|
|
#2221 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Mamy lipcowo-sierpniowe 2013
Trzeba było pisać wcześniej jak do sklepu szłam
Cytat:
![]() ![]() klask i: Za wizytę To tylko ja mam takiego leniuszka, że nie chciał do mamusi na usg pomachać?![]() A ja już wiem, kto od dzisiaj zaczyna stawiać wszystkim ciotkom soczki ![]() ![]() ![]() Ale będziemy mieć w tym tygodniu imprezę ![]() ![]() Może zacznę rysować kreski na ścianie? Nie wiem tylko czy mąż się ucieszyTż zaraz wróci a mamy burdel w pokoju i strasznie nie chce mi się sprzątać ![]() Chyba korki wyłączę, jak nie zapali światłą to się nie zorientuje
|
|
#2222 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#2223 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
|
|
#2224 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Bo ja np. idę tylko na usg, nie będę robić testu papa ![]() Bo samo usg z mierzeniem i sprawdzaniem jest chyba obowiązkowe nie?:P Nawet na nfz jest usg w 12t ![]() Ale jak cś mieszam to prostujcie bo się nie znam konkretnie
|
|
#2225 |
|
Zadomowienie
|
Mi przez cały weekend do chwili obecnej chce się żelków, a TŻ nie chce mi kupić bo mówi, że nie wolno mi tego jeść bo niezdrowe
![]() |
|
|
|
#2226 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() A żelkom się nie odmawia
|
|
#2227 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Nigdy nikt nie podejmie wyboru za matkę. Ja jednak wolałabym wiedzieć o każdym schorzeniu, nawet mniejszym, które da się zdiagnozować i leczyć - może jeszcze w łonie (są ośrodki w Polsce, które wykonują takie badania), a jak nie, to zaraz po porodzie. Wiadomo, że dziecko np. z wadą serca będzie wymagało innej terapii zaraz po porodzie niż zdrowe dziecko, może wtedy trzeba będzie rodzić w szpitalu, gdzie jest lepszy sprzęt, itd. A poza tym - tak jak dziewczyny piszą - wolałabym się przygotować, psychicznie i materialnie do opieki nad chorym dzieckiem. No i mój osobisty pogląd - przeżyłam już jedną stratę bardzo wysokiej ciąży, nie wiem, czy przeżyłabym kolejną, więc muszę wiedzieć, że wszystko jest OK. Inna rzecz - niektóre ciężkie wady genetyczne powodują w wielu wypadkach obumarcie dziecka, na to też chyba lepiej być przygotowanym. Ale to są naprawdę straszne i bardzo rzadkie przypadki, więc nie ma co o tym myśleć. Wszystkie badania wyjdą OK ![]() Natomiast czy będziesz się decydować na dokładne badanie genetyczne/prenatalne - to faktycznie Twoja decyzja. Może jeszcze dopowiem: nie jestem przekonana na 100%, ale jestem prawie pewna, że śmierci mojego dziecka dało się uniknąć. Choć leżałam wcześniej w szpitalu, a później miałam jeszcze USG prywatnie u lekarza (chodziłam na prywatne wizyty od połowy ciąży), to nikt nie zauważył na USG, że mój synek jest za mały w stosunku do wieku ciąży. Gdyby ktoś to stwierdził odpowiednio wcześnie+wziął na serio moje obawy (słabo czułam ruchy) myślę, że mojej tragedii dałoby się uniknąć. Dlatego w tej ciąży będę bardzo usilnie nalegać na dokładne USG z wszelkimi pomiarami. Ale to już naprawdę moje bardzo osobiste spojrzenie, chcę tylko powiedzieć, że skoro mamy taką technologię, to z niej korzystajmy. Edytowane przez ecd9a68db8379fc22aec14635aa2645aca7c721b_6070dc99c9f91 Czas edycji: 2012-12-03 o 21:26 |
|
|
|
|
#2228 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Magdalennne pewnie, że możesz poczekać na nasze relacje z tych wizyt i wtedy na spokojnie się zdecydować. |
|
|
|
|
#2229 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Mimo wszystko na usg tak czy siak wybieram się
|
|
#2230 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Ja też chcę żelki!!!!!!!! Nie wytrzymam bez nich ani dnia dłużej![1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;37952882]Nie do końca tak jest. Po części masz rację, są przypadki, gdy diagnozuje się śmiertelną chorobę lub ciężką wadę genetyczną i daje się matce wybór. Nigdy nikt nie podejmie wyboru za matkę. Ja jednak wolałabym wiedzieć o każdym schorzeniu, nawet mniejszym, które da się zdiagnozować i leczyć - może jeszcze w łonie (są ośrodki w Polsce, które wykonują takie badania), a jak nie, to zaraz po porodzie. Wiadomo, że dziecko np. z wadą serca będzie wymagało innej terapii zaraz po porodzie niż zdrowe dziecko, może wtedy trzeba będzie rodzić w szpitalu, gdzie jest lepszy sprzęt, itd. A poza tym - tak jak dziewczyny piszą - wolałabym się przygotować, psychicznie i materialnie do opieki nad chorym dzieckiem. No i mój osobisty pogląd - przeżyłam już jedną stratę bardzo wysokiej ciąży, nie wiem, czy przeżyłabym kolejną, więc muszę wiedzieć, że wszystko jest OK. Inna rzecz - niektóre ciężkie wady genetyczne powodują w wielu wypadkach obumarcie dziecka, na to też chyba lepiej być przygotowanym. Ale to są naprawdę straszne i bardzo rzadkie przypadki, więc nie ma co o tym myśleć. Wszystkie badania wyjdą OK ![]() Natomiast czy będziesz się decydować na dokładne badanie genetyczne/prenatalne - to faktycznie Twoja decyzja. Może jeszcze dopowiem: nie jestem przekonana na 100%, ale jestem prawie pewna, że śmierci mojego dziecka dało się uniknąć. Choć leżałam wcześniej w szpitalu, a później miałam jeszcze USG prywatnie u lekarza (chodziłam na prywatne wizyty od połowy ciąży), to nikt nie zauważył na USG, że mój synek jest za mały w stosunku do wieku ciąży. Gdyby ktoś to stwierdził odpowiednio wcześnie+wziął na serio moje obawy (słabo czułam ruchy) myślę, że mojej tragedii dałoby się uniknąć. Dlatego w tej ciąży będę bardzo usilnie nalegać na dokładne USG z wszelkimi pomiarami. Ale to już naprawdę moje bardzo osobiste spojrzenie, chcę tylko powiedzieć, że skoro mamy taką technologię, to z niej korzystajmy.[/QUOTE] No dobra, ale teraz już odsuwamy czarne wizje i tematy na temat chorób wszelakich i myślimy pozytywnie Wiadome, że każda z nas chce urodzić zdrowiutkie dziecie i tak na pewno będzie Aha i jeszcze chciałam powiedzieć, że jak po tym badaniu wszystko wyjdzie ok to stawiam wszystkim soczki i urządzamy tu huczną imprezkę
Edytowane przez malinka0525 Czas edycji: 2012-12-03 o 21:37 |
|
|
|
|
#2231 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Na tym badaniu najważniejsza jest przezierność karkowa i kość nosowa i na pewno u wszystkich będzie wszystko dobrze ![]() Sama napisałam, że to bardzo rzadkie przypadki, że coś jest nie tak. A u nas będzie dobrze - musi być. Ja zamiast soczku świętuję w ciąży z mlekiem w tubce, napój bogów
|
|
|
|
|
#2232 |
|
Zadomowienie
|
[1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;37953317]Na tym badaniu najważniejsza jest przezierność karkowa i kość nosowa i na pewno u wszystkich będzie wszystko dobrze
![]() Sama napisałam, że to bardzo rzadkie przypadki, że coś jest nie tak. A u nas będzie dobrze - musi być. Ja zamiast soczku świętuję w ciąży z mlekiem w tubce, napój bogów [/QUOTE]Też ostatnio czekoladowe mleko w tubce mnie prześladowało i nie mogłam w żadnym sklepie znaleźć. Na szczęście natknęłam się na nie w Kaufflandzie i bez zastanowienia kupiłam |
|
|
|
#2233 |
|
Konto usunięte
|
Ja piję każde
Białe, czekoladowe i karmelowe
|
|
|
|
#2234 | ||||||
|
Zakorzenienie
|
Dobry wieczór
zaciskam kciuki za wizytę Cytat:
super, że serduszko tak ładnie bijeCytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Persephone niestety ale nie jestem ze śląska, trochę kilometrów bym miała do Twojej apteki gdzie kupowałaś Duphaston, ale dzięki znowu nie nadążam za Wami. Co do jedzenia to ja w miarę zdrowo się odżywiam (nie licząc dzisiejszych frytek ). Co do kremów to nie zwracałam do tej pory uwagi na skład.I też bym już chciała mieć wizytę, a tu jeszcze trzeba 10 dni czekać, oby tylko już serduszko biło
|
|
#2235 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
A ja mam ostatnio taką ochotę na McFisha, że chyba padnę :O Jak myślicie, jest w tym McFishu coś podejrzanego, czego nie warto jeść? Bo jeśli nie, to chyba w środę pojadę do Maca, tym bardziej, że teraz frytki są po 2 zł :O:O:O Wczoraj jak zobaczyłam reklamę, to mi się aż oczy powiększyły ![]() (Oczywiście McD raz na jakiś czas )
|
|
|
|
|
#2236 |
|
Zadomowienie
|
Nie mam siły nic a nic opisać, ani was dziewczynki nadrobić, padam!
Chciałam tylko powiedzieć, że musiałam przesunąć USG na dziś, po prostu już nie wytrzymywałam tego oczekiwania No i mamy kolejne serduszko na forum, wiek dzidziusia idealnie z datą OM czyli 6t4d, wzrost 7 mm Coś czuję, że to chłopak... Nawet już imiona wymyśliłam: Stanisław Ksawery. Ciekawe co TŻ na to ![]() Serduszko mocno biło! Ściskam was! Dobranoc!
|
#2237 |
|
Konto usunięte
|
Ładne imiona |
|
|
|
#2238 |
|
Raczkowanie
|
dziękuję za kciuki, wszystko w porządku, kropek jest
ochrzaniła mnie za furagin, przepisała jakiś lek ziołowy i tyle, bo i tak mam wizytę za 2 tygodnie to powie coś więcej ![]() ![]() Persephone co do balsamu to ten alkohol niekoniecznie musi być zły, prawdopodobnie pełni funkcję czynnika przejścia, czyli umożliwia substancjom aktywnym wnikać w głąb skóry. Alkohol jest np. często stosowany we wcierkach do włosów.
|
|
|
|
#2239 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() No właśnie wiem, że alkohol jakoś łączy składniki czy coś, coś mi tam świta. Ale nie ma żadnego wpływu na skórę? Przecież zawsze się odradza np. skórze tłustej używać toników z alkoholem, żeby jej nie wysuszać. 3 miejsce w składzie balsamu to chyba dość wysoko Ale nie znam się na tym, więc wierzę opinii osób, które się znają ![]() A co do wcierek, to wiem, wprawdzie wcierek nie stosuję, ale mam taką mgiełkę z Radicala i tam też jest wysoko alkohol, ale tu tylko dziewczyny zawsze radzą, żeby spryskiwać tym tylko skórę głowy, a nie całe włosy - i tak też robię. |
|
|
|
|
#2240 | |
|
Wtajemniczenie
|
[1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;37952882]Nie do końca tak jest. Po części masz rację, są przypadki, gdy diagnozuje się śmiertelną chorobę lub ciężką wadę genetyczną i daje się matce wybór.
Nigdy nikt nie podejmie wyboru za matkę. Ja jednak wolałabym wiedzieć o każdym schorzeniu, nawet mniejszym, które da się zdiagnozować i leczyć - może jeszcze w łonie (są ośrodki w Polsce, które wykonują takie badania), a jak nie, to zaraz po porodzie. Wiadomo, że dziecko np. z wadą serca będzie wymagało innej terapii zaraz po porodzie niż zdrowe dziecko, może wtedy trzeba będzie rodzić w szpitalu, gdzie jest lepszy sprzęt, itd. A poza tym - tak jak dziewczyny piszą - wolałabym się przygotować, psychicznie i materialnie do opieki nad chorym dzieckiem. No i mój osobisty pogląd - przeżyłam już jedną stratę bardzo wysokiej ciąży, nie wiem, czy przeżyłabym kolejną, więc muszę wiedzieć, że wszystko jest OK. Inna rzecz - niektóre ciężkie wady genetyczne powodują w wielu wypadkach obumarcie dziecka, na to też chyba lepiej być przygotowanym. Ale to są naprawdę straszne i bardzo rzadkie przypadki, więc nie ma co o tym myśleć. Wszystkie badania wyjdą OK ![]() Natomiast czy będziesz się decydować na dokładne badanie genetyczne/prenatalne - to faktycznie Twoja decyzja. Może jeszcze dopowiem: nie jestem przekonana na 100%, ale jestem prawie pewna, że śmierci mojego dziecka dało się uniknąć. Choć leżałam wcześniej w szpitalu, a później miałam jeszcze USG prywatnie u lekarza (chodziłam na prywatne wizyty od połowy ciąży), to nikt nie zauważył na USG, że mój synek jest za mały w stosunku do wieku ciąży. Gdyby ktoś to stwierdził odpowiednio wcześnie+wziął na serio moje obawy (słabo czułam ruchy) myślę, że mojej tragedii dałoby się uniknąć. Dlatego w tej ciąży będę bardzo usilnie nalegać na dokładne USG z wszelkimi pomiarami. Ale to już naprawdę moje bardzo osobiste spojrzenie, chcę tylko powiedzieć, że skoro mamy taką technologię, to z niej korzystajmy.[/QUOTE] Bardzo dziękuję ci za to co napisałaś ![]() Cytat:
|
|
#2241 |
|
Raczkowanie
|
Witam
Można się przyłączyć? Ja dzisiaj zrobiłam test i mam 2 kreski Wcześniej nie bardzo chciałam w to wierzyć bo zdarzały mi się czasem opóźnienia w okresie, a poza tym staramy się z mężem o następne maleństwo już 1,5 roku. Mam już małego synka, który w grudniu skończy 2 latka ![]() A dzisiaj jeszcze muszę zadzwonić do lekarza umówić się na wizytę... Pozdrawiam wszystkie przyszłe mamusie
|
|
|
|
#2242 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
[1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;37953519]Ja piję każde Białe, czekoladowe i karmelowe [/QUOTE]Aż mi się na samą myśl słodko zrobiło ![]() [1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;37953932]A ja mam ostatnio taką ochotę na McFisha, że chyba padnę :O Jak myślicie, jest w tym McFishu coś podejrzanego, czego nie warto jeść? Bo jeśli nie, to chyba w środę pojadę do Maca, tym bardziej, że teraz frytki są po 2 zł :O:O:O Wczoraj jak zobaczyłam reklamę, to mi się aż oczy powiększyły ![]() [/QUOTE] Myślę, że raz na jakiś czas można się skusić A frytek z mcdonalda nie lubię ![]() Cytat:
Za piękne, mocne serceA, że wiek idealnie pokrywa się z datą to pierwszy raz w życiu widzę ![]() Cytat:
Tyle cudownych wieści na raz...Zaraz się wzruszę ![]() ![]() ![]() Cytat:
Witaj i wielkie gratulacjęBardzo cieszą tak wspaniałe wieści ![]() ![]() ![]() ![]() ---------- Dopisano o 08:38 ---------- Poprzedni post napisano o 08:37 ---------- A do dziewczyn, które czują, że będą chłopcy- to też się cieszę.... Córka będzie miała z kogo wybierać męża
|
|
#2243 |
|
Zadomowienie
|
Cześć dziewczyny,
mam nadzieję, że przyjmiecie mnie do swego grona razem z TŻ 1,5 miesiąca temu postanowiliśmy rozpocząć starania (zaczęłam brać folik). Wpadłam chyba w lekką obsesję na początku, bo sprawdziłam z tonę testów mimo że wiedziałam że za wcześnie, niestety każdy pokazywał, że ciązy brak jako, że tydzień temu wyjeżdżaliśmy do znajomych na parę dni do Londynu, w dniu wylotu zrobiłam test z moczu i b-hcg z krwi - brak ciąży. Zatem pofolgowałam sobie i zarywałam noce, nie odmawiałam drinka przez te parę dni. Po powrocie morderczy pęd - praca, kolejne studia, 2 zarwane noce. Brak okresu od 3 dni zrzuciłam na zmianę klimatu i morderczy tryb. Aż w końcu jednego dnia (dokładnie w czwartek w zeszłym tygodniu) zaczął mnie boleć krzyż i brzuch (to u mnie typowa zapowiedź @), biegałam więc co jakis czas do łazienki przekonana, że za chwilę dostanę. Ale nie. Kolejny dzień taki sam. Najśmieszniejsze jest to, że mimo mojego początkowego obłąkania Wpadłam na to po 3 dniach. Test zrobiłam w tę sobotę - druga bardzo słaba ale jednak kreseczka. Byłam przeszczęśliwa! wczoraj powtórzyłam test - kreseczka była juz wyraźniejsza. Wieczorem wielka róża od mężusia Prawdę mówiąc strasznie się martwię, czy wszystko będzie dobrze przez to moje zabieganie i np. alkohol. Nie piłam dużo ale jednak...przerzuciłam mnóstwo stron na necie, sporo pocieszających informacji ale strach mimo wszystko jest. Poza tym martwi mnie to, że wciąż pobolewa mnie brzuch (wiem, że macica się rozpulchnia i więzadła mogą boleć - ale ból czuje szczególnie z prawej strony). Ale na tym kończę moje wywody dotyczące zmartwień. Wierzę, że wszystko będzie dobrze dopiero wczytuję się w ten wątek, dlatego zapytam - kiedy poszłyscie do lekarza - umówiłyście się od razu gdy dowiedziałyście się że jesteście w ciąży? czytałam, że najlepiej około 7 tygodnia..? ale ja tyle na pewno nie wytrzymam bierzecie jakiś suplement z żelazem?
|
|
|
|
#2244 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ciekawą masz historię ![]() Co do alkoholu to nie martw się... na samym początku, kiedy matka jeszcze nie wie, ze jest w ciąży Dzidziuś jest bardzo dobrze chroniony, no i jeszcze nie jest połączony z matka pępowiną... Najważniejsze jest to, że skoro już wiesz to żebyś miała Dzidziolka na uwadze ![]() ![]() ![]() Ja do lekarza poszłam od razu (musiałam zmienić leki bo miałam takie, których w ciąży nie wolno) i na usg nic nie było widać, gin stwierdziła tylko, że macica miękka więc jest w porządku i kazała przyjść za miesiąc (w 9 tygodniu) ze zrobionymi badaniami ![]() ---------- Dopisano o 09:07 ---------- Poprzedni post napisano o 09:06 ---------- Co do suplementów... wyniki były w normach więc tylko folik i jod... Witaminy mam zacząć brać dopiero od II trymestru
|
|
#2246 | ||||||||
|
Zakorzenienie
|
jeju gonicie jak szalone!!!!!!!!!!!
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
![]() [1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;37948543]Lipcówka potwierdzona! http://wiadomosci.onet.pl/swiat/ksie...wiadomosc.html No to Dziewczyny, jak któraś z Was się przytula z kibelkiem rano, to możecie się pocieszać, że księżna także Żeby nie było: życzę im jak najlepiej, bo ich bardzo lubię [/QUOTE]czytalam wlasnie wczoraj na necie - takze 2013 rok bedzie hucznym w porody ![]() trzymam kciuki Cytat:
Cytat:
Cytat:
nie stresuj sie. Ja w ciazy z Marysia mialam podobnie i urodzilam ja piekna i zdrowa. Witam sie nie mialam wczoraj czasu zajrzec, bo druga zmiana mnie wykancza.Dzis juz biegiem wszystko bo Mery w zlobku, TZ pojechalam do celnego odebrac papiery i gotuje wlasnie pieczarkowa i do roboty - nie chce mi sie, ale od poniedzialku wolne i to mnie trzyma w dobrym nastroju. Ja mialam sklonnosc do rozstepow i pomimo smarowania i tak sie pojawily. Co do jedzenia nie jadlam surowego miesa i wedzonych ryb. I staralam sie ograniczac fast foody. Ja wizyte mam dokladnie za tydzien, tez sie nie moge doczekac, jak moje malenstwo sie rozwija.
|
|
#2247 | ||||
|
Zakorzenienie
|
dzień dobry
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
co do suplementów to ja biorę femibion natal1 ja odliczam dni do swojej wizyty- jeszcze 9 długich dni
"dwa serca jedno bicie, tylko Ty i Ja na całe życie" Edytowane przez stokrotka24 Czas edycji: 2012-12-04 o 09:59 |
||||
|
|
|
#2248 |
|
Zadomowienie
|
wiecie co, nie wytrzymałam i zapisałam się na jutro na prywatną wizytę do ginekolożki
na 17.00, lece zaraz po pracy ale nie wiem, tż chyba nie będę z pracy sciągać bo nic pewnie nie będzie jeszcze widać na usg ![]() ps dziękuję za słowa pocieszenia, podnoszą mnie bardzo na duchu jeśli wszystko pójdzie dobrze nasze dziecko będzie chyba bardzo imprezowe
Edytowane przez sammi24 Czas edycji: 2012-12-04 o 10:12 |
|
|
|
#2249 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#2250 | ||
|
Konto usunięte
|
Witam nowe Mamusie
Cytat:
To tak a propos świadomego jedzenia Ale u mnie Mac jest od czasu do czasu, jak raz na miesiąc to często, więc mam nadzieję, że nie jest tak źle ![]() Cytat:
Ale folik trzeba brać! Ech, powoli odliczam do 16..... |
||
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 05:16.

klask i: Za wizytę 

Ja też chcę żelki!!!!!!!! Nie wytrzymam bez nich ani dnia dłużej!
Wiadome, że każda z nas chce urodzić zdrowiutkie dziecie i tak na pewno będzie

Ale nie znam się na tym, więc wierzę opinii osób, które się znają