|
|||||||
| Notka |
|
| Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#4771 |
|
Rozeznanie
|
Dot.: Nasze codzienne jadłospisy cz. XVII
Piątkowe U :
I : owsianka z 5 łyżek z serkiem homo , jabłko, II : bułka z ziarnami dyni / 1 z żółtym serem , papryką, 2 z serkiem topionym i papryką / jabłko cukierek od koleżanki III : smażony kotlet rybny , sporo ziemniaczków i furaa surówki z marchwii i kapusty Po : cappuccino IV : chyba będzie kromka razowca z wędzoną makrelą , kubek ciepłego mleczka Ruch : pieszo szłam ze szkoły - ok. 3 km, może z 20 min hula hop jeszcze będzie Też nie chce wam się ćwiczyć w taką pogode ? Bo ja jakoś nie mogę się zmusić i jedyne co np. spacer ze szkoły czy do szkoły![]() Proszę o ocenę ![]()
|
|
|
|
#4772 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Dużo warzyw, białko, tłuszcz- super. Dorzuciłabym tylko coś do II śniadania.Może, skoro nie jadasz chleba, jadłabyś na śniadanie np. owsiankę? Albo brązowy ryż na mleku z owocami? Placuszki owsiane albo pełnoziarniste? Jest dużo opcji, a węgli jednak troszkę trzeba jeść
"Przebacz mi i zapomnij o mnie jak najszybciej. Opuszczam cię na zawsze. Nie szukaj mnie, to się na nic nie zda. Na skutek klęsk i nieszczęść, które na mnie spadły, zostałam wiedźmą. Czas na mnie. Żegnaj."
Michaił Bułhakow - Mistrz i Małgorzata |
|
|
|
|
#4773 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
zerkniesz na mój , czy jest w miare , czy czegoś za mało, za dużo ? |
|
|
|
|
#4774 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
. Kromki na kolację mogą być dwie. I jakiś owocek na podwieczorek do cappuccino też byłby elegancki . Przecież nie musisz codziennie ćwiczyć, nie przejmuj się Zresztą i tam Was ćwiczące podziwiam, mi by się nie chciało tak samej w domu. Wolę ruch na świeżym powietrzu (tak jak dziś, nawet w tą pogodę - sporo marszu i dwie godziny błądzenia po lesie na końskim grzbiecie ), albo aerobik w grupie (daawno nie byłam )To ja wrzucam już dzisiejsze U, bo mam smaka co sobie przyrządzę na kolację eddin zobacz, masz dowód, że ja też grzeszę![]() Śniadanie: kakaowo-twarogowe pszenne placuszki z otrębami orkiszowymi smażone na oleju rzepakowym, podane z granatem, ciemnymi winogronami i syropem z czarnego bzu
Przekąska: jabłko Obiad: kawałek tołpygi gotowanej na parze, kasza gryczana 50g, czerwona kapusta gotowana z masłem Podwieczorek: lody waniliowe z sosem adwokatowym i kawałkami czekolady 250g ![]() Kolacja: 3 małe kromki ziarnistego razowca z: szynką / wieprzowym salami z orzechami włoskimi / serem gołka zakopiańska + pomidor, rzodkiewki Do picia: woda źródlana, czarna kawa, herbaty: zielona, 2x ziołowa
od 10.7.2005 - TŻ od 3.03.2014 praca od 11.07.2014 MGR INŻ ![]() Edytowane przez Poa alpina Czas edycji: 2012-11-09 o 17:40 |
|
|
|
|
#4775 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Próbować czegoś nowego, dorzucać milion składników do owsianki, obkładać kanapkę tak, że ledwo mieści się do ust...
"Przebacz mi i zapomnij o mnie jak najszybciej. Opuszczam cię na zawsze. Nie szukaj mnie, to się na nic nie zda. Na skutek klęsk i nieszczęść, które na mnie spadły, zostałam wiedźmą. Czas na mnie. Żegnaj."
Michaił Bułhakow - Mistrz i Małgorzata Edytowane przez dance makabre Czas edycji: 2012-11-09 o 17:41 |
|
|
|
|
#4776 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
mam nadzieję , że po zimie nie roztyję się dlatego że nie uprawiam sportu. Ale na razie nie mam ani czasu , ani ochoty![]() :brzydal :
|
|
|
|
|
#4777 |
|
Rozeznanie
|
R
2 kromki grahama z serkiem wiejskim polowa II 2 kromki grahama z serem bialym 2 kromki grahama z wedlina z kurczaka kubus szklanka obiad 2 lyzki ryzu bialego troche warzyw na patelnie na oleju rzepakowym A6W |
|
|
|
#4778 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Zwłaszcza, że nie jesz słodyczy (przynajmniej tutaj). Dla mnie to jest takie U w stronę R (głównie ze względu na ilość; brak podwieczorka, mała kolacja).
|
|
|
|
#4779 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#4780 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Jem tyle na ile mam ochotę Nie chodzę więc głodna Raz mniej a raz więcej ( ostatnio po kolacji naszła mnie ochota na kapustę z kaszą i ukradłam mamie całą miseczkę )orzechy muszę przynieść z garażu bo się suszą , więc jtr już będą . W tygodniu wiadomo zabiegane życie , ale w weekend poeksperymentuję trochę z potrawami , zrobię coś zdrowego , nowego no i jutro przecie roooogaaaale ... mniamm |
|
|
|
|
#4781 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
. Co do sportu, to jeszcze edytowałam mój poprzedni post, spójrz sobie . Nie ma co ćwiczyć na siłę. Czasem lepiej po prostu iść na zwykły spacer, jesień jest piękna - nawet ta pochmurna! . No i zgadzam się z dance makabre - wypasione owsianki i kanapki to jest to! I to uczucie bezradności, gdy kromka chleba obładowana do granic możliwości łamie się w pół
|
|
#4782 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
tym bardziej , że jest sporo dni kiedy nie jem nic słodkiego . Ale jutro bez słodkiego się nie obejdzie ( rogale )
|
|
|
|
|
#4783 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
#4784 |
|
Rozeznanie
|
Ostatnio moje U co bez oceny pozostają :p
Doadam dzisiaj: I płatki orkiszowe gotowane na mleku z kakao naturalnym, podane z wędzonymi sliwkami z zalewy miodowej II duży croissant z kozim serkiem koperkowym, awokado i sałatą lodową, świeży sok marchewkowy III solidna porcja zapiekanego pełnoziarnistego"tortu" naleśnikowego przekładanego nadzieniem z łososia i sosem pomidorowo-paprykowym z mascarponericore, 2 paski gorzkiej czekolady z całymi orzechami i cynamonem IV będą grzanki z pesto, tuńczykiem i mozzarellą / awokado, tuńczykiem i sosem czosnkowym do picia ponadto: czarna herbata, pokrzywa, woda |
|
|
|
#4785 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
I nie tylko za tym Teraz nie mam szansy wyskoczyć, bo jeden, że czasu brak, dwa, że miejsca (w sierpniu byłam na mazurach, w okolicach mojego miasta nie mogę znaleźć żadnej fajnej stajni).Cytat:
||
|
|
|
#4786 |
|
Rozeznanie
|
chodzi chyba o rogale świętomarcińskie?
|
|
|
|
#4787 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Chodzi o rogale świętomarcińskie w Poznaniu z okazji urodzin ulicy Święty Marcin ![]() Cytat:
Chciałaś, to teraz zasypię Cię pytaniami! Sama robiłaś te śliwki? Te crossainty na co dzień pieczesz? Tort masakra... Łosoś w nim wędzony czy "zwykły"? A czekolada jaaaaaka? Grzanki brzmią bosko!EDIT: No i skąd masz ser kozi koperkowy?
od 10.7.2005 - TŻ od 3.03.2014 praca od 11.07.2014 MGR INŻ ![]() Edytowane przez Poa alpina Czas edycji: 2012-11-09 o 18:36 |
||
|
|
|
#4788 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Na pytania chętnie odpowiem! ![]() 1) śliwki robiła mama juz jakiś czas temu, ale dopiero teraz je odkryłam 2) croissanty piekę średnio raz w tygodniu bo strasznie lubię ![]() 3) łosoś "zwykły" - filet najpierw upieczony a potem uzyty do nadzienia 4) czekolada - prezent ze Szwajcarii , kompozycja własna co do grzanek to ostatnio mam na nie fazę, ale muszą być cieplutkie hahah ehh, jutro będę sie musiala zadowolić jakąś tutejszą podróbą rogala marcińskiego bo daleeeeko do Poznania ![]() Co do serka to kozi twarożek wymieszałam z posiekanym koperkiem i odrobiną czosnku
Edytowane przez Milka1224 Czas edycji: 2012-11-09 o 18:52 |
|
|
|
|
#4789 | |
|
Wtajemniczenie
|
moje dzisiejsze R:
śniadanie: owsianka z jogo naturalnym, miodem, płatkami owsianymi,lnianymi, amarantusem i siemieniem lnianym z żurawiną i migdałami 2 śniadanie: kanapki z grahamki pokrojonej na 6 części z łososiem wędzonym na zimno polane "sosem" z jogurtu naturalnego i koperku , ogórek świeży obiad: ćwiartka pieczonego kurczaka, pół woreczka kaszy jaglanej i curry z cukinii kolacja: jajecznica z 2 jajek (na maśle ) ze szczypiorkiem, kilka ogórków konserwowych i pomidor do tego ćwiczyłam z Ewą skalpel i 40 min na orbitreku ![]() ---------- Dopisano o 19:11 ---------- Poprzedni post napisano o 19:04 ---------- Cytat:
ale mam teraz na takie ochotę ! jutro zrobię sobie na 2 śniadanie, a co !!! akurat mam i mozzarellę i tuńczyka i bazylie na pesto będzie mniam mmniam! dzięki za pomysł
|
|
#4790 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
a jeśli chodzi o tę marchewkę, to tak, byłam potem głodna ;/ To pewnie przez to, że marchewki sprawiają, że jest się bardziej głodnym...
|
|
|
#4791 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Super! Dziękuję!! Strasznie mi miło, że mnie oceniłaś i zwróciłaś uwagę na mój post . Jedno pytanie-myślisz, że to kwalifikuje się a R czy raczej na U?Dzisiaj było już nie tak ładnie jak wczoraj, bo miałam sesję zdjęciową i nie mogłam sobie pozwolić na zbyt długie przesiadywanie na przerwie ![]() Iśn: jogurt nat. (przed Skalpelem) IIśn.: grysik na mleku, z 3kostkami czarnej czekolady (85% zaw. kakao), połową banana, kawa z mlekiem bez cukru Obiad: no i niestety tu są schody . Na obiad były 3 połówki ciemnej bułeczki z ziarenkami, z masłem, z serem, szyneczką drobiową, jajkiem, ogórkiem, pomidorem i cykorią, kostka ciemnej czekoladyPodwieczorek: garść mieszanki orzechów i 2 kulki bounty (sama robiłam, więc nie są z dziwnymi E- składnikami )Kolacja: połówka bułki takiej jak na obiad, cała czerwona papryka Wiem, wiem, z tym obiadem zawaliłam, no i owoców brak dzisiaj... buuu ((![]() :br zydal:
|
|
#4792 | ||||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Milka, mam wrażenie, że ten artykuł Cię ucieszy : https://wizaz.pl/Kulinaria/Nowosci-k...ale-marcinskieCytat:
![]() Cytat:
Już coś pisałam o zbyt dużych przerwach między kolacją a śniadaniem... aż tak bardzo chcesz spowolnić sobie metabolizm?Cytat:
Jest zdrowo, nietłusto, pożywnie i smacznie.I poproszę o przepis na bounty Moje R/U (czyli więcej luzu w jedzeniu i to, na co mam ochotę) I owsianka na budyniu toffi z bananem, na wierzch łycha serka homo, garstka orzechów włoskich i miód (miałam od rana paskudny humor i musiałam go sobie osłodzić )II jogurt naturalny, jabłko III krem z dyni, marchewki, pomidora, jabłka i co tam jeszcze moja mama naupychała, w każdym razie pyszny i pożywny IV pomarańcza, 2 kostki gorzkiej czekolady V 2 kromki żytniego: z twarogiem i domowym dżemem śliwkowym/ z serkiem naturalnym i papryką Wiem, że kolacja nie bardzo, ale wzięło mnie na węgle po całym dniu latania po mieście, załatwiania spraw, marznięcia... Raz nie zawsze
Michaił Bułhakow - Mistrz i Małgorzata Edytowane przez dance makabre Czas edycji: 2012-11-09 o 19:58 |
||||
|
|
|
#4793 |
|
Zadomowienie
|
Moje dzisiejsze:
I. owsianka kakaowa z twarogiem, miodem, suszonymi morelami i podprażonymi wiórkami kokosowymi II. podwójna kanapka z serkiem kanapkowym jogurtowym, szynką i ogórkiem III. serek wiejski z jabłkiem i masłem orzechowym IV. ryba pieczona w sosie musztardowym z ryżem i zielonymi pomidorami ze słoika V. ananas i marchewka z masłem orzechowym |
|
|
|
#4794 |
|
Zakorzenienie
|
Moje dzisiejsze (zapewne U):
I: omlet cesarski z jabłkiem posypany cynamonem i migdałami + kawa zbożowa; II: 2 małe jabłka + mała nektarynka + 1/4 grejpfruta + filiżanka (ok. 250 ml) kefiru; III: ok. 50 g spaghetti pełnoziarnistego z twarogiem, słonecznikiem, orzechami, pestkami dyni i rodzynkami + podjedzona domowa sałatka konserwowa (prosto ze słoika );IV: 2 kromki chleba żytniego: 1. z masłem, pomidorem, żółtym serem i ketchupem / 2. z pomidorem, ogórkiem konserwowym, rzodkiewką i papryką + marchewka; -> w międzyczasie podjedzona spora ilość świeżo robionego musu dyniowego. Nie wiedziałam, że ciepła i rozpadająca się dynia jest taka pyszna ![]() V: pewnie będzie reszta sałatki konserwowej + kromka żytniego z pomidorem i rzodkiewką. Do picia: woda, kawa rozpuszczalna, mięta, herbata zielona z grejpfrutem, rumianek. |
|
|
|
#4795 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
dziękuję ![]() Moje dzisiejsze U: śniadanie: mlet z 2 jaj z wędliną;plastrem sera; cebulą;kromka opieczonego chleba graham;2 paski gorzkiej czekolady;zielona herbata.IIśniadanie:: serek wiejski;tost z serem i cebulą;herbata owoce leśne;jabłko. Obiad:w pracy: bułka fitness;śledź w galarecie; grejfprut; Podwieczorek:: jogurt naturalny 180g;2 mandarynki; wpadł pasek gorzkiej czekolady. Kolacja: 1,5 talerza gęęęęstej zupy pomidorowej z ryżem; Proszę o ocenę .
Edytowane przez Wiolapoprostu Czas edycji: 2012-11-09 o 21:00 |
|
|
|
|
#4796 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Oto przepis na bounty: http://smakmojegodomu.blox.pl/2011/0...ki-Bounty.html są PYCHA!! A dzisiaj w ramach zdrowego odżywiania zrobiłam na jutro coś takiego: udusiłam piersi z kurczaka w czosnku i cebulce, do tego warzywka-słodki groszek, brokuły, szpinak i biała fasolka w ostrym sosie pomidorowym, do tego kasza jęczmienna, a wszystko posypałam mrożoną bazylią.... Mniam!
|
|
#4797 |
|
Raczkowanie
|
Dzisiejsze R
1. Dwie kromki razowca z łososiem wędzonym 2. Owsianka z 2 łyżek płatków gryczanych, jednej owsianych, z twarozkiem domowym piątnicy i dwoma łychami sezamu 3. Mięso mielone z indyka uduszone z pomidorami, marchewkami i papryka + brokuły na parze 55 min fitness abt 4. Serek wiejski z pomidorem |
|
|
|
#4798 |
|
Rozeznanie
|
dance makabre oo super, dzięki!
|
|
|
|
#4799 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
|
|
#4800 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Jakoś nie byłam głodna dziś... i trochę postanowiłam to wykorzystać, bo wczoraj sporo węglowodanów pochłonęłam w ciągu dnia, i jeszcze michę budyniu po kolacji... wszystko w normie, żadne chorobowe obżarstwo, tylko jakoś nie mogłam się powstrzymać ![]() A dziś dojadłam jeszcze trochę wędliny z indyka
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Dietetyka
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:09.

Bo ja jakoś nie mogę się zmusić i jedyne co np. spacer ze szkoły czy do szkoły

Nie ma sprawy 

Nie chodzę więc głodna
no i jutro przecie roooogaaaale ... mniamm

:
mlet z 2 jaj z wędliną;plastrem sera; cebulą;kromka opieczonego chleba graham;2 paski gorzkiej czekolady;zielona herbata.