Sens pomocy ubogim (na własne życzenie?) - "Szlachetna Paczka" - Strona 67 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2012-11-19, 10:06   #1981
Luba
Zakorzenienie

Dot.: Sens pomocy ubogim (na własne życzenie?) - "Szlachetna Paczka"

Cytat:
Napisane przez mikia20 Pokaż wiadomość
Luba... to mało widziałaś w tym względzie. Albo pomagasz określonej grupie społecznej. Już nawet pomijając to, że takich dzieci rodzice nie nauczyli dziękować, a wręcz wymagać i być skrajnie roszczeniowym. To nie jest wtedy wina dzieci samych w sobie... ale to jest o wiele bardzie skomplikowane.
No b ja w ogóle mało widziałam, taka jestem jakaś chyba zacofana pod tym względem
Jak tak czytam ten watek, to wszyscy mądrzy tylko ja jakaś głupia, co to nic nie wiem i nic nie widziałam

Cytat:
Co mają wspólnego dzieci w szpitalach z patologicznymi ludźmi, z nałogami, którzy lata pracują na swoją sytuację a potem stawiają całe otoczenie w sytuacji "jak nam nie dacie, to małe dzieci głodować będą i to będzie wasza wina".
To nie były dzieci ze szpitala, to były dzieci z biednych, patologicznych rodzin. Tylko akcja odbywała się w szpitalu.

Cytat:
Luba, to nie chodzi o ludzi mniej zaradnych. Oni sa bardzo zaradni, tylko w niekoniecznie uczciwy sposób. O tym jest ten wątek.

Że w rodzinie z alkoholizmem (a do tego wprost przyznały się niektóre rodziny i nawet nie chce mi się myśleć ile ich jest więcej) to nawet czekoladę dla dziecka się wyniesie i sprzeda. I że zanim się pokaże tym dzieciom te prezenty to TRZEBA coś zrobić z daną sytuacją. A jak się nie da, to przynajmniej nie zachęcać do pozostawania w niej. SzP w co drugim ogłoszeniu ma być dostawcą pampersów i łóżeczek a nie "sprawiać dzieciom radość". Kiedy dzieciom zaczyna brakować na chleb, to się idzie do pracy a nie robi kolejne. Wiele rodzin to robi z rozmysłem - to jest dopiero trudne.
Powtórzę: nie chcesz, nie daj. Proste.
Nigdy nic nikomu nie daj i z głowy, mniej zaradni lub za leniwi wymrą i że tak powiem, dorobicie się społeczeństwa "na poziomie".

---------- Dopisano o 10:06 ---------- Poprzedni post napisano o 10:03 ----------

Cytat:
Napisane przez ŁAJKA Pokaż wiadomość
Co tam pójdźmy krok dalej
I teraz uczciwie raczka do góry- która mega skrupulatnie przestrzega wszystkich badań koniecznych w danym wieku ? ( ja tej ręki nie podniosę)
ot wziełam pierwsze lepsze z brzegu dla kobiet w ok 30 tki

1. 1-2 razy w roku: badania ginekologiczne (badania narządów płciowych - USG przezpochwowe, cytologia, wymazy, test na obecność wirusa HPV; i piersi – USG); test różyczkowy (przed planowaniem ciąży); badanie stomatologiczne (lub częściej, w razie potrzeby);
  2. 1 raz w roku: badanie ogólne moczu – kondycja nerek; krwi (morfologia krwi z rozmazem; poziom cholesterolu; glukozy – kondycję trzustki; trójglicerydów; próby wątrobowe – planowanie ciąży; OB lub/i CRP); okulistyczne (lub częściej, w razie potrzeby);
  3. raz w miesiącu – pomiar ciśnienia tętniczego;
  4. 3-5 lat: EKG; USG jamy brzusznej;
  5. oraz dodatkowe: mammografia i/lub USG sutka (regularnie jeśli jesteś w grupie ryzyka – chory w rodzinie); badanie poziomu żelaza (przed planowaniem ciąży); badanie poziomu hormonów (prolaktyna, estrogen, progesteron) – duże znaczenie dla planowania ciąży; badanie słuchu (co 5 lat).

albo Twój mąż/ojciec/mama/itp? (bije do wszystkich)
Już widze te tabuny kobiet ustawiających się do gina na cytologię,albo do dentysty na badanie kontrolne,przeciez jak ząb nie boli to po co ?
Przypuszczam ze niejedna z Was ma w domu palacza? Jak przypałęta się rak to po co leczyć ..przeciez wiedział jeden z drugim czym grozi fajczenie.domyślam sie jedna z drugą pierwsza byłaby pierwsza by odmówić leczenie bliskiej osobie.że płaci składki? no i co z tego ?
przeciez to na własne zyczenie te wszystkie choroby
przykłady mozna mnozyc i mnożyć

a cała akcja ma w tytule słowo->szlachetna
no właśnie
by nie wyrzygiwać temu dziecku tej kostki czekolady z orzechem
bo przecież mu sie nie należy
A se zacytuję, bo się straciło na poprzedniej stronie.

Afazja, darmowa strona z cwiczeniami!
Luba jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-11-19, 10:22   #1982
mikia20
Ekspert GotowaniaNaGazie

Cytat:
Napisane przez Luba Pokaż wiadomość
No b ja w ogóle mało widziałam, taka jestem jakaś chyba zacofana pod tym względem
Jak tak czytam ten watek, to wszyscy mądrzy tylko ja jakaś głupia, co to nic nie wiem i nic nie widziałam
Porównujesz misje w Zambii i szpital dziecięcy do ludzi którym jakbyś zaproponowała naukę i pracę to by Cię czesto gęsto wyśmiali.

Nie mówię że jesteś głupia i nic nie widziałaś, tylko że wątek o jednym, a Ty o chorych dzieciach i jakie jesteśmy straszne że im prezentów odmawiamy.

Cytat:
To nie były dzieci ze szpitala, to były dzieci z biednych, patologicznych rodzin. Tylko akcja odbywała się w szpitalu.
Dalej - Ty piszesz o szpitalu i chorych dzieciach, ja piszę o rodzicach którzy nie dość że o te dzieci nie dbają to ostatni cukierek by im odebrali.

Cytat:
Powtórzę: nie chcesz, nie daj. Proste.
Mam na koncie pracę jako wolontariuszka (bardziej formalnie). Jako dziecko wychowane wśród takich rodzin od małego pomagałam kolegom w lekcjach, moja mama niejedno kryła u nas w domu przed alkoholowymi awanturami i karmiła.

Nie, ja nie daję. Na pewno nie rzeczy materialne.

Wiem, że czasami nierozważna pomoc im szkodzi. SzP jest często taką nierozważną pomocą.

Edytowane przez mikia20
Czas edycji: 2012-11-19 o 10:25
mikia20 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-11-19, 10:32   #1983
Luba
Zakorzenienie

Cytat:
Porównujesz misje w Zambii i szpital dziecięcy do ludzi którym jakbyś zaproponowała naukę i pracę to by Cię czesto gęsto wyśmiali.

Nie mówię że jesteś głupia i nic nie widziałaś, tylko że wątek o jednym, a Ty o chorych dzieciach i jakie jesteśmy straszne że im prezentów odmawiamy..
A ty myślisz, że w Zambii nie ma patologii, że tam wszyscy ludzie sa zaradni? Też się zdarza, że dziecko dostanie kredki, które rodzic wymieni na coś innego (i to jest najłagodniejsze co może się stać). Trudno, takie życie. Następny może nie wymieni. Trzeba próbować.

I powtarzam: to nie były chore dzieci. To były całkowicie zdrowe dzieci z rodzin biednych i patologicznych. Akcja tylko się odbywała w szpitalu.

Cytat:
Dalej - Ty piszesz o szpitalu i chorych dzieciach, ja piszę o rodzicach którzy nie dość że o te dzieci nie dbają to ostatni cukierek by im odebrali..
jak wyżej.

Cytat:
Mam na koncie pracę jako wolontariuszka (bardziej formalnie). Jako dziecko wychowane wśród takich rodzin od małego pomagałam kolegom w lekcjach, moja mama niejedno kryła u nas w domu przed alkoholowymi awanturami i karmiła.

Nie, ja nie daję. Na pewno nie rzeczy materialne.

Wiem, że czasami nierozważna pomoc im szkodzi. SzP jest często taką nierozważną pomocą.
A ja uważam, że nie samym chlebem i nauką człowiek żyje. I chociaż raz do roku należy mu się trochę radości.
Dlatego w czasie Świąt organizujemy w Zambii party, które ma na celu tylko (lub aż) napchanie brzuchów i tańce i śmiech. Napchanie brzuchów to tam jakby ta nasza pralka czy odkurzacz.

Już faktycznie jak ktoś raz do roku(raz do roku!) dostanie prezent to mu zaszkodzi...

Edytowane przez Luba
Czas edycji: 2012-11-19 o 10:34
Stary 2012-11-19, 10:38   #1984
201604181004
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez jusra Pokaż wiadomość
Nie wiem czy można podawać nr rodzin, jeśli ktoś będzie chciał chętnie podam bo mam spisane. Rodzina spłaca ciągnik. Druga rodzina spłaca kombajn. Nie wiem ile kosztuje taka nówka, ale pewnie nie mało. I przypomina mi się pewny reportaż z telewizji "nie mamy z czego żyć za ostatnie pieniądze postawiliśmy budynki gospodarcze, ostatnie 400 tysięcy".

A co myślicie o "Pani jakaś tam i Pan jakiś tam wychowują 7 dzieci syn 37 lat, córka 36 ......" i prosimy o buty dla dzieci rozmiar 45
Wiesz w sumie nie wiem jaką mają sytuację ale rozumiem wzięcie kredytu na kombajn czy coś, bo jak się taki ma można się najmować po wsi i zarabiać, szybko się spłaci. Ale może ci ludzie się trochę wkopali, sama nie wiem, w każdym razie konkretny kredyt na konkretną rzecz a kredyt u lichwiarzy na jakąś imprezę to dwie różne rzeczy moim zdaniem, im bardziej by się przydała porada prawna co robić z kredytem i jak wyjść z dołka skoro sprzęt mają
201604181004 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-11-19, 10:39   #1985
201710120930
Konto usunięte

Dlatego ja uważam ze tak naprawdę akcja szlachetnej w duzej większości jest skierowana do osób które na co dzień nie udzialają kotepetycji ,i nie przygarniają pod swój dach dzieci alkocholików.
Taka paczka pozwoli poczuć się wyjątkowo ...im samym
Nie oceniam.
Jesli słodycze i inne drobiazgi zostaną kupione nawet bez większej egzaltacji i pochylania się nad niedolą ubogich ;ale też bez komentarzy " o nierobach /leniach i dzieciorobach '
to chyba dobrze ,nie ?
201710120930 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-11-19, 10:39   #1986
201604181004
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Luba
Drabineczka, wez no ogłoś składkę na odkurzacz dla siebie, moze nawet coś ci dorzucę.
Nie no żartuję z tym odkurzaczem, może dlatego że nie mam dzieci nie uznaję że to sprzęt niezbędny do życia bo pozamiatam i zmyję mopem i mam czysty parkiet.
Stary 2012-11-19, 10:41   #1987
mikia20
Ekspert GotowaniaNaGazie

Luba, pozwolę nie zgodzić się z Tobą - porównywanie Zambii do problemów społecznych w naszym kraju opisane tu na wątku jest kompletnie nieadekwatne.

Tym bardziej potrzebę posiadania odkurzacza do uczucia głodu.

Co do akcji w szpitalu - bardzo mądre, żeby dzieci z dysfunkcyjnych domów wyciągąć, pozwolić im się najeść, zaopiekować się nimi fachowo (bo szpital) i pozwolić na spokojną zabawę prezentami.

W SzP darczyńca nawet nie ma pewności, że będzie mógł zobaczyć co się z jego prezentami stanie - szczególnie jeśli szkoda mu się zrobi dzieci alkoholików.

A jeśli darczyńca poczuje się bardziej odpowiedzialny za rodzinę (znajdzie pracę, załatwi dzieciom lepszy dostęp do nauki) to może tym bardziej się zdziwić. A rodzinie dalej zasiłki wszelakie będą się należeć. A SzP w następnym roku najwyżej zrobi kto inny.
Stary 2012-11-19, 10:42   #1988
201604181004
Konto usunięte

btw Luba tutaj napisz coś w wątku o tej Zambii https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=651628
przyda się rozgłoszenie
Stary 2012-11-19, 10:49   #1989
Luba
Zakorzenienie

Cytat:
Dlatego ja uważam ze tak naprawdę akcja szlachetnej w duzej większości jest skierowana do osób które na co dzień nie udzialają kotepetycji ,i nie przygarniają pod swój dach dzieci alkocholików.
Nie oceniam.
Jesli słodycze i inne drobiazgi zostaną kupione nawet bez większej egzaltacji i pochylania się nad niedolą ubogich ;ale też bez komentarzy " o nierobach /leniach i dzieciorobach '
to chyba dobrze ,nie ?
Chyba

Ja się przyznaję, że ja pomagając długofalowo a nie tylko jednorazowo po prostu czuję się sama lepiej. Mam poczucie że nie na darmo żyję, że oddaję trochę tej dobroci serca, którą ja też dostałam. To jest nie tylko dla nich ale i dla mnie, ta pomoc. Żebym ja się poczuła mniej niepotrzebna na świecie.

---------- Dopisano o 10:49 ---------- Poprzedni post napisano o 10:44 ----------

Cytat:
Luba, pozwolę nie zgodzić się z Tobą - porównywanie Zambii do problemów społecznych w naszym kraju opisane tu na wątku jest kompletnie nieadekwatne.

Tym bardziej potrzebę posiadania odkurzacza do uczucia głodu.
My tam pomagamy własciwie przeważnie dzieciom z rodzin w których rodzice są niezaradni. I to dużo bardziej niż w Polsce, mam wrażenie.

Cytat:
Co do akcji w szpitalu - bardzo mądre, żeby dzieci z dysfunkcyjnych domów wyciągąć, pozwolić im się najeść, zaopiekować się nimi fachowo (bo szpital) i pozwolić na spokojną zabawę prezentami.
I znowu cie rozczaruję, zwyczajnie się to odbyło, bez żadnej fachowej pomocy, ładnie zostały rozdane prezenty, mały poczęstunek owszem był i do domu.

Cytat:
Napisane przez drabineczka Pokaż wiadomość
btw Luba tutaj napisz coś w wątku o tej Zambii https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=651628
przyda się rozgłoszenie
Dzięki wielkie, postaram się wieczorem napisac, teraz zaczyna się nam czas ćwiczeń, zaczynamy od logopedy

Stary 2012-11-19, 10:50   #1990
mikia20
Ekspert GotowaniaNaGazie

Cytat:
Nie oceniam.
Fakt. Paczkę robi para prezydencka, sławni sportowcy... akcja mocno medialna.

Cytat:
to chyba dobrze ,nie ?
No z drobiazgami do SzP to nie ma co ruszać. Ubrania mają być nowe, meble, sprzęt AGD (też nowe lub prawie nowe). A jak ktoś chce charytatywnie dać rzeczy takiej wartości to jednak powinno to być z sensem. Z samego faktu, że za tę samą kwotę można wiele innych rzeczy zrobić. Np już lepiej dać na misje do Zambii.
Stary 2012-11-19, 10:53   #1991
Luba
Zakorzenienie

A, jeszcze dopisze, że właśnie na PW dostałam prośbę o pomoc I mam wielką nadzieję, ze to jest faktycznie prośba o pomoc a nie chęć sprawdzenia mnie czy też aby coś dam, czy tylko tak sobie piszę.

Stary 2012-11-19, 10:58   #1992
201710120930
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez mikia20

No z drobiazgami do SzP to nie ma co ruszać. Ubrania mają być nowe, meble, sprzęt AGD (też nowe lub prawie nowe).
no i ?
wiesz kiedys wpadłam na takie stwierdzenie

'nie sztuką dawac rzeczy których sie nie chce'
i się z tym zgadzam i uważam że darowanemu koniowi jednak w zęby się patrzy ;

często bywa i tak że najgłosniej o wdzieczność i słowa dziekuję wołają 'darczyńcy' co za przeproszeniem zrobili sobie przedświateczne domowe czyszczonko

Edytowane przez 201710120930
Czas edycji: 2012-11-19 o 11:00
Stary 2012-11-19, 10:59   #1993
201604181004
Konto usunięte

Ja bym chętnie wzięła udział w akcji... nie szlachetna paczka, paka, a szlachetny upominek często wizażanki, ostatnio chyba jamestown pisała temat o tym co kupić dziewczynkom w domu dziecka. Gdyby jakaś akcja polegała na kupnie upominku, książki, wymarzonego kosmetyku wskazanego przez osobę, dla której jest to towar ekskluzywny, a nie wydaniu 1500 zł między innymi na sprzęt AGD, chętnie bym wzięła udział. Bo nie wiem mi ta szlachetna paczka przestaje wyglądać na paczkę świąteczną ale po prostu uzupełnienie zapasów no ale ok ;- ) gdyby zamiast wielkich opisów, były drobne prośby dzieci z domu dziecka, szpitala, czy skądś o tym że bardzo chciałyby dostać lalkę monster high bo mogą tylko popatrzeć - why not. I akcja konkretnie skierowana na dzieci. Bo dzieci dotknięte ok dostają paczki i prezenty ale to są najczęściej paczki z kiepskimi słodyczami a tutaj konkretnie one podawałyby swoje marzenia. Marzenia, ich marzenia.
Ja z wolontariatem długofalowym który polegał np na nauce, mam bardzo złe doświadczenia, raczej do tego nie wrócę.

Edytowane przez 201604181004
Czas edycji: 2012-11-19 o 11:00
Stary 2012-11-19, 11:41   #1994
alkaxy
biegam dla Zabawy

drabineczka, i mnie to kłuje w SzP. Bo u porzedniego pracodawcy zbierało się z okazji świąt(nie tylko BN) rzeczy dla Domu Dziecka, później Domu Małego Dziecka. Jak zaczynałam pracę u aktualnego to podrzuciłam pomysł i jeden rok też się udało. A od 2 lat jest parcie na Szlachetną Paczkę, bo akcja jest medialna.Fajnie się tym pochwalić itd., a według mnie poprzednie może miały większy sens.
Co do wyrzygiwania czekoladki, jak to któraś nazwała, to nie rozumiecie co nam się nie podoba. Nie to, że ktoś dostaje, tylko to, że są bardziej potrzebujące osoby, a dostają często Ci, którym ta pomoc nie jest aż tak potrzebna. A co do rodzin z problemem alkoholowym, to niestety na 90% taka paczka pójdzie na dalsze pogłębianie problemu. Nie wiem czy zdajecie sobie sprawę, że w takich rodzinach dzień zasiłku czy wypłaty wcale nie jest dla dzieci dobrym dniem, bo tatuś więcej wypije itd.

A i, wbrew temu co sporo osób sądzi to Domu Dziecka nie kupuje się zabawek. Panie prosiły też o żywnościowe produkty - do Domu Małego Dziecka poleciały głównie soczki, deserki i inne słoiczki. Także i z takimi rzeczami różowo tam nie jest. Jest w czym pomagać.

Edytowane przez alkaxy
Czas edycji: 2012-11-19 o 11:54
alkaxy jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-11-19, 11:57   #1995
201710120930
Konto usunięte

póki osoby najbardziej potrzebujące nie będą świecic na żółto ,te mniej na zielono a te oszukujące na czerwono ...to sprawiedliwości nie będzie.
od potrzebujących znajdą sie bardziej potrzebujący,a tych jeszcze bardziej.i tak bez końca
ludzi zaleje woda .będa wypłacali odszkodowania.zawsze znajdą sie tacy co wskażą palcem że sąsiad to na pewno za dużo dostał
najlepiej nic nikomu nie dać.będzie po równo;
zawsze znajdą się naciagacze i oszuści.trudno
trzeba to wziąć w ryzyko
Stary 2012-11-19, 11:59   #1996
coffee
and cigarettes

Cytat:
Ja bym chętnie wzięła udział w akcji... nie szlachetna paczka, paka, a szlachetny upominek często wizażanki, ostatnio chyba jamestown pisała temat o tym co kupić dziewczynkom w domu dziecka. Gdyby jakaś akcja polegała na kupnie upominku, książki, wymarzonego kosmetyku wskazanego przez osobę, dla której jest to towar ekskluzywny, a nie wydaniu 1500 zł między innymi na sprzęt AGD, chętnie bym wzięła udział. Bo nie wiem mi ta szlachetna paczka przestaje wyglądać na paczkę świąteczną ale po prostu uzupełnienie zapasów no ale ok ;- ) gdyby zamiast wielkich opisów, były drobne prośby dzieci z domu dziecka, szpitala, czy skądś o tym że bardzo chciałyby dostać lalkę monster high bo mogą tylko popatrzeć - why not. I akcja konkretnie skierowana na dzieci. Bo dzieci dotknięte ok dostają paczki i prezenty ale to są najczęściej paczki z kiepskimi słodyczami a tutaj konkretnie one podawałyby swoje marzenia. Marzenia, ich marzenia.
EE. Taka masowa akcja byłaby bardzo niemedialna. No bo jak to? Dasz dziewczynce zestaw kolorowych lakierów do paznokci pod choinkę, by miała frajdę. I co? I tyle? Tylko tyle? Co to za pomoc?
Kup jej buty, zimową kurtkę i zapas kaszy na rok - wtedy możesz dopiero powiedzieć, że pomagasz.
Z tego co wiem, wielu ludzi kupuje w okolicach świąt czy dni dziecka małe prezenty dzieciom z domów dziecka. Tylko o tym niestety media nie trąbią, nie propagują, nie ułatwiają - sama musiałabyś znaleźć wszystkie potrzebne informacje.

Np. tutaj: http://www.domdziecka.net/pl_,jak_nam_pomoc.php jest spis rzeczy, które są potrzebne w tym konkretnym domu dziecka.
Czasem na stronach internetowych pojawiają się też listy rzeczy typowo 'prezentowych' (lalki, pluszaki, zabawki) - może spróbuj poszukać.
coffee jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-11-19, 12:23   #1997
titina
Zakorzenienie

Cytat:
Nie jesteś sama
Ja już chyba jestem tak głupia i naiwna że aż mi samej siebie szkoda

I spent my whole childhood wishing I was older. Now I'm older, it sucks.

titina jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-11-19, 12:48   #1998
Osiak
Zadomowienie

GG do Osiak

Cytat:
Ja z wolontariatem długofalowym który polegał np na nauce, mam bardzo złe doświadczenia, raczej do tego nie wrócę.
Drabineczko, ja biorę udział w tej akcji:
http://bebeluch.blogspot.de/p/robotka-2012.html

Ci ludzie naprawdę wymagają drobiazgów, zwykła kartka to już dla nich radość że ktoś o nich pamięta, poza tym możesz na podstawie konkretnych opisów wybrać konkretny prezencik
Stary 2012-11-19, 13:02   #1999
201604181004
Konto usunięte

dzięki
Stary 2012-11-19, 14:49   #2000
Klarissa
Zakorzenienie

Cytat:
no i ?
wiesz kiedys wpadłam na takie stwierdzenie

'nie sztuką dawac rzeczy których sie nie chce'
i się z tym zgadzam i uważam że darowanemu koniowi jednak w zęby się patrzy ;

często bywa i tak że najgłosniej o wdzieczność i słowa dziekuję wołają 'darczyńcy' co za przeproszeniem zrobili sobie przedświateczne domowe czyszczonko
Oj, jakie to prawdziwe

Moja śp. babcia lubiła "pomagać" w ten sposób, bo jak ktoś biedny to powinien i przysłowiowe osrane gacie przyjąć z wdzięcznością... Tym sposobem w prezencie na nowe mieszkanie dostałam komplet zardzewiałych łyżeczek do herbaty. Nie, nie ucieszyłam się, wywaliłam je do kosza.

---------- Dopisano o 14:49 ---------- Poprzedni post napisano o 14:38 ----------

Cytat:
Napisane przez Osiak Pokaż wiadomość

Ci ludzie naprawdę wymagają drobiazgów, zwykła kartka to już dla nich radość że ktoś o nich pamięta, poza tym możesz na podstawie konkretnych opisów wybrać konkretny prezencik
Jaka fajna akcja, muszę o niej donieść znajomym
Stary 2012-11-19, 14:50   #2001
201604181004
Konto usunięte

Wezmę w niej udział ^^ jak będę miała chwilę to wybiorę osobę.
Czy będą mogli mi odpisać albo się ze mną skontaktować?
Stary 2012-11-19, 14:52   #2002
Klarissa
Zakorzenienie

Cytat:
Wezmę w niej udział ^^ jak będę miała chwilę to wybiorę osobę.
Czy będą mogli mi odpisać albo się ze mną skontaktować?
Z tego co wyczytałam na blogu tak, opiekunowie odpisują w imieniu podopiecznych lub asystują im w tym pisaniu.
Stary 2012-11-19, 14:58   #2003
paula78
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez skazana_na_bluesa Pokaż wiadomość
ja nie mowie, ze to jest lekka sprawa, ale nie wydaje mi sie, zeby przez caly dzien ten pan byl podnoszony/noszony/dzwigany/ubierany. nikt nie mowi, zeby facet pracowal 16h/dobe i nie pomagal zonie. ale praca chociazby na 1/2 etatu nie bylaby zbyt obciazajaca dla niego.
Tak, wydaje ci się i obyś nigdy nie musiała tego "wydawania" weryfikować.

Cytat:
Napisane przez jusra Pokaż wiadomość

A co myślicie o "Pani jakaś tam i Pan jakiś tam wychowują 7 dzieci syn 37 lat, córka 36 ......" i prosimy o buty dla dzieci rozmiar 45
No i co ? znajomy 14 latek nosi buty roz. 43 .

Cytat:
Napisane przez dacn Pokaż wiadomość

Moze pan iśc do pracy, na pełen etat, na pół, lub pani, lub oboje na pół lub 3/4 etatu w pracy zmianowej. Są też żlobki.

Myślę, że tylko małoletni wiek może tłumaczyć taką ignorancję.

Cytat:
Co tam pójdźmy krok dalej
I teraz uczciwie raczka do góry- która mega skrupulatnie przestrzega wszystkich badań koniecznych w danym wieku ? ( ja tej ręki nie podniosę)
ot wziełam pierwsze lepsze z brzegu dla kobiet w ok 30 tki

Problemem nie jest pacjent, który niby nie chce ALE służba zdrowa, której trzeba z gardła wyrywać zasrane skierowanie na badfanie moczu, bo lekarzowi z przychodni szkoda wydac 5 zł na ciebie.
Dwa ja -laik- nie mam obowiązku wiedzieć o konieczności takich badań -od tego wybieram lekarza rodzinnego- ktory dostaje kasę na leczenie moje.

Cytat:
albo Twój mąż/ojciec/mama/itp? (bije do wszystkich)
Już widze te tabuny kobiet ustawiających się do gina na cytologię,albo do dentysty na badanie kontrolne,przeciez jak ząb nie boli to po co ?
Przypuszczam ze niejedna z Was ma w domu palacza? Jak przypałęta się rak to po co leczyć ..przeciez wiedział jeden z drugim czym grozi fajczenie.domyślam sie jedna z drugą pierwsza byłaby pierwsza by odmówić leczenie bliskiej osobie.że płaci składki? no i co z tego ?
przeciez to na własne zyczenie te wszystkie choroby
przykłady mozna mnozyc i mnożyć
Tak, mam 2 zawziętych palaczy i pewnie coś ich dopadnie ALE sa to ludzie, którzy z wlasnej pracy oplacają składki- wysokie !- a do tego do lekarza chodza prywatnie.
Uważam, że palacze powinni płacić dodatkowe składki podobnie jak otyli.
I znowu wracamy - służba zdrowia lezy i kwiczy a prezes NFZ rozbija sie mercedesem po seszelach.

Nie biorę udziały w tej akcji bo uważam, że nie jest namądrzejsza i słuzy poprawieniu samopoczucia darczyńcy a nie faktycznie pomocy długofalowej obdarowywanym.

paula78 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-11-19, 15:00   #2004
Luba
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Klarissa Pokaż wiadomość

Jaka fajna akcja, muszę o niej donieść znajomym
Naprawdę fajna

I podoba mi się też ta stona Domu Dziecka,m o którym pisała coffee.
Zaraz zajrzałam na stronę domu dziecka w moich rodzinnych stronach ale niestety nie ma tam takiej listy.

Stary 2012-11-19, 15:22   #2005
Klarissa
Zakorzenienie

Cytat:
Naprawdę fajna

I podoba mi się też ta stona Domu Dziecka,m o którym pisała coffee.
Zaraz zajrzałam na stronę domu dziecka w moich rodzinnych stronach ale niestety nie ma tam takiej listy.
Ja nie jestem taka pierwsza do pomocy ubogim i ludziom nie radzącym sobie, ale...

Jako dziecko mieszkałam niedaleko Domu Dziecka i jakoś tak zawsze mnie to gnębiło, nie wiem, może mam wyrzuty sumienia, że mnie w życiu w porównaniu do innych jednak się powodzi, chociaż za darmo nic nie dostałam a raczej bym powiedziała, że sobie zdobyłam ciężką pracą. Ale jednak nie umiem innych ludzi tak totalnie olać i przejść obojętnie. A jeśli chodzi o ludzi chorych, tych, którzy już są w hospicjach to jest to dla mnie bardzo emocjonalnie odbierany temat, sama nie wiem czemu, bo na szczęście w rodzinie mojej dalszej i bliższej wszyscy jak do tej pory zdrowi - może znowu sumienie mnie męczy z tego powodu?

W każdym razie wspieramy z mężem domy dziecka i hospicja.
Zawsze to robiłam. Wspieramy od dłuższego czasu konkretne placówki, jakoś tak wyszło.
Ale co mi zaszkodzi wysłać kartki czy podarki podopiecznym innego domu...?

Natomiast jestem na nie wspieraniu i hodowaniu patologii, z drugiej strony sama swoją pomocą wyhodowałam w rodzinie patologiczną sytuację bo bliskim nie umiałam odmówić pieniędzy...

Jakieś takie mam miękkie serce, w sumie niezależnie od poglądów moich
Z tej okazji pracować powinnam nad twardością tyłka...

Edytowane przez Klarissa
Czas edycji: 2012-11-19 o 15:23
Klarissa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-11-19, 15:40   #2006
jusra
Przyczajenie

"Wiesz w sumie nie wiem jaką mają sytuację ale rozumiem wzięcie kredytu na kombajn czy coś, bo jak się taki ma można się najmować po wsi i zarabiać, szybko się spłaci. Ale może ci ludzie się trochę wkopali, sama nie wiem, w każdym razie konkretny kredyt na konkretną rzecz a kredyt u lichwiarzy na jakąś imprezę to dwie różne rzeczy moim zdaniem, im bardziej by się przydała porada prawna co robić z kredytem i jak wyjść z dołka skoro sprzęt mają "

Zacytowałam te największe kredyty. Są też na samochód, na remont mieszkania, konsumpcyjne po 1000 zł. Jest małżeństwo, które ma dochód kilka tysięcy ale "żyje w nędzy" bo ma kredyt na mieszkanie. Kurcze też bym chciała zamienić mieszkanie na większe albo wziąć dobry samochód na raty, ale najzwyczajniej w świecie myślę czy będzie mnie stać na spłatę za rok, pięć lat ..

"No i co ? znajomy 14 latek nosi buty roz. 43 ."

To miały być buty dla tego dziecka - chłopa 37 lat. Nie mów, że nie czytałaś tych tekstów ? Co drugi to 5 dzieci i chłopy przynajmniej 20-26 lat co mogliby już dawno pracować chociażby fizycznie.
jusra jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-11-19, 15:43   #2007
eloi
Rozeznanie

Cytat:
(...)

Bardzo Ci dziękuję za wiadomość o tej akcji
Stary 2012-11-19, 16:18   #2008
dacn
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez paula78 Pokaż wiadomość
Myślę, że tylko małoletni wiek może tłumaczyć taką ignorancję.
Mam małe dzieci i sama przechodziłam przez proces rekrutacji do złobka i przedszkola. Ignorancją nazywasz fakt że twierdzę że można sie do żłobka dostać czy to że o zgrozo chce wysłać do pracy matke 15- sto miesięcznego dziecka?
dacn jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-11-19, 16:23   #2009
Agrh
Rozeznanie

rzygać się chce z tego co poniektóre z was wypisują... idąc takim myśleniem może po cholerę pomagać bezdomnym? przecież są bezdomni z własnej winy, alkoholicy, złodzieje, niech zdychają z głodu. to także margines hehe niezaradni życiowo do gazu. Fajnie że wy wszystkie jesteście takie zaradane ale do czasu;]
Agrh jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-11-19, 16:34   #2010
_vixen_
Zakorzenienie

Cytat:

Aż się wzruszyłam, jak czytałam tego bloga, opisy rodzinek.
Bardzo fajna akcja.
_vixen_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości