|
|||||||
| Notka |
|
| Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje Forum dla osób z kręconymi włosami. Rozmawiamy o stylizacji i pielęgnacji loków. Wejdź, podziel się doświadczeniem, zadaj pytanie. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#74041 | |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Pielęgnacja loków, loczków i fal - XV część niech się kręci
Cytat:
Niezrażona porażką, jutro znów wyruszę na polowanie.
|
|
|
|
|
#74042 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Może nie wysusza włosów, ale zioła powodują pewną szorstkość. Plątania nie zauważyłam.Swoją drogą odżywki Alterry nie bardzo mi służyły. Jednak jest w nich za dużo wysuszającego alkoholu... nie wiem, czy użyłabym ich w połączeniu z szamponem ziołowym (nawet takim delikatnym jak Fitomed).
|
|
#74043 |
|
Raczkowanie
|
eiri dzięki. Może faktycznie masz rację z Alterrą. Gdzieś czytałam, że alkohol w tej odżywce nie szkodzi, bo służy jako rozpuszczalnik/promotor dla innych składników, ale może po prostu wysusza i tyle
![]() Używam jej, bo nie znam fajnej emolientowej odżywki (a przydałoby się, bo nawilżające za bardzo zmiękczają mi włosy). Garnier AiK chyba nie nadaje się dla wysokoporowatych?
Wymienię 4 ml. Armani Prive Royal Oud na Armani Prive Ambre Soie i Amblre Orient Lakiery, kolorówka, włosy, zapachy, nowe ubrania i buty grudzień FREYA ARABELLA 30E Edytowane przez Kociasta Czas edycji: 2012-11-14 o 18:59 |
|
|
|
#74044 |
|
Raczkowanie
|
Wcześniej pisałam, że dzisiaj mój pierwszy raz z plunkingiem, a teraz Wam zdam relację. Po umyciu włosów szamponem BD, odżywka Garnier AiK na kilka chwil, a po spłukaniu i odciśnięciu nadmiaru wody z włosów Joaśka miodowa. Po chwili przerwy ugniatałam włosy z kremem do stylizacji - ok 10min., a potem na pół godz w bawełnianą koszulkę. Kiedy ściągnęłam koszulkę miałam przepiękne loki
|
|
|
|
#74045 |
|
Konto usunięte
|
Cześc, dawno mnie tu nie było. Cały czas pielęgnowałam włosy głównie olejkami i zmywałam szamponem, na końcówki nakładałam jedynie serum.
Moje włosy stały bardzo kapryśne i wraz ze zwiększającą się długością zaczynają sprawiać problemy, które wcześniej ich nie dotyczyły - wiele odżywek nałożonych na długość (alterra granat i aloes, joanna naturia, bingospa shea) powoduje że moje długie włosy zamieniają się w cienkie rozprostowane piórka. Jedyne co im odpowiada to olej (sezamowy, rycynowy, alterra, sesa, nafta, winogronowy) nałożony na długośc i zmyty delikatnym szamponem. Wszelkie odzywki/sera silikonowe (glisskur b/s "z płynną keratyną", serum milargan) nałożone na długość momentalnie zmieniają moje włosy w cienkie piórka. Pozostaje mi jedynie nakładać serum na koncówki. Żadna odżywka nie odpowiada moim włosom i nie wiem, co jest tego powodem. Kiedyś włosy reagowały bardzo dobrze na odzywki, nawet te silikonowe. Czy możliwa jest zmiana "struktury"/"własciwości" włosów pod wpływem długotrwałego olejowania (robięto w sumie już od kilku lat z przerwami)? Włosy stały się już bardzo miękkie i błyszczące (niczego więcej już od nich nie oczekuję jeśli chodzi o kondycję), ale reagują dobrze tylko na oleje, nie chcą przyjąć pozytywnie żadnej odżywki. Kiedyś wiecznie był spuszone, teraz nie puszą się praktycznie wcale, na deszczu/przy wilgotnym powietrzu też zachowują się inaczej, zmieniają się ale nie robi się z nich taki puch jak kiedyś, gdy w takich warunkach wyglądałam jak pudel. Nie chce nawet myśleć co by było po zwykłej odżywce dove, elseve itd. pewnie zrobiłyby się strąki. Jak zwykle, chcąc jeszcze ulepszać to co już mi odpowiada (czyli metoda na którą składa się tyko olejowanie), postanowiłam spróbować myć włosy odżywką. Zakupiłam w tym celu fioletowy Hegron (są w naturze!). Chciałabym najpierw nakładac olej na odpowiedni czas, a potem zmywać go odżywką (no może na skalp trochę szamponu?). Czy taka metoda da radę się sprawdzić? Wszędzie na wizażu czytam albo o myciu odżywką solo, albo o metodzie omo, jednak zgodnie z waszymi radami dopasowuję pielęgnacje do moich kapryśnych włosów. Mam w związku z tym pytanie: odżywki należy zużyć dużo, tzn ile? (moje włosy sięgają do ostatnich przednich żeber - wiem mało dokładnie, muszę w końcu je zmierzyć). Objętości rzędu 100/200/300 ml? Nalezy dokładnie masowac skalp i włosy, pozostawić na chwilę i dokładnei spłukać, dobrze rozumiem? Później nie mam zamiaru już nakładać żadnej maski.
Edytowane przez 201801220933 Czas edycji: 2012-11-14 o 19:25 |
|
|
|
#74046 | ||||||
|
ma zielone pojęcie
|
Uwaga, nadrabiam!
![]() Cytat:
Trochę się tym pocieszam, jak zaczyna do mnie wracać myśl, że mam proste włosy, które zmuszam kosmetykami do falowania ![]() Cytat:
Cytat:
Przynajmniej w kwestii tego rozdzielania się włosów z tyłu głowy po ręcznikowaniu. Mam z tym ogromny problem. Przez to ostatnio skróciłam czas ręcznikowania do kilku minut, a potem zdejmuję ręcznik i ugniatam włosy rękoma, tak, by wszędzie wyglądały podobnie i by się z tyłu nie rozdzielały.Cytat:
I jeszcze ten kolor włosów ![]() Cytat:
Ja pisałam o tym, jak sama ścinam włosy, a włosy mam falowane ![]() Cytat:
|
|
#74047 | |||||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
![]() Dziękuję za przejęcie się problemem i odzew, pomocnaś Cytat:
![]() Jam wysokoporowata, mnie pasowała
|
|
#74048 | |||||
|
ma zielone pojęcie
|
Ciągle nadrabiam
![]() Cytat:
Jak Twoje włosy też lubią sylikony, to nie rezygnuj z nich ![]() Trudno powiedzieć. Ja go wieku temu sobie kupiłam na wyjazd... I szybko tego pożałowałam. Miałam suchą i sztywną skorupę po nim Jak kupiłam zwykły ziołowy szampon, to od razu włosy wróciły do normy. Nie wiem, co moim kłaczkom w J&J nie pasowało, ale koszmar, który mi zrobił na włosach pamiętam do dzisiaj Widać u mnie niektóre szampony się nie sprawdzają. BD też robił mi kuku, ale już nie tak duże jak J&J. Z dziecięcych szamponów wolę Bambi (taki żółty z kaczuszką) i Hipp (ten nie ma SLeS). Cytat:
Dobrze wiedzieć… …Ja używam szamponu ze SLeS-em ![]() Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
Dermatolog Ci powiedział coś więcej na temat hormonów, które mogą powodować wypadanie włosów? Które hormony masz zbadać?
|
|
#74049 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Staram się nie przejmować już.W piątek idę na badania, mam zrobić OB, pełną morfologię krwi, tarczycę i prolaktynę... |
|
|
|
|
#74050 |
|
Przyczajenie
|
Co sądzicie o moich włosach?
OMO zaczęłam jakoś 3 miesiące temu i takie rezultaty. Trzymam się tego co mi tutaj napisano. Tzn. Olej albo odżywka issana z olejkiem z baobasu , mycie szamponem ziołowym skalpu, garnier z avocado i masłem katrie (odżywka do spłukiwania) i bez spłukiwania z apteczki babuni mleko i miód. Co mogę zmienić bo juz mi nudno Podajcie nazwy np masek albo urozmaicenia odżywek. Dodaję fotki
|
|
|
|
#74051 | ||
|
Kazar Lady
|
Cytat:
![]() Cytat:
|
||
|
|
|
#74052 |
|
Raczkowanie
|
Martek_ dzięki!
Aileen cudo! Dziewczyny, myjecie OMO? Zastanawiam się, jak ta metoda może domywać włosy, skoro mamy na nich olej, piana z szamponu tylko po nich spływa (b. rozcieńczona) i jeszcze dokładacie odżywkę? Poważnie nie macie strąków?
|
#74053 |
|
Raczkowanie
|
Witam wszystkie zakręcone
To dopiero mój początek z włosomaniactwem i jak myślę właściwą pielęgnacją moich loków. Podziwiam wasze piękne włoski i jestem pod wrażeniem wytrwałości. Zapoznałam się już oczywiście z pigułką i FAQ i śledzę także ten wątek. Staram przestawić się na CG to znaczy wyeliminowałam silikony i SLS ze swojej pielęgnacji. Co drugi dzień nakładam na włosy na całą noc oleje i wtedy rano zmywam je łagodnym płynem do mycia ciała i włosów 3 w 1 Johnsona (nie zawiera SLS), i nakładam odżywkę z Garniera z avokado albo maskę Alltery i później jeszcze Joanna z lnem i rumiankiem b/s . Kiedy nie nakładam olei myję włosy balsamem Pottersa i później też jakaś odżywka albo maska d/s i Joaśka b/s. Do stylizacji używam żelu graffiti. Mam pytanie gdyż gdyż dwa moje oleje są na bazie parafiny co jest niezgodne z metodą CG jednak służą mi one bardzo mam po nich świetne włosy ( mówię tu o Almie i Vatice kaktusowej) oprócz tego używam też oczywiście tych całkiem naturalnych olei Co jakieś dwa tygodnie szampon z SLS (Barwa). I jak myślicie bo już sama nie wiem wykluczyć te z parafinę pomimo tego, że mi służy ? Dodam, że jak patrzę na zdjęcia swoich włosów z przed nawet 1.5 miesiąca a to jak wyglądają teraz to wydaje mi się, że są ładniejsze ![]() Sorki, że tak długo
|
|
|
|
#74054 |
|
Przyczajenie
|
Kociasta - jak widać ja myję i nie narzekam na rezultaty
|
|
|
|
#74055 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
#74056 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Też bym takie chciała, niestety moim jeszcze daleko do takiego skrętu.Możesz jako odżywkę b/s użyć odżywki Joanna z makiem i bawełną lub z miodem i cytryną, zamiast odżywki Isana możesz użyć odżywkę mrs Potter's z aloesem i jedwabiem, myć włosy możesz np szamponem babydream a jako odżywkę d/s możesz np użyć maski Bingo Spa
"Piękno kobiety nie przejawia się w ubraniach, które nosi, w jej figurze lub sposobie w jaki układa włosy. Piękno kobiety musi być widoczne w oczach, ponieważ są one drzwiami do jej serca – miejsca gdzie mieszka miłość." - Audrey Hepburn Dbam o włosy zgodnie z metodą CG od 9 listopada 2012
|
|
|
|
|
#74057 |
|
Wtajemniczenie
|
dziewczyny może głupio zapytam, ale czy ta czarna isana do włosów to, to to jest https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt,5...yling-gel.html ? bo mało czarno mi wygląda a innej na kwc nie znalazłam
|
|
#74058 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Poprzeglądaj listę zaanalizowanych kosmetyków, może znajdziesz coś fajnego. Cytat:
|
|
#74059 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 20:46 ---------- Poprzedni post napisano o 20:41 ---------- Cytat:
Edytowane przez katie100 Czas edycji: 2012-11-14 o 20:47 |
||
|
|
|
#74060 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
A z takich latwo dostepnych i tanich SLESowców lubię Eva Natura z czarną rzepą (tylko ze to smierdziel ). Odzywek na skalp bym chyba nie nakladala przy wypadajacych wlosach...Powiem Ci tak - ja najpierw uzywalam lagodnych myjadeł i było kiepsko, potem przerzuciłam się na ten Pharmaceris i nie widziałam za bardzo poprawy (ale teraz nim myję i jest ok), dopiero jak włączyłam Stieprox co trzecie mycie to zaczęło być lepiej, a to jest wlasnie szampon na problemy skórne (konkretnie chyba na łuszczycę). Ale przy tej ilości kosmetyków, jakich używałam to ciężko stwierdzić jednoznacznie co pomogło a co nie, bo jednocześnie coś innego mogło mi szkodzić, tak jak ten Jantar... Musisz sama poeksperymentować Tak mi jeszcze przyszła do głowy Alterra kofeinowa, nie jest to najlagodniejszy szampon, ale tez nie typowy zdzierak, ja sama nie mialam jeszcze z nia do czynienia, ale moze warto pokombinować ![]() Cytat:
![]() Wróciłam przed chwilą z wyprawy do DMu po krem do twarzy na noc (mam 22 lata a stwierdzilam ze mi sie zmarszczki robia na czole ) i oczywiście nie byłabym sobą, gdybym nie zajrzała na półkę z włosowymi smakowitościami... A tam co? Nowy szampon Alverde jabłko i papaja (ale SCS wysoko w skladzie), nowa seria szampon i odżywka migdałowo-arganowa, masło do włosów(!) awokado&masło shea, a obok na dokładkę nowe odżywki i szampony z Lavery... TŻ musial mnie prawie siłą stamtąd odciągać Ale nie omieszkam wypróbować wkrótce zwłaszcza tego masełka
|
|
|
#74061 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
|
#74062 |
|
Raczkowanie
|
eiri dziękuje za odpowiedź
W takim razie nie będę wykluczać tej parafiny . Dziewczyny w związku, że mamy jesień, nadchodzi powoli zima, czy taka pielęgnacja bez silikonowa będzie się sprawdzać podczas zimna, wiatru chodzenia w czapkach itp ? Nie chciałabym żeby stan moich włosków się pogorszył, ba chciałabym żeby ciągle się poprawiał
|
|
|
|
#74063 | ||
|
ma zielone pojęcie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Na odżywkę migdałowo-arganową już mi zrobiłaś ochotę
|
|
#74064 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
kurczę, tyle tutaj ładnych włosów, a ja dalej mam takie niewiadomoco na głowie ![]() co do odżywek - odsyłam do wątku analizowego, tam się można sporo fajnych rzeczy dowiedzieć ![]() a ja dzisiaj wkurzona po całym dniu irytacji w pracy poszłam i najpierw kupiłam sobie kiecę (http://img19.allegroimg.pl/photos/or.../10/2788661077 hehehe), a potem wreszcie po kilkutygodniowym odwyku do Rossmanna i mam to słynne masło kakaowe Isany (7,99 zł, promocja), faktycznie obłędnie pachnie no i wreszcie AiK!jutro chyba dorzucę Artiste i będę w pełni usatysfakcjonowana! ![]() ---------- Dopisano o 21:15 ---------- Poprzedni post napisano o 21:11 ---------- Cytat:
być może nie możesz ich znaleźć, bo są dosyć niepopularne w dużych sieciowych drogeriach, raczej w mniejszych osiedlówkach, w Jasminie na przykład też.
|
|
#74065 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
wydaje mi się też, że widziałam je w Naturze albo w Rossmannie ale tego nie jestem pewna
"Piękno kobiety nie przejawia się w ubraniach, które nosi, w jej figurze lub sposobie w jaki układa włosy. Piękno kobiety musi być widoczne w oczach, ponieważ są one drzwiami do jej serca – miejsca gdzie mieszka miłość." - Audrey Hepburn Dbam o włosy zgodnie z metodą CG od 9 listopada 2012
|
|
|
|
|
#74066 | |
|
Zakorzenienie
|
Piękne
Jak dla mnie nic nie musisz zmieniać, włosom jest dobrze ![]() Cytat:
|
|
|
|
|
#74067 |
|
Raczkowanie
|
W Realu są także odżywki b/s spłukiwania z Joanny i to chyba wszystkie rodzaje
W Rossmanie koło siebie niestety nie mogłam ich znaleźć
|
|
|
|
#74068 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#74069 |
|
Raczkowanie
|
To możliwe że w takim razie w Naturze je widziałam
jestem pewna, że w jakiejś drogerii a blisko mojego domu są jedynie Rossmann i Natura więc w którejś z nich na pewno
|
|
|
|
#74070 |
|
Konto usunięte
|
Odżywek Naturia radzę szukac w sklepach osiedlowych. Ja widzę je własciwie w każdym większym sklepie osiedlowym ze stoiskiem kosmetycznym. Oprócz tego spotykam je w małych niefirmowych drogeriach. Z pewnością nie ma co liczyć, ze znajdzie się je w Naturze, czy Rossmanie - te drogerie mają ten sam asortyment w całej Polsce, a Naturii nigdy tam nie widziałam.
Najlepiej obejść większe sklepy osiedlowe i z pewnością się je znajdzie. ![]() Mycie Hegronem to niewypał. Nałożyłam olej, po odpowiednim czasie zmoczyłam włosy i wmasowałam dokłądnie solidną porcję odżywki, rozczesałam włosy i pochodziłam tak z 10 minut; przez jakieś 5 minut nie chciała się spłukać, więc w końcu zmyłam ją szamponem. Włosy szorstkie i rozprostowane, bez połysku... Dodatkowo wypadło ich bardzo dużo, prawdopodobnie przez to, że wmasowałam hegron w skalp, bardzo dokładnie tak jak trzeba było. ![]() Nałożyłam sprawdzoną artiste i umyję włosy zwyczajnie :/ ... specjalnie nałożyłam olej bardzo oszczędnie, zeby było łatwiej go zmyć :/ Nie wiem, co zrobiłam nie tak... Edytowane przez 201801220933 Czas edycji: 2012-11-14 o 21:59 |
|
![]() |
Nowe wątki na forum Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:38.

Niezrażona porażką, jutro znów wyruszę na polowanie.

wiem mało dokładnie, muszę w końcu je zmierzyć). Objętości rzędu 100/200/300 ml? Nalezy dokładnie masowac skalp i włosy, pozostawić na chwilę i dokładnei spłukać, dobrze rozumiem? Później nie mam zamiaru już nakładać żadnej maski.
ciemno więc lampa mi się włączyła i blask przekłamany
ale jestem z nich zadowolona jak nigdy
I jeszcze ten kolor włosów 

Jak kupiłam zwykły ziołowy szampon, to od razu włosy wróciły do normy. Nie wiem, co moim kłaczkom w J&J nie pasowało, ale koszmar, który mi zrobił na włosach pamiętam do dzisiaj 

) i oczywiście nie byłabym sobą, gdybym nie zajrzała na półkę z włosowymi smakowitościami... A tam co? Nowy 
no i wreszcie AiK!