|
Notka |
|
Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#4561 |
Zadomowienie
|
Dot.: Z odchowalnią się witamy-to My majowo-czerwcowe Mamy 2012
Stokroteczko
![]() ![]()
#4562 | |
Wtajemniczenie
|
Ale mam dziś labę
![]() ![]() Cytat:
Jakoś tak wychodzi na to, że sporo pamiętam ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Po prostu lubię Was ![]() Chciałam jeszcze jedną myślą się z Wami podzielić. Myślę, że powinnyśmy stokroteczkę podnieść na duchu ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4563 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() dziś próbuję jak Borys zareaguje na smażonego na oliwie kuraka bez panierki ..... we'll see ![]() Cytat:
![]() oj kism, ja już dawno jestem na własnych włościach. od połowy września w zasadzie,czyli od momentu kiedy to musimy się rehabilitować z Borysem, nie chciało mi się tyle jeździć w tą i z powrotem, poza tym Borys nie znosi jezdzić sam z tyłu auta więc i ja dostaje białej gorączki na samą myśl o tym, a na tż nie zawsze mogłam liczyć. A poza tym pojawiły się problemy z moją babcią i mamy prawie wcale nie było w domu, tata wracał poźno z pracy, byliśmy sami w Borysem, pogoda już nie była taka fajna, a w Krakowie jakoś tak więcej rozrywek, a to wycieczka na rynek, a to do parku.... a to spacer ze znajomą... dlatego wróciliśmy.. i jak się okazało wcale nie jest tak źle, męża juz naprowadziłam na odpowiednią ścieżkę , tak żeby pamiętał , że jest tatusiem ![]() ![]() ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#4564 |
Wtajemniczenie
|
dziewczyny, ja tylko szybkie pytanie praktyczne. Anton jest tylko na cycku, ale zaczynamy z tym glutenem jednak. Kupiłam kaszkę manną i zastanawiam się, jak do tego podejść. To ma być 2-3g na jeden raz, nie? Więc jak ja mam gotować taką ilość? Czy mogę zrobić trochę więcej na dwa-trzy dni? Czy moge na wodzie zwykłej (tzn przefiltrowanej? - u nas woda jest bardzo ok i pijemy po prostu przefiltrowaną), czy muszę jakąś źródlaną kupować?
|
![]() ![]() |
![]() |
#4565 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Dziś podałam tylko mannę, wyłączyłam jabłko i poczekam kilka dni, zobaczymy czy będzie poprawa, a jak nie to i manna w odstawkę pójdzie. Mam wrażenie, że mały ma problem z wypróżnieniem ![]() Używacie 4? Albo może juz się zaopatrujecie, ile wychodzi wam za szt? Edytowane przez onething Czas edycji: 2012-10-21 o 19:12 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4566 | |
Wtajemniczenie
|
Heyka!
My już w domu ![]() ![]() Dziękujemy za życzenia ![]() Hania została z dziadkami... oczywiście zdążyłam się zdenerwowac. Przyniosłam 2 słoiczki z obiadkiem dla małej a teściowa rzuca hasłem - "to jeszcze nie ugotowałas jej obiadu????????????" ![]() ![]() ![]() ![]() Stokrotko bardzo mi przykro z powodu słuchu Paulinki ![]() Mam nadzieję, ze cwiczenia szybko Wam pomogą ![]() Prześliczna z niej dziewczynka ![]() ---------- Dopisano o 20:29 ---------- Poprzedni post napisano o 20:24 ---------- Cytat:
![]() Masz??? ;> Zadowolona jestes? Strasznie dużo kosztuje a nikt ze znajomych go nie posiada i nie wiem czy jest aż takiiiiiii rewelacyjny za te cene ![]() ---------- Dopisano o 20:37 ---------- Poprzedni post napisano o 20:29 ---------- a propo przekąsek to zrobiłąm teraz paluchy z ciasta francuskiego z sosem pomidorowym (koncentrat pomidorowy z czosnkiem i ziołami prowansalskimi rozsmarowac po całym cieście francuskim) i szynką parmeńską / mozarellą (2 wersje : jedna z szynką a druga częsc z mozarellą). Ciasto pokroic na paseczki i zwijac je wokól własnej osi i upiec w piekarniku ![]()
![]() |
#4567 |
Zadomowienie
|
dzisiaj była u mnie teściowa masakra 7 godzin siedziała myślałam że wyjdę z siebie,z liwkąobchodziła się jak z workiem ona płakała mówie jej żeby mi ją dała a ona że nie!!!!całaowała ją w usta co za baba!!!!.czy rodzice chrzestni odwiedzają wasze dzieci?liwke odwiedzili raz jak spała i byli 5 min bo przyjechali wtedy po teściową żałuje że ich wzięliśmy ,jets chrzestnym brat męża i jego żona porażka!!!
![]() |
#4568 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() Wyrobi ciasto na chleb, na bułki, ubije pianę, śmietankę, wspaniale napowietrzy masy do tortów... jeśli tego od niego wymagasz to jest świetny. Bardzo mi się te paluchy podobają,następnym razem skorzystam ![]() ---------- Dopisano o 21:11 ---------- Poprzedni post napisano o 21:00 ---------- Cytat:
U mnie nikt nie ma prawa robić z moim dzieckiem czegokolwiek na co ja się nie zgadzam. Nie wyobrażam sobie takie sytuacji jak opisujesz... W takiej sytuacji po prostu zabrałabym dziecko, a teściową wyprosiła. Kurczę... a co na to mąż/partner?
![]() ![]() |
![]() |
#4569 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 21:24 ---------- Poprzedni post napisano o 21:18 ---------- nie umiem opisać tego bo by były same przekleństwa a najlepsi chrzestni nawet do dziecka nie przyjść a mają do nas 7 km i tak przywożą tesciową,tesciowa sama sie wprasza na odwiedziny jak ją karmiłam to ta ją rozśmieszała i dziecko nic nie zjadło
![]() |
#4570 |
Zakorzenienie
|
Ehh...przykre. Dla mnie sen dziecka jest świętością.
Nie chodzę na palcach, w dzień robię to co mam do zrobienia, ale jak dziecko zaśnie wieczorem to cisza i ciemno ma być i koniec.
![]() |
#4571 | ||||
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Też kiedyś lubiła takie imprezki organizować, gotować, dekorować stół itp Moją specjalnością były muffinki. Teraz jak jest Maks mam czas na wsypanie chipsów do miski i otwarcie ciastek ![]() Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
![]() Ja jestem chyba za bardzo zaborcza w stosunku do Maksia. Czuję się spokojna tylko jak zajmuje się nim Tż, moja mama albo siostra. Jak ktoś inny chce go brać na ręce to już nie jest ok. I nielubię kiedy tż jedzie z nim do swoich rodziców, cały czas myślę, czy nikt mu tam czegoś nie zrobi... Chrzestnym Maksa jest szwagier Tż, mieszka w Anglii, był na chrzcie i przyjedzie dopiero na wakacje. Więc widzi małego jedynie przez skype. Chrzestna to moja siostra, uczy się i pracuje więc prawie nie ma jej w domu, ale jak ma chwile to wpada albo my jedziemy. Często kupuje coś małemu, jakieś małe rzeczy, ostatnio obiadki i deserki. Dziewczyny czy któaś podaje kaszkę mleczną manne z Bobovity? Dziś kupiłam, bo pomału trzeba wprowadzać gluten, ale nie wiem jak się za nią zabrać ![]() Wczoraj i dziś Maks na brzuszku sam podpierał się na przedramionach ![]() Dziś ja się chwalę moim Słoneczkiem ![]()
![]() |
#4572 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#4573 |
Zakorzenienie
|
Maks z rączką w buzi wygląda całkiem jak Maciek
![]()
![]() |
#4574 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4575 |
Wtajemniczenie
|
Ladybird 5 miesięcy to chyba trochę za mało na stanie
![]() _agata niezła jesteś z tym pichceniem ![]() ![]() ![]() stokroteczka Paulinka jest śliczna ![]() rozowa mnie by chyba trafiło, jakbym miała takie przypadki... Czy to ta sama osoba, która, jak spodziewałaś się dziecka to twierdziła, że nie ma się czym chwalić? ![]() ![]() benka fajny przystojniaczek ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4577 | |||
Wtajemniczenie
|
Dziękuję bardzo
![]() Fajnie by było być Twoim gościem :P Na pewno kiedyś skorzystam z Twoich przepisów. Cytat:
Cytat:
![]() ![]() Hania póki co jest grzeczna i nie muszę stosować takich zabiegów. Jak Ją położyłam w sobotę na macie, to spędziła tam w spokoju 2h, a ja w tym czasie posprzątałam całe mieszkanie ![]() ![]() Śliczne oczyska ![]() Z niedosłuchem Paulinki na pewno sobie poradzicie. A jeśli można wiedzieć, jak duża jest to wada? Jeśli chodzi o Twój powrót do pracy, to ja na Twoim miejscu, jeśli masz taką możliwość, do pracy bym nie wracała. Pewnie będziesz potrzebowała dużo wolnego czasu na zapewnienie odpowiedniej opieki dla Małej. Będziecie musiały trochę pochodzić po specjalistach więc musisz być dyspozycyjna. Przynajmniej będziesz miała pewność, że wszystko jest dopilnowane tak, jak być powinno. Mam daleką znajomą (wirtualną), której córeczka ma problemy ze słuchem. Gdybyś chciała poczytać, jak One sobie z tym radziły, to zajrzyj tutaj amelka-karmelka.blogspot.com Może któreś informacje Wam się przydadzą. Dużo siły życzę i głowa do góry ![]() Cytat:
![]() |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#4578 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#4579 | |||||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
co do telewizji - my nie mamy problemu gdyż telewizji nie posiadamy, a ja uwielbiam cisze w domu, czasami brakuje mi tego - że siedziałam z książką, było cichutko i przytulnie, z gorącą herbatą....no cóż teraz będę musiała dobre kilkanaście lat poczekać żeby zaznać takiej ciszy Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() jest przepiękna, a co do niedosłuchu - teraz jest już taka technika, że dzieciątko nawet nie odczuje tego - ważne że wada wykryta wcześnie. Trzymaj się i dużo siły życzę, bo na pewno będziesz jej potrzebować przy tych wojażach Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
![]() uwaga - teraz mam pytanie, niedawno zaczęliśmy rozszerzać dietę, przerobiliśmy już marchewkę, marchewkę z ziemniakiem, ziemniak z dynią, ziemniak marchewkę brokuł, do tego jabłko i gruszkę - idzie nam swietnie, chociaż pobojowisko mamy straszliwe, ponieważ mój syn chce wszystko sam... możecie sobie zatem wyobrazić jak to wygląda ![]() ![]() teraz druga sprawa, wkurzyłam sie na maksa - jestem wykończona i mam zamiar sterroryzować mojego syna. Do tej pory, jak nie przez kolki, to przez bóle, to przez szczepienie spał z nami - i tak do dzisiaj. Ale ponieważ on śpi na całym łóżku a ja już prawie na podłodze, do tego ciągle budząc się i sprawdzającz czy go nie zamordowałam w nocy albo nie uszkodziłam, to on budzi sie szczęśliwy i wyspany o 6 rano do zabawy a ja przez cały dzień umieram. Dzisiaj postanowiłam i zaczełam działać - metodą Tracy Hogan... tylko że serce mnie bolało jak ona tak żewnie płakał, ,a ja go wyjmowałam i wkładałam do łózeczka. R też mi się nie przysłużył tekstem, że jemu serce pęka. Czy ktoś zna inną metodę, jakąś mniej bolesną żeby dziecko oduczyć spać w łóżku rodziców? dzisiaj pewnie czekaja mnie jeszcze ze 4 takie walki.... a jak pomyśle że to na jednym dniu i jednej nocy się nie skończy to mnie ciarki przechodzą Ps _Agata a gdzie przepis na tort czekoladowy? dawaj - ja uwielbiam czekoladę a sprawdzony tort czekoladowy chętnie sama sobie zrobię ![]() |
|||||||
![]() ![]() |
![]() |
#4580 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
Teściową bym wyprosiła, już przez sam fakt siedzenia 7 godzin (sic!),a gdyby rzuciła mi hasłem, że nie da mi dziecka to bym jej odpowiedziała, że ja się nie pytam czy mi je da tylko każę jej go mi oddać! Mojej mamie nie boję się mówić otwarcie, a co dopiero obcej babie. Cytat:
![]() Ja na początku byłam zaborcza, teraz jest już lepiej, choć gdy ktoś przesadza (za bardzo go tula, tarmosi albo na siłę próbuje zabawić) to zaraz interweniuję. Ja podaję zwykłą mannę. ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Edytowane przez onething Czas edycji: 2012-10-22 o 06:52 |
||
![]() ![]() |
![]() |
#4581 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 08:17 ---------- Poprzedni post napisano o 08:03 ---------- Cytat:
![]() |
#4582 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Ja wychodzę z założenia, że nie można dać sobie wejść na głowę, tylko po to, żeby komuś nie zrobić przykrości, żeby nie urazić lub wyjść na niewychowanego. Każdy ma prawo do swojej przestrzeni i trzeba o nią dbać i walczyć. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4583 |
Raczkowanie
|
Odmierzasz odpowiednią miarkę, dolewasz odrobinę ciepłej, przegotowanej wody, tyle tylko by rozmieszać i gotowe. Ja najczęściej dodaję do tego deserek lub obiadek, ale możesz też podać samą kaszkę. Szybko, wygodnie i nic się nie marnuje
|
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#4584 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() A co dajesz na obiadek? |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4585 |
Zakorzenienie
|
na obiadek przerobiliśmy - marchewkę, marchew z ziemniakiem, dynie z ziemniakiem, brokuły z marchewką i ziemniakiem, teraz zupka warzywna dzisiaj będzie.
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4586 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
Co do chrzestnym to Max swoją chrzestna widzi często, chrzestnego rzadziej bo tak jak mój mąż ma pracę wyjeżdżający ![]() Cytat:
2. Jedny sposób to odkładanie Małego do skutku, nauczy się ale musisz być konsekwentna. Max musi mieć włączone pozytywke z mrugajacym swiatelkiem i tak zasypia. Sto lat ![]() ![]() ![]()
![]() ![]() ![]() ![]() Edytowane przez cate_ Czas edycji: 2012-10-22 o 09:17 |
||
![]() ![]() |
![]() |
#4587 | |||||
Wtajemniczenie
|
Hej!
I znowu poniedziałek ![]() W zasadzie wszystkie dni tyg. są dla mnie teraz takie same, ale jednak lubię weekendy, jak tż jest w domu i nie lubię jak przychodzi poniedziałek ![]() Cytat:
![]() Eee, smażonego? ![]() ![]() O, to ja taka niedomyśla, że Ty jesteś domyślna ![]() ![]() A skąd my mamy wiedzieć, że Ty już dawno na własnych włościach, skoro zapuściłaś pewnie korzenie na fb, a tu Cię prawie ani widu, ani słychu ![]() Cytat:
Cytat:
![]() I jaka noc dziś była? Cytat:
![]() ![]() O ilości manny z Bobovity było w tej broszurce, którą skanowałam. Poszukaj sobie. Wydaje mi się, że była to 1 albo 2 ( ![]() A wiesz, że ja ciągle mam takie dziwne wrażenie, jak piszesz o swoim Maksiu? ![]() ![]() Cytat:
![]() Wg schematów żywienia, które tu już nieraz były umieszczane, niemowlę karmione piersią w 7.-9. mies. dostaje poza mlekiem wprowadzane stopniowo 3 posiłki: - zupa jarzynowa/jarzynowa z mięsem i 2-3 g kaszki glutenowej (stopniowo wprowadzane kolejne warzywa, potem mięsa, ryby i na końcu 1/2 żółtka co drugi dzień) - kaszka bezglutenowa (lub glutenowa po zakończonych 2 mies. ekspozycji) - przecier lub sok owocowy Nie czytałam Tracy Hogg, w każdym razie polecam wypracowanie własnych rytuałów na uspokojenie i ułożenie dziecka w łóżeczku, posiedzenie przy nim, uspokajanie, głaskanie, śpiewanie i tak do skutku. Też wiele razy pisałyśmy, że niektóre z nas podnoszą dziecko z łóżeczka, żeby je uspokajać, inne nie. Pierwszy tydzień pewnie będzie trudny, pewnie nawet i godzinę będzie trwać usypianie, ale cierpliwość i konsekwencja na pewno przyniosą skutki ![]() ![]() ![]() ![]() |
|||||
![]() ![]() |
![]() |
#4588 |
Zakorzenienie
|
U nas wczoraj były chrzciny. Maja aniołek przez cały dzien, chyba diabełek wyszedł juz niej
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4589 |
Zadomowienie
|
Pobudka co 2 godziny z wrzaskiem, ale bynajmniej dał się usypiać w miarę szybko. Za to jak dwa razy poszła "bomba" to musiałam wietrzyć pokój
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4590 |
Wtajemniczenie
|
to wszystko jasne
![]() doris, wiem co czujesz, ja też miałam takie przeboje z zębami, i to aż dwa razy... za drugim razem niedouczona dentystka tak mi rozwaliła dziąsła że było widać kości żuchwy... ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 05:21.