|
|||||||
| Notka |
|
| Forum ślubne Forum ślubne - zanim staniecie na ślubnym kobiercu, możecie tutaj podyskutować na tematy jak: suknie, stroje dla świadków, wybór wizażystki i fryzjerki itd. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#871 | |
|
Konto usunięte
|
Dot.: Największe faux pas popełniane przez Młodych :)
Cytat:
Ja z kolei wyszłam z założenia, że nieładnie jest mówić/ narzucać gościom co bym chciała dostać- co dostaniemy, to będzie. I nie narzekam wcale. Dostaliśmy kwiatki i najwięcej kopert i fajne rzeczowe prezenty, wszystko mi się przyda, bo same rzeczy praktyczne, a nie kurzołapy. Fajnie by było buteleczkę otworzyć za kilkanaście lat i wypić sobie
|
|
|
|
|
#872 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() a poprawiny bez winietek tez byly fatalne- czesc osob przyprowadzila dzieci i zajela tym samym miejsce "normalnym" gosciom :/
|
|
|
#873 | |
|
na przekór do celu
|
Cytat:
ale do mojego ślubu jeszcze ponad 2 lata, może zmięknie
|
|
|
#874 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#875 |
|
Zakorzenienie
|
Kilka faux pas ode mnie:
- podanie samych wymyślnych i udziwnionych dań. Mało kto wiedział z gości jak ma się zabrać za homara czy małże. Nie mówiąc o tym że ślimaki czy ośmiorniczki jadły 3 może 4 osoby z ponad 120 - wydzielanie konkretnych porcji. Rozumiem że młodzi mają wizję i dania na ciepło podane są na gotowych talerzach i zupełnie mi to nie przeszkadza. Ale żeby to co stoi na stole wydzielać? Przy stole 11 osób, na półmisku 11 plasterków łososia... Do tego 11 plasterków mozarelli i 11 plasterków pomidora. Zero sałatek, wędlin i innych. - nie informowanie gości o swoich planach. Na zaproszeniu "pałac tego czy tamtego", "zamek taki to a taki", "dworek tych i tamtych" a ostatecznie z pałacu, dworku czy zamku udostępniona łazienka i fragment hollu "do potańczenia" a całe wesele na dworze w wielkim altano-namiocie. W porządku, może być piękna pogoda, upał itd. Ale kto nie informuje gości o imprezie plenerowej w drugiej połowie października? - nieznajomość imion i nazwisk osób z rodziny. W porządku, można nie znać imion, nazwisk osób towarzyszących, ale żeby nie pamiętać nazwiska swojej ciotki? To po co w ogóle ją zapraszać skoro nie wiadomo jak sie nazywa? PM pojechali z zaproszeniami na których było błędne nazwisko, a na zwrócenie uwagi przez zainteresowaną osobę tłumaczyli "bo nie pamiętaliśmy więc takie wpisaliśmy". - wymuszanie na gościach co mają dołączyć do kopert, a już zwłaszcza kiedy zaproszenie dotyczy samego ślubu bez wesela. Wina, czekoladki, pluszaki dla szpitali czy domów dziecka, karmy dla schronisk, książki, totolotki... czy hit według mnie: zapas zupek chińskich. Na pytanie dlaczego akurat zupki młody odpowiadał "bo żona nie umie gotować a na zupkach trochę uda się pociągnąć". Ręce opadają... ![]() - zachowanie PM na weselu. Albo bawią się ze wszystkimi albo nie zapraszają 90% ludzi skoro chcą siedzieć przy stole z samymi świadkami. Może się czepiam, ale skoro chcą żebym była na weselu to chyba jakoś powinni się zainteresować. Nie mówię że mają skakać wokół mnie bo gości na weselu dużo, ale podejść do każdego stołu, chociaż 1-2 zdania zamienić. Od razu inaczej to wygląda. |
|
|
|
#876 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Jedzenie na wydział hehe ( tu aż żal mi słów- robi się wesele na "poziomie" i potem wychodzą kwiatki. Wesele w drugiej połowie października w plenerze- ja pitole...przecież śnieg mógłby padać Nie wierzę, jak można być tak bezmyślnym...I jeszcze gości nie uprzedzić... Wierszyki z prośbą o zapas zupek chińskich to :hahaha :I uzasadnienie młodego- bezcenne ![]() Wesele robi się dla gości!!!Kiedy to ludzie w końcu zrozumieją? Troszkę nieładnie się zachowali młodzi Może stresa mieli? Czy może czekali aż ta banda pójdzie? hehe
|
|
|
|
|
#877 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ale naprawde nei chce dostac kwiatow - szkoda roslin, a z grzecznosci wiem, ze goscie i tak je kupia. Pomimo ze moze sie to wydac faux pas to wole zasugerowac cos innego.
|
|
#878 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jeśli to będą kwiaty też się ucieszę. A nadmiar najwyżej zostanie w kościele. Wtedy nie będzie problemu że kwiaty padną przez noc bez wody a i księża będą zadowoleni że mają coś do dekoracji ołtarza na niedzielę Kiedyś u mnie bardzo praktykowało się ten zwyczaj.
|
|
|
|
|
#879 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#880 | |
|
Żona Gargamel
|
Cytat:
Jakby tak każdy gość przyniósł zapas powiedzmy 20 zupek to by mu do końca życia starczyło chyba A tak z ciekawości to jak z tym im wyszło, wiesz może?
|
|
|
|
|
#881 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
O ile to robisz bo to jest trochę niegrzeczne wg mnie.
|
|
|
|
|
#882 |
|
BAN stały
|
|
|
|
|
#883 |
|
Zakorzenienie
|
Ja bym raczej zamiast kwiatów jednak wolała dać jakieś czekoladki
|
#884 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() zreszta to przesada ze to 'niegrzeczne" - to co sugeruje jest tansze niz bukiet kwiatow.
2004 - Boisz się, że ludzie z internetu odnajdą cię w prawdziwym życiu. 2014 - Boisz się, że ludzie z prawdziwego życia odnajdą cię w internecie. Edytowane przez dezire Czas edycji: 2012-11-13 o 12:17 |
|
|
|
|
#885 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Skoro zupka kosztuje 0.80 zł - 1.50 zł a przeważnie kwiaty (czy co tam młodzi sobie wybiorą) kupuje się za te 20-30 zł. No i koledzy młodego wzięli sobie do serca że młoda nie umie gotować więc kilka osób po prostu po dużym kartonie przyniosło
|
|
|
|
|
#886 | |
|
sajkolidżist
|
Cytat:
My ostatnio byliśmy tylko na ślubie, daliśmy dobre czekoladki z Karmello i wino, rozumiem, że mieliśmy dać kwiaty i popełniliśmy faux pas?
|
|
|
|
|
#887 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#888 | ||
|
Ekspert od Dupy Strony
|
Cytat:
---------- Dopisano o 12:12 ---------- Poprzedni post napisano o 12:09 ---------- Cytat:
Ciekawe jak tam zdrowie tego faceta po 3 latach codziennego żarcia zupek chińskich....
|
|
#889 |
|
Zakorzenienie
|
Matko, ale niektórzy ludzie nie mają klasy
Chcą zrobić wesele na "poziomie" tylko ich nie stać i robią taką atrapę ![]() A propos tego wymyślnego jedzenia - byłam kiedyś na weselu nad jeziorem i większość menu to były ryby i wszystko było nadziewane. Nie było żadnego półmiska wędlin, tylko jakieś ryby nadziewane, śledzie w bardzo wymyślnej odsłonie, sałatki w większości rybne. Ciasta też były bardzo udziwnione, żadne mi nie smakowało Ogólnie z wesela wyszłam głodna i w drodze powrotnej zajechaliśmy z tatą na McDrive'a |
|
|
|
#890 |
|
BAN stały
|
|
|
|
|
#891 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
|
|
|
#892 |
|
Zakorzenienie
|
Oj tam oj tam, zawsze można zrobić dla rodziców i rodzeństwa:P
|
#893 |
|
Zakorzenienie
|
Dla mnie to by było wtedy bardziej przyjęcie dla najbliższych niż takie polskie wesele (czyt. dużo gości, dużo jedzenia i dużo wódy
). Chyba, że PM miałaby dużo rodzeństwa, którzy mieliby już swoje rodziny, to wtedy może z 30, a nawet 50 osób by się uzbierało.
|
|
#894 |
|
sajkolidżist
|
Dlatego zapytałam dlaczego, bo mnie to ciekawi co może być nie w porządku w podarowaniu czekoladek i wina zamiast kwiatów nawet jeśli się nie idzie na wesele.
|
|
|
|
#895 |
|
Zakorzenienie
|
Moim zdaniem czekoladki, wino czy kwiaty w takim samym stopniu nadają się na podarunek, jeśli jesteśmy zaproszeni tylko na ślub.
|
|
#896 | |
|
sajkolidżist
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#897 |
|
Zakorzenienie
|
Wg mnie w przypadku gdy idzie się tylko na ślub, danie czekoladek itp. nie jest faux pas. Ale wymaganie od takich osób, by zamiast kwiatów dały czekoladki, wino itp. jest moim zdaniem wielkim faux pas.
|
#898 |
|
Ekspert od Dupy Strony
|
No dobra, ale gusta swoje PM też powinni brać pod uwagę a nie ciągle przewidywać "co by się podobało gościom".
|
#899 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
|
||
|
|
|
#900 | |
|
and cigarettes
|
Cytat:
Naprawdę nie wypada? Dlaczego?Moi znajomi brali ślub. Z koleżanką zostałyśmy zaproszone na ślub i wesele, nie miałyśmy możliwości/chęci iść na wesele, poszłyśmy jedynie na ślub, a dałyśmy parze młodej czekoladki, kwiaty, kopertę i kartkę (wszystko wspólnie, bez sensu było wg nas pójście z osobami towarzyszącymi jedynie do kościoła, ustaliłyśmy, że te prezenty będą po prostu od nas razem). Pomimo tego, że nie poszłyśmy na wesele, chciałyśmy coś dać parze młodej z okazji ślubu. To naprawdę niegrzeczne? Szczerze mówiąc nie rozumiem. W jakim sensie niegrzeczne? ---------- Dopisano o 23:41 ---------- Poprzedni post napisano o 23:36 ---------- laska4 nie napisała, że niegrzecznie jest wymagać czegoś innego niż kwiaty, a że niegrzecznie jest dawać coś innego niż kwiaty. Edytowane przez coffee Czas edycji: 2012-11-13 o 23:38 |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum ślubne
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:48.

.

Na weselu koleżanki gdzie były winietki wszyscy od razu stanęli na sali w kółeczku, wznieśli toast z młodą parą i dopiero później poszli do stolików. Też tak bym chciała u siebie ale nie wiem czy uda mi się "powstrzymać" swoich gości
No i też robić awanturę o 3 bukiety na co najmniej 60 butelek wina? Rozumiem, że gdyby dostała 60 bukietów i 3 wina, mogłaby poczuć się rozgoryczona, w końcu nie po to dodawała wierszyk w zaproszeniu. A Wy co sądzicie?
16.06.2012 

06.12.2020
My ostatnio byliśmy tylko na ślubie, daliśmy dobre czekoladki z Karmello i wino, rozumiem, że mieliśmy dać kwiaty i popełniliśmy faux pas?