|
Notka |
|
Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#4801 |
Rozeznanie
|
Dot.: Z odchowalnią się witamy-to My majowo-czerwcowe Mamy 2012
Śliczna Liwka, Staś i Leon
![]() ![]() Ja po wizycie u gina. Okazało się że to krwawienie w sierpniu to chyba nie była miesiączka, a takiego normalnego okresu po porodzie jeszcze nie było. Dostałam luteine na wywołanie. Nie wiem co z Maksiem ale on po kilka/kilkanaście razy w nocy się przebudza bo trze rączkami buzię i wytrąca smoka i płacze, jak dam smoka zasypia. Już nie wiem co robić, jestem już tym wykończona. Może macie jakąś radę na to?
#4802 |
Zadomowienie
|
Bry
![]() Mały chrapie już, więc mogę coś napisać. Dzisiaj byliśmy pół dnia u mojej babci, potem przyszliśmy, wsadzilam Adasia do wózka i poszliśmy na spacer, oczywiscie zasnął od razu. Mnie spanie tak zmogło, że ledwo co do domu trafiłam. Na szczęście mama chętnie go wzięła na 2 godzinki i poszłam lulu. Czuje się jak nowonarodzona. Efijy cudny Stachu ![]() W ogóle nie wiem czy Adaś rozumie już na tyle, to co do niego mówię, ale od samego początku mówiłam mu, żeby "pokazał łobuziaka" no i on wtedy robił taką minkę jak mniej więcej Staś na tym zdjęciu i zaczynał machać nogami i rączkami. Teraz, jak mówię do niego coś innego to "odpowie" albo się śmieje a jak tylko powiem "jak robi łobuz" to on zaraz zaczyna machać i robi ten dziubek ![]() Podobnie jest z udawaniem odgłosów zwierzątek. Załóżmy marudzi, ja do niego cos mówię, on nadal marudzi a jak powiem "adasiu, jak robi kotek" to on zaraz uśmiech na buzi, zanim jeszcze powiem "miaaał " ![]() Mam jeszcze pytanie? Czy Wasze dzieci długo skupiają się jak im czytacie bajki? Adaś tak ze 2 strony wytrzymuje w skupieniu i bezruchu, potem zaczyna jeść ksiażkę. Jeśli chodzi o sprzatanie w domu to ja nie mam tego problemu, bo jak już pisałam kiedyś, będąc jeszcze w ciąży, to jest hobby mojego męża, więc ja się nie wstrącam a nawet bardzo mi to odpowiada. Ja tylko ogarniam na bieżąco jak jesteśmy z Adasiem sami, jak on wraca z pracy to ja już mam wtedy "wolne" od dziecka. Nie widzi się z nim długo, więc wykorzystuje ten czas maksymalnie, M się z nim bawi, potem oboje kąpiemy, M go ubiera, karmi, nosi do odbicia i odkłada do łóżeczka a jak Adaś zaśnie to idzie ładować zmywarkę, myje podłogi itd.. W soboty zawsze odkurza, wietrzy pościel, teraz pewnie będzie więcej robił, bo już mu się wożenie do ślubu skończyło, dopiero na wiosnę ruszy znów interes. Ale to dobrze, bo przynajmniej soboty będzie spędzał z nami. A jak jestem sama z Malym a muszę coś zrobić to kładę go na matę albo daję mu taką zabawkę, którą dostał na chrzciny http://merlin.pl/Little-Tikes-Ogrode...16190E05F0.LB6 bardzo ją lubi i potrafi się sporo czasu na niej skupić. A jeśli coś robię w kuchni to biorę go do huśtawki i się patrzy a jak mu się nudzi to daję mu miskę albo coś innego, co jest bezpieczne i mam parę minut zanim mu sie znudzi. doris888 jest taka kaszka Nestle z glutenem od 4 miesiąca, bez cukru. natusiakac21 Ale fajnie się Antkowi włosy ułożyły na 2 zdjęciu ![]() Edytowane przez 8ewus8 Czas edycji: 2012-10-26 o 20:12 |
![]() ![]() |
![]() |
#4803 |
Rozeznanie
|
Oglądacie "Przyjaciółki"?
Ćwiczycie z Ewą Ch.? ![]()
#4804 | ||
Wtajemniczenie
|
Karożka, Efijy, Rozowa - śliczne pociechy
![]() benka - przyjaciolek nie oglądam ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ---------- Dopisano o 21:26 ---------- Poprzedni post napisano o 21:24 ---------- Cytat:
![]() Twój mąż to skarb ![]() ![]() ---------- Dopisano o 21:34 ---------- Poprzedni post napisano o 21:26 ---------- Cytat:
![]() Ja niestety nie mogę sobie jeszcze pozwolic na kładzeenie Hani na podłodze bo jeszcze potrafi walnąc głową z całym impetem, jak np. leży na macie, a [od nią dywan i 2 kołdry. Raz mi przywaliła w panele i się prawie zanosiła z płaczu, więc na razie sobie odpuszczam, ale wiem, ze to niestety mnie hamuje w działaniu . Jak moj tż sprząta to mam stresa, że zrobi coś nie tak, bo przeiceż tylko ja potrafię to zrobic jak należy (oczywiscie wg mnie) ![]()
![]() |
#4805 | |
Zadomowienie
|
Dziękuje za miłe słowa co do liwki
![]() ---------- Dopisano o 21:47 ---------- Poprzedni post napisano o 21:43 ---------- Cytat:
![]() |
#4806 |
Rozeznanie
|
8ewus8 pożyczysz męża tak na 1 weekend??
![]() ![]() _agata a czy Maciek ma jakieś inne widoczne oznaki asymetrii oprócz spłaszczonej główki?? Bo zaczęłam się stresować, że może z Filipem też jest coś nie tak... On też od urodzenia lewy boczek ma ulubieńszy (fajne słowo swoją drogą) i główka z tej strony jest bardziej płaska, zwłaszcza od tyłu to widzę :/ teraz już nie ma problemu z odwracaniem w drugą stronę, ale jak chodzimy w chuście to też głównie w lewą stronę patrzy. I teraz mam dylemat, czy szukać problemu, czy dać temu spokój.. A co jeśli zignoruję to, a okaże się coś poważniejszego..? Hmm Dzieciaczki oczywiście cudne - wiadomo, że na naszym wątku są najpiękniejsze ![]() karozka fajnie, że się odezwałaś ![]() Filip od 20 miał tylko jedną pobudkę, więc nie jest dziś najgorzej (tfu tfu), mąż ma jakąś kontrolę w pracy i będzie pewnie przed północą a ja najchętniej poszłabym spać już, ale średnio mi się to opłaca. Ostatnio kładę się między 1szą, a 2gą ![]() ![]()
#4807 |
Zadomowienie
|
Też główkuję nad najlepszym sposobem podawania glutenu. Póki co podporządkowałam się radzie lekarza, który powiedział by na początek dawać 100ml kaszki Nestle Sinlac (bezglutenowa) z wymieszaną jedną łyżeczką kaszki manny. Podajemy to łyżeczką choć wiem, że niektóre mamy dają butlą.
#4808 |
Wtajemniczenie
|
Kurcze chyba za dużo pozaznaczałam i mi wcięło posty i teraz nie pamiętam komu miałam odpisać
![]() kism no i dowiedzieliście się czegoś odnośnie tego "kataru"? ![]() natusiaka Seba też śpi 3-4 razy po pół godziny i też niewiele jestem w stanie zrobić w tym czasie. Sam się nie zabawi, trzeba się nim zajmować cały czas. Zazwyczaj w domu coś robię jak mąż przyjedzie z pracy i go popilnuje albo całkiem wieczorem jak śpi (tylko wtedy nie zawsze chce mi się cokolwiek robić ![]() doris kaszka mleczna manna z Nestle jest chyba od 4 miesiąca, w każdym razie my takiej używamy ![]() karozka współczuję problemów, mam nadzieję, że wszystko dobrze się ułoży ![]() she_87 ja robię tak, że gotuję zupkę co drugi dzień i mam na dwa dni. Gotuję 1 dużą marchewkę, 1 ziemniaka, kawałeczek dyni, kawałeczek pietruszki (jak mam), ale podstawa to jest marchewka i ziemniak. Z takiej ilości wychodzą mi dwie porcje. Jak mi się warzywka ugotują to przecieram przez sitko, dodaję troszkę masła i tak z 1-2 łyżki kleiku ryżowego przygotowanego wcześniej (na mleku). Następnie przekładam zupkę do dwóch słoików po chrzanie Polonaise, które mają właśnie pojemność 180ml, czyli porcję. Jak już mam zupkę w słoikach to do każdego słoiczka dodaję jeszcze niecałe 2 płaskie łyżki kaszki manny Nestle (gluten). Zakręcam i do lodówki ![]() benka Seba też tak robi, że wierzga rękami i wytrąca sobie smoczka. Wtedy zawijamy go dość szczelnie w rożek (ciągle używamy, chociaż nogi mu już dobrze wyłążą ![]() ![]() clauudik u nas też lewa strona jest ulubieńsza i przez to Sebuś ma troszkę spłaszczoną główkę z tej strony, ale niewiele, trzeba się wpatrzeć. Lekarka go widziała i nic nie mówiła o napięciu, więc zakładam, że wszystko jest OK. Lepiej chyba nie wyszukiwać schorzeń na siłę ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4809 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Żadnych innych objawów nie ma. Pięknie leży na brzuchu, trochę się obraca, trochę pełza, czasami unosi pupę jakby chciał ruszyć do przodu, robi foczkę... no wszystko idealnie jak na swój wiek (patrzę sobie zawsze w takich trzech poradnikach i idzie wg nich idealnie). Nie ma asymetrii ułożenia, jak go położę prosto to leży, czasami robi mostek (ale moje poradniki mówią, że czasami jest ok), czasami wygina się w łuk, na obie strony, zwłaszcza jak go coś z tyłu zainteresuje, np. kot na oknie ![]() No wszystko cacy, tylko ta główka... sama musisz zdecydować. Ja po tych dwóch dniach ćwiczeń jakby widzę poprawę, ale może sobie wmawiam, może zauważam to obracanie głowy na tę druga stronę bo chcę to widzieć... Dzisiaj i w weekend nie ćwiczymy bo jest po szczepieniu, więc nie można. Poćwiczę z nim do następnej wizyty, może się przyzwyczai (pediatra dziś stwierdziła, że zazwyczaj tak jest, dzieciaki się oswajają z ćwiczeniami i jest lepiej z dnia na dzień), i zobaczymy co dalej. Teraz, wiedząc co to z ćwiczenia, nie wiem czy polazłabym do tego fizjoterapeuty...
![]() ![]() |
![]() |
#4810 |
Zakorzenienie
|
bry
my mamy dzisiaj zabiegany weekend. dzisiaj chrzciny,, jutro basen i jedziemy w odwiedziny do kuzyna. _agata chodzicie dalej na basen? |
![]() ![]() |
![]() |
#4811 |
Zadomowienie
|
Muszę się pochwalić,liwka zaczeła mòwić be,ba,ga ,ne I ma.jest taka możliwość że pediatra mi powiedziała że idą Jej ząbki na dole ,I faktycznie marudziła pare nocy ale wszystko się uciszyło a już myślałam że bedzie już chociaż 1
#4812 |
Zakorzenienie
|
Na basen cały czas chodzimy.
![]()
![]() |
#4813 | |||||
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() A jesli chodzi o porządki to tak: z pedantycznej choleryczki co to kurzu nie znosiła zrobiłam się kobietą która ma w nosie wszędzie porozwalane dziecięce zabawki i sprzęty. Pranie dwa dni lezy na fotelu w pokoju dziennym czekając na wyprasowanie, zapewne skończy sie tym, że złoże koszulki nie prasowane i wsadzę do szuflady, w razie potrzeby będą prasowane lub wkładane pogięte ![]() ![]() A jak muszę coś zrobić (np mycie okien) albo jeśli chcę (np pieczenie ) to zabieram Borys , kładę lub wkładam do leżaczka gdzieś obok i śpiewam mu baaaaardzo głośno albo robię z siebie idiotę albo opowiadam co robię no i tak sobie radzimy, on się śmieje, a ja robie. Czasem też jak muszę się rozliczyć z fiskusem, albo zrobić jakąś małą rzecz w pracy, to robię podobnie. Borys lubi jak się do niego gada, jak ma więc dobry humor to to wystarcza. Cytat:
Cytat:
![]() Wiesz co, ja to sie trochę dziwię, bo mój Borys na prawdę miał duży problem z napięciem i trochę mniejszy z asymetrią, a widzę że system ćwiczeń podobny mamy. :/ Dziwne to. Mój Borys był bardzo spięty, miał pozaciskane dłonie i stópki, pisałam wcześniej o objawach, prężył się niesamowicie, nawet w kąpieli. Ale ja się nei znam ... może te ćwiczenia Vojty wykonuje się w takim samym stopniu bez względu na zaawansowanie dysfunkcji. Ja też bym skonsultowała to ze specjalistą innym, po co dzieciaka męczyć, jeśli okaże się, że nie trzeba aż tak go maltretować. O tych mostkach też czytałam, ze po 5tym miesiącu mogą się pojawić, ale jeśli nie powtarzają się za często to jest ok. To po prostu pierwszy ruch w kierunku obrotów i rotowania. Ostatnio myślałam też o tym, że mnie np nikt nie rehabilitował w dzieciństwie, a też mogłam mieć napięcie ![]() Cytat:
![]() ja bym to uznała jako powód do konsultacji ze specjalistą ![]() Cytat:
zobacz sobie, czy otwiera rączki , czy jak przejedziesz palcem po "podeszwie" to ją zamyka i otwiera, spróbuj zgiąć nóżki, jeśli się poddają to jest ok, jeśli ma mega sztywne to już troszkę gorzej... ehhhh.... skonsultowałabym to z DOBRYM pediatrą albo neurologiem najlepiej. Szmaragdowy Kotku gdzie się podziewasz? ![]() |
|||||
![]() ![]() |
![]() |
#4814 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]() ---------- Dopisano o 11:31 ---------- Poprzedni post napisano o 11:16 ---------- [QUOTE=8ewus8;37274356]Bry ![]() Mały chrapie już, więc mogę coś napisać. Dzisiaj byliśmy pół dnia u mojej babci, potem przyszliśmy, wsadzilam Adasia do wózka i poszliśmy na spacer, oczywiscie zasnął od razu. Mnie spanie tak zmogło, że ledwo co do domu trafiłam. Na szczęście mama chętnie go wzięła na 2 godzinki i poszłam lulu. Czuje się jak nowonarodzona. Efijy cudny Stachu ![]() W ogóle nie wiem czy Adaś rozumie już na tyle, to co do niego mówię, ale od samego początku mówiłam mu, żeby "pokazał łobuziaka" no i on wtedy robił taką minkę jak mniej więcej Staś na tym zdjęciu i zaczynał machać nogami i rączkami. Teraz, jak mówię do niego coś innego to "odpowie" albo się śmieje a jak tylko powiem "jak robi łobuz" to on zaraz zaczyna machać i robi ten dziubek ![]() Podobnie jest z udawaniem odgłosów zwierzątek. Załóżmy marudzi, ja do niego cos mówię, on nadal marudzi a jak powiem "adasiu, jak robi kotek" to on zaraz uśmiech na buzi, zanim jeszcze powiem "miaaał " ![]() Mam jeszcze pytanie? Czy Wasze dzieci długo skupiają się jak im czytacie bajki? Adaś tak ze 2 strony wytrzymuje w skupieniu i bezruchu, potem zaczyna jeść ksiażkę. Dzięki ![]() ![]() ![]() ---------- Dopisano o 11:33 ---------- Poprzedni post napisano o 11:31 ---------- [QUOTE=moniczka1302;372746 66]Karożka, Efijy, Rozowa - śliczne pociechy ![]() dzięki ![]() ---------- Dopisano o 11:43 ---------- Poprzedni post napisano o 11:33 ---------- [QUOTE=rozowa1987;37273688] [/COLOR] przystojniaczek ![]() ![]() Muszę się pochwalić,liwka zaczeła mòwić be,ba,ga ,ne I ma.jest taka możliwość że pediatra mi powiedziała że idą Jej ząbki na dole ,I faktycznie marudziła pare nocy ale wszystko się uciszyło a już myślałam że bedzie już chociaż 1 dzięki ![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4815 |
Raczkowanie
|
Witam,
Ale u nas śniegu, troszke Sara obserwowała przez okno. Mam pytanie jakie macie kombinezony na zime 2 czy 1 częściowe? Ja mam 1 częsciowy i zastanawiam sie czy dziecko w tym może się jakoś poruszać, nasze dzieci zaczna niedługo siadac i czy nie będzie im taki kombinezon krępował ruchów? |
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#4816 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Dla mam szydełkujących: znalazłam fajną gazetkę z szydelkowymi wzorami dla niemowląt i małych dzieci (do rozmiaru 98). Pewnie już jest niedostępna w sklepach, ale można zamówić sobie przez internet. Przy wpłacie na konto nie pobierają opłaty pocztowej. http://www.bpv.pl/pl/gazeta/1398/Mal..._2012/?from=97 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4817 |
Wtajemniczenie
|
hej.
Antonio kończy dziś pół roku ![]() ![]() KOmbinezon my tez będziemy mieć jednoczęściowy. Teraz jesienny (taki mniej więcej jak ciepła bluza) też mamy jednoczęściowy i się fajnie sprawdza ![]() Efijy, słodziak Twój mały niunia, Wasze chrzciny? Jak tak, to powodzenia ![]() karozka, faktycznie, jakiś pechowy czas... Oby szybko się skończył ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4818 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() |
#4819 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Wczoraj po 4 dniach męczarni Szymon zrobił kupę ![]() W Tesco jest teraz 30% na obuwie i odzież, opłaci się bodziaki z dł. rękawem 5pak, bo sztuka wychodzi 5,6 zł. Jak wracaliśmy z zakupów to Szymon w pewnym momencie strasznie się rozpłakał, więc mąż szybko zjechał na bok, ja wskoczyłam do tyłu i patrze a ta mała jędza trzyma się pasa i się podnosi ![]() Leje cały dzień, "piździ jak w kieleckim", więc mykam do kuchni upiec jakieś ciacho ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4820 |
Zakorzenienie
|
W kieleckim też piździ
![]()
![]() |
#4821 |
Wtajemniczenie
|
Jestem, jestem
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() dla zainteresowanych: tak wygląda Czarny Książę ![]()
[img=https://wizaz.pl/akcje/garnier/images/recenzje/vbaner.png] Edytowane przez SzmaragdowyKotek Czas edycji: 2012-10-27 o 17:27 |
![]() ![]() |
![]() |
#4822 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4823 | |||||
Raczkowanie
|
Cytat:
Zabawke mam identyczną ale on się tym za bardzo nie interesuje. Kłade mu ją a on tylko chwilkę patrzy i mu się nie podoba. Zazdroszczę męża ![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
Niektóre z was narzekają że dzieci się budzą częściej w nocy, a wiecie że ja lubię. Naprawdę ciesze się jak Anotś się budzi i wtedy je cyca. Nie cieprię wstawać koło 6 bo wtedy jestem normalnie "pijana" ale tak to mogę wstawać. Wynika to też z tego że mały w dzień wogóle nie chce jeść z piersi i ściągam mu do butelki i tak się karmimy i zawsze myślę, że jak przestanie w nocy jeść to mi spadnie zupełnie produkcja, a tak jak on ciągnie to zawsze inaczej. Nie wiem może się myle ale tak sobie ubzdurałam, że będzie mniej mleka. U nas tez pada i zimno jest. Nie lubię zimy ---------- Dopisano o 18:34 ---------- Poprzedni post napisano o 18:30 ---------- Cytat:
![]() |
|||||
![]() ![]() |
![]() |
#4824 |
Wtajemniczenie
|
#4825 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4826 |
Zakorzenienie
|
Mają tam też ekologiczne warzywa (marchew, ziemniaki, pietruszkę, dynię...) i owoce (jabłka, gruszki...) A gdzie na Barwinku mieszkasz? ![]()
![]() |
#4827 |
Raczkowanie
|
Parę razy tylko mi się zdażyło, ale zawsze przy okazji jakiś festynów gdzie były konie i taka możliwość.
Mój mąż uwielbia konie i jego marzenie jest mieć stadnine.........może kiedyś ![]() ---------- Dopisano o 19:45 ---------- Poprzedni post napisano o 19:36 ---------- Mam pytanie. Czy posiadając taką zabawkę http://merlin.pl/Little-Tikes-Ogrode...16190E05F0.LB6 wrto inwestować w stoliczek edukacyjny? bo chciałabym na święta dla Antka. Możecie jakiś polecić. Pytanie do mam posiadających dzieci czy taka zabawka http://www.smyk.com/vtech-migoczaca-...y-dla-dzieci-p faktycznie zadje egzamin? bo też mi się podoba ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4828 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() To dobrze,ze wszystko dobrze ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4829 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
|
||
![]() ![]() |
![]() |
#4830 | |||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Sebastian cudny ![]() Cytat:
![]() Każdy robi jak uważa. Na pewno nikt nie chce źle dla swojego dziecka. Cytat:
Piękny koń ![]() Zazdroszczę pasji. Zawsze podobała mi się jazda konno, chociaż nigdy sama nie próbowałam. Boję się koni. |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:42.