak: gdy byłam mała miałam ładne, blond dość proste włoski, gładkie i błyszczące. Wraz z dorastaniem zaczęłam je zapuszczać a one zaczęły ciemnieć i się falować (kręcić?)
Mi jednak nie pasowały kręciołki więc w gimnazjum zaczęłam namiętnie je prostować. Codziennie albo i częściej jak była taka potrzeba.
Dopiero na początku 3 liceum ocknęłam się że mam tych włosów chyba 1/3 mniej, a te które są są rzadziutkie, połamane z porozdwajanymi końcówkami. Po prostu dramat. Idąc jednak za głosem rozsądku( a także mamy "dziecko nie pal już tych włosów") odstawiłam prostownicę. Próbowałam je jakoś stylizować bez prostownicy(pianki, żele) ale to nie przyniosło mi takich rezultatów jakich oczekiwałam, więc najczęściej nosiłam je spięte w kucyk lub zaplecione w warkoczyk.
Jakoś tydzień temu trafiłam na włosowe tematy tutaj. Ryłam w tym forum niemalże jak dzika świnia żądna wiedzy mam nadzieję że trochę wiedzy sobie przyswoiłam
Około 2 tyg temu miałam także podcięte końcówki, więc uznałam że to dobry( o ile nie najlepszy a na pewno najwyższy) moment na zadbanie trochę o te moje kudełki. I tak oto od szczęśliwego dla mnie 13.X.2012 przeszłam na CG.

Moje włosy są:
Po przekopaniu forum postawiłam na początek na taki zestaw:
-olej lniany (także na łupież?)
-szampon babydream
-jantar( na wypadanie włosów i zagęszczenie)
-odżywka garnier aik

Postanowiłam obrać taką strategię:
-olej na noc, przed myciem, rozczesać, w warkoczyk i lulu
-rano mycie głowy babydreamem
-odżywka na 0,5h, folia aluminiowa, ręcznik
-spłukać zimną wodą, odcisnąć ręcznikiem papierowym, wygnieść włosy, suszenie swobodne
- raz zrobiłam plunking(?)( kiedyś też go robiłam nie wiedząc że nawet coś takiego istnieje) ale po tym włosy były całkowicie oklapnięte, loczki jakby strączkowate, szybko się puszyły
-jantar codziennie na skórę głowy (czy można go nakładać gdy włosy są jeszcze mokre tzn czy daje to takie same efekty jak na sucho?)
Brak masek i jeszcze raz masek. Skoro jesteś tak szczęśliwą osobą, że możesz rano chodzić z odżywką pół godziny i pozwolić włosom wyschnąć naturalnie to zaopatrz się w maseczki mocno nawilżające - jakie poradzą ci specjalistki niżej. Z własnych perypetii polecam też odżywkę b/s. Napewno wytkną też brak protein - różowa Artiste z Natury.
Nie wiem jak mokre/suche włosy wpływają na jantara czy innego radicala. Ja wcieram na suche włosy przed myciem (nakładam z olejem minimum 2h przed), bo dzięki temu kontroluję dobrze ilość odżywki na skórze i widać dokładnie którą część już natarłam.
Stary 2012-10-16, 08:32   #71485
margitta
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez La_Lune Pokaż wiadomość
Na tej zasadzie zastanowiłam się nad moim skrętem i wcale go nie chcę poprawiać, tym bardziej nie za cenę czesania włosów. Wcale efekt na "mokrą włoszkę" na mnie mi się nie podoba. Wolę bardziej prostą wersję, ale zamiast kolonii strąków taflę włosów. [...]
zacytowałam fragment, ale zgadzam się praktycznie z całością Masz przepiękne włosy, zazdroszczę! Mnie uparcie układają się w takie cienkie nitki, bardzo chciałabym mieć grube fale, wcale nie zależy mi na super skręcie, wolałabym właśnie to wrażenie puszystości, którego u mnie po żelach brakuje, ale pracuję nad tym Ja już kilka lat temu uznałam, że fatalny jest wybór "piękne włosy", a "pięknie wyglądać". Fryzjerzy zawsze uparcie chcieli mi robić balejaż, cieniowanie, ukośną grzywkę i prostować prostownicą na jakichś jedwabiach. Rodzina była zachwycona - nareszcie masz grzecznie ułożone, eleganckie, błyszczące, piękne włosy! Szkoda, że nikt nie spojrzał jak kiepsko w nich wyglądam Falowany rozczochraniec pasuje mi o wiele bardziej, ale już skręt typu afro - zupełnie nie. Grunt to dobrać fryzurę do swoich rysów twarzy.
Stary 2012-10-16, 09:26   #71486
Martek_
Zadomowienie

Cytat:
Przypadek jednej mnie poraził Zachwyt zdjęciami był nie do opisania, aż było zdjęcie bez zamazanej twarzy i tutaj kompletne rozczarowanie. Jej pociągła twarz z lokami ni jak wyglądała, brakowało grzywki, ale zrób człowieku z loków grzywkę.

Panuje tu opinia, że natura wiedziała najlepiej w czym nam jest dobrze (kolor, tekstura)

Dodaję też zdjęcie aktualne.

Tak sobie myślę, że może dziewczyny chwaliły po prostu jej włosy a co do pasowania fryzzury do jej twarzy wolały siedzieć cicho?

Z tym o kolorze się nie zgadzam, mnóstwo zakręconych farbuje i nie ma jakichś wielkich wyrzutów

Co do reszty - myślę podobnie. Fryzura powinna pasować do twarzy. Jest jeszcze kwestia tego, że może jakaś tam osoba lepiej czuje się w loczkach które zdaniem innych jej nie pasują, ale to już przecież jej wybór.

Piękne kłaczki
Stary 2012-10-16, 10:51   #71487
justyna_ju
Raczkowanie

GG do justyna_ju

ja w końcu po hennowaniu nadal śmierdzą zielskiem ale skrętu nie ruszyła wcale mi ta henna z czego jestem zadowolona, na dzisiaj mam w planach olej, bo susz na włoskach, że aż przykro....
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg 2012-10-16 10.28.25.jpg (105,2 KB, 20 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg 2012-10-16 10.27.38.jpg (93,3 KB, 19 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg 2012-10-16 10.27.46.jpg (117,8 KB, 20 załadowań)
Stary 2012-10-16, 11:20   #71488
Eloe77
MatkaPrzełożonaCurlitanek

Bry

Przepraszam, ale muszę się wyżalić. Wylać w sensie nieco złości... Po raz kolejny prosimy z Ajrsz o wstawianie nazw do składów przy analizach. Na dodatek to my mamy szukać, czy produkt był analizowany...
Gdybym ostatnio nie aktualizowała listy analizowanych produktów i nie zobaczyła, ile razy robię analize tego samego, to może bym się mniej zdenerwowała.
Muszę spuścić powietrze, bo wysiądę...
Przepraszam, ale no nie wyrabiam.

Cytat:
Napisane przez kasiaa87 Pokaż wiadomość
hm... a myślisz żeby wogóle na skórę głowy nie dawać tego olejku? czy może niezbyt często?
Uważam, ze dla testów trzeba spróbować raz czy dwa. Jak z każda wcierką. Podobnie z Jantarem.
Różne rzeczy różnie służą. Dlatego tylko test może nam powiedzieć, czy nas podrażni, czy nam posłuży.
Cytat:
Naprawdę długie to one nie są.. proste najdłuższa warstwa sięga do zapięcia stanika..
Tak, ale długość to też ciężar. Czasem za wielki dla cebulki. Nie muszą to więc być włosy do pasa.
Ech, ja takich mieć nie będę

Cytat:
Tak, o te chodzi. Mam cztery różne (właściwie 3, bo skończyła się "codzienna pielęgnacja" z jojobą, ta niebieska, ulubiona). One się trochę różnią między sobą mocą. Odczuwam wyraźną różnicę między "intensywną pielęgnacją miód" a "Intensywnym odżywianiem witaminy".
Ta druga jest zdecydowanie lżejsza. Wersja z jojobą plasuje się pomiędzy, jednak bliżej jej do "witamin". Mam jeszcze wersję z rzepą, ale jeszcze nie używałam.
Szkoda, ze nie ma składu przy witaminowej Ciekawam, co może sprawiać, ze odczuwasz ją jako lżejszą.
Poza tym tu nie tyle parafina w pierwszej kolejności, co dimethicone się liczy. U mnie zatem spalone

Cytat:
Napisane przez Paskuda Bagienna Pokaż wiadomość
A oto efekty:
No, no! Będzie cudnie. Pielęgnować. Przyciąć, ale nie końce, bo jest naprawdę fajnie i nawet kształt jest ok, ale przydałyby się warstwy

Cytat:
Napisane przez jula85 Pokaż wiadomość
po zelach i joasce sa podobne efekty jesli chodzi o reanimacje czasami nawet nakaldam wszytsko wode joaske zel lniany wie chyba za duzo tak?
Na to wygląda. Owszem, metoda prób i błędów. Tylko w ten sposób określisz, co włosom pasuje.
Cytat:
balsam gp a nie olej
Balsam GP z olejkiem łopianowym o składzie:
Aqua, Cetearyl Alcohol, Dipalmitoilethyl Hydroxyethylmonium Methosulfate, Ceteareth-20, Cetrimonium Chloride, Amodimethicone, Trideceth-12, Burdock Oil, Guar Hydroxypropyl Trimonium Chloride, Hydrolyzed Wheat Protein, Tocopheryl Acetate, Parfum, Phenoxyethanol, Methylparaben, Disodium EDTA, Ethylparaben, Propylparaben, Butylparaben, Isobutylparaben, Citric Acid?
Tego oleju tyle, co kot napłakał. Same niemal antystatyki i surfaktanty lub emulgatory...
Cytat:
nakladam zamiennie z garnierem jako d/s.z tego wzgledu ze balsam gp ktory ma w skaldzie olej lopianowy ma inne rzeczy nie fajne w skladzie i dlatego oczyszczam co 2 tyg slsem.
Rozumiem. Jednak ten balsam nie robi podstawy do tego, by skręty nie robiły się drobne. Przeciwnie. Będzie to prowokować.
Cytat:
no islyszalam ze garnier karite trzymany tak dlugo obciaza prawda?
Rzeczywiście odzywki działaja różnie w różnym czasie. Jeśli jednak odżywka może obciążyć, to potrafi zrobić to też i w krótkim czasie. Póki nie sprawdzisz tego na sobie, nie dowiesz się, jak działa.
Cytat:
stylizacja po myciu-zel lniany,na koncowki krem biedronkowy,pianka isana i zel mrozacy(probwalam sama pianke ale wlosy slabiej wytrzymywaly do rana.
Pianka to zwykle stylizator o najmniej trwałym holdzie.
Nakładasz sporo rzeczy, więc jest prawdopodobne, że to one drobią skręty.
Do tego nie zapytałam o najwazniejsze - kiedy i w jaki sposób czeszesz?
Cytat:
i to nawet nie chodzi o sama oliwe nakladam do stylizacji inne oleje rowniez..
I co się dzieje? jakie?
Ja jeśli nakładam olej, to celem zabezpieczenia głównie i to kapeczkę, bo w tym celu stosuję brokułowy, a on się zachowuje jak silikon.
Cytat:
jeszcze jedno jesli chodzi o proteiny,zanim kupie artiste mina 2 tyg..nie wybieram sie wczesniej do miasta.w takim razie jest sens nakladania na glowe jajka lub miodu skoro mowisz ze to nie wystarczy aby naproteinowac moje wlosy?
Owszem, jest sens.
Podałam kilka róznych przyczyn, które podejrzewam o drobienie skrętu. nie mam jednak pewności co do żadnej.
Proteiny małoczasteczkowe poprawiają zwykle skręt, dlatego warto po nie sięgać. Warto i trzeba, bo regenerują włos od środka. A ponieważ nie masz ich w pielęgnacji i tak powinnaś je włączyć.

Czyli: nie tylko proteiny, ale i sposób czesanie, ilość nakładanych produktów, łączenia tych produktów mogę drobić loki Trzeba to sprawdzić, by móc coś wykluczyć.
I oczywiście loki będą drobne - w sensie niemięsiste - jeśli będą pozbawione optymalnej emolientowej pielenacji (trzeba znaleźć taki emolient lub ich połączenie, które działa, a u Ciebie na pewno nie będzie to olej łopianowy z balsamu GP)

Cytat:
moglabys w skrocie opisac mi podstawowe zasady pielegancji zimowej?co unikac a co stosowac?
Jest w FAQ i artykułach
Zerknij, zapytaj o szczegóły.

Cytat:
Napisane przez AjriszMarta Pokaż wiadomość
Dodałam moje krzywuski do codziennika
Krzywuski rządzą

Cytat:
Napisane przez vidia9 Pokaż wiadomość
A jaki olej oprócz lnianego w moim przypadku byłby dobry? Co do odżywek Garnier AiK też był, nigdy mi nie służył a w tym czasie to chyba jedna odżywka która im naprawdę pasowała.
Ha! Nie od parady napisałam, ze się zima włosowa zaczęła Mnie tez znów zaczął pasować, a latem siedzi w pudle.
Sięgnij po oleje, które są mało- lub niewnikające: jojoba, słonecznik, shea, kakao. Pomyśl o awokado.
Nie powiem, który na pewno podziała. To naprawdę indywidualne.
Cytat:
Czyli - smętne zbite kłaczki,bez objętości, 'sfilcowane', skręt bardzo rozluźniony, nawet spięte wyglądały by marnie. Wyglądałyby tak jakbym nie myła ich przez 3 dni.
Czyli spuszone, pozbawione wigoru i elastyczności? Czy robi się z nich w miarę jednolita masa?
Cytat:
Jako b/s zawsze Joanny stosuje, zieloną, niebieską, żółtą. Do stylizacji po umyciu stosuję zawsze piankę Isanę, żel lniany i żel mrożący. Rano włosy są w miarę fajne dopóki nie wyjdę, bez względu na pogodę, im później tym jest gorzej.
I przed latem i ograniczeniem pielęgnacji też tak było?
Teraz mamy zmianę włosowej pogody i włosy mogą się zachowywać nieznośnie. Zaczynamy wprowadzać cięższe produkty, olejowanie częściej. Może się nawet sprawdzić d/s jak Garnier AiK jako b/s (były osoby, którym służyła zawsze jako b/s).

Cytat:
Napisane przez affbe Pokaż wiadomość
Czyli co mam zrobic zeby nie ciagnely tej wilgoci ? nakarmic humektantami czy ich unikac? Bo ja juz zglupialam.
Karmić, ale w produktach spłukiwanych. Ograniczać w produktach, które zostawiasz na włosach.

Dziennik, FAQ, pigułka wiedzy i pielęgnacja - wszystko o kręconych naturalnie włosach!

MÓJ IDEAŁ

Edytowane przez Eloe77
Czas edycji: 2012-10-16 o 11:23
Eloe77 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-16, 11:27   #71489
La_Lune
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez margitta Pokaż wiadomość
Ja już kilka lat temu uznałam, że fatalny jest wybór "piękne włosy", a "pięknie wyglądać". Fryzjerzy zawsze uparcie chcieli mi robić balejaż, cieniowanie, ukośną grzywkę i prostować prostownicą na jakichś jedwabiach. Rodzina była zachwycona - nareszcie masz grzecznie ułożone, eleganckie, błyszczące, piękne włosy! Szkoda, że nikt nie spojrzał jak kiepsko w nich wyglądam Falowany rozczochraniec pasuje mi o wiele bardziej, ale już skręt typu afro - zupełnie nie. Grunt to dobrać fryzurę do swoich rysów twarzy.
Zgadzam się z tym całościowo. Moje rysy są ostre, wyraziste i za zadanie włosom stawiam ugrzecznienie i dodanie romantyczności. A która fryzura to zrobi? Po rygorystycznym CG --->klik, czy po moim zażegnaniu stylizacji tu preferowanej --->klik? Efekt mniej więcej zbliżony do tego co mam na głowie w obu przypadkach i stanowczo wybieram opcję 2.

Cytat:
Napisane przez Martek_ Pokaż wiadomość
Tak sobie myślę, że może dziewczyny chwaliły po prostu jej włosy a co do pasowania fryzzury do jej twarzy wolały siedzieć cicho?

Z tym o kolorze się nie zgadzam, mnóstwo zakręconych farbuje i nie ma jakichś wielkich wyrzutów

Piękne kłaczki
Na pewno nie chciały urazić dziewczyny, ba, sama też nie napisałam złego słowa. To była włosowa historia, nie metamorfozy, ale mimo to rzucała się całość, przynajmniej mi, w oczy. Na tej zasadzie nieuporządkowana falowana szopa mi nie pasuje poza plażą.

Może co do farbowania źle się wyraziłam, nie tyle może tu co w niektórych wątkach, np. na pielęgnacyjnym czy blogach, naturalność zaczyna być czymś w rodzaju jakiegoś kultu trochę Zero suszarek, prostownic, lokówek, farbowania i cięcie na prosto. Ładnej szesnastolatce o owalnej buzi może i pasuje, ale nie mnie.

Dziękuję Bardzo intensywnie się regenerowały przez ostatni miesiąc. Jestem już z nich zadowolona, teraz, żeby efekt utrzymywał się bez takich wysiłków.
Stary 2012-10-16, 12:23   #71490
deszczowypies
Zakorzenienie

Cytat:
A) raczej fale
B) strzelam, że po prostu na zdjęciu uwieczniłaś dobry moment, a stan włosa się poprawił i co raz częściej układają się ładnie - po samych zdjęciach można pomyśleć, że się uwstecznia.
Ja właśnie z okazji mijającego miesiąca włosomaniactwa zrobiłam zdjęcie i cóż... Ale widzę jakie są na co dzień, że są bardziej puszyste ale nie spuszone, że łatwiej im się zakręcić i moje końcówki nie straszą mimo braku bomby sylikonowej I pewnie to samo jest u ciebie.
wolałabym mieć loki, ale szczerość przede wszystkim hm, może masz rację, zdjęcia nie zawsze są miarodajne. dzięki

Cytat:
Żeby jednak nie było tak różowo mam chwile zwątpienia w CG - najpiękniejsze jest to, że i tak nie zmienię im pielęgnacji (bo ta jest idealna) tylko chodzi tu o moje podejście i priorytety. Bo pomimo, że się nie udzielałam chwilkę (nie nadążam za wami), to czytuje dział i blogi. Najważniejsze było przeglądnięcie kilku włosowych historii. Dziewczyny miały piękne lokasy, ALE! przez to wcale ładnie nie wyglądały. Tzn. co z tego, że piękny skręt, jeśli prześwituje skóra? Co mi po loczkach, jeśli wcale nie pasują do mojej twarzy?
Przypadek jednej mnie poraził Zachwyt zdjęciami był nie do opisania, aż było zdjęcie bez zamazanej twarzy i tutaj kompletne rozczarowanie. Jej pociągła twarz z lokami ni jak nie wyglądała, brakowało grzywki, ale zrób człowieku z loków grzywkę. Albo "przeczekiwanie" złego skrętu/stanu włosów pół roku, rok. To nie dla mnie! Nie chcę czekać na dobry wygląd "kiedyś", wkładając w niego tyle pracy teraz. Nie chcę mieć zdrowych włosów kosztem ich ładnego wyglądu - w sensie najlepiej obie opcje, ale broń boże zero suszenia, lokówki/prostownicy, farbowania (granicach rozsądku). Nie zdrowym, ale mysim włosom zakonnicy! Panuje tu opinia, że natura wiedziała najlepiej w czym nam jest dobrze (kolor, tekstura). A guzik prawda Mielibyśmy wtedy same piękności, a porównajmy siebie po wstaniu z łóżka, a gotowymi do wyjścia Dobry wygląd wymaga pracy.
Na tej zasadzie zastanowiłam się nad moim skrętem i wcale go nie chcę poprawiać, tym bardziej nie za cenę czesania włosów. Wcale efekt na "mokrą włoszkę" na mnie mi się nie podoba. Wolę bardziej prostą wersję, ale zamiast kolonii strąków taflę włosów. No i najważniejsze - aby mój skręt się poprawił musiałabym mniej włosy obciążać maskami/olejami/odżywkami i bóg jeden wie czym jeszcze. Zmuszona zostałabym wtedy do ścięcia włosów minimum 15 cm. I chyba uświadomienie sobie tego przelało czarę goryczy - przerabiałam już różne długości i w obecnej lub dłuższej jest mi najlepiej. Może jeśli miałabym pewność, że wyjdą ruloniki Ewalucji zdecydowałabym sie na tak radykalny krok - jednak mam pewność że ich nigdy na moich włosach nie będzie

Tak o to kończąc mój wywód, który i tak nie jest moim ostatecznym zdaniem (tak, produkowałam się tyle, żeby stwierdzić, że sama nie wiem co o tym myśleć), wypadałoby podsumować ten miesiąc. Różnica przed/po jest fenomenalna. Nie wiedziałam, że tyle mogą włosy zyskać w miesiąc pielęgnacji, jakby ubyło rok farbowania i rozjaśnianie. Teraz tylko fryzjer, żeby nadać jakiś kształt.
Pielęgnacyjnie niewiele się u mnie zmieniło. upolowałam maskę Bingo Karite i 5 Alg i Joannę Miód i Cytryna b/s. O pierwszym nie mam jeszcze zdania, zaś joaśka... Tego mi w mojej pielęgnacji brakowało! A bałam się odżywki b/s...
Dodaję też zdjęcie aktualne. Niby trochę puchu, niby kolonie, niby widać to czesanie, ale i tak są nieporównywalnie lepsze niż były. A co najcudowniejsze... Zaczęłam mieć niewielką aureolkę babyhair!
bardzo mądry to wywód, w sumie powinnam się nad tym głębiej zastanowić. zwłaszcza nad pogrubionym fragmentem. moja mama zawsze siedzi na mnie, że u nasady mam takie kręcone strąki, a ja jej na to, że przecież kręconych się nie czesze na sucho, tylko podczas mycia... może pora niektóre rzeczy zweryfikować.
a włosiska to Ty masz piękne, mogłabym mieć w miarę prostą górę, jeśli tylko będą tak długie i tak ładnie pokręcone u dołu

Cytat:
Mnie wyglądają na bardzo zdyscyplinowane
dzięki

Cytat:
Jeszcze sobie pomyślałam, że podobny efekt miewam, gdy na włosach jest za dużo antystatyków, nie wiem, niektóre odżywki i maski sprawiają, że skręt zwisa smętnie a włosy wcale nie wyglądają fajnie. U mnie działała tak Alterra z granatem, odżywka Avocado&karite Garniera, maski Bingo trzymane za długo.
muszę nad tym głębiej się zastanowić, ale wówczas powstaje pytanie 'jak żyć? czego używać?'

w ogóle zdefiniowalam kolejny () problem ze swoimi włosami: nie wiem, czy to kwestia złego odciśnięcia w koszulkę/plunkingu, ale na czubku mam regularne loki, natomiast tył głowy jest spuszony i jakiś taki 'sfilcowany', jak to ktoś tu ładnie określił... ile to człowiek może mieć kłopotów przez te włosy

Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości