Wakacyjne Mamy 2012 - część V - Strona 11 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Odchowalnia - jestem mamą

Notka

Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2012-12-05, 22:51   #301
agunia82
Zakorzenienie

Dot.: Wakacyjne Mamy 2012 - część V

Cytat:
Napisane przez Irmusia81 Pokaż wiadomość

hmm, ale przecież my też jeździmy w kurtkach, płaszczach i na to zapinamy pasy. Ten argument jakoś mnie nie przekonuje
ale niestety, w przypadku dorosłych osób grube kurtki/płaszcze też zmniejszają bezpieczeństwo (utrudniają prawidłowe napięcie pasów). Z tego powodu powinno się je przynajmniej rozpiąć. Ja zawsze na dłuższe trasy zdejmuję kurtkę

Cytat:
Zanim rozpoczniesz jazdę, zdejmij kurtkę lub przynajmniej rozepnij ją i wyjmij spod pasów bezpieczeństwa (pamiętaj, że część biodrowa pasa nie powinna obejmować brzucha, tylko znajdować się pod nim).

Edytowane przez agunia82
Czas edycji: 2012-12-05 o 22:53
agunia82 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-12-05, 22:53   #302
blueberry88
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez agunia82 Pokaż wiadomość
w takim przypadku mata sprawdzi się lepiej niż kocyk.
W ogóle jak dzieci zaczną się uczyć raczkować, to zapomnijcie o kocykach na podłodze, w momencie je pozwijają. Wtedy najlepiej jak dziecko ma szorstkie podłoże, które nie jeździ i o które można się zaprzeć.
Tylko teraz szukam jakiejś. Widzę, że bardzo by się przydała. Nie mogę nigdzie dostać stacjonarnie. Wybiorę się jutro do zaprzyjaźnionej hurtowni zabawek - może znajdę coś odpowiedniego. Jeśli nie, to będę zamawiać przez internet. Tylko 300zł wydaje mi się za dużo.
blueberry88 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-12-05, 22:53   #303
wvictoria
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez blueberry88 Pokaż wiadomość
Nie wiedziałam, że to zwiększa bezpieczeństwo. Sugerowałam się dobrym imieniem marki i testami na fotelik.info. Jeszcze nie zdecydowałam się na konkretny.

Muszę zgłębić temat. Nie miałam pojęcia, że nadal lepiej będzie, by jeździła tyłem. To nawet zła wiadomość dla mnie, bo nie będzie mogła siedzieć z przodu.

Pytasz o foteliki firmy Recaro? Widziałam na żywo i wygląda super, w testach też wypada dobrze.

Wytyczne krajów skandynawskich i producentów tamtejszych aut (w tym Volvo) właśnie tak wskazuje - żeby co najmniej do 4 r.ż. dziecko przewozić tyłem do kierunku jazdy. nawet jeśli ma podkurczone nogi jest to dużo bardziej bezpieczne.
Mój mąż oglądał na yt filmy z testów zderzeniowych (oczywiście na manekinach) i mówi, że to co się dzieje z głową dziecka jest niewyobrażalne. ja nie oglądałam bo pewnie bym się poryczała (nawet jeśli to manekin). W każdym razie my zdecydowaliśmy, że młody na 100% będzie jeździł tyłem i to tak długo jak długo się da.

Cytat:
Napisane przez Mandragorrka Pokaż wiadomość
Hej Kobietki
My dzisiaj cały dzień w biegu. Rano spacer z małą, potem byliśmy u rodziców małża (wnusia dostała 100 z okazji 06.12), potem jeszcze na zakupach i jeszcze szłam na basen.

Małej od dziadków kupiliśmy matę piankową - taką jak ma wvictoria, ale z motywem Kubusia Puchatka.
Jak wróciliśmy do domu to mała na niej ćwiczyła. Położyłam ją na pleckach, a ona po sekundzie już była na brzuszku. Zdecydowanie dobry zakup.
Poza tym w realu widziałam taką zabawkę jak ma Pumcia (tą fioletową z wymownymi ustami)

KarolinaPW ogromnie się cieszę, że z małym wszystko dobrze
Ale fajny dzień
Super, że mata się spodobała

http://fajnamama.pl/suwaczki/kjxyg8y.png
wvictoria jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-12-05, 22:54   #304
Linka25
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez nitka_88 Pokaż wiadomość
Hmm... mm wprowadziłam jak mały miał jakieś 6 tygodni i zjadał go ok 200-300ml dziennie. Karmiłam go tak przez kolejnych 6 tygodni, czyli od 4 tygodni jest już tylko na piersi
Dzięki za odpowiedź.
Ja podaję raz dziennie butelkę od jakiś hmm.. 2 tygodni. 100 ml wciąga a potem poprawia piersią. Mam nadzieje, że przy butli raz dziennie nie pogniewa się na pierś. A zależy mi by tę butlę akceptowała, wcześniej mowy nie było o tym.
Linka25 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-12-05, 22:56   #305
blueberry88
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez wvictoria Pokaż wiadomość
Wytyczne krajów skandynawskich i producentów tamtejszych aut (w tym Volvo) właśnie tak wskazuje - żeby co najmniej do 4 r.ż. dziecko przewozić tyłem do kierunku jazdy. nawet jeśli ma podkurczone nogi jest to dużo bardziej bezpieczne.
Mój mąż oglądał na yt filmy z testów zderzeniowych (oczywiście na manekinach) i mówi, że to co się dzieje z głową dziecka jest niewyobrażalne. ja nie oglądałam bo pewnie bym się poryczała (nawet jeśli to manekin). W każdym razie my zdecydowaliśmy, że młody na 100% będzie jeździł tyłem i to tak długo jak długo się da.
No właśnie myślę, ze Martynka ma stosunkowo długie nogi. Trudno mi to sobie wyobrazić.
Stary 2012-12-05, 22:56   #306
chce_byc_mama
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Linka25 Pokaż wiadomość
Dzięki za odpowiedź.
Ja podaję raz dziennie butelkę od jakiś hmm.. 2 tygodni. 100 ml wciąga a potem poprawia piersią. Mam nadzieje, że przy butli raz dziennie nie pogniewa się na pierś. A zależy mi by tę butlę akceptowała, wcześniej mowy nie było o tym.
widocznie musiala do tego dorosnac

caly czas was czytam ale w glowie mam nowe panele firanki kolory scian itd :P

Amelcia
chce_byc_mama jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-12-05, 23:01   #307
Linka25
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez chce_byc_mama Pokaż wiadomość

uwielbiam urządzać mieszkania myślę, ze w perspektywie roku też mnie to czeka
Stary 2012-12-05, 23:01   #308
Irmusia81
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez nadalka Pokaż wiadomość
Chmielinka z tego tekstu wynika żeby rozbierać dziecko tak? No w zimę to raczej ciężko zwłaszcza w zimnym samochodzie. Przecież ona by mnie zabiła krzykiem jak bym ją ubrała w domu w kombinezon, w samochodzie rozebrała i potem w samochodzie ubierała. I już sobie wyobrażam te kapiące z czoła krople potu...
u nas byłoby podobnie My nawet specjalnie nie włączamy ogrzewania w samochodzie, jak jedziemy z Małym, żeby nie było potrzeby rozbierania go. Mam wrażenie, ze im jest starszy, tym gorzej znosi ubieranie

Cytat:
To super Karmienie mieszane Wam nie namieszało
A możesz mi jeszcze napisać jak długo karmiliście się mieszanie? I ile mililitrów średnio Alex zjadał mm dziennie? Jestem ciekawa [COLOR="Silver"]
pytanie nie do mnie, ale w sumie u nas jest tak, ze już prawie 5 miesiący karmię i z piersi i z butli. I Mały fajnie daje radę Czasem podaję mu trochę mm, ale nie codziennie i nie więcej niż 100 ml na dobę. A teraz jeszcze zaczął jeść z łyżeczki. I super ogarnia już 3 sposoby karmienia

Cytat:
Napisane przez pumas Pokaż wiadomość
W ogóle to powiem wam, że B. słabo śpi w nocy ostatnio. Budzi się co godzinę. To jakiś koszmar. Mama mnie zmienia w połowie nocy, bo widzi, że ledwo na oczy patrzę. Za to w dzień potrafi spać i 3-4 godziny jednym ciurkiem. To jest nienormalne, poprzestawiało jej się.
współczuję

Cytat:
ale niestety, w przypadku dorosłych osób grube kurtki/płaszcze też zmniejszają bezpieczeństwo (utrudniają prawidłowe napięcie pasów). Z tego powodu powinno się je przynajmniej rozpiąć. Ja zawsze na dłuższe trasy zdejmuję kurtkę
Ja też czasem zdejmuję kurtkę, ale zdecydowanie nie ze względu na bezpieczeństwo.
Mi ta teoria o kombinezonach pachnie przesadą Nie dajmy się zwariować
Irmusia81 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-12-05, 23:06   #309
wvictoria
Wtajemniczenie

Cytat:
No właśnie myślę, ze Martynka ma stosunkowo długie nogi. Trudno mi to sobie wyobrazić.
A ja myślę, że dopóki nie pokażę młodemu, że można jeździć przodem do kierunku jazdy to nie będzie protestował

Cytat:
Ale masz fajnie

Stary 2012-12-05, 23:12   #310
agunia82
Zakorzenienie

Cytat:
no ja tutaj akurat zdecydowanie dam się zwariować. Wg tego co napisali
Cytat:
Poza tym nawet na kurtce można maksymalnie naciągnąć uprząż. Skoro zdaje się ona szczelnie przylegać do kurtki, a wszystkie luzy są skasowane, gdzie leży problem? Niestety, siły, które działają podczas zderzenia są zupełnie inne niż te, kiedy rodzic zapina dziecko. Powodują one, że pasy uprzęży ściskają i w pewien sposób "kompresują" materiał, z którego wykonana jest kurtka lub kombinezon. Tracą one więc praktycznie całą swoja objętość, a pozostaje po nich pusta przestrzeń, czyli dodatkowy luz na pasie uprzęży. Może on być nawet tak duży, że między dziecko a uprząż da się włożyć całą rękę. W przypadku zderzenia maluch wypadnie bądź wyślizgnie się z fotelika.
no to ja ryzykować nie będę, że może to być przesadzone. To w sumie tak, jakby latem dziecku luźno zapiąć te szelki, żeby go czasem nie uciskały, bo przecież nic się nie stanie i będzie zapięte
Każdy robi jak uważa, ale akurat ja w tej kwestii nie chcę ryzykować. A oglądałam crash testy i widziałam, jak dziecko lata w razie wypadku, nawet przypięte w foteliku. Działa na wyobraźnię...

Edytowane przez agunia82
Czas edycji: 2012-12-05 o 23:14
Stary 2012-12-05, 23:13   #311
chce_byc_mama
Zakorzenienie

Cytat:

uwielbiam urządzać mieszkania myślę, ze w perspektywie roku też mnie to czeka
ja tez niestety budzet mam dosyc mocno ograniczony. Najwazniejsze sa podlogi i sciany a reszte jakos z czasem sie posklada

Amelcia
chce_byc_mama jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-12-05, 23:14   #312
blueberry88
Zakorzenienie

Cytat:

Super Fajne wrażenia przed Tobą!

Martynia nigdy nie jechała ani w kurtce, ani w kombinezonie. Po prostu ją przykrywam jak jest zimno, a do samochodu zawsze mogę przenieść obatuchaną kocykiem.
Stary 2012-12-05, 23:15   #313
KarolinaPW
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez chmielinka Pokaż wiadomość
ale piękne wieści przynosisz teraz już będzie tylko z górki

ad.2. nie ma za co, jestem do usług

Niektóre z was piszą, że wkładają dzieci do fotelików w kombinezonach, ale nie wiem czy wiecie, że nie powinno się tak robić, bo wtedy automatycznie zmniejsza się bezpieczeństwo dziecka w trakcie jazdy. Nigdy pasy nie będą odpowiednio napięte przy użyciu kombinezonu, jak bez, bo będą izolowane kombinezonem od ciała dziecka. Podczas jazdy przy mniejszej prędkości może to miec małe znaczenie, ale przy większej ma spore..... Ja wolę małą opatulić grubym kocem i osłonką...

A jaką masz osłonkę do tego fotelika?
Ja też przyznaję się do wkładania w kombinezonie
Cytat:
Napisane przez wanilllka82 Pokaż wiadomość
super

żartowałam przecież

Cytat:
Napisane przez LadyMagnolia Pokaż wiadomość
Karolina

Cytat:
Napisane przez phdwao Pokaż wiadomość
super ciesze się razem z Wami

Cytat:
z tego co wiem to jest nowy fotelik recaro polaric który właśnie można montować tyłem do kierunku jazdy, ale jest drogi
Fajny, dla mnie jeszcze droższy będzie bo będę musiała do niego kupić nowy samochód
Cytat:
Napisane przez Maciejka__ Pokaż wiadomość

dla Marcinka.
A masz parasolkę? Ciemny beż jest podobny do koloru wózka: http://allegro.pl/parasolka-do-wozka...783541006.html Na temat jakości się nie wypowiem, bo nie miałam okazji użyć. Mocowanie jest z plastiku i gumy.

Mam parasolkę kwadratową ale jakoś rzadko ją używałam. A torba oryginalna od Jedo mnie wkurza, zwłaszcza ta klapa, nie wiadomo po co, więc zmówiłam inną większą
Cytat:
Leoś się przebudził i udało mi się wcisnąć mu 100ml mleka

oj... a małż niech się nie wymądrza, tylko następnym razem sam obetnie

super!
Dobrze, że się tyle udało

No niestety on tylko w teorii jest dobry

And you’re crying
When you’re by my side
There is no defence
I forget to sense I’m dying"

KarolinaPW jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-12-05, 23:18   #314
wvictoria
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez KarolinaPW Pokaż wiadomość
Fajny, dla mnie jeszcze droższy będzie bo będę musiała do niego kupić nowy samochód
A co? Do aktualnego auta się nie da wpiąć?

Stary 2012-12-05, 23:24   #315
Linka25
Zakorzenienie

Cytat:

pytanie nie do mnie, ale w sumie u nas jest tak, ze już prawie 5 miesiący karmię i z piersi i z butli. I Mały fajnie daje radę Czasem podaję mu trochę mm, ale nie codziennie i nie więcej niż 100 ml na dobę. A teraz jeszcze zaczął jeść z łyżeczki. I super ogarnia już 3 sposoby karmienia
Wiem Irmusiu że tak się karmicie I jak dla mnie jesteście fenomenem. Bez problemu i pierś i butelka i butelka technice ssania nie szkodzi! Super. A jak dajesz radę z odciąganiem? Ile razy na dobę odciągasz, a ile karmisz z piersi?

---------- Dopisano o 23:24 ---------- Poprzedni post napisano o 23:23 ----------

Cytat:

Stary 2012-12-05, 23:29   #316
Maciejka__
Zakorzenienie

Cytat:
Tutaj jest więcej o przewożeniu dzieci zimą. Jak ktoś chce może sobie poczytać
*
Ktoś pytał o foteliki o większym przedziale. Ja nie jeszcze nie zgłębiałam tego tematu, ale polecam zajrzeć na stronę fotelik.info może coś wpadnie w oko i jakieś opinie w internecie będą na temat wybranych fotelików
Ja już zajrzałam.
Maciejka__ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-12-05, 23:33   #317
KarolinaPW
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez pumas Pokaż wiadomość
Karolina, co za ulga!!!!!!! Tak się cieszę, że wszystko OK !!!!!!!!!!!

Cytat:

KarolinaPW ogromnie się cieszę, że z małym wszystko dobrze

Cytat:
A co? Do aktualnego auta się nie da wpiąć?
Mam mały i stary samochód (17 letni Peugeot 106) jest trzydrzwiowy więc nie bardzo jest jak włożyć fotelik na tylną kanapę, poza tym tylne fotele są złożone żeby mi sie stelaż od wózka zmieścił. Obecny fotelik z ledwością się zapina bo pasy są krótkie, a wkładam go na fotel pasażera.
Ten samochód nie ma nawet gniazda zapalniczki więc o bazie isofix nie wspomnę
And you’re crying
When you’re by my side
There is no defence
I forget to sense I’m dying"

KarolinaPW jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-12-05, 23:35   #318
Maciejka__
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez phdwao Pokaż wiadomość
Co do fotelika, dobre opinie i etsty ma cybex pallas i my taki kupimy, ma wkłądke dla mniejszych dzieci, potme ja sie wyjmuje, oglądam w tv testy
Przeczytaj jeszcze opinie na ceneo.

Sprawdziłam, bo na fotelik.info miał najlepsze oceny.
Maciejka__ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-12-05, 23:44   #319
wvictoria
Wtajemniczenie

Cytat:

Mam mały i stary samochód (17 letni Peugeot 106) jest trzydrzwiowy więc nie bardzo jest jak włożyć fotelik na tylną kanapę, poza tym tylne fotele są złożone żeby mi sie stelaż od wózka zmieścił. Obecny fotelik z ledwością się zapina bo pasy są krótkie, a wkładam go na fotel pasażera.
Ten samochód nie ma nawet gniazda zapalniczki więc o bazie isofix nie wspomnę
No to auto należy wymienić ze względu na Twoje bezpieczeństwo O dziecku nie wspomnę.
Co do bazy isofix to... ja mam 6 letnie audi A4 i też nie mam

Stary 2012-12-06, 02:33   #320
depoison
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez LadyMagnolia Pokaż wiadomość
gryzaczek taki http://www.shopping.com/Fisher-Price...-3-MONTHS/info

a bodziakom nie mam czasu zdjęć zrobić, jakaś hiszpańska firma, bo po drodze do polski o Hiszpanię zahaczyli. może wrzucę później.
przesłodki ten gryzak!
a bodziaki pokaż koniecznie

Cytat:
Napisane przez bebe1987 Pokaż wiadomość
Ja zamówiłam 2 sukienki, jedna przyszła już dawno http://allegro.pl/elegancka-sukienka...788654252.html a ta: http://allegro.pl/sukienka-tunika-bl...819312422.html dziś .

Licytuję też zestawy ubranek. Na all można znaleźć naprawdę piękne rzeczy .
też świetne zakupy
Oj, można, można

Cytat:
A mi bardzo często to mówiono i sama tego nie robię często. Dla mnie wtedy jakby traci wartość. Mąż ma takie samo podejście. Na co dzień takie wyznanie jest dla mnie wyświechtane.
całe życie miałam podobne podejście. Zanim poznałam męża (dobiegając trzydziestki ), powiedziałam tylko jednemu człowiekowi, że kocham. Bardzo byłam zawsze oszczędna w takich deklaracjach uważając, że słowa wypowiadane za lekko i za często tracą znaczenie
Ale... mój mąż miał zupełnie inne zwyczaje. Codziennie od sześciu lat powtarza mi, że mnie kocha. Po kilka razy dziennie Najpierw mnie to dziwiło (ale było miłe, nie powiem ), potem przestało i samej mi się zdarza (kotu też potrafię długo i ze szczegółami opowiadać, jak bardzo ją kocham i jakim jest dla mnie promyczkiem )

Boszszsz, jak słodko się zrobiło

Cytat:
Torbiele się wchłonęły Asymetria komór nie zwiększyła się ale to już raczej się nie zmieni taka jego uroda, jak stwierdziła lekarka robiąca usg- ale jestem szczęsliwa!!!!!!!!!!!!!!! !!!!!
no to rewelacja! Bardzo się cieszę

Cytat:
Widzę, że nie tylko ja mam super pamięć. Myślisz, myślicie, że naprawdę warto aż tyle wydać?
hmm, no właśnie sama nie wiem, też się nad tym zastanawiałam. Z jednej strony te maty powinny móc służyć kilka lat, ale z drugiej jaką mamy gwarancję, że dziecko za miesiąc nie zacznie z nich złazić i omijać szerokim łukiem?
Ja stwierdziłam, że najtańszych nie chcę, bo mi się po prostu wizualnie nie podobają. Najdroższych też nie, bo szkoda będzie, gdyby się dziecko miało na to wypiąć. Założyłam sobie wydatek około 30€ i jak na razie uważam, że chyba dobrze zrobiłam

Cytat:
Napisane przez wanilllka82 Pokaż wiadomość
s a u nas hmmm zapomniałam się pochwalić? tydzień temu ważyliśmy go w przychodni, był w suchym pampersie i ubrany, wyszło 9200więc myślę że waży tyle co Fabi, o ile nie schudł przy tej chorobie
omatkojedyna
BTW - Twoja mata jest przecudna! kolorowa, ale nie w sposób jarmarczny, słodkie ma te rysuneczki, naprawdę rewelacja!

Cytat:
mi też tak trochę zalatuje
ale do dyskusji się nie włączam, bo temat nas ostatnio nie dotyczy

Cytat:
Wiem Irmusiu że tak się karmicie I jak dla mnie jesteście fenomenem. Bez problemu i pierś i butelka i butelka technice ssania nie szkodzi!
fenomenem, powiadasz? no to ja jestem podobnym, ciągnęłam tak też ponad 4 miesiące
(u nas koniec ery kp zbiegł się chyba z zakupem tak zachwalanych tu butelek MAM. Zosia je do tego stopnia pokochała, że wypięła się na pierś. A kupiłam te tylko dlatego, że TT miałam głównie małe, a te były w promocji! )

Jeszcze w temacie spania - jak wiecie, podobnie jak Blue, mamy problem z uśpieniem małej wcześniej, niż o północy. Dziś postanowiliśmy położyć ją wcześniej, bo wyjątkowo sprawiała wrażenie śpiącej już o 22. Zasnęła jakoś o 23:10.
Obudziła się pół godziny temu cała w skowronkach i ani myśli spać. Chyba wesoła noc przed nami. Gorzej z porankiem - ten będzie znacznie mniej wesoły, bo między 8 a 10 ma przyjść ktoś spisywać liczniki.
Lovely

Le roi est mort, vive le... reine!

depoison jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-12-06, 08:16   #321
nel_a
Zakorzenienie

-10'C

nel_a jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-12-06, 08:33   #322
Mandragorrka
Zakorzenienie

Hejo
Witam się z poranną kawką i biszkopcikami
Mała spała do 6.19. Jak się obudziła to oczywiście wszędzie ciemno. Wydawało mi się, że to nocna pobudka. Więc bardzo ucieszył mnie fakt, że już po 6, czyli przespała całą noc.
Teraz też śpi więc akurat będę miała czas na ogarnięcie mieszkania. Nie chce mi się, ale muszę. Zdecydowanie wolałabym ogarnąć wizaż

---------- Dopisano o 08:31 ---------- Poprzedni post napisano o 08:30 ----------

Cytat:
Napisane przez nel_a Pokaż wiadomość
-10'C
U Ciebie było -10'C ? Jejku to u mnie pewnie podobnie

---------- Dopisano o 08:33 ---------- Poprzedni post napisano o 08:31 ----------

Dobra, sprawdziłam. U mnie tylko -4

"To nie my daliśmy Ci życie...
To życie dało nam Ciebie..."

Mandragorrka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-12-06, 08:39   #323
agunia82
Zakorzenienie

Hej

Ale zimnica dzisiaj, koszmar!

jeszcze w temacie fotelików i kombinezonów coś wtrącę, możecie mnie uznać za wariatkę jak chcecie, możecie uznać, że przesadzam, ale ja jednak wolę się oprzeć w tej kwestii na opinii ludzi, którzy w temacie siedzą, którzy znają wyniki crash testów i mają wiedzę na ten temat. Jak dla mnie nie bez powodu wszędzie, gdzie jest mowa o prawidłowym przewożeniu dziecka w foteliku zwracają uwagę na to, żeby pasy zawsze dobrze dopasować i żeby nie było luzów. To raczej nie opiera się już tylko na domysłach, ale działają tu bezlitosne prawa fizyki.
Kolejne info jakie znalazłam:

Cytat:
Zobacz, czy prawidłowo zapinasz dziecko w foteliku samochodowym:

• Załóż dziecku okrycie wierzchnie, w której podróżuje na co dzień w zimie.
  • Umieść dziecko w foteliku samochodowym oraz zapnij, a następnie dopasuj pasy bezpieczeństwa
  • Zabierz dziecko zfotelika samochodowego bez poluzowania pasów.
  • Zdejmij kurtkę, ponownie umieść dziecko wfoteliku samochodowym i zapnij pasy bez dopasowywania ich długość
  • Jeżeli pod pasem na wysokości obojczyka dziecka zmieści się więcej niż dwa palce, należy skrócić długość pasa bezpieczeństwa lub nie przewozić dziecka w zimowym ubraniu.
Kto chce to się zastosuje. Ja akurat jeśli chodzi o bezpieczeństwo dziecka w trakcie jazdy wolę być przewrażliwiona, bo nie chcę później w razie czego się zastanawiać czy mogłam zrobić coś, żeby moje dziecko bardziej ochronić. Bo to już nie jest kwestia tego, czy np. dziecko złapie lekki katarek czy nie, ale czy w razie wypadku będzie chronione tak, jak powinno.
Jeszcze mała wizualizacja jak duże te luzy się robią https://www.youtube.com/watch?v=r5AwtaQnNO8

I na tym skończę temat

Edytowane przez agunia82
Czas edycji: 2012-12-06 o 09:17
Stary 2012-12-06, 09:11   #324
asia665
Wtajemniczenie

Cześć dziewczyny

Cytowałam i coś mi wcięło,więc piszę z pamięci

Jeśli chodzi o słabe jedzenie -u nas był ten problem. Patryk zjadał po 30-40 ml co 4 godziny, łącznie wychodziło mi ok. 250-300 ml na dobe. A że ,wówczas byłam przed szczepieniem to wolałam iść do pediatry ,żeby obejrzała małego. Pierwsze co ,to skierowanie do laryngologa - może być problem z uszami,gardłem,nosem. No i posiew moczu.
I tu wyszła nam E. coli .Często ZUM jest przyczyną utraty apetytu-no,ale też nie musi.
A teraz Patryk je nam mniej ,bo ząbkuję. Ale na dobe zjada ok.700 ml.
Nadal nie chce pić wody,herbatek, wody z glukozą,soczków itp.

Mowa była o fotelikach,ja myślałam o Recaro Young ten w przedziale 9-36. Ale mam kupon rabatowy do Smyka (dostałam w niebieskim pudełku w szpitalu) na z tego co pamętam 20 % ciuchy buty,15% zabawki i 10% wózki ,foteliki.
Więc zastanawiam się nad zakupem Maxi Cosi Priori 9-18.
A później Maxi Cosi Rodi 15-36 . Jeśli chodzi o ceny to mniej więcej na dzień dzisiejszy zakup obu tych fotelików wyniesie mnie mniej więcej tyle co zakup Recaro . (w zależności gdzie kupię,patrząc na ceny zakup obu maxi cosi koszt ok. max. 800 zł)

edit. Właśnie odsłoniłam rolety i mam duuuużo śniegu za oknem A na termometrze -2 stopnie .

"...i jesteś już mym świadomym tak wolnym w niewoli."

Jestem mamą

Edytowane przez asia665
Czas edycji: 2012-12-06 o 09:15
asia665 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-12-06, 09:27   #325
nel_a
Zakorzenienie

Cytat:
Hej

jeszcze w temacie fotelików i kombinezonów coś wtrącę, możecie mnie uznać za wariatkę jak chcecie, możecie uznać, że przesadzam, ale ja jednak wolę się oprzeć w tej kwestii na opinii ludzi, którzy w temacie siedzą, którzy znają wyniki crash testów i mają wiedzę na ten temat. Jak dla mnie nie bez powodu wszędzie, gdzie jest mowa o prawidłowym przewożeniu dziecka w foteliku zwracają uwagę na to, żeby pasy zawsze dobrze dopasować i żeby nie było luzów. To raczej nie opiera się już tylko na domysłach, ale działają tu bezlitosne prawa fizyki.

Kto chce to się zastosuje. Ja akurat jeśli chodzi o bezpieczeństwo dziecka w trakcie jazdy wolę być przewrażliwiona, bo nie chcę później w razie czego się zastanawiać czy mogłam zrobić coś, żeby moje dziecko bardziej ochronić. Bo to już nie jest kwestia tego, czy np. dziecko złapie lekki katarek czy nie, ale czy w razie wypadku będzie chronione tak, jak powinno.
Jeszcze mała wizualizacja jak duże te luzy się robią https://www.youtube.com/watch?v=r5AwtaQnNO8

I na tym skończę temat
dla mnie to też ważne jak moje dziecko jeździ w aucie dlatego takie info zawsze czytam i słucham mądrych ludzi.

A powiedzieć Wam jak jeździ starszy dzieciak szwagrów
oni są "miszczami"

Do zeszłego lata ich 18kg syn jeździł w foteliku do 13 lub 15kg ale im się odwiedziało i posadzili go w poddupniku
jedno i drugie do d.
ja nie wiem gdzie oni mają głowy

Stary 2012-12-06, 09:28   #326
Mandragorrka
Zakorzenienie

Hehe miałam sprzątać, a siedzę i czytam Wizaż za bardzo wciąga

Co do rozszerzania diety. Byłam u naszej pediatry jak mała skończyła 4 miesiąca. Padło pytanie: jak pani karmi? Mówię, że tyko pierś. A pediatra na to: dobrze, na piersi może być do końca 6 miesiąca.

Nadalka wspólczuję Wam problemów z usypianiem

allebazi u nas jest tylko kp i jem wszystko. Jadłam zarówno pieczarki jak i grzyby. Mała nie miała żadnych problemów. Fakt teraz ma już skończone 4 miesiące, ale dietę matki karmiące porzuciłam już bardzo dawno temu - w naszym przypadku nie widziałam aby to co jem miało jakiś wpływ na małą.

Jestem pod wrażeniem naszych wątkowych dzieciaczków. Wielkie chłopy nam rosną. Fabi, Nikoś małe giganty

Wanilka zdrówka dla małego I żeby antybiotyk pomógł, o ile zdecydujecie się go podać.
Masz super matę

Mamka super, że dostaliście mieszkanie. Jeszcze lepiej, że tż się zgodził.
Voucher na farby to też super sprawa. Zawsze będziecie do przodu o kilka puszek farb.

Agunia bardzo lubię Twoje rady. Nie uważam abyś przesadzała. Kwestia bezpieczeństwa dziecka jest bardzo ważna. Zapisałam sobie Twoje posty i potem pokaże małżowi.

Stary 2012-12-06, 09:28   #327
nel_a
Zakorzenienie

Cytat:
Hejo
Witam się z poranną kawką i biszkopcikami
Mała spała do 6.19. Jak się obudziła to oczywiście wszędzie ciemno. Wydawało mi się, że to nocna pobudka. Więc bardzo ucieszył mnie fakt, że już po 6, czyli przespała całą noc.
Teraz też śpi więc akurat będę miała czas na ogarnięcie mieszkania. Nie chce mi się, ale muszę. Zdecydowanie wolałabym ogarnąć wizaż

---------- Dopisano o 08:31 ---------- Poprzedni post napisano o 08:30 ----------

U Ciebie było -10'C ? Jejku to u mnie pewnie podobnie

---------- Dopisano o 08:33 ---------- Poprzedni post napisano o 08:31 ----------

Dobra, sprawdziłam. U mnie tylko -4
no to kochana się ciesz bo u mnie to już się chyba nawet -11 zrobiło
my dziś tylko zejdziemy na dół i w ganku drzwi otworzę.

Stary 2012-12-06, 09:32   #328
Mandragorrka
Zakorzenienie

Cytat:
A powiedzieć Wam jak jeździ starszy dzieciak szwagrów
oni są "miszczami"

Do zeszłego lata ich 18kg syn jeździł w foteliku do 13 lub 15kg ale im się odwiedziało i posadzili go w poddupniku
jedno i drugie do d.
ja nie wiem gdzie oni mają głowy
Jej zero wyobraźni...

---------- Dopisano o 09:30 ---------- Poprzedni post napisano o 09:29 ----------

Cytat:
no to kochana się ciesz bo u mnie to już się chyba nawet -11 zrobiło
my dziś tylko zejdziemy na dół i w ganku drzwi otworzę.

Hehe to tym bardziej się cieszę
W sumie nie mieszkamy od siebie daleko, ale różnica w temperaturze ogromna.
U mnie teraz powinno być już nieco cieplej. Słoneczko zaczęło świecić

---------- Dopisano o 09:32 ---------- Poprzedni post napisano o 09:30 ----------

Mała się obudziła. A to oznacza, że nie posprzątałam bo wizażowałam
A chciałam zajrzeć tu tylko na chwilkę

Dobra idę o córci, a potem idziemy na spacerek

Stary 2012-12-06, 09:34   #329
chmielinka
Zadomowienie

hej

u nas 0'C ale wieje

Cytat:
Ten fotelik nie jest porażająco drogi Kosztuje tylko 800zł
ja właściwie to nie sprawdzałam ceny w inny miejscu, tylko tam na stronie producenta właśnie była cena 1199 zł
Cytat:
hmm, ale przecież my też jeździmy w kurtkach, płaszczach i na to zapinamy pasy. Ten argument jakoś mnie nie przekonuje
nie będę powtarzać tego co napisała agunia, ale my też nie powinniśmy jeździć w kurtkach. Poza tym jeżeli mówimy o takim malutkim człowieczku, to takie "luzy na pasach" mają większe znaczenie niż unas, poza tym "dorosłe" pasy mają napinacze regulujące długość pasa, a szelki w fotelku tego nie mają.
Ja nie zamierzam nikogo przekonywać na siłę, takie są fakty oparte na prawach fizyki. A czy ktoś sobie to weźmie do serca czy nie, to niech pozostanie jego sprawą. Nie życzę nikomu, żeby się o tym przekonał na własnej skórze, bo wtedy może być za późno.
Cytat:
A jaką masz osłonkę do tego fotelika?
Ja też przyznaję się do wkładania w kombinezonie

no właśnie nie mam do fotelika osłonki i jak bardzo wieje to na czas przenoszenia fotelika do auta małą okrywam kocem i osłaniam tą osłonką z wózka właśnie szukam śpiworka do fotelika, bo ten orginalny kosztuje w granicach 260-300 zł a nie pasuje do niego ani MC ani Womar
Cytat:
Hej

I na tym skończę temat
mogłabym się pod tym podpisać co napisałaś z resztą mój małż mi już kiedyś zanim kupiliśmy pierwszy fotelik "wykładał" te wszystkie racje o bezpieczeństwie bo siedzi na bieżąco w tym temacie i kurcze to są tak oczywiste sprawy jak się weźmie pod uwagę fizykę że szok i pomyśleć ile zależy od naszych nawyków

też już kończę temat i niech każdy z tym zrobi co uważa

Franuś
chmielinka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-12-06, 09:41   #330
nel_a
Zakorzenienie

Cytat:
Jej zero wyobraźni...

---------- Dopisano o 09:30 ---------- Poprzedni post napisano o 09:29 ----------

Hehe to tym bardziej się cieszę
W sumie nie mieszkamy od siebie daleko, ale różnica w temperaturze ogromna.
U mnie teraz powinno być już nieco cieplej. Słoneczko zaczęło świecić

---------- Dopisano o 09:32 ---------- Poprzedni post napisano o 09:30 ----------

Mała się obudziła. A to oznacza, że nie posprzątałam bo wizażowałam
A chciałam zajrzeć tu tylko na chwilkę

Dobra idę o córci, a potem idziemy na spacerek
no zero, szwagierka często ma podejście na zasadzie "nic się nigdy nie stało więc będzie ok"

jednak źle spojrzałam jest -6'C

Cytat:
hej

u nas 0'C ale wieje

ja właściwie to nie sprawdzałam ceny w inny miejscu, tylko tam na stronie producenta właśnie była cena 1199 zł

nie będę powtarzać tego co napisała agunia, ale my też nie powinniśmy jeździć w kurtkach. Poza tym jeżeli mówimy o takim malutkim człowieczku, to takie "luzy na pasach" mają większe znaczenie niż unas, poza tym "dorosłe" pasy mają napinacze regulujące długość pasa, a szelki w fotelku tego nie mają.
Ja nie zamierzam nikogo przekonywać na siłę, takie są fakty oparte na prawach fizyki. A czy ktoś sobie to weźmie do serca czy nie, to niech pozostanie jego sprawą. Nie życzę nikomu, żeby się o tym przekonał na własnej skórze, bo wtedy może być za późno.

no właśnie nie mam do fotelika osłonki i jak bardzo wieje to na czas przenoszenia fotelika do auta małą okrywam kocem i osłaniam tą osłonką z wózka właśnie szukam śpiworka do fotelika, bo ten orginalny kosztuje w granicach 260-300 zł a nie pasuje do niego ani MC ani Womar

mogłabym się pod tym podpisać co napisałaś z resztą mój małż mi już kiedyś zanim kupiliśmy pierwszy fotelik "wykładał" te wszystkie racje o bezpieczeństwie bo siedzi na bieżąco w tym temacie i kurcze to są tak oczywiste sprawy jak się weźmie pod uwagę fizykę że szok i pomyśleć ile zależy od naszych nawyków

też już kończę temat i niech każdy z tym zrobi co uważa
czyli odczuwalna temp. niższa niż na termometrze.

Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości