Pielęgnacja loków, loczków i fal - wszystkie części - niech się kręcą! - Strona 2400 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Uroda > Pielęgnacja włosów i fryzury > Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje

Notka

Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje Forum dla osób z kręconymi włosami. Rozmawiamy o stylizacji i pielęgnacji loków. Wejdź, podziel się doświadczeniem, zadaj pytanie.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2012-10-19, 22:31   #71971
Martek_
Zadomowienie

Dot.: Pielęgnacja loków, loczków i fal - XV część niech się kręci

Cytat:
Napisane przez Karmenka Pokaż wiadomość
Mam to samo, wszystko mnie swędzi. Ale to chyba też żel Orginal Source, zapach ma na samej górze

Za długi plopping puszy włosy ? Bo zdjęłam koszulkę z głowy po godzinie i mam fajny skręt ale na wierzchu puszek. A nawaliłam Garniera AiK na b/s, powinien puch dociążyć.
Ale jaki zapach..

Możliwe. Włosy podsychają, koszulka jeździ po nic jak się poruszasz i robi się puszek
Stary 2012-10-19, 22:34   #71972
katie100
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez katie100 Pokaż wiadomość
to nie jest ten konkretny artykuł (spróbuję go wyszperać), ale podobny w treści i wydźwięku:
http://www.dailymail.co.uk/health/ar...ater-risk.html
http://www.cancer.gov/cancertopics/f...Risk/hair-dyes

generalnie moim prywatnym zdaniem coś w tym jest, mój Tata jest chemikiem, pracował w zakładach produkujących m.in. farby do włosów i na moje pytanie, czy w ciąży lepiej farb nie używać odpowiedział, że zdecydowanie lepiej nie używać
a jak tak czytam te artykuły, to wiadomo, że to zostaje dla każdego do indywidualnego osądu, ale wedle mojej logiki farby nas po prostu podtruwają stopniowo i regularnie, im więcej farbowań, zwłaszcza ciemniejszymi odcieniami tym większe ryzyko odbicia się na zdrowiu... a wiadomo, że branża kosmetyczna i farby to ogromny biznes i "wielkim tego świata" nie zależy na tym, by szczególnie dokładnie prowadzić i nagłaśniać tego typu badania, które mogłyby zakłócić funkcjonowanie ich wielomiliardowych biznesów...
Chatul jw. plus udało mi się odkopać ten konkretny artykuł: http://www.renaissancehenna.com/preg...hair-dyes.aspx
Stary 2012-10-19, 22:41   #71973
Karmenka
Zakorzenienie

Cytat:
trochę może puszyć, ale ja zawsze tyle trzymam, bo inaczej włosy wieki mi schną
z własnych obserwacji to im gładsza koszulka (czasem trafi mi się taka "satynowa" bawełna) tym mniejszy puch
Mi też szybko wyschły. Ale prawa strona to puch, lewa jest normalna Muszę znaleźć lepszą koszulkę i przetestować.
Cytat:
Napisane przez Martek_ Pokaż wiadomość
Ale jaki zapach..

Możliwe. Włosy podsychają, koszulka jeździ po nic jak się poruszasz i robi się puszek
Zapachy cudne

Jutro się zreanimuję. Kiedyś mi puch nie przeszkadzał, fajny nawet był bo dawał objętość a teraz patrzeć na to nie mogę.
Stary 2012-10-19, 22:46   #71974
Heksacyjanek
Raczkowanie

GG do Heksacyjanek

O kurka, widzę, że to nie tylko mnie swędzi ciało po OS. Myślałam, że to wina wody, ale jak widać nie. I to żeby tak normalnie swędziało, a to takie uczucie, jakby się skóra naciągała, jak pokrzywka :/ niemiłe.

Obudził się we mnie wewnętrzny chemik i w przypływie weny postanowiłam stworzyć psikadło. No ciekawa jestem, co mi z tego wyjdzie Przekonam się jutro

Moje recenzje
Heksacyjanek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-19, 22:46   #71975
La_Lune
Raczkowanie

Cytat:
to nie jest ten konkretny artykuł (spróbuję go wyszperać), ale podobny w treści i wydźwięku:
Pierwszego linka nawet nie otwieram, Dailymail to brytyjski odpowiednik faktu. Bardziej mnie za to zainteresowała 2 strona z domeną .gov.

Cytat:
It is not known whether some of the chemicals still used in hair dyes can cause cancer. Given the widespread use of hair dye products, even a small increase in risk may have a considerable public health impact.
I wszystko jasne. Skoro specjaliści z amerykańskiego instytutu nie mogą potwierdzić jednoznacznie, że farby rzeczywiście mają wpływ na zachorowalność na raka, tylko że stawiają taką tezę "na wszelki wypadek", to nie przejmowałabym się tą informacją. Przecież wiadomo, że taka farba to sama chemia i zdrowa nie jest, więc pod tym względem uświadamiać chyba nikogo nie trzeba. Dodatkowo piszą, że składa się z ponad 5 tys związków chemicznych i że kilka/część składników podnosi zachorowalność u zwierząt - ale już o ile, w jakich warunkach (odsyłacze idą do debat jakiś, nie badań, proszę was) i o wpływie na samego człowieka nic. Po za tym jakie stężenie jest tych związków w samej farbie?
Kolejna informacja, to taka, że farby do włosów mają potwierdzoną rakotwórczość (ale znowu na biednych zwierzątkach), ale farby sprzed 40 lat! No i ci fryzjerzy... Zastanówmy się, jak często mamy styczność z farbami? Raz na miesiąc? Rzadziej? Fryzjerzy farbują nawet kilka razy dziennie - po za tym kto prowadził badania wykluczające, że to nie związki chemiczne płynu do trwałej szkodzą? Coś za dużo niewiadomych. A! Wisienka na torcie:
Cytat:
A 2008 report of the Working Group of the International Agency for Research on Cancer (IARC) concluded that some of the chemicals these workers are exposed to occupationally are “probably carcinogenic to humans”
Innymi słowy - lepiej rzucić palenie, a farby prędzej poparzą nam skórę i pozbawią włosów niż w jakiś widoczny sposób podniosą nam ryzyko zachorowania na nowotwór.

EDIT:
Cytat:
Chatul jw. plus udało mi się odkopać ten konkretny artykuł: http://www.renaissancehenna.com/pregnancy-and-hair-dyes.aspx
Konkurencja. Artykuł z 2004 - to 8 lat i dalej nie ma badań i nikt z eko ruchu nie krzyczy o tym? Zbyt dziwne. Zero podanego źródła.

Edytowane przez La_Lune
Czas edycji: 2012-10-19 o 22:52
La_Lune jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-19, 22:51   #71976
Riddim
Zadomowienie

Cytat:
Mam to samo, wszystko mnie swędzi. Ale to chyba też żel Orginal Source, zapach ma na samej górze
Cytat:
Napisane przez Heksacyjanek Pokaż wiadomość
O kurka, widzę, że to nie tylko mnie swędzi ciało po OS. Myślałam, że to wina wody, ale jak widać nie. I to żeby tak normalnie swędziało, a to takie uczucie, jakby się skóra naciągała, jak pokrzywka :/ niemiłe.
To mam winowajcę! Wiedziałam, że to żel, ale nie wiedziałam, że OS będzie aż takim złem .

Przegrzebuję forum odnośnie pielęgnacji zimowej i stwierdzam, że chcę już następne lato. Zimą prawdziwego CG to się chyba nie da.
Stary 2012-10-19, 22:58   #71977
Heksacyjanek
Raczkowanie

GG do Heksacyjanek

Cytat:
Napisane przez Riddim Pokaż wiadomość
To mam winowajcę! Wiedziałam, że to żel, ale nie wiedziałam, że OS będzie aż takim złem .
A ja mam jeszcze 4 butelki w zapasie No cóż, trzeba się będzie zabalsamować po każdym prysznicu A dla mnie to nowość, bo nigdy nie potrzebowałam balsamów, no ale kiedyś musi być ten pierwszy raz

Moje recenzje
Stary 2012-10-19, 23:02   #71978
Karmenka
Zakorzenienie

Cytat:
Dokładnie tak samo mam
Cytat:
Mam czekoladowo pomarańczowego złoczyńce. Gupi rossmann zrobił promocję 2 w cenie jednego to się kupiło
Stary 2012-10-19, 23:06   #71979
stasiek
Wtajemniczenie

widzialyscie na blogach reklame tej czerwonej suszarki BaByliss E6615?Reklamuja ja w ten sposob: "Wiatr we wlosach. Susz zgodnie z natura - mocnym nadmuchem powietrza. Predkosc 130 km/h".

Ja nie wiem dla kogo to moze byc dobre, chyba nawet prostowlose spuszy i splacze...
Stary 2012-10-19, 23:09   #71980
Karmenka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez stasiek Pokaż wiadomość
widzialyscie na blogach reklame tej czerwonej suszarki BaByliss E6615?Reklamuja ja w ten sposob: "Wiatr we wlosach. Susz zgodnie z natura - mocnym nadmuchem powietrza. Predkosc 130 km/h".

Ja nie wiem dla kogo to moze byc dobre, chyba nawet prostowlose spuszy i splacze...
Toż to prawdziwy huragan

Jak kupię baniaczek wody demineralizowanej na stacji benzynowej to mogę jej bezpiecznie używać ? Czy ona jest jakaś fe, bo do samochodu ?
Stary 2012-10-19, 23:20   #71981
La_Lune
Raczkowanie

Cytat:
generalnie moim prywatnym zdaniem coś w tym jest, mój Tata jest chemikiem, pracował w zakładach produkujących m.in. farby do włosów i na moje pytanie, czy w ciąży lepiej farb nie używać odpowiedział, że zdecydowanie lepiej nie używać
Oczywiście, że w czasie ciąży dobrze jest ograniczyć chemię. Dlatego trzeba zrezygnować z alkoholu, papierosów, farbowania, ale też z kosmetyków bez eko certyfikatów, kupować tylko nieprzetworzone lub organiczne jedzenie, oddychać świeżym wiejskim powietrzem, używać nawet do kąpieli wody źródlanej. Nie ma co się dać zwariować. Moim zdaniem więcej chemii przyswoisz jedząc codziennie pyszniutkie, tanie warzywa z hipermarketu z pola przy autostradzie/drodze szybkiego ruchu i opryskiwanych, niż farbując włosy co 2 miesiące.

Cytat:
a wiadomo, że branża kosmetyczna i farby to ogromny biznes i "wielkim tego świata" nie zależy na tym, by szczególnie dokładnie prowadzić i nagłaśniać tego typu badania, które mogłyby zakłócić funkcjonowanie ich wielomiliardowych biznesów...
No tak, chociażby kilkanaście, jak nie kilkadziesiąt razy większa, wielomiliardowa branża tytoniowa tyle traci na kampaniach społecznych! A te badania o rakotwórczych składnikach! I te nalepki na opakowania. Nawet państwo się troszczy o nasze zdrowie cudowną akcyzą! Od wieków nie widziałam żadnego palacza!
Naprawdę uważasz, że jeśli nieporównywalnie bardziej szkodliwe papierosy z antypapierosową propagandą z każdego miejsca nie straciły, to pokonasz wątpliwą szkodliwością farb kobiety z ich pędem do bycia pięknymi? Jeżeli np. w Indiach kobitki używają kosmetyków z rtęcią do wybielania skóry? Kiedy to jest potwierdzony zabójca?
Stary 2012-10-19, 23:23   #71982
Heksacyjanek
Raczkowanie

GG do Heksacyjanek

Cytat:
Toż to prawdziwy huragan

Jak kupię baniaczek wody demineralizowanej na stacji benzynowej to mogę jej bezpiecznie używać ? Czy ona jest jakaś fe, bo do samochodu ?
Możesz, woda to woda, ale tak naprawdę to samo będziesz miała po dwukrotnym przegotowaniu (no, może nie do końca, ale przegotowana woda zachowuje się praktycznie identycznie z destylowaną)

Moje recenzje

Edytowane przez Heksacyjanek
Czas edycji: 2012-10-19 o 23:25
Stary 2012-10-19, 23:32   #71983
Chatul
ma zielone pojęcie

Cytat:
Dzięki

Cytat:
A ze względu na co? Ze względu na rakotwórczość? Czy inne niepożądane działanie? Jaki wpływ może mieć farba do włosów na dziecko? Zwłaszcza, gdy kobieta nie jest fryzjerką, a włosy farbuje raz na 2-3 miesiące?
Chodzi o substancje wchłaniane przez skórę głowy? Co wtedy z balejażem czy np. farbowaniem samych końcówek włosów?

Cytat:
a jak tak czytam te artykuły, to wiadomo, że to zostaje dla każdego do indywidualnego osądu, ale wedle mojej logiki farby nas po prostu podtruwają stopniowo i regularnie, im więcej farbowań, zwłaszcza ciemniejszymi odcieniami tym większe ryzyko odbicia się na zdrowiu... a wiadomo, że branża kosmetyczna i farby to ogromny biznes i "wielkim tego świata" nie zależy na tym, by szczególnie dokładnie prowadzić i nagłaśniać tego typu badania, które mogłyby zakłócić funkcjonowanie ich wielomiliardowych biznesów...
No cóż, częściowo się zgadzam, farba do włosów to nic zdrowego Ale na ile jest szkodliwa, nie wiem Na razie czytam to, co jest na stronach, które podałaś

Inna sprawa, że ciekawi mnie o jakich dokładnie farbach tu mowa, może są farby mniej i bardziej szkodliwe?

Cytat:
Chatul jw. plus udało mi się odkopać ten konkretny artykuł: http://www.renaissancehenna.com/preg...hair-dyes.aspx
Dziękuję

Cytat:
Napisane przez La_Lune Pokaż wiadomość
Oczywiście, że w czasie ciąży dobrze jest ograniczyć chemię. Dlatego trzeba zrezygnować z alkoholu, papierosów, farbowania, ale też z kosmetyków bez eko certyfikatów, kupować tylko nieprzetworzone lub organiczne jedzenie, oddychać świeżym wiejskim powietrzem, używać nawet do kąpieli wody źródlanej.
Dobre
Stary 2012-10-20, 00:40   #71984
katie100
Wtajemniczenie

Cytat:
Pierwszego linka nawet nie otwieram, Dailymail to brytyjski odpowiednik faktu. Bardziej mnie za to zainteresowała 2 strona z domeną .gov.

I wszystko jasne. Skoro specjaliści z amerykańskiego instytutu nie mogą potwierdzić jednoznacznie, że farby rzeczywiście mają wpływ na zachorowalność na raka, tylko że stawiają taką tezę "na wszelki wypadek", to nie przejmowałabym się tą informacją. Przecież wiadomo, że taka farba to sama chemia i zdrowa nie jest, więc pod tym względem uświadamiać chyba nikogo nie trzeba. Dodatkowo piszą, że składa się z ponad 5 tys związków chemicznych i że kilka/część składników podnosi zachorowalność u zwierząt - ale już o ile, w jakich warunkach (odsyłacze idą do debat jakiś, nie badań, proszę was) i o wpływie na samego człowieka nic. Po za tym jakie stężenie jest tych związków w samej farbie?
Kolejna informacja, to taka, że farby do włosów mają potwierdzoną rakotwórczość (ale znowu na biednych zwierzątkach), ale farby sprzed 40 lat! No i ci fryzjerzy... Zastanówmy się, jak często mamy styczność z farbami? Raz na miesiąc? Rzadziej? Fryzjerzy farbują nawet kilka razy dziennie - po za tym kto prowadził badania wykluczające, że to nie związki chemiczne płynu do trwałej szkodzą? Coś za dużo niewiadomych. A! Wisienka na torcie:

Innymi słowy - lepiej rzucić palenie, a farby prędzej poparzą nam skórę i pozbawią włosów niż w jakiś widoczny sposób podniosą nam ryzyko zachorowania na nowotwór.

EDIT:

Konkurencja. Artykuł z 2004 - to 8 lat i dalej nie ma badań i nikt z eko ruchu nie krzyczy o tym? Zbyt dziwne. Zero podanego źródła.
dlatego napisałam, że każdy musi osądzić sobie sam
mam Proficiency, pracowałam jako lektor i tłumacz, więc angielski znam na tyle, że nie trzeba mi tłumaczyć tych artykułów...
co do informacji o farbach sprzed 40 lat pada też informacja, że nie wyklucza to efektów farb produkowanych później, ale mowa o tym, że rak działa "z opóźnionym zapłonem" i w wyniku kumulacji toksycznych czynników - dlatego zwiększone ryzyko u fryzjerek
ale też na tyle długo żyję na tym świecie i miałam styczność z takimi manipulacjami osób na wysokich stołkach, że dla mnie taki sygnał (artykuł, informacja) to znak, że coś zostało wyciszone dla dobra "korpów", a naukowcy, żeby im nic nie można było zarzucić wspomnieli o tym, że są podejrzenia i nie odżegnali się od nich, że wszystko jest okej
jeśli wszystko jest super to produkt powinien być w grupie 4 a nie 3 w tej klasyfikacji
takie jest moje zdanie

---------- Dopisano o 00:36 ---------- Poprzedni post napisano o 00:28 ----------

Cytat:
Oczywiście, że w czasie ciąży dobrze jest ograniczyć chemię. Dlatego trzeba zrezygnować z alkoholu, papierosów, farbowania, ale też z kosmetyków bez eko certyfikatów, kupować tylko nieprzetworzone lub organiczne jedzenie, oddychać świeżym wiejskim powietrzem, używać nawet do kąpieli wody źródlanej. Nie ma co się dać zwariować. Moim zdaniem więcej chemii przyswoisz jedząc codziennie pyszniutkie, tanie warzywa z hipermarketu z pola przy autostradzie/drodze szybkiego ruchu i opryskiwanych, niż farbując włosy co 2 miesiące.

No tak, chociażby kilkanaście, jak nie kilkadziesiąt razy większa, wielomiliardowa branża tytoniowa tyle traci na kampaniach społecznych! A te badania o rakotwórczych składnikach! I te nalepki na opakowania. Nawet państwo się troszczy o nasze zdrowie cudowną akcyzą! Od wieków nie widziałam żadnego palacza!
Naprawdę uważasz, że jeśli nieporównywalnie bardziej szkodliwe papierosy z antypapierosową propagandą z każdego miejsca nie straciły, to pokonasz wątpliwą szkodliwością farb kobiety z ich pędem do bycia pięknymi? Jeżeli np. w Indiach kobitki używają kosmetyków z rtęcią do wybielania skóry? Kiedy to jest potwierdzony zabójca?
nie wiem skąd taki "gorąc" w Twoich wypowiedziach, nikogo nie mam zamiaru "pokonywać"
wiadomo, że "głowa nie odpadnie" od używania farby (no chyba, że ktoś ma alergię na PPD to może mieć nieciekawe doznania), ale chodzi o całą sumę czynników na które się dobrowolnie wystawiamy przez całe życie, część z nich jest bardziej toksyczna od innych, nie na wszystko mamy wpływ, ale moim zdaniem warto ograniczać to na co ma się wpływ, każdy przecież zrobi jak zechce
a co do żywności tak się składa, że "człowiek jest tym co je", więc gdy tylko mam możliwość to staram się spożywać kupowaną na wsi u gospodarza, a nie w hiperaku, tak więc tu nie trafiłaś
na resztę sarkazmu nie będę odpowiadać
wkleiłam tu coś informacyjnie zastrzegając, że każdy musi osądzić dla siebie, więc dziwi mnie takie pohukiwanie na mnie, jakbym miała 15 lat i kisiel zamiast mózgu (profilaktycznie już zastrzegam, że wiem, iż sporo 15latek wcale kisielu zamiast mózgu nie ma i to była metafora)
proponuję troszkę ochłonąć
pozdrawiam

---------- Dopisano o 00:40 ---------- Poprzedni post napisano o 00:36 ----------

Cytat:
Napisane przez Chatul Pokaż wiadomość
A ze względu na co? Ze względu na rakotwórczość? Czy inne niepożądane działanie? Jaki wpływ może mieć farba do włosów na dziecko? Zwłaszcza, gdy kobieta nie jest fryzjerką, a włosy farbuje raz na 2-3 miesiące?
Chodzi o substancje wchłaniane przez skórę głowy? Co wtedy z balejażem czy np. farbowaniem samych końcówek włosów?
wiesz musiałabym go dopytać co konkretnie najbardziej; raczej mu chodziło ogólnie o to, że to agresywna chemia
umówmy się, jeśli coś musi być stosowane w dobrze wentylowanym pomieszczeniu i powoduje łzawienie oczu to nie do końca taka inhalacja, którą powinno się fundować sobie a co dopiero jeszcze nienarodzonemu dziecku

Edytowane przez katie100
Czas edycji: 2012-10-20 o 01:05
katie100 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-20, 00:51   #71985
tiniaczek
Zakorzenienie

Cytat:
si, w załączeniu moje włosy przez ten odrost wyglądają, jakbym miała ombre - henna pokryła to co zostało po blondzie tylko na chwilę, a teraz został poblask - kolor jest taki pomiędzy tymi dwoma zdjęciami, jakość cudna, jak to komórką
włala
Boskie Jakosc nie jest zla, kalkulatorem wychodza gorsze

Nie denerwuj sie
tiniaczek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-20, 00:57   #71986
katie100
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez tiniaczek Pokaż wiadomość
Boskie Jakosc nie jest zla, kalkulatorem wychodza gorsze

Nie denerwuj sie
dzięki kalkulatorem nie próbowałam - to przede mną

nie denerwuję się, mam za sobą bardzo miły wieczorek i właśnie idę spać
ale nie przepadam jak ktoś "rozmawia" ze mną jak z półgłowkiem więc doprecyzowałam moje (wydawało mi się, że już i tak jasne) wypowiedzi...

dobranoc
Stary 2012-10-20, 01:07   #71987
Chatul
ma zielone pojęcie

Cytat:
ale też na tyle długo żyję na tym świecie i miałam styczność z takimi manipulacjami osób na wysokich stołkach, że dla mnie taki sygnał (artykuł, informacja) to znak, że coś zostało wyciszone dla dobra "korpów", a naukowcy, żeby im nic nie można było zarzucić wspomnieli o tym, że są podejrzenia i nie odżegnali się od nich, że wszystko jest okej
Brzmi sensownie.

Cytat:
wiesz musiałabym go dopytać co konkretnie najbardziej, raczej mu chodziło ogólnie o to, że to agresywna chemia
Jak będziesz miała okazję, to zapytaj Bo farba farbie nie musi być równa.

Cytat:
umówmy się, jeśli coś musi być stosowane w dobrze wentylowanym pomieszczeniu i powoduje łzawienie oczu to nie do końca taka inhalacja, którą powinno się fundować sobie a co dopiero jeszcze nienarodzonemu dziecku
Teraz tylko kwestia tego, czy ta inhalacja w ogóle do dziecka dociera. A jeśli tak, to w jakim stopniu i na ile jest szkodliwa.

Swoją drogą, mnie nigdy nie łzawiły oczy podczas farbowania włosów (blondy). A farbowałam włosy w powiedziałabym, że dość dusznych i nieprzewiewnych pomieszczeniach.
Za to z rozjaśniaczem była masakra, raz wybiegłam na balkon, bo miałam wrażenie, że jak tego nie zrobię, to się uduszę
Stary 2012-10-20, 01:14   #71988
Scintilla_Felis
Raczkowanie

GG do Scintilla_Felis

Wlazłam dziś do Rossmana z ostatnimi 10zł...
A w Naturze nie było Artiste

Cytat:
Napisane przez tiniaczek Pokaż wiadomość
A ile czasu trzymalas olej lniany? Bo on lubi sie nadbudowac. trzymany za dlugo moze wyszuszyc, z tego co pamietam.
Eloe napisala, ze to moze byc wina plukanki, ale na mnie przetrzymany olej tak wlasnie dziala.
Dzięki... Hm.. Więc będę obwiniać olej. Bądź co bądź - coś z lnem mi zaszkodziło. Poleciałam z tym olejem, bo jeszcze nałożyłam czepek i ciepełko mu zrobiłam i leżał tam... przeszło 2h. Ale chciałam go zużyć bo termin przydatności mu sie kończy (Mama się zbuntowała na kurację antycholesterolową i nie ma co z nim zrobić)

Cytat:
Napisane przez Eloe77 Pokaż wiadomość
Wielkocząsteczkowe tak. Dlatego nawet jeśli nei stosuje się silikonów, parafiny i innych oblepiaczy, to konieczne jest mycie szamponem z siarczanem.
Nie znam składu serum, ale zdecydowanie mogło posklejać. Tak samo jak shea czy wazelina z kremu biedronkowego. Jeśli jednak były rozwojone, to lepiej je obciąć. Sklejenie jest tymczasowe.
Późniejsza pielęgnacja doprowadzi jednak do tego, ze nie będą się raczej rozdwajać (chyba że coś zaniedbasz albo pozwolisz źle obciać )
Cytat:
Napisane przez Eloe77 Pokaż wiadomość
Nie Proteina sobie, a lecytyna sobie. To jest fosfolipid, ale proteina działa jak antystatyk, a lecytyna jak emulgator i antystatyk.
To są zdecydowanie dwa różne typy protein i małocząsteczkowe są zdecydowanie bezpieczniejsze niż wielkoczasteczkowe. Ale to nie oznacza, że całkowicie bezpieczne.
Nie za bardzo Ale pamiętać o nim trzeba, jeśli się nakłada jako d/s.
Dziękuję za odpowiedzi No właśnie po ostatnim obcięciu szybko się rozdwoiły, więc pozwoliłam sobie ładować w te końce zlepiaczy, dopóki nie zaoszczędzę na fryzjerskie nożyczki. Wtedy znowu zetnę z 10cm, żeby pousuwać zniszczone końcówki... Fryzjera nie zaryzykuję. Znowu bym wyszła z włosami do ramion...
I ostatnio wbrew Twojej radzie nie umyłam już włosów po oklapie, bo bym nie zdążyła. Na szczęście włosy po południu trochę się ocknęły z odrętwienia (próbowały zrobić szopę, ale ostatecznie utrzymały się w ryzach i w tym czymś na głowie dało się wyjść z domu).

Swoja drogą myślałam, że w Operze jakieś zachowanie i strój obowiązują... Ale mój oklap na głowie to było nic, w porównaniu z tym, co ludzie wyprawiali...

Staram się pisać po polsku, nie po polskiemu, a kiedy czegoś nie jestem pewna, to sprawdzam w słownikach.

"Małe" cięcie: 92 cm -> 65 cm (miało być góra 20, ale dojdź do ładu z kręconymi )

₪ ø lll·o.
Scintilla_Felis jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-20, 01:33   #71989
Iwonalodz
Zakorzenienie

Cytat:
A czemu nikt nie wspomina o rozjaśniających właściwościach miodu? Wiadomo, że nie działa jak rozjaśniacz, ale przy regularnym stosowaniu rozjaśni, Dla blondynek super sprawa, ale dla mnie jako brunetki, jest to co najmniej zastanawiające
Ooo, dobrze, że napisałaś muszę w takim razie miód ograniczyć

Cytat:
Napisane przez eiri Pokaż wiadomość
Są normalnie wycieniowane przez fryzjera, na zdjęciu sprzed roku widać bardziej cieniowanie - od tego czasu nic nie podcinałam ani nie zmieniałam. To dzieło Maćka z Ricci e Capricci.
Czy to dzieło zostało zrobione w Łodzi?

Cytat:
si, w załączeniu moje włosy przez ten odrost wyglądają, jakbym miała ombre - henna pokryła to co zostało po blondzie tylko na chwilę, a teraz został poblask - kolor jest taki pomiędzy tymi dwoma zdjęciami, jakość cudna, jak to komórką
włala
Piękne

NA PEWNO piszemy NA PEWNO oddzielnie!
NAPRAWDĘ piszemy NAPRAWDĘ łącznie!
Iwonalodz jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-20, 02:56   #71990
La_Lune
Raczkowanie

Cytat:
dlatego napisałam, że każdy musi osądzić sobie sam
No i właśnie osądziłam, jako, że przedstawiam odmienną stronę postanowiłam tu odpisać - mój kaprys - po to jest forum. Nikogo nie obrażam, nie łamię regulaminu. Naprawdę nie wiem co mi zarzucasz.

Cytat:
mam Proficiency, pracowałam jako lektor i tłumacz, więc angielski znam na tyle, że nie trzeba mi tłumaczyć tych artykułów...
Nie wiem skąd tu i niżej przeświadczenie, że tobie tłumacze, do ciebie mówię, ciebie obrażam. Po za kilkoma pytaniami retoretycznymi odnoszę się do tekstu (ów), które uważam za głupie i sianie paniki bez powodu. Podałam kilka swoich argumentów z takiej okazji, że kilka postów temu piszesz o badaniach potwierdzających wzrost zachorowań na raka u fryzjerów bezpośrednio związany ze szkodliwością farb do włosów. Następnie podajesz jako jedno ze źródeł dailymail, stronę konkurenta bez jakichkolwiek linków/poparcia w bibliografii i artykuł ze strony rządowej, który wygląda poważnie, ale nic z niego nie wynika.

Cytat:
jeśli wszystko jest super to produkt powinien być w grupie 4 a nie 3
Naprawdę w to wierzysz? Rozumiem, że pewna forma korupcji istnieje i obniżają wymagania na dany poziom toksyczności, czy w innych miejscach/rankingach, ale ogólnoświatowa zmowa milczenia o rakotwórczych substancjach? I nikt tego nie poruszył? Teoria spiskowa jak każda inna. Jedyny sarkazm jaki zastosowałam był właśnie odnośnie twojej "zmowy milczenia dla korporacji". Bo takie teorie moim zdaniem można tylko wyśmiać. Ani ty nic nie udowodnisz, ani nie dasz się przekonać. Każda racjonalna rozmowa nie ma sensu.

Cytat:
a co do żywności tak się składa, że "człowiek jest tym co je", więc gdy tylko mam możliwość to staram się spożywać kupowaną na wsi u gospodarza, a nie w hiperaku, tak więc tu nie trafiłaś
Znowu odebrałaś zbyt osobiście. Nie interesują mnie twoje nawyki żywieniowe, to był losowy przykład moim zdaniem źródła nieporównywalnie większej chemii o większej toksyczności niż farba raz na miesiąc/dwa, a raczej toksyny, które przenikają przez skórę przy jej zastosowaniu.
Powtórzę się, nie ma co dać się zwariować. "Nie wszystko co przeczytasz w internecie jest prawdą." ~Józef Piłsudski
Stary 2012-10-20, 09:23   #71991
prince_polo
Zakorzenienie

hej wodze ze nikt mi nie odpisał

no nic, po pierwszym razie z cg efekt
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg DSC03971.jpg (69,8 KB, 44 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg DSC03975.jpg (93,0 KB, 45 załadowań)

Ćwiczę
Zapuszczam naturalki!
prince_polo jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-20, 10:20   #71992
Qaviera
Przyczajenie

Cytat:
zaraz dam Ci klapsy, nie narzekać mi proszę na swoje ładne włosięta!

no ja do chemii nie jestem przekonana widząc co zrobiła z moimi włosami i jak ogromna jest różnica między farbowanymi włosami, a tymi które zaznały tylko ze 3 razy w ciągu roku szamponetki no i teraz henny...
poza tym interesowałam się tym ostatnio i dotarłam na zagranicznych stronach do artykułów, które podają, że po farbowaniu farbą chemiczną (trwałą, nie wiem, jak jest z tymi na mniej myć, ale słyszałam kiedyś, że potrafią mieć gorszy syf w sobie niż te "stałe" i w sumie jedno farbowanie kiedyś tymczasowym L'orealem by to potwierdzało...) że po tym farbowaniu 40minut później można w moczu kobiety znaleźć toksyczne składniki, które przeszły od skóry głowy przez krwiobieg i nerki po farbowaniu... i największy odsetek raka pęcherza moczowego jest wśród fryzjerek... także ja tam chemii nie mam zamiaru tykać zbyt szybko, mam nadzieję, że już wcale...

---------- Dopisano o 20:12 ---------- Poprzedni post napisano o 20:11 ----------

dziękuję
a poka te czerwone końce-masz fotę? to Twoje zdjęcie po hennie było parę stron wstecz (teraz nie wiem czy tu czy na hennowym)?
Nie, jeszcze nie ujawniłam swoich kudełków i szybko tego nie zrobię, bo są na razie nijakie!
Co do tej pierwszej wypowiedzi... A zawsze śmiałam się, gdy babcia zarzucała mi, że wszelkie bóle głowy i nie tylko "to od tych głupich farb" . Ciekawe, ile z tego prawdy

Teraz to przepadnę w czytaniu, aż nasycę swoje pragnienie wiedzy . Spadłaś z tym z nieba wręcz
Stary 2012-10-20, 11:23   #71993
AjriszMarta
Zakorzenienie

Cytat:
branża kosmetyczna i farby to ogromny biznes i "wielkim tego świata" nie zależy na tym, by szczególnie dokładnie prowadzić i nagłaśniać tego typu badania, które mogłyby zakłócić funkcjonowanie ich wielomiliardowych biznesów...
coś podobnego słyszałam o branży farmaceutycznej...

Cytat:
Napisane przez prince_polo Pokaż wiadomość

możesz powtórzyć pytanie? mogło mi umknąć
piękny skręt jeszcze troszkę puszku ale nic to, jak skręt taki ładny

Cytat:
Napisane przez Qaviera Pokaż wiadomość
Teraz to przepadnę w czytaniu, aż nasycę swoje pragnienie wiedzy . Spadłaś z tym z nieba wręcz
Proszę
wolę nie spadać z nieba, podobno od tego boli pupa

siedzę z maską głębokonawilzającą dzięki, Eloe
nie wiem co włosy powiedzą ale sam skalp wypił połowę juz przy nakładaniu
skład będzie w codzienniku razem z efektem

---------- Dopisano o 11:23 ---------- Poprzedni post napisano o 11:21 ----------

Cytat:
I tak pół offtopowo - nie włosowo, ale wciąż kosmetycznie - macie jakiś sprawdzony BARDZO MOCNO nawilżający balsam/masło? Po prysznicu myślałam, że się zadrapię na amen nie pomógł mi balsam z AA ani nałożony na niego kokos. Zaczyna się sezon wczesnej jaszczurki...
Oliwka BD na mokrą skórę
mieszanka olejowa kokos + awokado na mokrą skórę
(oliwka + mleko kokosowe )
masło shea + 20% oleju na wytartą i wilgotną skórę

AjriszMarta jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-20, 11:29   #71994
Martek_
Zadomowienie

Cytat:
Podobają mi się . Będzie pięknie!

Cytat:
Napisane przez AjriszMarta Pokaż wiadomość
skład będzie w codzienniku razem z efektem
To czekam Ostatnio była szamponetka, dziś pójdzie SLS (bo się boję że kolor za bardzo się wciśnie ) także pewnie będę czegoś takiego potrzebowała
Stary 2012-10-20, 11:43   #71995
Karmenka
Zakorzenienie

Cytat:

Mi się strasznie te loki podobają, takie grube są
Cytat:
coś podobnego słyszałam o branży farmaceutycznej...
Na pewno coś w tym jest. Przemysł farmaceutyczny to ogromne pieniądze. Czytałam kilka artykułów jak to oni robią ludzi w konia, sceptycznie do tego podchodzę, ale na pewno jakaś cześć prawdy w tym tkwi.

Spałam dziś w ananasie i do du.py. Nie umiem spać z moimi włosami, za długie są.
Jeszcze muszę wypróbować sposób Maliniarki ale nie mam satynowej chustki.
Stary 2012-10-20, 11:52   #71996
Heksacyjanek
Raczkowanie

GG do Heksacyjanek

Cytat:

Czy to Ty wspominałaś o przerzedzonych włosach po ciąży? Bo jeśli tak, to...
Śliczne loczusie <3

Moje recenzje
Stary 2012-10-20, 12:13   #71997
AjriszMarta
Zakorzenienie

Cytat:
To czekam Ostatnio była szamponetka, dziś pójdzie SLS (bo się boję że kolor za bardzo się wciśnie ) także pewnie będę czegoś takiego potrzebowała
Tzn mogę Ci zdradzić wczesniej, to nie żaden sekret
maseczka do nałożenia na włosy po umyciu SLS
1/4 szkl glutka lnianego
niecała łyżeczka miodu
-//- oleju lnianego
2 kaps 1,2g lecytyny
2 łyżeczki Bingo z zieloną glinką
---> zblendować i pod folię i ręcznik na 30-60 minut
potem płukanka lniana i krem z biedronki jak zwykle
schnie ładnie, oby nie okazały się tłuste bo ostatnio nie wiem co się dzieje, foch jest :/

Cytat:
Spałam dziś w ananasie i do du.py. Nie umiem spać z moimi włosami, za długie są.
Jeszcze muszę wypróbować sposób Maliniarki ale nie mam satynowej chustki.
masz bawełnianą? chyba lepiej w bawełnianej niż bez czasem pamiętam spać w chustce i jeśli nie wiercę się bardzo w nocy to nawet fale przetrwają

Stary 2012-10-20, 12:24   #71998
Martek_
Zadomowienie

Cytat:
Dziękuję Nie wszystko mam, ale czuję się zainspirowana . Skończę sprzątanie, zaliczę sklep i biorę się do roboty
Stary 2012-10-20, 12:36   #71999
La_Lune
Raczkowanie

Cytat:
maseczka do nałożenia na włosy po umyciu SLS
1/4 szkl glutka lnianego
niecała łyżeczka miodu
-//- oleju lnianego
2 kaps 1,2g lecytyny
2 łyżeczki Bingo z zieloną glinką
---> zblendować i pod folię i ręcznik na 30-60 minut
Biegnę kręcić, włoski będą miały kuracje w trakcie sprzątania. Nie mam jednak w domu oleju lnianego. Czym najlepiej zastąpić: olejem ze słodkich migdałów (wolałabym jednak do twarzy zostawić), kokosowym, słonecznikowym czy oliwką BD? Innych olei nie posiadam.
Stary 2012-10-20, 12:48   #72000
AjriszMarta
Zakorzenienie

Cytat:
Biegnę kręcić, włoski będą miały kuracje w trakcie sprzątania. Nie mam jednak w domu oleju lnianego. Czym najlepiej zastąpić: olejem ze słodkich migdałów (wolałabym jednak do twarzy zostawić), kokosowym, słonecznikowym czy oliwką BD? Innych olei nie posiadam.
Wybrałam lniany, bo to jeden z niewielu olejów, który moje włosy dobrze znoszą.
Kokos nie, jeśli maseczka ma porządnie nawodnić i zmiękczyć to słonecznikowy, migdał lub BD (może migdał pół na pół ze słonecznikiem? to świetny olej, bardzo mi szkoda że u mnie nie działa bo skóra reaguje na niego pięknie )

Cytat:
Dziękuję Nie wszystko mam, ale czuję się zainspirowana . Skończę sprzątanie, zaliczę sklep i biorę się do roboty
Proszę niech służy mi podobne uratowały włosy w lecie - niech się postarają i teraz ;]

Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości