Wakacyjne Mamy 2012 - część IV - Strona 26 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Odchowalnia - jestem mamą

Notka

Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2012-11-09, 21:50   #751
Irmusia81
Zakorzenienie

Dot.: Wakacyjne Mamy 2012 - część IV

Cytat:
Napisane przez wanilllka82 Pokaż wiadomość
u nas w szpitalu zatrudniony jest doradca laktacyjny tak więc pomoc fachowa była wspaniała a do tego wszystkim które chciały karmić dawała swój numer telefonu, już kilka razy do niej dzwoniłam, złota kobieta,
na oddziałach powinien być też ktoś kto nauczy prawidłowej pielęgnacji niemowlęcia a tego u nas nie ma wcale, a przecież nawet przy przewijaniu dziecka można zrobić krzywdę malutkim stawom
racja
tam gdzie rodziła, jest doradca laktacyjny, ale w czasie mojego pobytu zajrzała do sali tylko raz i akurat mnie nie było

Cytat:
Napisane przez agunia82 Pokaż wiadomość
ooo to ja inną obstawiałam
nie do końca kojarzę o którą mogło chodzić, znaczy wydaje mi się, że wiem mniej więcej która, ale nie jestem pewna, bo brunetkę w okularach w średnim wieku kojarzę tylko jedną, jeszcze kojarzę jedną brunetkę w okularach, ale miała krótkie włosy, taka niska, chyba najbardziej sympatyczna ze wszystkich była
spędziłaś tam więcej czasu niż ja, to pewnie kojarzysz więcej położnych. Ja byłam 3 dni i ta, o której pisałam, miała 2 razy dyżur
Irmusia81 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-11-09, 21:53   #752
wanilllka82
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez wvictoria Pokaż wiadomość

A Kuba skończył dziś 12 tygodni i z tej okazji a dla karmiących soczek

---------- Dopisano o 21:53 ---------- Poprzedni post napisano o 21:52 ----------

Cytat:
Napisane przez Linka25 Pokaż wiadomość
Wanilllko daj jutro znać. Niczego nie zaniedbalaś, przecież właśnie badasz sprawę... Takich rzeczy NIKT nie jest w stanie zauważyć z dnia na dzień.
My też jutro ważymy małą, mam wagę wypożyczoną na kilka dni. Dziś już jej odpuściłam.
ok, wiem masz racje
wanilllka82 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-11-09, 21:58   #753
nel_a
Zakorzenienie

Cytat:
u nas w szpitalu zatrudniony jest doradca laktacyjny tak więc pomoc fachowa była wspaniała a do tego wszystkim które chciały karmić dawała swój numer telefonu, już kilka razy do niej dzwoniłam, złota kobieta,
na oddziałach powinien być też ktoś kto nauczy prawidłowej pielęgnacji niemowlęcia a tego u nas nie ma wcale, a przecież nawet przy przewijaniu dziecka można zrobić krzywdę malutkim stawom
no dokładnie.
ja byłam przekonana że w szpitalu ktokolwiek cokolwiek powie przyszła w ostatni wieczór babeczka która kąpała nam dzieci i to jest jedyna osoba którą bardzo miło będę wspominać. A ogólnie to w d. mają czy ty wiesz czy nie jak się obchodzić z maleństwem.

nel_a jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-11-09, 21:59   #754
red_scorpio
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez pumas Pokaż wiadomość
Wanilka, B. dopiero teraz zaczęła lepiej spać, a tak to był 3-4 pobudki jak nic. Nie wiem, czy to zasługa kaszek, ale możliwe Choć wszyscy mówili, że jak zacznę dawać mm, to zobaczę różnicę w spaniu - eeee gdzie tam. Także co dziecko to inna historia.
Apropo karmienia - szef mi powiedział, że muszę się zdeklarować, do kiedy zamierzam karmić i do wtedy będę mogła pracować godzinę krócej. Powiedział, że nie może żądać żadnego zaświadczenia od lekarza w tej sprawie i liczy na moją uczciwość... Więc się go spytałam, czy to znaczy, że jak się zdeklaruję np. do lipca 2013 to będzie ok, to mi odpowiedział, że wszyscy dobrze wiemy, jak z tym karmieniem jest, więc wolałby, żebym wychodziła godzinę wcześniej tak przez 2-3 miesiące góra, a nie przez rok albo 2 lata.
Co o tym myślicie?
U mnie w pracy grzecznie prosimy o zaświadczenie. Jest obojętnie czy wystawia je gin czy pediatra. "Toleruje" się krótszy dzień pracy tylko jak jest zaświadczenie. Ale to takie wew. uregulowania. Może są krzywdzące ale generalnie zazwyczaj jest tak, że 100 lat już nie karmią a przynoszą zaświadczenia i wychodzą wcześniej. Dla świętego spokoju walnęłabym takim zaświadczeniem szefowi po 2-3 mcach. Pewnie mina jego będzie bezcenna.
Cytat:
Napisane przez chmielinka Pokaż wiadomość
Fajnie że się odezwałaś a Maciuś jest śliczny

dla Mani i Martynki

wróciliśmy od fizjoterapeutki i jest tak jak myślałam, duża asymetria góra (rączka prawa i główka lecą w prawo a nóżki w lewo)
czeka nas rehabilitacja i zmiana nawyków pielęgnacyjnych. Jak niunia strasznie płacze teraz przy kazdej czynności bo musimy wszystko robić w inny sposób
I leżaczek mamy wywalić... a karmić mam ją w foteliku samochodowym bo asymetria jest zbyt silna
Z tego powodu niunia nie wyciąga rączek do zabawek no i tym samym ich nie chwyta
Rehabilitacje mamy 2x na tydzień + codzienny masaż, ćwiczenia i zmiana przyzwyczajeń... ehhh

Damy radę, ale serce mnie ściska jak ona tak płacze

Cytat:
Napisane przez prince_polo Pokaż wiadomość
kurcze kochana wierze ze szybko sie polepszy, rozumiem z ejestes smutna...
A powiedz mi czemu karmic w fotliku??

Własnie jak Wy dziewczyny karmicie dzieci> na rece trzymacie jeszcze czy jak?

tesciowa mnie zbesztala za jabłuszko. Bosze jak ja........
Małego karmię na dużej poduszce, którą kupiłam do spania w ciąży. Niby taka fasolka ale ogromniasta. Zwijam ją 2x i Maciek w nią wpada. Teraz mam problem bo odkrywa swoje rączki i wiecznie majstruje przy butli wyciągając ją sobie
Cytat:
Napisane przez Irmusia81 Pokaż wiadomość
dokładnie

Kiedy poprosiłam położną, żeby pomogła mi prawidłowo przystawić Leosia do piersi, powiedziała, że w drugiej dobie po porodzie powinnam to już umieć
Stawiam, że sama nie potrafiła

Doradca laktacyjny, hmmm pięknie brzmi i tyle. Najbliższa poradnia w Chorzowie - 10 km. Jak zadzwoniłam to usłyszałam, żed jest tylko dla rodzących u nich (bo to przy szpitalu). Miałam nawet pisać skargę do portalu okarmieniu, na którym znalazłam adres ale czasu brak.

Chcialabym chodzić na taką grupę wsparcia. Bo tego mnie najbardziej brakowało. Teraz chyba z czystym sumieniem mogę powiedzieć, że ja chyba miałam depresję poporodową. Chwała, że zdawałam sobie z tego sprawę. Teraz jest znacznie lepiej ale na poczatku siedziałam i wyłam. Dzicka się bałam i panicznie bałam się, że coś mu się stanie.

dla jubilatów

Spokojnej nocki. Ja dziś padam. Mały ma ciężkie dni. Chce żeby poświęcać mu całą uwagę. Więc śpiewam, gadam, robie głupie miny, tańczę i wiele innych aktywności a potem nie mam jak mleka przygotować bo Maciek się sobą nie zajmie Tak wiem, krzywdę robię sobie ale co tam... kiedy go mam rozpieszczać

ZMykam, bo następne karmienie o 2 a czas leci... dobranoc.
Odezwę się pewnie po weekendzie bo nie wiem jak z czasem gdy zostanę sama w weekend z Maciusiem.

No i dziękujemy za miłe słowa pod adresem Maciusia.

Edytowane przez red_scorpio
Czas edycji: 2012-11-09 o 22:01
red_scorpio jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-11-09, 22:01   #755
wanilllka82
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez hanjah Pokaż wiadomość
Jakieś pół roku temu aparat fotograficzny (żaden tam super, bez dużego obiektywu) spadł mi na podłogę i po tym przestał działać... mam jeszcze drugi, ale słabo trzyma baterie (paluszki), natomiast tamten lepszy ma akumulator. Spisałam go na straty... a dziś mąż znalazł ładowarkę do tego akumulatorka i aparat cudownie ożył Trzeba być sierotą, żeby nie wpaść na to, że czasem baterię trzeba naładować
mogłaś tak pomyśleć więc nie żadna sierota mi też niedawno aparat spadł na podłogę i miesiąc był w naprawie, już się pożegnałam z 250 zł za naprawę a okazał się że poszło na gwarancję ale od zakupu było coś nie tak bo przy filmikach gubił ostrość, myśleliśmy że taki beznadziejny aparat a teraz działa super, wychodzi na to że opłacało się go zrzucić

---------- Dopisano o 22:01 ---------- Poprzedni post napisano o 22:00 ----------

Cytat:

ale ja mam beznadziejną wagę jakąś taniochę
my mamy porządniejszą ale to akurat nic nie znaczy
Stary 2012-11-09, 22:02   #756
hanjah
Zakorzenienie

Cytat:
mogłaś tak pomyśleć więc nie żadna sierota mi też niedawno aparat spadł na podłogę i miesiąc był w naprawie, już się pożegnałam z 250 zł za naprawę a okazał się że poszło na gwarancję ale od zakupu było coś nie tak bo przy filmikach gubił ostrość, myśleliśmy że taki beznadziejny aparat a teraz działa super, wychodzi na to że opłacało się go zrzucić
No to rzeczywiście się opłacało
A u nas może ten upadek zbiegł się z wyczerpaniem baterii... w każdym razie bardzo się cieszę że działa, bo nie mam za bardzo jak robić zdjęć jak nie ma męża-w jego telefonie jest dużo lepszy aparat niż w moim
hanjah jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-11-09, 22:05   #757
wanilllka82
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez mrowka88 Pokaż wiadomość
A6W to Aerobiczna szóstka Weidera, a tutaj jest więcej informacji
http://www.a6w.pl/
oczywiście wiem o co chodzi tylko nie znałam tego skrótu
Stary 2012-11-09, 22:05   #758
Irmusia81
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez red_scorpio Pokaż wiadomość
Teraz chyba z czystym sumieniem mogę powiedzieć, że ja chyba miałam depresję poporodową. Chwała, że zdawałam sobie z tego sprawę. Teraz jest znacznie lepiej ale na poczatku siedziałam i wyłam. Dzicka się bałam i panicznie bałam się, że coś mu się stanie.
ja też miałam depresję...ale ja się nie bałam opiekować Małym- ja po prostu tego nie chciałam. Chciałam, żeby było jak dawniej. Nagle poczułam się zbędna, bo wszyscy pytali tylko o Leosia.
Po jakimś miesiącu mi przeszło, ale przez te pierwsze tygodnie prosiłam męża i mamę, żeby nie zostawiali mnie samej z dzieckiem:p rosi:
Potem się oswoiłam z sytuacją, ale te początki były bardzo trudne.
Irmusia81 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-11-09, 22:13   #759
Linka25
Zakorzenienie

Scorpionku teraz już będzie tylko łatwiej
Linka25 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-11-09, 22:28   #760
nel_a
Zakorzenienie

wczoraj Emil usnał jak zwykle po 19 i spał do 4 a dziś zasnął tuż przed 19 i przed chwilą się obudził z dzieckiem to nigdy nic nie wiadomo a już miałam nadzieję na jakaś stabilizację

nel_a jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-11-09, 22:55   #761
blueberry88
Zakorzenienie

Pięknie dziękujemy za życzenia!!!

Cytat:

Nistety moja chce jeść na leżąco, nie na rękach...
G*** ją to obchodzi!!! Mam bojowy nastrój, bo mnie właśnie babcia wkur***

Cytat:
Napisane przez phdwao Pokaż wiadomość
hej
nie nadrobię Was bo zaraz mamy gości, jestesmy po wizycie u pediatry, tak jak sądzilam Jas je mniej co przekłąda sie na przyrosty, waży 6700, także przybrał mniej niz 500g w 3 tygodnie :-( Pani doktor kazała nam zrobić morfologię, żeleazo(bo według niej ejts trochę blady) i do tego TSH bo brałam w ciąży leki nie neidoczynnośc tarczycy. Ogólnie do zbadała i jest wszytsko dobrze, pokazowo wręcz trzymał glówke na brzuszku, potem jak my rozmawiałysmy to slodko po swojemu gadał. W buzi ma zawiązki zębów, także te białe plamy to nic złego. Ponadto ma obszary na skórze suche i uznala że mamy smarowac go emulsją cetpahil i kapać w oilatum, generalnie ma skłonności do alergii. Popytałam o rozszerzanie diety i w ziazku ze skłonnościami do alergi nie mogę mu podawac żadnych owocwó, pierwsze co moge mu dac to za miesiąc zupka jarzynowa Dodatkowo jest szansa, że będzie trzeb ago dokarmiać jak nadal będzie slabo przybierał, w grę wchodzi karmienie łyżeczka, jak butli nie chce, możliwe że na noc posilek z kaszki. No i na to, że nie chce butli mówiła, że chodzą do niej takie dzieci i generalnie nic na to nie poradze, poprostu to są dzieci któe się z tmy rodzą, że preferują tylko piers i głównie te dzieci sa karmione piersia rok bo one nie chca z niej zrezygnować
za Jasia, ale przyrost chyba jest ok...

Cytat:
Pumcia zapomniałam Ci napisać odnośnie tej propozycji szefa. Moim zdaniem nie jest fair wobec Ciebie. Ja zamierzam karmić do roku i jakby mi szef takim tekstem walnął, to celowo chyba bym co miesiąc do lekarza chodziła po zaświadczenie, że nadal karmię i mu rzucała tym na biurko To jest Twoje prawo a on nie może Ci narzucać ile masz karmić (no bo sorry, ale taka gadka to jakby Ci mówił, że możesz karmić jeszcze 2-3 miesiące i basta). I co to za tekst "wiadomo jak to z tym karmieniem jest", znam sporo osób, które karmią do roku a czasem i dłużej...
Też tak uważam.

Dziewczyny, zmykam na weekend!!!
blueberry88 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-11-09, 23:23   #762
pumas
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez mrowka88 Pokaż wiadomość

Jak podajesz Małej jedzenie łyżeczką Trzymasz ją jak przy butelce tylko w bardziej siedzącej pozycji?
Sadzam ją na kolanach i karmię jak duże dziecko. Zjada coraz więcej, nie to co za pierwszym razem... Teraz 90% ląduje w buzi

Cytat:
Napisane przez houserka Pokaż wiadomość
ja odczuwam to powietrze jak zbieram pranie z balkonu , chciałam sobie odświeżyć wszystkie apaszki to teraz mi jadą czadem

ja podaje mm cały czas , raz tylko moje odciągnięte, nawet zagęściłam jej ostatnio mleko kaszką , ale , dalej budzi się 2x w nocy.Ja jak wrócę do starej pracy to do lipca 2013 mam zamiar wychodzić wcześniej, ale u nas zawsze mówiło się , ze dobra firma do rodzenia dzieci
Mi w ten weekend też nie pasuje spotkanie, bo jadę do rodziców, ale przyszły weekend jak najbardziej- obojętnie czy sobota czy niedziela-ale chyba bardziej sobota

dziś znów było płacz przy kąpaniu. Wasze dzieciaczki tak nie mają? To nie było marudzenie ale istny wrzask jakby ją polewała wrzątkiem
Aga, dlatego ja suszę pranie w domu, nie na balkonie. Na polu tylko jak jest ładna pogoda Ale zwrócę na to bardziej uwagę.

Aga, a jaką kaszką ? Bo ja podaję raz dziennie mannę i właśnie na noc, to jest mega gęste. Takich efektów nie dawała żadna inna kaszka, jakaś ryżowa czy coś. Może spróbuj.

Aga, może polewałaś ją wrzątkiem?:P Albo była śpiąca?

Cytat:
hej
nie nadrobię Was bo zaraz mamy gości, jestesmy po wizycie u pediatry, tak jak sądzilam Jas je mniej co przekłąda sie na przyrosty, waży 6700, także przybrał mniej niz 500g w 3 tygodnie :-( Pani doktor kazała nam zrobić morfologię, żeleazo(bo według niej ejts trochę blady) i do tego TSH bo brałam w ciąży leki nie neidoczynnośc tarczycy. Ogólnie do zbadała i jest wszytsko dobrze, pokazowo wręcz trzymał glówke na brzuszku, potem jak my rozmawiałysmy to slodko po swojemu gadał. W buzi ma zawiązki zębów, także te białe plamy to nic złego. Ponadto ma obszary na skórze suche i uznala że mamy smarowac go emulsją cetpahil i kapać w oilatum, generalnie ma skłonności do alergii. Popytałam o rozszerzanie diety i w ziazku ze skłonnościami do alergi nie mogę mu podawac żadnych owocwó, pierwsze co moge mu dac to za miesiąc zupka jarzynowa Dodatkowo jest szansa, że będzie trzeb ago dokarmiać jak nadal będzie slabo przybierał, w grę wchodzi karmienie łyżeczka, jak butli nie chce, możliwe że na noc posilek z kaszki. No i na to, że nie chce butli mówiła, że chodzą do niej takie dzieci i generalnie nic na to nie poradze, poprostu to są dzieci któe się z tmy rodzą, że preferują tylko piers i głównie te dzieci sa karmione piersia rok bo one nie chca z niej zrezygnować
No to trzymam kciuki za wyniki ! Jaś jest dużym chłopcem, więc nie martw się o przyrosty

Cytat:
Napisane przez Maciejka__ Pokaż wiadomość
Nie może żądać zaświadczenia? W naszym kraju? Przecież to na pewno byłoby nadużywane.

Mogłabyś chcieć karmić do roku, a przestać po miesiącu, więc żądanie deklaracji uważam za głupi pomysł.
Tak mi powiedziałą HR manager, że w naszym prawie ona nie może żądać takiego zaświadczenia. Chyba, że to regulamin wewnętrzny... Choć wątpię.
Ja też uważam deklarację za głupawy pomysł....

Cytat:
ważyłam dziś mojego szkraba przed kąpielą i wyszło że przez miesiąc nie przybrał kompletni nic albo nawet schudł 300 gr wiem że waga łazienkowa może kłamać ale nie aż tak i co ja mam teraz zrobić? potwierdza się że młody mniej je i pewnie przez to mam zauważalnie mniej pokarmu
Wanilko, przecież synuś to kawał chłopa! Dziwne byłoby, żeby niewiadomo ile przybierał każdego miesiąca. Niedługo miałabyś strong mana w domu !!!!!!!!! Poza tym waga łazienkowa..... Ja bym jej w ogóle nie ufała

Cytat:
Napisane przez anna99302 Pokaż wiadomość

Pumas
- to ty jeszcze karmisz piersią?
Karolka-jaką kaszkę dodajesz? W jaki sposób? Jedną łyżeczkę proszku i do mleka czy jak?
Wanillka-podjedź do przychodni zeby sprawdzic, bo te wagi łazienkowe są gówno warte
Nie
Ja nie Karolka, ale odp. Kaszkę teraz podaję w miseczce i karmię łyżeczką, mieszam z wodą.

Cytat:
Hmm moim zdaniem jest to nie w porządku. Jakim prawem sugeruje Ci, ze nie będziesz karmić długo? Co on może na ten temat wiedzieć? "Wszyscy wiemy jak z tym karmieniem jest" Otóż różnie bywa, niektóre kobiety karmią długo a WHO zaleca karmić uzupelniajaco do 2 lat Według mnie próbuje Cię pozbawić tej godziny, która Ci się nalezy i juz.
Kurcze, sama nie wiem, czy to fair czy nie fair... niby firma prorodzinna, ale trochę dziwna wydała mi się ta deklaracja. Co oni będą patrzeć się na to, czy mi cyce maleją, czy co ? Kurde no...

Cytat:
Pumcia zapomniałam Ci napisać odnośnie tej propozycji szefa. Moim zdaniem nie jest fair wobec Ciebie. Ja zamierzam karmić do roku i jakby mi szef takim tekstem walnął, to celowo chyba bym co miesiąc do lekarza chodziła po zaświadczenie, że nadal karmię i mu rzucała tym na biurko To jest Twoje prawo a on nie może Ci narzucać ile masz karmić (no bo sorry, ale taka gadka to jakby Ci mówił, że możesz karmić jeszcze 2-3 miesiące i basta). I co to za tekst "wiadomo jak to z tym karmieniem jest", znam sporo osób, które karmią do roku a czasem i dłużej...
Kurde, macie rację, nie pomyślałam o tym w ten sposób. Ale po mnie od razu widać, że ściemniam i wolałabym uniknąć takiej sytuacji. Ew. przyniosę zaświadczenie po tych 2-3 miesiącach....

Cytat:
Hej dziewczynki
Jestem dziś po dentyście - skonczyła mi robić tą siódemkę co mnie tak bolała Skończyło się kanałówką, ale żeby była już robiona to policzyła dużo mniej
Poza tym kupiłam sobie platformę wibracyjną mam nadzieję, że jest skuteczna

Hm... no to jest prawo kobiety karmiącej żeby wychodzić tą godzinę wcześniej. Z tego co wiem to jest to deklaracja kobiety i tyle. Ja już nie karmię ale przez jakieś 2 miesiące zamierzam z tego korzystać Wracam do pracy zaraz po macierzyńskim więc to i tak duże poświęcenie.
A szef pewnie żeby wolał żeby wychodziła tylko przez 2-3 miesiące wcześniej, a nie przez rok. To zrobumiałe. Tylko, że woleć to on sobie może...
No właśnie viki, ja jestem w podobnej sytuacji Chciałabym nie naduzywać swojego prawa, ale przecież nikt nie może mi nakazać karmienia przez x czasu, na zyczenie, prawda?

Zapomniałąm Ci kiedyś odp. w sprawie tej platformy - chodziłam kiedyś na siłownię i tam była ta platforma, często się na niej wibrowałam :P i powiem Ci, że strasznie telepało, aż mi mózg trzepało, uważam, że to działało, ale czy na pewno ? Nie wiem.

Cytat:
Napisane przez red_scorpio Pokaż wiadomość
U mnie w pracy grzecznie prosimy o zaświadczenie. Jest obojętnie czy wystawia je gin czy pediatra. "Toleruje" się krótszy dzień pracy tylko jak jest zaświadczenie. Ale to takie wew. uregulowania. Może są krzywdzące ale generalnie zazwyczaj jest tak, że 100 lat już nie karmią a przynoszą zaświadczenia i wychodzą wcześniej. Dla świętego spokoju walnęłabym takim zaświadczeniem szefowi po 2-3 mcach. Pewnie mina jego będzie bezcenna.

chyba z czystym sumieniem mogę powiedzieć, że ja chyba miałam depresję poporodową. Chwała, że zdawałam sobie z tego sprawę. Teraz jest znacznie lepiej ale na poczatku siedziałam i wyłam. Dzicka się bałam i panicznie bałam się, że coś mu się stanie.

.
Hmmm.... No wiecie, można w nieskończoność zaświadczenia załatwiać, więc obie formy - deklaracji słownej i pisemnej, są lekko naciagane wg mnie, stąd pewnie ta rozmowa z szefem, że liczy na moją uczciwość.

Dobrze Skorpionku, że już jest lepiej. Początki zwykle bywają trudne.

Dobrej nocy dziewczyny ! Dzień zaliczam do w miarę udanych. Szkoda, że tż wrócił od rana dopiero o 22.... cały dzień ręce pełne roboty.
pumas jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-11-09, 23:50   #763
Linka25
Zakorzenienie

Pumas mój jeszcze nie wrócił a jest w pracy, od godz. 8 rano. (Przynajmniej tak mi mówi )

Z tą godziną na karmienie to jest jeszcze jedna sprawa: w przyjaznych, prorodzinnych firmach chyba trochę się przymyka oko na to, czy to rzeczywiście na kp czy nie Uznaje się, tak po cichu oczywiście, ze młoda mama i tak ma ręce pełne roboty i pogodzenie pracy zawodowej (nawet w tym zmniejszonym wymiarze) i opieki nad dzieckiem, to i tak wyższa szkoła jazdy. W naszym porypanym kraju i tak ze wszystkim jest pod górkę: brak polityki prorodzinnej, mało elastyczne rozwiązania na rynku pracy, dyskryminacja kobiet na rynku pracy.. czy ta godzina to taki luksus biorac pod uwage, że wracamy do pracy gdy dziecko ma ledwo 5 miesięcy? Nie sądzę.

Edytowane przez Linka25
Czas edycji: 2012-11-09 o 23:52
Stary 2012-11-10, 00:07   #764
nicki86
Zadomowienie

Nadal nie mam czasu na bieżące nadrabianie i jutro pewnie wlece dopiero wieczorem na chwilkę, więc zawiadamiam, że Sara konczy dziś 4 miesiące!
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg torcik_truskawkowy.jpg (85,8 KB, 3 załadowań)
nicki86 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-11-10, 00:17   #765
chce_byc_mama
Zakorzenienie

jestem w domu!!!!!!!!!!!!!!!
ale tz mi zepsul klawiatre od lapka i nie wiem jak ja teraz bede pisa!!!!

Amelcia
chce_byc_mama jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-11-10, 00:27   #766
Maciejka__
Zakorzenienie

Ciastek - wcześniej o czymś zapomniałam. Skoro Rozalka tak marznie, to może zamiast przesadzać ją do spacerówki lepiej kupić dużą gondolę?

Ponieważ jednak niedługo może się z tej gondoli wychylać i będziesz musiała wyciągnąć spacerówkę, to nie warto kupować wózka nowego i drogiego.

Nie namawiam Cię, bo nie wiem, czy sama bym się na to zdecydowała. Zwłaszcza, że Rozalka jeszcze się w wózku mieści. Przemyśl to.

Jeśli jednak nie chcesz kupować wózka, który być może posłuży miesiąc, to polecam zakup śpiworka ocieplanego owczą wełną.
Mam ten http://allegro.pl/ekskluzywny-cieply...716315843.html ale na all jest znacznie więcej.
Maciejka__ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-11-10, 00:28   #767
hanjah
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez chce_byc_mama Pokaż wiadomość
Welcome home
A tż psujowi
hanjah jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-11-10, 01:37   #768
Maciejka__
Zakorzenienie

Cytat:
i malutka dostala dzis jabłuszko ale sie krzywiła

powiedzcie Wy podajecie ze sloiczka czy same robicie marchewke i jabluszko?? bo ja kupilam w sloiczku na spróbowanie.... jutro dam jej wiecej, dzis duzo nie chciałam bo jadla po 16 godiznie. odrazu potem była kupa
Na razie ze słoiczka. Przewczoraj i wczoraj dostała marchewkę, ale chyba długo ją trawi.
Cytat:
wróciliśmy od fizjoterapeutki i jest tak jak myślałam, duża asymetria góra (rączka prawa i główka lecą w prawo a nóżki w lewo)
(...) Damy radę, ale serce mnie ściska jak ona tak płacze
Strasznie to smutne , ale malutka na pewno szybko się przyzwyczai i zacznie robić postępy.
Cytat:
kurcze kochana wierze ze szybko sie polepszy, rozumiem z ejestes smutna...
A powiedz mi czemu karmic w fotliku??

Karmiłam w foteliku samochodowym. Nie zapinałam pasów, tylko na wypadek oplucia cały wyścieliłam kocykiem.

Czemu Cię zbeształa?
Cytat:
dokładnie

Kiedy poprosiłam położną, żeby pomogła mi prawidłowo przystawić Leosia do piersi, powiedziała, że w drugiej dobie po porodzie powinnam to już umieć
U nas położna - doradca laktacyjny interesowała się tymi dziewczynami, którym mogła wcisnąć Medelę. W szpitalu usłyszałam, że mała ssie książkowo, a później od położnej na spotkaniu pilotażowym (w okresie urlopowym nie miała wizyt domowych, więc poszliśmy z Różą i tż do przychodni), że to niemożliwe, bo by mnie tak nie pogryzła. Tylko czemu w takim razie nie poprosiła o przystawienie do piersi przy niej! Byłam wykończona brakiem snu, bólem piersi i ogólnym stanem zapalnym (od piersi, a wszystkie mięśnie bolały jak przy grypie). Może dlatego wtedy na to nie wpadłam.
Cytat:
Hm... no to jest prawo kobiety karmiącej żeby wychodzić tą godzinę wcześniej. Z tego co wiem to jest to deklaracja kobiety i tyle. Ja już nie karmię ale przez jakieś 2 miesiące zamierzam z tego korzystać Wracam do pracy zaraz po macierzyńskim więc to i tak duże poświęcenie.
A szef pewnie żeby wolał żeby wychodziła tylko przez 2-3 miesiące wcześniej, a nie przez rok. To zrobumiałe. Tylko, że woleć to on sobie może...
Zgodnie z prawem kobiecie karmiącej jedno dziecko należą się chyba dwie przerwy półgodzinne. Od dobrej woli pracodawcy zależy, czy zgodzi się na ich połączenie i wykorzystanie na końcu dnia pracy, czyli wcześniejsze wyjście.
Cytat:
A na kupno tej maty bym nie wpadła, gdyby nie Balbinka, więc muszę jej jeszcze raz podziękować bo co ciekawe, na miękkiej macie Luśka tak chętnie nie leżała i w ogóle nie miała zapału do ćwiczeń. Na macie piankowej codziennie odkrywa nowe umiejętności
Mnie to aż tak bardzo nie dziwi, bo Róża osiągnęłaby więcej, gdyby miała mniej śliskie podłoże. Jest młodsza od Lusi, więc niech sobie na razie ćwiczy w łóżeczku.
Cytat:
pediatra chyba znam 2 kobitki, które dostały takie zaświadczenie, ale nie wiem od jakiego lekarza. Obstawiam pediatrę.
A ja obstawiam gina, albo położną.
Cytat:
Napisane przez nicki86 Pokaż wiadomość
Nadal nie mam czasu na bieżące nadrabianie i jutro pewnie wlece dopiero wieczorem na chwilkę, więc zawiadamiam, że Sara konczy dziś 4 miesiące!
dla Sary.
Fantastyczny tort.

Phdwao - wydaje mi się, że przyrost jest dobry. Gorzej z alergią, a żeby za miesiąc wprwadzić zupki, to przecież najpierw musisz wprowadzić pojedyncze składniki.
Ciastek - na początku nie podaje się jednego dnia jabłka, a następnego marchewki. Organizm musi mieć czas na reakcję, bo nie będziesz wiedziała, co Rozi uczuliło. Podaje się jeden składnik przez kilka dni stopniowo zwiększając ilość, a dopiero później następny w taki sam sposób.
Co prawda w BLW jest inaczej, ale nasze córeczki są jeszcze malutkie.
Cytat:
Teraz będziesz zajmować się tż.
Cytat:
A Kuba skończył dziś 12 tygodni i z tej okazji a dla karmiących soczek

Skorpionku, Irmusia -

Edytowane przez Maciejka__
Czas edycji: 2012-11-10 o 01:39
Stary 2012-11-10, 08:21   #769
Balbinka1983
Rozeznanie

Cześć Dziewczyny.
Nie dam rady Was nadrobić
Przeczytałam o Pumas i deklaracji o karmieniu... zrobiłabym tak jak któraś napisała - po 3 miesiącach rzuciłabym na biurko zaświadczenie o karmieniu. Swoją drogą mało to prorodzinne... u nas w firmie spokojnie do roku czasu a nawet i dłużej można sobie skracać czas pracy

Wkurzyłam się wczoraj bo mi matka coś wspomniała, że od września Tusk chce wprowadzić macierzyński roczny... Co za patafian... kuźwa jakby nie mógł tego zrobić wcześniej normalnie załamka, nie sądzicie? mogłybyśmy sobie spokojnie rok z dzieciakami posiedzieć, nie musiałabym się martwić czy nauczę Mikołaja w porę jedzenia innych rzeczy niż mleko zanim wrócę do roboty

A teraz się stresuję. Zaczęłam mu już wprowadzać powoli jabłuszko... Wiem że to może trochę za wcześnie i pewnie tak jest bo dziś się całą noc męczył i od wczoraj po południu nie ma do tej pory kupy teraz bidulek odsypia. Ehhh

Może powinnam raczej zacząć od gotowanej marchewki? Może jest łagodniejsza niż jabłko? Od czego Wy zaczynacie?

---------- Dopisano o 08:18 ---------- Poprzedni post napisano o 08:14 ----------

Cytat:
A na kupno tej maty bym nie wpadła, gdyby nie Balbinka, więc muszę jej jeszcze raz podziękować bo co ciekawe, na miękkiej macie Luśka tak chętnie nie leżała i w ogóle nie miała zapału do ćwiczeń. Na macie piankowej codziennie odkrywa nowe umiejętności
Polecam się na przyszłość trzeba się wspierać w końcu, nie?

---------- Dopisano o 08:21 ---------- Poprzedni post napisano o 08:18 ----------

Cytat:
Przeżyliśmy dziś chwile strachu Mąż dał małemu polizać jabłuszko, no i jak tak sobie ciumkał, ugryzł 2 kawałki. Myślałam, ze zejdę na zawał, zanim mu je wyjęliśmy z buzi Jeden kawałek prawie na pewno miał już w gardle,bo wypadł dopiero, gdy mąż obrócił Leosia główką w dół. Jak on biedny płakał. Nieźle się musiał wystraszyć. Nie muszę dodawać, że miałam ochotę udusić małża, za niedopilnowanie dziecka

Kupcie sobie coś takiego: http://allegro.pl/nuby-gryzak-do-pod...706395112.html
Koleżanka mi poleciła. Zamówiłam i czekam na dostawę. Myślę że może się przydać i sprawdzić - mój Miniek za nic nie chce korzystać z gryzaków. A jabłuszko chętnie dzydza dostanie takie coś do łapy i liczę na to, że się sobą zajmie przez chwilę
Stary 2012-11-10, 08:46   #770
agunia82
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez pumas Pokaż wiadomość
Kurde, macie rację, nie pomyślałam o tym w ten sposób. Ale po mnie od razu widać, że ściemniam i wolałabym uniknąć takiej sytuacji. Ew. przyniosę zaświadczenie po tych 2-3 miesiącach....
to umów się z szefem tak, że póki co zadeklarujesz te 2-3 miesiące, ale nie zamykając sobie furtki, czyli z możliwością przedłużenia tego okresu jeśli przyniesiesz zaświadczenie o karmieniu (on od Ciebie wymagać nie może, ale Ty sama przecież możesz to zaproponować). To mu powinno przykrócić zapędy pozbawiania Ciebie twoich praw

Cytat:

Z tą godziną na karmienie to jest jeszcze jedna sprawa: w przyjaznych, prorodzinnych firmach chyba trochę się przymyka oko na to, czy to rzeczywiście na kp czy nie Uznaje się, tak po cichu oczywiście, ze młoda mama i tak ma ręce pełne roboty i pogodzenie pracy zawodowej (nawet w tym zmniejszonym wymiarze) i opieki nad dzieckiem, to i tak wyższa szkoła jazdy. W naszym porypanym kraju i tak ze wszystkim jest pod górkę: brak polityki prorodzinnej, mało elastyczne rozwiązania na rynku pracy, dyskryminacja kobiet na rynku pracy.. czy ta godzina to taki luksus biorac pod uwage, że wracamy do pracy gdy dziecko ma ledwo 5 miesięcy? Nie sądzę.
jak ja się cieszę, że ja nie mam takich dylematów. Jestem umówiona z szefem, że oficjalnie przechodzę na wychowawczy, ale wracam na umowę o dzieło na pół etatu i pracuje w godzinach, które mi odpowiadają (praca na umowę o dzieło na wychowawczym u tego samego pracodawcy jest możliwa wg prawa, ale nie może kolidować z opieką nad dzieckiem )
ale mój szef nie idzie wszystkim pracownikom tak na rękę - właściwie to muszę przyznać, że wypracowałam sobie dobrą pozycję w firmie, chyba jak żaden inny pracownik. No ale ja to osiągnęłam naprawdę ciężką pracą, bo to co wyczyniali moi podopieczni w tej firmie to czasami przekraczało wszelkie pojęcie a i zdarzało się, że ocierało się o działanie na szkodę firmy... Ciężko teraz o dobrego pracownika to i szefu docenia moje zaangażowanie

Cytat:

Cytat:

a to psuja TŻ

Cytat:
Mnie to aż tak bardzo nie dziwi, bo Róża osiągnęłaby więcej, gdyby miała mniej śliskie podłoże. Jest młodsza od Lusi, więc niech sobie na razie ćwiczy w łóżeczku.
a tak jeszcze w temacie tej pianki - wydawało mi się, że ona duża i spokojnie starczy Luśce. A ten pieron wczoraj o mały włos, a by mi się z tej pianki zczołgał! Obawiam się, że jak tylko odkryje jak wyjąć rączki spod brzuszka, to zaraz mi na podłogę zejdzie!
Oj trzeba szybko inwestować w dobry odkurzacz
a czaimy się z małżem na roombę, tylko wydatek spory...

agunia82 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-11-10, 08:50   #771
prince_polo
Zakorzenienie

hej
Ale mam zakwasy w udach jak ide ti mam wrazenie z emi sie na boki wyginają

nie pochwaliłam sie wczoraj rano wykonałam te cwiczenia z E Ch ale wytrzymałam 26 minut i padłam. Tyle ze sumiennie kazde powtorzenie robiłam. No a dzis efekty

wiec dzis te odpuszcze a zrobie inne

Wanilka wiesz ze na plytce od Ciebie sa 3 filmiki do cwiczenia? pewnie dałas mi soecjalnie zebym sie wkoncu za siebie wziela

mala jakby mniej tych krostek miala..... i plamek juz niema..... chyba to od jabluszka. I neiwiem czy dzis podawac Jej jeszcze czy czekac az zejdzie i podac drugi raz by zobaczyc czy to od tego??

---------- Dopisano o 08:50 ---------- Poprzedni post napisano o 08:49 ----------

nadrobie Was za chwile, bo musze cos zjesc , wczoraj nie jadlam nic po 18

Ćwiczę
Zapuszczam naturalki!
prince_polo jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-11-10, 08:55   #772
phdwao
Zakorzenienie

Dzieki dziewczyny za wszystkie wczorajsze posty! Macie racje waga zla nie jest, lekarka sparwdzala to jest ok. 50 go centyla, no a z ta alergia mam nadzieje ze przejdzie to a nie sie rozwinie, ja alergii nie mam, tz tez nie wiem moze skora dojrzeje i nie bedzie taka wrazliwa.

Wanilko nie wyrzycaj sobie, widze ze to prybieranie zwalnia juz u wielu dzieci, podejrEwam ze cos przybral zobaczysz u lekarza
phdwao jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-11-10, 08:55   #773
Paulaaa23
Rozeznanie

Odebrałam wyniki morfologii i nie wiem co myśleć... Limfocyty powyżej normy, neutrocyty poniżej... Pozostałe wszystko w normie, no może leukocyty też nie bardzo, bo przy dolnej granicy....
Byłam na zakupach, m.in. w rossmannie i są tam chusteczki te zielone w promocji 6x64szt. za niecałe 27zł !

Cytat:
Napisane przez Malwina_a Pokaż wiadomość
Ja wczoraj z Agatką byłam na szczepieniu, spała wczoraj od 19 do 11 dzisiaj z przerwami na karmienie i teraz na zmianę zasypia na godzinę i się bawi godzinę, nigdy tyle moje dziecko nie spało, aż się martwię
Waży 6,350kg i ma 69cm
Pani doktor zwróciła nam uwagę, że niby Agatka kiepsko podnosi główkę, a sprawdzala to niby na brzuszku, a mała się nie chciała podnieść tylko kładła główkę na bok, a niby podobno powinna już się na rączkach podnosić?bo w innych pozycjach trzyma główkę super, a brzuszka nie lubi.
Więc się pytam sierpniówek czy dzieciaczki się już podnoszą?
super wieści Co do podnoszenia, to teraz już tak. Jeszcze kilka dni temu Adaś położony na brzuszku od razu darł się i leżał plackiem. I nagle z dnia na dzień i to całkiem przypadkiem (bo położyłam go na brzuchu po kąpieli, żeby mu plecki posmarować) podniósł główkę dość wysoko. A w innych pozycjach już wcześniej trzymał dobrze główkę.

Cytat:
Napisane przez modnisia86 Pokaż wiadomość
Moja mala jest z poczatku sierpnia i ladnie dzwiga glowe na brzuszku. Ale za to ciagnieta do siadu nie dzwiga jej, wiec od nastepnego tygodnia zaczynamy rehabilitacje.
o kurcze.... Mój też ciągnie się do siadu, ale mu nie pozwalam, bo głowa zostaje w tyle. A we wszystkich innych pozycjach trzyma głowę super...

Cytat:
czeka nas rehabilitacja i zmiana nawyków pielęgnacyjnych. Jak niunia strasznie płacze teraz przy kazdej czynności bo musimy wszystko robić w inny sposób
I leżaczek mamy wywalić... a karmić mam ją w foteliku samochodowym bo asymetria jest zbyt silna
Z tego powodu niunia nie wyciąga rączek do zabawek no i tym samym ich nie chwyta
Rehabilitacje mamy 2x na tydzień + codzienny masaż, ćwiczenia i zmiana przyzwyczajeń... ehhh

Damy radę, ale serce mnie ściska jak ona tak płacze
o kurcze Ale myślę, że mała szybko się wyćwiczy

Cytat:
hej
a po czym lekarka stwierdziła te skłonności do alergii??

Cytat:
ważyłam dziś mojego szkraba przed kąpielą i wyszło że przez miesiąc nie przybrał kompletni nic albo nawet schudł 300 gr wiem że waga łazienkowa może kłamać ale nie aż tak i co ja mam teraz zrobić? potwierdza się że młody mniej je i pewnie przez to mam zauważalnie mniej pokarmu
najlepiej podejdź do przychodni i tam go zważ, ewentualnie pogadaj jeszcze z lekarzem.

Paulaaa23 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-11-10, 09:02   #774
agunia82
Zakorzenienie

Cytat:
mala jakby mniej tych krostek miala..... i plamek juz niema..... chyba to od jabluszka. I neiwiem czy dzis podawac Jej jeszcze czy czekac az zejdzie i podac drugi raz by zobaczyc czy to od tego??
najlepiej skonsultuj z pediatrą co dalej

Cytat:
Napisane przez Paulaaa23 Pokaż wiadomość
Odebrałam wyniki morfologii i nie wiem co myśleć... Limfocyty powyżej normy, neutrocyty poniżej... Pozostałe wszystko w normie, no może leukocyty też nie bardzo, bo przy dolnej granicy....
dla takich maluchów normy są inne. U nas było chyba podobnie (teraz nie sprawdzę, ale tak mi się kojarzy). Pediatra stwierdziła, że na tym etapie to jest ok

agunia82 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-11-10, 09:35   #775
chce_byc_mama
Zakorzenienie

Witam sie z mojego domku
(iezko bedzie mi pisa bo zepsla i sie ta literki pomiedzy x i b
wie zamiast jednej bede wstawia( nawias (hyba bo nie wiem jak pisa(....

Amelcia
Stary 2012-11-10, 09:58   #776
Linka25
Zakorzenienie

Cytat:
Witam sie z mojego domku
(iezko bedzie mi pisa bo zepsla i sie ta literki pomiedzy x i b
wie zamiast jednej bede wstawia( nawias (hyba bo nie wiem jak pisa(....
haha już nawet mamy próbkę

fajnie, że już jesteś
Stary 2012-11-10, 10:03   #777
chce_byc_mama
Zakorzenienie

Cytat:
haha już nawet mamy próbkę

fajnie, że już jesteś
no bo wylal kawe na klawiature osiol jeden

Amelcia
Stary 2012-11-10, 10:04   #778
Maciejka__
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Paulaaa23 Pokaż wiadomość
Byłam na zakupach, m.in. w rossmannie i są tam chusteczki te zielone w promocji 6x64szt. za niecałe 27zł !
*
super wieści Co do podnoszenia, to teraz już tak. Jeszcze kilka dni temu Adaś położony na brzuszku od razu darł się i leżał plackiem. I nagle z dnia na dzień i to całkiem przypadkiem (bo położyłam go na brzuchu po kąpieli, żeby mu plecki posmarować) podniósł główkę dość wysoko. A w innych pozycjach już wcześniej trzymał dobrze główkę.
Nie myśl, tylko idź do lekarza. Czasem wydaje się, że połowa wyników jest zła, a to tylko minimalne różnice w proporcjach.
*
Fajnie, że piszesz, ale niedawno kupiłam 3 sześciopaki w Realu, więc mam zapas do stycznia albo lutego. Powinnam zrobić do czerwca?
*
Malwina - Paula mi przypomniała, że moja w czasie niechęci do podnoszenia w łóżeczku, na przewijaku po kąpieli (w czasie masowania placków) była bardziej chętna do ćwiczeń.
Stary 2012-11-10, 10:05   #779
prince_polo
Zakorzenienie

jedziemy dzis do tescow by nie przyjezdzali jutro bo maja zamiar sie zwalic całą rodziną wiec wole jechac na 2 godizny tam, niech juz strace. I wrocimy a oni by siedzieli u nas pol dnia

tak wiec musze gotowac obiad dla B i posprzatac . Nie mam czasu nbadrobic pozniej to zrobie

Ćwiczę
Zapuszczam naturalki!
prince_polo jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-11-10, 10:08   #780
wanilllka82
Wtajemniczenie

Witajcie kolejna noc z karmieniem co 3 h, ja nie wiem co sie dzieje

dziś młodego nie zważę bo przychodnia do której chodzimy jest w weekendy zamknięta a nawet nie wiem gdzie mam przychodnie dyżurująca, muszę się dowiedzieć na wszelki wypadek... tak więc ważenie przekładam na poniedziałek

dziękuje za wszystkie słowa wsparcia jesteście kochane

Cytat:
Ciastek - wcześniej o czymś zapomniałam. Skoro Rozalka tak marznie, to może zamiast przesadzać ją do spacerówki lepiej kupić dużą gondolę?

Ponieważ jednak niedługo może się z tej gondoli wychylać i będziesz musiała wyciągnąć spacerówkę, to nie warto kupować wózka nowego i drogiego.

Nie namawiam Cię, bo nie wiem, czy sama bym się na to zdecydowała. Zwłaszcza, że Rozalka jeszcze się w wózku mieści. Przemyśl to.

Jeśli jednak nie chcesz kupować wózka, który być może posłuży miesiąc, to polecam zakup śpiworka ocieplanego owczą wełną.
Mam ten http://allegro.pl/ekskluzywny-cieply...716315843.html ale na all jest znacznie więcej.
powiedzmy sobie szczerze, żadna z nas nie zdecydowałaby się na kupienie wózka nowego, drogiego który posłuży przez miesiąc, przecież to kompletnie bez sensu
Cytat:
nareszcie
Cytat:

Cytat:
Wanilka wiesz ze na plytce od Ciebie sa 3 filmiki do cwiczenia? pewnie dałas mi soecjalnie zebym sie wkoncu za siebie wziela
oczywiście że wiem

Edytowane przez wanilllka82
Czas edycji: 2012-11-10 o 10:13
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości