Pielęgnacja loków, loczków i fal - wszystkie części - niech się kręcą! - Strona 2397 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Uroda > Pielęgnacja włosów i fryzury > Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje

Notka

Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje Forum dla osób z kręconymi włosami. Rozmawiamy o stylizacji i pielęgnacji loków. Wejdź, podziel się doświadczeniem, zadaj pytanie.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2012-10-18, 20:34   #71881
Qaviera
Przyczajenie

Dot.: Pielęgnacja loków, loczków i fal - XV część niech się kręci

Cytat:
Napisane przez Heksacyjanek Pokaż wiadomość
Bo takie dodatki naprawdę przesuszają, ale za to wg mnie kolor jest znacznie trwalszy i ładniejszy, więc warto się przemęczyć przez kilka dni, a potem nałożyć jakąś kozacką maskę
No właśnie, ale nie bałabym się tego, gdybym miała już jakąś przetestowaną, kozacką maskę . Narazie jestem na etapie prób i błędów, nie znalazłam jeszcze swojego KWC w maskach , więc chyba jeśli ostatecznie zdecyduję się na hennę, to bez eksperymentów . Jak tylko polecę po ten wynalazek, spiszę swoje wnioski tu, może komuś początkującemu jak ja, się przydadzą !
Stary 2012-10-18, 20:37   #71882
Heksacyjanek
Raczkowanie

GG do Heksacyjanek

Cytat:
Napisane przez Qaviera Pokaż wiadomość
No właśnie, ale nie bałabym się tego, gdybym miała już jakąś przetestowaną, kozacką maskę . Narazie jestem na etapie prób i błędów, nie znalazłam jeszcze swojego KWC w maskach , więc chyba jeśli ostatecznie zdecyduję się na hennę, to bez eksperymentów . Jak tylko polecę po ten wynalazek, spiszę swoje wnioski tu, może komuś początkującemu jak ja, się przydadzą !
A próbowałaś Alterrę Granat i Aloes? Jak dla mnie to chyba najlepsza odżywka d/s pod słońcem. Zawsze po hennie olejuję, a po myciu kładę tę odżywkę na 20 min i wszystko wraca do normy

(po hennie, znaczy po 2-3 dniach od farbowania )

Moje recenzje

Edytowane przez Heksacyjanek
Czas edycji: 2012-10-18 o 20:40
Heksacyjanek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-18, 20:41   #71883
Eloe77
MatkaPrzełożonaCurlitanek

Cytat:
Napisane przez cyferki Pokaż wiadomość
Tak, bo inaczej mieli tylko śmierdzącą breję z kranu, czyli wodę z Wisły.
Brr...
Cytat:
Ale skoro myje tą samą wodą włosy od 12 lat, to chyba nie....
Teoretycznie nie. Jednak to jest zawsze konglomerat: woda, pielęgnacja itd. Oczywiście nie musi to w ten sposó działąc u Ciebie, ale zmiany wody zawsze będą odczuwalne.
Cytat:
Oki. Dziś wypiły 3 łyżki lnianego. Po przyłożeniu ręki do włosów na dłoni nie zostaje slad tłustości
Jestem po prostu w szoku... No nic. Przyglądamy się im nadal.
Cytat:
Jutro idę do TBS po bananową I może do SuperPharm po biovaxa. Coś ciekawego jeszcze polecisz z tych sklepów?
Z TBS to tylko Boost z bawełną do kręconych i... krem do twarzy Seria ekologiczna jest sympatyczna.
W SP dawno nie byłam, a i we Wro różnią się asortymentem. I cenami
Ale możesz kupić Seboradin. Nie z rzepą, ale do wypadających czy słabych. Z żeń-szeniem. Lubiłam dawno temu Musiałabym wrócić.
Cytat:
Jak jeszcze powiesz, ze tez masz w domu 30 kg włóczek, to padnę
Zgadnij
Cytat:
Ja robiłam w dziciństwie proste szaliki i czapki, potem długo, długo nic i 4 lata temu się nawróciłam drutowo
Miałam przestój tylko w liceum. Może rok czy dwa. Tak to zawsze coś na warsztacie
Nie kupuję jednak teraz żadnej nmowej włóczki... Mam tego tyle, że wymyslam, co by tu zrobić. Ale takiej chusty jak Twoja nie robiłam Piękna Teraz głównie sweterki i całe mnóstwo kominów, bo je uwielbiam.
Cytat:
Ciekawe co jeszcze mamy wspólnego
Właśnie.
Cytat:
Napisane przez DMkAnia Pokaż wiadomość
Bezpośrednio po spłukaniu czy po pierwszym myciu?
Bezpośrednio.
Cytat:
Napisane przez justyna_ju Pokaż wiadomość
Moja siostra twierdzi, że Allterka z granatem ją za bardzo obciąża i nie kazała mi jej kupować. Z tym że ja mam odżywkę i nie zauważyłam żadnego przeciążenia, więc może spróbuj maskę, powinna być chyba cięższa niż odżywka(?)
Teoretycznie tak, choć Alterka z granatem jest sama w sobie dośc lekka.

Dziennik, FAQ, pigułka wiedzy i pielęgnacja - wszystko o kręconych naturalnie włosach!

MÓJ IDEAŁ

Eloe77 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-18, 20:44   #71884
Doe
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez DMkAnia Pokaż wiadomość
Eloe, przypomnij skąd masz olej brokułowy?
- Ja olej z nasion brokułu kupowałam tutaj: http://www.ecospa.pl/olej-nasion-brokulu-p-326.html
Doe jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-18, 20:45   #71885
prince_polo
Zakorzenienie

Cytat:
Olejuję przed każdym myciem, ostatnio oliwką dla mam z BD z dodatkiem rycynowego. Do odżywki nie dodaję już humektantów, bo używam Alterry z aloesem, a już to jest humektantem i nie chcę przesadzić, ale może to za mało?
bosze jaką Wy macie wiedze co to takiego?

dobra córa spi zabieram sie za czytanie

watpie ze skumam to wszystko

Ćwiczę
Zapuszczam naturalki!
prince_polo jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-18, 20:45   #71886
Qaviera
Przyczajenie

Cytat:
Proszę KLIK Czterech liter co prawda nie urywa, ale nie narzekam
Aaaale masz kręciołki fajne ! Mogłabyś kiedyś zrobić zdjęcie przy świetle dziennym, jak kolor wygląda ?

Cytat:
A próbowałaś Alterrę Granat i Aloes? Jak dla mnie to chyba najlepsza odżywka d/s pod słońcem. Zawsze po hennie olejuję, a po myciu kładę tę odżywkę na 20 min i wszystko wraca do normy

(po hennie, znaczy po 2-3 dniach od farbowania )
Ostatnio, będąc w Rossmannie parę chwil lustrowałam tę odżywkę, czy jej czasem nie zakupić, ale zrezygnowałam na rzecz dwóch innych kosmetyków... A szkoda, w najbliższym czasie się po nią wybiorę i wypróbuję jak najszybciej .
Stary 2012-10-18, 20:48   #71887
Heksacyjanek
Raczkowanie

GG do Heksacyjanek

Cytat:
Aaaale masz kręciołki fajne ! Mogłabyś kiedyś zrobić zdjęcie przy świetle dziennym, jak kolor wygląda ?
Zrobię, zrobię, ale póki co moje kłaki mają mega kryzys :/ Jak zrobię, to na pewno dam znać :P

Moje recenzje
Stary 2012-10-18, 20:53   #71888
iksigrekzetfau
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Eloe77 Pokaż wiadomość
Kre
Nie wiem na ile są gęste. Nie widać tego na zdjęciach, bo te zawsze wychodzą płaskie. Na dodatek włosy ciągną do ziemi i są ścięte prosto, więc tym bardziej się wydaje, ze nie ma ich za wiele. Zatem mimo ich imponującej długości nie dam rady powiedzieć, ile wyjdzie warstw. Muszę wiedzieć, czy są gęste.
przed chwilą zmierzyłam obwód kucyka i wyszło mi 9 cm. nie wydaje mi się, że to dużo, przy czym w tym miejscu mam już trochę nowych włosów które wyrosły mi przez rok dbania. im niżej tym mniejszy obwód.. trochę poniżej połowy długości to 7 cm
iksigrekzetfau jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-18, 21:07   #71889
Mala Dressiara
Przyczajenie

Dziś było tak:
- na noc nic, zasnęłam wcześniej niż się spodziewałam,
- mycie włosów balsam Potters z arniką, skóry głowy Facelle Sensitive,
- d/s Garnier AiK (zostawiony na 5-10 minut pod turbanem z ręcznika)
- b/s Joanna z apteczki babuni miód i mleko
- Joanna mrożąca (miała być z lnianym ale nie schowałam do lodówki a nowego nie miałam czasu gotować)
- plunking w ręcznik z mikorfibry, niestety był chyba za długi bo ok 50 minut, od tarcia włosy z tyłu pracie całkowicie wyschły i zrobił się potężny kołtun
Na zdjęciach włosy na górze są jeszcze lekko mokre, ale musiałam zaraz wyjść a nie mogłam z takim kołtunem, musiałam go rozczesać. No i po namiastce fal nie zostało już kompletnie nic.
I jak myślicie, jest sens chodzić przez jakiś czas z takim nie wiadomo czym na głowie żeby skręt wydobyć czy skrętu z tego nie będzie i mam przestać się wygłupiać
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg włosy18.jpg (44,2 KB, 22 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg włosy181.jpg (57,4 KB, 20 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg włosy182.jpg (42,0 KB, 20 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg włosy183.jpg (55,1 KB, 28 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg włosy184.jpg (49,4 KB, 30 załadowań)
Mala Dressiara jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-18, 21:13   #71890
cyferki
Raczkowanie

Cytat:
Brr...
Teoretycznie nie. Jednak to jest zawsze konglomerat: woda, pielęgnacja itd. Oczywiście nie musi to w ten sposó działąc u Ciebie, ale zmiany wody zawsze będą odczuwalne.
Oki, będę obserwować.
Cytat:
Jestem po prostu w szoku... No nic. Przyglądamy się im nadal.
No ja też. Naprawdę porządnie ze 3 razy umyję pottersem i dam artiste z garnierem... zobaczymy.

Cytat:
Z TBS to tylko Boost z bawełną do kręconych i... krem do twarzy Seria ekologiczna jest sympatyczna.
Czyli zrezygnowac z bananowej?
A co to zaboost i krem do twarzy... bo tez mi potrzebny, więc się może skusze

Cytat:
Ale możesz kupić Seboradin. Nie z rzepą, ale do wypadających czy słabych. Z żeń-szeniem. Lubiłam dawno temu Musiałabym wrócić.
To szampon, czy odżywka? Link pliiis...
Cytat:
Zgadnij
Miałam przestój tylko w liceum. Może rok czy dwa. Tak to zawsze coś na warsztacie
Nie kupuję jednak teraz żadnej nowej włóczki... Mam tego tyle, że wymyslam, co by tu zrobić. Ale takiej chusty jak Twoja nie robiłam Piękna Teraz głównie sweterki i całe mnóstwo kominów, bo je uwielbiam.
Ja tez nie kupuję, mam masę i to z najwyższych półek, alpaka, merino, jedwabie, japońskie, urugwajskie, ręcznie przędzione, kaszmir... tylko czasu brak...
Z chustą moge pomóc jak coś Dzięki za miłe słowa
cyferki jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-18, 21:14   #71891
Eloe77

Cytat:
Napisane przez prince_polo Pokaż wiadomość
do dupy niemam zadnej odzywki zel wyszedl tak gesty ze sie nie oddziela od ziarenek. Wiec ugotuje zaraz drugi ale juz wetre dopiero jutro
Ale po co? Wstaw znowu na gaz, dodaj wody, tak z pół szklanki, wymieszaj, zagotuj. Próbuj teraz.
Cytat:
no i przezylam szok tyle wlosow mi wyszlo a mialam takie koltuny ze masara! poczywiscie musialam czesac wlosy. NO i niewiem vczy cos z tych moich wlosow bedzie bo wtedy jak dbałam o skret to ich wsumie nieczesałam a teraz jak czesac nie ebde to musze przy kapieli dosyc mocno wyczesywac bo sa poplatane
Powoli. Nakładasz olej. Nie czeszesz. Myjesz. Nie czeszesz. Nakładasz odzywkę d/s. Czeszesz dopiero przed tym, gdy zamierzasz ją spłukać. Nie wcześniej!

Cytat:
Olejuję przed każdym myciem, ostatnio oliwką dla mam z BD z dodatkiem rycynowego. Do odżywki nie dodaję już humektantów, bo używam Alterry z aloesem, a już to jest humektantem i nie chcę przesadzić, ale może to za mało?
Możliwe, szczególnie, że Alterra ma alkohol w składzie. Nie powienien wysuszać, ale potrafi działać różnie. Sama przecież wiesz jak podziałała na Twojej skórze.
BD jest raczej powlekający niż wnikający, więc tej wilgoci też niewiele.
Znowu zaproponuję miód. Może być tez gliceryna.

Cytat:
nie znalazłam jeszcze swojego KWC w maskach
Ja tez nie, a testuję już czwarty rok
na pewno nie zdecydowałabym się na jedną jedyną odżywkę. Tak sie nie da.
Bardzo dobry pomysł o spisaniu wniosków dotyczących hennowania!

Cytat:
Napisane przez Doe Pokaż wiadomość
- Ja olej z nasion brokułu kupowałam tutaj: http://www.ecospa.pl/olej-nasion-brokulu-p-326.html
O proszę! Jest
Kiedy zaczynałam o nim myślec, był tylko na mazidłach. I tylko w ich archiwum

Cytat:
bosze jaką Wy macie wiedze co to takiego?
Składniki, które regulują poziom wilgotności we włosie oraz między nim a otoczeniem, wiążą wodę, przekazują ją... Nalezy do nich m.in. miód, gliceryna, glikol propylenowy, pantenol, jedwab, keratyna, kwas mlekowy, sorbitol, mocznik...

Cytat:
Napisane przez iksigrekzetfau Pokaż wiadomość
przed chwilą zmierzyłam obwód kucyka i wyszło mi 9 cm. nie wydaje mi się, że to dużo, przy czym w tym miejscu mam już trochę nowych włosów które wyrosły mi przez rok dbania. im niżej tym mniejszy obwód.. trochę poniżej połowy długości to 7 cm
Czyli nie jest źle. 5 warstw powinno wyjść.
7 cm Czy ja kiedykolwiek miałam 7 cm?

Dziennik, FAQ, pigułka wiedzy i pielęgnacja - wszystko o kręconych naturalnie włosach!

MÓJ IDEAŁ

Stary 2012-10-18, 21:15   #71892
yarrowia
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez eiri Pokaż wiadomość
Odwrotnie też może być. Moja pani od fizyki prowadziła wykłady i ćwiczenia tak, że będę kochać fizykę do grobowej deski. Panią doktor zresztą też, cudowna kobieta.
Fakt, tak też bywa Bajer, fizykę mało kto rozumie, dobry wykładowca to skarb...
Cytat:
Ale przecież masz lepszy skręt ode mnie. Bardziej wyrazisty
Niestety, tylko bezpośrednio po myciu mam na jednej stronie głowy ruloniki. potem idę spać a rano mam coś podobnego jak na twoich ostatnich zdjęciach trochę mnie to wkurza, po cholerę się tak kręcą, żeby zaraz się rozkręcić? zreanimować się nie da,albo nie umiem
Twoje pięknie błyszczące no i najważniejsze, takie gęste!

Cytat:
do dupy niemam zadnej odzywki zel wyszedl tak gesty ze sie nie oddziela od ziarenek. Wiec ugotuje zaraz drugi ale juz wetre dopiero jutro
dolać gorącej wody,rozbełtać, w razie potrzeby zagotować ponownie! i przecedzić nie trzeba gotować nowej porcji
Stary 2012-10-18, 21:19   #71893
prince_polo
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez yarrowia Pokaż wiadomość

dolać gorącej wody,rozbełtać, w razie potrzeby zagotować ponownie! i przecedzić nie trzeba gotować nowej porcji
za pozno ale bed epamietac
Cytat:

Składniki, które regulują poziom wilgotności we włosie oraz między nim a otoczeniem, wiążą wodę, przekazują ją... Nalezy do nich m.in. miód, gliceryna, glikol propylenowy, pantenol, jedwab, keratyna, kwas mlekowy, sorbitol, mocznik...
?

A mam takie pytanie bo czytam i czesto nakladacie jakies maski czy co albo na noc oleje czy tez maski a rano myjecie wlosy i jak Wam schną? bo moje wlosy sa takie z epotrafia schnac cala noc a itak rano sa jeszcze wilgotne..... wiec ja niewyobrazam sobie rnao umyc glowy bo musze je wtedy wysuszyc a pewnie w moim przypdaku by bardzo pomogło cos na noc.... np teraz nawte bym nalozyla cos(mam olej lnioany, olej ryc ynowy niesttey niemam odzywki) ale jak to potem zrobic z wysuszeniem

Ćwiczę
Zapuszczam naturalki!
Stary 2012-10-18, 21:25   #71894
iksigrekzetfau
Raczkowanie

Cytat:
Czyli nie jest źle. 5 warstw powinno wyjść.
7 cm Czy ja kiedykolwiek miałam 7 cm?
mi się wydaje, że takie marne i rzadkie są.. ale kiedyś będzie więcej w obwodzie. napewno! a ta pierwsza warstwa odkąd powinna się zaczynać?
iksigrekzetfau jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-18, 21:26   #71895
Heksacyjanek
Raczkowanie

GG do Heksacyjanek

Cytat:
Możliwe, szczególnie, że Alterra ma alkohol w składzie. Nie powienien wysuszać, ale potrafi działać różnie. Sama przecież wiesz jak podziałała na Twojej skórze.
BD jest raczej powlekający niż wnikający, więc tej wilgoci też niewiele.
Znowu zaproponuję miód. Może być tez gliceryna.
Miód mam na stanie, a z gliceryną popróbuję, jak już wrócę do domu, bo tutaj jak powiem, że chcę glicerynę, to pewnie pomyślą, że jakąś bombę konstruuję
Byłabym Ci wdzięczna, gdybyś mogła polecić mi jakiś olej do wysokoporowatych, co by wniknął i był w miarę łatwo dostępny (bo zamawiać na razie nie mam jak)

Poza tym dziękuję Ci bardzo za pomoc wszelkie rady, jesteś wielka

Moje recenzje
Stary 2012-10-18, 21:37   #71896
prince_polo
Zakorzenienie

aa znalazłam swoj wpis tutaj jest https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=373086&page=6
ja chce miec znowu takki skret i tyle wlosow

dobra czytam dalej

Ćwiczę
Zapuszczam naturalki!
Stary 2012-10-18, 21:40   #71897
daria_z
Raczkowanie

Dziewczyny, dobrze mi dzwoni w któryms kościele, że jajko to duże proteiny?

Jak to się ma do porowatości?

Aha! Jeszcze jedno:
Wiele z Was same cieniujecie i podcinacie włosy. Gdzie kupiłyście nożyczki? I jakie posiadacie? Może durne pytanie, ale po prostu wolę się zapytać, niż kupić i potem sobie krzywdę wyrządzić, bo np. bedą za mało ostre.
Na co zwracać uwagę przy zakupie?
The Lying Game
Lindsey Stirling

Edytowane przez daria_z
Czas edycji: 2012-10-18 o 21:59
daria_z jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-18, 21:44   #71898
Heksacyjanek
Raczkowanie

GG do Heksacyjanek

Cytat:
aa znalazłam swoj wpis tutaj jest https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=373086&page=6
ja chce miec znowu takki skret i tyle wlosow

dobra czytam dalej
O matko, jaki blask! Środkowe zdjęcie: one były mokre tutaj czy miałaś olej, że się tak świecą?

Moje recenzje
Stary 2012-10-18, 21:49   #71899
prince_polo
Zakorzenienie

Cytat:
O matko, jaki blask! Środkowe zdjęcie: one były mokre tutaj czy miałaś olej, że się tak świecą?
one były mokre. Tzn jesli chodiz o 3 zdjecie (dczytałam z epodsuszone blyly suszarka z dyfuzorem ale dalej mokre)

teraz wcale sie nie swiecą zreszta jutro cykne zdjecie

Ide juz spac. Zmeczona jestem, jutor dalej bede czytac.

dobrej nocy

Ćwiczę
Zapuszczam naturalki!

Edytowane przez prince_polo
Czas edycji: 2012-10-18 o 21:51
Stary 2012-10-18, 21:52   #71900
martysek
Zadomowienie

Prince_Polo, jakieś 3-4 miesiące po urodzeniu dziecka włosy wychodziły mi całymi pasmami i miałam zakola... Coś strasznego.
Niestety to naturalna kolej rzeczy, bo w czasie ciąży włosy nie wypadały prawie wcale, więc w pewnym momencie musiało wypaść wszystko to, co tak dzielnie trzymało się głowy przez ponad 9 miesięcy.

Dla pocieszenia dodam tylko, że moja pociecha ma skończone dwa lata, a ja nie jestem łysa Włosy na zakolach odrosły.
martysek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-18, 21:57   #71901
Karmenka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez daria_z Pokaż wiadomość
Dziewczyny, dobrze mi dzwoni w któryms kościele, że jajko to duże proteiny?

Jak to się ma do porowatości?
Tak, duże.

Wydaje mi się, że może spuszyć przy dużej porowatości. Ale nie jestem pewna.
Cytat:
Robisz smaka

Po raz kolejny muszę stwierdzić, że nienawidzę oleju rycynowego. Nigdy nie miałam niczego o tak okropnej konsystencji. Jeśli istnieje jakiś inne tak kleisty olej to mnie uprzedźcie, nigdy nie kupie.
A rycynowy dobrze robi moim rzęsom i to go ratuje.

Edytowane przez Karmenka
Czas edycji: 2012-10-18 o 21:59
Karmenka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-18, 21:59   #71902
Eloe77

Cytat:
Napisane przez cyferki Pokaż wiadomość
Czyli zrezygnowac z bananowej?
Nie, nie! Bananowa bezdyskusyjnie!
Cytat:
A co to za boost
A taki
Cytat:
i krem do twarzy... bo tez mi potrzebny, więc się może skusze
Z pompką. Czekaj... ten
Cytat:
To szampon, czy odżywka? Link pliiis...
Odzywka
Cytat:
Ja tez nie kupuję, mam masę i to z najwyższych półek, alpaka, merino, jedwabie, japońskie, urugwajskie, ręcznie przędzione, kaszmir... tylko czasu brak...
aż tak doskonałych nie mam
Cytat:
Z chustą moge pomóc jak coś
Dziękuję Widzę, jak zrobiłaś i nawet chętnie bym machnęła, ale postanowiłam sobie jakiś czas temu, że nie robię rzeczy, których nie noszę albo mam problem z przechwoaniem. I tak podobają mi się swetry-kimona i nawet bym nosiła, ale to to się pod płaszcz niespecjalnie nadaje. I nie robię
Cytat:
Dzięki za miłe słowa
Widże, chwalę Przepraszam, ze nie zrobiłam tego wcześniej Bo cudeńko, naprawdę.
Cytat:
A mam takie pytanie bo czytam i czesto nakladacie jakies maski czy co albo na noc oleje czy tez maski a rano myjecie wlosy i jak Wam schną?
Bez problmemów Mam wysoką porowatośc, więc dzieje się to dośc szybko.
Ale na noc zwykle nie nakładam. Raczej na jakiś czas w ciągu dnia.
Cytat:
olej ryc ynowy niesttey niemam odzywki
To go podgrzej lekko.
Cytat:
ale jak to potem zrobic z wysuszeniem
Nie nakładaj go tyle, by włosy były tłuste. Mają być lekko powleczone. Nałóż poszewkę na poduszkę.Może być dodatkowa albo kuchenny ręcznik. Zapleć warkocz.

Cytat:
Napisane przez iksigrekzetfau Pokaż wiadomość
mi się wydaje, że takie marne i rzadkie są.. ale kiedyś będzie więcej w obwodzie. napewno! a ta pierwsza warstwa odkąd powinna się zaczynać?
To zależy od ilości warstw. Ja bym widziała lekko za ramionami, tak 5-10 cm.

Cytat:
Miód mam na stanie, a z gliceryną popróbuję, jak już wrócę do domu, bo tutaj jak powiem, że chcę glicerynę, to pewnie pomyślą, że jakąś bombę konstruuję

Cytat:
Byłabym Ci wdzięczna, gdybyś mogła polecić mi jakiś olej do wysokoporowatych, co by wniknął i był w miarę łatwo dostępny (bo zamawiać na razie nie mam jak)
Oliwa z oliwek. Winogronowy, choć jest cięższy. Orzech włoski. Sezam.
Cytat:
Poza tym dziękuję Ci bardzo za pomoc wszelkie rady, jesteś wielka
Przyjemnośc po mojej stronie

Uciekam, moje kochane kręciołki
Może TŻ kupi mi Kindle! Nie moge się doczekać...

MÓJ IDEAŁ

Stary 2012-10-18, 22:00   #71903
prince_polo
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez martysek Pokaż wiadomość
Prince_Polo, jakieś 3-4 miesiące po urodzeniu dziecka włosy wychodziły mi całymi pasmami i miałam zakola... Coś strasznego.
Niestety to naturalna kolej rzeczy, bo w czasie ciąży włosy nie wypadały prawie wcale, więc w pewnym momencie musiało wypaść wszystko to, co tak dzielnie trzymało się głowy przez ponad 9 miesięcy.

Dla pocieszenia dodam tylko, że moja pociecha ma skończone dwa lata, a ja nie jestem łysa Włosy na zakolach odrosły.
o jej i co wtedy zrobiłaś?? Scielas jakoś czy co?

Ćwiczę
Zapuszczam naturalki!
Stary 2012-10-18, 22:04   #71904
martysek
Zadomowienie

Nic, przeczekałam. Nie wiedziałam wtedy jeszcze o naturalnej pielęgnacji. Przyjmowałam kwasy omega, bo i tak zaleca się je ciężarnym i karmiącym.

Myślę, że obcięcie włosów i tak nie zmniejszy wypadania. Nie w tym przypadku.
martysek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-18, 22:09   #71905
Heksacyjanek
Raczkowanie

GG do Heksacyjanek

Cytat:
Oliwa z oliwek. Winogronowy, choć jest cięższy. Orzech włoski. Sezam.
Przyjemnośc po mojej stronie

Uciekam, moje kochane kręciołki
Może TŻ kupi mi Kindle! Nie moge się doczekać...
Oliwa jakoś mi nie robi. Winogronowy mam w domu, więc spróbuję jak wrócę. To samo z orzechem i sezamem, dziękuję

A ja mam Kindelka już niespełna rok i uważam, że to był najlepszy zakup w moim życiu <3

Moje recenzje
Stary 2012-10-18, 22:10   #71906
Rybka1
Raczkowanie

Chciałabym prosić was o pomoc. Prawie 2 lata temu zaczęłam olejować włosy olejem kokosowym. Po 3 miesiącach zaczęły się kręcić, choć dotychczas byłam od urodzenia właścicielką prostych włosów. Skoro już zaczęły się krecić no to super. Czytałam forum, coraz bardziej dbałam, a im bardziej dbałam tym więcej wypadały. Od 1,5 roku gubię włosy w zastraszających ilościach. Zawsze miałam cienkie włosy, a teraz to juz jakieś resztki zostały.
Byłam u dermatologa, ale ta wizyta to porazka i właściwie wyszłam z radą "nie stresować się."
Włosów praktycznie nie czeszę. W zeszłym tygodniu po myciu (myję co 2-3 dni) musiałam obciąć kołtun, który się zrobił na włosach (już po odżywkach b.s. i d.s.). Chciałam lekko to rozczesać, ale się nie dało
Włosy lecą razem z wodą. Co ciekawe zauważyłam, że czasem po spłukaniu szamponu wypada ich mniej, ale gdy spłukuję odżywką d.s. to masakra!! Sitko (musze kłaść na odpływ takie plastikowe) jest całe zapchane. Obojętnie jakiej bym odżywki d.s. nie użyła włosy leca jak szalone.
Włosy, a właściwie smętne strąki jakie pozostały wyglądają okropnie.
Nie wiem już co robić.
Do mycia używam szamponu BD, odżywki Bobassu i Garnier Karite, czasem krem zielony z Biedronki ,d.s Joanna Naturia. Dodaję czasem niacynamid, keretynę hydrolizowaną jedwab hydrolizowany, wit B5 (zamiennie te dodatkowe witaminki), AloeVera z Gorvity. Oleje kładę sporadycznie. Zauważyłam, że po kokosowym są sianowate i też wypadają mocniej. Generalnie ciągle są napuszone nie trzymają fasonu (choć to błędy pewnie w stylizacji). Jak tylko trochę za dużo nałożę to przyklap. Wodę w kranie mam miękką. Używam też Boots Curl Creme https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt,3...url-creme.html , ale szału nie ma. Żeby były skręcone to nieźle muszę się nagimnastykować, a po kilku godzinach są prawie proste, na dugi dzień to tylko pozostaje je spiąć. Nie chcę myć codziennie włosów ze względu na to wypadanie, poza tym mimo że są cienkie i jest ich mało dość długo schną (długość do ramion).
Trochę pokręcone to co piszę, ale za dużo informacji chciałabym przekazać
Co zrobić, żeby włosy przestały wypadać? Macie złota radę?
Mój cel-mieć dłuższe i bardziej skręcone loki.
Rybka1 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-18, 23:06   #71907
deszczowypies
Zakorzenienie

Cytat:
No to go rozczesz chociaż palcami, skoro Ci przeszkadza.
przeczesuję, i wciąż bywa różnie postanowiłam kombinować z grzebieniem i rozczesywaniem w różnych fazach mycia.

Cytat:
może... Miałam mocno stresujący przełom sierpnia i września więc jestem pewna, że teraz jest reakcja.
Dołuje mnie to, bo wiem, że swoje wypaść musi, że kuracja też trwa, ale naprawdę mam tak mało włosów... Każdy z nich znaleziony na podłodze czy w sitku podczas mycia mnie zasmuca
biedna, rozumiem... to trzymam kciuki, żeby wypadało jak najmniej!

a ja zrobiłam milowy krok w swoim włosowym myśleniu i kupiłam Pottersa do mycia, jutro pierwszy raz mycie odżywką i zobaczymy, co z tego wyjdzie

---------- Dopisano o 23:06 ---------- Poprzedni post napisano o 22:55 ----------

Cytat:
Napisane przez Rybka1 Pokaż wiadomość
Chciałabym prosić was o pomoc. Prawie 2 lata temu zaczęłam olejować włosy olejem kokosowym. Po 3 miesiącach zaczęły się kręcić, choć dotychczas byłam od urodzenia właścicielką prostych włosów. Skoro już zaczęły się krecić no to super. Czytałam forum, coraz bardziej dbałam, a im bardziej dbałam tym więcej wypadały. Od 1,5 roku gubię włosy w zastraszających ilościach. Zawsze miałam cienkie włosy, a teraz to juz jakieś resztki zostały.
Byłam u dermatologa, ale ta wizyta to porazka i właściwie wyszłam z radą "nie stresować się."
Włosów praktycznie nie czeszę. W zeszłym tygodniu po myciu (myję co 2-3 dni) musiałam obciąć kołtun, który się zrobił na włosach (już po odżywkach b.s. i d.s.). Chciałam lekko to rozczesać, ale się nie dało
Włosy lecą razem z wodą. Co ciekawe zauważyłam, że czasem po spłukaniu szamponu wypada ich mniej, ale gdy spłukuję odżywką d.s. to masakra!! Sitko (musze kłaść na odpływ takie plastikowe) jest całe zapchane. Obojętnie jakiej bym odżywki d.s. nie użyła włosy leca jak szalone.
Nie wiem już co robić.
Do mycia używam szamponu BD, odżywki Bobassu i Garnier Karite, czasem krem zielony z Biedronki ,d.s Joanna Naturia. Dodaję czasem niacynamid, keretynę hydrolizowaną jedwab hydrolizowany, wit B5 (zamiennie te dodatkowe witaminki), AloeVera z Gorvity. Oleje kładę sporadycznie. Zauważyłam, że po kokosowym są sianowate i też wypadają mocniej. Generalnie ciągle są napuszone nie trzymają fasonu (choć to błędy pewnie w stylizacji). Jak tylko trochę za dużo nałożę to przyklap. Wodę w kranie mam miękką. Używam też Boots Curl Creme https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt,3...url-creme.html , ale szału nie ma. Żeby były skręcone to nieźle muszę się nagimnastykować, a po kilku godzinach są prawie proste, na dugi dzień to tylko pozostaje je spiąć. Nie chcę myć codziennie włosów ze względu na to wypadanie, poza tym mimo że są cienkie i jest ich mało dość długo schną (długość do ramion).
problem wygląda dosyć poważnie, więc ja bym po pierwsze poszła do innego dermatologa.
a od siebie co mogę dodać: pij pokrzywę, drożdże, rób wcierki z brzozowej wody, łykaj CP. to przychodzi mi do głowy na szybko w ramach porostu włosów, ale dziewczyny pewnie coś jeszcze podrzucą

Edytowane przez deszczowypies
Czas edycji: 2012-10-18 o 23:11
deszczowypies jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-19, 00:01   #71908
Iwonalodz
Zakorzenienie

Cytat:
Może tez być winny albo balsamiczny, ale mnie ten pierwszy średnio podchodził (poza tym jest podwójna fermentacja, a przy jabłkowym jedna), a drugi wolę do sałatek
Mam balsamiczny to jutro z nim spróbuję, dziękuję

Cytat:
Mnie chodziło o różnice między maską a odżywką, bo pytałaś o zastosowanie jako odżywkę do spłukiwania albo maskę (z miodem). Dla mnie nie ma różnicy, więc muszę wiedzieć, co masz na myśli.
Jak dla mnie do godziny, nie dłużej. Miałam po tym tak rozmiękczone włosy, że oddałam komuś.

Rozumiem. No to wyjaśniam. Ja do odżywki do spłukiwania nigdy nie dodawałam dotąd miodu, tylko do maski i to dopiero raz, bo wcześniej wydawało mi się, że moje włosy tego nie lubią I dlatego wolałam dopytać

Cytat:
dziękuję. Zaraz zerknę na doz.
Naprawdę? Kocham czerwoną herbatę Ostatnio piłam dwa... dzbanki półtoralitrowe tej herbaty wieczorami
Myślę o aminokwasach Dzięki jeszcze raz!
O tym cynku ja mówię: https://www.herbamed.pl/p58,cynk-10-...k-walmark.html w ilości 100 tabl. i trzeba wybrać całe opakowanie, tyle trwa seria kuracji. Po ok. m-cu widać różnice i nowe włoski, przeważnie na grzywce

Czerwonej herbaty nie można pić dziennie więcej niż 2 kubki, szczególnie jeśli się ją pija systematycznie. Moja przyjaciółka z tego powodu była w szpitalu i od razu dostała kroplówki uzupełniające, wydaje mi się, że z potasem, ale nie pamiętam.

Zieloną ponoć można jeden kubek dziennie, bo w nadmiarze wysusza.

Cytat:
a tutaj moja niunia skoro mnie pamietacie to Wam przedstawie Rozalie
Jaka słodka i radosna super czapeczka

Cytat:
Napisane przez taka taka Pokaż wiadomość
Iwonalodz, dziękuję Ci
kupiłam dzis piankę Isany
rzeczywiście za grosze
Nie ma za co

Cytat:
Zdjęcie nr1 bardziej odpowiada kolorowi włosów w realu. Dodaję do porównania fotę dokładnie sprzed roku. Tyle mi urosło.
Super!

A jak masz je ścięte? i czy przez fryzjera?

Cytat:
Napisane przez Rybka1 Pokaż wiadomość
Nie wiem już co robić.
A może zbadaj sobie tarczycę?

NA PEWNO piszemy NA PEWNO oddzielnie!
NAPRAWDĘ piszemy NAPRAWDĘ łącznie!
Iwonalodz jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-19, 01:59   #71909
katie100
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez tiniaczek Pokaż wiadomość
Chorobsko jakies mnie bierze A tak sie dzielnie opieralam A ten weekend szykuje sie dosc intensywny: pierwsze urodziny dziecia przyjaciol, dzien pozniej impreza z okazji urodzin kolegi TZ-ta. Z cieknacym nosem byloby srednio
proszę się nie dawać choróbsku!

---------- Dopisano o 01:32 ---------- Poprzedni post napisano o 01:32 ----------

Cytat:
Napisane przez justyna_ju Pokaż wiadomość
O nie! Kallos Latte jako odżywka myjąca jest nie dla mnie Po wysuszeniu i odgnieceniu włosy były całkiem ok, ale po wyjściu na dwór rozwiały się zupełnie i zrobił mi się puszek i ogólnie wyglądają tak nijak i nie wiem co się stało z żelem bo mam wrażenie jakby znikł z moich włosów a nałożyłam go tyle co zwykle... chyba muszę się wybrać na poszukiwania Scandica dla nich
hmm no czekam, aż komuś posłuży tak jak mi - to chyba będzie oznaczało włosową siostrę...

---------- Dopisano o 01:33 ---------- Poprzedni post napisano o 01:32 ----------

Cytat:
hej Moge sie dolączyc?? juz keidys pisałam ale jakos rok temu. Bo jak zaczełam pisac to niedlugo po tym zaszłam w ciąze i nie mialam weny "dbac o skret " tzn z brzuchem wielkim ciagle myc wlosy klasc odzywki itp. 3miesiace temu urodzilam córeczke i teraz mam zas problem bo wlosy mi wypadaja
cześć Śliczna, ja też pamiętam Twoje włoski
ależ śliczna myszka z Twojej córci

---------- Dopisano o 01:34 ---------- Poprzedni post napisano o 01:33 ----------

Cytat:
Napisane przez Riddim Pokaż wiadomość
a czego konkretnie używasz?
głównie Kallosa Latte Serical, czasem Joanna Naturia Mak lub Scandic Line Cocomask

---------- Dopisano o 01:35 ---------- Poprzedni post napisano o 01:34 ----------

Cytat:
Napisane przez Edkaaaa Pokaż wiadomość
Cześć Dziewczyny!
Wracam do Was w ciężkich chwilach Zacznę może od tego, że po zastosowaniu kosmetyków polecanych przez was (a przynajmniej ich małej części:P) po pierwszym myciu na głowie zrobiły mi się dosłownie cuda! Użyłam wtedy oleju macadamia, pottersa do mycia, jako ds garnier aik i jako bs joanna naturia. Jednak po kolejnych myciach (tymi samymi lub w konsekwencji innymi produktami) robiło się coraz gorzej - puch i mega suchość. Wczoraj zastosowałam na długość bs krem z biedry i jest dużo lepiej. Mam wrażenie, że włosy potrzebują obciążenia. W tym miejscu moja prośba może macie jakieś wypróbowane kosmetyki właśnie do obciążenia?
co do obciążenia, to moja metoda to sporo Joanny mleko i miód b/s, a po stylizacji i suszeniu na odgniecione włosy wgniecenie ok. 5złotówki Garniera AiK

---------- Dopisano o 01:36 ---------- Poprzedni post napisano o 01:35 ----------

Cytat:
Wysłałam swojego TŻ do sklepu po Barwę do oczyszczenia włosów, wrócił po godzinie z kolegą, obaj zadowoleni prezentują mi swój zakup: szampon PIWNY - tutaj była największa radość - z Barwy. Kolega też kupił, stwierdził, że nie mógł przegapić takiej okazji.
mam nadzieję, że nie robili degustacji...

---------- Dopisano o 01:43 ---------- Poprzedni post napisano o 01:36 ----------

Cytat:
Napisane przez taka taka Pokaż wiadomość
używałam wcześniej z powodzeniem wycofanej odżywki bez splukiwania Panteene ProoV (Sprężyste loki i fale)
znacie coś podobnego ?
Dziewczyny jakby to kogoś interesowało to mam tego sporą butlę (to większe opakowanie) pełną w 90% (robiłam do niej 2 delikatne podejścia, ale mi nie pasi) i oddam w dobre ręce (uczciwie mówię, że jest na niej znaczek, że nadaje się do użytku przez 12mcy od otwarcia -nie pamiętam kiedy otwierałam, możliwe, że ten termin sobie już minął... aczkolwiek zmian w konsystencji i zapachu nie widzę)
jeśli jest ktoś chętny - dajcie znać, po co ma stać w szafce

---------- Dopisano o 01:44 ---------- Poprzedni post napisano o 01:43 ----------

Cytat:
no miałam teraz ,mam połowe mniej
ale masz za to cudną kruszynkę a o włoski zadbasz wizażowymi metodami i się poprawią

---------- Dopisano o 01:47 ---------- Poprzedni post napisano o 01:44 ----------

Cytat:
Zdjęcie nr1 bardziej odpowiada kolorowi włosów w realu. Dodaję do porównania fotę dokładnie sprzed roku. Tyle mi urosło.
zmotywowałaś mnie do ułożenia jutro włosów w fale
lubię to w Twoich włosach, że patrzę na nie, myślę "ooo jak moje" i dostaję motywacji do działania

---------- Dopisano o 01:52 ---------- Poprzedni post napisano o 01:47 ----------

Cytat:
Nie kupuję jednak teraz żadnej nmowej włóczki... Mam tego tyle, że wymyslam, co by tu zrobić. Ale takiej chusty jak Twoja nie robiłam Piękna Teraz głównie sweterki i całe mnóstwo kominów, bo je uwielbiam.
a ja właśnie ostatnio przywiozłam od rodziców 3 siaty mojej włóczki
jestem bardziej szydełkowa (na drutach też umiem, ale nie przepadam) i od dziecięcia w wieku lat 5ciu działam zrywami, raz na kilka lat tworzę i obdzielam wszystkich tworami swymi
...i chyba padło na ten rok na kolejny zryw

---------- Dopisano o 01:59 ---------- Poprzedni post napisano o 01:52 ----------

Cytat:
A ja mam Kindelka już niespełna rok i uważam, że to był najlepszy zakup w moim życiu <3
oj marzę o nim od paru lat, w końcu cena zaczyna być przystępniejsza, choć do przystępnej to jej dalekoooo

Edytowane przez katie100
Czas edycji: 2012-10-19 o 02:12
katie100 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-19, 08:01   #71910
Rybka1
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez deszczowypies Pokaż wiadomość
problem wygląda dosyć poważnie, więc ja bym po pierwsze poszła do innego dermatologa.
a od siebie co mogę dodać: pij pokrzywę, drożdże, rób wcierki z brzozowej wody, łykaj CP. to przychodzi mi do głowy na szybko w ramach porostu włosów, ale dziewczyny pewnie coś jeszcze podrzucą
W kwietniu miałam robione w 8 dniu cyklu
TSH - wynik 1,36 (norma 0,270-4,20)
FSH-wynik 5,41 mlU/ml(norma faza folikularna 2,5-10,2
środek cyklu 3,4-33,4
faza lutealna 1,5-9,1)
LH wynik 6,99 mlU/ml(norma faza folikularna 1,9-12,5
środek cyklu 8,7-76,3
faza lutealna 0,5-16,9)
PROLAKTYNA wynik 10,97 ng/ml (norma 3,34-26,72)
TESTOSTERON wynik 33,03 ng/dl (norma 10-75)

Piłąm pokrzywę i skrzyp, ale rozregulował mi się po tym cykl.
Wcierałam wodę pokrzywową mieszaną z olejkami, ale włosy robiły się bardzo suchce choć uwazałam żeby smarowac tylko skórę.
Mam też Jantar i po nim właśnie widzę, że po umyciu mniej wypadają, ale wystarczy odżywka b.s i znów lecą.
Mój cel-mieć dłuższe i bardziej skręcone loki.
Rybka1 jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości