|
|||||||
| Notka |
|
| Forum ślubne Forum ślubne - zanim staniecie na ślubnym kobiercu, możecie tutaj podyskutować na tematy jak: suknie, stroje dla świadków, wybór wizażystki i fryzjerki itd. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#781 | |
|
Ekspert od Dupy Strony
|
Dot.: Największe faux pas popełniane przez Młodych :)
Cytat:
|
|
#782 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Szczerze mówiąc, to ja już nie pamiętam kto zdjęcia dostał a kto nie :/
|
|
|
#783 |
|
Zakorzenienie
|
my zrobiliśmy taki folder z płytami z filmem i ze zdjęciami i puściliśmy w obieg - po kolei sobie wędrują. A że przegrałam zdjęcia na zwykłe płytki (oryginały zostały u mnie), to mi wszystko jedno czy wrócą, czy nie
ponoć gdzieś krążą ![]() Osobiście zawieźliśmy zdjęcia tylko dziadkom i chrzestnym, żeby mieli swoje kopie. Dodatkowo pojechaliśmy też do osób, które widziałam, że miały aparaty, z prośbą o udostępnienie zdjęć (przez przykry wypadek nie mieliśmy prawie w ogóle zdjęć z kościoła). |
|
|
|
#784 |
|
Zakorzenienie
|
A ja lubię kolekcjonować i płytki ze zdjęciami i nagrania z wesel, na których byłam
. Dostałam piękną kopie od mojej kuzynki na której jest zgrane całe wesele i dodatkowo płytkę ze zdjęciami, tylko pokatalogowane: przygotowania, kościół, wesele, plener itp. Dobrym pomysłem właśnie jest zrobienie kopi na zwykłych płytkach i puszczenie w obieg, tak by każdy mógł sobie obejrzeć
|
#785 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
U nas też puszczaliśmy kopie z wesela żeby sobie goście poprzegrywali na pamiątkę |
|
|
|
|
#786 | ||||
|
Zadomowienie
|
Ja też. Według mnie era prezentów ma się ku końcowi, bo po co zgadywac czego ktoś potrzebuje, skoro on sam wie czego potrzebuje? Co najwyżej listy prezentów - tu jestem na tak.
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
U nas się po prostu pije - w końcu jest toast i "sto lat" na powitanie. Ale skoro Młodzi i kapela wiedzieli, że taki jest zwyczaj, to faktycznie powinni się dostosować, a nie stawiać gości w niezręcznej sytuacji.
|
|
|
#787 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Ja nie zapraszam prawie żadnego kuzynostwa na wesele (bo tak średnio utrzymujemy kontakty), jedyny wyjątek stanowi moja siostra cioteczna - wychowywałyśmy się razem i mamy świetny kontakt mimo, że jest we Włoszech. Mój Tż natomiast trochę kuzynostwa zaprasza, ale to może dlatego, że utrzymujemy z niektórymi kontakty
|
|
|
|
|
#788 |
|
na przekór do celu
|
od jakiego wieku zapraszać kuzynostwo z os. towarzyszącymi? w dniu mojego ślubu będę mieć wiele kuzynek w wieku 17 i wyżej i nie wiem co z tym fantem zrobić... a kuzynostwa mam dużo
|
|
#789 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Niektórzy zapraszają Gości z os. tow.gdy np jest to Narzeczona lub Żona... Bo tak naprawdę każdy z Rodziny czy znajomych może "znaleźć" sobie os.tow. przed weselem, a nie każdą PM stać na to... To jest indywidualna kwestia każdego z osobna. Ja np dostałam zaproszenie na przyjęcie do mojej przyjaciółki z os.tow.(bez wpisania jej po imieniu) ponieważ u mnie różnie to bywało z moim byłym już chłopakiem (wtedy jeszcze z nim byłam) i wcale się za to nie obrażałam,że go nie wpisała po imieniu na zaproszeniu... Co innego gdyby to był mój Narzeczony, którego by znała. Co do tego, że osoby zaproszone bez os.tow.bawią się gorzej to się nie zgodzę. Niektórzy potrafią się świetnie bawić z innymi Gośćmi. |
|
|
|
|
#790 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja już bym wolała zaprosić przyjaciółkę z "chłopakiem, którego nie lubię", jak to określiłaś, żeby zapewnić jej dobrą zabawę. Wesele wyprawia się dla gości. Jasne jest, że nie można przystać na wszystkie zachcianki lub zapraszać wszystkich ludzi z kim popadnie. Ale trzeba się czasem postawić w skórze swoich gości. Jeżeli Twoja przyjaciółka nie będzie znała nikogo na weselu i nie jest duszą towarzystwa to też zaprosisz ją samą, bo nie lubisz jej chłopaka? Kurde, to Twoja przyjaciółka, a Ty byś jej żałowała zaproszenie osoby, z którą mogłaby się dobrze bawić.
|
|
#791 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Jak byłam na Weselu u kuzynki gdzieś ze trzy lata temu to kuzynka różnie zapraszała. Np mnie z chłopakiem (miałam 22 lata), mojego brata samego (miał 18 lat), kuzynkę (która również miała 18 lat) zaprosiła z chłopakiem, jeden kuzyn miał 17 lat drugi 16 lat to bez os.tow. Nie wiem czym kierowała się moja kuzynka. Ja bym wolała znać os.tow.mojemu kuzynostwu niż zapraszać obce osoby. Zobaczę też jak to z moim bratem będzie i z siostrą Tż (bo jak na razie to single-mój brat się z kimś spotyka, ale nie wiem czy to na poważnie). A też Sala jest tylko na 65 osób i nie da się jej poszerzyć-a im więcej ludzi tym mniej miejsca. Zobaczymy jak to będzie... ---------- Dopisano o 13:16 ---------- Poprzedni post napisano o 13:13 ---------- Cytat:
![]() Mi chodzi tylko,że jak np chłopak koleżanki się upija i robi burdy to bym go nie zaprosiła bo bym się bała, że zniszczy mi dzień, który jest dla mnie ważny... |
||
|
|
|
#792 | |
|
na przekór do celu
|
Cytat:
a po doświadczeniach z osiemnastki wiem, że nie mogę całkowicie zrezygnować z osób towarzyszących, kuzynka sama przesiedziała pół imprezy, bo oprócz mnie i swoich małych sióstr nikogo nie znała, ani nikt do niej nie zagadywał.---------- Dopisano o 13:25 ---------- Poprzedni post napisano o 13:23 ---------- nie popadajmy w skrajności, poukładany chłopak koleżanki też może wtedy mieć gorszy dzień i zrobić brudy. wszystkiego nie przewidzimy. tu mowa o zwykłych, kulturalnych osobach towarzyszących. dodać należy fakt, że nie zawsze je znamy i nie możemy ocenić czy robi brudy czy nie.
|
|
|
#793 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Martwię się, że przyjezdni mogą nie przyjechać Mam listę rezerwową, może to źle brzmi... Ale to są ludzie dla nas ważni, których również bym chciała mieć na weselu (bo to w końcu wielki dzień dla nas)...I było by mi miło z nimi świętować... nie wiem tylko jak to rozgryźć.... Ja kilka lat temu również zostałam "zaproszona" do kuzynki... To było tak, że zaproszenie było dane moim Rodzicom, lecz oni nie szli i kuzynka stwierdziła, że jak chce to mogę przyjść na miejsce moich Rodziców z os.tow.(dwa tygodnie przed Weselem). Odmówiłam, bo po pierwsze trochę byłam zła, po drugie nie miałam pieniążków - nie pracowałam wtedy (a głupio mi było przyjść bez niczego). Ale teraz z perspektywy czasu wiem, że w sumie tonie powinnam była być zła. Współczuje kuzynce, bo jak się potem dowiedziałam pow weselu, to dużo ludzi odmówiło Ja dlatego będą wysyłać wcześniej zaproszenia, żeby szybciej mieć odpowiedź czy ktoś będzie czy też nie. Ja np mogłabym być zaproszona w tzw. "drugie turze rezerwowej" ale z miesiąc przed weselem... A co Wy Wizażanki sądzicie o Gościach z listy rezerwowej? |
|
|
|
|
#794 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja też miałam robić małe wesele - rodzinne, na 30 osób. Ale znalezienie sali, która chciałaby wynająć salę na wyłączność i zorganizować tak małe wesele graniczyło z cudem. W związku z tym robię wesele na 60 osób. Jak mi przyjdzie 50 to i tak płacę za 60. I tak, mam listę rezerwową. Dalszych znajomych, których zdecydowanie zaprosiłabym na duże wesele, ale z racji organizowania małego musiałam z nich zrezygnować.
|
|
#795 |
|
na przekór do celu
|
ja nie mam ograniczenia osób na sali (tzn. w granicach rozsądku rzecz jasna) więc kuzynostwo zapraszam bo inaczej siedziałabym z samymi ciotkami i wujkami 50+ oraz z większością mam tak jak pisałam dobry stały kontakt, głupio by mi było nie zapraszać tym bardziej, że mam teraz "erę wesel" - co roku jakieś wypada i jestem zapraszana. tylko nie wiem jak ugryźć te osoby towarzyszące...
Edytowane przez viva91 Czas edycji: 2012-11-07 o 14:07 |
|
|
|
#796 |
|
BAN stały
|
Zanim nie zaczęłam przygotowań do mojego wesela to nie miałam zdania w sprawie osób towarzyszących a teraz widzę że to naprawdę duży problem.My zapraszamy tylko bliską rodzinę czyli rodzeństwa naszych rodziców i ich dzieci,do tego dziadków i naszych przyjaciół.Chociaż utrzymujemy kontakty z dalszym kuzynowstwem ,nie zapraszamy ani z jednej ani z drugiej strony.Moje dwie dalekie kuzynki prosiły o wpisanie ich na listę rezerwową.Gdybyśmy chcieli zapraszać wszystkich z osobami tow. to by wyszło ładnie ponad 300.Rodzice nie nalegali że mamy robić wielkie wesele gdy oznajmiliśmy ze zapraszamy tylko bliską rodzinę,może nawet się ucieszyli bo za restaurację płacą oni.Nawet moja przyszła teściowa nic nie mówiła bo z mojej strony jest więcej bliskiej rodziny,żeby doprosić kuzynów.Każdy płaci za swoich gosci.
|
|
|
|
#797 | |
|
na przekór do celu
|
Cytat:
mama ma 5-cioro rodzeństwa, tata trójkę. zapraszam ich i ich dzieci, z tym, że każde z rodzeństwa moich rodziców ma minimum dwójkę dzieci. niektóre z tych dzieci są już po ślubie i mają swoje dzieci. także robi się spora liczba już bez osób tow.
|
|
|
#798 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jestem zdania, że jak miałabym kogoś bez osoby towarzyszącej zapraszać to już lepiej nie zapraszać jej wcale
|
|
#799 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#800 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Jak na razie panika odnośnie dekoracji, kwiatów itp. A dzisiaj jedziemy spotkać się z drugim zespołem, a konkretną odp.odnośnie zespołu mamy dać do końca tego tygodnia. Jakie zabawy są przez Was uważane za obciachowe i nie na miejscu? My ostatnio oglądaliśmy takie zabawy, które organizowała jedna z orkiestr: - jedna to była taka, że trzeba było nadmuchać balonik pompką, na której się siedziało, pan siadał na pompce na krześle a pani na nim skakała, żeby napompować ten balonik - śmiesznie to wyglądało..., - kolejna zabawa: pani miała panu założyć pieluszkę i dać pić butelką, która para zrobiła to szybciej to wygrywała..., - zabawa, która polegała na tym, że Goście stali w kółeczku i przekazywali sobie (bez użycia rąk) między nóżkami na wysokości ponad kolanem plastikowy wałek do ciasta. Co myślicie o tych zabawach? Zastanawiam się czy w wśród naszych Gości będą tacy, którzy będą chętni do tych zabaw
|
|
|
|
|
#801 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Szczególnie panie skaczące na panach, żeby nadmuchać balonik. Moim zdaniem prostackie i poniżające.
|
|
#802 | ||
|
na przekór do celu
|
Cytat:
![]() Cytat:
jestem na NIE wszelkim zabawom z podtekstem erotycznym.
|
|
|
#803 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#804 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Bo ja na pewno bym jakieś chciała i chyba zdam się na orkiestrę (jedyne co to może bez tych baloników)... Jak byłam kilka lat temu w kuzynki na Weselu to było mnóstwo zabaw, nawet takie z podtekstem erotycznym i ludzie się bardzo dobrze bawili i chętnie brali w nich udział. Jak sobie pomyślę, że mój Tż tańczył w spódniczce i w czapce Św.Mikołaja z chłopakiem, który miał dwa metry to mnie śmiech ogarnia, a jeszcze na dodatek jego "partner" trzymał go prawie na barana
|
|
|
|
|
#805 | ||
|
na przekór do celu
|
Cytat:
Cytat:
no i trzeba wziąć pod uwagę, że na weselach się pije, a ludzie pod wpływem są zdolni do wielu rzeczy, których potem żałują. a jakie zabawy są w porządku? mnie podoba się historyjka o rodzicach, dzieciach, słoniku i Pikusiu (znacie?) trzeba wykazać się refleksem i szybkością oraz dobrym słuchem, żeby się nie pomylićstandardowe krzesełka i odejmowanie co rundę jednego też są ok, o ile nie trzeba przynosić bezsensownych rzeczy typu stanik swojej żony/dziewczyny. konkurencje taneczne - jestem na tak
|
|
|
#806 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#807 |
|
Zakorzenienie
|
Kareta jest super
Może u mnie być, sama brałam w niej udział razem z Tż na jednym weselu Może być taniec wokół krzesełek których ubywa - każdy to zna Ale żadnych zboczonych na pewno nie
|
#808 |
|
BAN stały
|
No jest fajna (ja znam wersję z wycieczką do ZOO) ale strasznie oklepana, już na swoim bym jej nie chciała
![]() U mnie tylko rzucanie welonem/muchą będzie na oczepinach. No i ten taniec z młodymi, bo na Kaszubach by mnie zjedli jakby tego nie było. Ewentualnie na rozruch pociąg czy coś w tym stylu... Ale dla mnie i tego mogłoby nie być
Edytowane przez misiadelko Czas edycji: 2012-11-07 o 16:07 |
|
|
|
#809 | |
|
na przekór do celu
|
Cytat:
|
|
|
#810 |
|
Przyjaciółka KWC
|
U nas na weselu była kareta, genialna zabawa, wychodzi po prostu przekomicznie. My nie braliśmy udziału, tylko para ktora złapała bukiet i krawat pełniła rolę króla i królowej.
![]() Moim zdaniem niezależnie od czyjegoś podejścia do zabaw z podtekstami (niektórzy lubią, czego nie rozumiem), para młoda powinna zadbać o to, żeby takich nie było. A dlaczego? Z troski o gości, pewnie niektórych takie zabawy cieszą, ale znakomita większość uważa je za żenujące i nie ma ochoty brać w nich udziału. W dzisiejszych czasach to juz standard, że zabawy ustala się z zespołem/DJem i można ustalić takie w dobrym tonie, bez pompowania baloników, łapania za kolana czy wtykania sobie czegokolwiek między nogi. Ze mną DJ ustalił cały scenariusz wesela, wybrałam kilka zabaw z jego repertuaru, wszystkie się podobały i żadna nikogo nie wprawiła w zażenowanie (może poza woźnicą karety, ale jako bohater wesela i ulubieniec wszystkich jakoś przeżył swoją rolę ) i na inne bym nie pozwoliła.Natomiast uważam, że wesela w ogóle bez zabaw się nie sprawdzają i są trochę bez sensu. Byłam na takim jednym, nie słyszałam żadnych pozytywnych opinii od współbawiących się i rzeczywiście było ciut nudnawo.
![]() |
Nowe wątki na forum Forum ślubne
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:44.

ponoć gdzieś krążą 
. Dostałam piękną kopie od mojej kuzynki na której jest zgrane całe wesele i dodatkowo płytkę ze zdjęciami, tylko pokatalogowane: przygotowania, kościół, wesele, plener itp.
06.12.2020
23.07.2022
Jeśli te 2 przyjaciółki miałyby mężów to też nie robi żadnej różnicy co nie? W życiu bym nie chciała żeby mój Tz szedł sam na czyjeś wesele już lepiej żeby wcale nie szedł może i lepiej, dzięki temu PM więcej zaoszczędzą
a po doświadczeniach z osiemnastki wiem, że nie mogę całkowicie zrezygnować z osób towarzyszących, kuzynka sama przesiedziała pół imprezy, bo oprócz mnie i swoich małych sióstr nikogo nie znała, ani nikt do niej nie zagadywał.