|
Notka |
|
Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
Pokaż wyniki sondy: wybieramy tytuł nowego wątku ![]() |
|||
Mija zima, idzie wiosna, każda mama jest radosna |
![]() ![]() ![]() ![]() |
1 | 1,59% |
Pod serduszkiem sie chowały, teraz roczek będą miały |
33 | 52,38% |
Pierwsze kroki stawiają, mamom radość dają |
1 | 1,59% |
Pierwsze kroki stawiają, mamom odpocząć nie dają |
0 | 0% |
Wczoraj świat witały, jutro będą roczek miały |
3 | 4,76% |
Zaraz pierwszy kroczek, zaraz będzie roczek |
0 | 0% |
Piłka, lalka, czy kopara? Pierwsze urodziny zaraz! |
23 | 36,51% |
Pierwsze urodziny zaraz, więc prezentów będzie chmara... |
0 | 0% |
Wczoraj bóle porodowe, dziś przyjęcie urodzinowe. |
2 | 3,17% |
Głosujący: 63. Nie możesz głosować w tej sondzie |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#421 | |
Zadomowienie
|
Dot.: Tu katarek, tam ząbek, mama biega i robi porządek - Mamy maj -czerwiec 2012
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
#422 |
Raczkowanie
|
Dot.: Tu katarek, tam ząbek, mama biega i robi porządek - Mamy maj -czerwiec 2012
Normalnie jestem w szoku. Nie dość, że dziś starsznie długo spaliśmy bo do 10 ( z pięcioma pobudkami na karmienie) to Dostał Antoś jakoś o 10.20 150ml mleka i o 11.10 poszedł spać i śpi do tej pory
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#423 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Codo cukrów ja narazie staram sie kupować, słoiczki bez cukrów, kaszke kupiłąm Nestle Zdrowy brzuszek jest bez cukru i dodaje do niej łyżeczkę jabłuszka. Pewnei jak bedzie wieksza to jakies ciastko, cukierek dostanie ale mam andzieje ze uda mi sie wytrwac zeby takich slodkosci dostawala jak najmniej Karmić piersia chciałabym moze do rok moze póltora. Zobaczymy jak to bedzie ajk do pracy sie wróci. A ogólnieu nas noce koszmarne budzi sie co 1-1,5. Wieć w dzien próbuje odespać jak Sara spi. Ja tez jzu podaje obiadki gotuje zupki z warzyw z ogródka inne podaje ze słoiczków wszystko chetnie zjada pierwsze dwie łyzki krzywi się a póżniej buzia sama sie otwiera ![]() ![]() Dzis mam wychodne ide na babskie spotkanie. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#424 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() |
![]() |
#425 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() Włąśnie się obudził. Jakąś zupkę trzeba podać ![]() A wogóle mam pytanie ile wasze dzieci jedzą? Bo Antoś jakoś tak starsznie mało w ciągu dnia. Tak mi się wydaje. Nasz dzień wygląda tak 9-10 150ml mleka 13 słoiczek zupki 16 owoc 18-18,30 kaszka i spać. W nocy wstaje na jedzenie, ale pociągnie z piersi maks 5 minut i śpi dalej. Próbowałam dawać mu więcej mleka w między czasie żeby jadł więcej, ale on wcale nie chce. Wogóle odkąd posmakował zupki to mleko jest be |
|
![]() ![]() |
![]() |
#426 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
7 pierś 9 pierś 11 piers 13 obiadek 15 pierś krótko 17 deserek 19 pierś 22 pierś 02 pierś 04 pierś coś takiego , nie pije zbyt długo tak max 12 minut częstotliwowść jak noworodek nie jest w cale gruby, spadł mi z 50 centyla na 25 ---------- Dopisano o 13:41 ---------- Poprzedni post napisano o 13:34 ---------- mam pytanie jak to jest z tym odstawianiem od piersi, trzeba brać jakieś tabletki, odciągać raz dziennie jak dziecko już nie?czy samo zanika? jak to był u was? |
|
![]() ![]() |
![]() |
#427 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
23.30 pierś 1.30 piers 3.15 pierś 4.50 pierś 7 pierś i o 10 wstaliśmy. Nie wiem ile on w ciągu tych pięciu minut wypije. pamiętam, że od 20.08.2012 do 02 października przybrał 740gram, ale pediatra powiedziala, że ok. We wtorek mamy następne szczepienie to zobaczymy ile waży. |
|
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#428 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#429 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#430 | |||||
Raczkowanie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
A z tym jedzeniem to już się trochę luzuję, to były takie moje pierwsze niepokoje. ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Edytowane przez Ariya Czas edycji: 2012-11-09 o 14:01 |
|||||
![]() ![]() |
![]() |
#431 |
Rozeznanie
|
Dziewczyny wynajmujące mieszkania ile płacicie i jak sobie radzicie?
Ja już nie wiem co robić... jak już pisałam mieszkamy w domu babci Tż. Dom miał być przepisany na męża, ale ostatnio babcia stwierdziła, zę narazie nie będzie go przepisywać... jak nie jest przepisany to nie mam zamiaru nic tu remontować i kupować, bo potem może się okazać, ze jeszcze przepisze go swojej kochanej córeczce, która mieszka w USA. Dom potrzebuje remontu, zwłaszcza łazienka i ocieplanie. Do tego dochodzi to, że ja już nie mogę z nią wytrzymać. Jest taka złośliwa, ze masakra. Np. wieczorem posprzątam w kuchni a rano zanim wstanę to już wszystko mi poprzestawia po swojemu. W kotłowni był taki bałagan, nie sprzątane chyba z 5 lat, ostatnio czysciłam buty, to posprzątałam na półce i rozstawiłam te buty żeby wyschły. Na drugi dzień rano ona już musiała to ruszyć po swojemu i wszystkie buty wewaliła do pudła ![]() ![]() Jak np. nie umyję odrazu naczyń to ona leci i je "myje" bez światła i zimną wodą i tylk płuka a ja potem muszę i tak od nowa myć, to się żali że nie doceniam jej pracy. No jest masakra, nie mogę już wytrzymać, przez to tylko się wyżywam na Tżcie. Nie pomoże rozmowa, bo jej nie przegada. Jak mąż pyta czy przepisze dom, to mówi, ze się zastanawia, bo to inaczej miało wyglądać. Bo myślała, że będziemy z nią siedzieć cały czas, obgadywać całą wieś i radia maryja słuchać i jej wspaniałych rad. Myślimy o wynajęciu mieszkania, ale boję się, ze finansowo nie damy rady. Ja będę szukać pracy ale wiadomo, zę jest ciężko, nie wiem czy z jednej pensji sobie poradzimy... Czy Wy dajecie radę wyzyć z jednego etatu płacąc za wynajem?
#432 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Ech znowu wyszłam na wyrodną matkę... ;/ A ja po prostu nawet nie pomyślałam, o takich opcjach jak zajęcia, zwłaszcza, że znam mojego męża i wiem, że on by żałował na to pieniędzy... a u mnie ciężko z kasą... cóż taki lajf...
Edytowane przez sailormaary Czas edycji: 2012-11-09 o 13:49 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#433 |
Rozeznanie
|
a ile miał wtedy miesięcy i dni
|
![]() ![]() |
![]() |
#434 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() A tak a pro po KP, nie wiecie jak to jest, z piwem?, moja koleżanka mówiła, że jak po karmieniu i jak już się nie karmi na żądanie to można sobie łyknąć, bo przecież się wytrzeźwieje na pewno do następnego karmienia i ona faktycznie piła sobie piwko, A ja tak się zastanawiam, czy to czasami nie przechodzi do pokarmu? i nie zostaje w nim? Wiecie może jak to jest? czy po prostu wyparuje, że tak powiem? Bo czasami to mam ochotę się napić, jak gdzieś idę czy coś... |
|
![]() ![]() |
![]() |
#435 | ||
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() trzy miesiące, trzy tygodnie i cztery dni. 01.10.2012 skończył cztery miesiące a szczepienie było 02.10 Cytat:
![]() Polecam piwo bavaria ma 0% a smakuje jak normalne piwo. Napewno zdrowiej dla malucha |
||
![]() ![]() |
![]() |
#436 |
Wtajemniczenie
|
benka - współczuję, ja bym z rodzicami nie potrafila mieszkac, a co dopiero z babcią
![]() ![]() A wiszę że miszkasz na podkarpaciu więc ceny u Was nie powinny byc dramatyczne za wynajem. Spojrzałam na all na ceny wynajmu i metraż w granicach 50m2 to wydatek 800-1200zł z mediami. Jak poszukacie na własną rekę, to może cuś utargujecie jeszcze ![]() Co do życia z jednej pensji to jak nie macie kredytów to chyba nie powinno byc wiekszych problemów. Aha i dopóki dom nieprzepisany na męża to ani złotówki bym w remont nie włożyła, bo wiadomo, z rodziną to na zdjęciu się dobrze wychodzi, a w życiu to różnie.
![]() ![]() Edytowane przez moniczka1302 Czas edycji: 2012-11-09 o 14:08 |
![]() ![]() |
![]() |
#437 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#438 | |||
Raczkowanie
|
Cytat:
Cytat:
![]() ![]() ![]() No i tak jak napisala pola_m rzeczywiscie cukier sprzyja wielu schorzeniom,ale to w przypadku spozywania duzych ilosci tego skladnika, przy malych ilosciach nie dochodzi do takich sytuacji ![]() Podobnie jest z soleniem potraw- sol jest jeszcze gorsza od cukru, to taki cichy zabojca, jak to u nas na uczelni mowili, ale wiadomo, ze to tyczy sie naduzywania. Ale sol mnie nie dotyczy bo soli nie lubie i potraw raczej nie sole ![]() Cytat:
![]() Edytowane przez martula007 Czas edycji: 2012-11-09 o 14:18 |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#439 |
Rozeznanie
|
oj.. ja się ostatnio zastanawiam czy kupować słoiczki czy warzywa na ryneczku, a kuzynka mi powiedziała że jej koleżanka rocznemu dziecku podaje zupki chińskie
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Jeśli dobrze pamiętam to w jakimś programie mówili że nadmiar słodyczy głównie czekolad bo zawierają kofeine powoduje nadpobudliwość . Hm... my lada dzień zaczniemy rozszerzać dietę, ja ciągle próbuję ogarnąć co i jak ![]() Dziewczyny możecie polecić jakieś nosidełko - potrzebne tylko na trochę - żeby znieść dziecko z 4 piętra, złożyć wózek i żebym sama sobie poradziła z wkładaniem dziecka i wyjmowaniem ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#440 |
Zakorzenienie
|
Zrobiłam bardziej rzadszą marchew Mai i jako tako lepiej poszło.
Ja do karmienia używam łyzeczki z hippa. |
![]() ![]() |
![]() |
#441 | ||||||||||
Raczkowanie
|
Witam
![]() Cytat:
![]() Co do wagi, to mi zostało +/- 1,5 kg i wydawało mi się, że brzuch od 2 tygodni po porodzie mam cały czas taki sam, ale spojrzałam na zdjęcia i jednak był sporo większy, więc nie jest źle ![]() Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() |
||||||||||
![]() ![]() |
![]() |
#442 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
a z wagą tak 25 centyl, to tak jak mój |
|
![]() ![]() |
![]() |
#443 |
Zakorzenienie
|
witam - ale dajecie, ja w ferworze pakowania do Poslki, gości za chwilę n i jeszcze ćwiczącego syna
![]() co do cukru - ja nie zamierzam go dawać do przynajmniej 2 roku życia, nie będę mojemu dziecku z rąk wyrywała, ale też sama mu nie podam i poproszę o to też innych - wiem jak to jest kiedy człowiek się od cukru uzależnia Timii - jakbym miała trochę inną sytuację, już by mnie w Irlandii nie było, dwóch minut bym się nie zastanawiała i wróciła do Polski. Niestety teraz aktualnie nie mogę sobie na to pozwolić co do nosidełka - ja polecam Tula, ale to dosyć duży wydatek jak chesz tylko na chwilę, ja kupiłam kiedy mój syn znienawidził wózek, wychodziłam z nim codziennie na spacer i zakochałam się w moim nosidełku a świat stał się cudny, żadnych schodów, żadnych barier, żadnych ograniczeń ![]() jeszcze do czegoś chciałam się odnieść ale zapomniałam niestety.... ![]() a już wiem, karmić zamierzam minimum do 1 roku, a potem zobaczymy ![]() |
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#444 | |||
Raczkowanie
|
Cytat:
Cytat:
Co do nosidełka to ja mam takie http://www.emaluch.com/sklep/nosidel...-zaffiro-.html używam bardzo żadko. Jak mały jest wyjątkowo marudny a muszę posprzątać czy coś zrobić to go wkładam i ręce mam wolne. ---------- Dopisano o 15:46 ---------- Poprzedni post napisano o 15:42 ---------- Cytat:
![]() On pewnie będzie za moim mężem. Mój K ma 194 cm i waży 72 kg także wygląda jak przecinek, a je tyle że niektórym to by na kilka obiadów starczyło. U niego to rodzinne |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#445 |
Zadomowienie
|
Muszę się pochwalić,liwka powiedziała dzisiaj mama 2 razy i cały czas mówi baba aż się popłakałam
![]()
#446 |
Raczkowanie
|
naszła mnie ochota na jakieś ciasto, ale z racji tego, że nie działa mi piekarnik to wpadłam na pomysł baby gotowanej. Tylko mam podstawowy problem nie posiadam formy;(
Czy myślicie, ze uda się to np w dwóch garnkach? |
![]() ![]() |
![]() |
#447 |
Zadomowienie
|
U mnie w sklepie jest mało do wyboru słoiczkòw a te co są to mają cukier.chyba z hippa Nie mają cukru jako jedyne bo z bobowity to każdy praktycznie ma.
#448 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#449 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Kurcze ja nie wiem, ale jak patrze na te etykiety to zawsze widziałam tylko naturalnie występujące cukry, a nie cukier jako dodatek. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#450 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 01:28.