|
Notka |
|
Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
Pokaż wyniki sondy: wybieramy tytuł nowego wątku ![]() |
|||
Mija zima, idzie wiosna, każda mama jest radosna |
![]() ![]() ![]() ![]() |
1 | 1,59% |
Pod serduszkiem sie chowały, teraz roczek będą miały |
33 | 52,38% |
Pierwsze kroki stawiają, mamom radość dają |
1 | 1,59% |
Pierwsze kroki stawiają, mamom odpocząć nie dają |
0 | 0% |
Wczoraj świat witały, jutro będą roczek miały |
3 | 4,76% |
Zaraz pierwszy kroczek, zaraz będzie roczek |
0 | 0% |
Piłka, lalka, czy kopara? Pierwsze urodziny zaraz! |
23 | 36,51% |
Pierwsze urodziny zaraz, więc prezentów będzie chmara... |
0 | 0% |
Wczoraj bóle porodowe, dziś przyjęcie urodzinowe. |
2 | 3,17% |
Głosujący: 63. Nie możesz głosować w tej sondzie |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#391 | |
Rozeznanie
|
Dot.: Tu katarek, tam ząbek, mama biega i robi porządek - Mamy maj -czerwiec 2012
Cytat:
mój coś nie lubi jabłka muszę mu mieszać z bananem a co do łyżki też dawałam taką małą srebrną ale jak wyszły ząbki < no właśnie nie wiem czy napisałam, że jest już drugi ![]() ![]() polecam tą łyżeczkę z zielonego zestawu z ikea, jak taka fajna zgrabna |
|
![]() ![]() |
![]() |
#392 |
Rozeznanie
|
Dot.: Tu katarek, tam ząbek, mama biega i robi porządek - Mamy maj -czerwiec 2012
w każdym razie jeżeli mieszka w tym bloku to tu innego tutka grandera w kolorze brązowym raczej nie ma
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#393 |
Rozeznanie
|
Hm a czemu błąd? Tak na prawdę to dlaczego nie powinno się karmić zwykłymi sztućcami?? Filip ma swoją silikonową (polecam) ale czasem je u babci coś i wtedy dostaje ze zwykłej łyżeczki.
#394 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
#395 |
Rozeznanie
|
a co do tego jak długo zakładam karmić piersią hmm
nie mam pojęcia, czuję wtedy taką szczególną wieź ze swoim dzieckiem, nie chciałabym z niej zbyt szybko rezygnować, ostatnio młody mnie gryzie a to już nie jest fajne, mam nadzieję, że mu przejdzie |
![]() ![]() |
![]() |
#396 |
Rozeznanie
|
tak swoja drogą- to widziałam ostatnio 7-miesiecznego bobasa wcinającego chrupki kukurydziane- te długie pałki- no wyglądał przy tym zabójczo
![]() jak zahipnotyzowany ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#397 | ||
Raczkowanie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Nie mam ikei u mnie w mieście. Antoś nie przepada za bananem. Czasem próbuje mu podać ale krzywi sie i pluje. Gratuluję drugiego ząbka. Antoś też ma dwa, wyszły mu z dwudniową przewrwą i bez płaczu, goraczki itp. ![]() |
||
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#398 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
A ze szpitala chyba nie wyjdziemy ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#399 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 09:06 ---------- Poprzedni post napisano o 09:02 ---------- Wasze dzieci mają już ząbki a moja liwka daleko za murzynami Nie ma ani jednego a skończyła pół roczku ![]()
![]() |
#400 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#401 | |||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Mi tam jaglanka bardzo smakuje ![]() A co do karmienia piersią... Planuje mniej więcej rok, a jak będzie faktycznie, to się okaże ![]() Cytat:
Cytat:
![]() Dobrze, że z Szymkiem neurologicznie ok. I fajnie, że wiesz, jak z nim ćwiczyć, pewnie teraz szybko załapie. spoko spoko, ma na to czas. Mojego brata córeczka miałą pierwsze ząbki dopiero po skończeniu roku. Z kolei córcia siostry męża miała chyba 8 czy 9 m-cy, ale od razu kilka, i bez żadnych przebojów, marud itp. |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#402 |
Raczkowanie
|
Hejka
![]() A ja Wam sie troche dziwie z tym cukrem.... po pierwsze cukier uzywany w tych wszystkich kaszkach itd.. nie jest tym, ktorym slodzimy herbate. Po drugie... czemu tak bardzo rygorystycznie ograniczac ten skladnik... nie mowie zeby podawac tonami lub teraz dawac czewkolade, lizaki, chipsy... ale BEZ PRZASADY... nic sie nie stanie dziecku jak zje deser, owoc ze sloiczka... a jak juz bedzie starsze chrupka czy kostke czekolady. Wy tez tak sobie odmawiacie? Niech dziecko zna kazdy smak.. poza tym... jak bedziecie tak ograniczac.. dziecko pojdzie do szkoly... i zobaczycie wtedy jak bedzie jadlo slodycze, chipsy... bo zakazany owoc najlepiej samkuje ![]() Chodzac juz do podstawowki jadlam co chcialam... i majac jakies pieniadze nie konczylo sie to zawsze tym, ze szlam do sklepu i kupowalam slodycze tylko czesto szlam kupic sobie jablko, banana lub 0,5litra mleka w worku ( bo pilam okolo 1-2 litrow dziennie)... i wydaje mi sie, ze to dlatego, ze nie mialam zakazu jedzenia slodyczy, bo wiedzialam, ze jak wroce do domu i bede chciala zjesc kostke czekolady to ja po prostu zjem. No... to sie napisalam ![]() Co do kp- ja karmie teraz juz pol na pol... ale nie mam zaplanowanego konkretnego terminu.... moze do roku... moze krocej ![]() Lyzeczek do karmienia uzywam NUKa easy learning i uwazam, ze sa super. Ponizej link, miedzy www sa spacje ![]() http://w w w.calineczka.pl/sklep/easy-learning-lyzeczka-karmienia-sztuki-powyzej-p-14159.html Edytowane przez martula007 Czas edycji: 2012-11-09 o 08:54 |
![]() ![]() |
![]() |
#403 |
Zakorzenienie
|
hej
![]() wywołano mnie, więc napiszę szybciutko co tam ![]() Antoś już jakiś czas temu skończył pół roku, aktualnie ma 6,5 miesiąca ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() No a oprócz tego zębów jeszcze nie ma, nie raczkuje, pełza i turla się po podłodze ![]()
#404 | ||||
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Dlaczego i skąd chcecie wracać jeśli można zapytać. Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() Trzymam kciuki by jednak obyło się bez kolejnej operacji ![]() Martula ją nie zabraniam starszemu synowi jeść słodyczy, ma sobotę lub niedzielę gdzie może się najeść do woli. Jąk wychodzimy w gości to też mu nie zabraniam zjeść czekolady mimo tego że jest czwartek. Sama też nie jadam słodyczy. Ale polrocznemu dziecku podawać cukier w takiej formie to lekka przesada dla mnie. Ale ją to dziwna jestem ![]()
![]() |
#405 | ||||||
Raczkowanie
|
Dzień dobry Mamusie :-D
Na wstępie wszystkie serdecznie pozdrawiam i dużo zdrówka życzę Wam i dzieciaczkom, bo widzę, że sezon się zaczął, a szczególnie Anulkę i Stokroteczkę mocno ściskam, mam nadzieję, że u Was wszystko w dobrym kierunku idzie, trzymam kciuki. ![]() Strasznie dawno nie pisałam pogrążona w moim małym macierzyńskim chaosie ;-) Przyszedł taki moment, że Bartek przestał funkcjonować w swoim rytmie, wymagał ciągłej uwagi i zaczęło mi brakować czasu na zjedzenie obiadu, o odpaleniu wizażu nie wspomnę. Jak wreszcie się dotarliśmy to już miałam takie zaległości, że uwierzcie, mimo narzekań, jak tu cicho, ciężko Was było dogonić doskakując na chwilkę do kompa, ale powolutku dobrnęłam. Teraz mam telefon z lepszą przeglądarką i wifi i sobie na spacerkach podganiam, jak młody śpi Miło mi, że mimo takiej przerwy pamiętałaś o mnie Kism ![]() My borykamy się z małym napięciem. Ok. 3 tyg. temu byliśmy u terapeutki i stwierdziła u Bartka lekką asymetrię, źle ułożony środek ciężkości w leżeniu na brzuchu, napięcie w tym leżeniu w okolicach karku, nie wyciągał też wtedy lewej rączki i w ogóle je rozstawiał, no i to leżenie go ogólnie wkurza, w leżeniu na pleckach nie podnosił kolanek przy zabawie no i ani myślał o jakimś obracaniu się. Dostaliśmy 3 ćwiczenia do domu, 2 lekkie i jedno niefajne z Voyty. Dużo się poprawiło, ale nie obraca się nadal :-/ Leży na brzuchu już chętniej, ładnie się podpiera, ale to na pewno nie jest jego ulubiona pozycja. Podnosi już fajnie nóżki, ale do buzi stópki sobie jeszcze nie załaduje ;-) Zapisaliśmy się też na basen, ale nie byliśmy jeszcze na żadnych zajęciach, w e wtorek będą nasze pierwsze. Strasznie jestem ciekawa jak mu się spodoba. Mieliśmy zacząć już w ubiegły wtorek, ale ze względu na szczepienie wstrzymaliśmy się. Bartuś tydzień temu skończył 5 miesięcy i waży 7130 – kruszyna Dzisiaj pierwszy raz spróbowaliśmy zjeść coś oprócz mleczka. Mały wciągnął ziemniaczki z dynią, aż mu się uszy trzęsły, pałaszował, jak by to nie był jego pierwszy raz, a jak by mógł, to wciągnąłby cały słoik. Taki miał apetyt, że i tak dałam mu troszkę więcej niż planowałam na pierwszy raz, bo zjadł ze 2 małe łyżeczki, ale tak mu szło, że się rozpędziłam. Później się okazało, że podobno powinnam mu dać jakieś pojedyncze warzywko i teraz sama nie wiem czy źle zrozumiałam doktorkę czy co głowa to mądrzejsza, bo z powodu jego rzadkich wypróżnień lekarka poleciła dać mu coś innego niż marchewkę, żeby go dodatkowo nie zatwardziło a innych niż marchewka nie widziałam. Nawet wydawało mi się, że ona coś mówiła o ziemniaku z dynią właśnie, ale głowy nie dam. Mały trochę niespokojnie spał, wybudził się kilka razy około północy z jękiem, ale jak podeszłam to się uśmiechał, dostał smoka, przytulił się do kocyka i spał, więc chyba go brzuszek nie bolał, ale kilka razy się tak wybudził. Teraz się zastanawiam, czy ciężko trawił, może za dużo zjadł, a może trzeba było jednak samą marchewkę dać? W ogóle tematu wprowadzania nowości nie do końca ogarnęłam i zorientowałam się, że wprowadzanie glutenu powinnam już dawno zacząć i nie wiem teraz jak to pociągnąć. Z tych schematów wynika, że między 5 a 6 miesiącem ( tzn., że od początku piątego?), a my tu już prawie w środku szóstego. Z kolei lekarka jakoś tak mówiła, żeby teraz zupki, jak już się z nimi oswoi to zacząć z glutenem, a to już pewnie będzie koniec szóstego (chyba, że ja znowu źle liczę), a z jeszcze innej strony to musimy się niestety dokarmiać butlą, i na tym mieszanym karmieniu to już w ogóle jestem skołowana.Może czekać do dziesiątego? (mam na myśli gluten) Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
Nacia, czy Ty karmisz piersią, bo się nie orientuję, a ciekawa jestem czy na saunę może chodzić karmiąca mama. Cytat:
![]() Uciekam do małego, a później będę dalej rozkminiać temat rozszerzania diety, jak macie jakieś uwagi to chętnie poczytam. Pa |
||||||
![]() ![]() |
![]() |
#406 |
Raczkowanie
|
Ale ja tez uwazam, ze na czekolade teraz to za szybko... ale nie widze nic zlego w kaszkach, sloiczkach czy deserkach z bobovity.. i wiadomo.. wszystko z umiarem ( tak jak napisalam w poprzednim poscie), np. deserek raz na tydzien to nie jest tragedia... a jak patrze na dziecko 4-letnie, ktore w ramach slodyczy moze zjesc tylko suszone owoce... to mi takiego dziecka szkoda
![]() ![]() Edytowane przez martula007 Czas edycji: 2012-11-09 o 09:21 |
![]() ![]() |
![]() |
#407 | |
Rozeznanie
|
Hej!
agatka pisz o wszystkim, tak jak my. ![]() Cytat:
![]() ![]() pola, może rzeczywiście spróbuję tej herbatki. Ogólnie dużo piję, co wcale nie jest mega przyjemne jak się nie ma pragnienia. Zieloną herbatą to już ![]() ![]() Jestem w wirze pieczenia. Hania śpi do wracam do garów. ![]() ![]()
![]() |
#408 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Nie, już nie mieszkamy z rodzicami, wynajęliśmy małe, dwupokojowe mieszkanie w sumie niedaleko od nich ![]() ![]() A co do związku, to dużo lepiej od kiedy się wyprowadziliśmy oczywiście ![]() Oczywiście zdarzają się czasami różne starcia, ale mają one już inny wymiar niż kiedyś ![]() Dzięki temu,że jesteśmy samo łatwiej dzielimy się obowiązkami odnośnie Antosia. Jutro na przykład wychodzę na spotkanie z koleżankami, a mąż grzecznie zostaje w domu z Antosiem ![]() ![]() Dzisiaj w ogóle sąsiadka mnie zaczepiła jak schodziłam z wózkiem z trzeciego piętra (bo na takowym mieszkamy) i powiedziała,że ona często słyszy jak mały płacze ![]()
![]() |
#409 | ||
Raczkowanie
|
Cytat:
Cytat:
|
||
![]() ![]() |
![]() |
#410 | ||
Raczkowanie
|
Cytat:
Cytat:
Co do sauny, to ja od 3 tygodni prawie nie karmię. Jako karmiąca nie chodziłam do sauny i bardzo mi tego brakowało. Dawidek dzisiaj dał pospać. Zasnął standardowo o 20, obudził się o 2.45 na mleko, potem o 6 na mniejszą porcję mleka i spał do 8. W ogóle to na noc potrafi wypić 210 ml. ![]() Dziś dałam mu trochę jabłuszka. Tak dziwnie patrzył, co mu do buzi wkładam, ale jadł. Na obiad będzie marchewka. Te kupki mnie martwią, bo są jakby niestrawione w ogóle i takie zwarte. Wasze dzieciaczki też tak miały? Aha, no i podaję mu zupki plastikowymi łyżeczkami z Babydream - tą metalową jakoś mu nie szło. No i Bąbel jest pocieszny. Śmieje się na głos, piszczy, krzyczy i "rozmawia". ![]() ![]() ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#411 | ||||||
Zadomowienie
|
Witam się z kawą inką
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() Waga Bartka bardzo fajna, parę dni temu ważyłam Antosię i wyszło ok 6,4 kg ( 1 list skończyła 5 ms) "Nam" też bardzo smakowała dynia z ziemniakami, zresztą mojej córce wszystko smakuje ![]() ![]() Próbowała już jabłko, jabłko + marchew, dynia + ziemniak, ziemniak + szpinak, więc z pojedynczych było tylko jabłko, nie czekam paru dni z następnym nowym obiadkiem czy deserkiem, no ale zależy od dziecka na pewno, Tosi nic nie dolega, kupki są rzeczywiście gęste ale brzuszek nie boli, z wypróżnianiem nie ma problemu ( nawet nie wiem cze coś jest w gaciach ). Ja gluten tak " na poważnie" zaczęłam wprowadzać po skończeniu 5 miesiąca, myślę, że spokojnie możesz teraz zacząć wprowadzać ( takie jest moje zdanie). Nie jestem ostrożna z tym całym rozszerzaniem diety, a jak zapomnę czasem dać gluten też nic się nie dzieje złego ale jak mówię, Tosia nie ma żadnych problemów brzuszkowych ( nie chcę zapeszać!). |
||||||
![]() ![]() |
![]() |
#412 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#413 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
I chciałabym karmic przynajmniej przez cała zime, na wiosne powoli odstawiac Maje, zobaczymy jak bedzie. Cytat:
Po drzemce Mai wybieram sie na krótki spacer, bo ostatni raz we wtorek byłysmy na mini spacerku,tyle co do przychodni na szczepienie. A tu dzisiaj nawet w miare ładnie jest, wiec chociaz na troszke wyjdziemy ![]() Po powrocie marchew idzie w ruch ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#414 | ||
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Tak też taką łyżeczke dostałam. A wogóle to widziałyście, że w tej paczce z hippa są kupony do rossmana na różne artykuły i w lewym górnym rogu jest kupon na kolejna paczkę do odebrania w rossmanie za 1gr. Ja odebrałam i była tam duża zielona łyżka, soczek marchew-jabłko i danie z indyka. Ja też za bardzo się nie stosowałam do tego rozszerzania diety, że jeden produkt na kilka dni i Antoś je wszystkie słoiczki dostosowane do wieku i nic mu nie jest na szczęście. |
||
![]() ![]() |
![]() |
#415 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
A ja kupony do rossmana dostałam z gerbera, ale nic nie zamawiałam, podjrzewam, ze to z tych ankiet co w szpitalu sie wypełniało. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#416 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#417 |
Zakorzenienie
|
Ja kupiłam Maćkowi te łyżeczki http://canpolbabies.com/pl/produkty/...20szt.)/page:1, najtańsze i są fantastyczne na początki karmienia, malutkie i płaskie, dziecku jest łatwo zgarniać z nich jedzenie. Bo tak właśnie powinno być, że dziecko zgarnia jedzenie, nie można wycierać jedzenia z łyżeczki o górną wargę.
Te z BabyDream też mam, ale one są większe i głębsze, trudniej dziecku z niech zgarniać. One są chyba po 7. miesiącu z tego co pamiętam, więc zdecydowanie za wcześńie na nie. Jeszcze co do cukru... ja nie zamierzam dziecku zabraniać jedzenia słodyczy, tak czy tak jeść będzie. Ale... jestem na nie dla podawania cukru półrocznemu niemowlęciu. Jaki to niby inny cukier jest w tych kaszkach? Najzwyklejszy cukier, cudów nie ma. Może być z upraw ekologicznych, ale to nadal jest zwykły cukier. I niekoniecznie zgodzę się z tym, że dzieciak się będzie rzucał na słodycze jak mu w domu nie będziemy dawać. Niepodawanie słodkości powoduje, że dziecko nie zna tego smaku i niekoniecznie będą mu słodycze smakowały. ZNam dzieciaki, które od małego nie jadły słodyczy, rodzice im nie słodzili jedzenia, i teraz nawet słodzonej herbaty nie wypiją.
![]() |
#418 |
Wtajemniczenie
|
Hej!
Ja na chwilkę tylko. Położyłam małą jędzę spac o 12 i już się obudziła ![]() ![]()
#419 |
Wtajemniczenie
|
I ja się jeszcze wypowiem w kwestii cukru
![]() Nie jestem jakimś ortodoksem, i nie zamierzam zabraniać dziecku jedzenia słodyczy (sama lubię ciacha i często coś piekę - z tym, że właśnie ograniczam biały cukier, często daję stewię, albo syrop z agawy, albo daktyle), ale nie oszukujmy się cukier to nic dobrego. Obniża odporność, sprzyja rozwojowi bakterii, grzybów, pasożytów, że nie wspomnę o próchnicy i otyłości. Myślę, że warto w tym wszystkim zachować zdrowy rozsądek. I mieć świadomość tego, co się podaje, i że w gotowej kaszce czy serku dziecko już dostaje porcję cukru, który do niczego nie jest mu potrzebny,a który uzależnia. I jeszcze jedno, co wydaje mi się istotne, ważne jest, żeby nie robić ze słodyczy nagrody, w stylu, "jak zjesz zupkę, dostaniesz ciasteczko". Albo "byłeś niegrzeczny, nie będzie deseru" - bo wtedy dziecko zaczyna postrzegać słodycze, jako coś lepszego i właśnie wtedy będzie się na nie rzucać. A zupa jest tak samo dobra, jak deser. |
![]() ![]() |
![]() |
#420 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Jeżeli mowa o cukrze to o tym naturalnym z owoców czy warzyw. A ten jest we wszystkich niewazne czy ze sloika czy prosto z krzaka ![]() Co do słodyczy w przyszłosci - nie będę chowac po kątach a sama wp..indalac , ale będę raczej serwowac z umiarem, np. w weekend pozwolę na małe co nieco. Nota bene moja mama bardzo się dziwi, że teraz nie podaje się już dzieciom cukru. Ona sama miała podawaną wodę z cukrem lub nasiąkniętą tetrę cukrem i się czasem dziwi czemu ja tak n ie daję ![]()
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 12:50.