Wakacyjne Mamy 2012 - część IV - Strona 32 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Odchowalnia - jestem mamą

Notka

Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2012-11-11, 19:59   #931
chce_byc_mama
Zakorzenienie

Dot.: Wakacyjne Mamy 2012 - część IV

Cytat:
Napisane przez Soleilka Pokaż wiadomość

Zjadłam 7 bananów dziś
Ty bananowy potworku!

Amelcia
chce_byc_mama jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-11-11, 20:03   #932
anna99302
Zadomowienie

Dziewczyny mam jeszcze pytanie. MOja znajoma twierdzi, że dziecko po 3miesiącu nie powinno już się budzić w nocy a już na pewno nie karmić go?? No mój mały ma dwie pobudki ok 23-24:00 i 3-4:00 i dostaje mleczko bo inaczej nie zaśnie co o tym myślicie??
anna99302 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-11-11, 20:04   #933
Irmusia81
Zakorzenienie

Phadwao podusia wydaje się być ok
Irmusia81 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-11-11, 20:04   #934
anna99302
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Kasik_12 Pokaż wiadomość
I
Anna wow ciekawa branża

---------- Dopisano o 19:53 ---------- Poprzedni post napisano o 19
No...jak jest dobrze to jest super. ale jak jest kryzys to jest masakra...a teraz mamy kryzys
Stary 2012-11-11, 20:06   #935
Irmusia81
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez anna99302 Pokaż wiadomość
Dziewczyny mam jeszcze pytanie. MOja znajoma twierdzi, że dziecko po 3miesiącu nie powinno już się budzić w nocy a już na pewno nie karmić go?? No mój mały ma dwie pobudki ok 23-24:00 i 3-4:00 i dostaje mleczko bo inaczej nie zaśnie co o tym myślicie??
każde dziecko jest inne. Nie można generalizować. Wg mnie to jakaś bzdurna teoria. Kiedy L budzi się w nocy, karmię go
Stary 2012-11-11, 20:07   #936
nel_a
Zakorzenienie

Cytat:
synek szwagierki ma ponad 4m i budzi się podobnie jak Twój.
Dziwna teoria tej Twojej znajomej przecież każde dziecko inne jest.

a dowiedziałam się dziś że szwagierka miała przeboje po tym bananie którego dała małemu. Zwymiotował go i płakał strasznie.
ech...

a my mamy zmartwienie....straszną wilgoć mamy w mieszkaniu...

nel_a jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-11-11, 20:09   #937
phdwao
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez chce_byc_mama Pokaż wiadomość
dla Jasia?
ja to jestem przeciwna akurat zwlaszcza teraz Amelka jak ma cos pod glowa nawet jesli jest to pielucha tetrowa, chwyta to, przekreca sie ciagna to do siebie i od razu laduje to u niej na buzi...
aha, Jas na razie nic takeigo nie robi
Cytat:
Napisane przez Kasik_12 Pokaż wiadomość

Myślę , że jest raczej ok. Nadia ma taką cienkę podusię , a poszukaj jeszcze jakichś cieńszych ... taka będzie na pewno bezpieczniejsza
szukałam, cieńszych nie ma, w sumei w realu lepiej można okreslić tą grubosc
Cytat:
Phdwao Fabi ma coś podobnego i bez niej nie umie spać
ooo
Cytat:
uważam wręcz przeciwnie,d zieci nocnym karmieniem udowadniaja jak potrzebuja bliskości, a rózniez nadrabiają potrzeby kaloryczne.
Cytat:
Napisane przez Irmusia81 Pokaż wiadomość
Phadwao podusia wydaje się być ok

zmykam
phdwao jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-11-11, 20:17   #938
nitka_88
Zadomowienie

Dla Leosia

Nadalka, współczuje teściów

www.NiciutKa.pl
nitka_88 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-11-11, 20:19   #939
chce_byc_mama
Zakorzenienie

Cytat:
bzdura...
Mojej mamy bratanica ma 18 miesiey i dalej budzi sie raz w nocy o 3 na mleko, to dziecko ma ryczec z glodu i nie dac mu jesc?

Amelcia
Stary 2012-11-11, 20:26   #940
wanilllka82
Wtajemniczenie

Cytat:
Leoś kończy dziś 4 miesiące Zapraszamy na serniczek

Cytat:
dla Jasia?
ja to jestem przeciwna akurat zwlaszcza teraz Amelka jak ma cos pod glowa nawet jesli jest to pielucha tetrowa, chwyta to, przekreca sie ciagna to do siebie i od razu laduje to u niej na buzi...
ja mam takie samo zdanie co do poduszek dla niemowląt, zresztą gdzieś czytałam że dziecko nie powinno mieć poduszki do roku, raz że kręgosłup a dwa ryzyko śmierci łóżeczkowej

Cytat:
3 miesiące to jeszcze maleńkie dziecko, bzdurna teoria, niby czemu ma nie jeść? to jest pogląd ludzi starszych, wtedy dzieciom dawano wodę w nocy tylko sama nie wiem po co

Cytat:
Napisane przez nel_a Pokaż wiadomość
my mamy zmartwienie....straszną wilgoć mamy w mieszkaniu...
mamy podobny problem, może nie jakoś strasznie ale trochę o tym czytałam i mogę ci co nieco poradzić, przede wszystkim trzeba poprawić wentylacje w mieszkaniu jeśli to mozliwe, kup też sobie pochłaniacze wilgoci, jeden pochłaniacz oczyszcza 20 m, a poza tym częste wietrzenie mieszkania- otworzyć okno na maksa na 5 min i tak kilka razy dziennie, zimne powietrze ma dużo większą możliwość pochłonięcia wilgoci niż ciepłe, do tego odszczelnij okna, meble przy ścianach zewnętrznych odsuń od ściany na co najmniej 10 cm, jak już masz gdzieś pleśń to trzeba to koniecznie wyprać/oczyścić/wyrzucić

natalko współczuje teściów prostacy

Edytowane przez wanilllka82
Czas edycji: 2012-11-11 o 20:28
wanilllka82 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-11-11, 20:29   #941
prince_polo
Zakorzenienie

a tak w ogóle moja niunia skonczyla dziś 4 miesiące

Ćwiczę
Zapuszczam naturalki!
prince_polo jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-11-11, 20:50   #942
nel_a
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez wanilllka82 Pokaż wiadomość

ja mam takie samo zdanie co do poduszek dla niemowląt, zresztą gdzieś czytałam że dziecko nie powinno mieć poduszki do roku, raz że kręgosłup a dwa ryzyko śmierci łóżeczkowej

3 miesiące to jeszcze maleńkie dziecko, bzdurna teoria, niby czemu ma nie jeść? to jest pogląd ludzi starszych, wtedy dzieciom dawano wodę w nocy tylko sama nie wiem po co

mamy podobny problem, może nie jakoś strasznie ale trochę o tym czytałam i mogę ci co nieco poradzić, przede wszystkim trzeba poprawić wentylacje w mieszkaniu jeśli to mozliwe, kup też sobie pochłaniacze wilgoci, jeden pochłaniacz oczyszcza 20 m, a poza tym częste wietrzenie mieszkania- otworzyć okno na maksa na 5 min i tak kilka razy dziennie, zimne powietrze ma dużo większą możliwość pochłonięcia wilgoci niż ciepłe, do tego odszczelnij okna, meble przy ścianach zewnętrznych odsuń od ściany na co najmniej 10 cm, jak już masz gdzieś pleśń to trzeba to koniecznie wyprać/oczyścić/wyrzucić

natalko współczuje teściów prostacy
dzięki za rady
jak wróciliśmy od teściowej z obiadu to zabraliśmy się za przesuwanie łóżka w sypialni - tam jest najgorzej. 10cm to u nas za mało, mimo wszystko wilgoć wychodzi. Teraz jest odsunięte na 60cm. - zobaczymy czy będzie lepiej, jak nie to trzeba będzie inaczej postawić. Kanapę z dużego pokoju też przestawiliśmy, ściany powycierałam. Otwieram okna ale raz dziennie, będę częściej. Jak gotuję to otwieram teraz okno. Te pochłaniacze mam w planach kupić. Jeśli chodzi o okna to w 2 na 4 mam mikrowentylacje non stop.

---------- Dopisano o 20:50 ---------- Poprzedni post napisano o 20:49 ----------

Cytat:
Napisane przez prince_polo Pokaż wiadomość
nie zagaduj tylko lej
100 lat dla Małej

Stary 2012-11-11, 20:57   #943
Vestis
Raczkowanie

Nooo, wreszcie nadrobiłam

Sto lat dla Leosia i Rozi!!

Cytat:
Dziwne ludzie mają teorie - dziecko się obudzi i płacze to co, mam mu nie dać jeść?
Bartek bez mleka też by nie zasnął. Ale ma nadzieję, że niebawem z tego wyrośnie, bo nie wyobrażam sobie powrotu do pracy z tymi nocnymi pobudkami.

Wanilka, Phdwao piszecie o tych nocnych pobudkach - mój mały też teraz budzi sie średnio 4 razy w nocy. Były już takie piękne momenty, że była tylko 1 pobudka, a teraz mamy powtórkę z okresu niemoewlęcego... nawet w ostatnim karmieniu na noc zaczęłam podawać flachę mm, myślałam, że może dłużej potrzyma, ale nic to nie dało.no, ale wierzę, że się to ustabilizuje.

---------- Dopisano o 20:57 ---------- Poprzedni post napisano o 20:55 ----------

Cytat:
dzięki za rady
jak wróciliśmy od teściowej z obiadu to zabraliśmy się za przesuwanie łóżka w sypialni - tam jest najgorzej. 10cm to u nas za mało, mimo wszystko wilgoć wychodzi. Teraz jest odsunięte na 60cm. - zobaczymy czy będzie lepiej, jak nie to trzeba będzie inaczej postawić. Kanapę z dużego pokoju też przestawiliśmy, ściany powycierałam. Otwieram okna ale raz dziennie, będę częściej. Jak gotuję to otwieram teraz okno. Te pochłaniacze mam w planach kupić. Jeśli chodzi o okna to w 2 na 4 mam mikrowentylacje non stop.
A czym się ta wilgoć objawia - ściana kwitnie czy tylko się skrapla woda?

Preferencje

Moje blogowanie - zapraszam
Vestis jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-11-11, 21:04   #944
wvictoria
Wtajemniczenie

cześć Mamusie
Miałam prawie 2dniwy odwyk os netu Wczoraj i dziś całe dnie byliśmy u moich rodziców, było super
Poza tym nic więcej nie było. Teraz nadrabiam ale będę odpisywać po kawałku żeby mi nie pozjadało cytatów

Cytat:
dziękuję w imieniu Kuby i swoim

Cytat:
Napisane przez red_scorpio Pokaż wiadomość
U mnie w pracy grzecznie prosimy o zaświadczenie. Jest obojętnie czy wystawia je gin czy pediatra. "Toleruje" się krótszy dzień pracy tylko jak jest zaświadczenie. Ale to takie wew. uregulowania. Może są krzywdzące ale generalnie zazwyczaj jest tak, że 100 lat już nie karmią a przynoszą zaświadczenia i wychodzą wcześniej. Dla świętego spokoju walnęłabym takim zaświadczeniem szefowi po 2-3 mcach. Pewnie mina jego będzie bezcenna.

Małego karmię na dużej poduszce, którą kupiłam do spania w ciąży. Niby taka fasolka ale ogromniasta. Zwijam ją 2x i Maciek w nią wpada. Teraz mam problem bo odkrywa swoje rączki i wiecznie majstruje przy butli wyciągając ją sobie

Stawiam, że sama nie potrafiła

Doradca laktacyjny, hmmm pięknie brzmi i tyle. Najbliższa poradnia w Chorzowie - 10 km. Jak zadzwoniłam to usłyszałam, żed jest tylko dla rodzących u nich (bo to przy szpitalu). Miałam nawet pisać skargę do portalu okarmieniu, na którym znalazłam adres ale czasu brak.

Chcialabym chodzić na taką grupę wsparcia. Bo tego mnie najbardziej brakowało. Teraz chyba z czystym sumieniem mogę powiedzieć, że ja chyba miałam depresję poporodową. Chwała, że zdawałam sobie z tego sprawę. Teraz jest znacznie lepiej ale na poczatku siedziałam i wyłam. Dzicka się bałam i panicznie bałam się, że coś mu się stanie.

dla jubilatów

Spokojnej nocki. Ja dziś padam. Mały ma ciężkie dni. Chce żeby poświęcać mu całą uwagę. Więc śpiewam, gadam, robie głupie miny, tańczę i wiele innych aktywności a potem nie mam jak mleka przygotować bo Maciek się sobą nie zajmie Tak wiem, krzywdę robię sobie ale co tam... kiedy go mam rozpieszczać

ZMykam, bo następne karmienie o 2 a czas leci... dobranoc.
Odezwę się pewnie po weekendzie bo nie wiem jak z czasem gdy zostanę sama w weekend z Maciusiem.

No i dziękujemy za miłe słowa pod adresem Maciusia.
Fajnie, że się odezwałaś
Dobrze, że depresja minęła. Teraz pozostaje Ci cieszyć się macierzyństwem

Cytat:
ja też miałam depresję...ale ja się nie bałam opiekować Małym- ja po prostu tego nie chciałam. Chciałam, żeby było jak dawniej. Nagle poczułam się zbędna, bo wszyscy pytali tylko o Leosia.
Po jakimś miesiącu mi przeszło, ale przez te pierwsze tygodnie prosiłam męża i mamę, żeby nie zostawiali mnie samej z dzieckiem:p rosi:
Potem się oswoiłam z sytuacją, ale te początki były bardzo trudne.
Współczuję tej depresji Dobrze, że miał Ci kto pomóc. I dobrze, że to już za Tobą
Ja miałam odwrotnie - nie chciałam absolutnie żadnej pomocy przy młodym. Na samą myśl, że ktoś mnie będzie chciał wyręczyć w opiece nad nim targało mną bo tego nie chciałam. Chciałam sama wszystko zrobić, wszystkiego się nauczyć i najlepiej być z małym cały czas sama. Tolerowałam jeszcze męża przy nas ale inni mnie już wkurzali. Teraz już prędzej przyjmuję pomoc ale nadal sama o nią nie proszę. Zresztą ja już taka jestem, że chcę zawsze wszystko robić sama. Tak prywatnie jak i w pracy uważam, że sama dam sobie radę najlepiej.

Cytat:
Napisane przez pumas Pokaż wiadomość
No właśnie viki, ja jestem w podobnej sytuacji Chciałabym nie naduzywać swojego prawa, ale przecież nikt nie może mi nakazać karmienia przez x czasu, na zyczenie, prawda?

Zapomniałąm Ci kiedyś odp. w sprawie tej platformy - chodziłam kiedyś na siłownię i tam była ta platforma, często się na niej wibrowałam :P i powiem Ci, że strasznie telepało, aż mi mózg trzepało, uważam, że to działało, ale czy na pewno ? Nie wiem.
Dlatego mnie się wydaje, że przez te parę miesięcy (ja planuję przez 3) to niech mi naskoczą - twardo będę mówić, że karmię A później to już przestanę. Ale wydaje mi się, że nikt od Ciebie nie może wymagać deklaracji bo co jeśli nie uda Ci się odstawić dziecka?

Dziękuję Kupiłam platformę. Mąż ją właśnie złożył i teraz mam nadzieję, że będzie działać

Cytat:
Napisane przez Linka25 Pokaż wiadomość
Pumas mój jeszcze nie wrócił a jest w pracy, od godz. 8 rano. (Przynajmniej tak mi mówi )

Z tą godziną na karmienie to jest jeszcze jedna sprawa: w przyjaznych, prorodzinnych firmach chyba trochę się przymyka oko na to, czy to rzeczywiście na kp czy nie Uznaje się, tak po cichu oczywiście, ze młoda mama i tak ma ręce pełne roboty i pogodzenie pracy zawodowej (nawet w tym zmniejszonym wymiarze) i opieki nad dzieckiem, to i tak wyższa szkoła jazdy. W naszym porypanym kraju i tak ze wszystkim jest pod górkę: brak polityki prorodzinnej, mało elastyczne rozwiązania na rynku pracy, dyskryminacja kobiet na rynku pracy.. czy ta godzina to taki luksus biorac pod uwage, że wracamy do pracy gdy dziecko ma ledwo 5 miesięcy? Nie sądzę.
Dobrze piszę, polać jej soczku

Cytat:
Napisane przez nicki86 Pokaż wiadomość
Nadal nie mam czasu na bieżące nadrabianie i jutro pewnie wlece dopiero wieczorem na chwilkę, więc zawiadamiam, że Sara konczy dziś 4 miesiące!

Cytat:
Napisane przez Maciejka__ Pokaż wiadomość
Zgodnie z prawem kobiecie karmiącej jedno dziecko należą się chyba dwie przerwy półgodzinne. Od dobrej woli pracodawcy zależy, czy zgodzi się na ich połączenie i wykorzystanie na końcu dnia pracy, czyli wcześniejsze wyjście.
Masz rację. Ale biorąc po uwagę, że zwykle dojeżdżamy do pracy kawałek (czy to w tym samym mieście czy innym) to taka 30minutowa przerwa mnie np. nie uszczęśliwa Ja do pracy mam 70km czyli ok. 1h jazdy. Nie ma opcji żebym się zdążyła uwinąć żeby dziecko nakarmić A i nie spotkałam się z tym żeby pracodawca się nie zgodził na wcześniejsze wyjście i mam nadzieję, że zgodzą się na wcześniejsze wyjścia (mnie nawet proponowali żebym w ciąży badania robiła na koszt firmy - mamy lekarza zakładowego i jeśli on by mi wypisał skierowanie na badania - musiałabym iść ze skierowaniem od gin a ona by mi tylko je przepisała na firmowy druk - to firma zapłaci za badania. Ale ja z tego nie skorzystalam bo chodziłam do gina na nfz więc i tak miałam je za friko (płaciłam tylko za 2 badania)).

Cytat:
Napisane przez agunia82 Pokaż wiadomość
to umów się z szefem tak, że póki co zadeklarujesz te 2-3 miesiące, ale nie zamykając sobie furtki, czyli z możliwością przedłużenia tego okresu jeśli przyniesiesz zaświadczenie o karmieniu (on od Ciebie wymagać nie może, ale Ty sama przecież możesz to zaproponować). To mu powinno przykrócić zapędy pozbawiania Ciebie twoich praw

jak ja się cieszę, że ja nie mam takich dylematów. Jestem umówiona z szefem, że oficjalnie przechodzę na wychowawczy, ale wracam na umowę o dzieło na pół etatu i pracuje w godzinach, które mi odpowiadają (praca na umowę o dzieło na wychowawczym u tego samego pracodawcy jest możliwa wg prawa, ale nie może kolidować z opieką nad dzieckiem )
ale mój szef nie idzie wszystkim pracownikom tak na rękę - właściwie to muszę przyznać, że wypracowałam sobie dobrą pozycję w firmie, chyba jak żaden inny pracownik. No ale ja to osiągnęłam naprawdę ciężką pracą, bo to co wyczyniali moi podopieczni w tej firmie to czasami przekraczało wszelkie pojęcie a i zdarzało się, że ocierało się o działanie na szkodę firmy... Ciężko teraz o dobrego pracownika to i szefu docenia moje zaangażowanie
ad. 1. dobry pomysł
ad. 2. zgadzam się - bardzo trudno o dobrego pracwnika

Cytat:
Witam sie z mojego domku
(iezko bedzie mi pisa bo zepsla i sie ta literki pomiedzy x i b
wie zamiast jednej bede wstawia( nawias (hyba bo nie wiem jak pisa(....
Witaj w domku

http://fajnamama.pl/suwaczki/kjxyg8y.png
wvictoria jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-11-11, 21:13   #945
anna99302
Zadomowienie

Dziękuję za odpowiedzi! też tak myślałam jak wy mówicie, a ona twierdzi żeby dzziecko przepajać w nocy albo dać mu smoka. no u nas to nie przejdzie. mały musi zjeść i już bo inaczej nie zaśnie

Cytat:
Napisane przez Vestis Pokaż wiadomość

Dziwne ludzie mają teorie - dziecko się obudzi i płacze to co, mam mu nie dać jeść?
Bartek bez mleka też by nie zasnął. Ale ma nadzieję, że niebawem z tego wyrośnie, bo nie wyobrażam sobie powrotu do pracy z tymi nocnymi pobudkami.
nooo powrót do pracy z pobudkami sucks!!!!!!! jak idę na 9:00 to dwie kawy minimum!!!!!!!

---------- Dopisano o 21:13 ---------- Poprzedni post napisano o 21:12 ----------

właśnie dostałam ogromną michę frytek i colę...i jak tu trzymać linię?!?!?
Stary 2012-11-11, 21:16   #946
Irmusia81
Zakorzenienie

Cytat:
sto lat dla Rozi

wvictoria

---------- Dopisano o 21:16 ---------- Poprzedni post napisano o 21:15 ----------

Cytat:
[/COLOR]właśnie dostałam ogromną michę frytek i colę...i jak tu trzymać linię?!?!?

Stary 2012-11-11, 21:17   #947
Vestis
Raczkowanie

Dziewczyny, a tak z innej beczki: ma któraś z Was butelki z Tomme Tippe?

Nam znajomi polecili, zamówiliśmy je przez alle w bardzo dobrej cenie, ale się okazało, że okropnie śmierdzą.
Gotowałam je 5 min i już 3 dzień się wietrzę, ale póki co nie pomaga. Śmierdzi plastikiem i chemią. Nie bardzo sobie wyobrażam, żebym podała dziecku w tym mleko... zastanawiam się czy taka jest ich uroda, czy to nie przypadkiem jakieś podróby made by chińskie rączki

Preferencje

Stary 2012-11-11, 21:18   #948
nel_a
Zakorzenienie

Cytat:
Nooo, wreszcie nadrobiłam

Sto lat dla Leosia i Rozi!!

Wanilka, Phdwao piszecie o tych nocnych pobudkach - mój mały też teraz budzi sie średnio 4 razy w nocy. Były już takie piękne momenty, że była tylko 1 pobudka, a teraz mamy powtórkę z okresu niemoewlęcego... nawet w ostatnim karmieniu na noc zaczęłam podawać flachę mm, myślałam, że może dłużej potrzyma, ale nic to nie dało.no, ale wierzę, że się to ustabilizuje.

---------- Dopisano o 20:57 ---------- Poprzedni post napisano o 20:55 ----------

A czym się ta wilgoć objawia - ściana kwitnie czy tylko się skrapla woda?
robią się czarne

Stary 2012-11-11, 21:29   #949
Vestis
Raczkowanie

Cytat:

właśnie dostałam ogromną michę frytek i colę...i jak tu trzymać linię?!?!?

Ojj, nie kuś nie pamiętam kiedy ostatnio jadłam frytki, że o coli już nie wspomnę

---------- Dopisano o 21:29 ---------- Poprzedni post napisano o 21:19 ----------

Cytat:
robią się czarne
No to u nas jest to samo, też jest w domu duża wilgoć i ściany robią się czarne, zwłaszcza jest to problem w kuchni, łazience i na ścianach północnych. Mam pochłaniacze wilgoci i nawet fajnie się sprawdzają, woda się tam gromadzi momentalnie. A poza tym - tak jak pisała któraś z dziewczyn - częste wietrzenie pomieszczeń, zwłaszcza łazienki, żeby "odparowała", w kuchni włączanie okapu jak coś się gotuje etc.
A na te wykwity dobrze działa taki środek - jeśli dobrze pamiętam to nazywa się Savo, kupowaliśmy to na allegro, spryskuje się ścianę i naprawdę pomaga, ale zapach jest taki, że co najmniej przez dwa dni w pokoju nie da się spać.

Preferencje

Stary 2012-11-11, 21:31   #950
nel_a
Zakorzenienie

Cytat:
Ojj, nie kuś nie pamiętam kiedy ostatnio jadłam frytki, że o coli już nie wspomnę

---------- Dopisano o 21:29 ---------- Poprzedni post napisano o 21:19 ----------

No to u nas jest to samo, też jest w domu duża wilgoć i ściany robią się czarne, zwłaszcza jest to problem w kuchni, łazience i na ścianach północnych. Mam pochłaniacze wilgoci i nawet fajnie się sprawdzają, woda się tam gromadzi momentalnie. A poza tym - tak jak pisała któraś z dziewczyn - częste wietrzenie pomieszczeń, zwłaszcza łazienki, żeby "odparowała", w kuchni włączanie okapu jak coś się gotuje etc.
A na te wykwity dobrze działa taki środek - jeśli dobrze pamiętam to nazywa się Savo, kupowaliśmy to na allegro, spryskuje się ścianę i naprawdę pomaga, ale zapach jest taki, że co najmniej przez dwa dni w pokoju nie da się spać.
dzięki za info, zobaczę ten środek, jak coś to go użyjemy jak rodzice zrobią swoje mieszkanie na dole, wtedy się do nich przeniesiemy.

aaaa pleśni najwięce mamy w sypialni i w dużym pokoju, zero u Emila bo to śtodkowy pokój. Łazienkę mamy w drugiej części piętra, a w kuchni w zasadzie nic się nie dzieje, czasem jak dużo gotuję to kafelki mam mokre albo cieknie mi z sufitu.

Edytowane przez nel_a
Czas edycji: 2012-11-11 o 21:33
Stary 2012-11-11, 21:36   #951
blueberry88
Zakorzenienie

Heja!

Cytat:
Dawno nie słyszałam większej bzdury.

Cytat:
Najlepszego
blueberry88 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-11-11, 21:37   #952
wvictoria
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez chmielinka Pokaż wiadomość
hej dziewczyny

udało mi się jak mała dzisiaj spała rano narysować kilka waznych uwag od fizjoterapeutki. Ona mówi że najbezpieczniej jest nosić dziecko w pionie jak skończy 5 m-cy bo inaczej obciąża się miednicę i mięśnie kręgosłupa a osłabia mięśnie brzuszka.
Na razie to jedna część. Jak będe mieć więcej czasu to wrzucę jak podnosić dzieciątko i myślę że tyle wam wystarczy, bo tez nie dajmy się zwariować My mamy dużo ćwiczeń do korekcji, ale tego nie będę tu zamieszczać bo nie olno tego robić na własną rękę.
Pokazała nam jeszcze masaż ciałka ale nie wiem czy będe to umiała narysowac
W załączniku są moje wypociny przepraszam za jakość ryzunków ale plastykiem to ja nie jestem
Na pytania chętne odpowiem o ile będę wiedzieć bo nie ukrywajmy po jednej wizycie moja wiedza nie jest powalająca

dla Saruni
dziękuję za rysunki. Tak jak myślałam - robię źle ale Kuba inaczej niż pionowo nie chce być noszony. Leżaczek już usunęłam żeby mi go teściowa w nim nie kładła. A z noszeniem się zobaczy. Młody na razie nie ma asymetrii więc jest dobrze i oby tak zostało

Cytat:
ha ha ha ha ccccccccccccccccccccccccc ccccccccccccccccccccccccc cccccccccccccccccccccccc

Cytat:
NIestety się z tobą nie zgodzę co do braku polityki prorodzinnej. 20 tyg urlopu macierzyńskiego + 4 fakultatywnego to mało?? Do tego ta zmiana co teraz wchodzi?! Nie mówiąc o dwóch dniach dla matki z dzieckiem w roku. CHocby w USA kobiety wracają do pracy po 6 tyg.! I nie ma że boli!
Ja patrze na to troszke inaczej bo sama jestem pracodawcą i uważam, że w Polsce kobiety mają bardzo dobrze. A teraz po wrześniu 2013 to już w ogóle.
Ale my nie USA. Ja nie lubię jak się porównuje Polskę do innych krajów, zwłaszcza takich jak USA, Kanada czy Japonia. Weź pod uwagę, że mimo wszystko mamy inna mentalność i inaczej podchodzimy do wychowywania dzieci.
A na politykę prorodzinną składają się żlobki, których nie ma, przedszkola, których brakuje i opiekunki, które są bardzo drogie. Pozostaje też dostęp do służby zdrowia i setki innych spraw, które są utrudnione.

Cytat:
Hej Ja jak zwykle ostatnio sama z dzieckiem, więc czasu na pisanie brak.
Zaraz biorę siostrę i idziemy na zakupy i spacer
Tż pojechał do pracy, ma podpisać dziś umowę

Cytat:
no właśnie i to mnie martwi. przykro jest jak trzyma się miejsce dla dziewczyny. ona wraca i kłamie np. w taki sposób.
Wiesz, jeśli godzina dłużej z dzieckiem wydaje Ci się nie być aż tak istotna, to tym bardziej pracodawca nie odczuje tego, że mnie tej 8 godziny w pracy nie ma
Poza tym ja np. nawet jak będę wychodzić godzinę wcześniej z pracy to i tak mnie nikt ulgowo nie potraktuje i jak z czymś nie zdążę w pracy to będę to musiała zrobić w domu. Termin jest terminem i tyle.

Cytat:
Napisane przez nitka_88 Pokaż wiadomość

A mi ebay'a, bo wczoraj przez przypadek, kupiłam 3 kombinezony zimowe
Ale przypadek

http://fajnamama.pl/suwaczki/kjxyg8y.png
wvictoria jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-11-11, 21:38   #953
chce_byc_mama
Zakorzenienie

Cytat:

Nam znajomi polecili, zamówiliśmy je przez alle w bardzo dobrej cenie, ale się okazało, że okropnie śmierdzą.
Gotowałam je 5 min i już 3 dzień się wietrzę, ale póki co nie pomaga. Śmierdzi plastikiem i chemią. Nie bardzo sobie wyobrażam, żebym podała dziecku w tym mleko... zastanawiam się czy taka jest ich uroda, czy to nie przypadkiem jakieś podróby made by chińskie rączki
obawiam sie ze chinskie raczki.. ja mam jedna nie uzywam jej bo mala jej nei lubi ale nie smierdziala

Amelcia
Stary 2012-11-11, 21:42   #954
Soleilka
Zakorzenienie

Cytat:
Ty bananowy potworku!
Kiedyś zjadłam... 15
Cytat:
Fabi budzi się w nocy co 2-3 godziny
Cytat:

Cytat:

Też zamówiłam z all. Nie śmierdzą, ale smoczek się bardzo wygina i bardzo się leje z niego, a to niby 0+

Bloguję
Soleilka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-11-11, 21:43   #955
wanilllka82
Wtajemniczenie

Cytat:
dzięki za info, zobaczę ten środek, jak coś to go użyjemy jak rodzice zrobią swoje mieszkanie na dole, wtedy się do nich przeniesiemy.

aaaa pleśni najwięce mamy w sypialni i w dużym pokoju, zero u Emila bo to śtodkowy pokój. Łazienkę mamy w drugiej części piętra, a w kuchni w zasadzie nic się nie dzieje, czasem jak dużo gotuję to kafelki mam mokre albo cieknie mi z sufitu.
czarne tzn że jest zagrzybione, to nie ma znaczenia że w jednym pokoju nie ma jak w innym jest, zarodniki grzybni są w powietrzu, jesli grzyb jest w ścianie to należałoby go skuć, współczuje problemu bo trudny do opanowania
a wszystkie preparaty grzybobójcze są szkodliwe dla zdrowia tzn ich opary więc na pewno jakiś czas nie noża w takim pomieszczeniu przebywać, zresztą poczytaj sama tutaj
Stary 2012-11-11, 21:46   #956
pumas
Zakorzenienie

Vestis, ja mam wszystkie butle TT i żadna nie śmierdzi....

Co do polityki prorodzinnej, zgadzam się z Victorią. Gdyby nie znajomości, B. w życiu nie dostałaby się do dobrego państwowego złobka za 300 ileś złotych, tylko musiałaby brać udział w "rekrutacji" do prywatnego za 1 tys. Temat rzeka.

Najlepszego dla Rozi i Leosia !!!
pumas jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-11-11, 21:46   #957
wanilllka82
Wtajemniczenie

Cytat:
Stary 2012-11-11, 21:49   #958
Irmusia81
Zakorzenienie

Cytat:

ja mam te butelki. Nie śmierdzą i nigdy nie śmierdziały.
Możesz mi napisać od kogo zamawiałaś na all, żebym się przypadkiem nie nacięła, bo właśnie chciałabym zamówić 2 szt o pojemności 260 ml.
Stary 2012-11-11, 21:56   #959
nel_a
Zakorzenienie

Cytat:
czarne tzn że jest zagrzybione, to nie ma znaczenia że w jednym pokoju nie ma jak w innym jest, zarodniki grzybni są w powietrzu, jesli grzyb jest w ścianie to należałoby go skuć, współczuje problemu bo trudny do opanowania
a wszystkie preparaty grzybobójcze są szkodliwe dla zdrowia tzn ich opary więc na pewno jakiś czas nie noża w takim pomieszczeniu przebywać, zresztą poczytaj sama tutaj
dzięki wielkie
poczytam jutro bo dziś już idę do łóżka -mąż woła

Stary 2012-11-11, 21:57   #960
nitka_88
Zadomowienie

Cytat:

Cytat:
Napisane przez wvictoria Pokaż wiadomość
Ja miałam odwrotnie - nie chciałam absolutnie żadnej pomocy przy młodym. Na samą myśl, że ktoś mnie będzie chciał wyręczyć w opiece nad nim targało mną bo tego nie chciałam. Chciałam sama wszystko zrobić, wszystkiego się nauczyć i najlepiej być z małym cały czas sama. Tolerowałam jeszcze męża przy nas ale inni mnie już wkurzali. Teraz już prędzej przyjmuję pomoc ale nadal sama o nią nie proszę. Zresztą ja już taka jestem, że chcę zawsze wszystko robić sama. Tak prywatnie jak i w pracy uważam, że sama dam sobie radę najlepiej.
Jakbym czytała o sobie

www.NiciutKa.pl
nitka_88 jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości