|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#4081 | ||
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Raczkujemy i siadamy, swoje mamy zadziwiamy! III-IV 2012
Cytat:
Ja też takie mam i uważam że jak dziecko jest gotowe na coś to sam zaczyna , próbuje itp.Mam tylko strasznego nerwa na teściową bo ona daje Oskara aby stał i tak nim "buja" aby raz 1 nóżkę do przodu dawał a raz drugą oczywiście jak jestem i to widzę to interwencja i wtedy ona się dziwi "o co mi chodzi " no ale jak na chwilę czasem go zaniosę na górę aby coś zrobić to nie wiem co ona tam wyprawia. Dlatego też rzadko go tam daję, sama jest sobie winna.Cytat:
![]() super że się odezwałaś ![]() dla Kubusia za tyle umiejętności---------- Dopisano o 12:41 ---------- Poprzedni post napisano o 12:39 ---------- Oskar ma 2 drzemkę ... Coś mu się poprzestawiało i jest senny więc daję go do łóżeczka a on ryk jakby go ze skóry obdzierali, a jak dam do Nas na łóżko to myk na boczek, zamyka oczka i śpi... Nie wiem jak go znowu przyzwyczaić do łóżeczka, szuszanie, śpiewanie, głaskanie nie pomaga on wtedy coraz bardziej płacze. |
||
|
|
|
#4082 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4083 |
|
Zadomowienie
|
my już po szczepieniu a Filipek zamiast być kłuty raz był kłuty 2 razy bo raz uciekł z nóżką i objechałą strzykawka z igła i musiał jeszcze raz dostać
godzina 16:30 najszczęśliwszy dzień w moim życiu narodziny syna Filipa!!! |
|
|
|
#4084 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4085 | ||
|
Zakorzenienie
|
Na wstępie dziękuje-emy za wszystkie gratulacje Net coś zanika Mały marudera,rządzi w swoim łóżeczku. Postaram się nadrobić ![]() Cytat:
Gratuluje kolejnego ząbka Woow,już 6 zębów,nieźle Dziękuje za gratulacje ---------- Dopisano o 16:15 ---------- Poprzedni post napisano o 16:05 ---------- Cytat:
Gratuluje 8 miesiąca i dziękuje również za gratulacje odnośnie mojego małego Edytowane przez Karinio Czas edycji: 2012-11-07 o 15:29 |
||
|
|
|
#4086 |
|
Rozeznanie
|
A my nie mamy jeszcze zadnego zeba
Dziewczyny powiedzcie ile razy w dzien wasze pociechy maja drzemki i jak dlugo, bo moj ma zazwyczaj 3. Teraz wlasnie spi a ja gotuje jabluszko
|
|
|
|
#4087 | ||||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
To super,że tak szybko nauczyła się pić z bidonu z rurką ![]() Cytat:
i dziękuje za gratulacje czasami jak jest marudny a chce go przytulić to się ode mnie odpycha. ![]() ---------- Dopisano o 16:28 ---------- Poprzedni post napisano o 16:25 ---------- Cytat:
---------- Dopisano o 16:32 ---------- Poprzedni post napisano o 16:28 ---------- Cytat:
---------- Dopisano o 16:38 ---------- Poprzedni post napisano o 16:32 ---------- Omg ,nieźle Michelinek ![]() ---------- Dopisano o 16:40 ---------- Poprzedni post napisano o 16:38 ---------- Cytat:
a potem są takie małe grubaski.Niewiem czy to takie dobre,chyba nie.Cytat:
Edytowane przez Karinio Czas edycji: 2012-11-07 o 15:42 |
||||||
|
|
|
#4088 |
|
Raczkowanie
|
Też mnie to nie cieszy bo ona potrafi stać cały czas podarta o pchacz/meble/moje nogi dosłownie o wyczystko podnosi sie do stania i stoi zadowolona. Już pal licho, ze szybko ale czy nie będzie miała krzywych nóżek ani problemów z pleckami jak tak szybciutko stoi?
|
|
|
|
#4089 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Moja spi 2-3 razy w dzień od 30 minut do 2 godzin.
|
|
#4090 |
|
Zakorzenienie
|
Musze przerwać odpisywanie,by dać obiadek małemu
|
|
|
|
#4091 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4092 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
wiesz no do podlogi jej nie przywiazesz przeciez, jak masz watpliwosci to sie pediatry spytaj, ja swojemu nie pozwalam stawac na nogi bo tez chce
|
|
|
|
|
#4093 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Też ją sadzałam zaraz jak wstawała, kiedy jeszcze była taka niepewna. Teraz ja ją sadzam to się naprężą i nie zegniesz ją choćby nie wiem co a jak ją 'porywam' i zabawiam na leżąco to mimo najlepszej zabawy zaraz się przekręca na boczek, siada i idzie do czegoś po czym można by się było wspiąć.. do tego stopnia, że potrafi stanąć przy drzwiach czy ścianie, już nie potrzebuje podpórki w postaci blatu.Czasem sobie myślę, że może dlatego jest tak do przodu (zęby w wieku5m itp), że urodziła sie duża i nad wyraz rozwinięta, od początku potrafiła podnosić główkę i obracać ją kiedy spała na brzuszku a położna jak przyszła do nas do domu - mała miała tydzień - to powiedziała, że jest rozwinięta jak 2,5miesięczne dziecko i może stąd ten pośpiech bo kiedy dodamy te nadprogramowe na starcie 2,5m ... już sama nie wiem co jest dobre a co złe dla dziecka. Kiedy rozwija sie wolno to jest za wolno a kiedy szybko to jest niby za szybko -- do piątku, wtedy mam konsultację. |
|
|
|
|
#4094 |
|
Zadomowienie
|
mama mi mówiła że ja zaczęłam samodzielnie chodzić bez podpórki mając 10 miesięcy
każde dziecko ma swoje tempo ale za to siedzieć nie umiałam i nie raczkowałam wcale od razu chodziłam widocznie lubię pomijać pewne elementy
godzina 16:30 najszczęśliwszy dzień w moim życiu narodziny syna Filipa!!! |
|
|
|
#4095 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Jem obiad i podczytuję troche, poodpisuję wieczorem jak się uda
|
|
|
|
|
#4096 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 16:15 ---------- Poprzedni post napisano o 16:07 ---------- Hance jednak picie z butelki nie odpowiada, bo mojego mleka tez nie chciala za bardzo, tz mowi ze ona znow troche czasu potrzebuje, a ze nie jest smoczkowa to jej troche trudniej to przychodzi, tak samo mielismy latem, ze po 2 miesiacach przerwy od butelki zalapala po tygodniu. oby tym razem tez tak bylo i juz odzwyczajac od butelki jej nie mam zamiaru (o ile przyzwyczaje na nowo w ogole). bylysmy na spacerze - Hania pospala cale 30min, spotkalysmy Tz i zrobil nam kilka jesiennych zdjec.. sa na mailu
|
|
|
|
|
#4097 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Mam nadzieję, że Hanie przyzwyczai się do butelki, to by duzo Wam ułatwiło. Asika, mama d , gratulacje wspaniałych postępów dziewczynek ![]() Filipek spi więc w spokoju zjadłam obiad, co za luksus zaraz sie pewnie obudzi i się zacznie....nie mogę go spuścić z oczu na chwilę bo wspina się do pionu, przy meblach, drzwiach i ścianach. Raczkować jeszcze dobrze nie umie a już by chciał prosto stać. Co gorsza robi to z uporem maniaka i przewraca sie jeszcze więc non stop trzeba przy nim być.
|
|
|
|
|
#4098 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
oraz ze mam normalne dziecko |
|
|
|
|
#4099 | ||||
|
Rozeznanie
|
Dzień dobry!
gratuluję nowych wątkowych ząbków! no i wszystkim którzy dziś mają swoje miesięcznice ![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
a my dziś się ładnie wyspaliśmy ![]() Piotruś spiąc ze mną w łóżku budzi się tylko raz na amciu, więc super! obudził się o 7 ale o 8.30 jeszcze zasnął i zwlekliśmy się z łóżka dopiero o 10 ![]() Dziś już usiadł sam parę razy...i zaliczył pierwszego góza...obłożyłam go poduszkami a walnął jakoś tak że w nie nie trafił... ale płakał tylko chwilę i już śladu ni ma
|
|
#4100 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
2-30-40min i 1 nawet do 2 godz ale ja muszę wtedy spać z nim ;/ Cytat:
Cytat:
A zdjęcia świetne ![]() Cytat:
![]() no to teraz więcej uwagi ![]() Postawiłam dziś na swoim wieczorem i Oskar nie miał wyboru musiał zasnąć w swoim łóżeczku, był bunt ale się udało. Stwierdziłam że nie mogę dłużej pozwalać mu na zasypianie u Nas na łóżku. A tu cisza wszystkie na FB siedzą:P |
||||
|
|
|
#4101 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#4102 |
|
Raczkowanie
|
Chciałam się przywitać po mega dłuuuuugim rozstaniu z Wami ale jakoś na wszystko brakuje czasu. U nas na szczęście wszystko dobrze oprócz spania
ale jakoś sobie jeszcze dajemy rade synuś rośnie jak na drożdzach, zdrowiutki i raczej wesolutki, no chyba że ząbki idą :/ ale też jakoś niezbyt mocno marudził- do przeżycia. Ogromnie się za Wami stęskniłam i mam nadzieje że teraz będę miała dla Was więcej czasu dorzucam aktualne zdjęcie naszego dwuzębnego potworka Czarusia Na ostatnim zdjęciu był najmłodszy
|
|
|
|
#4103 | ||
|
Gang Iren
|
Hej!
Piszecie o wagach dzieci i jak rodzice przekarmiaja itd i wiecie co tak teraz mysle o tym,bo Eryk jest klusek o czym wiecie.Ma 6,5 miesiaca i wazy 9200,to duzo.Ale ja mu jedzenia nie wpycham.Je co 3-4 godziny i najwiecej z tego to mleko z piersi.Myslicie,ze to moja wina,ze on jest pyza?Wiki tez byla grubaskiem na piersi,a jest szczupla dziewczynka.Mam nadzieje,ze Eryk nie bedzie mial problemow z nadwaga ![]() Cytat:
![]() To ta kierownica jest przy bujaki co kupilam,tym 3w1 co ostatnio linka wklejalam. Cytat:
dla Zosi!
|
|
#4104 |
|
Raczkowanie
|
Gosia
Mój kluseczka też jest, jak miał 6 mcy to ważył równe 9 kg :O Rano je kaszkę, w południe obiadek i późnym popołudniem deserek i oprocz tego cyca ok 2-3 razy w dzień i w nocy tez gdzieś tyle ale to tak raczej tylko sobie popija bo nie je długo tylko pochlipie i go odkładam w nocy. Czasami wieczorem jak nie chce zasnąć to dam mu butle ale to tak max 120. W dzień dostaje cyca bo nie chce pić nic innego :/ ale za to zdrowy jak rydz (odpukać) nie miał jeszcze nawet kataru
|
|
|
|
#4105 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Gosia cycowe dzieci tą krągliznę gubią jak wstają i zaczynają biegać , ja bym się nie martwiła ![]() Cześć |
|
|
|
|
#4106 | |
|
Gang Iren
|
Cytat:
Tu to Health Visitor mowila,ze bardzo ladnie,ze super mleczko mu sluzy i nie mowila,ze za gruby jest.Nie no ja sie generalnie na razie nie przejmuje,a w razie by pozniej mial tendencje,to bede przeciwdzialac.Zamiast ciasteczek na przekaske beda marchewki On niby tyle wazy,ale jak na niego patrze to nie wydaje mi sie jakis mega gruby,ot taki fajny kluseczek.No ale pewnie jako matka nie jestem obiektywna
|
|
#4107 |
|
Zadomowienie
|
Furczak hej! Na długo zniknęłaś, ale dobrze że się odzywasz...Czaruś czarujący!
![]() Gosia jak eryczek zacznie chdzić to jeszcze zatęsknisz za ego słodkimi fałdkami.. Ciekawe co u Aguski? Jak sobie radzi.. |
|
|
|
#4108 |
|
Zakorzenienie
|
Hej z rana, nasz dzien zaczal sie o 4
wzielismy z mezem mloda do lozka, poprzytulalismy sie, ale nie chciala juz spac. Teraz za to odsypia, bo usnela mezowi na rekach o 6, a my wykonczeni hehe maz wyszedl wlasnie do pracki ![]() Witaj Furczak, ale masz slicznego synka! Gosia, Konia ma racje, dzieci sie ''Wyciagaja'' jak zaczynaja sie wiecej ruszac kolezanki synek byl 3 mce na cycu a reszte na butli i w wieku 6 mcy wazyl prawie 9 kg, teraz ma 3,5 roku i wazy 15 kg, jest wysoki a chudy jak patyk. Dzisiaj spotykam sie z moje ex szefowa - nie wiem czy pamietacie jej historie sprzed roku (stracila coreczke w 25 tc ciazy). Teraz jest juz w 29 tygodniu ciazy i ma rowniez na styczen termin (wtedy byl na poczatek stycznia, teraz jakos pod koniec w sumie). Troche sie obawiam tego spotkania, ale chcialabym sie z nia zobaczyc zobaczymy jak to wyjdzie
07.03.2012, 20:35 3270g, 47 cm |
|
|
|
#4109 | ||
|
Zakorzenienie
|
Hej
u nas nocka spoko Ania ładnie przespała do 3 potem się budził teraz śpi w naszym łóżku a Antek u siebie mam pięc minut dla siebie ![]() Cytat:
Cytat:
![]() Udanego spotkania
|
||
|
|
|
#4110 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
najważniejsze że się odezwałaś a Czaruś to słodziakCytat:
I to nie jest Twoja wina poprostu Twoje mleko mu służy a może ma taki organizm że nawet jak się coś rusza to tego nie gubi, potrzebuje więcej ruchu np. raczkowanie ![]() Cytat:
![]() a dlaczego się obawiasz tego spotkania?? U Nas nocka ok pobudki 0 23.30 - TŻ zrobił tak mleko że smoczek się zatkał i Oskar się rozbudził ;/ ok 40min go potem usypiałam a tak to zawsze przy butli zasypia. Potem o 3 i o 7 na dobre. Zjadł kaszkę , potem ja poćwiczyłam z rana. I niedawno go uśpiłam, choć łatwo nie było bo w łóżeczku usypiałam a on bunt. Teściowa mi stanęła w progu drzwi i już chciała Oskara zabawiać jak go usypiałam a ja jej że "nie teraz" i zamknęłam drzwi przed nosem.
|
|||
|
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 03:46.

Ja też takie mam i uważam że jak dziecko jest gotowe na coś to sam zaczyna , próbuje itp.
oczywiście jak jestem i to widzę to interwencja i wtedy ona się dziwi "o co mi chodzi
" no ale jak na chwilę czasem go zaniosę na górę aby coś zrobić to nie wiem co ona tam wyprawia. Dlatego też rzadko go tam daję, sama jest sobie winna.
szal, a z umiejetnosi to raczkuje juz z miesiac, od dwoch sam siada i staje przy meblach
dla Kubusia za tyle umiejętności

klusek z niego .
,nieźle
a potem są takie małe grubaski.Niewiem czy to takie dobre,chyba nie.