Nasze codzienne jadłospisy cz. XVII - Strona 160 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Dietetyka

Notka

Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2012-11-09, 17:16   #4771
nikol12
Rozeznanie

Dot.: Nasze codzienne jadłospisy cz. XVII

Piątkowe U :
I : owsianka z 5 łyżek z serkiem homo , jabłko,
II : bułka z ziarnami dyni / 1 z żółtym serem , papryką, 2 z serkiem topionym i papryką / jabłko
cukierek od koleżanki
III : smażony kotlet rybny , sporo ziemniaczków i furaa surówki z marchwii i kapusty
Po : cappuccino
IV : chyba będzie kromka razowca z wędzoną makrelą , kubek ciepłego mleczka
Ruch : pieszo szłam ze szkoły - ok. 3 km, może z 20 min hula hop jeszcze będzie
Też nie chce wam się ćwiczyć w taką pogode ? Bo ja jakoś nie mogę się zmusić i jedyne co np. spacer ze szkoły czy do szkoły

Proszę o ocenę
Stary 2012-11-09, 17:18   #4772
dance makabre
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez starss23 Pokaż wiadomość
Do dance makabre masz rację, przepraszam za wstawianie jadłospisu kilkakrotnie...
Jeśli chodzi o wase to jem ją tylko dlatego, że nie jadam w ogóle pieczywa, więc czym mogę je od czasu do czasu zastąpić? Dziękuję Ci za poświęcony czas na ocenienie mojego jadłospisu Nie ma sprawy Z jakich względów nie jadasz pieczywa?

Moje R
ŚNIADANIE; serek wiejski,pół papryki czerwonej, jajo na twardo, plasterek szynki drobiowej delikatnie posmarowany białym serkiem chrzanowym, duża łyżka musu jabłkowego, kawa parzona z mlekiem bez cukru.
2 ŚNIADANIE; zielona herbata, jabłko, kilka orzechów. +jogurt naturalny/serek homo/twarożek, bo maławo
OBIAD; szklanka makaronu pełnoziarnistego, warzywa(marchewka,pietrus zka,brokuły,pieczarki,fas olka,kukurydza) zalane połową jogurtu naturalnego z ziołami, kawałek gotowanej piersi z kurczaka.
PODWIECZOREK; hm...nie wiem jeszcze... może jakiś serek homo naturalny ze słonecznikiem.
KOLACJA: 2 grube plastry sera białego, duży pomidor,pól papryki,2 plasterki szynki drobiowej, zielona herbata.

Może zacznę robić jakieś postępy w odżywianiu na R. ..
Proszę o ocenkę
Dzisiaj bardzo fajnie Dużo warzyw, białko, tłuszcz- super. Dorzuciłabym tylko coś do II śniadania.
Może, skoro nie jadasz chleba, jadłabyś na śniadanie np. owsiankę? Albo brązowy ryż na mleku z owocami? Placuszki owsiane albo pełnoziarniste? Jest dużo opcji, a węgli jednak troszkę trzeba jeść
"Przebacz mi i zapomnij o mnie jak najszybciej. Opuszczam cię na zawsze. Nie szukaj mnie, to się na nic nie zda. Na skutek klęsk i nieszczęść, które na mnie spadły, zostałam wiedźmą. Czas na mnie. Żegnaj."
Michaił Bułhakow - Mistrz i Małgorzata
dance makabre jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-11-09, 17:25   #4773
nikol12
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez dance makabre Pokaż wiadomość
Dzisiaj bardzo fajnie Dużo warzyw, białko, tłuszcz- super. Dorzuciłabym tylko coś do II śniadania.
Może, skoro nie jadasz chleba, jadłabyś na śniadanie np. owsiankę? Albo brązowy ryż na mleku z owocami? Placuszki owsiane albo pełnoziarniste? Jest dużo opcji, a węgli jednak troszkę trzeba jeść

zerkniesz na mój , czy jest w miare , czy czegoś za mało, za dużo ?
Stary 2012-11-09, 17:35   #4774
Poa alpina
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez nikol12 Pokaż wiadomość
Piątkowe U :
I : owsianka z 5 łyżek z serkiem homo , jabłko,
II : bułka z ziarnami dyni / 1 z żółtym serem , papryką, 2 z serkiem topionym i papryką / jabłko
cukierek od koleżanki
III : smażony kotlet rybny , sporo ziemniaczków i furaa surówki z marchwii i kapusty
IV : chyba będzie kromka razowca z wędzoną makrelą , kubek ciepłego mleczka
Też nie chce wam się ćwiczyć w taką pogode ? Bo ja jakoś nie mogę się zmusić i jedyne co np. spacer ze szkoły czy do szkoły

Proszę o ocenę
Ładnie jest. Choć ja bym jeszcze do owsianki wrzuciła jakieś orzechy i grubo sypnęła cynamonem. Kromki na kolację mogą być dwie. I jakiś owocek na podwieczorek do cappuccino też byłby elegancki.

Przecież nie musisz codziennie ćwiczyć, nie przejmuj się Zresztą i tam Was ćwiczące podziwiam, mi by się nie chciało tak samej w domu. Wolę ruch na świeżym powietrzu (tak jak dziś, nawet w tą pogodę - sporo marszu i dwie godziny błądzenia po lesie na końskim grzbiecie ), albo aerobik w grupie (daawno nie byłam )

To ja wrzucam już dzisiejsze U, bo mam smaka co sobie przyrządzę na kolację eddin zobacz, masz dowód, że ja też grzeszę

Śniadanie: kakaowo-twarogowe pszenne placuszki z otrębami orkiszowymi smażone na oleju rzepakowym, podane z granatem, ciemnymi winogronami i syropem z czarnego bzu
Przekąska: jabłko
Obiad: kawałek tołpygi gotowanej na parze, kasza gryczana 50g, czerwona kapusta gotowana z masłem
Podwieczorek: lody waniliowe z sosem adwokatowym i kawałkami czekolady 250g
Kolacja: 3 małe kromki ziarnistego razowca z: szynką / wieprzowym salami z orzechami włoskimi / serem gołka zakopiańska + pomidor, rzodkiewki

Do picia: woda źródlana, czarna kawa, herbaty: zielona, 2x ziołowa

Edytowane przez Poa alpina
Czas edycji: 2012-11-09 o 17:40
Poa alpina jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-11-09, 17:36   #4775
dance makabre
Wtajemniczenie

Cytat:
Piątkowe U :
I : owsianka z 5 łyżek z serkiem homo , jabłko, nie dorzucasz nic do owsianki? żadnych rodzynek, orzechów?
cukierek od koleżanki
IV : chyba będzie kromka razowca z wędzoną makrelą , kubek ciepłego mleczka 1 kromka to mało na kolację

Proszę o ocenę
Moim zdaniem jesz malutko. Jest poprawnie, ale brak tu smaków i kolorów, w owsiance nie ma żadnych dodatków, w kolacji warzyw- to nic złego, ale nie masz czasami ochoty jeść ciekawiej? Próbować czegoś nowego, dorzucać milion składników do owsianki, obkładać kanapkę tak, że ledwo mieści się do ust...
"Przebacz mi i zapomnij o mnie jak najszybciej. Opuszczam cię na zawsze. Nie szukaj mnie, to się na nic nie zda. Na skutek klęsk i nieszczęść, które na mnie spadły, zostałam wiedźmą. Czas na mnie. Żegnaj."

Edytowane przez dance makabre
Czas edycji: 2012-11-09 o 17:41
Stary 2012-11-09, 17:40   #4776
nikol12
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Poa alpina Pokaż wiadomość
Ładnie jest. Choć ja bym jeszcze do owsianki wrzuciła jakieś orzechy i grubo sypnęła cynamonem. Kromki na kolację mogą być dwie. I jakiś owocek na podwieczorek do cappuccino też byłby elegancki.

To ja wrzucam już dzisiejsze U, bo mam smaka co sobie przyrządzę na kolację eddin zobacz, masz dowód, że ja też grzeszę

Śniadanie: kakaowo-twarogowe pszenne placuszki z otrębami orkiszowymi smażone na oleju rzepakowym, podane z granatem, ciemnymi winogronami i syropem z czarnego bzu
Przekąska: jabłko
Obiad: kawałek tołpygi gotowanej na parze, kasza gryczana 50g, czerwona kapusta gotowana z masłem
Podwieczorek: lody waniliowe z sosem adwokatowym i kawałkami czekolady 250g też chcę !
Kolacja: 3 małe kromki ziarnistego razowca z: szynką / wieprzowym salami z orzechami włoskimi / serem gołka zakopiańska + pomidor, rzodkiewki

Do picia: woda źródlana, czarna kawa, herbaty: zielona, 2x ziołowa
dziękuję Szczerze to nie ważę się wiem nie wiem cy to jest dla mnie R , U czy P , ale mam nadzieję że to drugie mam nadzieję , że po zimie nie roztyję się dlatego że nie uprawiam sportu. Ale na razie nie mam ani czasu , ani ochoty:brzydal :
Stary 2012-11-09, 17:42   #4777
Bibiannaa
Rozeznanie

R
2 kromki grahama z serkiem wiejskim polowa

II
2 kromki grahama z serem bialym
2 kromki grahama z wedlina z kurczaka

kubus szklanka

obiad
2 lyzki ryzu bialego
troche warzyw na patelnie na oleju rzepakowym

A6W
Bibiannaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-11-09, 17:42   #4778
dance makabre
Wtajemniczenie

Cytat:
dziękuję Szczerze to nie ważę się wiem nie wiem cy to jest dla mnie R , U czy P , ale mam nadzieję że to drugie mam nadzieję , że po zimie nie roztyję się dlatego że nie uprawiam sportu. Ale na razie nie mam ani czasu , ani ochoty:brzydal :
Nie masz szans na żadne roztycie Zwłaszcza, że nie jesz słodyczy (przynajmniej tutaj). Dla mnie to jest takie U w stronę R (głównie ze względu na ilość; brak podwieczorka, mała kolacja).
Stary 2012-11-09, 17:44   #4779
garden_d
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Bibiannaa Pokaż wiadomość
R
2 kromki grahama z serkiem wiejskim polowa

II
2 kromki grahama z serem bialym
2 kromki grahama z wedlina z kurczaka

kubus szklanka

obiad
2 lyzki ryzu bialego
troche warzyw na patelnie na oleju rzepakowym

A6W
Źle, jeśli oczekujesz oceny.
garden_d jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-11-09, 17:46   #4780
nikol12
Rozeznanie

Cytat:
Moim zdaniem jesz malutko. Jest poprawnie, ale brak tu smaków i kolorów, w owsiance nie ma żadnych dodatków, w kolacji warzyw- to nic złego, ale nie masz czasami ochoty jeść ciekawiej? Próbować czegoś nowego, dorzucać milion składników do owsianki, obkładać kanapkę tak, że ledwo mieści się do ust...

Jem tyle na ile mam ochotę Nie chodzę więc głodna Raz mniej a raz więcej ( ostatnio po kolacji naszła mnie ochota na kapustę z kaszą i ukradłam mamie całą miseczkę )orzechy muszę przynieść z garażu bo się suszą , więc jtr już będą . W tygodniu wiadomo zabiegane życie , ale w weekend poeksperymentuję trochę z potrawami , zrobię coś zdrowego , nowego no i jutro przecie roooogaaaale ... mniamm
Stary 2012-11-09, 17:47   #4781
Poa alpina
Zadomowienie

Cytat:
Dobrze, że się nie ważysz - ja też nie. Co do sportu, to jeszcze edytowałam mój poprzedni post, spójrz sobie . Nie ma co ćwiczyć na siłę. Czasem lepiej po prostu iść na zwykły spacer, jesień jest piękna - nawet ta pochmurna! . No i zgadzam się z dance makabre - wypasione owsianki i kanapki to jest to! I to uczucie bezradności, gdy kromka chleba obładowana do granic możliwości łamie się w pół

Stary 2012-11-09, 17:50   #4782
nikol12
Rozeznanie

Cytat:
Nie masz szans na żadne roztycie Zwłaszcza, że nie jesz słodyczy (przynajmniej tutaj). Dla mnie to jest takie U w stronę R (głównie ze względu na ilość; brak podwieczorka, mała kolacja).
słodycze jem , ale oczywiście rozsądnie , nie parę razy w ciągu dni . np. dzisiaj tylko cukierek , ale wczoraj było trochę słodziej ( budyń, lizak i serek homo czekoladowy ) Nie jem po 2 snickersy więc mam nadzieję że będzie ok tym bardziej , że jest sporo dni kiedy nie jem nic słodkiego . Ale jutro bez słodkiego się nie obejdzie ( rogale)
Stary 2012-11-09, 17:55   #4783
Poa alpina
Zadomowienie

Cytat:
słodycze jem , ale oczywiście rozsądnie , nie parę razy w ciągu dni . np. dzisiaj tylko cukierek , ale wczoraj było trochę słodziej ( budyń, lizak i serek homo czekoladowy ) Nie jem po 2 snickersy więc mam nadzieję że będzie ok tym bardziej , że jest sporo dni kiedy nie jem nic słodkiego . Ale jutro bez słodkiego się nie obejdzie ( rogale)
Mam takiego smaka na rogale, że masakra

Stary 2012-11-09, 18:24   #4784
Milka1224
Rozeznanie

Ostatnio moje U co bez oceny pozostają :p

Doadam dzisiaj:

I płatki orkiszowe gotowane na mleku z kakao naturalnym, podane z wędzonymi sliwkami z zalewy miodowej i prażonymi płatkami migdałów + kawa parzona

II duży croissant z kozim serkiem koperkowym, awokado i sałatą lodową, świeży sok marchewkowy

III solidna porcja zapiekanego pełnoziarnistego"tortu" naleśnikowego przekładanego nadzieniem z łososia i sosem pomidorowo-paprykowym z mascarpone

ricore, 2 paski gorzkiej czekolady z całymi orzechami i cynamonem

IV będą grzanki z pesto, tuńczykiem i mozzarellą / awokado, tuńczykiem i sosem czosnkowym

do picia ponadto: czarna herbata, pokrzywa, woda
Milka1224 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-11-09, 18:27   #4785
dance makabre
Wtajemniczenie

Cytat:
Przecież nie musisz codziennie ćwiczyć, nie przejmuj się Zresztą i tam Was ćwiczące podziwiam, mi by się nie chciało tak samej w domu. Wolę ruch na świeżym powietrzu (tak jak dziś, nawet w tą pogodę - sporo marszu i dwie godziny błądzenia po lesie na końskim grzbiecie ), albo aerobik w grupie (daawno nie byłam )
Tak strasznie Ci zazdroszczę, cały sierpień spędzałam na koniu po 3-4h dziennie i tęsknię za zakwasami w przywodzicielach ud I nie tylko za tym Teraz nie mam szansy wyskoczyć, bo jeden, że czasu brak, dwa, że miejsca (w sierpniu byłam na mazurach, w okolicach mojego miasta nie mogę znaleźć żadnej fajnej stajni).

Cytat:
O co chodzi z tymi rogalami??
Stary 2012-11-09, 18:30   #4786
Milka1224
Rozeznanie

chodzi chyba o rogale świętomarcińskie?
Stary 2012-11-09, 18:33   #4787
Poa alpina
Zadomowienie

Cytat:
Tak strasznie Ci zazdroszczę, cały sierpień spędzałam na koniu po 3-4h dziennie i tęsknię za zakwasami w przywodzicielach ud I nie tylko za tym Teraz nie mam szansy wyskoczyć, bo jeden, że czasu brak, dwa, że miejsca (w sierpniu byłam na mazurach, w okolicach mojego miasta nie mogę znaleźć żadnej fajnej stajni).

O co chodzi z tymi rogalami??
Ja teraz też rzadko wpadam do stajni...

Chodzi o rogale świętomarcińskie w Poznaniu z okazji urodzin ulicy Święty Marcin

Cytat:
Napisane przez Milka1224 Pokaż wiadomość

Doadam dzisiaj:

I płatki orkiszowe gotowane na mleku z kakao naturalnym, podane z wędzonymi sliwkami z zalewy miodowej i prażonymi płatkami migdałów + kawa parzona

II duży croissant z kozim serkiem koperkowym, awokado i sałatą lodową, świeży sok marchewkowy

III solidna porcja zapiekanego pełnoziarnistego"tortu" naleśnikowego przekładanego nadzieniem z łososia i sosem pomidorowo-paprykowym z mascarpone

IV będą grzanki z pesto, tuńczykiem i mozzarellą / awokado, tuńczykiem i sosem czosnkowym

Bo Twoje jadłospisy są po prostu genialne Chciałaś, to teraz zasypię Cię pytaniami! Sama robiłaś te śliwki? Te crossainty na co dzień pieczesz? Tort masakra... Łosoś w nim wędzony czy "zwykły"? A czekolada jaaaaaka? Grzanki brzmią bosko!

EDIT: No i skąd masz ser kozi koperkowy?

Edytowane przez Poa alpina
Czas edycji: 2012-11-09 o 18:36
Stary 2012-11-09, 18:50   #4788
Milka1224
Rozeznanie

Cytat:
Ja teraz też rzadko wpadam do stajni...

Chodzi o rogale świętomarcińskie w Poznaniu z okazji urodzin ulicy Święty Marcin

Bo Twoje jadłospisy są po prostu genialne Chciałaś, to teraz zasypię Cię pytaniami! Sama robiłaś te śliwki? Te crossainty na co dzień pieczesz? Tort masakra... Łosoś w nim wędzony czy "zwykły"? A czekolada jaaaaaka? Grzanki brzmią bosko!

EDIT: No i skąd masz ser kozi koperkowy?
ahahhaha dzięki
Na pytania chętnie odpowiem!

1) śliwki robiła mama juz jakiś czas temu, ale dopiero teraz je odkryłam
2) croissanty piekę średnio raz w tygodniu bo strasznie lubię
3) łosoś "zwykły" - filet najpierw upieczony a potem uzyty do nadzienia
4) czekolada - prezent ze Szwajcarii , kompozycja własna

co do grzanek to ostatnio mam na nie fazę, ale muszą być cieplutkie hahah
ehh, jutro będę sie musiala zadowolić jakąś tutejszą podróbą rogala marcińskiego bo daleeeeko do Poznania

Co do serka to kozi twarożek wymieszałam z posiekanym koperkiem i odrobiną czosnku

Edytowane przez Milka1224
Czas edycji: 2012-11-09 o 18:52
Stary 2012-11-09, 19:11   #4789
wiewioreczka
Wtajemniczenie

moje dzisiejsze R:
śniadanie: owsianka z jogo naturalnym, miodem, płatkami owsianymi,lnianymi, amarantusem i siemieniem lnianym z żurawiną i migdałami

2 śniadanie: kanapki z grahamki pokrojonej na 6 części z łososiem wędzonym na zimno polane "sosem" z jogurtu naturalnego i koperku , ogórek świeży

obiad: ćwiartka pieczonego kurczaka, pół woreczka kaszy jaglanej i curry z cukinii

kolacja: jajecznica z 2 jajek (na maśle ) ze szczypiorkiem, kilka ogórków konserwowych i pomidor

do tego ćwiczyłam z Ewą skalpel i 40 min na orbitreku

---------- Dopisano o 19:11 ---------- Poprzedni post napisano o 19:04 ----------

Cytat:

Doadam dzisiaj:

omg ale mam teraz na takie ochotę ! jutro zrobię sobie na 2 śniadanie, a co !!! akurat mam i mozzarellę i tuńczyka i bazylie na pesto będzie mniam mmniam! dzięki za pomysł

wiewioreczka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-11-09, 19:15   #4790
Przeczyszczenie
Raczkowanie

Cytat:

Wiolapoprostu
Z jakiego powodu te wyrzuty???? Są absolutnie bezpodstawne!!!

tapetka22, domyśliłam się, że właśnie oto chodzi . Skoro polecasz, to pewnie wypróbuję, ale tej mojej przyprawy mam w saszetce jeszcze sporo, bo też jest bardzo wydajna Mam nadzieję, że nie wywietrzeje nim ją całą zużyję, haha

Porady jak wyżej. I tak czy siak, jak dla mnie, to Ty powinnaś być na U. Ćwicz sobie na zdrowie, ale nie miej ciśnienia, żeby Twoje menu było redukcyjne.
Dziękuję za radę a jeśli chodzi o tę marchewkę, to tak, byłam potem głodna ;/ To pewnie przez to, że marchewki sprawiają, że jest się bardziej głodnym...
II Cel: 50

Skalpel Ewy Chodakowskiej- od 22.04
Przeczyszczenie jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-11-09, 19:28   #4791
vikuniaa
Zakorzenienie

Cytat:
Podoba mi się jakościowo, jest zdrowo i pożywnie Szkoda, że nie ma drugiego śniadania, ale wnioskuję, że miałaś krótką przerwę między Iśń a obiadem.

Super! Dziękuję!! Strasznie mi miło, że mnie oceniłaś i zwróciłaś uwagę na mój post . Jedno pytanie-myślisz, że to kwalifikuje się a R czy raczej na U?

Dzisiaj było już nie tak ładnie jak wczoraj, bo miałam sesję zdjęciową i nie mogłam sobie pozwolić na zbyt długie przesiadywanie na przerwie

Iśn: jogurt nat. (przed Skalpelem)
IIśn.: grysik na mleku, z 3kostkami czarnej czekolady (85% zaw. kakao), połową banana, kawa z mlekiem bez cukru
Obiad: no i niestety tu są schody . Na obiad były 3 połówki ciemnej bułeczki z ziarenkami, z masłem, z serem, szyneczką drobiową, jajkiem, ogórkiem, pomidorem i cykorią, kostka ciemnej czekolady
Podwieczorek: garść mieszanki orzechów i 2 kulki bounty (sama robiłam, więc nie są z dziwnymi E- składnikami )
Kolacja: połówka bułki takiej jak na obiad, cała czerwona papryka

Wiem, wiem, z tym obiadem zawaliłam, no i owoców brak dzisiaj... buuu ((:br zydal:
Stary 2012-11-09, 19:52   #4792
dance makabre
Wtajemniczenie

Cytat:
chodzi chyba o rogale świętomarcińskie?
Cytat:
ehh, jutro będę sie musiala zadowolić jakąś tutejszą podróbą rogala marcińskiego bo daleeeeko do Poznania
Kooocham te rogale! Za rok mam nadzieję wyprowadzić się do Poznania, więc będę się nimi mogła obżerać a obżerać
Milka, mam wrażenie, że ten artykuł Cię ucieszy : https://wizaz.pl/Kulinaria/Nowosci-k...ale-marcinskie

Cytat:
Napisane przez wiewioreczka Pokaż wiadomość
moje dzisiejsze R:
śniadanie: owsianka z jogo naturalnym, miodem, płatkami owsianymi,lnianymi, amarantusem i siemieniem lnianym z żurawiną i migdałami

2 śniadanie: kanapki z grahamki pokrojonej na 6 części z łososiem wędzonym na zimno polane "sosem" z jogurtu naturalnego i koperku , ogórek świeży

obiad: ćwiartka pieczonego kurczaka, pół woreczka kaszy jaglanej i curry z cukinii ćwiartka kurczaka? to znaczy jedna pierś/udko, tak?

kolacja: jajecznica z 2 jajek (na maśle ) ze szczypiorkiem, kilka ogórków konserwowych i pomidor

do tego ćwiczyłam z Ewą skalpel i 40 min na orbitreku

Curry z cukinii... Bardzo ładnie dzisiaj

Cytat:
Napisane przez Przeczyszczenie Pokaż wiadomość
Dziękuję za radę a jeśli chodzi o tę marchewkę, to tak, byłam potem głodna ;/ To pewnie przez to, że marchewki sprawiają, że jest się bardziej głodnym...
Jeśli byłaś głodna, to zjedz normalną kolację, a nie się głodzisz na wieczór Już coś pisałam o zbyt dużych przerwach między kolacją a śniadaniem... aż tak bardzo chcesz spowolnić sobie metabolizm?

Cytat:
Napisane przez vikuniaa Pokaż wiadomość
Super! Dziękuję!! Strasznie mi miło, że mnie oceniłaś i zwróciłaś uwagę na mój post . Jedno pytanie-myślisz, że to kwalifikuje się a R czy raczej na U? Takie lekkie R, gdyby wyeliminować węgle z kolacji i odtłuścić odrobinę te pierogi, byłoby naprawdę dietetycznie; jeśli nie zależy Ci na szybkim spadku wagi, to jak najbardziej ok, tak jest najzdrowiej

Dzisiaj było już nie tak ładnie jak wczoraj, bo miałam sesję zdjęciową i nie mogłam sobie pozwolić na zbyt długie przesiadywanie na przerwie

Iśn: jogurt nat. (przed Skalpelem)
IIśn.: grysik na mleku, z 3kostkami czarnej czekolady (85% zaw. kakao), połową banana, kawa z mlekiem bez cukru
Obiad: no i niestety tu są schody . Na obiad były 3 połówki ciemnej bułeczki z ziarenkami, z masłem, z serem, szyneczką drobiową, jajkiem, ogórkiem, pomidorem i cykorią, kostka ciemnej czekolady
Podwieczorek: garść mieszanki orzechów i 2 kulki bounty (sama robiłam, więc nie są z dziwnymi E- składnikami )
Kolacja: połówka bułki takiej jak na obiad, cała czerwona papryka

Wiem, wiem, z tym obiadem zawaliłam, no i owoców brak dzisiaj... buuu ((:br zydal:
Jest w porządku, dobrze, że nie mając możliwości zjeść ciepłego obiadu nie zamówiłaś pizzy albo chińczyka, tylko zrobiłaś sobie zdrowe, pożywne kanapki. Jest zdrowo, nietłusto, pożywnie i smacznie.

I poproszę o przepis na bounty

Moje R/U (czyli więcej luzu w jedzeniu i to, na co mam ochotę)
I owsianka na budyniu toffi z bananem, na wierzch łycha serka homo, garstka orzechów włoskich i miód (miałam od rana paskudny humor i musiałam go sobie osłodzić )
II jogurt naturalny, jabłko
III krem z dyni, marchewki, pomidora, jabłka i co tam jeszcze moja mama naupychała, w każdym razie pyszny i pożywny
IV pomarańcza, 2 kostki gorzkiej czekolady
V 2 kromki żytniego: z twarogiem i domowym dżemem śliwkowym/ z serkiem naturalnym i papryką

Wiem, że kolacja nie bardzo, ale wzięło mnie na węgle po całym dniu latania po mieście, załatwiania spraw, marznięcia... Raz nie zawsze

Edytowane przez dance makabre
Czas edycji: 2012-11-09 o 19:58
Stary 2012-11-09, 19:56   #4793
blax5
Zadomowienie

Moje dzisiejsze:

I. owsianka kakaowa z twarogiem, miodem, suszonymi morelami i podprażonymi wiórkami kokosowymi

II. podwójna kanapka z serkiem kanapkowym jogurtowym, szynką i ogórkiem

III. serek wiejski z jabłkiem i masłem orzechowym

IV. ryba pieczona w sosie musztardowym z ryżem i zielonymi pomidorami ze słoika

V. ananas i marchewka z masłem orzechowym
blax5 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-11-09, 20:40   #4794
Iwoka
Zakorzenienie

Moje dzisiejsze (zapewne U):
I: omlet cesarski z jabłkiem posypany cynamonem i migdałami + kawa zbożowa;
II: 2 małe jabłka + mała nektarynka + 1/4 grejpfruta + filiżanka (ok. 250 ml) kefiru;
III: ok. 50 g spaghetti pełnoziarnistego z twarogiem, słonecznikiem, orzechami, pestkami dyni i rodzynkami + podjedzona domowa sałatka konserwowa (prosto ze słoika );
IV: 2 kromki chleba żytniego: 1. z masłem, pomidorem, żółtym serem i ketchupem / 2. z pomidorem, ogórkiem konserwowym, rzodkiewką i papryką + marchewka;
-> w międzyczasie podjedzona spora ilość świeżo robionego musu dyniowego. Nie wiedziałam, że ciepła i rozpadająca się dynia jest taka pyszna
V: pewnie będzie reszta sałatki konserwowej + kromka żytniego z pomidorem i rzodkiewką.
Do picia: woda, kawa rozpuszczalna, mięta, herbata zielona z grejpfrutem, rumianek.

Mój blog kosmetyczny

Instagram
Iwoka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-11-09, 20:58   #4795
Wiolapoprostu
Raczkowanie

Cytat:

Wiolapoprostu
Z jakiego powodu te wyrzuty???? Są absolutnie bezpodstawne!!!

tapetka22, domyśliłam się, że właśnie oto chodzi . Skoro polecasz, to pewnie wypróbuję, ale tej mojej przyprawy mam w saszetce jeszcze sporo, bo też jest bardzo wydajna Mam nadzieję, że nie wywietrzeje nim ją całą zużyję, haha

Porady jak wyżej. I tak czy siak, jak dla mnie, to Ty powinnaś być na U. Ćwicz sobie na zdrowie, ale nie miej ciśnienia, żeby Twoje menu było redukcyjne.

dziękuję

Moje dzisiejsze U:

śniadanie:mlet z 2 jaj z wędliną;plastrem sera; cebulą;kromka opieczonego chleba graham;2 paski gorzkiej czekolady;zielona herbata.
IIśniadanie:: serek wiejski;tost z serem i cebulą;herbata owoce leśne;jabłko.
Obiad:w pracy: bułka fitness;śledź w galarecie; grejfprut;
Podwieczorek:: jogurt naturalny 180g;2 mandarynki; wpadł pasek gorzkiej czekolady.
Kolacja: 1,5 talerza gęęęęstej zupy pomidorowej z ryżem;

Proszę o ocenę .

Edytowane przez Wiolapoprostu
Czas edycji: 2012-11-09 o 21:00
Wiolapoprostu jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-11-09, 21:11   #4796
vikuniaa
Zakorzenienie

Cytat:
Kooocham te rogale! Za rok mam nadzieję wyprowadzić się do Poznania, więc będę się nimi mogła obżerać a obżerać
Milka, mam wrażenie, że ten artykuł Cię ucieszy : https://wizaz.pl/Kulinaria/Nowosci-k...ale-marcinskie

Curry z cukinii... Bardzo ładnie dzisiaj

Jeśli byłaś głodna, to zjedz normalną kolację, a nie się głodzisz na wieczór Już coś pisałam o zbyt dużych przerwach między kolacją a śniadaniem... aż tak bardzo chcesz spowolnić sobie metabolizm?

Jest w porządku, dobrze, że nie mając możliwości zjeść ciepłego obiadu nie zamówiłaś pizzy albo chińczyka, tylko zrobiłaś sobie zdrowe, pożywne kanapki. Jest zdrowo, nietłusto, pożywnie i smacznie.

I poproszę o przepis na bounty

Moje R/U (czyli więcej luzu w jedzeniu i to, na co mam ochotę)
I owsianka na budyniu toffi z bananem, na wierzch łycha serka homo, garstka orzechów włoskich i miód (miałam od rana paskudny humor i musiałam go sobie osłodzić )
II jogurt naturalny, jabłko
III krem z dyni, marchewki, pomidora, jabłka i co tam jeszcze moja mama naupychała, w każdym razie pyszny i pożywny
IV pomarańcza, 2 kostki gorzkiej czekolady
V 2 kromki żytniego: z twarogiem i domowym dżemem śliwkowym/ z serkiem naturalnym i papryką

Wiem, że kolacja nie bardzo, ale wzięło mnie na węgle po całym dniu latania po mieście, załatwiania spraw, marznięcia... Raz nie zawsze
dziękuje bardzo za odpowiedź
Oto przepis na bounty:
http://smakmojegodomu.blox.pl/2011/0...ki-Bounty.html
są PYCHA!!

A dzisiaj w ramach zdrowego odżywiania zrobiłam na jutro coś takiego:
udusiłam piersi z kurczaka w czosnku i cebulce, do tego warzywka-słodki groszek, brokuły, szpinak i biała fasolka w ostrym sosie pomidorowym, do tego kasza jęczmienna, a wszystko posypałam mrożoną bazylią.... Mniam!
Stary 2012-11-09, 21:17   #4797
eddin
Raczkowanie

Dzisiejsze R

1. Dwie kromki razowca z łososiem wędzonym
2. Owsianka z 2 łyżek płatków gryczanych, jednej owsianych, z twarozkiem domowym piątnicy i dwoma łychami sezamu
3. Mięso mielone z indyka uduszone z pomidorami, marchewkami i papryka + brokuły na parze

55 min fitness abt

4. Serek wiejski z pomidorem
eddin jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-11-09, 21:29   #4798
Milka1224
Rozeznanie

dance makabre oo super, dzięki!
Stary 2012-11-09, 22:54   #4799
dance makabre
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez eddin Pokaż wiadomość
Dzisiejsze R

1. Dwie kromki razowca z łososiem wędzonym a gdzie warzywa?
2. Owsianka z 2 łyżek płatków gryczanych, jednej owsianych, z twarozkiem domowym piątnicy i dwoma łychami sezamu 3. Mięso mielone z indyka uduszone z pomidorami, marchewkami i papryka + brokuły na parze

55 min fitness abt

4. Serek wiejski z pomidorem
Bardzo mało dzisiaj zjadłaś... W tej sytuacji dodałabym do obiadu jakieś węgle, zwłaszcza, że po obiedzie ćwiczysz.
Stary 2012-11-10, 00:53   #4800
eddin
Raczkowanie

Cytat:
Bardzo mało dzisiaj zjadłaś... W tej sytuacji dodałabym do obiadu jakieś węgle, zwłaszcza, że po obiedzie ćwiczysz.
Dziękuję
Jakoś nie byłam głodna dziś... i trochę postanowiłam to wykorzystać, bo wczoraj sporo węglowodanów pochłonęłam w ciągu dnia, i jeszcze michę budyniu po kolacji... wszystko w normie, żadne chorobowe obżarstwo, tylko jakoś nie mogłam się powstrzymać

A dziś dojadłam jeszcze trochę wędliny z indyka
eddin jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Dietetyka

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości